Dodaj do ulubionych

35 tydzień czy to normalne?

30.04.14, 23:52
Witam. Na wstępie przepraszam za wątek który był już wałkowany ale nie znalazłam.odpowiedzi na moje pytanie.Czytałam mnóstwo wątków na temat spania na plecach i szczerze się zdziwilam bo do tej pory czytałam jak to źle i niebezpiecznie dla dziecka jest spać na wznak . Ją jestem w 35 tc i mam pytanie czy to możliwe że w tak zaawansowanej ciąży śpiąc na wznak moje ciężkie bo 2 kg dziecko nie przygniata mi tej żyły ? Pytam bo do tej pory czytałam że w końcówce ciąży spanie takie staje się niewygodne i ciężarne już się nie przekrecaja na plecy i do tej pory myślałam że jeszcze widocznie ta pozycja mi służy ale trochę się niepokoje bo.to już 35 tydzień a ją nadal budżetu się na plecach z dobrym samopoczucie i nie wiem czy w związku z tym nie patrzec na stopień zaawansowania ciąży i nawet do końca o ile czuje się dobrze nie przejmować się tym przekrecaniem na plecy czy jednak że względu na dużą już ciąże jakoś się pilnować może jakieś poduchy pod plecy koce?
Obserwuj wątek
    • fafyfa Re: 35 tydzień czy to normalne? 01.05.14, 09:15
      Nie martw sie. Stresujac sie bardziej szkodzisz dziecku niz spiac na plecach. Jestem w trzeciej ciazy 39 tc. Spie tak zeby sie wyspac. Lewy, prawy bok, czasem na plecach, z tym ze mnie dusi jak poleze dluzej. Jestes szczesciara ze nic Ci nie przeszkadza. Pozdrawiam
      • tokikoki Re: 35 tydzień czy to normalne? 01.05.14, 10:50
        Dzięki za odpowiedz. Mnie to zastanawia bo czytałam jak pani Kasia pisała że jeśli nic mamie nie dolega to nie ma się czym przejmować ale może źle zrozumiałam, bo z drugiej strony czytałam wpisy dziewczyn na innym forum,które twierdzą że np. Leżały na ktg lub usg i nie miały żadnych dolegliwości a aparatura wskazywała że dziecko jest niedotleniane sama już nie.wiem jak to jest.? Ja na wszelki wypadek od połowy ciąży zasypia na lewym boku ale i tak się kilkakrotnie budze na plecach niby mi nic nie dolega ale czy to jest zawsze wyznacznikiem samopoczucia dziecka skoro dziewczyny piszą że niekoniecznie? Pani Kasiu może Pani się wypowie Pani pracuje z dziewczynami w.ciąży z kto itp. Pozdrawiam
    • anonimowa84 Re: 35 tydzień czy to normalne? 01.05.14, 11:11
      Ja co noc budzę się w pozycji na plecach. Czasami ciężko mi oddychać i wtedy zmieniam pozycję. Najgorzej, że na bokach spać też nie mogę bo bolą mnie biodra i klatka piersiowa. Jakoś trzeba sobie radzić więc niczym się nie przejmuj
      • tokikoki Re: 35 tydzień czy to normalne? 02.05.14, 18:25
        Anonimowa 84 a w który tygodniu jesteś? Ją w 35 i bardzo się tym przejmuje bo też co.noc na plecach się budze pomimo tysiąca poduch i walkow z kołdry,nic to nie daje a ciążą już duza i ciezka.
    • katarzynaoles Re: 35 tydzień czy to normalne? 04.05.14, 18:43
      Osobiście nie przywiązywałabym wagi do potencjalnego niedotlenienia dziecka związanego z pozycją przyjmowaną przez mamę. Jak coś będzie się działo złego to dziecko da znać, jak nie daje to przyjmujemy, że wszystko jest ok. Wyjątki zdarzają się wszędzie, ale nie przypominam sobie, żebym coś takiego widziała albo słyszała od koleżanek. Pozdrawiam serdecznie :)
      • sohho Do Pani połoznej 05.05.14, 10:31
        Pani Kasiu serdecznie dziękuję za odpowiedź. Czy takie niedotleninie dziecka podczas leżenia na plecach polega na tym,że dziecko wogóle nie dostaje tlenu przez krew ponieważ jest uciśnięta żyła, czy po prostu ta podaż tlenu jest zmniejszona? Czy to może skutkować opóxnionym wzrostem czy czymś gorszym, uszkodzeniem mózgu?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka