Dodaj do ulubionych

Badanie GBS a planowe CC

09.05.14, 07:28
Pani Kasiu, Dziewczyny, jestem w 38 tc. Mam zaplanowane CC i w związku z tym mój ginekolog poinformował mnie, że nie ma konieczności wykonania badania GBS. Czy jego argumentacja, że antybiotyk i tak dostanę podczas operacji jest wystarczający? Co jeśli poród rozpocznie się samoistnie, pęknie pęcherz? Poza tym, czy podanie antybiotyku matce zabezpieczy dziecko w jakikolwiek sposób?
Postanowiłam zrobić to badanie sama i w związku z tym pytanie - czy połowa 38 tygodnia to jeszcze dobry moment na to badanie (znalazłam informacje, że powinno być zrobione do 37 tc)?
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Badanie GBS a planowe CC 09.05.14, 11:57
      miałam 2 razy cc i za każdym razem robiłam GBS
      a antybiotyku po cc nie dostałam wcale
      • misiorybka Re: Badanie GBS a planowe CC 09.05.14, 12:27
        Jotka, a w czasie operacji nie podali? Bo o tym mówił mój gin, że antybiotyk zostaje podany śródoperacyjnie...Z tym, że skąd będzie wiadomo jaki podać? chyba, że penicylinę podaje się rutynowo.
        • jotka_k Re: Badanie GBS a planowe CC 10.05.14, 08:19
          Hmmm, chyba że tak podawali ale kompletnie nie kojarzę ;) po samym cc na pewno nie dostawałam
          misiorybka napisała:

> Jotka, a w czasie operacji nie podali?
    • monikaibaitlik Re: Badanie GBS a planowe CC 09.05.14, 12:01
      Podpinam się pod pytanie. Też mam wyznaczony termin CC z powodu położenia pośladkowego i spotkałam się ze sprzecznymi informacjami. W szpitalu gdzie zapisywali mnie na CC powiedzieli, że do tyg przed wyznaczoną datą mam zadzwonić i podać wynik GBS. Mój lekarz prowadzący z kolei, wyznaczył mi kolejną wizytę dosyć późno (bo praktycznie na 9 dni przed planowanym CC) i kiedy zadzwoniłam zapytać czy nie mam przyjść wcześniej na wymaz to powiedział, że przy planowanych CC wynik GBS jest nieistotny. Trochę mnie zirytowały te rozbieżne opinie w każdym bądź razie od razu zaznaczyłam, że chcę mieć pobrany wymaz. W końcu i tak sama płące za to badanie więc wolę dostosować się do szpitala w którym będę rodzić i ich wymagań. W momencie pobrania wymazu będę dokładnie w połowie 38 tc. Także podobnie jak Ty.
      • marygirl Re: Badanie GBS a planowe CC 09.05.14, 14:52
        Mnie poproszono o wynik wymazu przy planowym cc.podaja różne antybiotyki przed operacja w zależności od wyniku
        • kremka2014 Re: Badanie GBS a planowe CC 09.05.14, 18:52
          Dużo się naczytałam o gbs, mialam wpoprzedniej ciąży i zakladam ze teraz też będę pozytywna😐. Ampicilina chyba jest stosowana zazwyczaj przy gbs. Poza tym kazda operacja wymaga podania antybiotyku niezależnie od wyniku gbs. Ja mialam podany antybiotyk podczas cc. Potem molestowalam ich o zbadanie crp u syna. Czytalam, że gbs moze przejść przez pęcherz płodowy a w skrajnych przypadkach nawet przez lozysko. Warto dopilnować od A do Z
    • katarzynaoles Re: Badanie GBS a planowe CC 10.05.14, 20:39
      Moim zdaniem warto jest zrobić badanie na Gbs, żeby było wiadomo jaki najlepiej podać antybiotyk podczas operacji, a potem uważniej przyglądać się maluchowi, jeśli wynik będzie dodatni. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka