Dodaj do ulubionych

test glukozy

24.10.14, 14:09
Witam,

jestem z tych mam, którym w ciąży towarzyszą silne mdłości z porannymi wymiotami. W pierwszej ciąży trzy razy podchodziłam do testu obciążenia glukozą i za każdym razem zwymiotowałam wszystko, więc nie dało się testu miarodajnie przeprowadzić. Glukozę zawsze na czczo miałam dobrą. Choć nie dowiedziałam się, czy mam cukrzycę ciążową, nic na to nie wskazywało.

Obecnie, jako że jestem w kolejnej ciąży, czeka mnie znów próba wykonania tego badania (mdłości podobnie jak w pierwszej). Czy mogę zrobić coś, by się udało? Jest jakaś alternatywa? Może ktoś ma jakieś rady. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • klarci Re: test glukozy 25.10.14, 19:27
      pomiary glukometrem, ale musiałabyś sama go kupić plus paski i igły, więc wydatek spory
      może spróbuj z obciążeniem 50, albo popróbuj ze sławną cytryną do roztworu
    • katarzynaoles Re: test glukozy 25.10.14, 21:11
      Nie wiem co jeszcze można by zrobić prócz kontroli glukometrem. Przeciwwymiotnie działa też imbir - ale nie jestem pewna czy ssanie plasterka po wypiciu roztworu glukozy nie zmieni jakoś wyniku testu, bo stosuje się go jako środek obniżający poziom cukru we krwi. Choć na zdrowy rozum pewnie musiałby go być więcej, żeby pojawił się jakiś efekt leczniczy w cukrzycy. Ale pewna nie jestem, trzeba by spytać diabetologa. A może któraś forumka wie coś na ten temat? Pozdrawiam :)
      • rybadenna Re: test glukozy 26.10.14, 21:26
        Tak jak pisała klarci, możesz oznaczyć dobowy profil glikemii (na czczo, przed i po posiłku, przed snem, w nocy), ale to wymaga dostępu do glukometru i pasków. Innym wyjściem jest oznaczenie stężenia hemoglobiny glikowanej. W praktyce służy ono do kontroli już zdiagnozowanej cukrzycy, ale w twoim przypadku może być użyteczne, bo to jest tylko jedno pobranie krwi, bez przygotowania i konieczności bycia na czczo.
        • kavainca Re: test glukozy 29.10.14, 17:02
          teraz są nowe rekomendacje i nie wolno stosować cytryny
          • fizmedka Re: test glukozy 30.10.14, 16:29
            W 2012 bedac w pierwszej ciazy mialam problem z wykomaniem testu obciazenia. Ostatecznie skonczylo sie na przyeciu na oddzial endokrynologiczny. ( mam tez problemy z tarczyca) dietetyk z oddzialu dobral mi przekaske odpowiadajaca 75 g glukozy. Na pewno bylo tam jablko i kawalek bulki. Poza tym musialam kontrolowac cukier glukometrem.

Podpowiedz ze sparwdzeniem hemoglobiny glikolowanej jest ok tylko, ze ona nie pokaze dopiero rozwijajacej sie cukrzycy.
            Co moge poradzic to konsultacje u dobrego endokrynologa(najlepiej kobiety, ktora wie co to mdlosci ciazowe)- nawet prywatnie. Moze tak jak w moim przypadku uda sie jakos sprawdzic obciazenie cukrzyca:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka