Dodaj do ulubionych

co mogę zastosować?

29.10.14, 08:54
Witam. Jestem w 12 tygodniu ciąży. Mam problem ze stanem zapalnym w jamie ustnej i nie wiem, czy jest coś, co mogę w tej sytuacji brać. Konkretnie - z powodu krzywo rosnącej ósemki zrobiła się przy dziąśle taka "kieszeń", gdzie nie da się dotrzeć szczoteczką i tworzy się stan zapalny (zdarzyło mi się to już pół roku temu, miałam to dziąsło przycinane i miało być ok, ale niestety tym razem problem się powtórzył). Byłam wczoraj u dentysty, przepłukał mi to, wyczyścił ząb, dał jakieś bezpieczne w ciąży, lekkie lekarstwo (chyba ziołowe) i stwierdził, że na tym etapie ciąży nic więcej nie może zrobić, nawet płukanie szałwią nie do końca jest ok i jeśli mi nie przejdzie, może ewentualnie powtórzyć to czyszczenie.

Proszę o informację, czy naprawdę w tej sytuacji nic nie mogę zastosować? Pytałam w aptece o Dentosept, ale farmaceuta wspomniał, że nie jest bezpieczny ze względu na alkohol. Boję się, żeby nie skończyło się tak jak te pół roku temu: rozwinął się okropny stan zapalny, miałam powikłania w postaci zapalenia gardła i brałam silny antybiotyk. Mam nadzieję, że uda się tego uniknąć. Mój ginekolog jest na urlopie, więc nie mogę go teraz spytać.
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: co mogę zastosować? 29.10.14, 16:25
      O ile tego dentoseptu pić nie będziesz to od samego płukania jamy ustnej nic się nikomu nie stanie- lepsze przepłukanie dentoseptem niż stan zapalny-bo to już może na ciążę mieć wpływ.
      A tak w ogóle to bym poszła do innego dentysty- nie takie zabiegi kobiety w ciąży mają i one jak i nienarodzone dzieci świetnie się mają.
    • boy_or_girl Re: co mogę zastosować? 29.10.14, 17:04
      Nie rozumiem dlaczego płukanie szałkwią nie jest ok. Pić też przecież nie będziesz. Mojej córce zrobiła się ogromna gula przy zębie. Byłam pewna, że trzeba będzie ciąć, ale przepłukała kilka razy szałwią i jej przeszło. Nawet nie było to zbyt wiele razy, bo jej się nei chciało, dlatego byłam bardzo zaskoczona, że jej to tak szybko przeszło, by boło naprawdę duże.
      • marygirl Re: co mogę zastosować? 30.10.14, 09:12
        mam tak samo kazdej jesieni;-) dentosept na wacik i smaruj te zakamarki,a mega najlepsza jest zwykła woda utleniona.wez pół szklanki wody i siurnij do tego tak sporo utlenionej,płucz 2-3 razy dziennie.
    • katarzynaoles Re: co mogę zastosować? 30.10.14, 13:49
      Wydaje mi się, ze Pani stomatolog dmucha na zimne. Nie widzę żadnego powodu dla którego nie miałby Pani płukać ust szałwią. To samo myślę o rożnych środkach odkażających z alkoholem - przecież nie zamierza ich Pani pić. W podobnych wypadkach należy zważyć ryzyko - jasne, że alkoholu lepiej unikać, ale stanu zapalnego i leczenia antybiotykami tym bardziej. Może też Pani zastosować octenisept na waciku - powinien pomóc. I dziewczyny dobrze radzą z tą zmianą stomatologa... Życzę zdrowia :)
    • fizmedka Re: co mogę zastosować? 30.10.14, 16:08
      W poprzedniej ciazy mialam okropne zapalenie dziasel. Stomatolog zalecila dentosept A do smarowania zmian i plukanie eludrilem.O ile zaleca sie dwa tyg plukania dwa tyg przerwy, bo moze przebarwiac zeby, to w ciazy plukalam nie przerywajac. Zeby nie przebarwione:) w tej ciazy profilaktycznie stosuje to samo. Moja stomatolog uwaza ze lepiej dzialac miejscowo niz nic nie robic a potem leczyc antybiotykiem. W ciazy wszystkiestany zapalne nie sa dobre dlamaluszka.
      • nini6 Re: co mogę zastosować? 31.10.14, 09:57
        Też cierpiałam w ciąże te katusze, kolejny rzut wyrzynania się ósemki, która krzywo rosła.
        Miała płukane dziąsło oraz antybiotyk na stan zapalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka