sala1986
29.10.14, 08:54
Witam. Jestem w 12 tygodniu ciąży. Mam problem ze stanem zapalnym w jamie ustnej i nie wiem, czy jest coś, co mogę w tej sytuacji brać. Konkretnie - z powodu krzywo rosnącej ósemki zrobiła się przy dziąśle taka "kieszeń", gdzie nie da się dotrzeć szczoteczką i tworzy się stan zapalny (zdarzyło mi się to już pół roku temu, miałam to dziąsło przycinane i miało być ok, ale niestety tym razem problem się powtórzył). Byłam wczoraj u dentysty, przepłukał mi to, wyczyścił ząb, dał jakieś bezpieczne w ciąży, lekkie lekarstwo (chyba ziołowe) i stwierdził, że na tym etapie ciąży nic więcej nie może zrobić, nawet płukanie szałwią nie do końca jest ok i jeśli mi nie przejdzie, może ewentualnie powtórzyć to czyszczenie.
Proszę o informację, czy naprawdę w tej sytuacji nic nie mogę zastosować? Pytałam w aptece o Dentosept, ale farmaceuta wspomniał, że nie jest bezpieczny ze względu na alkohol. Boję się, żeby nie skończyło się tak jak te pół roku temu: rozwinął się okropny stan zapalny, miałam powikłania w postaci zapalenia gardła i brałam silny antybiotyk. Mam nadzieję, że uda się tego uniknąć. Mój ginekolog jest na urlopie, więc nie mogę go teraz spytać.