Dodaj do ulubionych

sztywne dłonie

27.08.15, 21:17
Witam, jestem w 36+2 tc. Od ok 2 tygodni sztywnieją mi dłonie. W ciagu dnia jest jeszcze znośnie, ale w nocy sztywnienie łączy się z bólem i jest mi bardzo ciężko. Moja gin prowadząca zleciła mi końską dawkę magnezu, ale po pierwsze to nie są skurcze czy drętwienie, a po drugie ten magnez zupełnie nic nie pomaga.
Ja mam wrażenie ze ro raczej od wody w organizmie może od kręgosłupa. Nie wiem. Czy to cos niepokojącego? Proszę o odp.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: sztywne dłonie 28.08.15, 07:57
      Ja obstawiam, że to od kręgosłupa. Drętwiały mi dłonie podczas snu. Pomogła mi rehabilitacja i spanie na poduszce ortopedycznej.
    • babybump Re: sztywne dłonie 29.08.15, 19:49
      Poczytaj sobie, czy to to (nie mam pojęcia jak to jest po polsku).Częste pod koniec ciąży i zaraz po porodzie. Miałam po pierwszej ciąży:
      www.mayoclinic.org/diseases-conditions/carpal-tunnel-syndrome/basics/definition/con-20030332
    • mpzabscy Re: sztywne dłonie 30.08.15, 11:35
      Mam to samo. Na moje oko to zespól ciesni nadgarstka związany z obrzękami występującymi podczas ciąży i hormonami. U mnie zaczęło sie kolo 34 tygodnia i niestety trwa do teraz - córka ma 3,5 miesiąca. Najgorzej jest w nocy - drętwieją mi palce. W dzień idzie wytrzymać ale córki raczej na rękach nie noszę bo oba nadgarstki strasznie bolą. Ginekolog twierdził ze po pologu powinno przejść ale jak widać u mnie nadal sie utrzymuje. Obstawiam że jest to związane z tym ze karmię piersią - czyli ciągle hormony. Narazie nic z tym nie robię bo leczy się to sterydami których nie wolno stosować podczas kp...
    • katarzynaoles Re: sztywne dłonie 30.08.15, 23:53
      Też wydaje mi się, że to zespół cieśni nadgarstka (zespół tunelowy) - radziłabym się skonsultować z fizjoterapeutą, który dobierze Pani ćwiczenia, które będą przynosiły ulgę. Pomagają też czasem niekonwencjonalne metody: homeopatia. akupunktura czy shiatsu. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka