Dodaj do ulubionych

tylko na boku?

24.03.05, 11:31
Czytam wszędzie, że najlepiej aby kobieta ciężarna sypiała na lewym boku,
ostatecznie prawym, że nie wolno na plecach. Czy śpiąć na wznak robię krzywdę
maleństwu, może sobie?
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: tylko na boku? 24.03.05, 12:00
      Krzywdy dziecku nie zrobisz, ponieważ Twój organizm na to nie pozwoli.
      Powiekszajaca sie macica w ciązy jest fizjologicznie przesunieta na strone
      prawą, gdzie znajduje sie żyła główna dolna zbierajaca krew z dolnych partii
      ciała i doprowadzajaca ja do serca. Leżąc na prawym boku lub na plecach można
      doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, a tym samym do zmniejszenia dopływu
      krwi do serca. Zmniejsza się przez to rzut serca i ilość krwi dopływającej do
      macicy, ale także do innych narządów w tym mózgu. Objawem takiego
      niedotlenienia może być po prostu omdlenie, w dalszym etapie może dojść do
      niedotlenienia płodu. Zmiana pozycji na lewy bok szybko przywraca prawidłowy
      stan rzeczy. Dlatego aby zapobiec tego typu atrakcjom zaleca się wypoczynek na
      lewym boku, nie zaś na plecach czy boku prawym.
      • monika_oli Re: tylko na boku? 24.03.05, 12:08
        Dziękuję.
      • oliwe Re: tylko na boku? 30.04.05, 09:50
        Przerażają mnie takie informacje bo ja jak położę się na którymkolwiek boku
        to czuję jak dziecko spada i zaczyna się intensywnie tłuc, dotkliwie kopie,
        tak że mam wrażenie, że mu źle. Spokojne jest tylko gdy leże na plecach, z kilkoma
        poduszkami pod nimi - tak na półleżąco. Tak też najlepiej mi spać. Bo ilekroć
        przewróce się na któryś bok, to zaraz się budzę od intensywnego kopania.
        Nie wiem już co myśleć. Próbowałam nawet przetrzymać dziecko leżąc na lewym
        boku ale po paru minutach się poddawałam, bo kopniaki były naprawdę bolesne.
    • ola_la_la Re: tylko na boku? 30.03.05, 14:12
      Dowiedziałam się, od lekarki, że spanie na prawym boku jest niewskazane, bo tam
      jest jakaś żyła, która odzywia dziecko. Zmartwiłam się bo na wznak nie, na
      prawym boku nie -a na lewym czasem ciężko cały czas leżeć bo kregosłup boli ;-(
      • myszunia1982 Re: tylko na boku? 28.04.05, 20:57
        a od kiedy trzeba sie stosowac z tym na boku
        • magdulka26 Re: tylko na boku? 05.05.05, 21:40
          A ja się czasem budze budzę w nocy i co się okazuję ,a to że śpie na
          plecach.Zawsze usypiam na lewym boku ,ale prawy tez lubię.
    • domka1 Re: tylko na boku? 05.05.05, 22:18
      a ja nie mogę spać cały czas na boku bo mam problemy z biodrami:(
      budzę się z bólu i muszę zmieniać boki a jak już i jedno i drugie boli to
      zostają plecy:(

dominika 28tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka