monika_oli 24.03.05, 11:31 Czytam wszędzie, że najlepiej aby kobieta ciężarna sypiała na lewym boku, ostatecznie prawym, że nie wolno na plecach. Czy śpiąć na wznak robię krzywdę maleństwu, może sobie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koala.mb Re: tylko na boku? 24.03.05, 12:00 Krzywdy dziecku nie zrobisz, ponieważ Twój organizm na to nie pozwoli. Powiekszajaca sie macica w ciązy jest fizjologicznie przesunieta na strone prawą, gdzie znajduje sie żyła główna dolna zbierajaca krew z dolnych partii ciała i doprowadzajaca ja do serca. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, a tym samym do zmniejszenia dopływu krwi do serca. Zmniejsza się przez to rzut serca i ilość krwi dopływającej do macicy, ale także do innych narządów w tym mózgu. Objawem takiego niedotlenienia może być po prostu omdlenie, w dalszym etapie może dojść do niedotlenienia płodu. Zmiana pozycji na lewy bok szybko przywraca prawidłowy stan rzeczy. Dlatego aby zapobiec tego typu atrakcjom zaleca się wypoczynek na lewym boku, nie zaś na plecach czy boku prawym. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwe Re: tylko na boku? 30.04.05, 09:50 Przerażają mnie takie informacje bo ja jak położę się na którymkolwiek boku to czuję jak dziecko spada i zaczyna się intensywnie tłuc, dotkliwie kopie, tak że mam wrażenie, że mu źle. Spokojne jest tylko gdy leże na plecach, z kilkoma poduszkami pod nimi - tak na półleżąco. Tak też najlepiej mi spać. Bo ilekroć przewróce się na któryś bok, to zaraz się budzę od intensywnego kopania. Nie wiem już co myśleć. Próbowałam nawet przetrzymać dziecko leżąc na lewym boku ale po paru minutach się poddawałam, bo kopniaki były naprawdę bolesne. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_la_la Re: tylko na boku? 30.03.05, 14:12 Dowiedziałam się, od lekarki, że spanie na prawym boku jest niewskazane, bo tam jest jakaś żyła, która odzywia dziecko. Zmartwiłam się bo na wznak nie, na prawym boku nie -a na lewym czasem ciężko cały czas leżeć bo kregosłup boli ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
myszunia1982 Re: tylko na boku? 28.04.05, 20:57 a od kiedy trzeba sie stosowac z tym na boku Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: tylko na boku? 05.05.05, 21:40 A ja się czasem budze budzę w nocy i co się okazuję ,a to że śpie na plecach.Zawsze usypiam na lewym boku ,ale prawy tez lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
domka1 Re: tylko na boku? 05.05.05, 22:18 a ja nie mogę spać cały czas na boku bo mam problemy z biodrami:( budzę się z bólu i muszę zmieniać boki a jak już i jedno i drugie boli to zostają plecy:( dominika 28tc Odpowiedz Link Zgłoś