anetta75 29.03.05, 12:16 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=22153300 wklejam tu wątek z forum ciąża i poród, ponieważ u siebie też zauważyłam ten objaw. Proszę o info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_oli Re: zapach amoniaku 29.03.05, 12:29 Ja też się dołączę. Tyle że ja czuję ten zapach w momencie oddawania moczu po zbyt długiej przerwie - np.jeśli w nocy długo odwlekam wizytę w toalecie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zapach amoniaku 29.03.05, 12:51 Trzeba wykonać badanie moczu na obecność ciał ketonowych. Proponowałabym także wykonać badanie stężenia glukozy w surowicy i ewentualnie test z obciążeniem 50 g glukozy. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli Re: zapach amoniaku 29.03.05, 13:05 Ja robiłam test z obciążeniem 50g glukozy 4-go marca - wynik ok (na czczo 70, po obciążeniu 109) - mam nadzieję że przez te cztery tygodnie wynik się nie pogorszył, zważywszy że akurat z cukrem nie mam (?) problemów. Tak czy inaczej, będę musiała chyba o tym powiedzieć ginekologowi na najbliższej wizycie. Prawdę powiedziawszy to jakoś do momentu przeczytania tego postu nie zwracałam na ten zapach większej uwagi. Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zapach amoniaku 29.03.05, 13:23 Bo byc może nic to nie jest. Ciała ketonowe w moczu powodujące taki zapach moga sie pojawiać też na skutek tzw. przyspieszonego głodzenia czyli np. po nocy jesli nie zjesz kolacji. Nie jest to powód do dramatyzowania, ale trzeba sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli Re: zapach amoniaku 29.03.05, 13:28 Dziękuję raz jeszcze. Na szczęście mam fajnego lekarza, którego mogę o wszystko zapytać. Odpowiedz Link Zgłoś