Dodaj do ulubionych

Poród kleszczowy..

19.04.05, 22:31
Witam serdecznie!
2 lata temu urodziłam moją kochaną córeczkę.Niestety był to poród kleszczowy.
Bardzo chciałabym mieć 2 dziecko ale boje się strasznie ze sytuacja mogłaby
sie powtórzyć.Czy jest możliwość abym przed rozpoczęciem porodu zgłosiła że
nie zgadzam sie na ewentualne użycie kleszczy?Czy z racji tego ze 1 poród był
zabiegowy jestem bardziej narażona na to ze 2 się tez tak zakończy?
Bardzo dziękuję za odpowiedź Aga
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Poród kleszczowy.. 20.04.05, 07:49
      Zabieg kleszczowy wykonuje sie zwykle ze wskazań tzw. pilnych to znaczy wówczas
      gdy istnieje zagrożenie życia dziecka. Do rzadkości juz należą sytuacje kiedy
      ze względu na chorobe matki kwalifikuje sie ja do skrócenia II okresu porodu
      zabiegiem kleszczowym. Nie piszesz czemu przy pierwszym porodzie załozono Ci
      kleszcze. Jesli były to wskazania pilne wcle nie musza sie powtórzyć przy
      drugim porodzie. Brak zgody na założenie kleszczy w sytuacji zagrozenia zycia
      płodu jest (wybacz określenie) głupotą, poniewaz to tak jakbyś nie chciała
      pomóc swojemu dziecku. W przypadku wskazań do założenia kleszczy nie można juz
      wykonać c.c., wiec jest to często jedyny sposób aby urodzić zdrowe dziecko.
      • blu4 Re: Poród kleszczowy.. 20.04.05, 13:12
        I faza mojego porodu przebiegała dość sprawnie.Komplikacje zaczeły się przy
        bólach partych.Mała źle ułożyła główkę.Parłam ok 6 godzin.Czy lekarze nie
        wiedzieli wcześniej że i tak sama nie dam rady urodzić dziecka?Czy musieli mnie
        przetrzymać do momentu aż bedą mogli założyć kleszcze??

• koala.mb Re: Poród kleszczowy.. 20.04.05, 13:24
          Nie umiem się wypowiedzieć na temat sytuacji przy której nie byłam obecna.
          Najczesciej ze strony rodzacej inaczej ona wygląda niz z lekarskiej. Ja zawsze
          wychodze z założenia, ze nie jest celem lekarza szkodzić i że swoim
          postępowaniem stara się pomóc. Być moze można było wykonac ciecie cesarskie
          wcześniej, być moze nie było takich wskazań - trudno teraz powiedzieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka