Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pani Doktor.

24.04.05, 18:47
Bardzo proszę o informację czym różni się ( również w objawach) rwa kulszowa
u ciężarnej od rozejścia spojenia łonowego??

------------------------------------------------------------------------------
--
Pisałam o tym już wcześniej w innym poście. Od 2 miesiecy bardzo boli mnie
kość ogonowa, teraz doszedł (od kilku tygodni) bardzo duży ból miednicy i
dolnego odcinka kręgosłupa po prawej stronie. Obojętnie czy troszkę więcej
pójdę (np. odprowadzę córkę do szkoły) czy poleżę na plecach dostaję
koszmarnego bólu prawej strony miednicy, ból jest jakby paraliżujący, nie
mogę ruszać prawą nogą an zmienić pozycji czy wstać. Ten ból doprowadza mnie
do płaczu (nie kontroluję tego) i krzyku, nic innego zrobić nie mogę. Często
wstanie z łóżka zajmuje mi pół godziny przesuwania się po milimetrze.

Cóż to może być? Panie z forum mówią, że to albo rwa kulszowa albo rozejście
spojeniałonowego. Jaka jest różnica w objawach? Bardzo proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Pytanie do Pani Doktor. 25.04.05, 09:19
      Objawy rwy kulszowej pojawiaja sie nagle, często wskutek podniesienia czegoś
      ciężkiego. Jest to silny ostry ból w okolicy ledźwiowej kregosłupa
      promieniujący do kończyny dolnej,najczesciej jednostronny, czasem uniemożliwia
      chodzenie. Podczas chodzenia pacjent oszczędza chora stronę, przy czym dochodzi
      do skurczu mięśni po stronie przeciwnej, co nasila ból. Przy rwie porażennej
      może dojść do porażenia stopy.
      Rozejście spojenia łonowego wystepuje w ciąży wskutek działania hormonow i
      dodatkowo ucisku czesci przodującej płodu. W miare upływu czasu nasila sie.
      Jest to tepy bol w okolicy srodka spojenia łonowego, silniejszy przy ucisku.
      Boleć może cała miednica kostna oraz kości kończyn dolnych. Najbardziej nasila
      się podczas chodzenia oraz zmianie pozycji. Dokuczliwy w nocy przy przekręcaniu
      sie z boku na bok. Diagnostyka polega na badaniu ultrasonograficznym szpary
      spojenia łonowego - norma do 10 mm. Podczas chodzenia ciężarna porusza się w
      sposób typowy - chodzi "jak kaczka". Wspomagajaco stosuje sie pasy ortopedyczne
      specjalnie przystosowane do ciąży, srodki p/bólowe. Potwierdzone rozejście
      spojenia lonowego powinno być wskazaniem do c.c., poniewaz podczas porodu moze
      dojść do poszerzenia szpary spojenia, co po porodzie nasila dolegliwości i
      uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Po porodzie diagnostyka opiera sie na Rtg.
      • zarazmamusia Re: Pytanie do Pani Doktor. 25.04.05, 11:00
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Z Pani opisu wnioskuję, że to jednak rozejście
        spojenia gdyż nic nie dźwigam a ból faktycznie nasila się z tygodnia na tydzień
        właśnie przy chodzeniu lub zmianie pozycji. Jutro mam wizytę u lekarza
        prowadzącego ciążę, mam nadzieję, że USG da jednoznaczną odpowiedź. Pozdrawiam
      • monika_oli Re: Pytanie do Pani Doktor. 25.04.05, 14:30
        Mam pytanie - czy USG spojenia łonowego wykonuje lekarz ginekolog, czy należy
        udać się na dodatkowe badanie do ortopedy?
        • koala.mb Re: Pytanie do Pani Doktor. 25.04.05, 14:46
          Jeśli ginekolog jest przy okazji ultrasonografistą to powinien takie badanie
          wykonać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka