renia73 06.05.05, 12:39 Czy szyjka 15 mm w 34 tc + 6 d, jest normą? Tydzien temu na usg było 32 mm. Renata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koala.mb Re: szyjka 06.05.05, 15:01 To jest bardzo krótka szyjka. Powinnaś dużo lezeć, żeby te ciążę donosić. Nie popadaj jednak w panike. Dziecko nawet gdyby urodziło sie jutro, poradzi sobie bez Ciebie. Przynajmniej powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: szyjka 07.05.05, 17:13 Wziełam sobie Pani uwagi do serca i leże, zwłaszcza ze nasiliły sie bóle krzyża i krocza. Biore nospe i magneB6. Ale to nie wszystko, w piatek byłam u lekarza, bo zauwazyłam upławy. Biore globulki dopochwowo (z augmentinem). Po kuracji zrobie posiew. Czy te globulki mogą zaszkodzic dziecku. Czy ten fakt może miec wpływ na poród, który juz tuż tuż... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: szyjka 07.05.05, 18:27 Globulki nie wpłyna źle na dziecko. Może jednak powinnaś skontaktować sie z lekarzem jeszcze raz. Jesli bóle nasilaja się mimo lezenia i leków, to moze trzeba jakiś mocniejszych leków zmniejszajacych kurczliwość macicy. Twoja ciąża jednak jeszcze nie jest donaoszona. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: szyjka 09.05.05, 22:10 Byłamu lekarza - szyjka dalej sie skróciła do 1 cm (o 0,5 cm) w 4 dni - wymogłam na mojej pani dr fenoterol i isoptin - podobno to niezgodne ze sztuka lekarską zeby w 36 tc podawac takie leki - czy naprawde? Mam nadzieje dociągnę do 37 tc i wylecze infekcje - wtedy moge rodzic:-)) Bardzo dziekuje za wskazówki! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: szyjka 10.05.05, 11:36 Tokolityków nie podaje sie po ukończeniu 36 tygodnia. W 36 tygdodniu jeszcze można szczególnie jeżeli zależy nam na przedłużeniu ciąży w jakimś konkretnym celu. To ze dziecko majace 36 tygodni da sobie rade poza matka nie znaczy jeszcze że nie bedzie wczesniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: szyjka 10.05.05, 13:27 Tez tak uwazam. Dlatego b. sie ciesze, że dostałam te leki, zwłaszcza że jest wyraźna poprawa i nie boli mnie brzuch ani krzyż...Moje pierwsze dziecko urodziłam w 37 tc + 2 dni i miało objawy wczesniactwa - nawet nie chce wiedziec jak miałoby sie moje drugie dziecko urodzone w 35 tc + 3dni Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: szyjka 13.05.05, 23:42 Dzis konczy sie 36 tc. Szyjka 0,5 cm. Głowa się "pcha". Cały czas biore Fenoterol 4 razy 1/2 plus isoptin 4 razy 1. Czy jesli szyjka "sie skonczy" musi to oznaczac natychmiastowy poród? Czego moge sie spodziewac? Dodam, że z koncem 37 tc (za tydzien) mam stopniowo odstawic ww. leki (przez 4 dni coraz mniejsze dawki)... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: szyjka 13.05.05, 23:48 Wszystko zależy od skurczów macicy. Muszą byc na tyle silne, żeby spowodować rozwieranie szyjki, nie tylko jej skracanie. Moze to troche potrwać, moze nastapić wraz z odstawieniem leków. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: szyjka 13.05.05, 23:56 U mnie organizm domaga sie fenoterolu, dokladnie co 6 godzin. Tuz przed zazyciem kolejnej dawki macica stawia sie i skurcze staja bolesne. Po leku ból i skurcze przechodzą. Czy jesli glowa napiera coraz bardziej to moze spowodowac rozwieranie? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: szyjka 14.05.05, 00:31 Może, dlatego powinnas duzo lezeć. Bolesne odczuwanie skurczu nie zawsze na szczęście musi świadczyć o jego sile. Odpowiedz Link Zgłoś
misialski Re: szyjka 14.05.05, 10:18 pani doktor. Moja szyjka od 30tc ma 1,5 cm, ale lekarz nie zalecał zmiany trybu zycia, bo szyjka mocno trzymie. Chodze wiec nadal na basen, gimnastykuje sie i nic sie zlego nie dzieje. Jestem aktualnie w 37 tc. Czy krotka szyjka zawsze grozi niedonoszeniem ciąży? Dodam ze nie mam ani skurczy ani nie czuje zadnego dyskomfortu zwiazanego z ciazą (bole w miednicy, krocza itp) Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: szyjka 14.05.05, 14:07 Problem polega nie do końca na bezwzględnej długosci szyjki tylko na zmianie długosci szyjki w kolejnych tygodniach ciązy, zmianie jej położenia w stosunku do osi pochwy, zmianie konsystencji. Jesli u Ciebie przez 7 tygodni nic sie nie zmieniło, to widocznie szyjka rzeczywiście trzyma i nie ma powodu do drastycznych ograniczeń aktywności. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska.to Re: szyjka 14.05.05, 14:09 witam, dzisiaj dowiedzialam sie,ze tez mam za krotka szyjke-27mm na poczatku 32tc.ostatnio mialam skurcze,ktroe nie byly regularne,ale jednak byly.lekarz kazal mi tez duzo odpoczywac, nie dzwigac i oczywiscie "oszczedzac" sie. boje sie jednak,ze zrobie cos co moze miec wplywa na dziecko i szybszy porod,czy powinnam sie obawiac i na co zwracac uwage??dziekuje za odpowiedz. pzodrawiam, kasia Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: szyjka 14.05.05, 14:26 Jedyne co możesz zrobic to duzo wypoczywać na lewym boku, wolno sie przemieszczać i może, jeśli miewasz skurcze, spytac lekarza o leki p/skurczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: szyjka 19.05.05, 08:21 Koalo, witam raz jeszcze, kilka dni temu byłam u mojej pani Dr - która stwierdziła, że szyjka ma 0,5 cm ale jest zamknięta. Wczoraj natomiast pojechałam do szpitała na KTG - tam z powodu podejrzenia sączenia sie wód płodowych zbadał mnie inny lekarz i odnotował "szyjka DŁUGA zamknięta". Czy mam rozumiec że szyjka 0,5 cm jest DŁUGA? Czy w badaniu moga wystapic az tak duze rozbieznosci interpretacyjne? Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: szyjka 19.05.05, 09:43 Lekarz bada jedynie częsc pochwową, dalej pomiar długości szyjki jest mozliwy jedynie w USG. Część pochwowa długosci 0,5 cm, zamknieta w 37 tygodniu ciąży nie jest zła bez względu na to jakiego określenia sie uzyje :) Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: szyjka 20.05.05, 13:39 Koalo, czy sa jakieś argumenty przemawiające za stopniowym odstawianiem fenoterolu z isoptinem (coraz mniejsze dawki przez 4 dni)? Lekarz prowadzacy zalecił mi stopniowe odstawianie - wraz z koncem 37 tc (plus te 4 dni). Moja siostra 3 lata temu odstawiła z dnia na dzień - takie było zalecenie jej lekarza...- no i urodziła nastepnego dnia - czy to chodzi o to? Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: szyjka 20.05.05, 14:48 ...mam na mysli stopniowe odstawianie w porównaniu z odstawianiem z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska.to Re: szyjka 21.05.05, 17:11 witam po raz kolejny bylam dzisiaj u lekarza,ze wzgledu na moje bole.okazalo sie,ze moja szyjka sie wydluzyla z 27 do 31 mm.czy to sie czesto zdarza i jest normalne??okazalo sie,ze tez dobrze trzyma i nie ma problemu. pzodrawiam, Kaisa Odpowiedz Link Zgłoś