06.05.05, 12:39
Czy szyjka 15 mm w 34 tc + 6 d, jest normą? Tydzien temu na usg było 32 mm.
Renata
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: szyjka 06.05.05, 15:01
      To jest bardzo krótka szyjka. Powinnaś dużo lezeć, żeby te ciążę donosić. Nie
      popadaj jednak w panike. Dziecko nawet gdyby urodziło sie jutro, poradzi sobie
      bez Ciebie. Przynajmniej powinno.
      • renia73 Re: szyjka 07.05.05, 17:13
        Wziełam sobie Pani uwagi do serca i leże, zwłaszcza ze nasiliły sie bóle krzyża
        i krocza. Biore nospe i magneB6.
        Ale to nie wszystko, w piatek byłam u lekarza, bo zauwazyłam upławy. Biore
        globulki dopochwowo (z augmentinem). Po kuracji zrobie posiew. Czy te globulki
        mogą zaszkodzic dziecku. Czy ten fakt może miec wpływ na poród, który juz tuż
        tuż...
        • koala.mb Re: szyjka 07.05.05, 18:27
          Globulki nie wpłyna źle na dziecko. Może jednak powinnaś skontaktować sie z
          lekarzem jeszcze raz. Jesli bóle nasilaja się mimo lezenia i leków, to moze
          trzeba jakiś mocniejszych leków zmniejszajacych kurczliwość macicy. Twoja ciąża
          jednak jeszcze nie jest donaoszona.
          • renia73 Re: szyjka 09.05.05, 22:10
            Byłamu lekarza - szyjka dalej sie skróciła do 1 cm (o 0,5 cm) w 4 dni -
            wymogłam na mojej pani dr fenoterol i isoptin - podobno to niezgodne ze sztuka
            lekarską zeby w 36 tc podawac takie leki - czy naprawde? Mam nadzieje dociągnę
            do 37 tc i wylecze infekcje - wtedy moge rodzic:-)) Bardzo dziekuje za
            wskazówki!
            • koala.mb Re: szyjka 10.05.05, 11:36
              Tokolityków nie podaje sie po ukończeniu 36 tygodnia. W 36 tygdodniu jeszcze
              można szczególnie jeżeli zależy nam na przedłużeniu ciąży w jakimś konkretnym
              celu. To ze dziecko majace 36 tygodni da sobie rade poza matka nie znaczy
              jeszcze że nie bedzie wczesniakiem.
              • renia73 Re: szyjka 10.05.05, 13:27
                Tez tak uwazam. Dlatego b. sie ciesze, że dostałam te leki, zwłaszcza że jest
                wyraźna poprawa i nie boli mnie brzuch ani krzyż...Moje pierwsze dziecko
                urodziłam w 37 tc + 2 dni i miało objawy wczesniactwa - nawet nie chce wiedziec
                jak miałoby sie moje drugie dziecko urodzone w 35 tc + 3dni
                • renia73 Re: szyjka 13.05.05, 23:42
                  Dzis konczy sie 36 tc. Szyjka 0,5 cm. Głowa się "pcha". Cały czas biore
                  Fenoterol 4 razy 1/2 plus isoptin 4 razy 1. Czy jesli szyjka "sie skonczy" musi
                  to oznaczac natychmiastowy poród? Czego moge sie spodziewac? Dodam, że z koncem
                  37 tc (za tydzien) mam stopniowo odstawic ww. leki (przez 4 dni coraz mniejsze
                  dawki)...
                  • koala.mb Re: szyjka 13.05.05, 23:48
                    Wszystko zależy od skurczów macicy. Muszą byc na tyle silne, żeby spowodować
                    rozwieranie szyjki, nie tylko jej skracanie. Moze to troche potrwać, moze
                    nastapić wraz z odstawieniem leków.
                    • renia73 Re: szyjka 13.05.05, 23:56
                      U mnie organizm domaga sie fenoterolu, dokladnie co 6 godzin. Tuz przed
                      zazyciem kolejnej dawki macica stawia sie i skurcze staja bolesne. Po leku ból
                      i skurcze przechodzą.
                      Czy jesli glowa napiera coraz bardziej to moze spowodowac rozwieranie?
                      • koala.mb Re: szyjka 14.05.05, 00:31
                        Może, dlatego powinnas duzo lezeć. Bolesne odczuwanie skurczu nie zawsze na
                        szczęście musi świadczyć o jego sile.
                        • misialski Re: szyjka 14.05.05, 10:18
                          pani doktor. Moja szyjka od 30tc ma 1,5 cm, ale lekarz nie zalecał zmiany trybu
                          zycia, bo szyjka mocno trzymie. Chodze wiec nadal na basen, gimnastykuje sie i
                          nic sie zlego nie dzieje. Jestem aktualnie w 37 tc.
                          Czy krotka szyjka zawsze grozi niedonoszeniem ciąży? Dodam ze nie mam ani
                          skurczy ani nie czuje zadnego dyskomfortu zwiazanego z ciazą (bole w miednicy,
                          krocza itp)
                          • koala.mb Re: szyjka 14.05.05, 14:07
                            Problem polega nie do końca na bezwzględnej długosci szyjki tylko na zmianie
                            długosci szyjki w kolejnych tygodniach ciązy, zmianie jej położenia w stosunku
                            do osi pochwy, zmianie konsystencji. Jesli u Ciebie przez 7 tygodni nic sie nie
                            zmieniło, to widocznie szyjka rzeczywiście trzyma i nie ma powodu do
                            drastycznych ograniczeń aktywności.
    • kaska.to Re: szyjka 14.05.05, 14:09
      witam,
      dzisiaj dowiedzialam sie,ze tez mam za krotka szyjke-27mm na poczatku
      32tc.ostatnio mialam skurcze,ktroe nie byly regularne,ale jednak byly.lekarz
      kazal mi tez duzo odpoczywac, nie dzwigac i oczywiscie "oszczedzac" sie. boje
      sie jednak,ze zrobie cos co moze miec wplywa na dziecko i szybszy porod,czy
      powinnam sie obawiac i na co zwracac uwage??dziekuje za odpowiedz.
      pzodrawiam,
      kasia
      • koala.mb Re: szyjka 14.05.05, 14:26
        Jedyne co możesz zrobic to duzo wypoczywać na lewym boku, wolno sie
        przemieszczać i może, jeśli miewasz skurcze, spytac lekarza o leki p/skurczowe.
        • renia73 Re: szyjka 19.05.05, 08:21
          Koalo, witam raz jeszcze,

kilka dni temu byłam u mojej pani Dr - która stwierdziła, że szyjka ma 0,5 cm
          ale jest zamknięta. Wczoraj natomiast pojechałam do szpitała na KTG - tam z
          powodu podejrzenia sączenia sie wód płodowych zbadał mnie inny lekarz i
          odnotował "szyjka DŁUGA zamknięta". Czy mam rozumiec że szyjka 0,5 cm jest
          DŁUGA? Czy w badaniu moga wystapic az tak duze rozbieznosci interpretacyjne?
          Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź!
          • koala.mb Re: szyjka 19.05.05, 09:43
            Lekarz bada jedynie częsc pochwową, dalej pomiar długości szyjki jest mozliwy
            jedynie w USG. Część pochwowa długosci 0,5 cm, zamknieta w 37 tygodniu ciąży
            nie jest zła bez względu na to jakiego określenia sie uzyje :)
            • renia73 Re: szyjka 20.05.05, 13:39
              Koalo, czy sa jakieś argumenty przemawiające za stopniowym odstawianiem
              fenoterolu z isoptinem (coraz mniejsze dawki przez 4 dni)?
              Lekarz prowadzacy zalecił mi stopniowe odstawianie - wraz z koncem 37 tc (plus
              te 4 dni). Moja siostra 3 lata temu odstawiła z dnia na dzień - takie było
              zalecenie jej lekarza...- no i urodziła nastepnego dnia - czy to chodzi o to?
              • renia73 Re: szyjka 20.05.05, 14:48
                ...mam na mysli stopniowe odstawianie w porównaniu z odstawianiem z dnia na
                dzień.
    • kaska.to Re: szyjka 21.05.05, 17:11
      witam po raz kolejny
      bylam dzisiaj u lekarza,ze wzgledu na moje bole.okazalo sie,ze moja szyjka sie
      wydluzyla z 27 do 31 mm.czy to sie czesto zdarza i jest normalne??okazalo
      sie,ze tez dobrze trzyma i nie ma problemu.
      pzodrawiam,
      Kaisa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka