Dodaj do ulubionych

Waga dziecka a CC - pytanie

17.05.05, 13:55
Dzien dobry, widzialam ponizej podobny post, jednak tam sprawa dotyczyla
rowniez odwrocenia sie dziecka oraz drugiego porodu.

Mam pytanie - jak to wyglada w przypadku pierwszego porodu? Od jakiej wagi
nie jest zalecany porod silami natury?

Bede wdzieczna za informacje.
Pozdrawiam,
Monika
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Waga dziecka a CC - pytanie 17.05.05, 14:05
      W porodzie głowkowym nie ma takich ograniczeń. Wszystko zależy od budowy
      miednicy i mozliwości adaptacyjnych kości główki dziecka.
      • 7venezia Re: Waga dziecka a CC - pytanie 17.05.05, 14:10
        Pani doktor, a kto i gdzie dokonuje takich pomiarow? Nie boje sie porodu
        naturalnego, ze wzgledu na bol (jest znieczulenie, na ktore sie na pewno
        zdecyduje), ale ze wzgledu na bezpieczenstwo dziecka.
        Jestem raczej drobna, mam juz olbrzymi brzuch, a moj synus na USG w 31 tyg
        wazyl 2 kg (co mnie oczywiscie cieszy, ze rosnie i rozwija sie zdrowo). Prosze
        o informacje, jak duzego dzidzusia mozemy sie spodziewac.
        Dziekuje,
        Monika
        • koala.mb Re: Waga dziecka a CC - pytanie 17.05.05, 14:59
          Kazde dziecko rośnie indywidualnie, wiec trudno wyrokować o jego masie w
          terminie porodu. Może teraz rośnie jak na drożdżach a za 2 tygdonie zacznie
          rosnąć mniej? Tego nie wiadomo. Trzeba wykonac USG z ocena masy płodu przed
          porodem. Twoja miednice można zmierzyć miednicomierzem - w każdym gabinecie
          przyrząd taki powinien byc, mozna także ocenić sprzezna wewnetrzna w USG.
          Problem tylko polega na tym, ze z wyjatkiem przypadków nieprawidlowej budowy
          miednicy, które takie badanie jest w stanie wykryc, nie mozna sie wypowiedzieć
          z cała pewnościa czy dziecko sie zmiesci czy nie bo to tez zależy od zdolności
          adaptacyjnych jego główki.Są bardzo drobne kobiety, które rodza bez większych
          problemów bardzo duze dzieci i całkiem postawne które maja kłopoty z urodzeniem
          dziecka przeiętnej wielkosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka