Dodaj do ulubionych

Łożysko III stopień

23.05.05, 11:09
Dzień dobry. Miałam usg robione w 30tc5d. Martwią mnie bardzo dwie
sprawy.Przede wszystkim łożysko IIIstopień, na ścianie przedniej, czy to nie
za wcześnie na taki stopień zaawansowania łożyska, i czym to może grozic?
Druga sprawa to wymiary malucha: BPD 83,3(31t), OFD 95(28t5d), HC 290(29t1d),
FL 60,1(31t1d), AC 281(32t1d), CI 87,4(70-86)ten ostatni wymiar/współczynnik,
ponieważ przekracza normę podaną w nawiasie. Cóż to oznacza? Lekarz prowadzący
oglądał wynik usg w "biegu", stwierdził,że wszystko ok, ale jednak martwię
się, że mógł to przeoczyć, a wizytę mam najwczesniej za tydzień.
Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Łożysko III stopień 23.05.05, 12:40
      Większych odchyleń nie ma. Łożysko III stopnia dojrzałości w 31 tc to
      rzeczywiście troche za wcześnie. Może palisz papierosy? Trzeba powtórzyc USG za
      dwa tygodnie i tym razem może nie w biegu ocenic je dokładnie. Jesli dziecko
      sie dobrze rusza, to nie ma powodu do wiekszych obaw przez ten czas.
      • polcia7 Re: Łożysko III stopień 23.05.05, 12:55
        Dziękuję za odpowiedź. Papierosów nie palę i nie mam żadnej styczności z osobami
        palącymi w swoim otoczeniu. Całą ciąże spędzam w domku, najpierw z powodu
        krwiaka w macicy, potem stawiania się brzucha (ale bez leków, tylko leżenie), w
        19 tc przeszłam ciężką grypę z ponad 40 stopniowa goraczką przez 2 dni (tylko
        paracetamol). Jest to moja 3 ciąża, mam 6,5 letniego syna ur. przez cc po 12
        godz.prób porodu sn, z powodu zwężenia miednicy. Obecnie nic się nie dzieje,
        maluch na usg ważył ok 1940g, rusza się regularnie, ja prowadze oszczędny,
        zdrowy tryb życia, spacery, wyniki wszystkie mam super. Stąd moje zaniepokojenie
        tym łożyskiem.A to stwierdzenie przez Panią "większych odchyleń nie ma" czy moge
        potraktować,że raczej jest ok?(Poza łożyskiem).
        Dziekuję.
        • koala.mb Re: Łożysko III stopień 23.05.05, 13:47
          Wymiary płodu są w granicach normy. To że niecałkowicie pokrywaja sie z
          tygodniem ciąży wynika prawdopodobnie z błędu pomiaru, który wraz ze wzrostem
          ciąży jest coraz większy. Ocena łozyska jest dokonywana "na oko". To co dla
          jednego lekarza jest II stopniem dla innego jest juz III. Dlatego do tej oceny
          trzeba podchodzic z niejaka rezerwą. Tym niemniej u Ciebie jak na 31 tydzień
          jest ono troche " za stare".
          • polcia7 dziękuję 23.05.05, 14:02
            Jeszcze tylko poproszę o wyjaśnienie czym takie "za stare" łożysko może grozić
            maluchowi?
            • koala.mb Re: dziękuję 23.05.05, 14:12
              Starzenie sie lozyska to termin potoczny okreslajacy wyłaczenie niektórych
              obszarów łożyska z wymiany matczyno - płodowej wskutek zwapnień, złogów itd.
              Zmniejsza sie w ten sposób ilość substancji odżywczych doprowadzanych do płodu.
              Dopoki płód sobie z tym radzi to jest w porządku. Może jednak w którymś
              momencie miec dosyć i wówczas trzeba taką ciąże zakończyc. Jak będzie u Ciebie
              tego nikt nie wie. Mysle że jak rozpoznanie "starego łożyska" potwierdzi się
              bedziesz musiała do szpitala udać sie wczesniej niz termin porodu, celem
              obserwacji płodu. To jednak rozstrzygnie Twoj lekarz prowadzący.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka