Dodaj do ulubionych

endometrioza a ciąża

12.06.05, 17:43
Kochane dziewczyny proszę o radę, 4 dni temu miałam laparoskopię i wykrytą
endometriozę, zniszczono 2 ogniska zapalne. Teraz pół roku będę leczona żeby
móc zajść w ciążę? Mam 24 lata, czy któraś z Was zaszła w ciąże mając
podleczoną endometriozę, czy maleństwo urodziło sie zdrowę? Prosze o odpowiedż
tak się martwię :((

Obserwuj wątek
    • patka76 Re: endometrioza a ciąża 12.06.05, 23:57
      5 i pół roku temu miałam usuwaną operacyjnie 15-to centymetrową torbiel wraz jednym jajnikiem i jajowodem, "oddzieraną" od otrzewnej. Później pół roku leczenia danazolem(o ile dobrze pamiętam) w tym czasie nie miałam cyklów miesiączkowych. Po leczeniu dalej robiły mi się cysty na drugim jajniku ale jak się później okazało były o innym już charakterze. Po roku od operacji intensywnie staraliśmy się o dziecko przez 8 miesięcy i udało się. Urodziło się zdrowe teraz jestem w 36tc z drugim dzieckiem. Trzeba wierzyć, że wszystko będzie ok. Jak masz jakieś pytania to pisz na priva.Patrycja.
      • magda-magda123 Re: endometrioza a ciąża 13.06.05, 12:55
        Dzięki za podtrzymanie na duchu :)
        • camilcia Re: endometrioza a ciąża 14.06.05, 20:07
          tak, leczyłam danazolem pół roku i udało się zajść jakiś rok później, córcia
          zdrowa, chociaż ciaża przeleżana.
          2 lata po okazało się, że endo wróciła, ale też się udało zajść (nie od razu)
          jak narazie ciąża ok.
          życzę powodzenia
          • andzia761 Re: endometrioza a ciąża 19.06.05, 10:04
            Ja miałam już skierowanie na laparoskopię (w celu usunięcia endometriozy),
            wcześniej przez 2,5 roku starałam się zajsc w ciążę bezskutecznie, lekarz
            uważał,że przyczyną niepłodności jest właśnie endo. a tu na 2 tyg. przed
            zabiegiem okazało się że jestem w ciąży! Byłam w szoku (lekarz też), tak że
            wszystko jest możliwe, teraz jestem w 27tc. i jak na razie wszystko jest ok,
            mam nadzieję że tak bedzie do końca
            Pozdrawiam!
            życze powodzenia!
    • olivki Re: endometrioza a ciąża 21.06.05, 17:42
      Czy przebyta wczesniej i wyleczona endometrioza jest powodem do lezenia i
      oszczedzania sie w ciazy? Ja wyleczylam endo 2 lata temu, teraz jestem w 10 tc
      i mam dosc wyczerpujaca fizycznie prace. Czasem czuje klucia, takie, jakie
      czulam podczas endometriozy, ale nie mam zadnych krwawien, czy uplawow. Prosze,
      odpowiedzcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka