Dodaj do ulubionych

Przezierność karku

24.06.05, 16:05
Pani doktor
w badaniu USG przeprowadzonym w 9,4 tc lekarz dokonał pomiaru przezierności
karku, wynik 1,6 mm skomentował jako bardzo niepokojący dla tego wieku ciąży,
wg niego konieczna dalsza diagnostyka ok 12-14tc z amniopunkcją włącznie.
Sprzęt i specjalista wysokiej klasy, więc nadziei na pomyłkę czy
niedokładność pomiaru raczej nie ma. Wielkość zarodka 39 mm.
Czy pani dr się z tym zgadza? Na forum wyczytałam o normach do 2,5 mm, za to
USG było przeprowadzane później. Proszę o komentarz.
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: Przezierność karku 24.06.05, 16:11
      U nas 1,6 mm było w 14 tc.Ale ten doktorek zrobił Ci to za wczesnie i teraz
      niepotrzebnie się stresujesz.Ja bym poczekała i zrobiła między 12-14 tc.
    • koala.mb Re: Przezierność karku 24.06.05, 18:35
      Przezierność karkowa w I trymestrze ciąży ocenia sie pomiędzy 10-14 tygodniem
      ciąży i dla tych tygodni ustalone są normy (do 2,5mm niektorzy uważaja że do
      3mm). To jedyne co moge powiedzieć, poniewaz nie znam całokształtu badania
      które zostało u Ciebie przeprowadzone.
    • aankaa1 Re: Przezierność karku 24.06.05, 20:05
      Tydzień tygodniem ale pomiar przezierności czyli NT mierzy się kiedy kiedy płód
      ma 45-84 mm (wielkość ciemieniowo-siedzeniowa CRL). Poszukaj w googlach,
      potwierdzisz te dane. Zrobił Ci stanowczo za wcześnie to usg. Mnie lekarka
      zanim wzięła się za usg uprzedziła, że może być jeszcze za wcześnie, ale akurat
      było 53 mm. Byłam w 11 tc wg ostatniej miesiączki, ale z usg był to 12 tc,
      przezierność miałam 1,7 mm. Pytałam potem lekarza, stwierdził, że w dziesiątym
      tygodniu norma to do 2 mm, w jedynastym wzrasta do 2,5 i wyżej. Sprawdź to
      jeszcze najlepiej w 12 tygodniu. Na razie absolutnie nie ma czym się niepokoić.
      • malaasia24 Re: Przezierność karku - jeszcze do pani Dr 25.06.05, 18:27
        Dziękuję za odpowiedzi.
        Podręczę jeszcze Panią Doktor: czy ta norma jest stała dla całego okresu czy
        też rośnie liniowo wraz ze wzrostem zarodka?
        Inaczej mówiąc, czy jeśli powiedzmy w 10tc wymiar NT jest 2,5 to można uznac,
        że mieści się w normie?
        Przepraszam za taką upierdliwość, ale mój lekarz jest na urlopie i nie mam kogo
        się poradzić.
        • malaasia24 Re: Przezierność karku - jeszcze do pani Dr 27.06.05, 10:03
          up
          • malaasia24 Re: Przezierność karku - jeszcze do pani Dr 27.06.05, 17:15
            up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka