Dodaj do ulubionych

Po Terminie-Pani Doktor!

18.03.06, 19:19
Pani Doktor,bardzo prosze o rade..Czy przenoszenie ciazy o 10-14 dni na pewno
jest bezpieczne? Dzisiaj mija mi 6 dzien od terminu. Moja przyjaciolka, ktora
miala urodzic dzidziusia 3 dni po mnie wlasnie zadzwonila, ze stracila
dziecko. Przez cala ciaze wszystko bylo u niej w porzadku. Dopiero niedawno
okazalo sie, ze ma przodujace lozysko.Czy to moglo spowodowac uduszenie
dzieciatka?Nie bylam w stanie wypytac jej o nic wiecej, ale martwie sie teraz
bardzo,czy z moim malenstwem jest wszystko ok i czy spokojnie moge czekac z
wywolywaniem porodu do 12 dnia po terminie?Bardzo prosze o odpowiedz:-((((
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: Po Terminie-Pani Doktor! 20.03.06, 14:24
      Fizjologicznie ciąza trwa 38-42 tygodni. To dziecko decyduje o momencie w
      którym zacznie się rodzić. Z daty ostatniej miesiaczki lekarz może wyznaczyć
      przyblizony termin porodu, jednak czy poród odbędzie się w tym dniu czy 10 dni
      wcześniej czy później nie jesteśmy w stanie powiedziec. Ciąża przeterminowana
      to nie to samo co przenoszona. O tym czy jest to bezpieczne decydują wyniki
      badań dodatkowych którym kobieta i płód po terminie porodu powinni zostać
      poddani.
      • ania.b5 Re: Po Terminie-Pani Doktor! 21.03.06, 13:07
        Moje malenstwo urodzi sie w Irlandii a tutaj sluzba zdrowia- a szczegolnie
        sposob prowadzenia ciazy jest koszmarny w porownaniu z Polska.. Od samoego
        poczatku nie bylam badana ginekologicznie, przeszlam tylko 1 badanie krwi w 19
        tygodniu ciąży a każda wizyta polegała jedynie na zmierzeniu centymetrem
        wysokości dna macicy i odlsuchaniu tetna dziecka. Na wczorajszej wizycie (8 dni
        po terminie) dowiedzialam sie, że nie trzeba na razie nic robic i mam zglosic
        sie w następnym tygodniu (15 dni po termionie).Na szczescie udalo mi sie
        narobic paniki i wymusilam na lekarzu skierowanie na szczegółowe usg i katg
        oraz badanie wewnętrzne.Z usg wynika ze ciąza trwa 40 tyg i 2 dni, dziecko jest
        w idealnej kondycji, ktg również wyszło idealne. Jutro ide na kolejną wizytę i
        podadzą mi temin, kiedy poród zostanie wywołany ( ale najpóżniej stanie sie to
        w piątek- za 3 dni..)Jestem juz bardzo zmęczona nerwami i stresem związanym ze
        smiercią maleństwa mojej kolezanki i mam nadzieje, ze indukcja porodu nie
        zaszkodzi mojemu dziecku..:-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka