impulsywna_kobieta 18.07.07, 22:37 czy mięśniaki są przeciwwskazaniem do porodu naturalnego?? Pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: mięśniak macicy 19.07.07, 06:59 To zależy czy jest jeden czy kilka,jakiej wielkości i gdzie umiejscowione i ich charakter. Ja miałam przed ciążą 2 cm.mięśniaka śródściennego,który w czasie ciąży pod wpływem hormonów urósł do 5cm i był usadowiony z prawej strony macicy. Rodziłam psn i nie przeszkadzało to w rodzeniu wcale. Ale zaś miałam kłopoty z ułożeniem dziecka,bo zajmujący miejsce mięśniak może utrudniać dziecku przemieszczanie się. U mnie bardzo długo było bardzo niekorzystne położenie,bo poprzeczne. Na szczęście mały miał chyba dość miejsca i siły aby ok.36/37 t.c przekręcić się głową w dół :)) Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
anek333 Re: mięśniak macicy 19.07.07, 21:38 ja miałam mięśniaka wędrującego:-) raz był na górze, raz na dole, raz mniejszy ,a raz większy wszystko skończyło się dobrze prn, choć miałam skierowanie na cesarkę pozdr ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
impulsywna_kobieta Re: mięśniak macicy 21.07.07, 12:48 mięśniaka zdiagnozowano dopiero w 18 tyg. ciąży. Jego pojawienie się było związane z ogromnym bólem w dole brzucha, który uniemożliwiał mi dojście do szpitala. Kiedy już dotarłam lekarz wykonujący usg nie zauważył go, kierując mnie na chirurgię z podejrzeniem przepukliny lub wyrostka. Przestraszono mnie potwornie, bo chirurg chciał rozpoczynać operację. Na szczęście usg wykazało, iż prawdopodobnie jest to mięśniak, co wiązało się z powrotem na ginekologię. Mięśniak umiejscowiony jest na przedniej ścianie macicy, a jego rozmiar to: 3,6/2,8. Zostawili mnie na oddziale 3 dni. Obecnie (25 tydzień) mięśniak jest wyczuwalny nadal, lecz ból ustąpił samoistnie. W szpitalu dziwnym dla lekarzy był fakt, iż pojawił się ból, a przede wszystkim, ze mięśniak nie był zdiagnozowany wcześniej. Na do widzenia otrzymałam informację, że póki nie otworzą nie są w stanie stwierdzić co się działo, stąd też moje obawy o spokojny poród. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_janiuk Re: mięśniak macicy 24.07.07, 13:16 Nie na darmo mówi się o sztuce medycznej. W zależności od ilości, wielkości i lokalizacji mięśniaków, a także ich tempie wzrostu podejmowana jest decyzja o możliwosci zakończenia ciąży porodem siłami natury lub przez cięcie cesarskie. Proszę skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym- to on powinien rozwiać Pani wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś