Dodaj do ulubionych

mięśniak macicy

18.07.07, 22:37
czy mięśniaki są przeciwwskazaniem do porodu naturalnego??
Pozdrawiam;)
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: mięśniak macicy 19.07.07, 06:59
      To zależy czy jest jeden czy kilka,jakiej wielkości i gdzie umiejscowione i ich
      charakter.
      Ja miałam przed ciążą 2 cm.mięśniaka śródściennego,który w czasie ciąży pod
      wpływem hormonów urósł do 5cm i był usadowiony z prawej strony macicy.
      Rodziłam psn i nie przeszkadzało to w rodzeniu wcale.
      Ale zaś miałam kłopoty z ułożeniem dziecka,bo zajmujący miejsce mięśniak może
      utrudniać dziecku przemieszczanie się.
      U mnie bardzo długo było bardzo niekorzystne położenie,bo poprzeczne.
      Na szczęście mały miał chyba dość miejsca i siły aby ok.36/37 t.c przekręcić
      się głową w dół :))
      Pzdr.Gosia
    • anek333 Re: mięśniak macicy 19.07.07, 21:38
      ja miałam mięśniaka wędrującego:-)
      raz był na górze, raz na dole, raz mniejszy ,a raz większy
      wszystko skończyło się dobrze prn, choć miałam skierowanie na cesarkę
      pozdr ;-))
    • impulsywna_kobieta Re: mięśniak macicy 21.07.07, 12:48
      mięśniaka zdiagnozowano dopiero w 18 tyg. ciąży. Jego pojawienie się było
      związane z ogromnym bólem w dole brzucha, który uniemożliwiał mi dojście do
      szpitala. Kiedy już dotarłam lekarz wykonujący usg nie zauważył go, kierując
      mnie na chirurgię z podejrzeniem przepukliny lub wyrostka. Przestraszono mnie
      potwornie, bo chirurg chciał rozpoczynać operację. Na szczęście usg wykazało,
      iż prawdopodobnie jest to mięśniak, co wiązało się z powrotem na ginekologię.
      Mięśniak umiejscowiony jest na przedniej ścianie macicy, a jego rozmiar to:
      3,6/2,8. Zostawili mnie na oddziale 3 dni. Obecnie (25 tydzień) mięśniak jest
      wyczuwalny nadal, lecz ból ustąpił samoistnie. W szpitalu dziwnym dla lekarzy
      był fakt, iż pojawił się ból, a przede wszystkim, ze mięśniak nie był
      zdiagnozowany wcześniej. Na do widzenia otrzymałam informację, że póki nie
      otworzą nie są w stanie stwierdzić co się działo, stąd też moje obawy o spokojny
      poród.
    • ewa_janiuk Re: mięśniak macicy 24.07.07, 13:16
      Nie na darmo mówi się o sztuce medycznej. W zależności od ilości, wielkości i
      lokalizacji mięśniaków, a także ich tempie wzrostu podejmowana jest decyzja o
      możliwosci zakończenia ciąży porodem siłami natury lub przez cięcie cesarskie.
      Proszę skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym- to on powinien rozwiać
      Pani wątpliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka