gooochab 10.08.07, 14:17 chciałabym dowiedzieć się jakie są wskazania, z medycznego pkt widzenia, do nacięcia krocza. Czy może mi jakaś położna udzielić takiej informacji? Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nero-ego Re: nacięcie 10.08.07, 20:28 Wskazania do nacięcia krocza mogą być róznorakie, zabieg episiotomii (nacięcia krocza) wykonuje się zwykle podczas pierwszego porodu, obniżając tym samym możliwość pęknięcia lub rozerwania narządu rodnego pod naporem częsci przodującej płodu. Oczywiscie nie jest to regułą. Zalezy od wysokosci i elastycznosci krocza. Zawsze wskazaniem do naciecia jest polozenie miednicowe plodu, duzy plod lub wczesniactwo. Pozdrawiam..nero Odpowiedz Link Zgłoś
misia2012 Re: nacięcie 11.08.07, 16:50 Nieprawda duży płód wcale nie jest wskazaniem do nacięcia krocza- to tylko wymysł leniwych i wygodnych połoznych-nieżyczyłam sobie być nacinaną i musieli to uwzględnić, a dziecko urodziłam bardzo ,bardzo duże - jest to moje pierwsze dziecko i ani na milimetr nie pękłam. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: nacięcie 16.08.07, 10:23 Witaj, proszę powiedz czy rodzziłaś w szpitalu państwowym i czy miałaś opłaconą położną? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko_02 Przeciwskazania do nacięcia 13.08.07, 15:01 Ich jest więcej.W zasadzie teraz się już nie nacina. Tylko w wyjątkowych sytuacjach. No i w Polsce. Wskazaniem jest, kiedy dziecko utknie w kanale rodnym, a kobieta już nie jest w stanie dziecka "wypchnąć", i grozi uduszenie maleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lily.f Re: Przeciwskazania do nacięcia 16.08.07, 10:25 Albo duża waga dziecka, generalnie nacinać się "powinno" powyżej 4 kg, ale niektóre kobiety i duże dziecko rodzą bez takich ingerencji... Polska i tak jest specyficzna, tutaj niechęć do nacięcia to fanaberia pacjentek, które się naczytały na różnych forach :P Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: Przeciwskazania do nacięcia 16.08.07, 10:29 jak z tym "walczyć"? czy jeśli nie zgodzę się na cięcie, to lekarz może mi to zrobić bez mojej zgody? Odpowiedz Link Zgłoś
lily.f Re: Przeciwskazania do nacięcia 16.08.07, 13:23 Czytałam gdzieś, że najlepiej przygotować sobie oświadczenia (wcześniej), że na nacięcie rutynowe się nie zgadzasz, a jedyne na takie, które jest niezbędne ze wskazań zdrowotnych. Aczkolwiek oni potrafią wmówić, ze jak nie natną to dziecko się udusi i wtedy się kobiety szybko zgadzają, no bo przecież tego nie chcą. W każdym razie trzeba jasno i wyraźnie prosić o ochronę krocza, i najlepiej, żeby to robiła też osoba będąca przy porodzie (np. mąż), bo kobieta rodząca często nie jest dość przytomna i asertywna. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: nacięcie 16.08.07, 13:01 Nie jestem pewna na 100%, ale według mnie jak pacjentka nie wyrazi zgody na nacinanie krocza to położna nie ma prawa tego zrobić.Ale jak popękasz to nie będzie już wina położnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: nacięcie 16.08.07, 13:13 nie boję się pękania. Jeśli pęknę, to wzdłuż włókna mięśniowego, a nie w poprzek jak to jest przy nacięciu, poza tym można przygotować się do porodu, by nie popękać. Cały czas zastanawiam się, czy nie lepiej będzie opłacić położną. Mam zamiar rodzić w pozycji pionowej, a u mnie w szpitalu jakoś tego nie bardzo praktykują. Nie wiem też, czy będę miała siłę na sprzeciw i stąd moje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
lily.f Re: nacięcie 16.08.07, 13:25 Upieraj się przy swoim. Położne wolą jak leżysz na plecach, bo się nie muszą schylać, ale siłą Cię raczej na łóżku nie położą, inna sprawa, że kobieta rodząca nie ma sił walczyć z otoczeniem... Nacięcie czasem jest konieczne, ale na pewno nie w takiej ilości, jak to w Polsce robią. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: nacięcie 16.08.07, 13:49 wiem, że za dużo nacinają. Dlatego właśnie chciałam dowiedzieć się wskazań do nacięcia, ale niewiele się chyba dowiedziałam. W każdym razie poszukam dalej. I chyba zdecyduję się na położną... Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: nacięcie 16.08.07, 13:52 No i jak prosić o ochronę krocza? Czyli konkretnie o co? Odpowiedz Link Zgłoś
lily.f Re: nacięcie 16.08.07, 21:37 Wskazania do wykonania nacięcia krocza: * zaawansowany wiek matki rodzącej pierwsze dziecko * słabną tony serca dziecka * dziecko jest w położeniu pośladkowym * poród przedwczesny wówczas napięcie tkanek krocza na miękką główkę dziecka powinno zostać zmniejszone * tkanka w obrębie pochwy i krocza nie jest wystarczająco elastyczna * główka dziecka jest wyjątkowo duża * blizny i zmiany po innych zabiegach Ochrona krocza - położne wiedzą, co to znaczy. Polecam stronę: www.rodzicpoludzku.pl/wartowiedziec/artykul.php?warto_wiedziec_id=13 Odpowiedz Link Zgłoś
lily.f Re: nacięcie 16.08.07, 21:38 i tu: www.rodzicpoludzku.pl/publikacje/publikacja.php?publikacja_id=10 Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: nacięcie 19.08.07, 15:06 wielkie dzięki za jasną i rzeczową odpowiedź, właśnie o taki konkret mi chodziło. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_janiuk Re: nacięcie 19.08.07, 20:50 Nacięcie krocza nie jest zabiegiem, który powinien być wykonywany rutynowo. Niestety według wszystkich dostępnych danych w Polsce jest wykonywane najczęściej rutynowo (warto spojrzeć na dane Fundacji Rodzić po Ludzku). Faktyczną ochroną krocza jest bardzo powolne rodzenie się główki, nie powodujące zbędnych napięć mięśni krocza w pozycji ułatwiającej jak najskuteczniejsze ich rozluźnienie np.kolankowo-łokciowa, stojąca, leżenia na boku. Najmniej dogodną jest pozycja leżąca z przywiedzionymi nogami do brzucha rodzącej. Ponadto tzw. parcie kontrolowane, wymuszone ("nabierz powietrza i pociśnij")zwiększa zagrożenie pęknięcia i wymusza konieczność nacięcia krocza. Jakakolwiek ochrona krocza poprzez wyhamowanie siły napierającej główki przypomina jazdę na hamulcu i gazie jednocześnie. Jeżeli główka ma możliwość obniżania się poprzez naturalną siłę parcia, gdy rodząca w tym czasie oddycha ułatwiając rozluźnianie mięśni dna miednicy schodzi powoli, ma czas na cofanie się. Mięśnie dostosowują się z każdym skurczem coraz bardziej a dziecko ma czas na powolne, bezpieczne przystosowanie się do nowych warunków przy jednoczesnym najwłaściwszym jego dotlenieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: nacięcie 20.08.07, 09:34 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli przeć można dopiero po urodzeniu się główki? Tak zrozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena604 Re: nacięcie 07.09.07, 22:45 Czytałam gdzieś takie cyniczne stwierdzenie,że procent wykonywanych w Polsce cięć krocza świadczy chyba o jakiejś wrodzonej wadzie układu rodnego kobiet. Ciężko spotkać cywilizowany kraj,gdzie byłoby to wykonywane tak często jak w Polsce. A co to pozycji na plecach, to tak jakbyś rodziła pod górkę-dziecko musi pokonać siłę grawitacji oprócz siły naporu twoich mięśni i ciasnoty w kanale rodnym.Ja dopóki rodziłam stojąc to dosłownie czułam jak dziecko się obniża. Jak kazali mi się położyć,to wychodził dużo wolniej.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś