17.06.08, 21:58
Wczoraj robiłam sobie badanie- 50g glukozy. Po jednej godzinie miałam 184. Z
tego co się zorientowałam to ponad normę. Wizytę u gin mam dopiero za tydzień,
a chciałabym już wiedzieć, co to dla mnie oznacza?
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: cukier 18.06.08, 01:31
      Witam. Na razie nic specjalnego - można powtórzyć badanie na własną
      rękę dbając o to ,żeby poporzedniego dnia nie jeść np. zbyt wielu
      słodkich owoców i nie pozwala.c sobie na dojadanie późnym wieczorem
      albo w nocy - takie rzeczy często zawyżają wyniki. Potem peweni
      lekarz zleci kolejne badanie z obciążeniem 75g glukozy. Pozdrawiam :)
      • anakon Re: cukier 18.06.08, 23:23
        I niestety czesto 75 wychodzi tez kiepsko. Mialam podobny wynik, stwierdzono po 75ce cukrzyce ciazowa i kuje sie od 2,5mca pilnujac cukrow. W razie co jest to sprawa do przezycia i mam nadzieje, ze minie mi po porodzie, a swoja droga juz niestety jestem po terminie i dodatkowo sie stresuje...Aha norma 50tki jest do 140-po 1h, wyniki do 200 sa wskazaniem do zrobienia krzywej z obciazeniem 75glukozy (przy wyniku powyzej 200 w 50-ce od razu stwierdza sie cukrzyce ciazowa) i zrobieniem pelnej krzywej- na czczo, po 1h i po 2h od spozycia. W tym czasie nie powinno sie specjalnie nic robic(aktywnosc fizyczna) i raczej siedziec te 2h w laboratorium. Normy dla 75-ki to na cczo do 105, po 1h do 180 i po 2h do 140. Przynajmniej ja sie z takimi spotkalam, ale sa tak rozne wersje i pozniej tak rozne wersje prowadzenia cukrzycy ciazowej w zaleznosci od osrodka w Polsce, ze mozna sie skolowac...ale to dopiero gdyby ta 75-ka wyszla zle.
        Niestety lekarze czesto zalecaja zrobienie 75ki na cczo i po 2h, a jest to podejscie bledne, bo nietolerancja glukozy w ciazy polega wlasnie na zbyt wysokim poziomie cukru utrzymujacym sie ok. 1h od spozycia posilku, 2h zwykle jest O.K.(choc tez nie zawsze). Wiekszosc osrodkow w PL zaleca ciezarnym z cukrzyca ciazowa mierzenie cukrów w 1h po spozytych glownych posilkach.

Pozdrawiam i zycze jednak prawidlowego wyniku 75-ki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka