Dodaj do ulubionych

stymulator TENS podczas porodu

22.04.09, 11:41
Witam. Chciałabym zapytać Panią Katarzynę i Was Dziewczyny o wykorzystanie
stymulatora TENS podczas porodu. Czy Macie doświadczenia z takim sposobem
łagodzenia bólu porodowego? W jakim stopniu jest skuteczny i na jakim etapie
porodu. W moim mieście nie mam możliwości dostania ZOO, poród w wodzie też
jest problemem więc pozostaje mi jedynie ta metoda. Proszę o rady i Wasze
opinie. Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • berna_dette Re: stymulator TENS podczas porodu 22.04.09, 16:39
      wątek podobny już był, więc poszukaj. Ale z tego co pamiętam, kobiety chwaliły
      sobie tą metodę;)
    • katarzynaoles Re: stymulator TENS podczas porodu 22.04.09, 18:14
      Nie mam osobistych doświadczeń z TENSem, ale z relacji wiem, że
      spełnia swoje zadanie. Myślę, więc, ze warto spróbować - a potem
      czekamy na relację :). POzdrawiam :)
    • pinkdot Re: stymulator TENS podczas porodu 25.04.09, 17:52
      Rewelacja na sam początek (jak się poród rozbujał TENS zaczął mnie drażnić) jak
      jesteś jeszcze w domu. Warto zacząć od mniejszego natężenia tych "prądów" by
      potem było co zwiększać:). TENS dał mi swego rodzaju kontrolę nad bólem, może to
      był efekt głównie psychiczny, ale naprawdę działał:). Przy następnym porodzie na
      pewno skorzystam.
      • xinth Re: stymulator TENS podczas porodu 28.04.09, 23:19
        Miałam okazję porównać na wczesnym etapie porodu TENS i wodę jako środki przeciwbólowe - dla mnie TENS jest genialny - jeśli chodzi o wodę jako środek łagodzący ból, to w moim przypadku był nieskuteczny.

Ale to może być kwestia indywidualnych odczuć. Każdy inaczej odczuwa przecież ból.
    • sosna79 Re: stymulator TENS podczas porodu 17.05.09, 23:23
      mialam w Pucku - nic a nic nie pomoglo na krzyzowe bóle
      • basia.sze Re: stymulator TENS podczas porodu 12.06.09, 19:11
        ja stosowałam TENS podczas moich dwóch porodów.aparat TENS kupiłam w uk i byłam
        z niego bardzo zadowolona. Usniezył ból i rzeczywiscie mi pomógł (odczuwałam
        dużo silniejsze bóle jak odłączyłam tens). polecam każdej rodzącej. a po
        porodzie (jakies 3-4 miesiace po) mozna uzywac do wzmocnienia miesni brzucha i
        innych czesci ciała. jedynym minusem jest koszt urzadzenia ale potem można
        odsprzedac. jesli macie pytania dotyczace stosowania tens, chetnie pomoge
        • an_o Re: stymulator TENS podczas porodu 13.06.09, 04:37
          Jaki byl koszt urzadzenia, kiedy mozna go 'przypiac', a kiedy trzeba
          odlaczyc, jakie sa firmy, ktore sie zajmuja produkcja TENS-a? Napisz
          co Ci przychodzi do glowy - jak sie czulas po przypieciu itp. Ja
          chce miec jeszcze drugie dzieciatko, a pierwsze rodzilam 12h10min w
          takich bolach (po oksy), ze myslalam, ze po scianach chodzic bede.
          Wolalabym drugi przejsc z mniejszym bolem, o ile to jest mozliwe:-)
          • agu01 Re: stymulator TENS podczas porodu 16.06.09, 09:53
            Poród z stymulatorem już za mną. Jak na mój gust urządzenie fajnie działało w
            początkowej fazie porodu gdy skurcze nie były jeszcze "obezwładniające". Czułam
            takie mrowienie zagłuszające skurcz. Ale gdy ból stał się bardzo mocny (koło 6-7
            cm) już tylko w momencie włączenia go, na początku skurczu, przynosił mi ulgę
            potem fala bólu zalewała mnie. Podejrzewam że stymulator lepiej by się sprawdził
            podczas bóli krzyżowych gdyż elektrody rozmieszczone są na plecach i w tym
            obrębie najmocniej znoszą czucie. Ja miałam bóle brzuszne - stąd może brak
            bardziej spekularnego efektu. Trochę kłopotliwe było lawirowanie z plątaniną
            kabli - pomiędzy piłką a łóżkiem (ktg i inne badania). Bardzo przydała się bluza
            z kieszenią na urządzenie. Nie zawsze byłam w stanie zapanować nad całością
            zestawu trzymając go w rękach (elektrody przypięte były do stymulatora (którym
            reguluje się siłę impulsów)i do takiego spustu-przycisku, który go uruchamiał.
            Zestaw był pożyczyłam w przychodni na 2 tygodnie. Koszt Tensa wraz kompletem
            elektrod - 200 zł.
            Położne nie za bardzo wiedziały co to takiego ale pomogły przykleić do pleców i
            same dopytywały o odczucia.
            • an_o Re: stymulator TENS podczas porodu 17.06.09, 05:53
              Czyli do brzucha nie mozna 'podlaczyc'? Szkoda, mnie wlasnie
              brzuszne dobijaly - krzyzowe, to byla przy brzusznych pestka.
        • kamila_soban Re: stymulator TENS podczas porodu 12.03.11, 17:18
          No tu trochę przesadziłaś. TENS do mięśni się w ogóle nie nadaje, gdyż działa tylko na nerwy czuciowe i dość skutecznie zwalcza ból.
          Mięśnie brzucha można natomiast ćwiczyć stymulacją EMS, która działa na nerwy motoryczne.
          Można kupić aparaty, które mają TENS i EMS jednocześnie, ale chyba nie jest to aparat specjalizowany do porodu.
    • boo-boo Re: stymulator TENS podczas porodu 13.04.10, 15:04
      U mnie działał na bóle krzyżowe, na brzuszne niestety już nie bo nie można
      podłączyć się na brzuchu :)
    • aleksandra1357 Re: stymulator TENS podczas porodu 12.03.11, 20:56
      Tens bardzo pomagał, póki skurcze nie były jeszcze takie straszne. Potem już nic nie pomagało.
    • milamala Re: stymulator TENS podczas porodu 14.03.11, 00:57
      Moja polozna twierdzi, ze roznie to z tym aparatem bywa. Z jej doswiadczenia (choc jak sama przyznala, niezbyt rozleglego) wynika, ze kobiety roznie reaguja, jedne panie sa bardzo zadowolone, innym nic nie pomoglo.
      Wniosek z tego, ze jak czlowiek sam nie sprobuje to sie nie dowie.
    • kasica19840605 Re: stymulator TENS podczas porodu 30.03.11, 12:17
      Wiesz, ile kobiet tyle opinii :)
      Trzeba pamiętać że TENS jak TENS ale liczy się też jakiego producenta urządzenie wybierzesz. Ja zawsze piszę wprost - korzystałam z Elle Tensa firmy BodyClock. Elektrody przyczepiają się mocno do pleców (nie przesuwały się podczas porodu), kable nie plątały się przy całej tej "zawierusze", urządzenie jest zrobione z takiego materiału że nie wyślizgiwało mi sie z ręki. A co najważniejsze - było skuteczne. Pewnie ze nie zniwelowało zupełnie całego bólu. Ale w znaczy sposób poprawiło komfort porodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka