Dodaj do ulubionych

Czy teraz czujecie się Polakami ?

16.04.10, 11:33
Jeszcze tydzień przed tą tragedią rozważałem w myśli i słowach, czy nie zostać
bezpaństwowcem, by nie być zniewolonym człowiekiem w tym obłudnym kraju, gdzie
prawo jest łamane na "każdym" kroku, i to w sytuacjach, gdzie ja sam widziałem
możliwość postępowania według innych norm prawnych, choć nie jestem prawnikiem.
Obecnie poczułem wokół siebie przestrzeń, co pewnie stało się za pomocą
nadprzyrodzonych sił.
Zauważyłem ogromną więź międzyludzką, związaną z tą tragedią, lecz chciałbym
mieć pewność, że Polacy podtrzymają te więzi, gdyż w niej jest siła, która
jest w stanie pokonać nawet te nadprzyrodzone siły.
Czuję spokój i chciałbym, by trwał on dłużej, dłużej niż sen na jawie.
Polacy to dumny naród !!!
Choć tu w Polsce mam wrogów, to mam wrogów swoich, wrogów wyhodowanych na
własnej piersi. Nie chcę ich zmieniać. Pragnąłbym by nastał między nami pokój.
Nie będzie to pewnie łatwe w realizacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Maniek Re: Czy teraz czujecie się Polakami ? IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 11:06
      Po odejściu Kaczyńskiego z urzędu który piastował czuję się Polakiem. Szkoda
      tylko że odszedł w ten sposób.

Wcześniej było mi wstyd nie za niego tylko za ludzi co go wybrali.
      • Gość: - Przecież można wyjechać..... IP: *.apus-net.pl 17.04.10, 11:17
        Nie rozumiem. żyć w kraju i się w nim źle czuć? jest tyle innych
        pięknych krajów: USA, Niemcy, Francja, Izrael.... można wyjechać i
        korzystać z tego z ich "raju"..... nic na siłę.
        • Gość: Sgk1 Re: Przecież można wyjechać..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.10, 06:33
          Młody jesteś i nie pamiętasz, że kiedyś już tak "argumentowano":
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=45875645&a=45876251
          To 1638202783634 wpis na ten temt. Jak można zobaczyc po wpisach -
          ktoś powtarza ten temat bezustannie tylko po to by następnie opluć
          miasto, w ktorym mieszka. Ciekawe jakie są intencje osoby która to
          robi? Może na ten temat podyskutujemy? Bo, że miasto w którym sią
          mieszka jest dobre to sprawa oczywista. Gdyby nie było dobre to
          należałoby uczynić tak jak czyni sie na całym świecie - zmienić
          miejsce zamieszkania.

IL
          • Gość: jasiu... Re: Przecież można wyjechać..... IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.10, 11:15
            Piszesz: Bo, że miasto w którym sią mieszka jest dobre to sprawa oczywista.
            Gdyby nie było dobre to należałoby uczynić tak jak czyni się na całym świecie -
            zmienić miejsce zamieszkania.
            i chcesz na ten temat dyskutować? Dobrze.

To ze coś jest dobre, wcale nie oznacza, że nie może być lepsze. Życie nie
            składa się z prostych stwierdzeń typu: "Dobrze mi, to siedzę na d...". To by
            było zbyt proste. Ludzie z różnych powodów zmieniają miejsce swojego
            zamieszkania. Najrzadziej wówczas, kiedy jest im źle, najczęściej, jeśli widzą,
            że gdzieś jest po prostu lepiej.

Bo od dobrego może być lepsze. Warto o tym wiedzieć i wielu ludzi o tym
            wie. Może dlatego polski fachowiec wyjeżdża, szukając miejsca do życia w innych
            społecznościach. Aspekt finansowy jest w tym przypadku ważny, ale nie zawsze. Ot
            przykład - w Polsce lekarz leczy tego, kto się na limit załapał. Dla niektórych
            może to być dyskomfort, w końcu fajnie byłoby pomóc wszystkim, a nie tylko tym,
            których sfinansuje NFZ. Chyba wiesz, że Polska, pod względem ochrony zdrowia i
            dostępu do usług medycznych znajduje się na ostatnim miejscu w UE? Chyba wiesz,
            że w Polsce na wizytę u specjalisty czeka się najdłużej? Przykład (może
            trywialny) - to choćby usługi stomatologiczne. Wyobraź sobie, że ostatnio
            musiałem zrobić trochę "remontu w gębie" (choćby korony na "zjedzonych zębach").
            Zrobiłem wszystko w Niemczech, bo wyszło taniej. Tak, taniej! Zapłaciłem sporo
            pieniędzy, ale bardzo dużo dopłaciła Krankenkasse. Gdybym tą samą robotę
            chciał (ten sam standard i materiały) chciał (bez dopłat z kasy chorych) robić w
            Polsce, wyszłoby drożej.

Czyli, że w Polsce jest dobrze, bo w końcu można do tego specjalisty się po
            wielogodzinnym staniu w kolejkach dostać, ale są miejsca na świecie, gdzie jeden
            telefon i specjalista w sprawach niecierpiących zwłoki przyjmie cię niemal od
            razu, a w pozostałych sprawach są wyznaczane rozsądne terminy. Rozumiesz więc,
            czemu ludzie wyjeżdżają?

Oczywiście jasne jest, że na wszystko nie ma pieniędzy. W mojej kasie chorych
            pracuje kilka osób, plus dobrze skonfigurowane komputery. W Polsce musi do tego
            celu być zorganizowany moloch o strasznej nazwie ZUS, gdzie jeden człowiek
            kontroluje jeden komputer, bo "komputery mogą się pomylić". Stąd na zadania
            podstawowe brakuje, bo wszystko zżera administracja. W końcu najważniejsze są
            miejsca pracy dla ludzi, a nie cel działania instytucji. I dobrze, ale czy (dla
            pacjenta) najlepiej?

Wracając do twojego pytania o intencje, może nie opluwania, ale po prostu
            pokazywania minusów miasta? A więc usłysz w końcu odpowiedź. Jeśli coś jest
            dobre (choćby ta cementowa, szara plomba na zębie), to nie znaczy, że nie może
            być lepsze, że nie da się czegoś zorganizować lepiej. Jeśli można mieć "dobrą"
            polską emeryturę, to może warto pomęczyć się i osiągnąć ciut lepszą zagraniczną?

I jeszcze na koniec powiem ci, że wyjeżdżając z Częstochowy nie uciekałem przed
            biedą, czy beznadziejnością. Raczej w swoim, przecież jedynym życiu, chciałem
            popróbować czegoś nowego, czegoś, o czym tak naprawdę nie miałem pojęcia. Wiele
            ludzi potrzebuje się sprawdzić w nowych okolicznościach. Niektórym wystarczy
            nurkowanie w Morzu Czerwonym w asyście instruktora, inni potrzebują zupełnie
            innych wrażeń. Nikt nikogo nie zmusza do mieszkania w miejscu urodzenia, choć
            oczywistym jest, że w wielu przypadkach na wyjeździe, szczególnie fachowców
            miasto traci.

Ale z drugiej strony, czy powstałby np. Pan Tadeusz, gdyby Mickiewicz tyłka z
            Litwy nie ruszył i z jakąś koleżanką Wereszczakównej się pocieszał? Czy
            mielibyśmy "Smugę cienia", gdyby Korzeniowski (urodzony w Berdyczowie) nie
            wyjechał z Krakowa do Marsylii? Czy Maria Skłodowska, bez wyjazdu na Sorbonę
            wynalazłaby Polon? Czy... długo można by pytać, pytanie tylko, czy jest sens w
            mnożeniu podobnych pytań? Oni mogli wyjechać, niech jadą i następni. I ja im
            życzę, niech i im się jak najlepiej uda.
    • Gość: K. Rozpruwacz Re: Czy teraz czujecie się Polakami ? IP: 194.25.129.* 17.04.10, 11:19
      Od setek lat Polska jest na ustach swiata tylko przy okazji takich
      wydarzen jak : powstania narodowe , martyrologia , smierc , komory
      gazowe , modly , beatyfikacje , tragiczne wypadki, stan wojenny
      i.t.d.
      Ciekaw jestem czy kiedykolwiek poplynie z tego kraju jakies
      pozytywne przeslanie a swiat bedzie mowil o Polsce bo np.: polski
      naukowiec otrzyma nagrode Nobla , polska grupa muzyczna wylansuje
      hit ktory bedzie spiewal caly swiat , polscy inzynierowie
      skonstruuja samochod ktory bedzie hitem eksportowym w swiecie ,
      polacy wymysla trend w modzie lub nowy sport ktory podchwyca mlodzi
      ludzie na calym swiecie i.t.d. i.t.d. Ale to chyba niemozliwe: z
      tego kraju moze polynac jedynie „negatywna energia”. Przyczyna jesk
      kodowanie w umyslach ludzkich juz od dziecka „negatywnej energii” :
      powstania , getto , smierc , obozy , rocznice , modly ,wojny ..... A
      NIESTETY : „ Kto ciagle obcuje z energia negatywna tym wczesniej czy
      pozniej energia ta calkowicie zawladnie „
      • hanzel_gretyl Re: Czy teraz czujecie się Polakami ? 17.04.10, 11:22
        spojrz na to z drugiej strony - w czyms jestesmy swietni! wazne zeby
        byc optymista ;)
    • komandor-tarkin Re: Czy teraz czujecie się Polakami ? 17.04.10, 12:43
      Nie liczyłbym na to, że ta więź się utrzyma. Niedługo wszystko będzie tak jak
      dawniej, a jedyne co pozostanie to rocznica zdarzenia.
      • Gość: minius Re: Czy teraz czujecie się Polakami ? IP: *.net.stream.pl 17.04.10, 12:50
        zgadzam sie z rozpruwaczem tragedie i klęski to nie powód do szacunku i poczucia patriotycznego społeczenstwa, raczej zwykły impuls do żałoby i krótkotrwałego żalu za grzechy, nie czuję się prawdziwym Polakiem mimo tej tragedii jeśli tak bezmyślnie stawiane jest to pytanie, raczej śmieszy mnie "polskość" ujawniająca sie tylko w negatywnym obliczu rzeczywistości
    • Gość: kasek Re: Czy teraz czujecie się Polakami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 21:04
      Taaaa. Czuje się Polakiem.Czarnym polakiem z takim rządem i takoż tu widzę
      dalsze życie.Trzeba mnie dziadowi spiepszać do Europy, tej prawdziwej.
    • quasi-modo Re: Czy teraz czujecie się Polakami ? 18.04.10, 07:21
      Jesteśmy narodem cierpiącym na brak ówczesnych heroicznych bohaterów
      narodowych . Świat się z nas śmieje . Swoim narodowym rozwydrzeniem i
      skłonnością do awanturnictwa oraz rasizmu wobec siebie pokazujemy
      światu jak jesteśmy ograniczeni i niedojrzali do współżycia z innymi
      w jednej Europie . Korupcja , koneksje , pazerność , malwersacje ,
      lichwa , lincz , pojmowanie zasad współżycia w/g Kalego . A teraz
      jeszcze ze zmarłego tragicznie prezydenta co robimy ? Czy tylko on
      tam zginął ? Czy Wawel nasz narodowy zabytek wraz ze swoją zacną
      polską historią zasługuje na taką degradację ? Oj narodzie polski ,
      pępku świata - brak nam wstydu .
      • Gość: TYM do quasi-modo IP: *.chello.pl 18.04.10, 09:42
        musze ci jeszcze dopisac guru napady sasiadow co 20lat woinny i
        grabieze co 50lat oraz co wazne i tak sie neidalismy jako Panstwo
        zobacz kretynie co robil slynnne cesarstwo Japoni a czasie 2 woiny
        swiatowej z swym narodem zobacz kretynie co robil Stalin z swymi
        obywatelami zobacz ...co robil Hitler z swym narodem jak ich peiknei
        jednoczyl ehehehheheheh taka jest Europa neistety
        • quasi-modo Re: do quasi-modo 18.04.10, 10:05
          To zobacz kretynie co kler robi z nami ?
          • Gość: mordki wy moje Re: do quasi-modo IP: *.ecatel.net 15.08.13, 21:07
            ups.
    • Gość: alterego Re: Czy teraz czujecie się Polakami ? IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 11:26
      Zawsze czułem się Polakiem i zawsze nim będę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka