prawdziwydruid 16.04.10, 18:57 zaczynają kretyni z pis-u wymyślać... to pomysł na biznes po przegranych wyborach??? ciekawe kto będzie płacił za te wycieczki to po pierwsze, a po drugie nie mam ochoty wysyłać dzieci do Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: katecheta Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. IP: *.centertel.pl 16.04.10, 20:01 Czarne wygrywa, kolor przegrywa ..... Wbrew logice miast "milczeć nad trumną" jak nakazuje tradycja , czarna spółka zamierza zafundować nam nowe miejsce kultu - męczennika za wiarę i super patrioty mimo , że współcześni atrioci maja w naszej świadomości miejsce na Powazkach. Patrzcie jak żyjący moga zrobić krzywdę tym co odeszli. Kolejny raz kościół popełnia niewybaczalny błąd i grzech pychy ! Odpowiedz Link Zgłoś
may.qa Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. 16.04.10, 20:08 Wiesz, od tego są rodzice, żeby zaprotestować przed wysyłaniem dzieci do Katynia. Gdy byłam nastolatką, w VII czy VIII klasie Sz.P., zafundowano nam wycieczkę do Oświęcimia. Wstrząs właściwie trwa u mnie do tej pory, do tej pory pamiętam zapach tamtego miejsca i obrazy stamtąd wciąż mam przed oczami, i teraz, kiedy sama mam kilkuletnie dzieci, nie zgodziłabym się na to, żeby moje dzieci pojechały z wycieczką szkolną do takich miejsc. Sorry, ale nie. Co innego opowiadać dzieciom w formie dla nich przyswajalnej o Katyniu czy Oświęcimiu, a co innego zabierać je w takie miejsca. Nie zgodzę się na to i już. Proponuję natomiast zabierać w takie miejsca kiboli. Może ten wstrząs (o ile są w ogóle wrażliwi na zło) sprawi, że będą dobrymi ludźmi dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. 17.04.10, 08:48 Droga "may.qo"; A ja mam pytanie; - co się /złego/stało w Twoim życiu z powodu wizyty w KL Auschwitz?! Oprócz oczywiście tego, że do dziś, a podejrzewam że do końca życia będziesz pamiętała o tym co jeden naród wyrządził drugiemu. Mam również podejrzenie graniczące z pewnością, że opowiedziałaś o tym swojemu dziecku. I o to zapewne chodziło Twoim wychowawcom. By nasi następcy wiedzieli i pamiętali! A to w tym chociażby celu, by się coś podobnego więcej nie powtórzyło. Ja również byłem, jak i Ty w tym okresie w Oświęcimiu. Może dlatego nigdy do głowy nie przyszły mi pomysły, by na murach wypisywać hasła typu "żydzi do gazu" czy malować sprayem "hakenkreutza". Niestety, w/g mnie, to jedyna droga, by dotrzeć do świadomości młodego człowieka - czym był holokaust. Samo opowiadanie nie zastąpi nigdy osobistej konfrontacji z rzeczywistością. Chociażby dla tego, że młodzież podchodzi do problemu na zasadzie - a co mi tu stary będzie pier...ł. Dopiero, gdy stanie oko w oko z rzeczywistością, zaczyna rozumieć, że to jednak naprawdę się wydarzyło. A wysyłanie tam 'kiboli"...........zgadzam się, ale w pojedynkę. W grupie nic nie da. Ich zachowanie bowiem opiera się na "psychologii tłumu". Jak ich rozdzielisz, to są zupełnie inni ludzie. pozdrawiam, Dyzio. ps. Tak samo myśli moja synowa. Natomiast ja czekam, aż wnuczka podrośnie na tyle, by coś z "wizyty" w KL Auschwitz mogła zrozumieć. I natychmiast ją tam wiozę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania kolejny sztuczny wątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 09:19 założony po to by mącić w głowach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akira Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. IP: *.net.stream.pl 17.04.10, 09:55 popieram przedmówcę. osobiste zetknięcie z tragedią, miejscem gdzie się wydarzyła - Oświęcim, Katyń- uwrażliwia na krzywdę wyrządzaną przez szaleńców całym narodom vide Hitler, Stalin. nie przeczę to trauma, ale jak inaczej przekazać ciężar tragedii. dlatego ja także dopilnuję, aby wnuczęta odwiedziły te miejsca gdy ich umysł będzie jeszcze nie skażony, a emocje nie okrzepną na tyle by patrzeć obojętnie na cudze nieszczęście. z tego samego powodu z wnukiem zapaliliśmy znicze tydzień temu w sobotę.wieszaliśmy flagę z kirem i zadbam, aby w święta narodowe flaga zdobiła nasz balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
may.qa Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. 17.04.10, 12:10 Dyziek, Ty oczywiście kombinujesz po swojemu. Czy gdzieś napisałam, że NIGDY tam nie pojadą moje dzieci (mam na myśli miejsca jak Oświęcim)? Napisałam, że mam kilkuletnie dzieci i nie wyobrażam sobie, żebym teraz miała je zabrać w takie miejsca, gdyby ktoś wpadł na pomysł, że każda klasa musi taką wycieczkę odbyć. Gdy pokazują to, co się stało teraz i 70 lat temu w okolicach Katynia, opowiadam moim dzieciom, na ile wiem i umiem. Jak będą na tyle duże i dojrzałe, to pewnie poprzeczkę podniosę. Sam napisałeś, że chodzi Ci o młodzież. Moje dzieci są jeszcze za małe na takie obrazy. Uważam jednak, że ja jako nastolatka nie byłam przez nauczycielkę przygotowana do tego, żeby takie miejsca oglądać. Pamiętam, że nasza wychowawczyni powiedziała, że któregoś tam dnia jedziemy na wycieczkę, a dopiero przed wyjazdem dotarło do nas, że chodzi o Oświęcim. Trochę to wyglądało tak, jakby wycieczka była obowiązkowa i trzeba było ją po prostu zorganizować. Zresztą wydaje mi się, że obecni nauczyciele również nie przygotowują młodzieży na to, co było i jest na przykład w Oświęcimiu. Przykład - nastolatki, które robiły sobie zdjęcia (ponoć zamieszczone potem na naszej klasie) bodajże w piecu krematoryjnym: uśmiechnięte, szczęśliwe i... bezmyślne. Szkoda. Ale jak się ma takich angruszów (tzn. osób bez odpowiedniego przygotowania pedagogicznego) za nauczycieli... (sorki za wycieczkę personalną). Odpowiedz Link Zgłoś
the-only-bodzio Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. 17.04.10, 09:25 Prawdziwy z najprawdziwszych, katecheta , may i walniety.Ten sklad może lecieć .rezerwować bilety.Na tyle mnie stać.Ja narazie z wnuczką to tylko na Jasną i do parku.A jak dorośnie to sama wybierze co chce zobaczyć.Najwazniejsze to przekazać wartości.Ale u Was to cieńko to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
may.qa Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. 17.04.10, 12:12 Oczywiście SWOJE wartości uważasz za jedyne słuszne i tylko Ty masz WARTOŚCI warte przekazania, tak? No to trwaj w błogiej nieświadomości... Bodzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek do only-Bodzia edukatora IP: *.chello.pl 17.04.10, 17:08 > Prawdziwy z najprawdziwszych, katecheta , may i walniety.Ten sklad > może lecieć .rezerwować bilety. bodzi ty jak króliczek w ruji wszędzie Ciebie pełno- jak wrzody w stanie pełnego zakażenia Na tyle mnie stać.Ja narazie z > wnuczką to tylko na Jasną i do parku.A jak dorośnie to sama wybierze > co chce zobaczyć.Najwazniejsze to przekazać wartości. wartości bodzie ? A co ty biednej wnuczce masz do przekazania poza swymi doświadczeniami erotycznymi, ale chyba nie będzie je opdowiadał ja to prokreowałeś z babcią - było by to niesmaczne-chociaż znając Twoją mentalność wysoce prawdopodobne. Bodzio a wnuczka wie, że dziadka gwiazdora ma, płodniejszy na forum niże w realu ? Nie ? A to widzisz nie doceniłem Ciebie Bodzio -ogierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do only-Bodzia edukatora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 17:14 Bodzio - taki stary a taki głupi. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
the-only-bodzio Obiektywny 17.04.10, 22:29 To mnie zdziwiło wiedziałeś ,że mam króliczka miniaturkę rasy królewskiej Rex.Muszę zobaczyć kto mnie nadaje..Tak jak piszesz babcia\ mnie zdradza.Drogi chłopcze tak pisze walniety z wordu .Bo my się znamy bezanonimowo.Czas mam tylko piątek , sobota i niedziela.Nawet lapta nie włóczę, taki jestem zajechany pracą. I powinneś się zdziwić dlaczego nie pałam miłością do Tuska.On tak wiele zrobił dla nas.Nie lubię zakłamania.Tak mnie wychowali ojczyzna ,rodzina i kościół.I możesz gdybać kto kogo przekona do swoich racji .To może poczekajmy .A czas pokaże.Ta twoja kłótnia z wszystkimi znaczy że jestes jeszcze młodym człowiekiem, co jeszcze może powalczyć .Ale twoje posty tego nie pokazują.Dla mnie jesteś wrogiem i co mi zrobisz. Tylko pożniej nie przepraszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: only-bodzio IP: *.chello.pl 18.04.10, 00:22 > królewskiej Rex.Muszę zobaczyć kto mnie nadaje..Tak jak piszesz > babcia\ mnie zdradza.Drogi chłopcze tak pisze walniety z wordu . Bodzio poza skrajnymi nacjonalistycznymi hasłami ty również obarczony jesteś zdegenerowaną percepcją ....a gdzie ja piszę o babci ??????? skup się Bodzio i produkuje dalej ale mam nadzieję nieco bardziej wartościowe posty.... "walniety z wordu" ktoś już pytał o Twoją nowomowę ... .Bo > my się znamy bezanonimowo. bezanonimowo ??? anonimowo o to Bodzi chodziło, rzeczywiście ileż to energii trzeba zużyć by pojąć sens Twego bełkotu - owszem znamy anonimowo ale to truizm zatem jaka konkluzja ?:) > niedziela.Nawet lapta nie włóczę, taki jestem zajechany pracą. proszę jakiś pożytek z forum Bodzio może wykreować własną "markę" > powinneś się zdziwić dlaczego nie pałam miłością do Tuska.On tak > wiele zrobił dla nas.Nie lubię zakłamania. ja się nie dziwię, potrafię uszanować przekonania inncy ...a ty potrafisz ? ..nie muszę identyfikować Twojej natury, nie muszę Ciebie znać by jednoznacznie określić na bazie Twoich "autorytatywnych" wypowiedzi - Twój szacunek do ludzi i pluralizmy politycznego Tak mnie wychowali > ojczyzna ,rodzina i kościół. jaka ojczyzna bo chyba nie Polska - zresztą strasznie jesteś rozmyty i zakłamany w swych ideałach w jednym z wątków pisze nie znam hymnu. To o jakich wpojonych wartościach ty piszesz ???? nie znając elementarnych pieśni, które każdy Polka znać powinien... Ta twoja kłótnia z > wszystkimi znaczy że jestes jeszcze młodym człowiekiem, co jeszcze > może powalczyć . widzisz tu wypływa Twoja małość i ignorancja ..zarzucasz mi manię oceniania Ciebie a sam próbujesz określić mój wiek ..i tu szanowny kolego możesz się pomylić ale oczywiście Twoja racja jest niepodważalna - taka specyfika fanatyków oraz jednostek chorobowych >wrogiem i co mi zrobisz. Tylko pożniej nie przepraszaj. nic nie zrobię i daleki jestem od takich rozważań, dla mnie bodzio jesteś kolejny z drużyna ojca Rydzyka - niegroźnym marginesem, który dodaje egzotycznego kolorytu naszej scenie politycznej jak kiedyś Giertych, Lepper - ktoś również ich popierał i takie skrajności muszą mieć swoje podłoże by na nim wykwitnąć.... Polsce dzięki Bogu nie grozi skrajny nacjonalizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J 23 Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. IP: 80.54.142.* 17.04.10, 09:33 Owszem piszę się "na ekskursju" do Katynia i na Wawel-jakem stary już-myślę,że Bliźniak wyciągnie kaskę ze skarpety,którą Jadzia przez tyle lat napełniała....NAWET ZABIORĘ WNUKI ZE SOBĄ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 10:43 debile nawet dzis aktywne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrząszcz bojówki peło i nocna zmiana atakują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 10:47 oficjalnie ich szefowie składają kondolencje, a prości działacze partyjni protestują i piszą posty jako "głosy prostego ludu". taka jest ich metoda. za komuny przed przyjęciem w szeregi kazali deptać po obrazku z Matką Boską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja zaloba?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 11:03 Witam, chciałam się podzielić paroma refleksjami dotyczącymi ostatnich kilku dniu. Ale zacznijmy od początku. W sobotę rano, w radiu, usłyszałam o tym wypadku. Byłam wstrząśnięta, że tylu moich rodaków zginęło w tej katastrofie lotniczej. Współczułam ich bliskim ze zwykłej potrzeby serca, wrażliwości. Także zdawałam sobie sprawę jak wielu w tym samolocie sprawowało w Polsce ważne,urzędnicze funkcje. Był tam mój Prezydent,mojego kraju bo jako obywatelka Polski szanuję wyniki demokratycznych wyborów. Przez sobotę i niedziele naprawdę chciałam wierzyć, że ta tragedia zmieni Polaków i wprowadzi bardziej merytoryczną dyskusję do polityki. Niestety od tego początku tygodnia wszystko zaczęło się zmieniać, czego efektem są bardzo niepokojące zjawiska: - telewizja i dziennikarze, z początku (co rozumiem) nie wiedzieli jak mają się tym tematem zająć. Ale z biegiem czasu, telewizja zaczęła wprowadzać pewien mistyczny, pełen patosu nastrój. Gdzie tu obiektywizm dziennikarski, skoro z ust dziennikarki słychać ze Prezydent zginął bohatersko i w symbolicznym miejscu. Przecież faktem jest, że to była katastrofa lotnicza, w tym nie ma żadnego ukrytego sensu. To nie jest drugi Katyń. Takie spekulacje powinny być na początku ukrócone, inaczej prowadzi do do tego, że ludzie naprawdę zaczynają w to wierzyć. Społeczeństwo jest już zmęczone wielkimi słowami, ja chciałabym w ciszy i bez uwielbienia dla patosu uszanować wszystkich zmarłych. - media interesuje tylko polska tragedia, dlaczego nie zauważa się tego co dzieje się na całym świecie? Musiałam oglądać zagraniczne media, by wiedzieć że świat na Polsce się nie kończy. O wybuchu wulkanu pewnie byśmy się nie dowiedzieli gdy nie to, że jest związany z żałobą narodową. A gdzie takie informacje jak: prezydent Kirgistanu uciekł z kraju, zaczęto budowę Gazociągu Północnego, nowe programy NASA. Nie wspominając już o tym, że w Chinach ponad 1100 osób straciło życie (to wiadomo na dziś, ta liczba pewnie wzrośnie).Nie liczy się tragedia zwykłych ludzi? I czekam na sprostowanie w media za błędną wiadomość, podano ze w Brazylii wprowadzono żałobę narodową ze względu na Polskę. To oczywiście nie prawda, bo żałoba obowiązuje tam od 8 kwietnia z powodu powodzi jakie nawiedziły Brazylię w ostatnim czasie. - sposób w jaki podawane są informacje prowadzi do tego, że mam wrażenie jakby w tej katastrofie zginęła 1, góra 2 osoby. Przecież wszyscy Ci ludzie to nie tylko liczby w statystykach, to były żywe istoty. Każdy z nich miał wady i zalety. Każdy był czyimś partnerem, miał dzieci, pozostałą rodzinę, przyjaciół i znajomych bez względu na to jakie funkcje sprawował. A czy śmierć pozwala oceniać nam ludzi inaczej niż dotychczas? Skoro nie mówi się o zmarłych źle, to może lepiej zamilknąć. I nie można mieszać jeszcze jednej rzeczy: jakim ktoś był człowiekiem a jak sprawował swoje obowiązki w pracy.Szacunek szacunkiem, ale nie popadajmy w skrajność i czcze uwielbienie. - nakłania się ludzi to uszanowania żałoby narodowej, pomijam słuszność pochowania prezydenta Kaczyńskiego na Wawelu, ale gdy się słyszy z ust polityka, że ludzie którzy tego nie popierają nie są patriotami to ja się pytam o co tak naprawdę chodzi?W ludziach drzemie tyle emocji, dobrych i złych, nie wiedząc jak sobie z tym poradzić szukają irracjonalnych przyczyn katastrofy, protestują lub wpadają w uwielbienie. Polacy kochają popadać w skrajności, ale gdy wieczorem oglądam pewien publicystyczny program i słyszę jak prowadzący zadaje pytanie dlaczego nikt nie próbuje wyjaśnić przyczyn katastrofy, a z ust komentatorów (znanych osób) padają takie słowa jak zamach czy morderstwo. Dalej się dowiaduje, ze PiS chce wprowadzić obowiązek szkolnych wycieczek m.in. do Katynia, Auschwitz - Birkenau, na Wawel,choć to przecież ta partia najbardziej apeluje do nieupolitycznienia tych dni i zaprzestania politycznej walki. Chcę podkreślić, że moja opinia to nie atak na media. Chcę tylko uświadomić, że sytuacja w której jesteśmy nie jest naszym normalnym środowiskiem, niedługo wróci rzeczywistość. Ale co z Polską, która pogrążona we własnym smutku, który zaczyna przypominać powoli histerię, nie zauważa że świat idzie dalej?Uważam, że każdy wobec śmierci jest równy, dlatego to dla mnie jest żałoba po 96 osobach. Show i gloryfikację tego wypadku lotniczego uważam za wielce żenujący i niesmaczny. Niech Wam ziemia lekką będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
hanzel_gretyl Re: zaloba?? 17.04.10, 12:06 bardzo madrze i taktownie napisane slowa, Kaju. oczywiscie te pomysly to czysta zagrywka polityczna, bardzo trudna do zrealizowania i kosztowna (paszporty, wizy, przelot, noclegi itp itd). koszty wycieczki uniemozliwialyby jak uwazam podroz wiekszosci uczniow, ktorzy - badzmy szczerzy - wola jechac do paryza, pragi itp. gdzie mozna zobaczyc ciekawa architektre, muzea, a nie kawalek zamglonego lasu, jakby nie byl on wazny. wycieczka do Auschwitz to oczywiscie co innego, nie dosc ze w Polsce, to jeszcze "wizualnie" dziala na kazdego widza w sposob nie do przecenienia. Takie wycieczki powinny byc organizowane, ale dla mlodziezy co najmniej licealnej. druga refleksja jaka mi sie nasunela po przeczytaniu Twojego postu to taka, ze choc jest on rozsadny i w moim przekonaniu sluszny, spowoduje ze za chwile zostaniesz okreslona jako wnuczka nkwdzisty, corka esbeka, Twoim ulubionym zapachem jest zapach nawozu i takie tam. niepotrzebnie wywola to u Ciebie poczucie smutku i beznadziei :) Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: zaloba?? 17.04.10, 14:01 Do "mayqi"; - chciał bym byśmy się dobrze zrozumieli: Przecież nikt Ci nie każe jechać do miejsc pamięci narodowej z niemowlakiem. Chodziło mi tylko o to /co wcale nie wynikało z twojego pierwszego posta/ - że należy "chronić" dzieci przed oglądaniem czegoś co podobno może wypaczyć coś tam, coś tam. Przynajmniej tak ja Twój post zrozumiałem. I tyle. Dyzio. ps. Z osobnikiem podpisującym się "only-bodzio' nie dyskutuj. To prawdopodobnie jakiś gówniarz nie rozumiejący za bardzo o czym rozmawiamy więc nie ma sensy z durniem dyskutować. Bądż ponad to. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto37 Re: zaloba?? 17.04.10, 23:28 kaja: Ale co z Polską, A nic Kaju! Polska jako panstwo zdala egzamin dojrzalosci. Panstwo dziala normalnie i tak jak powinno organizuje ceremonie pogrzebowe ofiar katastrofy. Tak na poziomie oficjalnym jak i dla zwyklych zjadaczy chleba. I ten fakt pokazuje, ze mimo jekow i narzekan udaje sie cos w sytuacjach nadzwyczajnym porzadnie zrobic. Kiedy dzialaja urzednicy - fachowcy bez oglupialych politykow i nawiedzonych corek rewolucji plci obojga. >>>>Show i gloryfikację tego wypadku lotniczego uważam za wielce żenujący i niesmaczny. - Nie masz co narzekac. Przecie harpie i erynie tez musza miec z tego jakis pozytek. Nie one beda placic obolem za usluge. Musza dymic, bo spokoj nie lezy w ich naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoSC Re: zaloba?? i ciekawe IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 14:03 Wawel Wawelem .Ale taka wola rodziny.Jedna sprawa mnie nurtuje.Kto wyjaśni jak było naprawdę i kto odstrzelił tupolewa.Bo ściskanie się z Putinem to jak głaskanie grzechotnika.Peowcy mordy zatkali i sztama z ruskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolak Re: zaloba?? i ciekawe IP: 109.243.178.* 17.04.10, 14:44 Gość portalu: GoSC napisał(a): > Wawel Wawelem .Ale taka wola rodziny.Jedna sprawa mnie nurtuje.Kto > wyjaśni jak było naprawdę i kto odstrzelił tupolewa.Bo ściskanie się > z Putinem to jak głaskanie grzechotnika.Peowcy mordy zatkali i > sztama z ruskimi. Wola rodziny... śmieszny jesteś. Jak Ci jaruś kaczynski powie skocz z mostu w imie ofiary jego brata,skoczysz? Poza tym widać,jak głupia jest czasem część społeczeństwa. Zginęła tylko i wyłącznie para prezydencka i nikt inny! wstyd A co do spiskowych teorii dziejów...szkoda tego nawet komentować...Nastradamusa czytajcie,albo Przepowiednie Sybilli..sprzedają na kramach na Barbary obok różańców,plastykowych pistoletów na wodę..założę się,że sprzedaż już wzrasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: zaloba?? i ciekawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 14:48 a po co ci to wolaku?niepotrzebnie się nakręcasz Odpowiedz Link Zgłoś
the-only-bodzio Re: zaloba?? i ciekawe 17.04.10, 23:28 Powiem ci wolak bo się czepiasz a ja ignoruję.Płaczem , skoczem i po próbujem.A póżniej nie smaczno mi .Ale ty wolak tego nie jarzysz.Łoj nie znaju wolak tiebia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolak Re: zaloba?? i ciekawe IP: 109.243.178.* 17.04.10, 23:42 a czy aby na pewno jesteś trzeźwy? coś mi tu gorzałą jedzie na odległość,jak się czyta ten bełkot... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny do wolak IP: *.chello.pl 18.04.10, 00:24 wybacz przecież człowiek musi czasami w butelce utopić.... a i wypłakać dać mu trzeba szansę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia 46 Re: zaloba?? i ciekawe IP: *.apus-net.pl 17.04.10, 15:45 Ty już nawet chory nie jesteś !!! Ty "Raczkujesz" jak ktoś tu napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: obowiązkowe wycieczki do Katynia i na Wawel.. IP: *.chello.pl 18.04.10, 00:42 ... Odpowiedz Link Zgłoś