Dodaj do ulubionych

Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie

29.03.11, 22:02
Spotkała mnie dzisiaj nieprzyjemna sytuacja u dentysty - helmich. Byliśmy umówieni z mężem na konkretną godzinę, oboje chieliśmy sprawdzić stan "klawiaturki", mąż poszedł na pierwszy ogień - sprawdzenie i 1 dziurka wyleczona od razu, dla mnie starczyło tylko czasu na oględziny, znalezione 4 małe ubytki na ich zaleczenie chciałam sie umówić. Przy płaceniu małe zaskoczenie - za oględziny trzeba zapłacić 30 zł - tak zwana konsultacja. Nie poinformowano mnie ze ogledziny są płatne, a sama nie zapytałam, bo nie przyszło mi do głowy że moga być - nie spotkałam się z tym nigdy wcześniej. Czy tam gdzie chodzicie konsultacje sa płatne, czy to wymysł dorobkiewiczy Helmich. Ja tam już nigdy nie pójdę.
Obserwuj wątek
    • Gość: lol Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 22:18
      Droga Alicjo, a dlaczego jakikolwiek dentysta za oględziny nie mialby brac pieniazków?? gdyby tylko mu przez cały dzien ludzie na ogledziny przychodzili za darmoszke to co to za interes?? przeciez jakas prace tez to wkłada zeby sprawdzic co z twoimi zębiskami czyz nie?? a moze to ludzie sa takimi cwaniakami jak ty?? i chca najlepiej wszystko za darmo
      • Gość: gość Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.net.stream.pl 29.03.11, 23:02
        A pewnie, niech bierze, tylko niech liczy się z tym że traci klienta, tym bardziej że wątkotwórczyni miała w zamiarze zaleczyć znalezione ubytki u tego samego dentysty.
        • Gość: qwerty Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 23:20
          a gdyby sie okazało ze ubytków nie ma to co?? przegląd to normalna usługa..za przegląd samochodu tez sie płaci, czyz nie?? a niekoniecznie trzeba go naprawiac jak wszystko gra
          • alicja_7878 Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie 30.03.11, 07:24
            Wszystko jasne za przegląd samochodu sie płaci - ale przed wykonaną usługą zawsze wiem ile to będzie kosztowało, w dobrym tonie jest informować klienta a tutaj nikt mi nic nie powiedział. Zatem przestrzegam przed takimi praktykami. Maz chciał potwierdzenie wpłaty za usługe wyleczenia ząbka - nie wystawią bo nie sa Vatowcami? Ktoś znający się na tym powie czy nic nie moga wystawić poza kartka podbitą, potwierdzam wpłatę za usługę
          • Gość: Rosomak Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: 62.29.174.* 30.03.11, 07:58
            "A gdyby tu było przedszkole w przyszłości(...)" ;)

Nikt normalny nie oczekuje że wejdzie sobie z ulicy na darmowe sprawdzenie zębów. Ale jeśli się okazuje że jest coś do zrobienia, decyduję się od razu zrobić, płacę zazwyczaj niemało, to mam prawo spodziewać się że te kilkuminutowe oględziny zostaną zawarte w cenie usługi.

No chyba że przegląd u państwa Hemlich trwa godzinę i obejmuje wszystkie możliwe zabiegi ze zdjęciem rentgenowskim włącznie.

Jak można przeczytać okazało się że u Autorki wątku, ubytki się znalazły i to aż cztery i była zdecydowana leczyć je właśnie w tym zakładzie. Wcale nie dziwie się że spodziewała się że koszt przegląd będzie wliczony w cenę przyszłych usług. Jeśli dodatkowo nie została poinformowana wcześniej o cenie przeglądu, to została poprostu naciągnięta.

Z takimi metodami "marketingu" spotykałem się do tej pory głównie u egipskich czy tunezyjskich "biznesmenów", a i to nie u wszystkich. Widać zmierzamy bardziej w stronę Afryki niż cywilizowanej Europy.

Dla zakładu to również strzał w stopę - zgarnęli marne 30zł a mogli zarobić na leczeniu 4 ubytków i być może zyskać stałą klientkę. No chyba że na leczeniu zębów znają się równie słabo jak na marketingu.
            • Gość: xcx Czy sa jeszce normalni ludzie w częstochowie IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 10:12
              Jasne czyli wchodzisz do knajpy i prosisz piwo - dostajesz nie zapytałeś się o cene czyli nalezy ci sie za darmo :) hahahahaha dobre dobre ludzie opamiętajcie się
              • Gość: No właśnie Re: Czy sa jeszce normalni ludzie w częstochowie IP: 62.29.174.* 30.03.11, 11:06
                na przykład tacy którzy potrafią odróżnić zapłatę towaru w sklepie od płacenia dodatkowo za integralna część usługi ? Ewentualnie potrafiący przebrnąć przez całego posta na którego odpisują, a nie tylko tytuł i pierwszy akapit ?
                • Gość: Smiech na sali Re: Czy sa jeszce normalni ludzie w częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 11:23
                  Gość portalu: No właśnie napisał(a):

> na przykład tacy którzy potrafią odróżnić zapłatę towaru w sklepie od płacenia
                  > dodatkowo za integralna część usługi ? Ewentualnie potrafiący przebrnąć przez c
                  > ałego posta na którego odpisują, a nie tylko tytuł i pierwszy akapit ?

dlaczego integralna czesc usługi?? a jak ktos chce sam przegląd?? i nic wiecej?? i takich osob powiedzmy wejdzie do gabinetu w ciagu dnia 20?? to co wtedy??? tez bys robil to za darmoszke?? nei sądze..
                  • Gość: Marcin Re: Czy sa jeszce normalni ludzie w częstochowie IP: 62.29.174.* 30.03.11, 11:58
                    Integralna ponieważ sam przegląd nic nie daje, a przed leczeniem i tak zawsze jest robiony. Poza tym nikt nie oczekuje że za darmoszkę będzie robiony sam przegląd każdemu co wejdzie z ulicy. Ale jeśli ktoś przychodzi, okazuje się że ubytki są, zamierza zapisać się na wizytę w celu ich usunięcia to chyba trochę inna sytuacja ?
                    Osobiście bym nie pomyślał że można w takiej sytuacji żądać dodatkowej opłaty, i nie ważne czy to 5 czy 50 zł. Jeśli faktycznie te 5 minut pracy stomatologa to taki istotny koszt, postarałbym się tak skalkulować ceny usług żeby już nie robić z siebie dziada wyciąganiem pieniędzy za każdy drobiazg.
                    • ania_3000 Re: Czy sa jeszce normalni ludzie w częstochowie 30.03.11, 12:10
                      No to masz skalkulowany koszt 30PLN za przegląd.

A dziada z siebie nie rób już ,bo piszesz z jednego IP pod różnymi nickami nie wiem po co?

Pozdrawiam

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. Stanisław Lem
                      • Gość: Marcin Re: Czy sa jeszce normalni ludzie w częstochowie IP: 62.29.174.* 30.03.11, 12:34
                        Oczywiście miałem na myśli wliczenie drobiazgów typu oglądniecie uzębienia w cenę właściwego zabiegu, oraz przedstawienie cennika klientowi PRZED zabiegiem. Nic to nie kosztuje a jest się w porządku w stosunku do siebie i do pacjentów.
                        Oczywiście każdy robi jak chce, ale w tym wypadku to nie był najlepszy ruch bo pozbawił zakład klientki.
                        • angrusz1 Czy nadal ? 30.03.11, 13:45
                          Jakoś tylko jedna osoba o tym wspomniała i to z pewnym wahaniem .
                          Czy nadal w ramach NFZ jest przegląd darmowy ?

Jeśli ci dentyści nie mają umowy z NFZ to winni uprzedzić , że taka usługa kosztuje i ile .
                          To oczywiste .
                          Ale i ja nie jestem pewien, czy przegląd nadal jest darmowy w ramach ubezpieczenia w NFZ .

Takie to czasy .
                      • Gość: jatezklaszczerubik Re: Czy sa jeszce normalni ludzie w częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 22:23
                        podbijam, Ana pisze z jednego IP pod różnymi nickami, może to konkurencja jakaś??
                • czestochowianka7 Re: Czy sa jeszce normalni ludzie w częstochowie 11.06.15, 18:14
                  Z częstochowskich stomatologów polecam tylko panią dr Sitko-Gap z Centrum Medycznego Jurajska na Błesznie (bus 10 do końca). Wspaniałe podejście do pacjenta, fachowe i estetyczne wykonanie, szeroka gama odcieni wypełnień, ceny nie są niskie, ale warto!!! Nie polecam małżeństwa stomatologów Helmich ani Kowalik z Warszawskiej - w obu gabinetach nie mieli dla mnie odpowiedniego koloru wypełnienia, jedyne co mieli to jakieś żółte wypełnienia. Jak oni ludziom takimi żółtymi wypełnieniami robią zęby, to ja dziękuję! Dramat. A podejście do klienta pana Kowalika chamskie, podobnie jak mądroska zarozumialca Moroza z Visiodental, chociaż ten przynajmniej ma jasne wypełnienia i jak się przyłoży to ładnie zrobi, a Kowalik i Helmich łatają ludziom zęby żółtymi wypełnieniami, koszmar !!! POLECAM TYLKO PANIĄ DR SITKO-GAP w Częstochowie, żadnego innego dentysty w Cz-wie niestety nie mogę polecić, a wręcz odradzam eksperymenty u innych, skoro jest w Czwie tak świetny stomatolog jak pani dr Sitko-Gap. Jakość wykonania u pani dr Sitko-Gap porównywalna z tymi u najlepszych dentystów w Warszawie - wiem, bo tam mieszkałam i miałam świetnego stomatologa! W Częstochowie długo moje ząbki były bez opieki zanim nie poznałam pani dr Sitko-Gap. Mam do niej zaufanie, bo wiem, że przywiązuje dużą wagę do estetyki wykonania i ma nowoczesny sprzęt i jest miła do ludzi, polecam tylko ją w Cz-wie.
      • Gość: MAŁA Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 14:14
        nie rozumiem za bardzo powyższych wypowiedzi większości osób. Jakie oszustwo? ja też chodzę prywatnie do stomatologa i też za sprawdzenie zębów płacę 30 zł , a gabinet ma nieco niższy standard jeśli chodzi o wygląd i obsługę. A pomyślał ktoś z was, że po sprawdzeniu zębów narzędzia trzeba wysterylizować ? A to chyba też jakiś koszt gabinetu....
        Pozdrawiam oburzonych
    • adamkasprzyk39 Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie 30.03.11, 09:46
      Według twojego rozumowania Alicja_7878 to KAŻDY w tym kraju kto ma własny biznes jest dorobkiewiczem a co się z tym wiąże wszyscy inni są uczciwi ;). Kwota 30 PLN wydaje się być bardzo uczciwą ceną za przegląd zębów. Chyba nie zakładałaś że przegląd jest za darmo ????
      No bo w imię czego ma być za darmo ??? nie ważne czy to przegląd samochodu czy przegląd zębów za USŁUGĘ przeglądu musisz zapłacić - zawsze!!! Chyba że masz gwarancje w wypadku samochodu. Moim zdaniem masz problem z percepcją rzeczywistości.
      • Gość: olo Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:14
        a co szkodzilo zapytac czy przeglad kosztuje?? nie masz języka w gębie??/ tym bardziej jezeli decydujesz sie na prywatny gabinet
      • Gość: Ja Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: 62.29.174.* 30.03.11, 10:58
        Nie chodzi o to że przegląd miał być za darmo, ale o to że w dobrym tonie jest wliczenie kosztu drobnej usługi jaką jest pobieżny przegląd w cenę właściwej usługi jaką jest leczenie ubytku. Obowiązku oczywiście niema, ale jakoś wszyscy dentyści z których usług korzystałem tak właśnie robili.

Zadaniem stomatologa jest leczenie zębów. Żeby wiedział co ma leczyć musi je najpierw zbadać, normalne jest więc że te usługi idą w parze. A pacjentowi nic po samej diagnozie bo przecież sam sobie nie zaleczy. A jeśli nawet pójdzie na leczenie gdzieś indziej to znów lekarz musi sprawdzić co ma leczyć. Dlatego jak dla mnie wyciąganie pieniędzy w taki sposób świadczy o zakładzie jak najgorzej.

Ten przegląd polega na wzrokowej ocenie, najczęściej bez użycia narzędzi i z moich doświadczeń nigdy nie trwał dłużej niż 5 minut. Owszem wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia, ale nie uważam za uczciwe żądać za to 30 zł. Chyba że kwota ma odstraszyć ewentualnych "zawracaczy głowy" typu "skoro jest za darmo to co mi szkodzi wstąpić na badanie", w takim wypadku rozumiem że taka pozycja w cenniku jest. Jednak w tym przypadku Alicja nie wpadła do zakładu na darmowe badanko, tylko zamierzała zostać jego klientką.

A przykład z przeglądem samochodu nietrafiony zupełnie. Właśnie podczas trwania gwarancji przeglądy kosztują najdrożej i są obowiązkowe :). A poza gwarancja jak z zębami - kiedy jadę do mechanika bo mi coś stuka w zawieszeniu to nie dolicza mi dodatkowo 30 zł za szukanie źródła stukania, tylko je usuwa i kasuje za całość.

• Gość: ddd Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 30.03.11, 11:19
      poinformowanie o koszcie przed wykonaniem usługi jest standardem
      • Gość: era Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 11:27
        Ciekawe ? czyli jak się nie zapytasz to masz za darmo ;) Nie bądź śmieszny.
        • ania_3000 A własnie że są 30.03.11, 11:31
          A właśnie że są i do nich należy gabinet dr. Helmicha natomiast jest cała masa niepoważnych Klientów. Pozdrawiam

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów. Stanisław Lem
          • Gość: sportowiec Re: A własnie że są IP: *.net.stream.pl 30.03.11, 12:06
            to ja w takim razie życzę panu Helmichowi i jego obrońcom żeby idąc np.do fryzjera zapłacili 30 zł za strzyżenie i 30 zł za dobranie fryzury,albo u mechanika samochodowego osobno płacąc za wymianę oleju i za postawienie diagnozy że ten olej trzeba wymienić.Przykładów można by mnożyć.Wtedy to pan stomatolog darł by jape że to nieuczciwe.
            • Gość: damian Re: A własnie że są IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 12:15
              Z całym szacunkiem do jakiego Pana Hehicha nie znam chłopa, tu raczej chodzi o samą czysto biznesowa marketingową dyskusje.
              Chcesz PRZEGLĄDU to płacisz za PRZEGLĄD. Jeśli chcesz przeglądu + usługa to płacisz za przegląd + usługa. Jezu jakie to proste mój 7 letni syn by to ogarnoł.
              • Gość: Marcin Re: A własnie że są IP: 62.29.174.* 30.03.11, 14:13
                To wyobraź sobie że wybrałeś się np na kawę do McDonalds. Siedzisz sobie z tą kawką a w międzyczasie musisz pójść do toalety. Idziesz więc, robisz co masz do zrobienia, wychodzisz a tu zonk - toaleta płatna 5zł. Co robisz ?

a) płacisz bez mrugnięcia okiem - zapłaciłeś przecież za kawę a nie za skorzystanie z toalety ?
                b) jednak czujesz się nieco oszukany - przecież zawsze dla klientów była bezpłatna a nigdzie nie było stosownej informacji że coś się zmieniło.
                • Gość: asa Re: A własnie że są IP: *.realestate.net.pl 30.03.11, 17:07
                  Leczyłam wiele razy prywatnie zęby w różnych gabinetach i nigdy nie płaciłam za przegląd.
                  Pobieranie opłaty za przegląd zdarza się niezmiernie rzadko, stąd taki szok u założycielki wątku.
                  Ja też bym była zszokowana czymś takim gdyby mnie spotkało.
                  Większośc z nas leczy zęby prtwatnie.
                  Kto jeszcze zapłacił za przegląd zębów i ile? proszę napisac - zobaczymy o jakiej skali jest to zjawisko.
                • alicja_7878 Re: A własnie że są 30.03.11, 17:20
                  Porównanie z kawą niezwykle trafne - właśnie tak się czułam. To była opłata za konsultacje, ciekawe czy jeśli Pani by mnie "załatwiła" w korytarzu odpowiadając na pytanie to też ta usługa by mnie kosztowała 30 zł.
                  Do czego innego przywykłam lecząc się w prywatnych gabinetach - ale chciałam jedynie przestrzec innych przed takimi praktykami. I nie chodzi o to że każdy z ulicy może sobie wejść i za darmo dowiedzieć co ma do zrobienia z ząbkami.
                  Wchodzisz do sklepu komputerowego - kupujesz konkretny dysk - co do marki, modelu pojemności; sytuacja nr 2 wchodzisz i pytasz co jest dobre wybieracie wspólnie i za tą konsultacje masz zapłacić 20 zł - ciekawe czy by was krew nie zalała. A przecież to usługa konsultacji jak nic. Zatem niedługo jak kogoś zapytasz o godzinę to grzecznie odpowie i skasuje 5 zl, on ma zegarek a ty nie, zapłącił za niego a wszak wszystko kosztuje.
                  • eve_line1 Re: A własnie że są 30.03.11, 18:33
                    Sorry Alicjo, ale styliskom i wizażystkom płaci się za poradę bez względu, czy się z niej korzysta, czy nie.
                    • Gość: www Re: A własnie że są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 18:37
                      dokładnie, tak samo pan doradzajacy w sklepie czy ktos tam inny ma wpisane w umowie m.in doradzanie klientowi i bierze za to pensje..prywatny stomatolog zarabia sam na siebie
                      • Gość: Marcin Re: A własnie że są IP: 62.29.174.* 31.03.11, 10:01
                        Klienta nie obchodzi czy obsługująca go osoba jest akurat właścicielem interesu i zarabia na siebie, czy pracownikiem i co tam kto ma wpisane w umowie i za co płacone.

Przykład ze sklepem komputerowym jest bardzo trafny. Doradzenie klientowi w zakupie wymaga o wiele więcej czasu niż kontrola uzębienia, wymaga też sporej wiedzy w temacie. Ale chyba każdy z zabierających głos w tym wątku byłby niemile zaskoczony gdyby okazało się że taka porada jest płatna.

Każdemu wydaje się oczywiste że sprzedawca w sklepie doradzi i wcale do niczego to nie zobowiązuje. Ciekawe ilu z Was korzystało z takich porad, wypytało o wszystko, obejrzało sprzęt, po czym kupowało przez internet tam gdzie najtaniej. Co ma wtedy z tego sklep ? Oprócz straconej nawet godziny pracy ?

Powiecie że pomoc klientowi w wyborze, zachęcanie do zakupu, prezentacja produktu, to cześć sprzedaży. I będziecie mieli rację, ale tak samo przejrzenie stanu uzębienia przed leczeniem jest częścią tego leczenia.

Z tą różnicą że z samą diagnozą od dentysty pacjent sam nie zrobi nic, a mając np wybrany model jakiegoś urządzenia może je zakupić w miejscu gdzie na poradę nie można liczyć, ale za to jest najtańsze.

A co do porad wizażystki czy stylistki - osobiście nie korzystam :), ale wyobrażam sobie że taka porada jest często końcowym produktem. I czy napewno jeśli zabiegi stosowne do tych porad od razu na miejscu sie wykonuje, to ich koszt jest osobno doliczany do rachunku ?
                        • Gość: do marcina A ty marcinie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 10:06
                          masz jakies rozdwojenie jazni?? piszesz spod jednego dosyc niespotykanego ip pod roznymi nickami, sorry ale za wiarygodny to ty nie jestes..ludzie ci pisza ze w prywatnych sie płaci a ty nadal swoje, jestes z konkurencji???
                          • Gość: Olaf Re: A ty marcinie? IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 11:27
                            Ja uważam że jest. I to jest skandal że ktoś chce robić biznes na plecha innych. Uwierz Marcin jeśli jesteś kiepskim dentystą to i tak do ciebie ludzie nie przyjdą nawet jak będziesz za darmo robił.
                            O trzy dychy robisz awanturę na całe miasto. Jak jesteś kozak to podaj swoje dane.
                            Ja mam zakład mechaniki pojazdowej i mam bardzo często TAKICH klientów - najlepiej wszystko za darmo i jeszcze w rączkę pocałować.
                            • Gość: Marcin Re: A ty marcinie? IP: 62.29.174.* 31.03.11, 11:56
                              Nie jestem, nie próbuję robić żadnego biznesu na niczyich plecach(??). Jestem kiepskim dentystą, powiem więcej, wcale nim nie jestem. Nie chodzi o trzy dychy tylko o uczciwe postawienie sprawy.

Jeśli chodzi o mechanikę pojazdową, znam się na tym na tyle że potrafię docenić dobrze zrobioną robotę, wiem ile czasem się trzeba nakombinować przy czymś co z pozoru jest "odkręceniem jednej śrubki". Potrafię docenić i zapłacić bez marudzenia że drogo. Ale staram się unikać miejsc gdzie mechanik nie potrafi podać choćby przybliżonego kosztu przed robotą.
                          • Gość: Marcin Re: A ty marcinie? IP: 62.29.174.* 31.03.11, 11:27
                            Z całej dyskusji wynika że u części stomatologów się płaci (piszę u części, ponieważ mimo korzystania z prywatnych zakładów nigdy za przegląd zębów dodatkowo nie płaciłem. Zaznaczam że za każdym razem coś tam miałem do leczenia, więc nie był to nigdy sam przegląd).

Właściciel gabinetu ma prawo ustalać sobie cennik wedle własnego uznania. Może sobie nawet i 50 zł liczyć za przegląd i 200+ za leczenie ubytku. Pod warunkiem że pacjent zostaje o tym jasno poinformowany czy to przez wywieszenie cennika czy ustnie PRZED wykonaniem zabiegu. Gdyby autorka wątku wiedziała o cenie zabiegu wcześniej, prawdopodobnie zrezygnowałaby z niego. Wiec de facto gabinet zarobił na jej niedoinformowaniu. No tak mogła zapytać, ale czy o to chodzi żeby do wszystkich i wszystkiego podchodzić z podejżliwością ? Za chwile okaże się ze za prąd do narzędzi trzeba dodatkowo zapłacić - czy to nadal będzie OK ? Może od razu trzeba zacząć pytać od drzwi i o to ? A może zapytać nie wystarczy i należy żądać potwierdzenia na piśmie ? Bo co jeśli po zejściu z fotela okaże się że cena to jednak nie X a 2X ? Albo ufamy że zostaniemy obsłużeni uczciwie, albo każdego traktujemy jak potencjalnego oszusta, pytamy o wszystko i staramy się zabezpieczyć jak się da.

Moja wiarygodność nic tu nie ma do rzeczy, nie wypisuję nie wiadomo czego tylko ogólnie znane fakty. Zresztą nawet się nie podpisałeś(-aś) pod swoim postem i uważasz się za bardziej wiarygodnego (-ą)

• eve_line1 Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie 30.03.11, 18:30
      Zawsze za przegląd zębów płaciło się ekstra, jeszcze za czasów spółdzielni dentystycznych taka pozycja na rachunku była wyszczególniana. Teraz na ogół jest wliczana w ogólną kwotę usługi i być może dlatego autorka wątku została nieprzyjemnie zaskoczona. W ramach NFZ sama wizyta jest punktowana, ale pacjent nie płaci, dopłaca za plomby i niektóre usługi np. za kanałowe leczenie. W Częstochowie w w tym roku mało który gabinet uchował się z kontraktem NFZ, ale to inny temat, wiec tu zapewne mowa o gabinecie prywatnym.
      • Gość: ech takie czasy IP: *.net.stream.pl 30.03.11, 21:36
        takie czasy niestety! nic za darmo !trza mieć oczy dookoła i pytać o wszystko i jeszcze raz pytać to nie boli!a jak nie jesteśmy pewni to jeszcze raz spytać ! ;0)
        • Gość: zawsze-inna Re: takie czasy IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 23:34
          w każdym gabinecie prywatnym płaci się za przegląd zębów
    • Gość: Ilona Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.54.174.45.tvksmp.pl 31.03.11, 10:25
      Ja zawsze jak wchodzę do gabinetu dentystycznego i nie wiem ile może kosztować usługa, to zawsze pytam prostym zdaniem "przepraszam, a ile to będzie kosztowało?", tak samo jak idę do innego lekarza (nie w ramach NFZ), tak samo, jak chcieli nas odholować (samochód), już prawie auto zaczepiali i nie podali nie ceny, dopiero sama się spytałam i dostałam informację (i oczywiście podziękowałam:)). A poza tym kiedyś po wyrwaniu zęba u Pana X napuchła mi twarz i poszłam do Pana Y (prywatnie) i się spytałam dlaczego i co zrobić/ czego nie robić by tak nie było, i zapłaciłam za to 30 zł (kupę lat temu) i się nie dziwiłam, a o kosztach rozmawialiśmy "po oględzinach".
      Będę wujek dobra rada:
      Jak nie jesteście pewni co do ceny usługi, czy czegokolwiek, po prostu pytajcie, albo dla świętego spokoju pytajcie, a później zaoszczędzicie i pieniążki i nerwy :)
    • medykczewka Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie 31.03.11, 11:25
      Ja osobiście chodzę do p. Kubary na Okólnej. Co prawda prywatnie i 1 ząbek kosztuje ok 150 zł ale wszystko jest zrobione tak jak sie nalezy. I w sumie to jedyny dentysta z którego jestem zadowolony.
    • Gość: roch Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.dynamic.chello.pl 31.03.11, 14:41
      Przegląd , za przeproszeniem , JAPY to też usługa medyczna,jak każde inne badanie ! Czy jest gwarancja,że po tej wizycie będą następne ? Praca wykonana, ma być zapłata i po co dyskusja.
    • Gość: stomatolog Re: Czy sa jeszce uczciwi dentyści w częstochowie IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.11, 17:46
      nie ma -sa sami naciagacze i zlodzieje --bezczelni chca dodatkowo brac kase za zagladanie do waszych smierdzacych geb.....walnijcie sie w leb.-ja za przeglad swojego wypasionego ferrari nic nie place.....buziaczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka