Dodaj do ulubionych

Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od...

23.07.11, 09:42
Propozycja ciekawa dla osób mających działalność gospodarczą(znam dużo takich osób).Ale na duże zwolnienia nie ma co liczyć (brak pracy w Częstochowie i okolicach).Do końca trwania pakietu i tak pracownicy zarobią więcej.I jeszcze mentalność hutników.Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • tslmkdc Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 23.07.11, 10:38
      zwolnić nie można , gwarancje zatrudnienia w tym kraju mimo szumu medialnego o rzekomych zmianach ustrojowych cały czas epoka Bieruta , zresztą nie dziwię się marszałkiem senatu był niedawno siostrzeniec Pana Bermana , socjalizm cały czas ma się nad Wisłą
      • Gość: es Widać w Cze-wie komuna zagnieździła się na dobre IP: *.ip.jarsat.pl 25.07.11, 16:14
        "- Moim zdaniem programu wcale nie powinno być, bo pracodawca powinien znaleźć pracę dla ludzi - twierdzi za to Włodzimierz Seifryd, szef Związku Zawodowego Pracowników Ruchu Ciągłego"

Uwielbiam te teksty związkowców w stylu pracodawca powinien znależć prace, powinien to tamto. Może pracować za pracownika tez powinien?
        • Gość: es Żone tez powinien pracownikowi wyr uchać? IP: *.ip.jarsat.pl 25.07.11, 16:17
          jeśli ten nie może/nie umie?
          Powinien powinien. Jak za komuny, mityczny pracodawca czy premier minister, dyrektor kołchozu który powinien opiekować sie owieczkami, biednymi łamagami
          ps. Czy "jedyni zywiciele" to hurtem życiowe niedojdy nie mające pomysłu na zycie? (tak wynika z artu)
      • Gość: Michał Większe odprawy oznaczają większe bezrobocie IP: *.171.8.50.static.crowley.pl 25.07.11, 16:53
        Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, że jeśli pracodawca jest zmuszony płacić kolosalne odprawy, to będzie się rękami i nogami bronił przed tym, żeby kogokolwiek zatrudnić?

Jeśli jesteś bezrobotnym i nie możesz znaleźć pracy, to wiedz, że jest to wina właśnie związków zawodowych.
      • Gość: koksik Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.11, 19:04
        zapytanko , czy z koksowni mogą odchodzic na te 5miesięcy wcześniej co hutnicy ? mając pakiet,bo tak zamotali że nie wiem,a chciałbym odejśc
    • okradany_przez_wladze w ten sposób zwiazki zawodowe 23.07.11, 10:40
      rozpieprzyły Polska gospodarkę zrobiły to za łapówy a ABC korumpuje
    • Gość: asd Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 12:00
      Zgadzam się z powyższym, a szczególnie z mentalnością większości hutników, którzy tkwią nadal w głębokim PRL. Myślenie to sprowadza się tylko do tego jak tu "przebimbać" kolejne 8h by wrócić do domu i walnąć się przed TV z piwem :P
    • prawdziwykicha.1 Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 23.07.11, 13:17
      Uważam że hutę należy zamknąć,a kasę oddać JG.Hutników na zebry pod sam szczyt.Bo takie założenie było Wrony i jego popleczników.W Częstochowie to się mają modlić a nie pracować.A wszystkich związkowców wywalić bez żadnej odprawy i to w pierwszej kolejności.
    • pogo-0 Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 23.07.11, 15:05
      To jest "jawny gnój". Mam 75 lat. Pracuję od 19 roku życia z przerwą (5 lat) na studia.
      Ile podatku zapłaciłem państwu, ile "ZUS-u" zaniosłem do temu molochowi od emerytur.
      W konsekwencji mam 2300,00zł emerytury. By znośnie żyć muszę pracować. Muszę też płacić
      ubezpieczenie zdrowotne i od emerytury i prowadzonej działalności, a leczyć prywatnie.
      To jest państwo sprawiedliwe ? Pozwala związkowcom na rujnowanie firm i zmniejszanie wpływów z podatków. Pełno w naszej rzeczywistości takiej niesprawiedliwości.
      Szkoda słów. Dziadostwo.
      • Gość: qba Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.compnet.com.pl 23.07.11, 23:18
        To i tak duzo masz. Moj ojciec zaczal pracowac od 15 roku zycia a bedzie mial 1000 zł.
      • Gość: kicha Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.11, 15:02
        a radia Maryja słuchasz?bo ino tam będziesz miał ukojenie.
      • Gość: Ewa Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.11, 16:17
        To prawda tak pazernych związkowców nigdy nie widziałam, jak śmie wypowiadać się Gwiazda
        na temat sytuacji w hucie skoro sam już dawno powinien odejść ale jeszcze siedzi jeszcze mu mało. Najstarszy człowiek w hucie. Czy ta ciemnota obudzi się wreszcie i wypisze.
      • plosiak Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby 25.07.11, 10:32
        Mam wrażenie, że zakład pracy nie jest już państwowy, a wszedł jakiś ukraiński inwestor. Jeśli jest prywatny, to mam totalnie gdzieś, ile ktoś z własnej kasy płaci pracownikom. Jeśli zaś nadal w grę wchodzą nasze wspólne pieniądze, to wszystkich, którzy zgodzili się na te pakiety socjalne bym z miejsca pozwał do sądu o działanie na szkodę spółki.

Swoją drogą to przykro, że w takim wieku musisz pracować. Niestety takie są efekty górniczych emerytur, przywilejów kolejarzy, nauczycieli, górnikom również itd. Jeśli rolnicy nie płacą podatku dochodowego, składki zdrowotnej, a składkę emerytalną w śmiesznej wysokości, a jest ich ok. 30% społeczeństwa, to dlatego Ty masz 2300 zł, a zdecydowana większość połowę.
        • Gość: totu Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 17:31
          Nie do konca masz racje. Bo owszem, wlascicielem jesty prywatna firma, ale gdyby nie bylo tych pakietow socjalnych przy jej sprzedazy to Skarb Panstwa, a wiec i my, moglibysmy zarobic na tym wiecej. A tak przy takich obostrzebiach przy sprzedazy huty, cena oczywiscie byla nizsza...
      • Gość: mixer W tej chorej III-ciej RP jedni dostają odprawy IP: *.icpnet.pl 25.07.11, 19:18
        hiper wypasione, albo darmowe pakiety akcji, a inni po zwolnieniu walczą w sądach o zaległe pensje. III-cia RP musi upaść jak komuna - bo jest zbudowana na niesprawiedliwości...
    • Gość: Krakoo Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 193.138.241.* 23.07.11, 16:24
      'Do końca trwania pakietu i tak pracownicy zarobią więcej.'

Nie prawda. Policz sobie: 125.000 PLN / 22 miesiące = ~5680 PLN brutto / miesiąc (~4025 PLN netto - na rękę). Jest to mniej więcej połowa kwoty, którą pracownik by dostał gdyby pracował do końca obowiązywania pakietu socjalnego. Gdyby ta kwotę podzielić przez 51 miesięcy (tyle ile zostało do końca pakietu), wychodzi ~2450 PLN brutto / miesiąc (~1770 PLN netto). Jeśli ktoś nie będzie siedział z założonymi rękami przez 4 lata, tylko rozkręci własną działalność albo pójdzie do innej pracy (nawet za połowę tego co brał w hucie), to i tak mu się to opłaca. Wiadomo, nie można uogólniać, bo dużo zależy od konkretnych kwot, ale porozumienie nie jest (i żadne porozumienie tego typu nigdy nie będzie) skierowane do osób, które zamierzają siedzieć na laurach przez kilka lat.

Swoją drogą bardzo mnie ciekawi, czy są robione jakieś statystyki, czy osoba która otrzymała sporą odprawę (od kilkudziesięciu do ponad stu tys. PLN) nie wróciła w niedługim czasie do urzędu pracy, bo wydała prawie wszystko np. na drogą furę, żeby się pokazać przed sąsiadami, czy w inny sposób przetrwoniła wszystkie pieniądze i nie ma za co żyć...
      Nie powinno to w ten sposób działać, ale niestety to są polskie realia i takich osób na pewno jakiś odsetek się znajdzie...
      • Gość: swojak progi podatkowe IP: *.106-181-91.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.07.11, 16:47
        A w 2012 roku będą płakać w jaki weszli próg podatkowy i ile wybulą fiskusowi
      • Gość: and777rew Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.stat.gov.pl 25.07.11, 14:39
        > Swoją drogą bardzo mnie ciekawi, czy są robione jakieś statystyki, czy osoba kt
        > óra otrzymała sporą odprawę (od kilkudziesięciu do ponad stu tys. PLN) nie wróc
        > iła w niedługim czasie do urzędu pracy, bo wydała prawie wszystko np. na drogą
        > furę, żeby się pokazać przed sąsiadami, czy w inny sposób przetrwoniła wszystki
        > e pieniądze i nie ma za co żyć...
        > Nie powinno to w ten sposób działać, ale niestety to są polskie realia i takich
        > osób na pewno jakiś odsetek się znajdzie...

To pieniądze wyrzucone w błoto, przejedzone.

W rodzinie mojej żony jest facet, który pracował w jednej ze sprywatyzowanych elektrowni.

Za odprawę za odejście z pracy kupił nowy samochód [bo koledzy też kupowali], którym teraz nie jeździ bo nie ma potrzeby, bo wszędzie ma blisko, bo szkoda mu pieniędzy na przeglądy, jakieś kino domowe [bo inni też kupowali] i tak pieniądze po 1-2 latach się rozeszły

Pobierał pomostową emeryturę przez parę lat, teraz ma 'zwykłą'

To trwonienie kasy by zamknąć gębę związkom i pozbyć się przerostów zatrudnienia.
    • polwirek Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 23.07.11, 17:35
      Jak zwykle zapomniano o pracownikach II-jej kategorii a więc o pracownikach nieobjętych pakietem socjalnym, którzy traktowani są na Hucie jak murzyni pracujący za psie pieniądze. Jednym z zapisów w propozycji do Aneksu był zapis obiecujący indeksacje oraz nagrodę noworoczną (pisano o tym na łamach Głosu Hutnika). Jakie było nasze zdziwienie gdy po podpisaniu aneksu zapisy dotyczące nie pakietowców po prostu zniknęły. Fakt ten pokazuje jasno że w Hucie liczą się tylko i wyłącznie interesy pakietowców a nas młodych ma się za nic. Ciekawy jestem jak się teraz czują nie pakietowcy zrzeszeni w Związkach Zawodowych. Podziękujcie swoim przedstawicielom za to że walczyli jak LWY o wasze (swoje) interesy (chcieli dobrze a wyszło jak zwykle). Mam nadzieję że Ktoś w końcu zrozumie że nie tędy droga. Ludzie starsi odejdą, ludzie młodzi jeżeli będą tak dalej traktowani też, i co dalej.
      • Gość: ewald2związkowiec Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.net.stream.pl 24.07.11, 10:58
        Drogi Polwirku, zapisy w Pakiecie Socjalnym dotyczą tylko pracowników nim objętych, nie nogą regulować spraw dotyczących innych pracowników.
        Strony , które podpisały aneks do PS nie zapomną o Was. Z chwilą wejścia w życie aneksu, zostaną zrealizowane wobec Was obietnice, zostanie to spisane w odrębnym dokumencie, który będzie miał moc prawna podobnie jak aneks do PS.
        • Gość: d Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.54.173.245.tvksmp.pl 24.07.11, 11:40
          Mam nadzieje że to co pisze przedmówca sprawdzi się
          • Gość: Ewa Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.11, 16:28
            Drogi przedmówco -przestańcie się łudzić że ci co są poza pakietem coś zyskają jak zmniejszy sie liczba pracowników umysłowych. Uważacie że wieloletni pracownicy umysłowi
            pozwolą się zwolnić? Obyście się nie przekonali że też mają oczy.
            • Gość: gosc Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 188.95.29.* 24.07.11, 17:08
              domyślam się, że pani jest w grupie tych wieloletnich umysłowych, najlepiej to by było pewnie, żeby zwolnić wszystkich fizycznych, tylko kto wtedy zarobi na pani pensję? (i tak pewnie dwa razy wyższą niż dla fizola). Akurat Ci niepakietowi kiedyś Was zastąpią
              • Gość: aaaaaaaaa Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 2.215.225.* 25.07.11, 22:06
                jak to jest, ze w tym kraju fizyczni robia na wszystkich? mam rozumiec, ze jak ktos jest umyslowym, to jego praca nie ma zadnej wartosci?
        • Gość: gość Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 188.95.29.* 24.07.11, 13:29
          Również mam wielką nadzieję, że punkty dotyczące exPolwirowców wejdą w życie. Szkoda, że autor artykułu o tym nie wspomniał, przez co rodzą się pewne wątpliwości
      • Gość: zwiazkowiec Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 13:04
        Oczywiście wynagrodzenie powinno być takie same dla wszystkich pracujących w hucie na podobnych stanowiskach.

Pracownicy "Niepakietowi" pracują w Hucie i w Rurexpolu kupionym przez pana "Kakosika"
        Panie "polwirek" proszę się zainteresować co stało się w majestacie prawa w Rurekspolu.
        Mianowicie przeniesiono "Niepakietoców" do pracy w agencji pracy tymczasowej.
        W efekcie ich dochody się zmniejszą, chociaż obwieszczono (Koncern p.Karkosika), że pracownicy utrzymają wynagrodzenie. Ich status prawny będzie dużo gorszy.
        Dlaczego możliwe są takie kombinacje w państwie demokratycznym i czemu to służy jeżeli chcemy wspolnie żyć w naszym mieście, regionie i kraju??
        Panie "polwirek" czy hyta nie zrobi podonie jak kncern "karkosik" za cztery lata.
        Kto powinien regulować te sprawy w Polsce? Oczywiście Sejm, Rząd.

Właśnie to "wyregulowali" w ostatnich latach nasi przedstawiciele w Sejmie i Rządzie i dlatego powinien pan kierować swoje pretensje do tych co ustanowili takie prawo. Związki oprócz negocjacji z pracodawcą ( i to robią) nie mają prawnych możliwości podniesienia pańskich zarobków.

- ??Aby nie kupił całej huty koncern typu "Karkosik"
        Być może Koncern odpowie, coś o konkrencji ale to za długa dyskusja.
        • Gość: solaris Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 212.87.245.* 30.12.11, 22:54
          A co trzeba zrobić żeby być pracownikiem pakietowym jeśli się już pracuje od 4 lat???
          • Gość: solaris Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 212.87.245.* 31.12.11, 01:02
            proszę o odpowiedz?
            • segel Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby 31.12.11, 08:36
              Nic, Pakiet obejmuje pracowników, którzy pracowali w Hucie w momencie kupna Huty. Ze zrozumiałych względow nowy pracodawca Pakietu nie będzie rozszerzał.
              • Gość: nie pakietowiec Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 94.40.84.* 03.01.12, 16:22
                co chcesz zrobić :)
                idź się najlepiej zapisz do tych "pseudo" związków, które podpisując ustawę pakietowa doprowadziły do mega dyskryminacji pracowników którzy zostali przyjęci np 1 dzien po podpisaniu pakietu ....w hucie jest podział na dwie kategorie pracowników- pakietowcy - którzy mają zagwarantowane dodatki wszelkiego typu - a niepakietowym pracownikom nawet nie podnoszą wypłaty o wskaźnik inflacyjny. prawda jest tak ze pracując na tym samym stanowisku różnice w wypłacie rosną z roku na rok...
                najlepiej to jak możesz szukaj pracy za granicy i wyjeżdżaj z tego
                Ps. niech napiszą tutaj inni niepakietowcy na forum częstochowskim co o tym sądzą , niech Pan Poseł Kasprzyk sobie poczyta - interesuje się TRW ale w Hucie z której się wywodzi niczego złego nie widzi .

• Gość: ja Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 94.40.84.* 18.01.12, 16:19
                  hutnictwo.wnp.pl/huta-czestochowa-ma-zapelniony-portfel-zamowien,160370_1_0_0.html
                  oto jak Pan Gwiazda się troszczy o pracowników niepakietowych "W hucie pracuje obecnie 3,5 tys. pracowników. Obowiązują ich gwarancje zapisane w pakiecie socjalnym. Nie dostrzegam zatem zagrożenia.""
                  zwracam się do pracowników niepakietowych - ludzie jesteśmy dyskryminowani i musimy się upomnieć o nasze !!!!!!
                  • Gość: a Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.96.229.108.tvksmp.pl 18.01.12, 18:06
                    jak tu sie upominac o nasze jak na pytanie czy dostaniemy podwyżki słychac tylko ze nie ma kasy. a pan gwiazda to tragedia na piśmie od związków do pracodawcy w sprawie premii jakoś nie było jego podpisu czyli nie zgadza się żeby premia była wyższa tragedia. Jakim prawem ten ktoś wypowiada się na temat huty
                    • Gość: realista Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.net.stream.pl 18.01.12, 18:19
                      dlaczego zakładasz, że powinieneś dostać lepsze warunki niż te na które się zgodziłeś? nikt ci nie kazał a teraz masz pretensje do wszystkich
                      • Gość: a Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.96.229.108.tvksmp.pl 20.01.12, 12:21
                        hmm dlaczego może dlatego że wykonuje ta samą prace co pakietowcy a nieraz robie więcej od nich i mnie ceny też rosną..
                        • Gość: realista Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.net.stream.pl 20.01.12, 15:46
                          Możesz iść gdzie indziej, nikt Ci nie zabrania a złożyłeś podpis pod umową i jej warunkami, ba możesz nawet otworzyć własną firmę i zarabiać miliony :) nie ma przymusu pracy.
                          • Gość: do realista Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 94.40.84.* 20.01.12, 16:07
                            o czym tym piszesz realista???? uważasz że każdy jest w tym kraju skłonny otworzyć swoją firmę ???
                            ostatnie badania pokazują że 70 % otwieranych firm w latach 2009-2010 po prostu zbankrutowało!!!!
                            po drugie człowieku żeby otworzyć swoją firmę trzeba mieć kapitał( na rozpoczęcie działalności , ZUS i inne rzeczy ponieważ firma w pierwszym okresie przynosi przeważnie straty)
                            po trzecie każdy tu mówi o Kodeksie pracy i równym traktowaniu pracownika na tym samym stanowisku pracy- ( jak nie rozumiesz zapraszam do Kodeksu Pracy ).
                            po prostu wracamy do czasów XiX wiecznego wyzysku przez pracodawców - odpowiedź będzie zawsze taka sama - jak Ci nie pasuje to się zwolnij - na Twoje miejsce jest tylu chętnych - przecież w kraju bezrobocie które jest na rękę wszystkim pseudo- prywatnym biznesmenom.

• Gość: realista Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.net.stream.pl 20.01.12, 19:54
                              To, że ktoś sobie nie radzi, nie ma pomysłu czy ma pecha oznacza że inne firmy muszą kogoś zatrudniać?
                              Kapitał? widzisz trzeba pomyśleć jak zrobić żeby nie trzeba było go dużo, sam zaczynałem od tego co uciułałem na etacie, mama z tatą mi nie dali...
                              Równe traktowanie pracownika nie oznacza takiej samej zapłaty bo znaczyłoby to, że masz dostać na dzień dobry to samo co ci co pracują 30 lat a chyba nawet ty się zgodzisz, że tak być nie powinno.
                              Wyzysk to masz teraz, tylko jesteś mało mądry i nie widzisz, państwo dziś pośrednio i bezpośrednio zabiera każdemu z nasz 85% zarobków co roku...
                              to kto cie wyzyskuje?
                              dla mnie to naturalne, że jak pracodawca mi nie odpowiada czy pensja to idę gdzie indziej co sam wiele razy robiłem zanim poszedłem na swoje.
                              Dziwny jesteś, z jednej strony uważasz, że w Polsce prowadzenie firmy to ciężki kawałek chleba i większość bankrutuje a z drugiej, że jak idziesz do takiej firmy to ci się należy nie wiadomo co, tylko że to dokładnie te same firmy obarczone ryzykiem bankructwa czy upadłości...
                              Nie powiem tobie ani nikomu, że na twoje miejsce ktoś czeka bo uważam, że jak ktoś czuje się niedoceniany to mówię, sam otwórz sam zrób to samo, zostań milionerem i zarabiaj, każdemu wolno. Chciałbyś żyć w XIX wieku kiedy płacono szczątkowe podatki...
                              Ba nawet dziś chętnie pójdę na etat już za 1/10 swoich zarobków, właśnie po to żeby nie być obarczonym ryzykiem bankructwa czy żeby popracować 8 czy 10 godzin i wrócić do domku, otworzyć piwko przed tv i iść spać.
                              • Gość: realista Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.net.stream.pl 20.01.12, 19:54
                                zapomniałbym, fakt żołądki mamy te same ale mózgi mamy już inne...
                                • Gość: totem Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.net.stream.pl 20.01.12, 20:59
                                  walczyć o swoje, zgłaszać pracodawcy potrzeby, największego wieśniaka argument brzmi, nie pasuje - zwolnij się :) utarczki słowne i bajki na forum nic nie dadzą, tym silniejsi będziecie im będzie was więcej ... a akurat w tym przypadku będzie niestety więcej
    • Gość: WD Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.11, 17:40
      A mówiłem do cholery jasnej, że nie trzeba było wpuszczać Ukraińców??
      Wronę trzeba za to powiesić!
      • Gość: ciekawy Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.net.stream.pl 24.07.11, 12:34
        A gdzie Pan Jacek Krawczyk (nie mylić z Jackiem Kasprzykiem), który tak usilnie również na forum (ulisses) namawiał do sprzedaży Huty Ukraińcom?
        Mówił, że zainwestują dużo kasy (niestety tak się nie stało), że ludzie będą mieć pewną pracę (tu też niestety się nie popisali) nie mówiąc już o tym, że będzie super i Ukraińcy uchylą nieba Hutnikom....
        Jak narazie to wygląda na to, że oni po prostu maja kłopoty z zarządzaniem...(widząc po tym co się dzieje w Częstochowie Pan Krawczyk ma podobne kłopoty z umiejętnościami) oddali Koksownie to od razu stanęła na nogi... zamówień maja multum że aż odmawiają ale lepiej co innego ludziom wciskać do głów.
      • Gość: xx Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.icis.pcz.pl 24.07.11, 16:03
        A co ma tutaj do rzeczy Wrona ?

• Gość: WD Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.11, 16:37
          Profesorki, myślałem, żeś zmądrzał, ale nie.
          Ignoruję Cię, kal zawsze, aż nie zmądrzejesz, bo Twoje kwalifikacje to :)) zero w wadracie. Z Ciebie to taki Polak, jak z koziej dupy, wiesz co. Jesteś Żydem!
    • Gość: podatek Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.11, 12:00
      wlasnie jaki podatek? jak ktos zarabia 3 tys na koniec roku ma prawie 40 tys i placi 20% normalka a jak do tego dojdzie 125 tys? i odrazu zaplaci do 85 tys 18% powyzej 32%...czyli by wyszlo okolo 90 tys na reke....ale czy sie nie sumuje te zarobione zktorych podatek jest wziety i te 125?....ogolnie jak to bedzie wygladalo?
      • barakuda-5 Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby 24.07.11, 17:25
        Agencja pracy tymczasowej. I znowu Ktoś na kimś będzie zarabiał pieniądze.
    • xagona Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 25.07.11, 11:02
      Obecnie ludzie mają wykształcenie po pięć kierunków, pracują od gó...arza byle się na studiach utrzymać. Mieszkają u kogoś obcego na pokoju chodząc na paluszkach, gdzie ten ktoś nawet decyduje jakie będzie łóżko, za złodziejską za ten metraż kwotę (tyle ile Ci wielce poszkodowani zwalniani z pracy po 15 latach....czyli roczniki 40-60.... płacą czynszu za wielkie, piękne mieszkania komunalne rzydzielone im do końca życia). Dzisiaj pracuję już 3 rok na umowę o dzieło. Sama muszę sobie płacić składki, ubezpieczać się itp. Nie mam chorobowego, urlopu.... pracuję po 10-11h na dobę/6 albo 7 dni w tygodniu, w wyznaczonych godzinach, miejscu, mam przełożonego i bardzo dużą odpowiedzialność ponoszę, uzależniona jestem od innych współpracowników....a więc ewidentnie powinnam mieć umowę o pracę. Z wypłatą zwlekają 2-3 miesiące. Ale co mam zrobić? Przecież nie rzucę pracy jak nie mam sensownej alternatywy. Tym bardziej, że bardzo ją lubię. Mam wyższe wykształcenie, zrobione dodatkowe kursy, uprawnienia itd. Dostać etat to dzisiaj luksus. Każdy umowę o pracę chociaż na rok bierze z pocałowaniem ręki. Średnio raz na 2-3 miesiące ktoś się ze mną kontaktuje przez goldenline i proponuje mi pracę (mam bardzo dobre kwalifikacje)....ale jak dochodzi do konkretów i mówię, że się przeniosę do nich jak dadzą mi po 3 miesiącach próbnych umowę na czas nieokreślony to rezygnują. Nie zrezygnuję z obecnej pracy dla takiego ryzyka, bo nie mam żadnych odpraw itp. Jak coś pójdzie nie tak to zostanę z niczym.

Tym hutnikom tak właściwie za nic chcą dać kupę kasy jak na polskie warunki. Za to, że coś im obiecano i nie wyszło. Takie są realia, nie opłaca się zatrudniać tyle ludzi to najsłabszych trzeba zwolnić. Za te 125tys mogą założyć własną działalność, wyemigrować za pracą itd. Za dobrze mają to im się w d... poprzewracało. Połowa buraki bez wykształcenia, bez ambicji, doszkalania. Może i pracują ciężko fizycznie, ale mają komfort psychiczny i nie mają pojęcia co to znaczy utrzymać pracę. 3/4 z nich myśli o piwku przed TV a nie podnoszeniu kwalifikacji. Zamknąć hutę, dać im odprawy za 3 miesiące i niech zobaczą co to życie. Co to znaczy szanować pracę i walczyć o przetrwanie w niej.
      • Gość: Marek Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 80.68.235.* 25.07.11, 14:46
        Głosuj dalej na PO, a będziesz tak pracować do usranej śmierci...
        • Gość: cminusminus Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.toya.net.pl 25.07.11, 19:07
          Ano niestety, pewnie pójdzie i zagłosuje :/
          A jest pewne ugrupowanie naprawdę liberalne.
        • Gość: zenek Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 19:38
          Masz racje, PO nie ma jaj, a SLD czy PiS to wogole szambo. Tu potrzeba partii, ktora pałami rozpędzi całe to smierdzące górnicze towarzystwo, wyrzuci 1/3 urzędasów i obetnie wszystkie lewe renty. Wtedy nie bedzie tak, ze jakas babcia zapieprza w Tesco za 1200zl i sklada sie na darmozjadow z huty czy 30letnich policyjnych emerytow.
    • dr.europa Co na to liberałowie niePOradni? Ano nic. 25.07.11, 11:23
      Co tam gospodarka, sprawiedliwosc spoleczna, przyzwoitosc. Nadrzednym celem jest kolejne ustawienie sie przy korycie. Pierdolic taka demokracje i takie nierzady!
    • czytelnik121 czyli srednio 5700 brutto i 22 pensje za darmo 25.07.11, 11:39
      a ja idiota w biurze ..
    • konichiwabitches Chyba raz juz przerabialismy taki scenariusz 25.07.11, 11:58
      z banda nierobow-gornikow? Pamietacie co bylo po tym jak kasa z odpraw zostala ,,przejedzona,,? Przyjechali do Warszawy, podpalili kilka opon i skomlali o wiecej. Wiekszoc darmozjadow wrocila do pracy w gornictwie ( po mimo ze biorac odprawy, deklarowali ze do gornictwa nie wroca) i dalej pasozytuje na rescie spoleczenstwa. Trzeba nam osoby jak Margaret Thatcher, ona wiedeziala jak sie dobrac do du...y tym nieroba - teraz Anglicy maja spokoj............
      • Gość: michal Re: Chyba raz juz przerabialismy taki scenariusz IP: *.Martel.net.pl 25.07.11, 12:41
        Nie rozumiem o co się tak pienicie, ISD kupując hutę podpisała pakiet socjalny zgodziłi się na takie warunki więc powinni sie z nich wywiązać- dla mnie proste i logiczne, nikt ich do tego nie zmuszał.
        Mają problemy z nadmiarem zatrudnienia - śmieszne, to dlaczego zatrudnili setki osób - samych swoich który są zbędni- np: jakiś były dyrektor czy kierownik który nawet nie wie co się dzieje ale doradza, czy specjaliści ds ochrony którrzy w tym temacie nic nie wnieśli takich przykładów jest bardzo dużo, znajdują się w każdym wydziale.
        Problemem ISD jest nieudolność zarządzania i sprzedaży, najleprzym przykładem jest koksowania i rurownia które mając nowych właścicieli świetnie się rozwijają , podczas gdy wcześniej przynosiły straty.
        Mało tego to zależy im na zwiększeniu zatrudnienia pracowników fizycznych , tylko ciekawe co mają robić skoro nie mają zamówień.
        Niemniej zgadzam się że ilość pracowników umysłowych jest stanowczo za wysoka.
        • Gość: misiek Re: Chyba raz juz przerabialismy taki scenariusz IP: *.internet.szczecin.pl 25.07.11, 18:03
          > Nie rozumiem o co się tak pienicie, ISD kupując hutę podpisała pakiet socjalny
          > zgodziłi się na takie warunki więc powinni sie z nich wywiązać- dla mnie proste
          > i logiczne, nikt ich do tego nie zmuszał.

Gdyby nie było pakietów socjalnych, to sprzedający czyli państwo uzyskałoby zncznie wyższą cenę. Dlatego też sprzedawane są wielkie zakłady za symboliczną złotówkę, ponieważ inwestor musi zapłacić wielomilionowe koszty za zgodę załogi.
          • Gość: do misiek Re: Chyba raz juz przerabialismy taki scenariusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 20:51
            Huta Częstochowa została sprzedana prawie za 1.5 mld złotych.
            W porównaniu Polskie Huty Stali a więc razem Huta Katowice , Huta Sędzimira plus dwie małe za około 3 mld złotych. Wielkość produkcji tych hut w momencie sprzedarzy to około 1 do 15.
            Czyli huty PHS powinno się sprzedać za 1,5 x 15 a więc 22,5 mld
            Tak wysoka cena za hutę Częstochowa to zasługa związkowców z huty Częstochowa.
            Obie huty sprzedawał Skarb Państwa??????
            Trzeba wiedzieć co się pisze.
      • Gość: Irek Re: Chyba raz juz przerabialismy taki scenariusz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.07.11, 14:13
        Co bys nie napisal na gornikow, hutnikow czy stoczniowcow to wiem jedno Ciebie czeka nie lepszy los i nie łudz sie obiecankami bo cala tzw UE ratuje tych co im pasuja a Ty piewco pseudo polskiego kapitalizmu bedziesz plakal i tez palil ale juz sam opony oby tylko.
      • jkredman to nie twoje pieniądze, chce właściciel płacić to 25.07.11, 17:44
        płaci [huta jest własnością Korporacji ISD - Industrial Union of Donbass
    • turkiestan Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 25.07.11, 13:40
      Robotnicy pracujący przy produkcji niech się nie cieszą bo nikt im takiego odejścia nie podpisze chyba że udowodnią że są już wrakami nie nadającymi się do pracy na stanowisku robotniczym.Takie odprawy dają w hutach gdy chcą się pozbyć producentów stosów papieru,plotek i muszli fekaliów.W innych hutach już to było.Jak pozbywali się robotników wtedy nagle wracały komunistyczne przepisy -odprawa 3 pensje.
    • mistral75 Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 25.07.11, 14:44
      W calym swiecie jest wielki trend do zastepowania drogich technologii bazujacych na wykorzystaniu zwyklych metalai zelaznych,na korzysc nowoczesnych kompozytow.

W zwiazku z nadprodukcja tego sektora w E.U i najblizszym handlowym otoczeniu jak byle kraje Z.S.R.R czyli czesciowo W.N.P,Turcja,polnocna Afryka losy kilku hut w naszej czesci Europy sa juz od pewnego czasu zdecydowane na zamkniecie.
      Podejrzewam ze w ciagu 10 lat los Huty Czestochowa bedzie przesadzony i nie bedzie juz problemow ze zwiazkami zawodowymi rozkladajacymi wiele zakladow na czynniki pierwsze.

Takie procesy zakonczyly sie juz w wielu krajach Europy zachodniej i teraz jest kolej na nasza czesc kontynentu i nasz kraj,gdzie zwiazki zawodowe zywiace sie subsytutem zakladow sa najbardziej rozpasane.Taka bedzie kolejnosc rzeczy.
      I o tym powinni myslec juz teraz Ci co odpowiadaja za polityke Czestochowy.
    • okoni Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 25.07.11, 15:24
      co będzie z kasą na odprawy ? na pewno nie pójdzie na inwestycje np: lepsza szkoła dla dzieci, jakiś kurs aby zmienić branżę , może mały sklepik lub kiosk z gazetami. " bedzie nowy telewizor , płasky taky ze 50 caly, ałto lepsiejsze coby sąsiady patrzały i musowo wycieczka gdzieś do murzyna ". a za dwa latka ? standardzik ! darcie japy , opony i koktajle mołotowa!
    • waldi_46 Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 25.07.11, 15:35
      jedni odchodząc dostają jedno miesięczną odprawę a inni tak dużo to nie porąbany lecz pojebany kraj .
    • Gość: Bezrobotny Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.11, 16:22
      Ja zostałem zwolniony z pracy i nie dostałem ani grosza ! Dlaczego ?
      • jkredman bo nie pracowałeś u porządnych Ukraińców 25.07.11, 17:43
        .
      • Gość: wot Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.centertel.pl 25.07.11, 21:21
        bo nie miales rodziny ktora by ci zalatwila prace na hucie
      • pozytywka-1 Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby 29.07.11, 17:58
        bo byłeś frajerem
    • jkredman co Wam do tego, prywatna spółka, chce to płaci 25.07.11, 17:42
      nie Wasz interes

właścicielem huty Częstochowa jest Korporacja ISD - Industrial Union of Donbass

• Gość: NIE PO Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.11, 18:32
      Polska już dawno wysprzedana. Zakłady polikwidowane, małe dzieci mają grużlice, bo nie ma pracy i do gara nie ma co włożyć. Za komuny była praca, nikt nie chodził głodny. Teraz nie dba się o społeczeństwo tylko o swoje kieszenie.
    • rozkapryszona32 Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby od... 25.07.11, 18:41
      Powodzenia życzę tym ludziom. Kasa szybko się skończy, a żyć trzeba dalej. O nową pracę mogą starać się bardzo długo, wiem coś o tym na swoim przykładzie. Niestety na rynku pracy jest coraz gorzej a kasa im się skończy prędzej niż myślą.
      • Gość: Czestochowianin Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.11, 10:01
        Dlatego powinni ta kase przeznaczyc na rozwoj wlasnej dzialalnosci gospodarczej, a nie na konsumpcje. Inaczej tak jak piszesz kasa szybko sie skonczy, a do emerytury daleko. Poza tym bedzie im niezmiernie ciezko znaleźć prace.
        • Gość: ja Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: 94.40.84.* 18.10.11, 17:49
          Czyżby wrócił temat odejść ????

hutnictwo.wnp.pl/huta-czestochowa-optymalizuje-zatrudnienie,152928_1_0_0.html
          • Gość: KOKSIARZ Re: Częstochowska huta zapłaci pracownikom, żeby IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.11, 18:07
            JA mam pytanie ,czy wszyscy co mają pakiet mogą odchodzić 5miesięcy wcześniej? czy to rurexpol,koksownia nowa, elsen ,kto mi odpowie? ten ma duże piwo ,ja stawiam !
    • aietes związkowcy okradają swój kraj. 25.07.11, 22:07
      pracodawca powinien zbędnych pracowników, bez żadnych warunków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka