Dodaj do ulubionych

List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autobus...

31.07.11, 22:07
Popieram Artykuł !!
Obserwuj wątek
    • areola82 Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 31.07.11, 22:45
      ehhh nigdy nie dogodzi się wszystkim. Mnie np bardzo odpowiada przedłużenie linii nr 13 do Kiedrzyna, dzięki temu nie będę musiała się przesiadać, a linia 24 jest mi zupełnie obojętna. Innym pewnie nie pasuje usunięcie linii 21 a linia 13 ich zupełnie nie obchodzi. Z takimi kwestiami jak trasy i rozkłady linii autobusowych nigdy nie zadowoli się wszystkich.
      • Gość: abecadło Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: 193.138.241.* 31.07.11, 23:25
        ...pamiętacie takie hasło "rząd się sam wyżywi" sprzed lat?
        Dzisiaj-modyfikując to hasło-"prezydenci,vice-,radni,
        sami wszędzie dojadą"
        To dla nich zamyka się parking na czas sesji parking przed UM,
        to oni parkują tamże za "friko"...
        A komunikacja miejska? Ich to nie dotyczy,oni to mają w "d... poważaniu"?
        "Częstochowa to dobre miasto"...dla nich!
        • barczysty90 Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 00:09
          Zostań radnym i weź sprawy w swoje ręce.
          Ja natomiast w pełni popieram wypowiedź areola82
          • Gość: dezet Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 20:52
            barczysty90 - widać wyraźnie, że za długo trzymasz "sprawę" w swoich rękach... znalazł się wujek "dobra rada" w mordę jeża...
      • Gość: Tomek Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 01:19
        "Innym pewnie nie pasuje usunięcie linii 21 a linia 13 ich zupełnie nie obchodzi. Z takimi kwestiami jak trasy i rozkłady linii autobusowych nigdy nie zadowoli się wszystkich. "

Za to zmniejszenie ilości kursów i wydłużenie odstępu między kolejnymi autobusami, zarówno względem usuniętej lini 21, a już tym bardziej "starej" 13-tki, nikogo nie zadowoli.

Są oczywiście głosy, że jest to konieczne, by autobus zawsze odjeżdżał "dziesieć po" lub "za dwadzieścia" i rozkład był łatwy do zapamiętania. Ja jednak wybieram tę niedogodność, by rozkład nosić w portfelu i mieć w godzinach szczytu więcej kursów, niż wątpliwą korzyść, by doskonale pamiętać, że przez cały dzień, czy to w godzinach szczytu, czy o piątej nad ranem, mój autobus odjeżdża "o równej" lub "wpół do".
      • katorakta Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 01:20
        areola82 napisała:

> ehhh nigdy nie dogodzi się wszystkim. Mnie np bardzo odpowiada przedłużenie lin
        > ii nr 13 do Kiedrzyna, dzięki temu nie będę musiała się przesiadać, a linia 24
        > jest mi zupełnie obojętna. Innym pewnie nie pasuje usunięcie linii 21 a linia 1
        > 3 ich zupełnie nie obchodzi. Z takimi kwestiami jak trasy i rozkłady linii auto
        > busowych nigdy nie zadowoli się wszystkich.

mnie dla odmiany jest obojętna twoja 13... ku..., co z was za ludzie? pie...ni egoiści nie ludzie! jak nie widzisz nawet kszty sensu w tym, żeby wspomóc współmieszkańca? jak widać nie wszystkim pasują zmiany i trzeba by ich wesprzeć, przecież ci to przeszkadzać nie będzie...

mam nadzieję że tobie kiedyś będzie potrzebne wsparcie i wszyscy cię w pizdu oleją bo 'nie widzą w tym interesu i jest im to obojętne', to może zauważysz co to jest wspólnota i jakie to by fajne było. dlatego to miasto jest takie zjebane - przez takich ograniczonych mieszkańców jak ty, którzy nie wpierają się na wzajem a władza to widzi i wykorzystuje!! róbcie tak dalej, buraczane pały!
        • only_the_godfather Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 15:00
          katorakta napisała:

> areola82 napisała:
          >
          > > ehhh nigdy nie dogodzi się wszystkim. Mnie np bardzo odpowiada przedłużen
          > ie lin
          > > ii nr 13 do Kiedrzyna, dzięki temu nie będę musiała się przesiadać, a lin
          > ia 24

> mnie dla odmiany jest obojętna twoja 13... ku..., co z was za ludzie? pie...ni
          > egoiści nie ludzie! jak nie widzisz nawet kszty sensu w tym, żeby wspomóc współ
          > mieszkańca? jak widać nie wszystkim pasują zmiany i trzeba by ich wesprzeć, prz
          > ecież ci to przeszkadzać nie będzie...
          >
          A co powiesz jak są ludzie którym pasują zmiany?Dlaczego mamy wspierać tych którym nie pasują?
          • katorakta Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 15:05
            only_the_godfather napisał:

> A co powiesz jak są ludzie którym pasują zmiany?Dlaczego mamy wspierać tych któ
            > rym nie pasują?

a widziałeś/słyszałeś żeby komuś pasowała? chyba tylko tobie i mpk...
        • eaaaaaaaaaa Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 03.08.11, 16:53
          dwa ostatnie wersy są najlepszym komentarzem do całego tego wątku. Popieram 5
      • only_the_godfather Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 14:49
        Oczywiście że się wszystkim nie dogodzi. Najwyższy czas wprowadzić to ca robią inne miasta czyli taryfa dostosowana do przesiadek(bilety czasowe) i nauczyć ludzi korzystania z przesiadek.
        • katorakta Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 15:04
          only_the_godfather napisał:

> Oczywiście że się wszystkim nie dogodzi. Najwyższy czas wprowadzić to ca robią
          > inne miasta czyli taryfa dostosowana do przesiadek(bilety czasowe) i nauczyć lu
          > dzi korzystania z przesiadek.

no no, bo częstochowa jest wielkości warszawy a odległość z północy na raków to jak z grójca do centrum stolicy, nie? najlepiej trzy przesiadki na dwudziestominutowej trasie. weź ty się pie...ij w głowę człowieku!!!
          • only_the_godfather Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 15:08
            Widzę skończyły się argumenty. No cóż widać typowy zaścianek częstochowski brak argumentów to odrazu obelgi. A powinni Wam zlikwidować całą tą komunikacje i powinniście jeździć PKS-em, najlepiej z każdym kursem wykonywanym inną trasą żeby było dużo linii.
    • tomek1979tomek List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autobus... 01.08.11, 00:17
      popieram artykuł
      Zlikwidujmy jeszcze kilka linii, a może nasza komunikacja dorówna komunikacji Myszkowa.
      Niestety nasze miasto coraz bardziej zaczyna przypominać miasto powiatowe na miare Zawiercia czy Radomska. Nasza komunikacja zaczyna powoli się zwijać. Cóż chcieć innego. Niestety jesteśmy tylko miatem powiatowym. Prosze spojrzeć na komunikacje miejską chociażby w Kielcach czy w innych miastach naszej wielkości. Tam tworzą nowe linie, a nie kasują jak u nas. Komunikacja powinna być dla pasażera, a nie odwrotnie.
      • zawodowy_biegacz Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 14:26
        To zróbmy 150 linii, żeby każdy autobus mógł jeździć inaczej. Bo 25 linii miejskich nie wystarczy, tylko trzeba robić więcej, żeby przystanki były ładnie pozaklejane rozkładami. A chcąc wrócić do domu będziemy mogli sobie wybierać w liniach, którymi to jeszcze nie jechaliśmy, żeby robić sobie wycieczki po mieście. Tu nie chodzi o liczbę linii, tylko o ich częstotliwość. Bo gdyby dobrze ułożyć sieć komunikacyjną, to by wystarczyło 18-20 tras i by było dobrze. Do tego zrobić dobre rozkłady z częstszym kursowaniem, by linie były do siebie dopasowane i każdy by był zadowolony z komunikacji miejskiej. Ale potrzeba chęci i stanowczości.
        • only_the_godfather Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 01.08.11, 14:46
          Dokładnie 25 linii miejskich + podmiejskie które z centrum zawiozą nas np na raków to i tak dużo jak na miasto wielkości Częstochowy. przykładowo Łódź 3 razy większa od Częstochowy ma 50 linii miejskich i podmiejskich razem i dodatkowo 17 linii tramwajowych.
          Nie ma sensu robić kolejnych linii miejskich które będą wozić powietrze. Trzeba nauczyć się jeździć z przesiadkami. Nic nie dadzą kolejne nowe linie jeżeli będą jeździć raz na godzinę. Lepiej aby było mniej ale częściej jeżdżących z dobrą taryfową biletową do przesiadek.
    • 4dagome1 List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autobus... 01.08.11, 04:33
      linia 33b została tak ustalona ze na zadną zmianę do pracy na dzbów -kopalnianą iWilgowa nie dojedzie się na czas .albo godzine za wczesnie albo spóznienie tal samo z pracy godzina prawie czekania .a jest to jedyna linia która tam jedzie
      • eaaaaaaaaaa Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob 03.08.11, 16:47
        popieram!!!!! 33 i 22 to teraz totalna porażka. Pomijam juz likwidacje linii podmiejskich przez tą zapomnianą przez cale miasto dzielnice. z 1 aleii nie mam jak dostać sie na żaden autobus do domu. 22 jezdzi przez jana pawla, wiec zostaje mi dostac sie z daszynskiego pod glowny komisariat:) a zeby jechac 33 to wracając z pracy mam wsiąść na placu daszynskiego w 33A i jechac na ul. piłsudzkiego, nastepnie muszę wysiąść i przejść cale pkp aby isc na pks i czekac 20 min na 33B. dodam tylko ze dojazd do pracy i z pracy zajmie mi w tym momencie 3,5 do 4 godz(wliczając przesiadki i dojazd jeszcze innym autobusem), czyli dodatkowe pol dniowki. gratulacje dla osob ktore ustalają te rozklady. napewno nie korzystają onez komunikacji miejskiej.
    • Gość: A-LFA Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: *.net.stream.pl 01.08.11, 07:07
      Dogodzić wszytkim jest nie sposób. Pamietajmy o jednym ta trasa 24 co jest teraz i tak jest tymczasowa - mniej wiecej na ok. miesiąc póltora. Potem najprawdopodobnieuj pojedzie przez ul. Kilińskiego / Dąbrowskiego zastepując na tym odcinku zawieszona / zlikwidowana linie 21. Generalna zasadą komunikacji jest nei dublowanie tramwaju przez autobusy a 24 niestety dublowała linie tramwajową na sporym odcinku. Nowa trasa jest sensowneijsza. Pozostaje jedynei kwestia komunikacji na ul. Bohaterów Katynia którą to linia 21 zapewniała ale to już sprawa na okres po remontach.
      Jesli zaś chodzi o czestotliwości linii to niestety z pustego i Salomon nie naleje MZDiT ma do dyspozycji okreslona liczbę srodków a z uwagi na remonty lwzrasta liczba wozokilometrów wobec tego neistety wymusza to ciecie bo kasa miasta jest pusta. Zresztą w tejc hwili i tak często gesto rokłady sa fikcja gdyż remonty powoduja korki. Inna sprawa to fakt iż z uwagi na brak możliwości pokonania linii kolejowej mozliwości puszczenia ruchu kołowego są mocno ograniczone.
      • Gość: Pasażer MPK Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: 212.244.80.* 01.08.11, 07:44
        Niestety jest to nowa stała trasa linii 24
    • dominik.wu Tramwaj jest! 01.08.11, 14:47
      Panie "Stały czytelnik"!

Do połączenia Północy z Rakowem służy tramwaj! Zaskoczę, ale o PCK też zahacza!
      Linia 24 miała być już w 2001r zlikwidowana (reforma BIT), ale częstochowskie mądrości sprawiły, że pozostała, jako ostatnia dublująca tramwaj. Pora to zmienić, bo wozokilometr kosztuje. Dziwię się, że zaproponowany kształt ma być ostatecznym. Bardzo zygzakuje. Z resztą nadal dubluje tramwaj. Dla połączenia Północy ze Starym Miastem można ją jeszcze bardziej zmodyfikować.
      Ja nie godzę się, aby marnować pulę wozokilometrów na dublowanie tramwaju dla czyjejś wygody. Do tramwaju nie macie daleko. Mieszkałem na Północy, wiem, jak jest, więc nie wciskajcie kitu, że jest inaczej!
      • mistral75 Do Domink.wu 01.08.11, 15:35
        Nie wiem czy zdaje sobie pan sprawe do czego sluza linie autobusowe w duzych miastach,gdzie sa tramwaje,szczegolnie na zachodzie Europy.
        Ich zadaniem jest tak obsluzc ulice i kwartaly,aby mieszkancy w podeszlym wieku,dzieci i osoby niepelnosprawne nie musialy pokonywac wozokilometrow by zdazyc na tramwaj.
        Linia 24 jest potrzebna,co zawsze pokrywalo sie z iloscia korzystajacych z niej osob.
        Tak wiec trzeba pana prosic "uprzejmie" aby pan zrewidowal swoje podejscie do takich problemow!

Problemem natomiast jest to ze TnB nie bedzie laczyl sie ze stara linia w okolicach dworca Rakow.Przez to ten projekt jest o tak zwany kant dupy rozbic.
        Szukanie oszczednosci w jednych miejscach po to zeby je przetrwonic w innych jest karygodne.
        • Gość: ej Re: Do Domink.wu IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 01.08.11, 15:38
          po co miasto pcha łapy w rozkłady ??? Boze po co na nich głosowałem ?????????????
        • dominik.wu Re: Do Domink.wu 01.08.11, 15:51
          24, to linia magistralna.
          Linie te pcha się tam, gdzie nie ma tramwajów.
          Do uzupełnienia tramwajów lub linii magistralnych służą linie uzupełniające i tych tam trochę macie.

Inna kwestia, to przestarzała taryfa, która nie uwzględnia przesiadek oraz rozpiździaj w rozkładach uniemożliwiających sprawne przesiadki. I o to trzeba zawalczyć!

Kwestia połączenia TnB ze starą linią - sprawę prowadzimy, aby w przyszłości zamknąć "wielką pętlę rakowską" właśnie tam, gdzie Pan raczył wskazać. Szkoda tylko, że wycięto z projektu połączenie w stronę Kucelina.
        • zawodowy_biegacz Re: Do mistral75 01.08.11, 16:19
          Kolego, ty nie rozumiesz pojęcia wozokilometry. Jest to pewna liczba kilometrów, które mogą zrobić wszystkie poruszające się autobusy po mieście za kwotę przeznaczoną na komunikacje miejską w budżecie miasta na ten rok. A, że Matyjaszczyk and spółka zmniejszyli kwotę budżetu na ten cel, to autobusy jeżdżą jeszcze rzadziej niż przed rokiem. A panu Dominikowi w poście właśnie o to chodzi, by dublujące 24 linię tramwajową nie pokonywały tak istotne wozokilometry. Bo one mogły by się przydać na inną linię, bądź 24 po zmianie jej trasy.
          • dominik.wu Re: Do mistral75 01.08.11, 21:07
            Dla przykładu:
            jeden autobus, który przejechał 10 km, to 10 wkm
            dwa autobusy, które przejechały 5 km, to razem 10 wkm
            czyli wóz razy kilometr
          • mistral75 Re: Do mistral75 02.08.11, 20:51
            kolego
            Doskonale rozumiem znaczenie slowa wozokilometr i jego przelozenie dla budzetu.
            Problem jest w tym ze linia 24 nie dubluje linii tramwajowej na calym dystansie, tylko od dzielnicy Tysiaclecie.
            Poza tym jest to linia z ktorej korzystaja bardzo czesto osoby o ktorych pisalem, a ktore nie maja mozliwosci zlapac tramwajke na Blesznie. Dlatego tez wspomnialem o karygodnej sprawie nie wykorzystania mozliwosci i nie zamknieciu petli na Rakowie.
      • Gość: Wufista Re: Tramwaj jest! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.11, 13:40
        Mnie zastanawia tylko jedno jak czytam forum CKMKM na inds.pl: dlaczego Pan Rafał Lamch tak cięty jest na MPK co widać wyraźnie po jego wypowiedziach na forum tego klubu? Pretekstem są rozkłady, przystanki a to przecież sprawa MZDiT Częstochowa.
    • m-no85 List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autobus... 01.08.11, 21:33
      Ale jaja, cuda nad Wartą ,linia 24 zmienia trasę...
      • Gość: Ale jaja Ale jaja IP: *.net.stream.pl 01.08.11, 22:36
        A linia 21 zostaje zlikwidowana przy czym linia numer 24 nie będzie docierać do Jesiennej tylko do Błeszna. Owszem, zostaje rozwiązanie TnB ale TnB będzie dopiero za rok z hakiem. Więc... "żyjmy i cieszmy się naszą wspaniałą komunikacją".

:)
        • m-no85 Re: Ale jaja 02.08.11, 00:26
          A mi to lotto . "Do takich piaskownic nie wchodzę".
          • Gość: :) Re: Ale jaja IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 20:34
            m-no85 - Ty masz "swoją piaskownicę", a raczej "bagienko" ! ;) Nieprawdaż ? :) Właśnie wybiła mu "okrągła rocznica" ! Pozdrów kogo trzeba.
            • m-no85 Re: Ale jaja 02.08.11, 21:24
              Co nie chcieli sie z wami bawić w "piaskownicy" ? .@Gościu jesteś tym osobnikiem czy to któryś z twoich zastępów, nie ukrywaj sie, świat jest mały, i tak wiem.
              • Gość: :) Re: Ale jaja IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.11, 22:12
                ...i vice versa ! :)
                • m-no85 Re: Ale jaja 03.08.11, 10:31
                  żąl :|
    • Gość: rdl Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: *.2.141.236.tvksmp.pl 02.08.11, 00:50
      Na wszelkie niedogodności...polecam kawałek relikwii..niewiadomo kogo lub czego z Jasnej lub innej polany
    • Gość: e? Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 03.08.11, 12:31
      przecież 24 to jedna z najliczniej wykorzystywanych linii przez pasażerów :O
      • Gość: abecadło Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: 193.138.241.* 03.08.11, 22:42
        A miasto i jego włodarze dalej milczy!
        A raczej ma to wszystko w d...e !!!
        • Gość: oo Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 23:02
          to trzeba im przypomnieć,żę są ludzie,oprócz nich
    • czest55 List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autobus... 07.08.11, 21:02
      Wogole to co zrobiono z rozkladami jazdy autobusów to totalne niporozumienie i porazka. Rozklady i linie ukladaja chyba ludzie którzy chyba nigdy nie korzystaja z komumikacji miejskiej. bo na przyklad jeden autobus do huty i to dwa na godzinę jak np.13 to jest kpina. Trase wydłużono a zapomniano zmienic rozklad i autobus ktory powinien byc o godz 6.46 przyjeżdz z 10 minutowym opóznienim. Weż człowieku dojedż sobie węc do pracy ale ty przecież jeżdzisz swoją bryką. Ludzie zóbcie coś z tą komunikacją bo każda zmiana to coraz większa klapa.
      • Gość: naprawdę Re: List: Prezydencie, radni, zróbcie coś z autob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.11, 10:12
        To jest masakra z tymi autobusami. Prezydencie - zareaguj!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka