Dodaj do ulubionych

Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony

19.09.11, 23:22
"Mieszkańcom dech zaparło do tego stopnia, że w jeden weekend zebrali 5 tys. podpisów pod pomysłem uprzątnięcia dna. Niestety, nie ma na to pieniędzy, więc brudy znów pokryje woda"
Mieszkańcy zamiast zbierania podpisów i szukania pieniędzy na ten cel w "skarbonce" państwowej, powinni zebrać pieniądze wśród swoich mieszkańców, gdyż zanieczyszczenie tego zbiornika jest winą samych mieszkańców a przynajmniej w 90%.
Obserwuj wątek
    • oszrany Nie stwarzajcie sztucznych problemow ! 19.09.11, 23:39
      Aby pozbierac butelki, puszki i inne smieci potrzeba milionow :P Nie rozbawiajcie ludzi, jak sie nie chce czegos zrobic to sie takie trudnosci wymysla ;)
      • Gość: a Re: Nie stwarzajcie sztucznych problemow ! IP: *.alfanet24.pl 19.09.11, 23:53
        To nie chodzi o posprzatanie puszek ktore są na brzegu, ale posprzatanie calego dna. Jak chcesz posprzatac to co jeszcze kryje woda? Potrzbny jest sprzet na taki wielki akwen. Nie mowiac juz o poglebieniu zbiornika...... panie problemowy.
    • citimen_1 Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony 19.09.11, 23:39

tak jest.. zaparło dech w piersiach.. ale chyba ze wstydu ! bo sami w większości wrzucali smieci a teraz pyskuja jeszcze !

oj brudaski brudaski z was blaszaki ....
      • Gość: bl-cha Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 14:29
        Blaszak to twój stary był !!!A śmieci to wrzucają takie głąby jak ty..
    • Gość: dezet Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 00:34
      Kto doprowadził do takiego stanu jeden z najpiękniejszych zakątków w pobliżu Częstochowy?
      Kto za tę przyrodniczą katastrofę beknie?

Odpowiadam: nikt!

To nie jedyny, niestety, przykład do czego prowadzi matołectwo u władzy i brak wyobraźni - nie ma zmiłuj się... wszystkie zaniechania, błędy i braki decyzji w odpowiednim czasie mszczą się okrutnie...
      Jedna z najbiedniejszych gmin w Polsce (wg dochodu budżetu per capita), brak gospodarki wodno-ściekowej od 40-50 lat, brak skutecznego planowania i realizacji gospodarki przestrzennej brak pomocy sejmiku województwa (na powiat nie ma co liczyć bo to bida z nędzą, a i zerowa świadomość wagi spraw...) i innych instytucji i urzędów miejskich, regionalnych i wszelakich... no i brak kultury mieszkańców i przyjezdnych - użytkowników tego terenu...

Żal dupę ściska, gdy się patrzy co pozostało po dawnym pięknym rozlewisku - miejscu odpoczynku i rekreacji z wodą nadającą się do kąpieli i rybami nadającymi się do jedzenia...
      Pozostał syf i malaria... i podręcznikowy przykład jak można upaść, jak można sobie stworzyć raj do życia - zamieszkania i odpoczynku, no bo pracy nie ma...
      Kapota na całego...

• Gość: Dolar Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.alfanet24.pl 20.09.11, 01:43
      pamiętam to miejsce z dzieciństwa z czasów jego świetności, pięknie tam było, a przynajmniej tak mi się zapisało w pamięci, historia kołem się toczy, więc pewnie w przyszłości znów będzie tam pięknie, pytanie tylko kiedy, za lat kilka, czy kilkadziesiąt
      • kalaha Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony 20.09.11, 07:44
        Jest tylko jedno wyjście - zaprosić ekipę telewizyjną TVN .
        • Gość: gumiak banda brudasów z blachowni IP: 91.210.242.* 20.09.11, 07:56
          sami zaśmiecali latami a teraz jeszcze marzy im się kasa na sprzątanie ... hipokryci ... do dzisiaj część baranów wali ścieki prosto do wody ... złotówka się im nie należy, nie dbali, nie szanowali, niech sami teraz z własnych środków wykładają
          • Gość: tata Re: banda brudasów z blachowni IP: *.net.stream.pl 20.09.11, 09:57

Myślę że twoja rodzina tez pewnie tam nad wodą z tobą odpoczywała
            ( a wasza rodzina należy do partii zielonych i oczywiście od pokoleń śmieci zabiera do domu ?)
            • Gość: urek Re: banda brudasów z blachowni IP: 91.210.242.* 20.09.11, 11:51
              tak się składa baranie że od zawsze rodzice uczyli mnie że własne śmieci czy to z lasu, czy z nad wody, czy z plaży się zabiera ... i tego też uczę swoich dzieci ... i często widzę zdziwione miny ludzi jak sprzątam po sobie ... no cóż świadczy co się z domu wyniosło za wychowanie

i zielonym nie jestem ... ale w pełni świadomym co mogę zrobić dla przyrody i otoczenia tak, jestem, to składowa patriotyzmu gdybyś nie wiedział matole,

a poza tym skąd ty możesz wiedzieć co to znaczy "myślę" ... ty masz tą opcję wyłączoną

bez odbioru
              • Gość: tata Re:do urek IP: *.net.stream.pl 22.09.11, 16:42
                grzecznie się tylko zapytałem i podałem swoje wątpliwości a TY mnie obrażasz

Człowiek dobrze wychowany nie brudzi po sobie tak samo jak i nikomu nie ubliża.

Powiem po twojemu TERAZ widzę że żeś gbur( dawniej się mówiło choleryk i pieniacz {i coraz większe mam wątpliwości co do twojego dobrego wychowania i zabierania śmieci przez twoją rodzinę do domu)
                Pewnie wychodzisz z założenia że ;"co dobre to JA a co złe to inni?"
                • Gość: urek Re:do tata IP: 91.210.242.* 22.09.11, 17:00
                  a pocisk z zielonymi to oczywiście szczyt twojej wysokiej kultury ma się rozumieć panie hipokryta, bo co złego to inni a nie ja ...
                  • Gość: tata Re:do urek IP: *.net.stream.pl 22.09.11, 21:42
                    w odróżnieniu od urka ja święty nie jestem i zdarza mi się zakopać w lesie papier po zjedzonych kanapkach ale też nigdy by mi na do głowy nie przyszło że można się OBRAZIĆ o posądzenie o przynależność do partii zielonych

Każdy natomiast wie że nazywanie w dyskusji oponenta "baranem" to obraźliwy epitet który może wypowiedzieć osoba niekulturalna i niewychowana czyli potocznie pospolity ...
                    To tego uczyłeś swoje dzieci?
          • Gość: Realista Re: banda brudasów z blachowni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 15:29
            Proste wyjscie:
            Wladze gminy sprawdzaja u wszystkich powtarzam u wszystkich mieszkancow
            umowy na wywoz smieci oraz rachunki za oproznianie szamb .
            Nie masz takiej umowy czy rachunku za szambo to gdzie wyrzucasz smieci czy wylewasz fekalia?
            Jak posypaly by sie kolegia to te pieniadze mozna by bylo przeznaczyc na czyszczenie zbiornika.

Jeszcze jedna uwaga - w okolicach Gniezna na przepieknych jeziorach jakby ktos wylal z
            szamba scieki do wody to gmina zaklada mu sprawe w sadzie i kilkadziesiat tysiecy kary musi delikwent zaplacic doslownie zniszcza takiego.Ale tam jest Wielkopolska .I tam choduja
            sielawe i wegorza.
            A w Blachowni no coz jacy mieszkancy takie srodowisko.
    • Gość: warta następnym razem wybierzcie władze które was słucha IP: *.xdsl.centertel.pl 20.09.11, 07:54
      bo te to jakaś pomyłka.oni uważają że WY JESTEŚCIE DLA NICH A NIE ONI DLA WAS
    • Gość: Staszek Alcatraz Posprzątajcie w czynie społecznym!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 07:56
      Tak jakby nie mozna się skrzyknąc w ktorys weekend i posprzatac chocby smieci w czynie spolecznym, bo to zadna przyjemnosc spedzac czas nad smietnikiem. A co do wedkarzy, to przyznam szczerze ze ci ktorzy teraz tam wedkuja to zwykli miesiarze nie wedkarze, bo przy takim stanie wody, to tak jakby wybrali sie do sklepu rybnego po ryby, nie "na" ryby. Tak wiec drodzy mieszkancy i wladze Blachowni.... zorganizujcie akcje sprzatania zbiornika, kupcie worki, a chetni do sprzatania, chociazby prawdziwi wedkarze na pewno sie znajda.....
    • Gość: Aga Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: 178.23.106.* 20.09.11, 08:24
      Bardzo dobrze ze nie bedzie oczyszczony bo strata na to pieniedzy. Nie ma sensu czysczyc zbiornika do ktorego od razu beda wpadac nowe scieki jest to po prostu syzyfowa praca. Trzeba najpierw zalozyc kanalizacje a pozniej myslec o czyszczeniu i poglebianiu dna. Obecna nagonka jest tylko wynikiem wyborow a ladnie brzmi ze miasto niby cos chce zrobic tylko po co zeby wydac kupe pieniedzy i miec za pare lat wszystko od nowa.
      BEZ SENSU POMYSL a sama sie podpisalam pod ta petycja tylko pozniej sie nad tym zastanowilam i juz bym sie niepodpisala
      • Gość: tata Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.net.stream.pl 20.09.11, 10:01
        pokaż mi te rury które doprowadzają ścieki do tego zbiornika
        • Gość: babcia z cisia Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.play-internet.pl 20.09.11, 10:19
          Mieszkańcy i władze od lat wiedzą o bałaganie wokól stawu tylko każdy udaje i uważa że to nie ich sprawa.Wiele osób buduje się w pobliżu stawu ,ale o ponoszeniu kosztow w utrzymaniu stawu nikt nie chce słyszeć.I taki stan zaniedbania pogarsza się od lat.I co dalej -przyjdzie zima i na wiosnę znowu temat będzie nowy a jak reaktywować aktywny wypoczynek nad stawem z lat 70 -dziadki i babcie nic nie wymyślą a młodych biznesmenów ten temat chyba nie interesuje.
        • Gość: tutu Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: 91.210.242.* 20.09.11, 11:53
          o już ty dobrze je zamaskowałeś cwaniaczku z blachowni, w końcu dbasz o swoje otoczenie
          • Gość: babcia z bloku4 Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.play-internet.pl 20.09.11, 12:35
            Wybieramy nowych radnych w Blachowni -nikt tą sprawą nie chce się zająć.
            • Gość: Witek Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 15:22
              U was w tej Blachowni nic się nie zmienia co najmniej od 30 lat
              wszystko jest takie jak bylo dawniej tylko teraz w bardziej oplakanym stanie
              Te bary nad stawem typowe czasy PRL-u
              Dlaczego inne gminy moga coś zmienić np.Mstów,Olsztyn,Zloty Potok tam widac ze cos sie dzieje
              A na Blachowni wszystko po staremu
              • Gość: anty-blachownia Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 20.09.11, 16:49
                bo blachownia to taka dziura... mam nadzieję że jeszcze jedno tornado przyjdzie i was tam wymiecie i zrówna tą dziure ;)
    • zawodowy_biegacz Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony 20.09.11, 15:24
      Cisie od kilkunastu lat spuszcza szambo, więc czego się spodziewać. W dodatku menele wrzucają butelki. Szkoda, żeby taki zbiornik się niszczył. Tam spokojnie można by było postawić ogromny kompleks wypoczynkowy, a sam staw zagospodarować. Ale potrzeba chęci i pieniędzy, a wieśniakom z Cisia zrobić oczyszczalnie. Inaczej pieniądze pójdą w błoto, lub szambo. Póki co ten staw wygląda jak ten z filmu The Simpsons Movie (Simpsonowie wersja kinowa).
      • Gość: Ena Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.netcominternet.pl 20.09.11, 21:16
        Zalew powinien zostać oczyszczony,w okolicach Częstochowy nie ma czystego zadbanego zbiornika wodnego nad którym można odpocząć,poopalać się i wykąpać latem.Po co jeździć daleko. A zyskali by na tym i mieszkańcy Blachowni oraz okolic jak i cała gmina.
        • Gość: gość... Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: 91.210.242.* 21.09.11, 19:20
          Ena, nie masz racji! piszesz,że w okolicy Cze-wy nie ma czystego zbiornika, nad którym można odpocząć. JEST! Zbiornik Pająk w Konopiskach na przykład.! Co nie znaczy, że zbiornik w Blachowni nie powinien być oczyszczony i zagospodarowany! Oczywiście, że tak. Niech ludziska mają jakąś alternatywę. Jedni do Konopisk, drudzy do Blachowni!. Ale ... trzeba zacząć faktycznie "od podstaw" czyli likwidacji wylewania ścieków, oczyszczenia, zagospodarowania terenu, infrastruktury, imprez nad zalewem. Tego jak widać radni Blachowni nie widzą.
      • Gość: bl-nia Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 21:32
        menele wrzucają butelki do zalewu? bzdura jakich mało, bo menela butelki jeszcze zbierają i oddają w sklepach żeby mieć na kolejne. a śmieci pozostawia po sobie ta "wspaniała" młodzież z Blachowni która po każdym weekendzie zostawia miasto całe w śmieciach, głównie butelkach i papierach po chipsach. że już nie wspomnę o dewastowaniu tego co mają, choć mają i tak niewiele. dno, dno i 10 metrów mułu, jak w zalewie.
    • Gość: Baśka Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 21:42
      Jak to jest pani Ujma straszy nas epidemią, a potem dzieci ze szkoły sprzątały tam śmieci to jest ta zaraz czy jej nie ma
      • Gość: Praha Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.11, 22:15

Cały ten szum w sprawie czyszczenia stawu wywołali zwolennicy burmistrz wszyscy wiedza, że za inicjatywa zbierania podpisów stała jedna pani. A prawda jest taka że jak posłowie z SLD PO i PiS załatwili pieniądze na naprawę śluzy w Blachowni a burmistrz zorientowała się, że splendory i zasługa pójdą na kogo innego więc co robimy akcję zbierania podpisów. Niech Blachownia powiat cały Śląsk dowie się jak 5 tysięcy ludzi na czele z burmistrzem walczy o staw a tak naprawdę gdyby burmistrz znała się na samorządzie to by wiedziała, że załatwianie pieniędzy na tak poważne inwestycje nie załatwia się w miesiąc a kilka lat. Walczenie o pieniądze w sierpniu przy okazji prowadzonej inwestycji która zakończy się w grudniu ze słowem żądamy to ośmieszanie się. Kto dzisiaj ma pieniądze na niespodziewane remonty kiedy wazniejsze sa drogi i stadiony . Moim zdaniem tak naprawdę chodziło żeby Blachownianie zobaczyli jak władza walczy o oczyszczenie stawu która sama wiedziała że nic nie załatwi o tej porze roku ale przecież burmistrz pisała, że załatwiła pieniądze pisała o 3,5 milionach które miały być zarezerwowane i gdzie one są Szkoda że urzędnicy dopiero teraz obudzili się żądając pieniędzy planów wniosków. Jak się rząd wystraszy epidemi w Blachowni to może da jakiś grosz ale każdy wie, że ten list o rzekomej epidemi, że jak się nie pogłębią stawu to zaleje Częstochowę to fikcja. Ot i cała prawda o tym jak władza w Blachowni pokazuje że cos robi w sprawie stawu Jeśli pisze nieprawdę a sprawy pracy Urzędu prawa także samorządowego były mi bardzo bliskie, to prosze niech burmistrz Blachowni wyłoży na stół papiery kiedy tak naprawdę zaczęła walczyć o staw.
    • brylant1 Pokutuje wychowanie wyniesione z domu... 20.09.11, 23:10
      Niestety ale w naszym społeczeństwie dbanie o przyrodę i czystość otoczenia to czysta fikcja i abstrakcja. Pokutuje niestety "polskie" wychowanie całego pokolenia - teren nie mój to mogę śmiecić! Pytanie- kto te wszystkie śmieci nawrzucał do zalewu? ufo? I tak jest wszędzie - wypił, zjadł, wypalił buch na ziemię lub przez okno "fury". A później polaczkowie jadą do Bawarii i nadziwić się nie mogą jak tam czysto!!

P.S. Zrzutę na oczyszczenie zalewu powinni zrobić ci co syfią a nie teraz łapy po państwowe pieniądze wyciągać (w tym moje).
    • Gość: medalik Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 08:35
      No tak, bywałem nad tym zalewem ,kiedy było pięknie i czysto. Ale to było 30-lat temu. Wtedy nawet gdyby się bardzo starał, to trudno byłoby znaleźć pustą butelkę czy puszkę. Teraz, cóż, może szklane nie leżą, za to plastikowych mnóstwo. Rozumiem, że przyjezdni mogą zostawić śmieci nad brzegiem, ale opony, felgi ,czy ramy od rowerów, stare tłumiki, to już chyba nie. No i wędkarze, miejscowi raczej nie, ale za to przyjezdni tzw. weekendowi, to już jak najbardziej. Opakowania po przynętach i zanętach, ,ale to raczej wszystko co wędkarz naśmieci. Więc pytanie ,skąd te inne, ano młodzież i wystarczy przyjść po takich balowiczach i można znaleźć wszystko; opakowania ,resztki jedzenia, garderobę nawet, Tak jest na co dzień.( A, gdyby tak strażnicy miejscy zajrzeli częściej nad wodę?) Ale śmieci w wodzie ,to już inna sprawa, trochę się nazbierało przez tyle lat. Ale w porównaniu z innymi zbiornikami to nie jest tak źle. Nie ma co robić szumu, tylko posprzątać gruntownie raz w roku i po sprawie. Natomiast zanieczyszczenia wody ściekami, no tu już inna sprawa. Pozdrawiam mieszkańców Blachowni. Nie jestem Waszym mieszkańcem a chciałbym.
      • Gość: ja Re: zalew będzie oczyszczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 08:42
        Pani burmistrz chciałaby wszystko naraz, chociaż 30 lat nikt tego nie zrobił. II etap (odmulanie i oczyszczanie) rozpocznie się w przyszłym roku. Zgodnie z nowymi przepisami ochrony środowiska konieczne są ekspertyzy zanieczyszczeń. No i oczywiście projekt budowlany. To trochę potrwa, ale będzie zrobione. Tylko, że nie dziś i teraz
    • mamulki Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony 21.09.11, 10:14
      I wreszcie radość ,że taka woda nie będzie się marnować i ZNOWU zostaje syf.Trzeba o tym głośniej zrobić to wtedy pieniędzy będzie wystarczająco pieniędzy.
    • mamulki Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony 21.09.11, 10:19
      Jak zwykle jedno i to samo...przykro ..na kogo tu głosować???
      • Gość: Anka Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: 212.87.240.* 21.09.11, 11:44
        Drogi biegaczu czy jak ci tam...sam jesteś wieśniakiem, choć zgadzam się z toba w 100% to jesteś wiesniakiem jakich mało, musisz obrażac wszystkich mieszkańcow Cisia? Ja nie wylewam za to ci co chodza sprawdzac kwity to nie wchodza wszedzie. Jak sprawdzac to wszystkich a nie jak im pasuje. Inna sprawa to fakt iz wywoz 10m/3 kosztuje 160zł i ciagle drozeje mnie stac innych moze nie, a raczej nie. Ja też bym chciala miec kanalizacje i płacic tak jak ty, bo mniemam ze ty nie chcial bys placic tak jak ja. A na kanalizacje w Cisiu sie nie zanosi, na kazdym zebraniu dowiadujemy sie ze raczej nie. Dziekowac bogu, ze nam wode zrobili, bo bysmy byli calkiem w czarnej d....
        • Gość: Misiek Zalew zalewem ale..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.11, 12:56
          zima za pasem, czy zaopatrzyłeś się już w opał na zimę?? Nie?? To zapraszamy www.tadpol.biz/
          • Gość: zorientpwany Re: Zalew zalewem ale..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 19:00
            pani burmistrz! zamiast zbierac podpisy sprawdzic umowy i rachunki za wywóz smieci i szamb a wtedy bedzie jasne wszystko łącznie z zalewem. Mozna takze sprawdzic kto ma węże i pompy " "szambówki"
            • Gość: Oh Re: Zalew zalewem ale..... IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 22:06
              Pani Ujma pisała w Wiadomosciach z Ratusza w kwietniu napisała do mieszkańców
              "Kolejną dobrą wiadomością jest to, że w dniu 7 marca 2011 spotkałam się z Wojewodą Śląskim Zygmuntem Łukaszczykiem. Pan Wojewoda obiecał wesprzeć moje starania uznając za zasadne zintegrowanie działań związanych z przebudową jazu, obniżeniem lustra wody (zapis w decyzji budowlanej)"
              Co ma piernik do wiaraka skoro tą inwestycje budowa jazu prowadzi powiat a nie gmina Blachownia jaką role odgrywa urząd w Blachowni i na czym polegają starnia pani Ujmy. Dalej czytam
              "i oczyszczeniem zalewu. Tym samym Wojewoda wystąpił do Pełnomocnika Odry 2006 o środki na odmulenie zalewu w Blachowni na 2012 rok w kwocie 3 500 000 zł."
              Pytam kiedy zacznie się odmulanie stawu skoro GW napisała, że nie będzie czyszczenia stawu. Kto kłamie pani Ujma mieszkańców czytelników czy pan wojewoda panią Ujmę. Polecam zadac to pytanie na sesji o ile radni mają taka odwage bo jak słysze to wszystko wykonuja co nakażą urzędnicy. Państwo radni obudźcie się i zacznijcie sami myśleć. Obawiam się że radni i mieszkańcy są karmieni kłamstwami takie mam odczucie
              • Gość: Ja Re: Zalew zalewem ale..... IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 00:45
                Co wy tu wypisujecie nasza kochana PANI BURMISTRZ pracuje jak mróweczka pracuje do późnych godzin wieczornych wy juz odpoczywacie po pracy a ona pracuje w swoim gabinecie widze jak światła jeszcze sie pala w oknach nawet o 21. Niech mówią kochana PANI BURMISTRZ my i tak wiemy że ten jaz a za chwile czyszczenie dna stawu to nikogo innego jak tylko pani zasługa. Prosze tak dalej pracowac dla Blachownia kocha panią
    • angrusz1 Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony 22.09.11, 07:13
      Autor artykułu pisze :"Podkreślali, że - biorąc pod uwagę rozmiary zbiornika - to cała masa przygotowań, planów, ekspertyz i projektów."

No własnie , niby cywilizacja wymaga czegoś rozsądnego no ale ...jak wyżej , to chyba przesada .
      Ile kosztuje praca godziny spychacza z pracownikiem .
      Wystarczy tylko wygarnąć ten muł i bud na brzeg , potem jak to przeschnie wywieźć gdzieś , na składowisko śmieci .
      Czy to kosztuje miliony .

Ano , tyle nas kosztuje biurokracja .Dla wbicia gwoździa też będzie trzeba pozwolenia projektów i ekspertyz .

Dlaczego tak daliśmy się tej biurokracji obezwładnić a dlaczego tak mało zdrowego rozsądku .
      • Gość: do angrusza Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 08:10
        Może jesteś niezłym nauczycielem, ale na prawie się kompletnie nie znasz. Zgodnie z wymogami unijnymi i prawem polskim takie ekspertyzy trzeba wykonać- to nie jest czyszczenie przydomowego szamba, tylko zbiornika, który ma być rekreacyjny. Trzeba wiedzieć, czy ma zanieczyszczenia i jak głęboko go oczyścić.
        • Gość: tata Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.net.stream.pl 22.09.11, 17:12
          angrusz niestety ma racje . TO przepisy utrudniają nam nawet takie proste czynności jak posprzątanie ŚMIECI ze stawu.
          Na wszystko paragraf, pozwolenie ,ekspertyza itp a przecież chodzi o zwykłe wywiezienie śmieci,
          Normalnemu człowiekowi nie nie potrzeba mówić co jest śmieciem i na jąką głębokość ma wbić łopatę by te śmieci usunąć ( bo nie wyobrażam sobie oczyszczania tylko na żądaną głębokość.)
          To że będzie czyściej wiadomo i bez ekspertyzy i żałosnej biurokracji Nie wiadomo tylko ile by to kosztowało( wstępny kosztorys ) i termin
          Przy okazji- może zatrudnienie firm z okolicy czy zatrudnienie ludzi w ramach prac publicznych
          (ale to już za dużo wymagam)
          • Gość: Waldi Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 19:59
            Brawo pani burmistrz to za pani żądów nasza Blachownia pieknieje piekna jest ulica Sienkiewicz, Sosnowa z chodnikami w Ostrowach teraz jaz na stawie tyle wyremontowanych zostało bloków tak trzymac kochana pani Aneto
            • adamico9 Re: Zalew w Blachowni będzie oczyszczony 22.09.11, 20:27
              Niech się Pan /Pani nauczy najpierw nauczy pisać
              po polsku, zalew jest oczyszczany tylko i wyłącznie dzięki poseł Rozpondek i nikogo innego.
              • Gość: tata Re: Zalew w Blachowni będzie oczyszczony IP: *.net.stream.pl 22.09.11, 21:07
                pewnie powiesz że pani poseł miała wizje jednej nocy i rano biegiem po kasę na remont( bo starań żadnych wcześniej nigdy nie było i nikogo zalew nie obchodził.
                Proszę nie mydlić ludziom oczu.
                Wiadomo że kasa jest BO PRZY OBECNYM STANIE TA BUDOWA HYDROTECHNICZNA nie gwarantowała bezpieczeństwa ludziom mieszkającym poniżej. Ludziska mogliby MIEĆ NIESZCZĘŚCIE a potem zaskarżyć nasze władze w tym i posłów o zaniedbanie i Żądać solidnego odszkodowania
              • Gość: ja Re: Zalew w Blachowni będzie oczyszczony IP: *.ip.netia.com.pl 26.09.11, 17:11
                HAHA, ale piesek zwinnie wskoczył między posty :)))
        • Gość: angrusz1 Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 21:08
          Do do :
          No właśnie piszę, że ja się nie znam , bo tyle wymyślono tych przepisów restrykcyjnych, że proste czynności a przez to tanie muszą być zrobione przez fachowca i z pieczątką i certyfikatem .
          Przecież piszę , wyśmiewając , że niedługo będzie przepis unijny, że do wbicia gwoździa trzeba będzie fachowca z certyfikatem i mieć zgodę władz wojewódzkich .
          A wszytsko za stosowną opłatą .
          Nie zrozumiałes tego ?
          To się nazywa biurokracja .
          • Gość: angrusz1 Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 21:10
            Do do : przeczytaj sobie w ewangelii ten urywek , gdzie Jezus uzdrawia chorego człowieka a Żydzi mu zarzucają przekroczenie prawa żydowskiego , bo uzdrowił w szabat , czyli w święto a w święto nie wolno pracować .

To jest ta sama sytuacja : przepisy utrudniają normalne dobre działanie .
            • Gość: ja Re: Zalew w Blachowni nie będzie oczyszczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.11, 21:13
              Ale ona jest i jej nie przekroczysz!
              • Gość: kumek zapytajcie tego "tata" jak to się robi :) IP: 91.210.242.* 23.09.11, 22:19
                w nocy wąż i pompa i leci :D a w dzień chce by mu pokazać kto puszcza ścieki ... dobry placek z niego ... świętoszek powiedziałbym nawet :D:D

zawsze byli z tyłu ta blaszkowania, nawet jak było w miarę czysto to i tak infrastrukturę mieli słabą, no i miejscowi straszne buraki, miast cieszyć się że ktoś chce ich odwiedzać, zaraz szukali zwady, zupełnie jak te chamy z olsztyna
                • Gość: Ulka Re: zapytajcie tego "tata" jak to się robi :) IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.11, 22:29
                  Czy to prawda że jakieś pismo burmistrz Ujmy skierowane do ochrony środowiska spowodowało, że Blachownia nie dostanie pieniędzy na jakąś ekspertyze naszego stawu? Czy ktoś coś słyszał może ktoś z urzędu coś wie
                  • Gość: Tosia Re: zapytajcie tego "tata" jak to się robi :) IP: *.centertel.pl 23.09.11, 23:34
                    Tak, to prawda. Zresztą zbiornik miał być czyszczony, pogłębiany tylko dlatego, że pełni rolę retencyjną! Pani U nagle się obudziła i doszła do wniosku, że będzie pełnił rolę rekreacyjną. Na to Ochrona kasy nie da! Pani U była o tym informowana, ale zataiła to przed nami. Moim zdaniem zawaliła wszystko na całej linii! Jest nieodpowiedzialna! Ps. wpisy typu - Pani U jest super, bo mamy Sienkiewicza ( pieniądze Powiatu), bloki ( Wspólnoty) itd. robi mi się niedobrze!
                    • Gość: tata Re: zapytajcie tego "tata" jak to się robi :) IP: *.net.stream.pl 26.09.11, 16:13
                      ach te baby
                • Gość: tata Re:do kumek lub urek , gumiaka itp. IP: *.net.stream.pl 26.09.11, 17:32
                  Z Ciebie ciekawy osobnik( cierpisz na roztrojenie jaźni czy sklerozę skoro nie potrafisz zapamiętać jak się podpisujesz?) .
                  POLECAM JAKIEŚ WITAMINKI zażyć albo wizytę u psychologa( boś widzę chory jesteś jak kogoś nie oplujesz.)
                  Jak już tak bardzo chcesz się zamaskować po tym opluwaniu to może najpierw ukryj swój prawdziwy adres internetowy ( spytaj się dzieci co to takiego)

Nie dość że GAMONIOWATY to i zaczepny jesteś
                  ( kibol jesteś? Ze sprajem też po nocy biegasz i malujesz po murach hasła typu " Raków rządzi" ? a może to Twoje dzieci już malują bo chwaliłeś się jako urek że wychowujesz na swój wzór).
                  Ja i inni RODOWICI Częstochowianie wstydzą się za ton twoich wypowiedzi ( za tą słomę wystającą z butów - to na wypadek gdybyś się nie umiał domyśleć)
                  Mieszkańcy Blachowni czy Olsztyna są tacy sami jak mieszkańcy Częstochowy. Niektórym zależy by było czysto innym niestety nie . Spójrz przez przez okno i dopiero zabieraj głos
                  ŚMIECI leżą niekiedy na całej drodze do najbliższego śmietnika zamiast w nim - takie jest poczucie troski o czystość środowiska mieszkańców" świętej wieży"
                  ( "Urku" czy " kumku"- jak już chcesz tą nową ksywę - uważaj by któryś z krewkich sąsiadów z za miedzy "wzruszony" Twoimi wypowiedziami nie trafił pod Twoje drzwi przywiedziony adresem który zostawia każdy komputer w sieci.

Pozdrawiam wszystkich którym czystość nie tylko tego zbiornika leży na sercu i tych którzy chcą zrobić coś dobrego dla innych zamiast siać zamęt.
                  Pamiętam ten zbiornik jak był czysty . Mam nadzieję że moje wnuki też będą mogły to kiedyś powiedzieć Kiedyś ten zbiornik pełnił funkcje retencyjno - rekreacyjną i był bardzo oblegany przez Częstochowian
                  . Obecnie tylko nieliczni ludzie wykorzystują go rekreacyjnie bo kąpiel tam to ryzyko a i z wypożyczeniem sprzętu tam problem. Pozostają spacerki lub jazda rowerkiem po lesie. Szkoda
                  • Gość: Zbyszek Re:radni Blachowni IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.11, 22:29
                    Byłem na biegach w Blachowni i tam jakaś pani blond podając sie za radną Blachowni namawiała mnie żebym się podpisał bo wtedy wojewoda oczyści staw. nawiasem mówiąc pani nie potrafiła sklecić zdania. Dla mnie było to idiotyczne ale żeby nie być wrogiem Blachowni zożyłem podpis. Sorki albo ta radna czegoś się napiła wierząc ze mój podpis czy jeszcze jakieś podpisy sprawią, że ktoś Blachowni oczyści wam staw. Jesli macie takich radnych elokwentnych to już wiem dlaczego Blachownia jest taka brudna a widziałem nad waszym zbiornikiem tylko papierów jak na wysypisku. Sama impreza świetna ale to co widziałem na trasie to mnie wystraszyło czysto było tylko pod urzędem gminy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka