Gość: MSZ IP: 217.96.92.* 17.08.01, 20:20 A może by tak podnieść mury odbudować pozostałości budynków i zadaszyć je. PRzekopać podziemne przejścia i lochy. To byłoby naprawdęsuper Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stock Re: Odbudowaćzamek w olsztynie. IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 17.08.01, 23:06 Z tego co słyszałem - może byc to niezgodne z prawdą - zamek w Olsztynie do niedawna (stosunkowo niedawna) był nawet w dobrym stanie. Lecz okoliczni tubylcy rozebrali go np. na budowę pobliskiego kościoła tudzież swoich własnych domostw. Sam pomysł rekonstrukcji zamku jest SUPER, ale chyba ciężko będzie znaleźć jakiegokolwiek sponsora, a na Państwo nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Odbudowaćzamek w olsztynie. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 12:08 Pomysł odbudowy zamku jest naprawdę SUPER. Z jury krakowsko częstochowskiej mozna by zrobis taka polska doline loary NAwet nie wiedziałam że ten kiczowaty kościól jest z zamkowego kamienia. To może by tak teraz rozebrać kościół i odbudować zamek. Ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister T Re: Odbudowaćzamek w olsztynie. IP: 217.97.51.* 18.08.01, 16:02 proponuje rozebrać kościół przy orkana i zrobić z niego kruszganki a z tego na błesznie barbakan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scypion Re: Odbudowaćzamek w olsztynie. IP: *.dyn.optonline.net 19.08.01, 21:52 Czy wiesz mlody pochopny, ze na zamuku istnial tez kosciol i to jeden z najstarszych w regionie.Moze to z jego morow, mieszkancy Olsztyna zbudowali sobie swiatynie na podzamczu na poczatku lat siedemsetnych?Poczytaj sobie wpierw o historii tej warowni a pozniej mow.Walac w religie slowem jak siekiera, walisz we wlasne korzenie.Pamietaj drzewo bez korzeni to martwe drzewo.Tylko glupiec tnie galaz na ktorej siedzi.Jesli jestes Polakiem to wiedz, ze tylko z ta kultura mozesz sie identyfikowac.Kazda inna ciebie odrzuci,a w najlepszym wypadku bedzie widziec w tobie obcego,gorszego czlowieka. Nie wierzysz sprawdz...Ja sprawdzilem na sobie.Duzo na temat olsztynskiego zamku wiedzial ks. dr.Musialik.Moze cos napisal na ten temat,lub pozostaly po nim jakies materialy zrodlowe.Czy juz nie moze sponsorowac rekonstrukcji zamku Gold-Regent, lub Tobolewski?Przecierz dobre pieniadze na ruinach robili.Na razie postarajcie sie Wy zapalency od rekonstrukcji, by z pozostalosci zamku nie robiono klozetow, gdyz kazde wejscie do baszty wschodniej grozi wejsciem na mine z ludzkich odchodow.Szczegolnie teraz w czasie zlotu "ludzi kwiatow"Prosze,nie depczcie duchowych korzeni narodu-jego religji.Dzieki przyjeciu religii, narodzila sie Polska, a przez jej odrzucenie, straci ten kraj swa tozsamosc.Wiem, ze wielu ludziom na utracie tej tozsamosci zalezy,lecz chyba nie Wam, dyskutujacym na tym forum,przecie chcecie utrwalic slad Polskiej kultury i rekonstruowac zamek,dlatego nie znajdziecie sponsorow.Patrzac na liste ludzi bogatych, trudno dostrzec tych, ktorym zalezy na wzbudzaniu nostalgi w Polakach za czasami wielkosci Polski.Tworzonej przez ludzi wielkich duchem. Ksztalconych w jezykach EWANGELII-w lacinie i grece.Dlatego byl ten zamek, bo utrwalal Polskosc na tych ziemiach.A mieszkancom tego zamku, ze wzgledow duchowych, potrzebna byla kaplica zamkowa.Ba nawet z samego Mstowa musial przyjezdzac zakonnik, by odprawic nabozenstwa.Wasz smak artystyczny jest, delikatnie mowiac, nie wyrobiony.Przez znawcow tematu ,kosciol w Olsztynie jest uznanym jako zabytek klasy "0",czyli najwiekszej wartosci.Gwoli scislosci przewodniki pisza, ze" miedzy innymi z kamienia zamkowego wybudowano kosciol, oraz wiele domostw w sasiadujacych z zamkiem wsiach".Jednak nie odbudowywujcie teg zamku.Cholera znow bedzie jedna kaplica wiecej, albo o jedna fikcje wiecej..Jakis zamek bez duszy,czyli bez kaplicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M Re: O''scypion IP: *.proxy.aol.com 01.09.01, 03:17 Troche przesadziles z tymi frazesami - walenie siekiera w korzenie itd - to nic nie znaczace ogolniki. Po drugie jak mozesz stawiac znak rownosci pomiedzy kultura polska a religia (pewnie jeszcze katolicka w domysle - kiedys za komuny jak mowilo sie - nasza partia to wiadomo ze chodzilo o pzpr choc nie tylko ona istniala a teraz jak sie mowi religia to wiadomo ze chodzi o katolicyzm. relogia katolicka jest tylko jednym z tysiecy skladnikow polskiej kultory, owszem twozy ja ale na pewno nie jest z nia tozsama. Jaka kultore wytorzyl polski katolicyzm nie mozemy powiedziec bo kultury nie wartoscioje sie. Ale mozna przyjzec sie jakie storzyl spoleczenstwo. Piszesz o Polsce wielkiej - w jej dniach najwiekszej chwaly domniemujac jakoby to religja te chwale Polsce przynosla. Otoz epoka chwaly I Rzeczpospolitej - jej zloty wiek - przypada na wiek XV i XVI kiedy to katolicyzm pod wplywem renesansu i reformacji byl w glebokim odwrocie do tego stopnia ze po zgonie zygmunta Augusta Interrexem mial zostac protestant - Firlej. Rzeczpospolita slynela z tolerancji, kazdy krol musial podpisywac artykuly henrycjanskie ktorych pierwszy artykol zapewnial pokoj religijny, nie bylo u nas zadnych nocy swietego Bartlomieja,pogromow czy nawet stosow. Potega oreza polskiego byla u szczytu a zamaek w olsztynie blyszcal w chwale. Potem pokjawila sie zaraza kontreformaji, jezuici, prozeityzm, wojny domowe z prawoslawnymi - nie bede ci pisal o koncu bo wszyscy go doskonale znamy. Warownie jurajskie podobnie jak cale panstwo popadly w ruine ktore rozbierano stawiajac barokowe koscioly. Piszesz o braku smaku. A jak tu zachwycac sie barokiem - tymi kaszaniastymi zloceniami, tlustymi rzezbami aniolkow tysiacami kamiennych elelmentow napstrzonych po to by prosty lud mogl doswiadczyc potegi Kosciola Katolickiego. tysiace barokowych kosciolow ktore istnieja w Polsce nie sa warte tych kilku Romanskich swiatyn i kilkudziesieciu gotyckich. Przykro mi z tego powodu ze odrzucano cie jako Polaka - ja tez tego doswiadczylem a wiesz dlaczego - bo Polska obecnie wlasnie kojazy sie z takim najbardziej tandetnym katolicyzmem - tlumami spiewjacych o milosci - gotowych zabic kazdego napotkanego zyda czy innego innowiece. Polacy pojmowani sa jako ciemna masa umiejaca wykonywac tylko proste czynnosci manualne i wierzaca slepo ksiezom katolickim - malo kto juz pamieta o Koperniku, Sklodowskiej Mickiewiczu Chopinie. Reasumujac - nie utozsamiaj kultury polskiej tylko z religja bo ja bardzo zubazasz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stock Re: O''''scypion IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 09:17 Popieram mojego przedmówcę! Uważam jednoczesnie, że "scypion" potwierdził tylko moją wczesniejszą wypowiedź odnośnie rozbiórki zamku na rzecz koscioła. Poza tym, kazdy ma prawo do własnego gustu estetycznego i wpisanie "czegoś" na listę zabytków lub tympodobne nie przesadza o jego pięknie, a tym bardziej nie przesadza o pieknie architektonicznym fakt, że jest to kościół. Smutne jest to, ze prawie kazdy temat na tym forum mozna sprowadzić do walki religijnej. Cóż, sam nie wiem jak to jest, że w XXI wieku dalej mozna spotkać się z tak wielkim fanatyzmem religijnym. Nie potępiam ludzi wierzących - każdy ma do tego prawo, nie potępiam również ludzi niewierzących - też mają do tego prawo, lecz sądzę, że jest to osobista sprawa kazdej jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scypion Re: O''''''''scypion IP: *.dyn.optonline.net 03.09.01, 05:37 Gość portalu: stock napisał(a): > Popieram mojego przedmówcę! Uważam jednoczesnie, że "scypion" potwierdził tylko > > moją wczesniejszą wypowiedź odnośnie rozbiórki zamku na rzecz koscioła. > Poza tym, kazdy ma prawo do własnego gustu estetycznego i wpisanie "czegoś" na > listę zabytków lub tympodobne nie przesadza o jego pięknie, a tym bardziej nie > przesadza o pieknie architektonicznym fakt, że jest to kościół. > Smutne jest to, ze prawie kazdy temat na tym forum mozna sprowadzić do walki > religijnej. Cóż, sam nie wiem jak to jest, że w XXI wieku dalej mozna spotkać > się z tak wielkim fanatyzmem religijnym. Nie potępiam ludzi wierzących - każdy > ma do tego prawo, nie potępiam również ludzi niewierzących - też mają do tego > prawo, lecz sądzę, że jest to osobista sprawa kazdej jednostki. Ciesze sie, ze moje slowa jednak wywarly jakis odzew.Cos slabo u Was ze znajomoscia histori, a nie mam zamiaru przytaczac faktow z poczatkow panstwowosci Polski.Prosze tylko przypomniec sobie, dlaczego Otton III znalazl sie w Gnieznie i skad byly w tamtych czasach insygnia krolewskie.Kochani kazdy list, czy odezwa krolewska,w tamtych wiekach zaczynala sie od slow"Ja z laski Bozej...." Wiec prozna dyskusja o tym jakie korzenie ma nasza polska kultura.Nasz katolicyzm to wlasnie tolerancja.Gdy z calej zachodniej Europy wyganiano zydow, to polscy katoliccy krolowie pozwalali im sie osiedlac na naszej ziemi, gdzie przez wieki zydzi mieli swoj drugi dom.To katolicka tolerancja pozwalala spokojnie w naszym kraju zyc innowiercom i praktykowac ich religie.Najwiekszy Polski sukces militarny Sobieskiego pod Wiedniem byl w obronie chrzescijanstwa, a sam Sobieski pisze do papieza, "....a Bog zwyciezyl". Tak bardzo chcialbym wiedziec, gdzie sa ci Polacy" gotowi zabic kazdego zyda czy innowierce"..Czyzby Buzek poniosl smierc meczenska, za swoj protestantyzm? Czy Michnik{A.Szechter}zostal zasztyletowany za swoje zydostwo, przez fanatycznego katolika? Wlasnie Firlej nie zostal krolem, bo spoleczenstwo polskie musialo jednak byc wtedy roztropniejsze. Gdyby zostal krolem, pewno skonczyla by sie polska tolerancja religijna, jak skonczyla sie w protesyanckich krajach.Przypomne tylko, ze za czasow inkwizycji{od XIIdoXVIIIw} wydano ok.30tys. wyrokow skazujacych, a protestantyzm wydal ok.200tys. takich wyrokow.Anglikanizm zas ok.70tys. wyrokow skazujacych.Komunizm tylko przez jedno stulecie wymordowal ponad 110 mln niewinnych ludzi.Na tym chcialbym ten wywod zakonczyc.Jednak wole ten ulomny katolicyzm i dzieciom swoim bede go polecal, gdyz dzis tylko on gwarantuje przetrwanie jakiejkolwiek kultury.Tak sadze,ze ci byle jacy ksieza ze swymi przestarzalymi przykazaniami wiecej dobrego zasieja w sercach ludzi, niz ktokolwiek inny. A prosze mi wierzyc mam bardzo duze rozeznanie.Nie lubie osobistych wypowiedzi, ale musze powiedziec, ze nigdzie osobiscie nie spotkalem sie z odrzuceniem na swiecie. A bylem w wielu miejscach. Nigdzie nie powiedzialem, ze nie zostalem zaakceptowany w jakims zakatku swiata.Mowilem o dystansie innych nacji do"obcych".Szczegolnie jest to widoczne w spoleczenstwach wysoko rozwinietych materialnie jak: Niemcy, Dunczycy, Szwedzi,Francuzi,Norwegowie itd.Wlasnie Polakow na swiecie, utozsamia sie z Papiezem i Walesa . Moze Ciebie, ktory piszesz o tandetnym baroku, pociesze.Wiesz zatrwozylo mnie jak duzo w Szwecji jest polskich zabytkow wywiezionych podczas potopu.Cale koscioly protestanckie wyposazone sa dobrami kultury katolickiej, zrabowanymi z polskich katolickich swiatyn. W jednym z kosciolow sztokholmskich,widzialem cale wyposazenie kosciola ze Skalki podkrakowskiej.Dla mnie przepiekne, ale to rzecz gustu.W Upsali, najwiekszym miescie akademickim w Szwecji, polowa ksiegozbioru, to Polskie starodruki, zrabowane podczas potopu.Znam wielu polakow,ktorzy z powodu braku argumentow, probuja insynuowac innym walke religijna jak w islamie.Wiec przypominam, ze nie ja burzylem wasze swiatynie, na tym forum.Ja przeczytalem, ze jeden z Was zaproponowal zburzenie dziela moich przodkow, wiec wlaczylem sie do dyskusji a jakby trzeba bylo to wlasna piersia bronil bym tego miejsca. Kosciol Olsztynski to miejsce, gdzie dziesiatki tysiecy ludzi przyniesiono do chrztu, by mogli zyc i wychowac sie w kulturze chrzescijanskiej. Dziesiatki tysiecy ludzi przezylo tam rodosc zaslubin i dziesiatki tysiecy w tamtej swiatyni zegnano w zalobie.Wlaczylem sie do dyskusji, bo dobra sprawa jest renowacja zamku obronnego w Olsztynie pod Cz- wa,lecz proponuje cywilizowane warunki.Nie niszczyc dobr kultury{koscioly},lecz dbac o takowe a nawet odbudowywac{zamek}.Wiec moze na nowo przeanalizujemy, jak to zrobic. Moze fundacja renowacji zamku, ktora laczyla by ludzi znajacych to miejsce, a zyjacych dzis w wielu miejscach swiata.Poznalem kiedys czlowieka w Nowym Jorku, ktory przybral sobie nazwisko Olsztyn. Gdy spytalem go "ktory to Olsztyn?" odpowiedzial:"Ten pod Czestochowa". Wyrazy szacunku dla wszystkich uczestnikow forum, bez wzgledu na wyznanie. scypion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.N Re: O''''''''''''''''scypion IP: *.proxy.aol.com 07.09.01, 03:34 Po pierwsze Firlej mial zostac interrexem czyli namiestnikiem po smierci Zygmunta Augusta do czasu wyboru nowego krola a nie krolem. W tym wszystkim nie chodzi o to kto ma wiecej krwi na rekach katoliccy czy protestanccy fanatycy. Po drugie pisanie o I RZeczpospolitej jako Polska katolicka to ze tak powiem najdalej idace nieporozumienie. Zemie dzisiejszej Polski (katolickiej jak najbardziej) Wchodzily w skald federacji kilku narodow - pisano tyklo o dwuch. Najpowcszechniejszym lecz nie panujacym wyznaniem bylo prawoslawie z racji anektowania ogromnych obszarow na wschodzie. Ziemie pomiedzy bugiem a granica zachodnia zamieszkiwali glownie katolicy ktorzy jednak do swojego sejmu wybierali protestantow - pisze o wieku XV i XVI. W tym okresie to nie katolicyzm byl tolerancyjny lecz obywatele I Rzeczpospolitej wiedzieli ze tolerancja religijna w wielowyznaniowym organizmie panstwowym. Czy wiesz drogi Scypionie ze podczas obchdow bozego ciala na poczatku XVII jeden kalwin (nazwisko wypadlo mi z pamieci i nie moge sprawdzic bo nie pisze z domu) wyrwal ksiedzu monstrancje i ja podeptal z okrzykiem ze nie mozna oddawac czci kawalkowi ciasta. Wiesz jak kara go sptkala. Nakazano mu zwrocic koszty napraway monstrancji a jesli Bog sie obrazil to tylko jemu zostawiono kare. Po trzydziestu latach ok 1640 mialo miejsce podobne zdazenie niejaki Francuzo - tez kalwin (imie umknelo) zwrocil tylko uwage tlumowi ze oddaje balwochwalcza czesc pieczywu. Zostal zgladzony za to na torturach i mekach. Co sie wydazylo przez te kilkadziesiat lat??? Ano pojawila sie u nas kotrreformacja, jezuici i wlasnie twoj ukochany barok. Polski Katolicyzm ulegl zmianie stal sie bardzo podobny do dzisiejszego (jesli tak bardzo szukasz zydobujcow to jedz pod jasna gure na pielgzymke RADIA Maryja (ponadto sam jak widze tropisz ich i demaskujesz). Ta odmina polakow maila fatalne skotki. Piszesz o Janie trzecim sobieskim - to juz byl ostani podryg. Kontreformacja przyniosla to ze nie potrafilismy juz uszanowac odmiennego myslenia i wyznania co dla federacji narodow o roznych wiarach i koltorach musialo zakonczyc sie katastrofa. Zaczelo sie od ukrainy i na niej skonczylo. POwstania Chmielnickeigo, ktorych podlozem byla np unia poddajaca prawoslawnych wladzy papieza, tworzaca kosciol greko katolicki i wiele innych faktow o ktorych nie warto juz nawet pisac podkopaly nasza egzystencje do tego stopnia ze wszystko runelo. Potem to juz sam wiesz bo widziales skoti w szwecji . Nie mam pretensji do katolikow bo sam nim jestem choc bez mojej woli- ochrzcili mnie jak mialem kilka miesiecy i jeszcze zaden impuls myslowy nie rozswietall mi glowy. Mam pretensje do watykanu, jezuitow i kontrreformacji o to ze wpierniczyli I Rzeczpospolita na mine ktora ja zozwalila na strzepy. No ale dosc juz tej historii - po co rozdrapywac stare rany. Faktycznie kosciol w Olsztynie niech zostanie choc najsliczniejszy nie jest - po prosu taki jakich tysiace. Chodzi o to bysmy zaczeli patrzec troche szezej na siebie samych i swiat ktory nas otacza niz pozwalaja nam nasi czesto - nie majacy zielonego pojecia o czym muwia ksieza. SW Ks prof Jozef Tischner napisal kiedys ze niespotkal nikogo kto po przeczytaniu Kapitalu Marksa rzucil by komunizm ale za to spodkal mnustwo ludzi ktorzy rzucili katolicyz po rozmowie z Kisedzem proboszczem. Ja zaczelem sie zastanawiac jak na prekanach uslyszalem ze Tischner jest u Chrystusa zerem A biaskup Pieronek i Zycinski glosza ewangelje szatana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scypion Re: O''''''''''''''''''F.Y.N IP: *.dyn.optonline.net 09.09.01, 05:24 Wreszcie normalny glos. Nie ksztaltowany przez "nie" Urbana, lecz samodzielna mysl. Dziekuje Ci za niego F.Y.N...W temacie religii takze proponuje odroznic hierarchie od wierzacych i spoleczna nauke kosciola od teologii fundamentalnej. Odniose sie takze do tematu wiary w Sakrament Komunii Sw.Wiesz F.Y.N., mozna wierzyc i nie wierzyc, ale manifestowac swe przekonania publicznie wydaje mi sie niepotrzebne.Chcialbym, wiedziec jak skonczyl ten kalwin. Czy aby nie nawroceniem, jak sw. Pawel? O tym juz nie napisza.Osobiscie znalem takich, ktorzy stali w niedziele na ulicach i spisywali nazwiska idacych do kosciola, oraz grozbami probowali ludzi zawracac.Spotykalem ich pozniej w pierwszych lawkach z rozancem w dloniach. By uwierzyc w Cialo i Krew Chrystusa, wystarczy poczytac ewangelie.Szkoda mi, ze piszesz jakby z zalem o swoim chrzcie w nieswiadomosci...Czyzbys nie ufal wlasnym rodzicom? Nie wierzysz,ze chcieli Twego dobra, chrzczac Cie? Przeciez Chrystusa tez w dziewiatym dniu zaniesiono do swiatyni. Chce przez to powiedziec, ze jest to starodawna tradycja.Jesli watpimy w przemiane chleba i wina, to tak jak bysmy wrzucali do lamusa wszystkich mistykow, tak katolickich, jak prawoslawnych i protestanckich, ze Swedenbergiem na czele. A wiec natchnione dziela Goettego, Mickiewicza i innych wieszczow, w duzej mierze wykorzystujace mysli tego mistyka,takze.Black-a {Blejka}, Gajcego do lamusa...nie wydaje Ci sie, ze bylaby to ogromna strata dla ludzkosci wogole? Wreszcie powiedz mi, czym czlowieka odroznic od zwierzecia, gdyby nie zycie duchowe, gdyby nie kultura w sensie pozamaterialnym. Podobno byli tacy, ktorzy "nie swoich", nazywali " zwierzetami o ludzkich twarzach".Co do "scigania przeze mnie zydow" jestes F.Y.N w wielkim bledzie. Mam wielu przyjaciol zydow. Niektorzy z nich, to powszechnie znani ludzie. Wiesz, duzo moich sztokholmskich znajomych to zydzi, ktorych przyjazn bardzo sobie cenie. Ogromnie wrazenie wywarla na mnie organizacja spolecznosci zydowskiej w Sztokholmie. Znakomicie to opisal Moszkowicz w ksiazce traktujacej o jego pierwszych krokach na ziemi Szwedzkiej. Gdyby Polacy choc w czesci wzieli przyklad w tym temacie z zydow, to o wiele lepszy start mieli bysmy poza granicami Polski.Nie musialby lekarz dorabiac na saksach jako malarz pokojowy,itd...F.Y.N.,nie osadzaj ksiezy zbyt pochopnie. Sa to ludzie z posrod nas, czesto bliscy a nawet krewni. Ich swiadomosc jest jak nasza, bo w podobnych szkolach ksztaltowana. Moze ten Twoj ksiadz przeczytal ksiazke "Szatan istnieje naprawde" i tak bezkrytycznie ja przyjal, ze glupoty wyglasza w kosciele. A jest to dosc sugestywna i obszerna lektura. Uwazam, ze przy kazdym kosciele, powinna byc rada parafialna, wtedy mozna uniknac takich gaf, jaka jest potepianie innych[ Tischnera, Zycinskiego], a i z samowola proboszczykow latwiej mozna by sobie poradzic. Nie patrz F.Y.N., na historie tak jednostronnie. Przeciez z Twoich tekstow emanuje duze rozeznanie, wiec dobrze wiesz, ze na dzieje narodow, sklada sie wiele czynnikow,i wiesz takze, ze kazda przemiana, to skladnia wielu zdarzen o znaczeniu fundamentalnym dla zaistnienia zwrotu dziejowego. Sumujac mysle, ze zdajesz sobie sprawe z tego, ze nie tylko kosciol jest odpowiedzialny za bledy w dziejach naszej Ojczyzny. My tu gadu gadu, a warownia Olsztynska dalej w ruinie. Podobno nie ma tam zadnych lochow, procz przejscia miedzy wiezami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M Re: Scypion IP: *.proxy.aol.com 14.09.01, 01:28 Rozczuliles mnie swoimi pochlepstwami. Wolalbym gdyby to byl glos zdecydowanego sprzeciwu bo to pobudza do polemiki i myslenia. Odnosnie chrztu - naprawde wolalbym zeby rodzice zostawili mi swobode wyboru kosciola w ramach ktorego moglbym wyznawac swoja wiare ale naprawde nie mam do nich pretensji. Dzisiaj wogule jest mi trudno pisac w obliczu tragedji Nowego Jorku zwlaszcza ze pisze to z Brooklinu i to wszystko odbywalo sie niemal na moich oczach. W kazdym razie pozdrawiam Sztokcholm (bylem przejazdwem w drodze do Norwegji) i czekam n dalsze tematy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scypion Re: F.Y.M IP: *.dyn.optonline.net 24.09.01, 06:18 Tak na marginesie. Skad sie znalazles na tej stronie F.Y.M...Czyzbys znal Olsztyn pod Cz-wa? Co mozesz powiedziec wiecej o tragedii w WTC.Nie pisze ze Sztokholmu, tylko wspominam Szwecje z rozrzewnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: SCYPION IP: 209.2.60.* 27.10.01, 22:34 pOCHODZE Z cZESTOCHOWY I DOSKONALE ZNAM TE RUINY OD DZIECKA SIE PO NICH WLOCZE. zAWSZE GDY TAM JESTEM ZAL SCISKA MI SERCE NA MYSL O TYM JAK WYGLADAJA POLSKIE ZAMKI JURAJSKIE. SWEGO CZASU JEZDZILEM DUZO PO SLOWACJI I NIE MOGLEM SIE NADZIWIC PIEKNEM TAMTEJSZYCH ZAMKOW- STARA LUBOWNA, TRENCZYN, ORAWSKI ZAMEK ITP. a PRZECIEZ ONE TEZ KIEDYS BYLY W RUINIE I ZOSTALY ODBUIDOWANE. a TERAZ WEJSIE NP. NA ORAWSKI ZAMEK KOSZTUJE 5 ZL (50 KS) I TO DLA LEGITYMACJE STUDENCKA. NO I ZAMEK MA SIE WSPANIALE, NATOMIAST W POLSKIEJ PRACIE WYCZYTALEM RAZ WYWODY JAKIEGOS MONDRALI Z TYTULEM PROFESORA (CHYBA KUPIL GO SOBIE U RUSKICH)ZE RUIN NIE NALEZY ODBUDOWYWAC A CO NAJWYZEJ PODEPRZEC JAK SIE BEDA PREWRACAC BO W TEN SPOSOB ZACHOWA SIE ICH PIERWOTNY STAN - CO ZA BZDURA. oDNOSNIE PYTANIA O WTC TO WIDZIALEM TO NA WLASNE OCZY GDYZ OD LIPCA PRZEBYWAM W USA. oBECNIE ZMIENILEM MIESZKANIE I NIE MOGE TAK CZESTO ZAGLODAC NA INTERNET ALE ZAWSZE CZYTAM Z CIEKAWOSCIA TO CO PISZESZ. (oBECNIE SZUKAM POLSKIEGO KOSCIOLA NARODOWEGO ALBO SLADOW PO NIM W STANACH. kIEDYS ZNALAZLEM COS NAICH TEMAT W ENCYKLOPEDI AMERYKANSKIEJ JESLI COS BYS NA ICH TEMAT WIEDZIAT TO MI WYSLIJ WIADOMOSC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scypion Re: F.Y.M IP: *.dyn.optonline.net 02.01.02, 06:31 Nie zartuj zajzyj w POLISH YELLOW PAGES, a znajdziesz wszystko czego chcesz. Wszystkiego najlepszego na nowy 2002 rok, dla Ciebie i rodziny, oraz wszystkich tu piszacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: F.Y.M IP: *.czes.gazeta.pl 31.01.02, 11:48 dobrze by było, żeby w Olsztynie w ogóle cos zaczelo sie dziac, zamek zostawmy na boku na razie. Zeby cokolwiek na nim zrobic, trzeba mase kasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: O''''''''scypion IP: *.kennisnet.nl 30.01.02, 11:59 Drogi Kolego scypion chcialbym podyskutowac o odbudowie zamku w Olsztynie, ale najpierw musze wytknac Ci jeden niewybaczalny blad, ktory bardzo mnie zabolal. Piszesz mianowicie: "Jednak wole ten ulomny katolicyzm i dzieciom swoim bede go polecal, gdyz dzis tylko on gwarantuje przetrwanie jakiejkolwiek kultury" Mam nadzieje, ze to tylko blad, lub moze ja to zle rozumiem, bo kosciol katolicki moze pomoc w przetrwaniu kultury katolickiej, ale nie sadze, aby pomogl w przetrwaniu kultury chociazby buddyjskiej, ktora jest o wiele starsza od kutlury chrzescijanskiej. Kultura katolicka nie zapewnila rowniez przetwrania kutlurom Ameryki Polnocnej i Srodkowej, a wrecz przeciwnie zniszczyla je. Jezeli jednak zle to rozumiem - Przepraszam. Wracajac do sprawy odbudowy zamku, chcialbym ppowiedziec, ze jestem w 100% ZA! A pozostawienie ruin w nienaruszonym stanie - co to znaczy? Przeciez ruina jest stanem nienaturalnym, bo nikt nie byduje ruin. Obiekt obraca sie w ruine jezeli nie jest utrzymywany w nienaruszonym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scypion Re: O''''''''Lukasz IP: *.dyn.optonline.net 06.02.02, 05:54 Milo mi, ze nawiazujesz do mojej wypowiedzi, mimo Twojego krytycyzmu. Mialem na mysli kulture polska, bo chyba nie uwazasz, ze kulture w Polsce tworzyli buddysci. Wiesz juz w starozytnosci, zydzi powiedzieli "puscmy ich na wolnosc {chodzi o apostolow}, jesli ich nauka jest od ludzi, sama z czasem zaniknie, jesli zas od Boga, moze sie okazac, ze z Bogiem walczymy". Nie wiem jak dokladnie przytoczylem ten cytat, ale z kontekstu jasno wynika o co Zydom chodzilo. Nauka chrzescijanska przetrwala ponad dwa tysiace lat, chociazby z tego wzgledu nalezy ja szanowac. My Polacy lubimy szukac "innosci", bo ona nas pociaga. Dobrze, gdy znamy swoje wartosci i je rozumiemy. Gorzej, gdy krytykujemy w czambul swoje, nie znajac swego- zachwycamy sie cudza kultura i czynimy proby krzewienia jej.Nie zaakceptuje Buddyzmu, bo juz podstawowy dogmat Buddyzmu"...cierpienie jest nieodlaczne od istnienia, ktore jest zlem..."[Siddhartha Gautama{Budda},kazanie w Benares}].Dla mnie istnienie jest najwiekszym darem Bozym i sensem stworzenia. Najwazniejszym zas jest to, ze nasz Bog kocha nas wszystkich jednakowo, nie dzielac na kasty. Nie kaze nam po wielekroc rodzic sie i umierac. Rodzimy sie raz i odradzamy sie dla Boga, by zyc w nim wiecznie. Co do Twego stwierdzenia, ze jakies kultury zniknely z ziemi...Wiesz, to stwierdzenie zydow "jesli ich nauka pochodzi..."itd, wydaje mi sie bardzo trafne w tym wypadku.Widzisz Lukaszu, nie powinno sie krytykowac czegos z poziomu swej swiadomosci, czy na podstawie trendow mody. Uwazam, ze trzeba wejsc w czas i w mentalnosc epoki w ktorej zaistnialy krytykowane fakty. Wtedy gdy wchodzisz w przeszlosc, wszystko nabiera innego znaczenia i inne wartosci sie licza. Poza tym, nie uwazasz chyba, ze zle sie stalo, bo wytepiono kanibalizm, wiec chyba dobrze, ze niektore kultury znikly z powierzchni ziemi.Czy kanibale nie czuli sie dotknieci, gdy zmuszono ich do przyjecia innych wartosci?, innej kultury?.Czy w tym wypadku tez chcialbys bronic "innosci" kanibali?.Chcialem powiedziec w tekscie, ktory mi wytknales, ze wychowalem sie i znam kulture chrzescijanskiej Europy i jestem na tyle przekonany do tych wartosci, ze mam odwage wychowac w tej kulturze swoje dzieci. Wierz mi Lukaszu, poznalem wiele spoleczenstw i coraz bardziej jestem dumny, ze jestem z Polski, ktora jest w Europie Srodkowej. W Europie, kolebce kultury dzisiejszego swiata.W Europie Rzymu, Paryza, Londynu,Warszawy i Moskwy...Musial bys widziec jak slowa "jestem z Europy", dzalaja na australijczyka, poludniowo-amerykanina, a nawet na zwyczajnego amerykanina z USA. Moze piszesz Lukaszu nie z Polski, wiec chyba wiesz jak duze sa roznice kulturowe miedzy ludzmi na swiecie. Wazne, ze mamy swiadomosc, ze trzeba przekonywac przykladem i argumentami a nie karabinem. Odpowiedz Link Zgłoś