Dodaj do ulubionych

Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będzie...

25.01.12, 14:01
Kolejny chory pomysł radnych. Przedłużenie płatnej strefy parkowania do ul. Małej przyniesie więcej szkód niż zysków. Kto będzie chciał zaparkować zostawi swój samochód w Galerii. Gdy już tam będzie skorzysta z oferty sklepów tam się znajdujących. ( Czyli jest to promocja Galerii Jurajskiej). Który radny o to walczył? (korzyści)?
Obserwuj wątek
    • dominik.wu Galeria nie jest remedium 25.01.12, 14:51
      Guzik prawda z tą Galerią. Jestem w okolicy niemal codziennie i widzę zastawioną Strażacką i wszystkie uliczki wokół. Na Strażackiej to już cyrk! Auta są wszędzie - na trotuarze, na drodze rowerowej, na wałach nad rzeką. Wszystko za darmo! Powinni jeszcze stawki podnieść i nawiązać umowę z firmą windykacyjną, bo niektórzy nie robią sobie nic z kar umownych za wycieraczką za bark opłaty
      • Gość: bik Re: Galeria nie jest remedium IP: *.96.240.183.tvksmp.pl 25.01.12, 14:59
        A kiedy radni wprowadzą płatną strefę na Północy, Rakowie , Parkitce, Lisińcu, Wyczerpach i reszcie dzielnic Częstochowy???A tak poważnie to my mieszkańcy płacimy podatki i jeszcze mamy płacić za parkowanie?? Niech płacą Ci z obcymi rejestracjami.
        • Gość: dader Niech czerwoni placa bo oni maja kase!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 25.01.12, 21:21
    • dominik.wu Co to znaczy "zmotoryzowany uczeń"? 25.01.12, 14:56
      Co za głupota - gównarzeria będzie się samochodami wozić? Przystanek pod szkołą, a jeszcze darmowe parkingi im dać. I jeszcze czego? Wstyd Panie R.Szczuka takie poprawki zgłaszać! To podejście sprzed 40. lat! A wygonić gó...arzy do autobusów. Gdy chodziłem do ZSSB, to Dyrekcja przegoniła tałatajstwo na płatny parking 200 metrów dalej i momentalnie obciążenie autobusów wzrosło. Polecam rozwiązanie.
      • Gość: pamiętam, że Re: Co to znaczy "zmotoryzowany uczeń"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 16:29
        Problem z samochodami uczniów Traugutta ma długą tradycję. Pamiętam, jak w latach 70-80tych nauczyciele skarżyli się, że swoich nielicznych samochodów nie mają gdzie zaparkować, bo wszędzie stoją samochody uczniów. Czyli "Nihil novi sub sole" ;-)
    • Gość: t Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.static.reseler.com 25.01.12, 14:58
      Pan Sikora sam sobie przeczy:"Granice strefy nie zawsze są dla kierowców czytelne. Chcemy włączyć także kolejne, ale niewielkie obszary, ponieważ zaobserwowaliśmy, że kierowcy zastawiają samochodami ulice tuż za obecną granicą strefy." -to kierowcy wiedzą czy nie panie Mariuszku ?
      "W dodatku parkowanie ma tu w większości charakter długotrwały, czyli niekorzystny, więc trzeba wymusić rotację poprzez wprowadzenie opłat - mówi Mariusz Sikora" - u siebie pod domem albo na parkingu MZD proszę wymuszać jak nie umiecie przygotować parkingów w mieście !!!
    • Gość: zeb ciekawe czy poziom wiedzy w Traugucie jest IP: 80.50.234.* 25.01.12, 15:04
      wprost proporcjonalny do ilości autek młodzieży...
      to straszne, uczniowie muszą płacić za parkowanie, paliwo, stać w korkach...
      nie da się żyć..
      pomyśleć , że dawniej wystarczyło się przetelepać tramwajką, a jak było za późno przedostać przez kotłownie do klasy i skupić się na ważnych tematach tj. omawianiu gdzie i przy czym zakończyć tak mile rozpoczęty dzień..
      • Gość: ej Re: ciekawe czy poziom wiedzy w Traugucie jest IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 25.01.12, 15:41
        czy jest jakis sposób ODWOŁAC TA" RADE" ???
        Ludzie , przeciesz to my wybieramy takich ludzi !
        Tragedia
        • Gość: Dobrze wiesz... Uczniom I LO też jest bardzo przykro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 15:53
          Uczniom I LO też jest bardzo przykro i to od dłuższego czasu. Nie róbmy wyjątków dla jednych pomijając drugich...
      • Gość: asdfg Re: ciekawe czy poziom wiedzy w Traugucie jest IP: *.gre.pl 25.01.12, 16:08
        moim zdaniem przesadzają z wielkością płatnej strefy, której celem ma być ruch na parkingu w centrum a nie stanie przez 8h np. Rozszerzając strefę dobijają też aleje- nie każdy ma ochotę jechać do centrum 30 letnim tramwajem albo autobusem (z różnych powodów, mniejsza o to), ale wśród tych znajdują się ludzie, którzy lubią podjechać w miarę blisko centrum a potem się kawałek przejść spacerem, przy czym kawałek a nie przez pół miasta. Po wydłużeniu tej strefy, oddalą się darmowe parkingi od centrum co zmniejszy liczbę takich osób bo nikomu nie chce się iść kilka km z parkingu. Gdyby tak najpierw wybudowano blisko centrum parkingi piętrowe na wzór tego z galerii i w nich wprowadzić opłaty to bym był za tym. Za co mam płacić teraz ja się pytam? za zwykłe miejsce nie zabezpieczone w żaden sposób pod chmurą?
        to już wolę się przejść kawałek z galerii czy z innego darmowego parkingu jeśli już muszę, bo jednak człowiek wygodny jest i jeśli nie muszę to do centrum nie jadę a do galerii...
        • Gość: Dobrze wiesz... Re: ciekawe czy poziom wiedzy w Traugucie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 16:23
          Jeżeli stać kogoś na samochód to powinno stać i na miejsce parkingowe...
          • Gość: zanzibar Re: ciekawe czy poziom wiedzy w Traugucie jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 16:57
            ... ignorancie, nie wnioskuj po sobie, większość Polaków jeździ samochodami z second hand'u , takimi za 5 do 10 tysięcy zeta, wielu nabyło samochód po cenie złomu od 500set do 5 tysięcy zeta, ciężko im bulić za paliwo relatywnie droższe niż w bogatych krajach UE, ciężko im bulić za przejazd płatna autostradą i ciężko im bulić za parkowanie w naszej puchnącej, ponad wszelka miarę, strefie, w sobotę, gdyby chcieli odwiedzić śródmieście... gdzie handel i gastronomia zdycha, albo ledwie przędzie...

"W ubiegłym roku z zagranicy przywieźliśmy 725 tys. „używek”. To i tak skromna próbka naszych umiejętności, bo przez drogie euro był to jeden z gorszych wyników. Inaczej było w rekordowym 2008, gdy sprowadziliśmy ponad 1,1 mln pojazdów.
            Złamane serce mają dealerzy, którzy od dekady narzekają na słabe zainteresowanie nowymi autami. W 2011 r. kupiliśmy ich niecałe 280 tys. i branża przestała marzyć, że zmienimy upodobania. Dealerzy zajęli się więc handlem autami używanymi".
            – W przypadku sprowadzanych aut z innych krajów UE przeważają samochody 5 – 10-letnie.
            W przypadku samochodów używanych najbardziej popularny rocznik to 2000.

To jest ta prawda o bogatym właścicielu samochodu w Polsce.
            Co to ma samochód, na ubezpieczenia, na paliwo, na przejazd drogą i na parking...

• dominik.wu I kto tu jest ignorantem? 26.01.12, 14:28
              Cytuję:
              ... ignorancie, nie wnioskuj po sobie, większość Polaków jeździ samochodami z second hand'u , takimi za 5 do 10 tysięcy zeta, wielu nabyło samochód po cenie złomu od 500set do 5 tysięcy zeta, ciężko im bulić za paliwo relatywnie droższe niż w bogatych krajach UE, ciężko im bulić za przejazd płatna autostradą i ciężko im bulić za parkowanie w naszej puchnącej, ponad wszelka miarę, strefie
              A mimo to stać ich na to. Przecież sieciówka kosztuje 89złotych. Tylko zadu nie chce się nosić przez 100 metrów od przystanku. Później wygadują jakieś bzdety, że to taka wygoda wsiąść w swoje i pojechać, gdzie się chce. Bzdura, jak nie wiem co! Jeśli ktoś w Europie chce mieć samochód, to powinien liczyć się z ciężkimi opłatami. Opłaty za parkowanie w strefie powinny być jeszcze podniesione.

Cytat:
              To jest ta prawda o bogatym właścicielu samochodu w Polsce.
              Co to ma samochód, na ubezpieczenia, na paliwo, na przejazd drogą i na parking

A sprzedaj go i problem z głowy! Biedota zmotoryzowana. Myślałby kto...
              • Gość: zanzibar Re: I kto tu jest kretynem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:28
                ... widzę koleś, żeś przereklamowany kretyn... (chodzi o autoreklamę).

Piszesz: "Jeśli ktoś w Europie chce mieć samochód, to powinien liczyć się z ciężkimi opłatami."
                No comment...
                No chyba, że taki: "O w mordę, ale impreza! I co dalej?"

dominik.wu - Wielki Europejski Parkingowy Częstochowy...

• 123_anonim Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będzie... 25.01.12, 16:31
      ja mam jeszcze lepszy pomysł:
      jak już powiększać strefę płatnego parkowania to iść na całość!
      przy wjeździe do miasta tam gdzie tablica miejscowości CZĘSTOCHOWA
      dołożyć znak strefa płatnego postoju!!!
      i wtedy wszyscy będą wiedzieć gdzie jest strefa - bo będzie WSZĘDZIE!!!
      a auto za które nie opłacono postoju na hutę na złom i kasę z tego
      na nagrody i premie dla Urzędu Miasta za super pomysły!!!!

.... to miasto niedługo zniknie z map .... :-(
      • Gość: speleus Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.net.stream.pl 25.01.12, 17:31
        Już się wszystkim we łbach poprzewracało. Panie psorki z Trugutta jeżdżą autobusami, ale uczniowie, muszą bryką pod szkołę podjechać dla szpanu. Ludzie trzymajcie mnie. Przecież tam chodzi tzw. elita, to do jasnej anielki stać ich na kartę postojową. No nie wytrzymam. A na piechotę zasuwać, żeby się dotlenić. Dupska im rosną, a w głowie jak w tobołku u cyganki, albo w mojej teczce.
      • Gość: taki tam sobie... Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: 188.95.29.* 25.01.12, 17:36
        ...i radni nie będą musieli głowić jak jeszcze wyciągnąć
        z kieszeni mieszkańców pieniądze a SM i SP będzie miała
        radochę z zakładania blokad na koła!
        Tylko czy zamówili już odpowiednia ilość?
        • Gość: taki tam sobie... Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: 188.95.29.* 25.01.12, 17:50
          "Po co kolejna zmiana? - Granice strefy nie zawsze są dla kierowców czytelne. Chcemy włączyć także kolejne, ale niewielkie obszary, ponieważ zaobserwowaliśmy, że kierowcy zastawiają samochodami ulice tuż za obecną granicą strefy."

Idąc tym tokiem rozumowania p.Sikory,to strefa będzie rozszerzana co miesiąc,co tydzień,
          co dzień...bo władzom miasta ciągle będzie mało i mało!

Poza tym pytanie zasadnicze-dlaczego dla radnych na czas sesji jest rezerwowany CAŁY
          parking i to najprawdopodobnie za "Bóg zapłać" przed UM,przecież mogą podjechać autobusem!

A TO CZĘSTOCHOWA WŁAŚNIE!!!
    • Gość: denver Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 17:47
      ... gdy czytam uzasadnienie do projektu uchwały o płatnej strefie parkowania w naszym mieście:
      bip.czestochowa.pl/bip/dokumenty/podglad?id=954636
      "... Propozycja wydłużenia czasu pobierania opłat za parkowanie w strefie płatnego parkowania w soboty o jedną godzinę, tj. do godz. 14.00, zamiast do godz. 13.00 wynika z obserwacji charakteru ruchu samochodowego i zapotrzebowania na parkowanie w centrum miasta w soboty. "
      ... to myślę sobie, że z tego Sikory to niezły ptaszek-obserwator...
      Gdzie twarde dane panie Sikora - liczby korzystających z płatnych miejsc parkingowych w przekrojach dziennych, tygodniowych, miesięcznych, kwartalnych, rocznych ... dochody z opłat (plus wpływy z mandatów), koszty uzyskania tych dochodów, zyski... etc, a nie pitolenie trzy po trzy... "obserwacja...".
      Jeśli radni podejmują decyzje/uchwały na podstawie tak "mocnych" uzasadnień Sikory i innych naczalników czy dyrektorów, to nie ma się co dziwić, że miasto ledwie przędzie...
      Kolejny idiotyzm z serii "widzimisię", a nie decyzja wynikająca z rachunku korzyści i strat i "rachunku ciągnionego" ...
      Jesteśmy na takim etapie rozwoju miasta i "kultury samochodowej" - czy to się co niektórym podoba, czy nie - że ludzi trzeba zachęcać zwłaszcza w soboty, by, poskramiając swoje lenistwo, zechcieli odwiedzić, nawet samochodem, śródmieście miasta w różnych celach, a nie łupić ich obrzydliwą dodatkową opłatą...

To kolejny dowód, że barierą rozwoju naszego miasta jest ignorancja i brak światłego przywództwa oraz tępa, wystraszona, bywa ubezwłasnowolniona biurokracja...

Tak na marginesie, ciekawe jak, przy takim podejściu, wiedzy merytorycznej i kalkulacjach, będzie wyglądało rozliczenie nadzwyczajnie taniego projektu budowy wiaduktu/skrzyżowania DK1 i JP II ?

W soboty bez opłat parkingowych - zapraszamy...
    • ironyman89 Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będzie... 25.01.12, 18:17
      @domik.wu:

Że ty lubisz sobie jeździć bimbajem, nie znaczy, że wszyscy i nie narzucaj innym swoich chorych poglądów. Weź pod uwagę fakt, że do Tragutta chodzą też młodzi spoza miasta i muszą zapierniczać do szkoły np. spod Hali Polonia.

Co was to boli, że uczniowie jeżdżą samochodami? Przecież ich nie ukradli, stać ich albo ich rodziców, to mają, a że psorki z Traugutta są nieporadne życiowo to ktoś ma się tym przejmować? Bez jaj.
      • Gość: lol Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.netcominternet.pl 25.01.12, 19:30
        Wstyd ... bardzo ladnie podkresliles charakter uczniow Traugutta. Opinie o szkole tworzycie wy - uczniowie. Nie szanujecie nauczycieli, macie roszczenia co do bezplatnych parkingow ... niby dlaczego jestescie lepsi? Bo na forum pedagog tak napisal? Bo macie kase? Bo tak wam sie wydaje? Żenua.
      • Gość: yach Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.xdsl.centertel.pl 25.01.12, 20:29
        Takiś elokwentny a nie wpadłeś na to, że spod Wolności jest bliżej niż od hali Polonia.
        Stać cię na samochód a na opłaty już nie? Po prostu jesteś nieporadny życiowo.
        • ironyman89 Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz 25.01.12, 21:20
          Po pierwsze, nie jestem uczniem Traugutta, jestem na to stanowczo za stary. Poza tym nigdzie nie napisałem, że uważam, że parking dla uczniów powinien być darmowy, tylko odniosłem się do wszechobecnej tutaj zawiści wobec młodych zmotoryzowanych. Jeśli nie potrafią Państwo czytać ze zrozumieniem zalecam powtórkę materiału z klas 1-3 szkoły podstawowej.

Co do samych parkingów to w tym mieście nawet płatnych parkingów jest za mało.

A żebyście się troszkę zagotowali:

Z perspektywy czasu wiem, że szacunek to nie jest coś, co powinno się należeć każdemu z automatu. Są osoby, nie tylko nauczyciele, którzy na szacunek zasługują i osoby którym się on nie należy. Dlaczego mam szanować każdego, kto jest starszy ode mnie? Bo jest starszy? Bzdura.

Nie uważam siebie za nikogo lepszego, jakieś mega bogaty też nie jestem, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że jestem od jakiegoś czasu na własnym utrzymaniu. Ale na pewno też nie uważam, że jedna z drugą pań mgr jest lepsza ode mnie, bo tak.

Na pewno nie zamierzam respektować kobity, którą 2 facetów kopnęło w życiu w dupę, która potem wyżywa się na chłopcach, a to tylko jeden z wielu przykładów jakie pamiętam z czasów mojej edukacji.

Wiecie co jest żałosne? Ludzie o niespełnionych ambicjach (kto uczy historii? Ci co nie dostali się na prawo, itd), którzy ledwo pokończyli WSP z tytułem magistra a karzą dorosłym ludziom mówić do siebie per Profesorze/Profesorko.
          • ironyman89 Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz 25.01.12, 21:23
            każą.
      • dominik.wu w cywilizowanych miastach Europy znichęca się... 26.01.12, 14:36
        W cywilizowanych miastach Europy zniechęca się kierujących do poruszania się własnymi pojazdami po mieście. Nikt nie powiedział, że miasto musi zapewniać realizację czyichś fanaberii pod postacią posiadania własnego samochodu.

Chcesz się przemieszczać - miasto zapewniło Ci publiczny transport zbiorowy.

To nie jest alternatywa dla biedoty. Socjalną rolę zbiorkom przestał pełnić jakieś 30 lat temu. Teraz tak się po prostu podróżuje po mieście.

Opłaty za parkowanie w strefie powinny być odczuwalnie podniesione. Ktoś powinien się także zająć dziwnym zapisem prawnym z lat osiemdziesiątych, którym dopuszczono parkowanie na chodnikach.
        • razsierpemrazmlotem Re: w cywilizowanych miastach Europy znichęca się 26.01.12, 17:45
          Ma Pan na myśli tą cywilizowaną Europę gdzie dziecko może zostać odebrane rodzicom za JEDNEGO klapsa, albo na podstawie samego donosu jakiejś zawistnej i nieprzychylnej osoby?czy może tą Europę, gdzie RDZENNI obywatele są dyskryminowani kosztem imigrantów w większości wrogo nastawionych do europejskiej kultury?

Co mnie obchodzą inni? To jest Polska. Nie jesteśmy jakimiś debilami, że musimy na siłę brać przykład ze wschodu czy zachodu. Potrafimy sami o sobie decydować.
          • dominik.wu czyli zacofanie? 26.01.12, 19:34
            Rozumiem, że Pan nie miałby nic przeciwko klepisku w domu, dachu ze strzechy nad głową i sklepanego z desek sracza na podwórzu? Kwestia gustu.
            • razsierpemrazmlotem Re: czyli zacofanie? 26.01.12, 20:46
              Nie za bardzo wiem, w jaki sposób próbował się Pan odnieść do mojej wypowiedzi, bo nie widzę związku.

Postęp - tak, głupota - nie. To chyba nie jest trudne do zrozumienia...

• dominik.wu Re: czyli zacofanie? 26.01.12, 23:40
                Och! Sęk właśnie w tym, że w ramach postępu powszechnie stara się eliminować lub znacząco ograniczać ruch pojazdów indywidualnych w miastach. Oczywistym jest, że dla wszystkich miejsca nie wystarczy. Proste. Amerykanie już próbowali budować autostrady w centrach miast i nic im ten zabieg nie przyniósł.
                • razsierpemrazmlotem Re: czyli zacofanie? 26.01.12, 23:57
                  Doprawdy chciałbym, żeby nam nie wyszło tak jak im.
    • Gość: a-fla Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.net.stream.pl 25.01.12, 18:21
      Abstrachujac od wszytkiego to czym rózni się uczeń Traugutta od ucznia Norwida, Sienkiewicza czy Kopernika? Uczeniowie tych trzech szkól jesli maja chec przyjechac samochodem na zajecia to musza płakac i płacić. Wobec tego nie rozumiem dlaczego dla uczniów II LO trzeba robić wyjątek? I w czym są lepsi?
      • Gość: kulawakula a kto placi za autka uczniow oplaty? IP: *.205.87.132.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.01.12, 19:52
        normalnie mnie zgielo jak czytam ten artykul i komentarze.
        STOP POWOLI.
        Od kiedy to ucznia stac na
        samochod
        ubezpieczenie
        przeglad
        paliwo
        i w jakim wieku zdobywa (kupuje) prawo jazdy?

w 99 procentach placa za to DEBILNI RODZICE ktorzy zamiast wymagac od szczyli nauki to kupuja im zlomowe samochody, a szczyle zamiast sie uczyc uzgadniaja na lekcjach kto gdzie z kim i kogo bedzie woziL
        TRAGEDIA
        ALE JESLI TATUSIA STAC NA SAMOCHOD, TO NIECH PLACI ZA PARKING DZIECIACZKA!!!!

CZYM TO SZCZYL jest lepszy ode mnie, Ojca rodziny MAJACEGO na utrzymaniu dzieci, ktore sie UCZA, ze ja MUSZE PLACIC ZA PARKING a szczyl bedzie parkowal za darmoche?
        Ja musze miec na oplaty i utrzymanie rodziny i jeszcze musze placic za parking przed blokiem, a szczyl za FREE bedzie parkowal pod szkolka ?

Jak my bylismy mlodzi to sie jezdzilo do szkoly autobusami na bilety miesieczne.
        Tlok jak cholera, ale wszyscy rowni.
        Moj Tata mial samochod, ale gdybym go poprosil o mozliwosc jazdy do szkoly to chyba bym tylka szukal w zimnej wodzie z bolu.
        MAMY TAKA MLODZIEZ, ktorej wszystko wazne ale nauka ...tylko jak musza.

wielki problem miasta i rady...czy szczyle maja miec parking platny czy nie!!!
        sa wazniejsze problemy dla ludziniz wymyslac jak by tu szczyle nie placily za parking.

JESLI JUZ TAK....TO WZYWAM UCZNIOW INNYCH SZKOL, ZEBY ZABLOKOWALI ZE 2 RAZY W TYGODNIU PARKING TRAUGUCIAKOW, BO SKORO ONI MUSZA PLACIC TO CZEMU TRAUGUCIAKI SA LEPSZE?
        PROTESTUJCIE I NIE DAJCIE SIE ........jesli juz
        pod Urzad MIASTA I NA KLAKSONACH Z TRANSPARENTAMI

"WSZYSCY UCZNIOWIE MAJACY SAMOCHODY MAJA BYC ROWNI
        CHCEMY PARKINGOW ZA FREE PRZED KAZDA SZKOLA!!!!!

[b[/b]
        • Gość: ... Re: a kto placi za autka uczniow oplaty? IP: 91.231.100.* 25.01.12, 21:09
          Bardzo mi się nie podoba atakujący ton kierowany do uczniów Traugutta i określenia typu "szczyle", "elita", wszyscy są bogaci i wielki szpan. Owszem zdarzają się takie "przypadki" ale na pewno nie utożsamiałabym takich określeń z całą szkołą, to bardzo krzywdzące w stosunku do całej reszty, która również tam się uczy i której zależy przede wszystkim na tym, aby zdać dobrze maturę i dostać się na studia a nie błysnąć "furą". Sama chodzę do Traugutta i znam tą szkołę od wewnątrz. To fakt: Nie zawsze jest dobrze, a ostatnio powiedziałabym nawet, że źle i ludzie różni także tam chodzą... ale mnóstwo moich znajomych nie jest bogatych i w cale nie szpanuję... Dlatego zanim ktoś z zewnątrz ocenia tą szkołę powinien się zastanowić, a nie opierać swój pogląd na jakiś utartych stereotypach.

Wymagamy szacunku do swojej osoby, a jak przychodzi co do czego to nie potrafimy go oddać innymi.... Takie to polskie...
          • ironyman89 Re: a kto placi za autka uczniow oplaty? 25.01.12, 21:30
            Szanowna koleżanko, po prostu większość ludzi tutaj za swój ulubiony kolor uważa czerwony, dawniej było lepiej, a jak przypadkiem ktoś ma lepiej niż ja to trzeba go zwyzywać i zakazać.

Panowi kulawakulka gratuluję logiki, na pewno jeden kumpel z osiedla będzie protestował przeciwko drugiemu, bo ma darmowy parking pod LO. Na bank, jeszcze się pokłócą i pobiją.

Jeśli zrobią ten darmowy parking, na co EWIDENTNIE się nie zanosi (przeczytaj artykuł!) to równie dobrze możesz zostawiać tam swoje auto i nie płacić, problem?

• Gość: majka Re: a kto placi za autka uczniow oplaty? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 22:21
          Popieram:) Sama bym tego lepiej nie napisała;)
        • Gość: Dexter Re: a kto placi za autka uczniow oplaty? IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.12, 22:42
          <Moj Tata mial samochod, ale gdybym go poprosil o mozliwosc jazdy do szkoly to chyba bym tylka szukal w zimnej wodzie z bolu.>
          Fajnego miałeś ojca, nie ma co (?)(!) Aż takie sankcje za jednorazowe poproszenie lub zapytanie ? Jakoś nie moge w to uwierzyć.
    • Gość: Odlobito Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.12, 19:58
      Masaz w Czestochowa 533265656
    • Gość: saper czerwony Baron wykonczy Czestochowe!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 25.01.12, 21:19
    • Gość: 40 latek Niby paliwo takie drogie a uczniowie autkami śmiga IP: *.ice-net.pl 25.01.12, 21:43
      Niby paliwo takie drogie a tutaj uczniowie autkami śmigają i jeszcze problem parkingu.
      ho ho. chyba władza ma jednak rację, skoro w ceny paliw uderza.
      ja w latach 90' w liceum to miałem naukę w głowie, wszystkie stolice panstw świata powtarzało się w myślach w autobusie a nie miejsce parkingowe.
      chyba, że może teraz za naukę młodziezy płacą, skoro stać na własne 4 kółka.
      • Gość: taki tam sobie... Re: Niby paliwo takie drogie a uczniowie autkami IP: 188.95.29.* 25.01.12, 22:30
        ...najpierw trzeba zacząć od tego,że jakiś tam palant
        z - nieważne zresztą skąd - wymyślił sobie,że musi być
        bezpłatna strefa parkowania,czytaj bezpłatny parking
        wokół "Traugutta" uznając,że uczniowie tejże szkoły
        są lepsi,ważniejsi od swoich kolegów z innych szkół;
        ów palant zamiast zapomniał o tym,że na sąsiedniej
        ulicy - praktycznie vis a vis jest ZUS,a klientom tejże
        instytucji bardziej przydałyby się bezpłatne miejsca
        do parkowania - parking zusowski praktycznie jest
        zapełniony samochodami pracowników ZUS-u jak i
        urzędników okolicznych instytucji.
        Kwestia,że uczniowie przyjeżdżają do szkoły swoim
        lub rodziców samochodem to już jest inną sprawą;
        w końcu sami chcieliśmy dóbr materialnych takich
        jak na zachodzie,samochodów które powoli stają się
        naszym przekleństwem.
        A państwo,miasto czy gmina z "samochodziarzy"
        ma praktycznie największy pożytek - podatki,opłaty,
        strefy parkowania,fotoradary to tylko niektóre z danin,
        które najłatwiej ściągnąć od zmotoryzowanych...
    • angrusz1 Pora 25.01.12, 22:46
      twardo powiedzieć , co się o takich pomysłach myśli .

No ale wyborcy wybrali takich radnych i ich obietnice : obudzić energię
    • Gość: skl Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.directvps.nl 26.01.12, 02:19
      a ch*j mnie to obchodzi ja jesem z kłobucka jak chce na jarmak przyjechać ku*a to nie bede płacił ku,.,,,,a ja tez chce mieć za darmo !!!
      • dominik.wu za darmo, to Ci może... 26.01.12, 14:45
        Za darmo, to Tobie może dziewczyna za stodołą dać i to też nie zawsze.

Nikt nie powiedział, że poruszanie się samochodem to jakaś nobilitacja społeczna. To jest fanaberia posiadacza samochodu, któremu zachciało się izolować od społeczeństwa
        cytaty:
        "kiedyś jechałam autobusem i jakiś burak się na mnie patrzył i nikt nie zareagował. Wysiadłam w szoku i wyprowadziłam się z tego miasta"
        za forum gazeta.pl
        "wsiadam spod domu i jadę jak mi się podoba" za forum gazeta.pl
        albo
        "pasy tramwajowe powinny być w jezdni, żeby można było po nich jeździć" za forum gazeta.pl

Jeśli chcesz poruszać się samochodem, to tak samo musisz zapłacić. Poruszasz si w przestrzeni publicznej. Twój zdezelowany gruchot dopuszczony do ruchu za łapówkę dla diagnosty zasmradza nasze wspólne powietrze, zanieczyszcza nasze wspólne powietrze i nasze wspólne miejsca, hałasuje zakłócając mój i mojego otoczenia spokój.

Za darmo, to po własnej posesji możesz jeździć. Pod warunkiem, że Twój sąsiad nie złoży zawiadomienia o uciążliwym hałasie z Twojej strony.
        • Gość: taki tam sobie... Re: za darmo, to Ci może... IP: 188.95.29.* 26.01.12, 17:34
          ...zaskakuje mnie dziwna jakaś dziwna zawiść czy nawet nienawiść
          p."dominika.wu" mieniącego się "prezesem CKMKM-u" do wszystkich
          posiadaczy samochodów,nie ważne skąd są - SKL,SC,SCZ,EPJ i inne.
          Czy swoją postawą chce się dowartościować jak prezes CKMKM-u
          swoimi uwagami czy nawet wręcz nienawiścią do "samochodziarzy"?
          A może przyczyna jest wręcz prozaiczna - nie jest mu dane mieć "prawo jazdy"
          czy "zdezelowanego gruchota dopuszczonego do ruchu za łapówkę
          dla diagnosty,zasmradzającego nasze wspólne powietrze"- z takich czy innych
          przyczyn i stąd jego frustracje?
          • razsierpemrazmlotem Re: za darmo, to Ci może... 26.01.12, 17:50
            W pełni Pana popieram. Nie wiem o co biega Panowi Dominikowi, ale chyba prowadzi on jakąś własną krucjatę przeciwko wszystkim i wszystkiemu. Kompleksy wydają się być słusznym uzasadnieniem jego pobudek.

Pozdrawiam.
          • dominik.wu już wyjaśniam 26.01.12, 19:31
            Skąd te uprzedzenia?
            A to bardzo proste! Gdyby jaśnie państwo zmotoryzowani jeździli zgodnie z przepisami ruchu drogowego, gdyby ów państwo przestrzegało znaków drogowych, gdyby ów państwo nie pchało się swoimi wehikułami gdzie popadnie, nawet na wygrodzone rabaty kwiatowe na terenie prywatnym, gdyby jaśnie państwo nie jeździło mi po chodnikach nie ograniczając mojej przestrzeni, to nie miałbym nic przeciwko nim. A tak - sami się proszą o wroga. Oto jestem!

Prawo jazdy, to nie problem.

Na samochód mnie stać.

No ale, ja żyję w Europie!
            • Gość: jestem z Polski Re: już wyjaśniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 20:00
              no to europejczyk nam się znalazł ;-)
              Szanowny operatorze elektronicznych monitorów ekranowych, zwróć proszę swoją europejską uwagę na to, jak formułujesz własne, niewątpliwie cenne myśli, przelane na słowo pisane. Nie "ów państwo" lecz OWE państwu. Światły europejczyk, nawet pracując w Straży Miejskiej przed monitorem, nie powinien robić takich błędów językowych.
              Podpowiem Ci, że taka stylistyka wypowiedzi zdradza pochodzenie rozmówcy. :-)
              • dominik.wu Re: już wyjaśniam 26.01.12, 23:47
                Mniemam, że nie znasz mnie na tyle dobrze, żeby wiedzieć, że gdy z kogoś drwię, to celowo zniekształcam formę gramatyczną wypowiedzi, wywiadowco "od siedmiu boleści" ;)
            • razsierpemrazmlotem Re: już wyjaśniam 26.01.12, 20:54
              Kiedy osoba (jak się domyślam) nieposiadająca prawa jazdy i samochodu wypowiada się na temat przepisów i znaków drogowych to to jest trochę śmieszne i niepoważne. Jest takie powiedzenie, bardzo trafne w tym wypadku, "Nie ucz ojca dzieci robić".

Chciałem Panu uświadomić, że to nie są Pańskie chodniki i to nie jest Pańska przestrzeń. Mam takie samo prawo stać na tym chodniku jak Pan po nim chodzić (jeśli nie mam zakazu i zostawiam 1,5m).

Powiem Panu więcej, kierowcy każdorazowo tankując płacą podatek w wysokości powyżej połowy rachunku ze stacji. To miedzy innymi dzięki kasie od kierowców miasto ma fundusze na remont chodników. Boli?

Aha, byłbym bardzo Panu wdzięczny, gdyby nie łaził mi Pan po drodze i nie ograniczał mojej przestrzeni do Jazdy. Dziękuję.
              • dominik.wu Re: już wyjaśniam 27.01.12, 00:20
                A skąd pewność względem informacji o tym, że prawa jazdy nie posiadam?

A jeśli chodzi o deklarację pełnego i konsekwentnego przestrzegania prd, to chylę czoła! W takim razie mój głos, może trochę emocjonalny, Ciebie nie dotyczy!

Po jezdniach nie mam w zwyczaju chodzić, chyba, że napotkam strefę zamieszkania, wtedy to w pełni korzystam z prawa do pierwszeństwa.

I nie bierz proszę moich wypowiedzi do Siebie, bo jak tu deklarujesz, pozostawiasz na chodnikach ten święty odstęp 1,5m, ale zwróć też uwagę, ilu Twoich towarzyszy na drodze tego nie przestrzega.
                • razsierpemrazmlotem Re: już wyjaśniam 27.01.12, 00:33
                  Napisałem, że się domyślam, a nie, że jestem pewien, ale ton Pańskiej wypowiedzi raczej świadczy o tym, że jednak nie jest Pan kierowcą.

Nigdzie nic nie zadeklarowałem. Jak muszę gdzieś zaparkować, to tak, żeby miało to ręce i nogi, tylko tyle i aż tyle.

Pańskie wypowiedzi bardzo wziąłem do siebie, bo już nie pierwszy raz widzę w tym miejscu atak na kierowców jako źródło wszelkiego zła. Nie podoba mi się to i zamierzam reagować na takie wypowiedzi.

Sugerując po postach innych użytkowników, może warto dać sobie spokój z pisaniem na forum gazety i ośmieszaniem się? Działacie sobie w stowarzyszeniu, robicie coś dla ludzi co jeżdżą MPK i jest fajnie, ale ośmieszanie siebie i instytucji publicznie w internecie nie świadczy dobrze o waszej idei i nie pomaga jej.
            • Gość: taki tam sobie... Re: już wyjaśniam IP: 188.95.29.* 26.01.12, 21:11
              Przepisy ruchu drogowego są łamane nie tylko w Polsce,
              nie tylko w Europie ale praktycznie na całym świecie;
              na to składa się wiele przyczyn-niefrasobliwość,głupota
              i bezmyślność kierowców,czasami celowość takiego a nie
              innego działania wynikająca nie ze złej woli ale czasami
              spowodowana obiektywnymi przyczynami.
              Powyższe uwagi to nie gloryfikacja nagannego zachowania
              prowadzących pojazdy mechaniczne ale stwierdzenie faktów.
              W Polsce masowa motoryzacja rozwija się huraganowo od
              kilku lat,infrastruktura drogowa jest taka jaka jest,wiemy
              jaki jest stan dróg,braki miejsc parkingowych,egoizm samych
              mieszkańców-kierowców (tak,tak-egoizm),którzy sami by chcieli
              mieć parking pod oknem ale ci sami mieszkańcy pozbywszy się
              autka psy wieszają na zmotoryzowanych,odżegnując ich od
              czci i wiary - czyżby z zazdrości?

Co do prawa jazdy p.dominika.wu - czyżby zamierzał kupić
              na rynku na Zawodziu,skoro twierdzi,że to nie problem?
              Co do posiadania samochodu,nie polemizuję,nie mam
              zwyczaju zaglądać komukolwiek do portfela.

Ja też żyję w Europie... a motoryzacja będzie się dalej
              rozwijać,czy to się nam podoba czy też nie a miejsc do
              parkowania będzie coraz mniej w stosunku do rosnącej
              ilości samochodów,korki na drogach coraz większe a i ofiar
              wypadków drogowych też będzie - niestety - przybywać...
              • dominik.wu Re: już wyjaśniam 27.01.12, 01:52
                A skąd pewność co do tego, że nie mam prawa jazdy?

Zgodzę się, że motoryzacja indywidualna będzie się dalej rozwijać. Trzeba więc wyjść temu zjawisku na przeciw. W USA wybudowano quasi autostrady w centrach miast - z mizernym skutkiem. Koniecznym wobec tego jest ograniczanie ruchu (niekoniecznie restrykcjami) oraz wymuszanie rotacji na nie mnożących się miejscach postojowych.

Może kiedyś jakiś geniusz temu zaradzi inaczej, ale teraz parkuj i płać.

Aż żal zad ściska, że zaprzepaszczono okazję do zorganizowania dworca typu Park & Ride (parkuj i jedź).
    • Gość: uczen Re: Strefa parkingowa szersza? Uczniom II LO będz IP: *.netcominternet.pl 28.01.12, 17:07
      po przeczytaniu kilku postów zauważyłem, że niektóre osoby próbują zaspokoić swoje kompleksy na tym forum
      zapraszam wszystkich oburzonych w poniedziałek rano (po feriach:) pod Traugutta mogę razem z zainteresowanym policzyć samochody nauczycieli (te stoją na parkingu przyszkolnym, ogrodzonym) i uczniów, które stoją na ulicy Dominika Zbierskiego
      zapewniam, że zainteresowany będzie bardzo mocno zdziwiony!
    • Gość: bimbaj Re: Strefa parkingowa szersza? Ocenzurowano! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 21:44
      ... nawet za komuny zaznaczano miejsca ingerencji cenzury, lokalna GW nie dotrzymuje nawet tak elementarnych standardów, a szkoda...
      Nihil obstat...
      Czyżby było to prawdą zdanie: "Cenzorzy, czyli niezbyt rozgarnięci ludzie" ?
      Może warto powrócić do lektury "Myśli w obcęgach" Mackiewicza i "Zniewolonego umysłu" Miłosza?

... oto końcowy fragment usuniętego postu:
      @dominik.wu

... Być może przyczyną tej zoologicznej ciekawostki jest pogarszający się stan publicznego transportu zbiorowego w naszym mieście, który nie spełnia minimalnych standardów np. czeskich, kondycja finansowa i zarządcza MPK, a także wybuchy na słońcu...

W poczuciu współodpowiedzialności za bieg spraw miejskich, a w głębokiej trosce o winning political consensus dla rozwoju transportu tramwajowego
      w naszym kochanym mieście, jako realnej alternatywy dla transportu indywidualnego, zdecydowanie odcinamy się od poglądów głoszonych ex cathedra przez niejakiego dominika.wu, samozwańczego "eksperta", którego poglądy głoszone na tym forum mają się nijak do częstochowskiej rzeczywistości tu i teraz, a także potem oraz nie uwzględniają różnic cywilizacyjnych w porównywanych europejskich rzeczywistościach czyli są wypowiedziami publicznymi pozbawionymi sensu i znaczenia...
      Nie są nawet śmieszne, a bywa, że obraźliwe np. ta: "za darmo, to Tobie może dziewczyna za stodołą dać i to też nie zawsze" albo ta: "No ale, ja żyję
      w Europie!", które są w luźnym związku z poruszanymi tu kwestiami.
      BTW, współczujemy naszemu „bohaterowi”, iż, jak można logicznie wnioskować z jego wypowiedzi i doświadczenia, musiał płacić nawet wtedy gdy dziewczyna dawała mu za stodołą...
      Do zobaczenia na torach i parkingach...
      • Gość: stefan Marcinie IP: *.opera-mini.net 30.01.12, 00:32
        a coś ty się tak uwziął na gościa?

ciesz się, że mod nie śpi, bo skończyłbyś w sądzie...
        • Gość: bimbaj Re: Marcinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.12, 12:12
          ... nie strasz sądem stefan... argumenty pokaż...
          ja akceptuję "modyfikację forum dyskusyjnego", nawet sam cenzuruję się w ramach autocenzury i cedzę grube słowa, które niejednemu, IMHO, bezmyślnemu dupkowi się należą...
          Oczekuję niewiele... zaznaczenia ingerencji by widać było, że ktoś w tym miejscu przeholował...

Oczekiwałbym, ale już wiem, że na to nie mogę tu liczyć, że nie będzie "preferencji" - jednemu wolno wszystko, a drugiemu niekoniecznie...

Mnie dominik. wu. lata i powiewa, natomiast polemizuję z jego wypowiedziami na forum i użytymi argumentami...
          Niby jasne, ale nie dla wszystkich i nie zawsze...
          Szkoda, można w ten sposób zrazić i stracić oddanych sprawom miasta forumowiczów...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka