Dodaj do ulubionych

Jasna Góra przyciąga nie tylko pielgrzymów, ale...

03.09.12, 16:31
Częstochowa przyciąga też fanatyków z całego kraju.A tym się marzą płonące stosy z czarownicami itd.
Obserwuj wątek
    • Gość: do skunksa [...] IP: *.direct-adsl.nl 03.09.12, 16:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • polis24 Jasna Góra przyciąga nie tylko pielgrzymów, ale... 03.09.12, 17:27
      W artykule "Jak zarobić na pątniku" na pytanie " co miasto może zrobić, żeby pielgrzymi zostali u nas dłużej?" Radny Konrad Głębocki odpowiada: "w marketingu jedną z podstawowych spraw jest unikatowość. Jeśli byśmy stworzyli unikatowy obiekt czy imprezę, na skalę ogólnopolską, a jeszcze lepiej europejską, to może by się udał". Otóż nie ma większego unikatu na świecie od Jasnej Góry. Nie potrzeba nic "stwarzać". Trzeba z głową zagospodarować to, co mamy, bo mamy coś wielkiego i tylko należy to wykorzystać.
      Prawdą jest że Jasna Góra jest unikatem więc wojny podjazdowe ekipy z SLD nie mają sensu. Zamiast pohukiwać i tupać nogami niech zaczną prowadzić poważne rozmowy z klasztorem na temat podziału kosztów utrzymania porządku i bezpieczeństwa publicznego ponoszonych przez miasto w czasie sezonu pielgrzymkowego. Z góry wiadomo, że nie będą to łatwe negocjacje, ale należy je podjąć.
      Radny Głębocki też dobrze myśli. Turystów przyciągają unikalne obiekty. Nie ma po co ich wymyślać, bo już są tyle, że nie działają. Muzea i centra techniki przyciągają tłumy ludzi. Mamy zabytkową fabrykę zapałek, która może nadal produkować doskonałe zapałki, mamy starą elektrownię, mamy duży zbiór ciekawych maszyn składowanych w pomieszczenia TZN-u, mamy piękny ale rozpadający się w gruzy browar, mamy wielkie, stare hale Warty popadające w ruinę. To wszystko jest, trzeba tylko myśleć perspektywicznie, i starać się o środki na rewitalizację. Mądrych ludzi którzy mogli by tam pracować też nie brakuje. Trzeba mieć wyobraźnię i odwagę w działaniu. Od siedzenia z rękami pod tyłkiem i jojczenia jeszcze nigdy nic nikomu nie przybyło.

• andrzej.sawa Re: Jasna Góra przyciąga nie tylko pielgrzymów, a 03.09.12, 17:54
        No i całe nieszczęście,że mając tyle walorów zakompleksieni płaczą,że jest do dupy.
      • Gość: do polisa Re: Jasna Góra przyciąga nie tylko pielgrzymów, a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 22:29
        O ile pamietam poprzednie ekipy rządzące w mieście takie rozmowy prowadziły i nawet prezydent TW nic nie zdziałał, więc trudno mieć pretensje do obecnych rządzących
    • Gość: do Nauczyciela Z zakutego wołu wierzchowca Pan nie zrobisz IP: *.ice-net.pl 03.09.12, 17:51
      Panie nauczycielu, daj sobie pan spokój,
      jest to miasto zapyziałe, zdominowane przez dewocję (nie mylić z myślącymi wierzącymi) w czystej postaci. rządzone przez "czarnych" i "czerwonych", którzy sobie w drogę nie wejdą ani sobie łbów nie urwią. ten od tego a tamten od tamtego. Częstochowa to taka większa wiocha z tramwajem, co to się wszyscy znają od pokoleń i wiedzą, kto z kim "śpi".
      "czerwoni" tylko pokrzyczą jak to są antyklerykalni, pod publiczkę, ale siedzą i nic nie zrobią, żeby nie zakłócić dewocyjnego wizerunku miasta. a "czarni" na "jajeczku" na Wielkanoc z "czerwonymi" będą sie ściskać.

coś dla turystów: ulica dyskotek, ulica kasyn, lokale z prawdziwego zdarzenia. jak jest w Amsterdamie, Berlinie, Paryżu? kto tam był, to wie, co oznacza nocne życie i rozrywka. Wyobraża pan sobie takie "coś" w "Cz-wie"?
      Częstochowa i coś dla turystów? Kupić sobie obrazeczek i szybko na dworzec, a po drodze porcja frytek. cała "rozrywka". i tak zostanie.
      • Gość: gościu Re: Z zakutego wołu wierzchowca Pan nie zrobisz IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.12, 20:01
        Ale trzeba walczyć z tymi co bardzo chcą ,a nie muszą.Ja na przykład jestem bardzo wyrozumiały.Ale jak ktoś napyla w sprawie wiary i tylko napyla.To budzą się ruchy obronne.Jesteś człowiekiem ,daj żyć innym .Ktoś kto wierzy ,trzeba uszanować.A nie do jednego wora.Komuchy bardzo się na tym forum rozbestwili .Rzygają każdym postem.Trochę ice jesteś przekorny.Mnie nie obchodzi kto się ,z kim ściska Mój obrazek ,moje święto.
        • Gość: do goscia z dynami wolę być przekorny niż obłudny IP: *.ice-net.pl 03.09.12, 21:01
          jestem przekorny, fakt. ale już wolę być przekorny niż obłudny. nie muszę się przed nikim płaszczyć ani udawać, że nie widzę mizerii moralej-intelektualnej, gierek srebrnikowych a pod szyją koloratka albo plakietka "radny", "polityk". taki mam luksus.
          i dobrze wiesz, że w Częstochowie komuch z księdzem jedno wiedzą, od lat. nie obchodzi Cię to, bo to prawda. a prawdy w Tobie nie ma, jak w większości.
          i wiary w to nie mieszaj.
          dzisiaj trudno być niezależnie myślącym katolikiem. dewot jest w modzie. a Ty ze mnie dewota nie zrobisz.
      • polis24 Re: Z zakutego wołu wierzchowca Pan nie zrobisz 03.09.12, 20:38
        do gościa: to jojczenie : tu się nic nie uda, zaorać wszystko, żyjemy w cieniu klasztoru, wieś z tramwajem itd daje ten efekt, że piszesz w komentarzu zapyziałe miasto. To powszechne labidzenie - ło laboga jacy my jesteśmy ciemni i głupi bokiem już wychodzi. Nowa linia tramwajowa - łeee a po co komu, remont kamienicy kupieckiej - łeee tyle pieniędzy, lepiej niech się zawali, remont w alejach - łee a po co komu, asfalt był i było dobrze, remont pawilonu w parku - łee lepiej by chodnik nowy zrobili, hala sportowa - łee a po co komu, kto tu przyjedzie, nowy budynek liceum plastycznego - łee, taki brzydki, worki na psie kupy- łee a po co i tak nie będą sprzątać. Długo mogę jeszcze wyliczać przykłady, bo wszystko co nowe i poprawiające jakość życia w Częstochowie jest łeee. Na forum GW dobrze widać to zbiorowe jojczenie podsycające ogólną niemoc i zbiorową nie uzasadnioną depresję.
    • ja.s.i.u Tak to może myśleć tylko nauczyciel. 03.09.12, 20:26
      Częstochowa jest miastem bardzo mało atrakcyjnym turystycznie. Takie są realia.

Pytanie podstawowe - jaki turysta przyjeżdża na Jasną Górę. Przede wszystkim turysta zagraniczny, uczestniczący w objazdówkach po Polsce. Co taki turysta robi - ano pielgrzymuje i zwiedza. Przypatrzmy się choćby bawarskiej propozycji z www.pilgerreisen.de/zur-schwarzen-madonna-von-tschenstochau

W trzecim dniu turysta ma do obejrzenia Górę Świętej Anny, a później trafia do Częstochowy. Mało, nocuje w Częstochowie, a więc teoretycznie, gdyby miasto zapewniło turyście atrakcje na oczekiwanym przez niego poziomie, to być może turysta na taką propozycję by się zgodził.

Jaki to poziom - ano przeanalizujmy całość objazdówki. Wrocławska starówka, Trzebnica, Wadowice, Kalwaria, Wawel i cały Kraków, wreszcie kopalnia soli w Wieliczce.

Pojawiają się obiekty nie związane z charakterem pątniczym - Wieliczka, czy Hala Ludowa we Wrocławiu, ale Częstochowa tej klasy obiektów do zwiedzenia po prostu nie ma. Zapałczarnia jest atrakcyjnym obiektem, ale nie w zestawieniu z wielicką kopalnią.

Przypominam, że pan Ponchała pisze o turyście zostawiającym pieniądze. Właśnie dlatego nie mówię o wycieczkach szkolnych, czy indywidualnych wojażach turystycznych rodaków, bo ci turyści starają się wydać na wszystko jak najmniej. No chyba, że Pan Ponchała skonkretyzuje, jakiego turystę ma na myśli.

Częstochowa nie jest miastem turystycznym. Może okolice miasta (kilka miejsc na Jurze, przełom Warty) tak, ale samo miasto niczego szczególnego dla turystycznego konesera nie ma. Nie mam racji - a to proszę mnie przekonać, czego bogaty (cały czas mówim o "zostawiającym pieniądze") turysta miałby w Częstochowie akurat szukać. Zejdźmy do konkretów, a pobożne życzenia potraktujmy jako propagandowy bełkot. Jeszcze raz powtarzam, Jasna Góra jest zabytkiem klasy zerowej, znanym w całym świecie. Co równie atrakcyjnego jest w mieście, bo na atrakcje siódmej kategorii turysta zwyczajnie nie będzie miał ochoty a przede wszystkim czasu.

Bo najwyższy czas zauważyć, że urlop nie trwa wiecznie, a więc te mniej atrakcyjne atrakcje trzeba po prostu wyrzucić z programu, nawet gdyby chciało się zobaczyć wszystko.
      • miglanc86 Super sprawa 03.09.12, 20:46
        Ludzi tu mieszkających i tych ,którzy się tu wykształcili i wyjechali.Jasnej Góry zazdroszczą na wszyscy.Ci co mieszkają nawet koło Góry Kalwarii.Nie mogę się pogodzić z tym ,że mieszkańcy rodowici częstochowianie zamiast zachwalać swoje miasto ,wręcz plują.Balt i reszta tej hołoty też. .Gdzie się urodziło i wychowało.I reszta wręcz obrzydza i spłyca.Choć okolice piękne i nie spotykane wszędzie.Jak można wyjechać i zachwalać Bawarię ,a swoje obrzydzać.I nie mieć wyrzutów sumienia lub je zabijać.Szlak mnie trafia z taką rozmową i z takimi adwersarzami swojego miasta.<Cudze chwalicie ,swojego nie znacie >
        • Gość: do miglanca Re: Super sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 22:40
          Historycznie Częstochowa miała w 1950? - ok. 117 tys. mieszkańców ( w 1938 - ok. 138 tys.). Rozbudowa przemysłu,szczególnie hutniczego i włókienniczego spowodowała, że w r. 1975 mieliśmy już 200 tys.mieszkańców. Jak myślisz, skąd oni przyszli? Z okolicznych wsi i miasteczek, nie mając żadnego emocjonalnego powiązania z miastem - tylko praca. Rośnie już trzecie pokolenie tych "imigrantów" i nie mają oni żadnego duchowego związku z miastem, żadnego! Tylko taki jak obszczekujący na tym forum. To jest to trzecie pokolenie. Założę się z każdym, że częstochowianin z kilku pokoleń, nawet bardzo młody -złego słowa o Częstochowie i Jasnej Górze nie napisze
          • Gość: Marek Re: Super sprawa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.12, 22:55
            Zgadzam się. Napisałeś całą prawdę. Piszący tu malkontenci nie mają nic wspólnego z Częstochową i Jasną Górą, oni jej po prostu nie czują, i czasami nie znoszą . A naturalni częstochowianie myślą zupełnie inaczej. Mało tu ich tu
            niestety
          • Gość: do do kolejny bełkot IP: *.ice-net.pl 03.09.12, 22:59
            "tylko praca......."
            rzeczywiście, pracując w danym mieście, nie można wytworzyć "emocjonalnych powiązan". trzeba przyczepić sobie na plecach afisz: "kocham to miasto".

"imigrantów"? szkoda, że nie "gastarbeiterów".

i żeby nie powiedzieć "złego słowa o Cz-wie i JG" pozostawmy wszystko "po staremu". bo "nowe" i "zmiany" to "zło" i "szatan".
        • Gość: Niewodniczański Brawo Miglanc IP: *.apus-net.pl 04.09.12, 23:54
          Jak miło zgodzić się z Tobą w stu procentach.
          Dziś powiem Ci "pełen szacun".

Może kiedyś docenimy że Tadeusz Wrona miał dobrą wizję miasta, tylko mieszkańcy tego grodu do tej wizji nie dorośli.
          • Gość: michał Re: Brawo Miglanc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.12, 00:18
            Ze wszystkim sie z Tobą Niew.... zgadzam oprócz pl.Biegańskiego, a to absolutnie pomysł T.W co mamy? pustynie betonową. Cholerną pustynię betonową. I kto za to odpowie? NIKT! NIKT i nigdy! i to jest problem!Ja nawet się dziwię,że na tym forum nikt nie drążył tematu pl.Biegańskiego,bo dla mnie to odpowiedzialny za betonowanie pl. Biegańskiego jest jednak T.W., ale dlaczego to zrobił.,nigdy nie zrozumiem. Komuniści chcieli odgrodzić Jasną Górę od Częstochowy i im się to nie udało-natomiast T.W się udało się dokladnie odgrodzić Jasna Górę od Częstochowy - dzięki pl.Biegańskiego- to jego myśl i konsekwencje
      • Gość: xxc Re: Tak to może myśleć tylko nauczyciel. IP: *.net.stream.pl 03.09.12, 22:44
        NIESTETY CO FAKT TO FAKT. Cz-wa to młode miasto w porównaniu do Krakowa czy Wrocławia czy Poznania. JG nei jest zainteresowana tym by pilegrzym pojawiał sie też w centrum Cz-wy to tez fakt. Oczywiscie inna sprawa iż nie za bardzo ma po co. Wszytko co potrzenuje znajdzie koło JG a trzeb pamietec jeszcze o jednym - pieszy pielgrzym docera do Cz-wy z pustym portfelem lu przynajmniej mocno "przetrzepanym" na pielgrzymce nie jest tanio a jeść i pić trzeba. Zresztą ina sprawa iz naprawde statystycznego pątnika nic zainteresować nie moze bo jego celem jest nie Cz-wa lecz JG a w al. NMP schodzi on nacześciej w poszukiwaniu bankomatu w drodze na któryś z dworców. I mam obawy iż zmienic ten fakt trudno będzie.
        • Gość: hej xxc Re: Tak to może myśleć tylko nauczyciel. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 23:01
          nie pij, bo nie wiadomo o co ci chodzi. Częstochowa dostała prawa miejskie w 1374 roku, więc nie jest to takie młode miasto i ma bardzo bogata historię!
          • Gość: xxc Re: Tak to może myśleć tylko nauczyciel. IP: *.net.stream.pl 04.09.12, 06:54
            Może i dostała. Nie bedę sie sprzeczał. Niestety niewiele z tego wynika. Cz-wa w zasadzie nie ma typowego Starego Miasta nie ma też typowego Rynku (Niestety Stary Rynek trudno nazwać centrum miasta nadajacym sie do reprezentacji). Tak wiec z wczesnego uzyskania praw miejskich niewiele tu wynika. Ktoś kiedyś określił Częstochowe jako tzw. miasto-wieś i coś w tym jest.
            • Gość: tak Re: Tak to może myśleć tylko nauczyciel. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.12, 09:08
              Paryż tez nie ma Starówki, a nikt go nie nazywa wiocha
      • andrzej.sawa Re: Tak to może myśleć tylko nauczyciel. 04.09.12, 09:37
        Dlaczego tak udupiasz Częstochowę?

Niestety popełniasz podobny błąd jak tłumy zakompleksiony z wielu innych okolic.

Częstochowa powinna być bardziej promowana jako północne zaplecze Jury Kr.-Częstochowskiej.
        Symbolem przemysłu może być istniejący jeszcze komin - a byli idioci,którzy kilka lat temu planowali go ściąć o połowę.Okolice to kilka ciekawych miast i mniejszych miejscowości.

Zamiast narzekać lepiej szukać i promować.
        • Gość: Marzyciel Re: Tak to może myśleć tylko nauczyciel. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.12, 12:48
          A ja chciałbym usłyszeć kiedyś w trakcie przemowy (kazania !!!) jakiegoś kleryka z Jasnej Góry słowa "zapraszamy do zwiedzenia naszego pięknego miasta :-)".
          Jak do tej pory słychać jedynie...." idźcie OFIARA SPEŁNIONA :-/".
    • ladychapel Turysta w Częstochowie??? 05.09.12, 08:36
      A co w tym mieście jest interesującego dla "niepielgrzyma"? Mając do wyboru góry, Mazury, czy miasta, w których jest starówka kto przyjedzie i po co do Częstochowy? Park miniatur sakralnych zobaczyć? Przeprośną Górkę? Jasną Górę? My - częstochowianie - od dawien dawna cierpimy na patriotyzm lokalny objawiający się często manią wielkości, zupełnie niezrozumiałą dumą, że mieszkamy w wyjątkowym mieście. Dla katolików tak, jest to wyjątkowe miejsce ale dla turysty ...?
      • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 13:35
        Redakcja forum skasowała post obrażający i pomawiający mnie. Niestety skasowano także mój post, podpisany o tym jak Pan Ponchała wraz z żoną zagrodził sobie więcej placu niż miał prawo i powiększył swoją działkę kosztem SP 13. W przeciwieństwie do obrażających mnie, ja piszę o faktach, które można sprawdzić, i nie używam rynsztokowego języka.

Napisałem do administracji forum taki list:

Witam,

Na forum GW pomówiono mnie i zamierzam wnieść zawiadomienie do prokuratury. Proszę o nie kasowanie tego wątku forum.gazeta.pl/forum/w,55,138630241,138780844,Re_wole_byc_przekorny_niz_obludny.html?wv.x=2 i tej wypowiedzi. Chciałbym również wystąpić do Państwa jako administratora o to, aby udzieli mi Państwo informacji o lokalizacji komputera z którego było to wysłane.

Tomasz Jaskóła

• Gość: ha Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 23:20
          Pan panie Jaskóła sam prowokujesz ludzi , a potem ich oskarżasz= żenada!
          • Gość: to Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 23:23
            to śmieszny dupek
        • Gość: oo Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 23:46
          A Panu zagrodził? Bo już nie wiem.o oi chodzi?
          • Gość: TJ Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.12, 23:28
            Panie Ponchała JAK PANU NIE WSTYD?! Pisze pan jak uzdrawiać Częstochowę, a w tym samym czasie przez parę LAT zawłaszczał Pan ziemie szkoły, gdzie pracuje pana żona wraz z nią? Niech ludzie zobaczą jaki z pana jest człowiek. Zniżki 80 % na posesję, ale PANU MAŁO i jeszcze 300 metrów docięliście i ogrodziliście z działki szkolnej.

www.facebook.com/photo.php?fbid=293504300765116&set=a.254450344670512.53453.253806688068211&type=1&theater
            Pan Ponchała rozmówca pani minister i były dyrektor Traugutta NIE UWIERZYŁ W AMBER GOLD, ale wraz z żoną nauczycielka SP 13 postanowili bezprawnie przejąć ziemie szkolną.
            Około 300 metrów kwadratowych placu szkolnego zajmowanego bezprawnie przez właścicieli posesji obok szkoły odzyskano i ODGRODZONO od szkoły. Powstał płot po kilki LATACH patologii WE WŁAŚCIWYM MIEJSCU

To właśnie to NIELEGALNE ZAWŁASZCZENIE blokowało nam ORLIKA. Interes DZIECI był nieważny i mieszkańców dzielnicy był nieważny. Dobrze miały się czuć tylko te osoby, które powiększały sobie działki swoich posesji.

Orlik nie może powstać bo, dziwnie wykupiono domek, w którym MIAŁY BYĆ SZATNIE, PRYSZNICE I TOALETY DLA WAS - uczniowie, mieszkańcy. No ALE ktoś musiał wykupić dom i grunt za 20 % wartości. Dlatego walczymy tylko o BOISKO wielofunkcyjne - bo ORLIK z powodu sprzedaży ziemi wyłączonej z własności szkolnej JUŻ NIE POWSTANIE.

Tomasz Jaskóła
            Prezes Stowarzyszenia Nasz Lisiniec.
            • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 11:34
              Ponchała Krzysztof członek PO w Częstochowie (wcześniej Solidarności), najpierw otrzymał przyszkolny dom i działkę na Lisińcu z 80 % bonifikatą, (można mieć dom na Lisińcu z działką za 30 kilka tysięcy), a później dogrodził sobie jeszcze z placu szkolnego około 300 metrów kwadratowych. Aby ten szwindel nie wyszedł na jaw zablokowano budowę ORLIKA na boisku SP 13 w 2009 - 2010 roku. Jego żona pracuje w SP 13 - oboje nauczyciele działali na szkodę SP 13, dzieci z tej szkoły, oraz interesu PUBLICZNEGO.

Tutaj mamy zaznaczone ile było bezprawnie użytkowane przez lata, i z trudem odzyskaliśmy od czerwca ta ziemię dla Szkoły Podstawowej nr 13 na Lisińcu. Działania prowadzi Rada Dzielnicy, aczkolwiek członkini PO robiła w radzie wszystko, aby uchronić kolegę od kłopotów.

Interes dzieci został zdeptany, lokalny interes także.

www.facebook.com/photo.php?fbid=293504300765116&set=a.254450344670512.53453.253806688068211&type=1&theater
              pozdrawiam
              Tomasz Jaskóła
              Prezes Stowarzyszenia Nasz Lisiniec

Zaproszenie tak skompromitowanego człowieka - nauczyciela, który także ukrywał przestępstwa w szkole gdzie był dyrektorem, jest policzkiem wymierzonym częstochowskim nauczycielom i uczniom.
              • Gość: -xyz Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 17:48
                Panie Tomaszu, walczy pan bardzo walecznie o prawdę, sprawiedliwość społeczną i po prostu uczciwość. Mam tylko wrażenie, że nie uda się Panu przeskoczyć pewnych układów, powiązań wpływów... Mimo to wierzę w Pana.
                • Gość: man Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.12, 20:36
                  www.facebook.com/naszlisiniec/photos_stream tutaj więcej zdjęć z działalności NASZ LISINIEC.
                • Gość: Tomasz Jaskóła Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.12, 13:04
                  Ja już wygrałem. Nie ukradłem niczego i nie zgodziłem się zamilczeć mimo propozycji bycia wicedyrektorem Traugutta. Tą informację przekazał mi nauczyciel w obecności innej osoby. Miałem tylko "stępić ostrze", czyli wycofać się z poinformowania prokuratury o przestępstwach w Traugucie. Wygrałem, ponieważ MŁODZIEŻ dostała dwa sygnały: jeden przestępczy, nietransparentny, a drugi mój - transparentny i jasny. Nie można tolerować kradzieży w szkole, wyłudzeń kredytów, wreszcie zaboru ziemi w innej szkole robionej osobiście.

Wygrałem, ponieważ udowodniłem, że można nie złamać się dla młodych ludzi, nie podeptać tego o czym się mówi. Oczywiście wszystko kosztuje. Ale zawsze uważałem, że ŻYCIE musi mieć smak. Słony, słodki, kwaśny ALE PRAWDZIWY.

Poza tym proszę zwrócić uwagę CO PISZĄ O MNIE TEJ SPRAWIE UCZNIOWIE: (tylko proszę tego nie nazywać żałosnym chwaleniem się jak jeden idiota - złodziej kiedyś mi powiedział, tylko proszę o przeczytanie, co młodzi uczniowie mieli do powiedzenia). Życzę jednemu karierowiczowi, aby o nim tak napisano i aby wreszcie miał WŁASNE osiągnięcia a nie korzyści wynikające z kolesiostwa.

Proszę niech uczniowie II LO im. Traugutta zobaczą jakim hipokrytą był i jest ten człowiek. Apele pełne patriotyzmu, TV show, tylko po to, aby się promować. W tym samym czasie zabiera 300 metrów kwadratowych nielegalnie gruntu szkoły, gdzie pracuje jego żona, i obok której mieszka. Ale jak mówi ma znajomych w kuratorium, UM. Wymienia nazwiska. Ciekawe czy niektórzy wiedzą, że są ZNAJOMYMI tego niezwykle pospolitego w osiągnięcia życiowe człowieka.

www.petycje.pl/petycjePodpisyLista.php?petycjeid=7310&podpis_rodzaj=1

pozdrawiam
                  TJ :)
    • Gość: ja Re: Turysta w Częstochowie??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 23:41
      Ja panie Tomaszu odpowiem-jestyeś pan śmieszny i i kropka! Śmiszny!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka