Dodaj do ulubionych

Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zrob...

12.03.13, 13:13
Najbardziej przykre jest to że ówcześni okupanci narzucali nam o wiele niższe podatki niż dziś wybrany przez obywateli RP rząd...
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.13, 13:21
      To prawda, ale z pewnością nie dają takiej fajnej słomy pod tyłek.
      • folwark_polski I dobrze bo by trzeba było 15.03.13, 07:14
        zapłacić od niej podatek
    • Gość: marian Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.isd-hcz.com.pl 12.03.13, 13:26
      liber007 napisał(a):
      > Najbardziej przykre jest to że ówcześni okupanci narzucali nam o wiele niższe p
      > odatki niż dziś wybrany przez obywateli RP rząd...

...i jeszcze dokładali gratis kulkę w łeb. Kolejny kretyn na forum.
      • liber007 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 12.03.13, 13:38
        Widzę że nie rozumiesz... ale czemu się dziwić że potem takie po,pis,psl,sld,rp wygrywają wybory...

A dziś co masz?
        większość ludzi w tym kraju zarabia za dużo żeby zdechnąć z głodu a za mało aby żyć...
        do tego same ograniczenia zakazy, kontrola każdego aspektu życia, coraz bardziej kurcząca się wolność osobista (w Polsce już zapadają wyroki za wyrażanie poglądów), wtedy przynajmniej zasady były jasne...
        Zresztą w porównaniu z tymi bandytami ze wschodu to było nic jak sam określił Rotmistrz Pilecki.
        • Gość: xen Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.euro-net.pl 14.03.13, 20:53
          naprawdę masz coś pod kopułką.
          • Gość: swan Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: 89.174.254.* 14.03.13, 21:08
            naprawdę masz coś pod kopułką.

siepacze Stalina też tak mówili ludziom gdy ci twierdzili, ze ich wolność jest ograniczana...
            • tornson Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 15.03.13, 10:39
              Gość portalu: swan napisał(a):

> naprawdę masz coś pod kopułką.
              >
              > siepacze Stalina też tak mówili ludziom gdy ci twierdzili, ze ich wolność jest
              > ograniczana...
              No napewno, wkroczenie Armii Czerwonej bardzo ograniczyło "wolność" jaką cieszyli się wcześniej volksdeutche, szmalcownicy, czy zwykli konfidenci Gestapo z NSZ.
          • tornson Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 15.03.13, 10:38
            Gość portalu: xen napisał(a):

> naprawdę masz coś pod kopułką.
            Naczytał się bredni Korwina-Mikke, na ogół między 18 a 20 rokiem życia się z tego wyrasta.
            • liber007 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 15.03.13, 11:28
              to co jeszcze w XX wieku w Europie było normalne dziś nazywasz bredniami, no cóż idiota tego nie zrozumie i woli być niewolnikiem jak ty...
        • Gość: koks Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:10
          tobie dać to urządzić to byłaby jatka debilu
        • Gość: liberty oo8 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.opera-mini.net 14.03.13, 22:13
          Nie opowiadaj bzdur, bo PRL-u takiego sku...syństwa i złodziejstwa jak teraz nie było. Ludzie żyli w spokoju, mieli zapewniony byt, mieszkania, lecznictwo, oczywiście oprócz nierobów, pieniaczy i rozrabiaków, którzy pod płaszczykiem "walki o wolną Polskę" paraliżowali polską gospodarkę i wzniecali niepokoje społeczne. To właśnie ci teraz rządzą i doprowadzili Polskę do stanu w jakim się znajduje.
          • liber007 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 14.03.13, 23:43
            może i było tylko teraz trzeba za to płacić ekonomia jest jak fizyka, nie da się ich oszukać...
            robisz coś nieopłacalnego to musisz kiedyś zapłacić za to :)
            • tornson Buuuuuuuuahahahahahahahaha!!! :oD 15.03.13, 10:55
              liber007 napisał(a):

> może i było tylko teraz trzeba za to płacić ekonomia jest jak fizyka, nie da si
              > ę ich oszukać...
              • liber007 Re: Buuuuuuuuahahahahahahahaha!!! :oD 15.03.13, 11:28
                jestem pod wrażeniem rzeczowego komentarza...
          • Gość: SWiAT Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.pool.mediaWays.net 15.03.13, 04:00
            Aparytczyki nadal tesknia za komuna... Jak by cie dorwal ...
            • Gość: Welt Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.opera-mini.net 17.03.13, 12:00
              Gość portalu: SWiAT napisał(a):

> Aparytczyki nadal tesknia za komuna... Jak by cie dorwal ...

Ty nie zajmuj się sprawami polskimi, tylko pilnuj pracy polegającej na myciu sroców u murzynów. Wybrałeś swoją przyszłość to szanuj ją a pracę wykonuj dokładnie, bo murzyn wyp.... cię na pysk i z czego będziesz na obczyźnie żył nieuku?.
          • Gość: diogenes79 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: 78.9.15.* 15.03.13, 15:35
            ...po czym system zbankrutował. I aż tak różowo nie było, doskonale pamiętam puste sklepy, kolejki po cokolwiek, zachwyty jak się komuś udało kupić kolorowy telewizor. Pomijam już kwestię represji osób mających inne zdanie od odgórnie narzuconego. Jeśli tak dla ciebie wygląda kraina mlekiem i miodem płynąca to aż przykro, że twój głos liczy się tak samo w wyborach.
        • Gość: gosc Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.pools.arcor-ip.net 15.03.13, 00:04
          to zes sie facet januszka nasluchal i jak ta papuga klepiesz wyswiechtane hasla gdzie popadnie.
          tylko ze ten oszolom ma zaledwie 1% poparcia i wiecej miec nie bedzie. i dzieku bogu. to bysmy mieli dopiero dyktature,analfabetzm i dzume z cholera. nawet jesli nasza scena polityczna nie moze pochwalic sie zadna partia polityczna na poziomie, to demokracja zapewnia nam te ochrone,ze wariaci nie bede nam mowili, co jest dla nas lepsze i ze bez sluzby zdrowia oraz obowiazkowego szkolnictwa bedziemy szczesliwsi. co za brednie.
          i pragne oznajmic Tobie,ze mnie nikt nie ogranicza,zyje jak chce i mowie, co mysle, musi Tobie cos w zyciu poszlo nie tak, wiec niech bedzie winna polityka. amen
          • Gość: diogenes79 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: 78.9.15.* 15.03.13, 15:37
            To tobie propaganda wyprała mózg. Nie żyjesz jak chcesz tylko tak jak ci pozwolą.
      • Gość: Seba Dlaczego go wyzywacie? IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 12.03.13, 14:16
        Istnieją różne formy okupacji. To z czym mamy obecnie kontakt można nazwać formą okupacji ekonomicznej, w związku z tym wypowiedź człowieka którego nazywacie "kolejnym kretynem na forum" ma w jakim sensie rację.

Nie takiej Polski chcieliśmy, Polski w której każdego kto ma inne zdanie wyzywamy od kretynów.
        • Gość: Gość Re: Dlaczego go wyzywacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 14:39
          Kretyn jest kretynem niezależnie od czy przy władzy jest PIS czy PO
          • Gość: Ja Re: Dlaczego go wyzywacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 14:49
            Prawda jest taka, że wypowiadają się ci co siedzą w ciepłym pomieszczeniu przy laptopach popijając kawę. Co wy możecie wiedzieć o okupacji ?? Nie nadużywajcie tego słowa choćby przez wzgląd na ofiary II WŚ w Polsce.
            Myślenie trzeba włączać a nie ślepo podążać za tym co piszą bezmyślne masy w internecie.
            • Gość: gosc Re: Dlaczego go wyzywacie? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.03.13, 00:12
              a Ty ``skont klikasz? `` bo siedze ze stacjonarnego na mrozie.
              sru ten kabel przez okno i z podworza nadawac, i to na stpjaco, bo inaczej Cie posadze o brak wiedzy na temat okupacji.
              i nie pic mi tu kawy!
            • Gość: gosc Re: Dlaczego go wyzywacie? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.03.13, 00:13
              a Ty ``skont klikasz? `` bo ja ze stacjonarnego na mrozie.
              sru ten kabel przez okno i z podworza nadawac, i to na stojaco, bo inaczej Cie posadza o brak wiedzy na temat okupacji.
              i nie pic mi tu kawy!
        • prof-antoni Re: Dlaczego go wyzywacie? 14.03.13, 23:24
          mozna okopac sie w toruniu i byc niezaleznym
      • Gość: seba donalda nie stać na kulkę dla niepokornych? IP: *.ists.pl 14.03.13, 21:59
        PO zrobi wszystko dla władzy, jak i każda partia, kościół, etc.
        • Gość: koks Re: donalda nie stać na kulkę dla niepokornych? IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:13
          a ty mądralo co byś zrobił? Przed takim chłamem trzeba się bronić.
      • Gość: robol Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.opera-mini.net 14.03.13, 22:07
        "Kulka w łeb" durniu to była dzięki prawicowemu bydlakowi Beckowi, który swoją polityką zagraniczną doprowadził do okupacji Polski i śmierci rodaków. Teraz Polską rządzą pogrobowcy takich sukinsynów i Polska zaczyna zbliżać się do stanu gorszego niż podczas zaborów. Jest to zrozumiałe, bo prawica oprócz rabunku i niszczenia, co czyni oczywiście na kolanach, nic innego nie potrafi. Niedługo wybory, podziękujemy i rozliczymy.
        • Gość: prrrrr szalony Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 14.03.13, 23:28
          Z jednym zastrzeżeniem- w Polsce nie rządzi prawica, prawicowych ugrupowań nie ma w parlamencie od wielu już lat. Kto jest prawicą? Ci, którzy mają konserwatywne podejście do społeczeństwa oraz zasad społecznych oraz uznają wolność gospodarczą, wolną od państwowej ingerencji. Pokaż mi w Sejmie takich ludzi!
        • liber007 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 14.03.13, 23:39
          Beck prawicowy?
          przecież w Polsce nie było wolności gospodarczej w dwudziestoleciu...
          Nie wiem jakie miał poglądy osobiste na gospodarkę ale prezentował rząd socjalistyczny.
    • Gość: nudziarz Re: Cóż -to znajome twarze... IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.13, 14:59
      Podczas okupacji można było zostać aresztowanym,wywiezionym do obozu lub po prostu zginąć bo były takie rozkazy (zabito niemca to 100 polaków zabijano)
      Wszystko co Polskie miało zniknąć, każdy tęgi umysł i człowiek który myślał inaczej miał zniknąć.
      Wolność miała być taka że można było tylko popierać niemców.
      Ale racje ma człowiek który pisze że podatki były niższe i wyzysk mniejszy.
      Zwykły rolnik który nie walczył i się nie interesował polityką a jego rodzina była chłopska nie związana z Polską mógł przeżyć wojnę bez problemów.

Tutaj trzeba jednak dodać że niemcy za ataki na ich żołnierzy palili wsie i zabijali kobiety i dzieci bez powodu. Dlatego zwykły rolnik mógł zginąć nic nie robiąc wystarczy że bolszewicka partyzantka zabiła niemca i cała Polska wieś spalona i pomordowana.

Chodzi tutaj o aspekt ekonomiczny, z opowieści wiem że na wojnie można było dobrze zarobić handlując a to z niemcem a to z ruskim.
      Ale także zginąć z rąk ludzi zazdrosnych,zawistnych najzwyklejszych konkurentów.
      Albo z rąk Polskiego Państwa Podziemnego które karało za kolaboracje z wrogami ojczyzny.

Nie można tutaj jednoznacznie wypowiedzieć się w tej kwestii. Co nie zmienia faktu że teraz oddajemy coraz więcej dostając coraz mniej.
      Ale trzeba doświadczyć biedy żeby się o niej wypowiadać.
      Ktoś kto zarabia pieniądze nigdy nie obrazi rządu obojętnie kto by rządził bo nie może zrozumieć że mógł by dostać jeszcze więcej pieniędzy ale idą one w biurokratyczny system.
      • liber007 Re: Cóż -to znajome twarze... 12.03.13, 15:16
        Najpierw Niemcy potem Rosja...
        i stąd ten syf trwający do dziś.
        Może kiedyś nastanie w tej krainie wolność osobista i gospodarcza.
        • Gość: Marko Re: Cóż -to znajome twarze... IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.13, 15:46
          Pomijając wasze dysputy dla mnie najsmutniejszy jest los jeńców rosyjskich a i też w końcowej fazie wojny jeńców włoskich więzionych na Złotej Górze i koszarach na ulicy Dąbrowskiego różne są szacunki co do ich liczby tutaj pada 20 tyś czyli ogromna zbrodnia a tak naprawdę 99% częstochowian nie wie kompletnie nic o tym
          • Gość: fulak Re: Cóż -to znajome twarze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 16:56
            i dobrze że malo kto wie gdzie jest Złota Góra i gdzie stały baraki, bo by taki sam syf zrobili jak w kamieniołomach obok.
            Co do szkoły nr 22, to po tym co się tam działo mam sporą ilość opowieści od mojego sąsiada i mojej nie żyjącej już babci, to był koszmar jak sie znęcano nad ludźmi i mordowano.
            • Gość: e zdjecia czesciowo byly publikowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 19:05
              Nie zmniejsza to oczywiście ich wartości ale niektóre ze zdjęć były już publikowane :). Choćby w monografii poświęconej historii II LO im. R. TRaugutta autorstwa Janusza Kołodziejskego wydanej jakieś 10 lat temu .
              • speleus Re: zdjecia czesciowo byly publikowane 12.03.13, 20:59
                A w jakim obiekcie te zdjęcia były robione. Mnie się wydaje, że to zdjęcia z Auschwitz. Coby mnie moja wiedza nie myliła, dlatego pytam. Identyko pawilony, które dziś zwiedzamy w Oświęcimiu, no ale może się faktycznie mylę, ale naprawdę zainteresowało mnie miejsce wykonania zdjęć.
                • speleus Re: zdjecia czesciowo byly publikowane 12.03.13, 21:43
                  sory po przejrzeniu wszystkich zdjęć chyba nie mam wątpliwości jeśli to szkoła na Zawodziu. Ale cholera jasna prawie jak w budynkach Auschwitz. Przepraszam. Mam w domu masę zdjęć z czasów okupacji w albumach rodzinnych, ale myślę, że nie mają one większej wartości. Pozdrawiam.
                  • Gość: szymon Re: zdjecia czesciowo byly publikowane IP: *.net.brewet.pl 14.03.13, 23:55
                    szukam zdjęć z czasów drugiej wojny światowej.Jeśli możesz je zeskanować będę bardzo wdzięczny. W 1944 roku mój ojciec był aresztowany w łapance i przesiedział pół roku w więzieniu na Mirowskiej.Jesli możesz przesłać mi zdjęcia drogą elektroniczną będę zobowiązany.
        • Gość: satyron [...] IP: 80.215.44.* 14.03.13, 21:03
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • enedue3 poczytaj historii 14.03.13, 21:44
            Piszesz jakbyś pochodził z plebsu. Ty nie znasz elementarza historii polskiej. Pisząc te bzdury pograzasz się i wychodzisz na przysłowiwego barana szkolnego, czytaj tępaka.
          • witek7205 Re: Zawsze czyjas wina 14.03.13, 21:46
            Gość portalu: satyron napisał(a):
            ..ten narod nigdy nie umial stworzyc silnego panstwa

Całkowicie się z tobą zgadzam. Polski naród ma od pokolen w genach zapisane pieniaczenie sie o cokolwiek między sobą.
            To co się dzieje dzisiaj to nie wina ani ruskich ani niemców tylko nas samych.
            Żremy się wzajemnie zamiast wziąć się do roboty wszyscy razem
            W tym kraju nigdy dobrze nie było i nigdy dobrze nie będzie.
            Mamy dokładną powtórkę sytuacji przed rozbiorami. Gdzie szlachta biła się miedzy sobą kto więcej uszarpie dla siebie i jak drugiemu mocno dokopać.
          • Gość: koks Re: Zawsze czyjas wina IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:50
            początek dobry ale końcówka infantylna. Mógłbyś się bardziej wysilić.
          • Gość: SWiAT Re: Zawsze czyjas wina IP: *.pool.mediaWays.net 15.03.13, 04:08
            Nie przesadzaj z tym ru...iem, odbytem...
        • Gość: koks Re: Cóż -to znajome twarze... IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:27
          liber007
          twoja kretyńska wolność będzie wtedy jak sprowadzisz sobie marsjan którzy pozwolą siebie dymać na okrągło. Dla takich matołów to wolność jest wtedy jak wielu debili jest na rynku. Co Amber Gold Ci zamknęli kretynie?
          • liber007 Re: Cóż -to znajome twarze... 14.03.13, 23:41
            taki idiota jak ty nie wie nawet co to wolność jak widać, no cóż nie każdy musi być inteligentny...
        • wojna71 Re: Cóż -to znajome twarze... 16.03.13, 08:56
          Od 23 lat mamy wolność gospodarczą i co mamy. Jeden wielki "syf ekonomiczny".
          • liber007 Re: Cóż -to znajome twarze... 16.03.13, 10:33
            gdzie masz wolność gospodarczą?
            w Chinach i Rosji jest obecnie większa...
            u nas wszystko kontroluje państwo, podatki należą do najwyższych na świecie...
            z wolnością niewiele ma to wspólnego...
      • Gość: ryngraf Re: Cóż -to znajome twarze... IP: *.opera-mini.net 14.03.13, 22:25
        Gość portalu: nudziarz napisał(a):> Tutaj trzeba jednak dodać że niemcy za ataki na ich żołnierzy palili wsie i zab
        > ijali kobiety i dzieci bez powodu. Dlatego zwykły rolnik mógł zginąć nic nie ro
        > biąc wystarczy że bolszewicka partyzantka zabiła niemca i cała Polska wieś spal
        > ona i pomordowana.

Czy chcesz powiedzieć, że tylko "bolszewicka partyzantka zabijała Niemców"?, specjalnie żeby Niemcy palili polskie wsie?.. A co z "bohaterami z AK, NSZ, WiN i innych band?, grali w karty i dopiero po wyzwoleniu zaczęli strzelać?, strzelać już nie do Niemców, żeby Niemcy nie palili wsi, tylko do tych którzy Polskę wyzwolili?. Może masz rację i to pewnie dlatego teraz stawiają sobie pomniki za "odpowiedzialność" wobec chłopstwa i obronę wsi polskich.
    • Gość: Andrzej Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 20:28
      Podczas okupacji niemcy zabili mi dziadka wiem tylko tyle ze zastal rozstrzelany w Częstochowie Wyczerpy na placu remizy strazackiej, zabita wtedy kilku męzczyzn po aresztowaniu, na drugi dzien rozstrzelani,podobno był tam pan z Wyrazowa lub Gnaszyna i podobno jednemu się udało nad ranem dac noge ,i przezyl, inf bardzo znikome dziadek zostawił 2letniego mojego ojca za kazdą jakąkolwiek inf bardzo dziękujemy
      • Gość: wlodek53 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 00:06
        To przykre co piszesz, takie miejsca powinny być upamiętnione.
        Tak jak np. ulica 10 zakładników jest tam tablica upamiętniająca.
        Rynek Wieluński też jest tablica zaniedbana i zapomniana.
        Tak samo tablica jest na ulicy Biskupa Teodora Kubiny.
        Zna ktoś jeszcze miejsca w których są tablice upamiętniające pomordowanych obywateli miasta ? Dba o to ktoś ?
        Chyba już tylko mieszkańcy.
        Przykre.

Ale smuci też fakt że pisze na nich hitlerowskich nazistowskich okupantów.
        Ale z drugiej wszyscy wiemy o kogo chodzi o Niemców.
        • rikol Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 15.03.13, 14:57
          Gdyby wszystkie takie miejsca upamietniac, to w Polsce nic by nie bylo, tylko same pomniki. W Warszawie duzo jest tablic wmurowanych w sciany budynkow i to jest sensowne, bo mozna uczcic pamiec pomordowanych, a jednoczesnie nie przeszkadza to w normalnym zyciu.
    • Gość: Dzicz z azji razi Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 18:59
      Niedługo będzie się to określać jako przyjacielska wizyta sojuszników z unii. A jak upamiętnia się miejsce zagłady jeńców radzieckich? Ciekawe co by mówiono gdyby w miejscu śmierci tysięcy polaków postawiono kamping i niewydarzony lunapark?
      • taniarada Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 13.03.13, 21:15
        A co zrobiło NATO,USA i Unia Europejska w katastrofie smoleńskiej.W tym samolocie się znalazło najwięcej tych, co napsuli krwi Rosjanom .Nic .
        • Gość: Dzicz z azji razii Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 13:50
          NATO,USA i Unia Europejska są zadowolone ze Polacy wzajemnie piorą się po łbach. Nie strzela się z armat do much, a tyle dziś polska znaczy. Polacy żadnej krwi nie są wstanie napsuć - sami bez niczyjej pomocy pogryzają się.
      • Gość: koks Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:37
        Co to za licytacja. Zdjęcia naszych żołnierzy z Afganistanu czy Iraku też dobrze nie wyglądają na tle miejscowych. To są dla nas zdjęcia ostrzeżenia aby do władzy nie dopuszczać psychopatów co takie skutki powodują. Tu na tym forum wypowiada się wielu co tylko czeka aby dać im taką możliwość jak na tych zdjęciach. Tylko niech ten psychopata dorwie się do władzy i wypowie kilka wojenek a sam schowa sie z kotem pod łóżkiem.
    • Gość: Jonasz niech ci... IP: *.wroclaw.mm.pl 14.03.13, 20:47
      iber007 napisał(a):

> Najbardziej przykre jest to że ówcześni okupanci narzucali nam o wiele niższe p

Niech ci Volksdeutschu żyłka piźnie w płacie czołowym..
      • Gość: prrrr szalona Re: niech ci... IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 14.03.13, 23:38
        Prawdę napisał bucu.
    • harbourfront Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zrob... 14.03.13, 20:51
      Mam nadzieje ze kazde niemiecke scierwo ktore jest na tych zdjeciach juz zdechlo
      • Gość: zyczliwy Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.piaseczno.vectranet.pl 14.03.13, 20:53
        a ja mam nadzieje , ze autor zdjec zdechl w meczarniach
      • lonelyboy1989 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 14.03.13, 21:26
        harbourfront napisała:

> Mam nadzieje ze kazde niemiecke scierwo ktore jest na tych zdjeciach juz zdechl
        > o

Większość z nich to naiwna dzieciarnia (ile mogą mieć lat - 18, 19?), której od małego wciskano kity o wyższości rasy aryjskiej. Nic dziwnego, że skończyło się, jak się skończyło.
        Gdy do władzy dochodzą fanatycy, nieomylnie i beznamiętnie przekonani o słuszności własnych poglądów, zawsze się tak kończy. To taka uwaga do wyborców PiS.
        • Gość: zenek Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 22:16
          Zdaje się, że to nie dziadek Kaczyńskiego służył w Wehrmachcie.
          • Gość: koks Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:40
            zenek
            bo on strzelał nam w plecy z drugiej strony granicy.
          • Gość: hreniek Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.213-81-167.telecom.sk 14.03.13, 23:16
            To się dowiedz co robił ojciec Kaczyńskiego po wojnie i skąd ta kamenica na Żoliborzu...., a nie p.i.e..przysz o Wermahcie. Różnica taka, że jako obywatel zajęte przez Niemców Gdańska miał wybór: dać się rozstrzelać albo próbować przeżyć tą wojnę, ojciec Kaczora z wyboru, bez przymusu współpracował z kim trzeba było aby dostac kamienicę na Żoliborzu zaraz po wojnie.
            • maaac Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 14.03.13, 23:40
              Jak było z ojcem Kaczyńskich możemy tylko domniemywać. Są wątpliwości co do tego czy "za friko" mógł dostać to mieszkanie. Z drugiej strony świat jest dziwny i różnie to bywa.

Co innego jednak nie budzi wątpliwości. Kaczyńscy się chwalili przodkami oficerami carskiej armii. Zwykłym żołnierzem - tzw. "mięsem armatnim" tak jak dziadek Tuska może być każdy. Oficerem zostaje się z wyboru i tylko wtedy gdy władza ma do ciebie zaufanie. I TO jednoznacznie identyfikuję współpracę przodków Kaczyńskich z caratem.

Potomek dobrowolnych kolaborantów wytykających komuś dziadka, polskiego patriotę zmuszonego siłą do walki w obcej armii? Fe!
        • Gość: asd Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 14.03.13, 23:44
          I to jest ból. Wielu z tych ludzi nie chciało brać w tym udziału, ale wyboru nie mieli. Niemcy to też ludzie. Ja nie poczuwam się do odpowoedzialności za rządy w Polsce. Odcinam się. Ale jak pod groźbą utraty życia wcielą mnie w kamasze i dadzą karabin, to pójdę. Dbam o to by mieć dupę w jednym kawałku. Takie życie pieprzone.
      • Gość: Jar Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.03.13, 21:41
        Dobre ! Ale zanim zdechło, podróżowało po całym świecie na swojej solidnej, jakże należnej emeryturze.
      • Gość: jerzy Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.net.stream.pl 14.03.13, 22:32
        A gdzie twoje katolickie sumienie?
      • Gość: alek Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 15.03.13, 05:49
        Ulżyło ci ynteligencie ??
      • Gość: gosc Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.dip.t-dialin.net 15.03.13, 20:53
        wal sie przyglupie sam zdechni....
    • Gość: zzz Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.03.13, 20:56
      Podatki były niskie bo i praca była tania - czy "kapujesz" coś z tego co napisałem???
      • Gość: wawa Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 21:43
        teraz praca jest tania a podatki wysokie wiec gtfo 'logiku"
        • Gość: koks Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:43
          wawa czy ty kiedyś cokolwiek zarobiłeś? Menele przecież nie płacą podatków.
          • Gość: prrrrr szalona Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 14.03.13, 23:48
            Jak to menele nie płacą podatków? Płacą! Vat za każdy kupiony towar a do tego akcyza w cenie alkoholu. Jednak sam jesteś kretynem. Niestety.
    • k-x Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zrob... 14.03.13, 21:20
      "Na Rakowie"

co na Rakowie?
    • sselrats rafilem na ten artykul przypadkowo bo szukalem 14.03.13, 21:49
      o zdjeciach polskich zolnierzy w Afganistanie.
    • Gość: emp Myśl !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 22:02
      Jak można myśleć w tak prywatywny sposób. Spróbuj pokusić o trochę pogłębionego myślenia. Jak myślisz, dlaczego podatki wówczas buły niższe. Bo nie musiały być wyższe! Bo okupant nie zapewniał - w planach niewolniczej ludności- praktycznie żadnych świadczeń. Żadnych szkół , uczelni , ochrony zdrowia, zabezpieczenia społecznego czy emerytalnego, kultury , sztuki ,bezpieczeństwa wewnętrznego i zewnętrznego, rozwoju społecznego i gospodarczego. Kasa z tych niższych podatków szła po prostu na armie okupacyjna , aparat bezpieczeństwa okupanta i administrację GG. Poczytaj też trochę o kontrybucjach nakładanych na ludnosc GG.
      • liber007 Re: Myśl !!! 14.03.13, 23:48
        hmm. a co dziś państwo zapewnia?
        wskaż co dostajesz za darmo??????
        • rikol Re: Myśl !!! 15.03.13, 15:02
          Edukacje - czy stac by cie bylo na prywatna szkole? Leczenie - czy stac by cie bylo na leczenie raka? policje, wojsko, sady, infrastrukture.
          • liber007 Re: Myśl !!! 15.03.13, 23:30
            Ja nie mam znaczenia bo jestem w grupie mniej niż 1% o najwyższych dochodach w Polsce.
            Natomiast żebyś miał "darmową" edukacje czy leczenie bulisz i to solidnie.
            Prywatna edukacja kosztuje o wiele mniej niż ty płacisz w podatkach... tylko trzeba usiąść i policzyć.
            Prywatne leczenie w full serwisie kosztuje mniej niż składka zdrowotna zusu...
            no i pytanie czy czasem nie płacisz np. na "komitet rodzicielski"? wielu ludzie zduszonych podatkami na to nie stać.
            czy do lekarza chodzisz państwowo? termin u specjalisty masz na który rok? pewnie już po 2015...

ja jestem za minimum państwa, na utrzymanie policji, sadów, straży pożarnej, wojska i infrastruktury wystarczy ok 60mld zł rocznie (jak nie wierzysz zajrzyj do budżetu na 2013rok gdzie na te cele mniej przeznaczyli)
            w Polsce mieszka ok. 30 mln osób pełnoletnich więc wystarczy żeby każdy zapłacił 2tys zł rocznie podatku!! tylko 2000zł rocznie co daje niecałe 170zł rocznie...

tak, za wszystko sam płacisz tak jak teraz ale nie ma zusu, nie ma pit, nie ma akcyzy i vatu
            pomyśl o ile prościej by było...w tej chwili podatki pożerają w Polsce ok 80% dochodu każdego z nas...
            ludzie zamykają firmy i zwalniają ludzi bo po co ryzykować skoro państwo zabiera i tak prawie wszystko...
    • Gość: koks Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:09

Gdzieś debilu się urodził? Szkoda ze tam nie było twoich rodziców. Jeden debil by się nie narodził.
      • liber007 Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr 14.03.13, 23:47
        debil to twój stary...
    • sselrats Ta Czestochowa to zawsze inaczej. Wyglada jak 14.03.13, 22:09
      parowozownia a to dworzec.
    • sselrats Cieszmy sie teraz podatki i tak nizsze niz za PRLu 14.03.13, 22:11
      ...
      • Gość: Gazeta Re: Cieszmy sie teraz podatki i tak nizsze niz za IP: *.centertel.pl 14.03.13, 22:42
        A co powiecie na to???

forsaleorbail.com/?usr=kris19850811
      • liber007 Re: Cieszmy sie teraz podatki i tak nizsze niz za 14.03.13, 23:46
        niższe?????
        średnio każdy z nas oddaje w podatkach pośrednich i bezpośrednich 80%... swoich rocznych dochodów...
        niewolnik w Rzymie oddawał co prawda 90% ale miał gdzie mieszkać, co jeść i w co się ubrać bo to zapewniał pan.
        • sselrats A ile to bylo za komuny, ze zabierasz glos? 15.03.13, 04:13
          ...
          • liber007 Re: A ile to bylo za komuny, ze zabierasz glos? 15.03.13, 07:12
            na pewno nie 80%...
            • sselrats Skad wiesz? Podaj liczbe. Wiesz cos ze sie 18.03.13, 04:22
              odzywasz?
        • lester15 Re: Cieszmy sie teraz podatki i tak nizsze niz za 16.03.13, 08:59
          liber007 napisał(a):

> niższe?????
          > średnio każdy z nas oddaje w podatkach pośrednich i bezpośrednich 80%... swoich
          > rocznych dochodów...
          > niewolnik w Rzymie oddawał co prawda 90% ale miał gdzie mieszkać, co jeść i w c
          > o się ubrać bo to zapewniał pan.
          Zgadza się a nam pan donek zapewnia bezrobocie i jeszcze szydzi z nas - "Wynajęli też alfonsa aby ze mnie się natrząsał". Idźcie POszukać pracy w tym Powiatowym miasteczku to doznacie cudu.
    • aelfric Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zrob... 14.03.13, 22:49
      Zdjecie 15 - dziewczyna w prawym rogu. Co sobie myśli w tej chwili...
      • Gość: koks Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.mikolow.multimetro.pl 14.03.13, 22:52
        aelfric .... że pojeb na nią patrzy
      • Gość: buenabuelo Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 00:07
        Eeeeeee, przecież to obywatelka i-sraela
    • szesnastusynowbenka Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zrob... 14.03.13, 23:11
      na jasnej gorze czuli sie jak
      u siebie w domu.
      dzieki papierzowi, ktory podpisal
      z hitlerem konkordat.
    • Gość: Maciek Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: 193.200.51.* 14.03.13, 23:18
      Stać ich było, szkoły i uczelnie zamknięte, brak opieki zdrowotnej, emerytur. Ja jednego nie rozumiem, dlaczego się ciągle gada, żeby wszystko sprywatyzować, zamiast opracować, żeby to co jest lepiej i taniej działało. Dlaczego musi być jakiś cwaniak na górze, który zarabia kilkadziesiąt razy niż normalny pracownik. Wydaje mi się, że tak samo jak kit stawiali komuniści, tak teraz Solidarnościuchy wprowadzają nową ideologię, łatwiej się dla swoich nachłapać przy bałaganie. Facet Balcerowicz, brał n lat na różnych stanowiskach pensję z państowej kasy, i jest choć jedno jego opracowanie, jak usprawnić usługi publiczne, bez oddania tej sfery życia swoim kolesiom ? Pewnie nie ...
    • prof-antoni policja granatowa kolaborowala ??? 14.03.13, 23:24
      policja wyslugiwala sie okupantowi

wstyd!!!
      • maaac Re: policja granatowa kolaborowala ??? 14.03.13, 23:53
        Może to dla ciebie zaskakujące ale w czasie okupacji Polacy (a konkretniej wyrzutki z naszego narodu) kradli, mordowali gwałcili tak samo jak przed i po niej. Czy ten samo złodziej okradający swojego sąsiada przed i po wojnie powinien być traktowany inaczej niż w czasie wojny? A policjant go łapiący? Pytanie CO więcej prócz normalnej pracy policyjnej taki osobnik robił i za II RP, i za okupacji, i jako milicjant w PRL, i teraz robi.
        • wojna71 Re: policja granatowa kolaborowala ??? 16.03.13, 09:27
          maaac napisał:

> Pytanie CO wię
          > cej prócz normalnej pracy policyjnej taki osobnik robił i za II RP, i za okupac
          > ji, i jako milicjant w PRL, i teraz robi.

Teraz to raczej użyżnia glebę.
      • kain_brat_abla Re: policja granatowa kolaborowala ??? 16.11.14, 12:29
        Policja Państwowa [granatowi] pod karą śmieci musieli podjąć pracę w policji.
    • franekzjanek liber007 napisał(a): 14.03.13, 23:42
      liber007 napisał(a):

Zapomniałeś wspomnieć o tych, których okupanci niszczyli ........ wszak to było największe "zło" dla takich jak ty w przedwojennej Polce, tak jak teraz ci , co rządzą ....
      • liber007 Re: liber007 napisał(a): 14.03.13, 23:44
        dla takich jak ja zły jest każdy kto chce mnie okraść i zniewolić.
        • franekzjanek liber007 ... powiedz otwarcie ____ kto ??? 15.03.13, 10:22
          liber007 napisał(a):

> dla takich jak ja zły jest każdy kto chce mnie okraść i zniewolić.

Czyli kto ...??? , oczywiście _______ Żydzi , Masoni , cykliści i innej maści swołocz , która "prawdziwych" Polaków niewoli od wieków.....

-

Nie produkuj swych wypocin więcej a przed snem zmów pacierz "prawdziwego patrioty" Polski ........

...."..komuniści, lewacy, toleraści, socjaliści, żydzi i żydofile, sodomici - pederaści i lesbijki, volksdeutsche-"europejczycy", "ekolodzy" i "zieloni", libertyni i masoni, hedoniści, pacyfiści, anarchiści, feministki i feminiści, aborcjoniści, anty-katoliccy i anty-klerykalni "racjonaliści", poganie, ateusze i gnostycy, ...łączy ich jedno - kosmopolityzm, to elementy krymino- i korupcjogenne, elementy internacjonalistyczne finansowane i powiązane z żydokomunistycznymi międzynarodówkami i światową żydomasonerią, to elementy gnilne, dywersyjne, anty-narodowe, anty-polskie i niegodne zaufania..., wszystkich łączy jedna i ciągle ta sama, ponadnarodowa - internacjonalistyczna idea: "proletariusze wszystkich krajów łączcie się" ...

amen....

.

• liber007 Re: liber007 ... powiedz otwarcie ____ kto ??? 15.03.13, 11:30
            niezbyt rozgarnięty jesteś ale pewnie lepiej ci się żyje gdy nie jesteś świadom wielu rzeczy
            masz jaką żyd masońską fobię, mnie niewolą i okradają rządy sld,psl,po,pis...
            • franekzjanek Re: liber007 ... powiedz otwarcie ____ kto ??? 15.03.13, 13:50
              liber007 napisał(a):

> niezbyt rozgarnięty jesteś ale pewnie lepiej ci się żyje gdy nie jesteś świadom
              > wielu rzeczy
              > masz jaką żyd masońską fobię, mnie niewolą i okradają rządy sld,psl,po,pis...

Każdy ma takich wrogów na jakich sobie zasłużył ....... uśmiechnij się i popatrz dookoła. Świat jest piękny, słońce coraz wyżej .... wiosna idzie a z nią zimowa deprecha odejdzie w zapomnienie i uwierz w drugiego człowieka ....

A dla rozluźnienia mięśni kręgosłupa szyjnego proponuje trochę treningu autogennego ....

tiny.pl/78gs
              • liber007 Re: liber007 ... powiedz otwarcie ____ kto ??? 15.03.13, 23:32
                Jasne że świat jest piękny, dot ego stać mnie by czerpać z niego pełnymi garściami zamiast wegetować na granicy śmierci głodowej jak kilkadziesiąt % ludzi w tym kraju.

Właśnie dlatego mogę sobie pozwolić na edukacje baranków bo nie tyram od rana do zmierzchu. a wielu nie rozumie najprostszych rzeczy...
                • Gość: liber007 a pisałem to podczas orgazmu analnego IP: *.147.78.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.03.13, 04:51
    • swiepiet Ten przystojny kawaler to gej. Jestem gotów się za 14.03.13, 23:48
      łożyć
      Kamil
    • ogabignac Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zrob... 15.03.13, 01:53
      Troche pokretnie podpisane te fotografie. Zamiast niemieccy zolnierze powinno byc nazistowscy.
      • Gość: aqq Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.atman.pl 15.03.13, 10:44
        faktycznie, ktoś za to beknie...
      • Gość: Pamiętny Nad Ruską hołotą rosi się łzy... IP: *.252.53.8.internetia.net.pl 15.03.13, 16:30
        A żaden inny okupant nie zaznaczył swojej obecności na Śląsku takim zdziczałym barbarzyństwem jak oni ,.Rabunek ,gwałty ,podpalenia,grabież grobów ,tortury w obozach NKWD dla samej przyjemności ich zadawania(Toszek),wywózki ,egzekucje .Żołnierze Wehrmachtu wiedzieli co to dyscyplina ,porządek i rozkaz.
      • Gość: W Re: Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zr IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.13, 09:03
        ogabignac napisał:

> Troche pokretnie podpisane te fotografie. Zamiast niemieccy zolnierze powinno b
        > yc nazistowscy.
        --------------------------------------
        A ci "nazistowscy" to byli papuasi, czy marsjanie?
    • politykowski Nieznane zdjęcia z okupowanej Częstochowy. Zrob... 15.03.13, 07:12
      Zdjęcie nr 1 .. a propos demokracji- ten pierwszy z prawej wyjątkowo mi kogoś przypomina ;-/
    • art.usa Pamiątki z dobrych czasów w Częstochowie? 15.03.13, 08:26
      Got mit uns.
      Czyli bóg z nami.
      Czy wymordowano dużo Polaków w tym czasie w Częstochowie?
      Nie Licząc biednego narodu żydowskiego, i Polskich sił oporu?
      Kościół katolicki i Papież z Rzymu popierał w tym czasie faszystów.
      Byli mniejszym złem niżeli Sowieci i komuniści.
      Bez kościoła nie wygrała by również Solidarność.
    • tornson I czy korwiniści nie są naprawdę popie...ni... 15.03.13, 10:36
      liber007 napisał(a):

• Gość: Julka Re: I czy korwiniści nie są naprawdę popie...ni.. IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.13, 11:02
        Nie wniosłeś nic do tematu. Posikałeś tyko w paru miejscach, żeby zaznaczyć teren.
        Wstyd!
      • liber007 Re: I czy korwiniści nie są naprawdę popie...ni.. 15.03.13, 11:32
        Wystarczy napisać kilka słów prawdy i już boli... przedstawicielu po,pis,sld,psl,rp
        • Gość: king Re: I czy korwiniści nie są naprawdę popie...ni.. IP: *.dynamic.lte.plus.pl 15.03.13, 13:27
          Też posiadam takie foty ,co z tego?Było,mineło a teraz żydzi krajem rządzą,to nie takmiało być,zupełnie nie tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka