Dodaj do ulubionych

Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-)

28.05.14, 17:23
www.deklaracja-wiary.pl/img/lista_pod.pdf

:-):-):-):-)
Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 17:34
      No cóż, a to Polska właśnie.
      W Wielkiej Brytanii mieli podobny problem ale uporali się z nim błyskawicznie.
      Lekarz, który by odmówił przyjęcia pacjenta z powodów obojenie jakich, miał natychmiast owy
      zakaz specjalizacji. Co praktycznie pozbawiało go prawa do wykonywania zawodu.
      Ale GB to normalny kraj jakby................!
      Dyzio.
      • ainafets Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 17:59
        Rozumiem, że od tej pory lekarze, którzy podpisali deklarację będą w swoich prywatnych gabinetach leczyć tak jak Jezus Chrystus, czyli za darmo lub co łaska. W końcu chcą, aby prawo boskie było górą.
        • januka202020 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 01:28
          Jako pacjenci cieszymy się, że ci lekarze, którzy podpisali te deklaracje moralne, nie będą chcieli nas oszukać, wyłudzić pieniądze, ani nas zabić - pod płaszczykiem eutanazji, że będzie więcej pieniędzy- nas uczciwych podatników- na prawdziwe leczenie od chorób , a nie - na zabijanie, czy na niezdrowe i niemoralne zachcianki zachwianych życiowo i zagubionych jednostek
          • ainafets Re: januka 202020 02.06.14, 17:52
            januka202020 napisała:

> Jako pacjenci cieszymy się, że ci lekarze, którzy podpisali te deklaracje moralne, nie będą chcieli nas oszukać, wyłudzić pieniądze, ani nas zabić - pod płaszczykiem eutanazji, że będzie więcej pieniędzy- nas uczciwych podatników- na prawdziwe leczenie od chorób , a nie - na zabijanie....

Nigdy żaden lekarz nie proponował mi eutanazji, ja też jeszcze o to nie prosiłam - "nie chciał mnie zabić po płaszczykiem eutanazji". Jestem zwolennikiem eutanazji.
            Rozumiem, że Ci lekarze, którzy podpisali deklarację w państwowych szpitalach i przychodniach, też nas tak dobrze będą leczyć jak w prywatnych gabinetach? Bardzo się cieszę, że od tej pory w państwowej służbie zdrowia lekarz będzie, grzeczny, miły, kompetentny, nie będzie sugerował mi wizyty w swoim prywatnym gabinecie.

... czy na niezdrowe i niemoralne zachcianki zachwianych życiowo i zagubionych jednostek.

czy te niemoralne zachcianki to antykoncepcja i in vitro?

• n.u.d.a Re: januka 202020 02.06.14, 18:31
              tak, ale tylko Ci z listy - katoliccy :) więc nie wiem, czy chcesz.... bo piguł Ci nie przepisze, bo Ty chesz :)
        • januka202020 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 01:49
          Prywatny gabinet utrzymuje się w zasadzie z opłat pacjentów za daną pomoc lekarską. Natomiast lekarze, którzy podpisali deklaracje lojalności wobec życia ludzkiego, nie będą pobierać od ciebie synusiu - córeczko - opłat, z tego właśnie powodu - jeśli tam się zgłosisz w takim swoim mrocznym celu - że ani ciebie, ani nikogo innego nie zabiją, ani nie okaleczą wyłudzając za to pseudoleczenie duże pieniądze.

A swoją drogą - jesteś chyba najbardziej nieszczęśliwym człowiekiem na świecie, dlatego , że twoja matka ciebie nie zabiła? Wyrazy współczucia!
          • ainafets Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 18:08
            januka202020 napisała:

> Prywatny gabinet utrzymuje się w zasadzie z opłat pacjentów za daną pomoc lekarską.

Zgadza się.

Natomiast lekarze, którzy podpisali deklaracje lojalności wobec życia ludzkiego, nie będą pobierać od ciebie synusiu - córeczko - opłat, z tego właśnie powodu

Cieszę się, że nie będę musiała płacić lekarzom za to, że podpisali deklarację.

- jeśli tam się zgłosisz w takim swoim mrocznym celu - że ani ciebie,
            > ani nikogo innego nie zabiją, ani nie okaleczą wyłudzając za to pseudoleczenie
            > duże pieniądze.

ten mroczy cel, to co to jest - bo nie kumam?
            Ty w ogóle na trzeźwo to piszesz, bo to jest jeden wielki bełkot.

> A swoją drogą - jesteś chyba najbardziej nieszczęśliwym człowiekiem na świecie,
            > dlatego , że twoja matka ciebie nie zabiła? Wyrazy współczucia!
      • wykress Re: tak tak dyzio ... 28.05.14, 18:07
        ... masz racje :-)
      • koyod Re: dyziek i optio111 28.05.14, 18:26
        Nie rozumiem o co koledzy robią ten hałas. Przecież zawsze twierdzicie, że katolików została jedynie garstka. Znaczy macie multum specjalistów, którzy wam nie odmówią.
        Oczywiście nie życzę wam abyście korzystali z tej "pomocy".
        • kolter.mr Re: dyziek i optio111 28.05.14, 19:46
          koyod napisał:

> Nie rozumiem o co koledzy robią ten hałas. Przecież zawsze twierdzicie, że kato
          > lików została jedynie garstka. Znaczy macie multum specjalistów, którzy wam nie
          > odmówią.
          > Oczywiście nie życzę wam abyście korzystali z tej "pomocy".

Jednak ta hołota zapomniała ze studia ukończyła na koszt całego społeczeństwa.Niech spłacą i spier....
      • pluto37 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 18:59
        Dyźku!
        Na początek wywaliłbym ich wszystkich do prywatnej służby zdrowia i won od kontraktów z NFZ-tu.
      • januka202020 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 01:37
        No cóż, tym którzy nie zgadzają się z podpisaniem deklaracji przez lekarzy , którzy autentycznie chcą leczyć , a nie - zabijać, lub okaleczać pacjentów - należałoby wskazać , że będą zadowoleni, jeśli ci "inni" - którzy chcą robić pacjentom wszystko, jesli tylko im zapłacą -rzeczywiście im to zrobią, a oni obudza sie któregoś dnia "wyleczeni" ze wszystkiego lub - wcale już sie nie obudzą - na własne życzenie i za własne pieniądze...
        • ainafets Re: do januka 202020 02.06.14, 18:21
          januka202020 napisała:

> No cóż, tym którzy nie zgadzają się z podpisaniem deklaracji przez lekarzy , którzy autentycznie chcą leczyć , a nie - zabijać, lub okaleczać pacjentów - na leżałoby wskazać , że będą zadowoleni, jeśli ci "inni" - którzy chcą robić pacjentom wszystko, jesli tylko im zapłacą -rzeczywiście im to zrobią, a oni obudza sie któregoś dnia "wyleczeni" ze wszystkiego lub - wcale już sie nie obudzą -
          > na własne życzenie i za własne pieniądze...

Ponieważ w Polsce mamy ukrytą eutanazję (ogromne kolejki do specjalistów i na operacje),
          możesz mi wskazać lekarza kardiologa z tej listy, który przyjmie mnie za darmo w swoim prywatnym gabinecie. Mam skierowanie do kardiologa (złe ekg, czuję się bardzo źle), ale na wizytę w poradni kardiologicznej (obdzwoniłam wszystkie) w Częstochowie muszę czekać ok 1,5 roku. Nie mam kasy na prywatną wizytę, jestem ubezpieczona. Skoro nadrzędnym celem lekarzy, którzy podpisali deklarację jest leczyć, a nie zabijać to niech któryś to udowodni w praktyce.
          Za 1,5 roku, to może mnie już nie być na tym świecie.
          • ainafets Re: do januka 202020 02.06.14, 18:26
            Przypominam, że Chrystus leczył za darmo.
            Skoro Ci lekarze i Ty też stawiacie prawo Boże nad prawem ludzkim i prawem obowiązującym w Polsce, to jest to dobra okazja, aby to udowodnić w praktyce. Stać mnie jeszcze na zapłatę: co łaska.
            Pisz na priva, lub na forum, to podam Ci mojego e-maila.
            • n.u.d.a Re: do januka 202020 02.06.14, 18:51
              no i? co ma z tego wynikać? przecież służba zdrowia jest bezpłatna... obowiązują Cię takie same kolejki... ale jak trafisz na tego z listy to masz pewność, że Ci eutanazji nie zaproponuje. Choć z drugiej strony jako zwolenniczka eutanazji powinnaś się zastanowić, czy aby warto inwestować w siebie? :P
              • ainafets Re: do n.u.d.a 02.06.14, 19:54
                n.u.d.a napisał(a):

> no i? co ma z tego wynikać? przecież służba zdrowia jest bezpłatna...

Nie jest bezpłatna, płacę składki (niemałe) ponieważ pracuję.

obowiązują Cię takie same kolejki...

jakbym miała znajomości albo kasę, to by mnie nie obowiązywały

ale jak trafisz na tego z listy to masz pewność, że Ci eutanazji nie zaproponuje.

Nigdy, żaden lekarz ani z listy, ani z poza listy nie proponował mi eutanazji - czytaj ze zrozumieniem. A Tobie jakiś lekarz proponował eutanazję?

Choć z drugiej strony jako zwolenniczka eutanazji powinnaś się zastanowić, czy aby warto inwestować w siebie? :P

Właśnie się zastanawiam. Przy ukrytej eutanazji trzeba się trochę pomęczyć, a ja bym tak raz, dwa, trzy, chciała się znaleźć na tamtym świecie, a przede wszystkim nie chciałabym, być ciężarem dla rodziny.
                Nie chciałabym leżeć bez świadomości, bez szans na wyleczenie i samodzielne funkcjonowanie, żeby mi rodzina zmieniała pampersy, a nie daj Boże jakby taki stan miał trwać długo.

Wiem, że januka 202020 nie załatwi mi darmowej wizyty u kardiologa z listy, wiem też, że żaden lekarz z tej deklaracji nie będzie leczył tak jak Chrystus, chociaż na pokaz będzie stawiał prawo boskie wyżej od prawa ludzkiego. Tam gdzie w grę wchodzi kasa, to nie ma litości i nie ma zmiłuj się.

• n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 23:33
                  "tamtym świecie" tzn. którym świecie? :)
          • n.u.d.a Re: do januka 202020 02.06.14, 18:34
            ale po co chcesz iśc do kardiologa? skoro jesteś zwolenniczką eutanazji to może inny "specjalista" Ci pomoże :D :D :D
            • ainafets Re: do januka 202020 02.06.14, 21:24
              n.u.d.a napisał(a):

> ale po co chcesz iśc do kardiologa? skoro jesteś zwolenniczką eutanazji to może inny "specjalista" Ci pomoże :D :D :D

Chcę iść bo się źle czuję, ale gdyby eutanazja była legalna w Polsce to bym o nią poprosiła. Niestety żaden lekarz mi nie zaproponował, bo inaczej bym to poważnie rozważała.
              • n.u.d.a do ainafets 02.06.14, 23:16
                taaaa do pewnych rzeczy lekarz jest zbędny.
    • wykress Re: tak tak optio .... 28.05.14, 18:06
      .... masz racje :-)
    • lan-cet Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 20:47
      pocieszające jest to że znalazłem tylko 2 nazwiska (przejrzałem tylko pierwsze 1000 pozycji) z Częstochowy, a ta lista powinna posłużyć Naczelnej Radzie Lekarskiej do odpowiednich działań, nie w stanie lekarskim miejsca dla nikogo kto ponad wiedzę stawia ideologię... Ci lekarze mentalnie tkwią w ZSRR...
      • wykress Re: a co cie tak pociesyło ..... 29.05.14, 07:37
        ...... martwiłeś się, że nie bedziesz miał się gdzie wyskrobać?

p.s. nie chodzi o ideologie tylko o sumienie! .... ale pewnie nie jesteś w stanie tego zrozumieć/ (?);-/
      • medalik111 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 23:50
        Błaszczeć i Biskupek.
    • kzet69 Re: kolter 28.05.14, 21:04
      kolter to nie antyklerykał tylko V kolumna z ramienia PO, swoimi wpisami ośmiesza ideę świeckiego państwa, ateiści nie walczą ani z wiara ani z kościołem, wiara jest niezbywalnym prawem każdego człowieka i każdy ma prawo wierzyć w co chce...
      • kzet69 Re: kolter 28.05.14, 21:04
        A deklaracja tych lekarzy jest żenująca i sprzeczna z kodeksem etyki lekarskiej...
      • kolter.mr Re: kolter 28.05.14, 21:12
        kzet69 napisał:

> kolter to nie antyklerykał tylko V kolumna z ramienia PO,

No popatrz a nie mówiłem ze znowu jakiś orzeł się trafi :)) Widziałeś gdzieś moje poparcie dla Dona ??

>swoimi wpisami ośmiesza ideę świeckiego państwa, ateiści nie walczą ani z wiara ani z kościołem, wiara jest niezbywalnym prawem każdego człowieka i każdy ma prawo wierzyć w co chce...

No to dodaj sobie do tego jeszcze antyklerykał !! Poza tym skad ty możesz wiedzieć co robią ateiści , z ambony wam kursy robią ?
        • kzet69 Re: kolter 28.05.14, 21:31
          A stąd synusiu że byłem wiceszefem częstochowskiego RP...
          • kzet69 Re: kolter 28.05.14, 21:32
            A twój "antyklerykalizm" jest na poziomie odmóżdżonego Ryfińskiego, stąd i efekt ostatnich wyborów....
            • kolter.mr Re: kolter 28.05.14, 21:42
              kzet69 napisał:

> A twój "antyklerykalizm" jest na poziomie odmóżdżonego Ryfińskiego, stąd i efekt ostatnich wyborów....

Opowiadasz o tym za co cie wywalili ?
              • kzet69 Re: kolter 28.05.14, 23:01
                Nie "wywalili" tylko sam odszedłem wraz z całym częstochowskim zarządem, mieliśmy dość polityki w krótkich majteczkach, czego wyrazem jest Ryfiński, a efektem klęska w wyborach do PE
                • kolter.mr Re: kolter 03.06.14, 21:26
                  kzet69 napisał:

> Nie "wywalili" tylko sam odszedłem wraz z całym częstochowskim zarządem, mieliś
                  > my dość polityki w krótkich majteczkach, czego wyrazem jest Ryfiński, a efektem
                  > klęska w wyborach do PE

Rozumiem masz podejście tych z SLD; walczyć o wolność światopoglądową na kolanach przed biskupem.
          • medalik111 Re: kolter 29.05.14, 23:52
            Krzysiu...a co się popier...ło u was w częstochowskim Ruchu?
    • optio11 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 21:05
      Ci szamani powini byc pozbawieni specjalizacji, jesli odmowia podjecia interwencji medycznej kierujac sie wzgledami ideologicznymi.

www.apostazja.pl/jak.html
      • koyod Re:optio 28.05.14, 21:17
        po co taki światły człowiek chodzi do szamanów?
        a skoro do nie chodzi, to jak mogą mu odmówić pomocy?
        • optio11 Re:optio 28.05.14, 21:52
          koyod napisał:

> po co taki światły człowiek chodzi do szamanów?
          > a skoro do nie chodzi, to jak mogą mu odmówić pomocy?

Do dzisiaj nie moglem wiedziec, dopoki nie znalazlem listy kto jest szamanem, a kto lekarzem.
          Od teraz jest wszystko jasne, jesli potrzebujesz przeszczepu narzadu, ktory uratuje twoje zycie, lub ostania szansa na posiadanie dziecka jest in vitro, omijajaj szmanow szerookim łukiem.

www.apostazja.pl/jak.html
          • koyod Re:optio 28.05.14, 22:06
            Lekarze, którzy podpisali listę nie wstydzą się swoich poglądów a ujawniając swe dane dali ci możliwość wyboru dotyczącą korzystania z ich usług.
            Dla mnie jest normalnie, zapoznałeś się z listą, nie akceptujesz postępowania tych osób, nie korzystasz z ich wiedzy i umiejętności.
            • car50 Re:optio 28.05.14, 22:29
              Ja szanuje Twoje poglądy. Ok.
              Ale jesli prawo dopuszcza sposoby leczenia których Ty nie akceptujesz nie pracujesz w państwowych placówkach . OK ?.
              Jak u koszernych. Maja swoje placówki leczenia i kazdy wie kto tam może trafić. Zgadzasz sie ?
              • koyod Re:car50 29.05.14, 06:45
                Zapomniałeś o jednym, placówki mające kontrakt z NFZ finansowane są ze składek społeczeństwa, tego w którym póki co dominują katolicy.
                Nikt nie odebrał ci prawa wyboru lekarza wiec wg mnie problemu nie ma i dotychczas też go nie było. Przecież lekarze postępujący zgodnie ze swoim sumieniem i tak nie przeprowadzali tych zabiegów, którym się sprzeciwiają. Obecnie jedynie upublicznili swoje przekonania i niektórych to zabolało.
            • kzet69 Re:optio 28.05.14, 23:03
              Jest jeden problem, poglądy tych lekarzy kolidują z Kodeksem Etyki Zawodowej, choćby w kwestii dominacji wiary nad wiedzą, a to oznacza że NRL powinna ich natychmiast pozbawić prawa wykonywania zawodu...
          • wykress Re: tak tak optio ... 29.05.14, 07:46
            .... masz rację!
    • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 23:00
      A w czym jest problem? że pigułek antykoncepcyjnych nie będą przepisywać? w końcu mają nie szkodzić przede wszystkim, prawda? więc o co to zamieszanie? pod tą deklaracją to wszyscy lekarze powinni się podpisać. Dlaczego odmawia się prawa do tolerancji dla normalności?
      • kzet69 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 23:03
        Problem w tym że pisemnie przedkładają wiarę ponad wiedzę...
        • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 23:16
          ja tam widzę, że uznają potrzebę stałego pogłębiania wiedzy zawodowej... więc o co chodzi?
          • kzet69 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 23:24
            W piśmie świętym???
            • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 28.05.14, 23:26
              a przeczytałeś tą deklarację czy tylko krzyczysz?
    • optio11 Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 03:44
      Cofamy się do średniowiecza, niech minister zareaguje

czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,16051118,Posel_Balt_o_Deklaracji_Wiary_Lekarzy__Cofamy_sie.html
      • wykress Re: tak tak optio!... 29.05.14, 07:44
        ... masz rację:-)
    • wykress Re: To wam sie marzy? >> 29.05.14, 07:41
      >>> wobroniewiaryitradycji.wordpress.com/2013/09/27/beda-was-ciagac-po-sadach-mary-wagner-odsiaduje-wyrok-w-wiezieniu-bo-przed-klinika-aborcyjna-pokojowo-pikietowala-w-obronie-zycia-nienarodzonych/ <<<

.... co to jest waszym zdaniem szczyt tolerancji! czy wolności słowa i sumienia?
      ...... BANDO HIPOKRYTÓW!!!!!
      • piesc_boga W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 14:23
        czytając powyższe natknęło mnie że, przecież ja też mogę zgodnie z własnym sumieniem... zrobić redukcję wśród pracowników kierując się ich wyznaniem? Jak sądzicie?
        • optio11 Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 15:50
          piesc_boga napisał:

> czytając powyższe natknęło mnie że, przecież ja też mogę zgodnie z własnym sumi
          > eniem... zrobić redukcję wśród pracowników kierując się ich wyznaniem? Jak sądz
          > icie?

Po pierwsze najpierw tych pracownikow musial bys zatrudniac, a smiem twierdzic, ze sam jestes zwyklym pracownikiem.
          Po trugie, nawet jesli bys zatrudnial jakichs pracownikow, to analogi miedzy tym co niby ty wykonujesz, a zawodem lekarza nie ma zadnej.
          Czyli krotko mowiac, lekarz odmawiajac ci pomocy, moze cie odprawic na tamten swiat, chyba, ze w pore znajdziesz normalnego, a nie szamana, oczywiscie powinien zdawac sobie sprawe, ze naraza sie na zarzuty prokuratorskie.
          Natomiast w przypadku twojej dzialalnosci jesli pracownik nie zechce wykonac powierzonego mu zadania, zwyczajnie mozesz go zwolnic, lub upomniec w jakis sposob, ale powinno miec to miejsce tylko w przypadku odmowy, a nie a priori jego przekonan.
          • wykress Re: tak tak optio ... 29.05.14, 16:01
            .... masz rację :-)
          • n.u.d.a Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 16:04
            ale powiedzcie mi o co Wam chodzi z tą odmową leczenia i narażaniem życia i zdrowia pacjenta?
            • ainafets Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 16:54
              n.u.d.a napisał(a):

> ale powiedzcie mi o co Wam chodzi z tą odmową leczenia i narażaniem życia i zdrowia pacjenta?

Czy Ty czytałaś to co jest zawarte w tej deklaracji. Np, punkt 2 deklaracji:

Punkt drugi: "UZNAJĘ, iż ciało ludzkie i życie, będąc darem Boga, jest święte i nietykalne: ciało podlega prawom natury, ale naturę stworzył Stwórca, moment poczęcia człowieka i zejścia z tego świata zależy wyłącznie od decyzji Boga....

Oświeć mnie jak np. chirurg będzie mnie leczył, skoro moje ciało jest nietykalne? Jak mi pobiorą krew czy jakieś wycinki do badań skoro moje ciało jest nietykalne. Jak będą też leczyć lekarze innych specjalności, przecież nawet zwykła tabletka powoduje ingerencję w moje nietykalne ciało. Co np. z reanimacją, skoro zejście z tego świata zależy od Boga, co z chorymi na intensywnej terapii żyjących tylko dzięki maszynom itd.
              • n.u.d.a Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 18:12
                no logika godna Koltera :D :D :D

naprawdę jestem zaskoczony Waszą interpretacją! czy wyobrażasz sobie chirurga nie dokonującego operacji?! Chirurg będzie walczył o życie pacjenta, bo jego "życie jest darem Boga, jest święte". Mieliby zabić świętość? tutaj właśnie chodzi o to, że chirurg nie odbierze życia człowiekowi (eutanazja - "moment zejścia z tego świata"). A inni nie będą się bawić w tworzenie ludzi poprzez metodę "in vitro" ("moment poczęcia człowieka"). Więc w czym widzicie problem? czy przepisywanie pigułek antykoncepcyjnych to jest troska o życie i zdrowie pacjenta?
                • ainafets Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 18:36
                  n.u.d.a napisał(a):

> no logika godna Koltera :D :D :D
                  >
                  ? ... czy przepisywanie pigułek antykoncepcyjnych to jest troska o życie i zdrowie pacjenta?

A słyszałeś o tym, że pigułki antykoncepcyjne leczą też choroby hormonalne?
                  • n.u.d.a Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 18:48
                    na choroby hormonalne są odpowiednie lekarstwa, a niekoniecznie pigułki antykoncepcyjne. A pigułki są antykoncepcyjne mają inne przeznaczenie. Zrozumiałeś o co chodzi w tej deklaracji?
                    • ainafets Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 18:57
                      n.u.d.a napisał(a):

> na choroby hormonalne są odpowiednie lekarstwa, a niekoniecznie pigułki antykoncepcyjne. A pigułki są antykoncepcyjne mają inne przeznaczenie. Zrozumiałeś o co chodzi w tej deklaracji?

Ja zrozumiałam, tak jak zdecydowana większość, pytanie czy Ty zrozumiałeś?

Ja osobiście zgadzam się z większością komentarzy internautów, które ukazały się pod artykułami dotyczącymi deklaracji, więc nie będą powtarzać tego co napisali inni. Poczytaj sobie.
                      • n.u.d.a Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 19:00
                        argumentów nie należy liczyć lecz ważyć :) nie zawsze większość ma rację... :)
                • ainafets Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 18:46
                  n.u.d.a napisał(a):

> no logika godna Koltera :D :D :D
                  >
                  > naprawdę jestem zaskoczony Waszą interpretacją! czy wyobrażasz sobie chirurga nie dokonującego operacji?! Chirurg będzie walczył o życie pacjenta, bo jego "życie jest darem Boga, jest święte". Mieliby zabić świętość? tutaj właśnie chodzi to, że chirurg nie odbierze życia człowiekowi (eutanazja - "moment zejścia z tego świata"). A inni nie będą się bawić tworzenie ludzi poprzez metodę "in vitro" ("moment poczęcia człowieka"). Więc w czym widzicie problem? czy przepisywanie pigułek antykoncepcyjnych to jest troska o życie i zdrowie pacjenta?

Zdecydowana większość internautów zrozumiała to tak:
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16049746,Deklaracja_fanatyzmu___Trzy_tysiace_lekarzy_chce_lamac.html#BoxSlotIMT
                  Czyżby większość rozumiała co innego niż zostało napisane w deklaracji?

• n.u.d.a Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 18:52
                    dokładnie, większość zrozumiała to tak jak chciała.... zresztą "interpretacja" pani Agaty (dziennikarki) też do błyskotliwych nie należy.
                  • ainafets Re: do n.u.d.a 29.05.14, 18:53
                    Uważam, że każdy człowiek może wierzyć w takie gusła i zabobony jakie chce, ale nie ma prawa zmuszać do wierzenia w swoje gusła (czyli Boga) innych ludzi, a tym bardziej inni ludzie nie mogą ponosić konsekwencji z racji tego, że ktoś wierzy w takiego czy innego Boga.
                    Dlaczego katolicy w Polsce zmuszają ludzi innych wyznań lub niewierzących, aby w swoim życiu przestrzegali tego co wynika z katolickiej wiary, a sami katolicy chodzący do kościoła i komunii w swoim codziennym życiu nie postępują tak jak wynika to z ich wiary np. prawda, uczciwość, miłość do bliźniego itd.
                    • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 18:59
                      a czy Ci lekarze narzucają komuś swoją religię? przecież masz wprost napisane, że lekarze Ci życie ludzkie traktują jako "dar Boga, świętość". Więc będą walczyć o zachowanie życia. Kto kogo zmusza do czegokolwiek????
                      Pewnie wielu jest takich co to "w życiu nie postępują tak jak to wynika z ich wiary", ale są też tacy, którzy tak postępują i Ci lekarze dali temu namacalny dowód :)
                      • ainafets Re: do n.u.d.a 29.05.14, 19:25
                        n.u.d.a napisał(a):

> a czy Ci lekarze narzucają komuś swoją religię?

Tak - narzucają. Nie chcą wykonać aborcji na życzenie kobiety w szpitalu, w prywatnym gabinecie za pieniądze sumienie pozwala. Dzisiaj w Polsce ustawa zakazuje wykonania aborcji na życzenie kobiety, dopuszcza tylko w określonych przypadkach, a i o to czasami jest bardzo trudno - słynna sprawa Alicji Tysiąc (ale nie tylko, było wiele spraw mniej głośnych - są do poczytania np. w necie, poszukaj sobie).
                        • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 19:28
                          aborcja na życzenie? to dobrze, że prawo zakazuje jej wykonywania :) w końcu i tak przyrost naturalny jest zbyt niski... tolerowanie in vitro i aborcji to totalny brak logiki!
                          • ainafets Re: do n.u.d.a 29.05.14, 19:50
                            n.u.d.a napisał(a):

> aborcja na życzenie? to dobrze, że prawo zakazuje jej wykonywania :) w końcu i tak przyrost naturalny jest zbyt niski... tolerowanie in vitro i aborcji to totalny brak logiki!

Wtedy kiedy aborcja w Polsce była na życzenie przyrost naturalny był o wiele wyższy, wiele roczników z tamtych czasów to wyże demograficzne.
                            Chyba nie jesteś tak naiwny, że uważasz że odkąd w Polsce istnieje ustawowy zakaz aborcji to tych aborcji w PL się nie dokonuje. Jak już pisałam podziemie aborcyjne w Pl jest ogromne, a pacjentkami są w większości praktykujące katoliczki.
                            • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 19:58
                              jeśli masz informację o łamaniu prawa to jesteś zobowiązana do zawiadomienia odpowiednich instytucji. Tak, niestety mentalność ludzi się zmieniła... moja mama miała 5 dzieci... a teraz uważa, że troje to dużo... ludzie nie są skłonni do poświęcenia siebie dla innych. Najlepiej jedno dziecko dla zabicia sumienia, a najlepiej pies lub kot - bo to jeszcze łatwiejsze...
                              • ainafets Re: do n.u.d.a 01.06.14, 09:24
                                n.u.d.a napisał(a):

> jeśli masz informację o łamaniu prawa to jesteś zobowiązana do zawiadomienia odpowiednich instytucji. Tak, niestety mentalność ludzi się zmieniła... moja mama miała 5 dzieci... a teraz uważa, że troje to dużo... ludzie nie są skłonni do poświęcenia siebie dla innych. Najlepiej jedno dziecko dla zabicia sumienia, a najlepiej pies lub kot - bo to jeszcze łatwiejsze...

Ja mam już dużo lat i wczasach kiedy aborcja w Polsce była na życzenie kobiety, leżałam bardzo wiele razy w szpitalach na ginekologii, napatrzyłam i nasłuchałam się bardzo dużo.
                                Zdziwiłbyś się ile kobiet: przykładnych matek i żon, praktykujących katoliczek dokonywało aborcji. Było bardzo dużo kobiet koło czterdziestki, które miały już odchowane dzieci, dobrą pozycję zawodową. To nie jest tak, że aborcji poddawały się patologia i młodziutkie dziewczyny (młode dziewczyny to była zdecydowana mniejszość).
                                Tobie się wydaje, że matki mówią swoim dorosłym dzieciom o tym, że kiedyś dokonały aborcji?, jak nie mówią że dokonały, to nie dokonały? - o naiwności.
                                Nigdy, przenigdy nie uwierzę, że z chwilą ustawowego wprowadzenia zakazu aborcji, nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki nikt nie dokonuje aborcji. Wszystko zeszło do podziemia.
                                Antykoncepcja to grzech wg kk, unikanie współżycia jak się jest w związku małżeńskim też, a ludzie mają po jednym góra dwójce dzieci, troje to już niebywała rzadkość. Ciekawe - nie.
                                A Ty ile masz dzieci, skoro popierasz lekarzy, którzy podpisali deklarację.
                                Antykoncepcja be, aborcja be, unikanie współżycia też be (no chyba że nie jesteś żonaty), to u bogobojnych katolików co roku powinno być przynajmniej jedno dziecko, a tak nie jest. Naturalne Metody Planowania Rodziny jak pokazuje życie są bardzo zawodne, nawet stosowanie równocześnie dwóch metod antykoncepcji też, o czym dość często można się dowiedzieć rozmawiając z kobietami będącymi w ciąży.

• n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 08:52
                                  mam troje dzieci i żadne nie jest efektem tzw. wpadki. Nie wiem skąd twierdzenie, że Naturalne Metody Planowania Rodziny nie działają. Ale pewnie tyle wiesz o NPR co i Kościele, i "praktykujących katoliczkach", stąd takie głupoty piszesz :) . Nikogo nie będę rozliczał z jego sumienia. Niemniej cieszę się, iż pewna grupa lekarzy nie zgadza się z cywilizacją śmierci. Przy obecnym poziomie przyrostu naturalnego każde dziecko jest potrzebne, ale nie na zasadzie "produkcji". Można po prostu przestać mordować dzieci nienarodzone.
                                  PS. Możesz wierzyć w co chcesz, w tym, że syndrom postaborcyjny nie istnieje... ale to oczywiście wszystko dla dobra kobiety?
                                  • ainafets Re: do n.u.d.a 02.06.14, 19:21
                                    n.u.d.a napisał(a):

> mam troje dzieci i żadne nie jest efektem tzw. wpadki.

Gratulacje.

Nie wiem skąd twierdzenie, że Naturalne Metody Planowania Rodziny nie działają. Ale pewnie tyle wiesz o NPR co i Kościele, i "praktykujących katoliczkach", stąd takie głupoty piszesz:) .

Gdyby były takie super niezawodne i łatwe w użyciu dla każdego, to nie nikt by nie wymyślał innej antykoncepcji. W końcu tabsy, spirale, prezerwatywy itd., kosztują i mają jeszcze działanie uboczne.

Nikogo nie będę rozliczał z jego sumienia.

Nikogo nie chcesz rozliczać, ale chcesz narzucić swoją wolę i swoje zasady.
                                    Założę się, że Twojej żony nikt nie zmuszał do stosowania antykoncepcji, ani aborcji. Wszystko co robi jest jej wolą, wybraliście sobie to co Wam pasowało i dobrze. Zapewniam Cię, że żaden zwolennik antykoncepcji i aborcji nie ma zamiaru jej rozliczać ze stosowania NMPR. Czemu się tak martwisz o cudze sumienie i cudze uczynki.

Niemniej cieszę się, iż pewna grupa lekarzy nie zgadza się z cywilizacją śmierci.

Przy obecnym poziomie przyrostu naturalnego każde dziecko jest potrzebne, ale nie na zasadzie "produkcji".[/i]

Jak bardzo potrzebne są dzieci w Polsce to bardzo dobrze widać na przykładzie obecnego młodego pokolenia, które jest już dorosłe, wykształcone, gotowe do pracy i do rozmnażania się. Ale nie mogą tego zrobić w Polsce, ponieważ nie mają pracy. Póki nie będzie pracy, to w Polsce nie będą się rodzić dzieci. Ilu już wyjechało? ilu jeszcze musi wyjechać?, ciekawe że za granicą Polką opłaca się rodzić dzieci, a tu nie.
                                    Jeżeli młody człowiek nie pracuje lub pracuje to nie odprowadza żadnych składek.
                                    Ma się urodzić następne pokolenie bezrobotnych, bez perspektyw, zmuszone do wyjazdu za chlebem?

> Można po prostu przestać mordować dzieci nienarodzone.

Szkoda, że się tak chociaż w jednej tysięcznej nie martwicie o narodzone już dzieci, jak się martwicie o nienarodzone lub poczęte nie po bożemu wg Was (in vitro).

> PS. Możesz wierzyć w co chcesz, w tym, że syndrom postaborcyjny nie istnieje...
                                    > ale to oczywiście wszystko dla dobra kobiety?

Nigdzie nie napisałam, że syndrom poaborcyjny nie istnieje, napisałam, że aborcja to ogromny dramat dla większości kobiet, które musiały to zrobić.
                                    • ainafets Re: do n.u.d.a 02.06.14, 19:24
                                      ainafets napisała:

> Jeżeli młody człowiek nie pracuje lub pracuje[/b] to nie odprowadza żadnych składek...

Miało być tylko nie pracuje

• n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 23:42
                                      dziękuję :) no właśnie - słowo klucz "kosztują" :) NPR jest super i niezawodne ale wymaga dyscypliny i trochę czasu codziennie, żeby kobieta poznała swój organizm... ale nie ma skutków ubocznych, chyba że pozytywne :)
                                      A dzieci nie traktuję w kategoriach "opłaci się rodzić" w sensie materialnym. Rodzina to relacje międzyludzkie przede wszystkim.
                                      Co do syndromu postaborcyjnego - skoro to taki ogromny dramat to jaki ma sens wybór dobrowolny aborcji? czy nie lepiej pozwolić temu dziecku żyć a samemu nie być zachwianym psychicznie (już nawet patrząc z czysto egoistycznego punktu widzenia)?
                    • ainafets Re: do n.u.d.a 29.05.14, 19:17
                      Za wcześnie mi się wysłało więc dopiszę dalej.

Antykoncepcja w Polsce póki co nie jest jeszcze zakazana ustawą, więc jakim prawem lekarz zatrudniony w państwowym szpitalu czy przychodni może odmówić wypisania na nią recepty.
                      Swoje sumienie może wsadzić sobie w swoje cztery litery, pacjentka może być wyznawcą innej wiary lub ateistką i mieć w nosie sumienie katolika i nakazy katolickiego Boga. Jeżeli katolikowi sumienie nie pozwala przepisać czy wykonać antykoncepcji (np. zakładać spirali) nie powinien pracować w państwowej służbie zdrowia, a na drzwiach swojego prywatnego gabinetu wywiesić kartkę z informacją, że nie uznaje antykoncepcji i jej nie praktykuje. Rynek go bardzo szybko zweryfikuje. Nie ma bycia obowiązku bycia ginekologiem.
                      Jakoś tak dziwnie się składa, że bardzo wielu lekarzom sumie nie pozwala na wykonywanie aborcji w szpitalu, a w prywatnym gabinecie jak najbardziej pozwala. Podziemie aborcyjne ma się bardzo dobrze i mam wrażenie, że chodzi właśnie o to, aby miało się jeszcze lepiej.
                      To co jest zakazem i grzechem w jednej religii w innej nie jest. Z katolickiej wiary np. wynika, że antykoncepcja jest grzechem za który nie dostaje się rozgrzeszenia, a z tego co widzę na własne oczy to bardzo wielu katolików chodzących do kościoła i komunii o tym nie wie, a ci co wiedzą nie mają najmniejszego zamiaru zastosować się do tego zakazu i stosuje antykoncepcję.
                      Dlaczego katolikom w katolickim kraju (jakim jest Polska) wszystkiego trzeba zakazywać ustawami (aborcja), chce się zakazać handlu w niedzielę. Przecież katolik chodzący do kościoła i komunii powinien wiedzieć co wynika z jego wiary i stosować to w swoim realnym życiu, a ponieważ katolicy mają w nosie na co dzień nakazy i zakazy wynikające z ich religii to trzeba ustawą zakazać wszystkim innym. Gdyby katolicy nie chodzili do sklepów w niedzielę, to te sklepy nie były by otwarte z powodu braku klientów, i nie byłoby tematu.

• n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 19:23
                        a takim to prawem, że nie ma podstaw do wypisania recepty?! lekarz ma leczyć, a pigułki antykoncepcyjne nie leczą! jeżeli są takie dobre i normalne to po co w ogóle są na receptę? to lekarz wypisując receptę jest odpowiedzialny za to co robi, więc oczekiwanie, że lekarz będzie wypisywał recepty na żądanie pacjenta to totalny nonsens! masakra.... myślenie kolterowskie :D
                        • ainafets Re: do n.u.d.a 29.05.14, 19:44
                          n.u.d.a napisał(a):

> a takim to prawem, że nie ma podstaw do wypisania recepty?! lekarz ma leczyć, a pigułki antykoncepcyjne nie leczą! jeżeli są takie dobre i normalne to po co w ogóle są na receptę? to lekarz wypisując receptę jest odpowiedzialny za to co robi, więc oczekiwanie, że lekarz będzie wypisywał recepty na żądanie pacjenta to totalny nonsens! masakra.... myślenie kolterowskie :D

Jeżeli ja chcę stosować antykoncepcję, to mogę to zrobić bo: po pierwsze chcę, po drugie ustawa pozwala mi na to, jestem ateistką i nakazy takiego czy innego Boga mnie nie dotyczą, a wiara lekarza mnie nie interesuje, bo to jest jego prywatna sprawa, a lekarza obowiązkiem jest mi przepisać receptę i dobrać antykoncepcją najlepszą dla mnie, do czego ma mu służyć jego wiedza medyczna, a nie jego wiara czy zakazy jego Boga. Tak się składa, że pigułki anty są na receptę, więc bez recepty ich nie kupię, spirali też sobie sama nie założę, nie jestem lekarzem więc nie mam wystarczającej wiedzy (mam inny zawód na którym się znam). Poza tym jest bardzo wiele leków leczących, które są tylko na receptę, a mają działanie uboczne. Tabletki anty też mają działanie uboczne, ale to do pacjentki należy decyzja, co dla niej jest większym ryzykiem - skutki uboczne wynikające ze stosowania tabletek anty, czy ciąża będąca zagrożeniem życia, a lekarz jest od tego aby pacjentce jak najlepiej doradzić.

Rozważmy taką sytuację.
                          Nagle okazuje się, że komuś z Twoich bliskich potrzebna jest natychmiastowa transfuzja krwi (wypadek, choroba) i trafiasz na lekarza który jest Świadkiem Jechowy, jemu sumienie nie pozwala na zrobienie transfuzji, więc Cię informuje że transfuzji nie zrobi, co grozi śmiercią. Ty pokornie godzisz się z sumieniem lekarza Świadka Jechowy, robisz raban na cały szpital, czy szukasz lekarza, któremu sumienie pozwala na wykonanie transfuzji?
                          Dlaczego wszyscy mamy się podporządkować tylko sumieniom katolickich lekarzy w szpitalach, bo w prywatnych gabinetach sumienie pozwala na wiele, bardzo wiele.
                          • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 19:54
                            a lekarz odpowiada za to co podpisuje. Jeżeli nie ma choroby to nie ma co leczyć. Nie ma czego leczyć to lekarz nie ma podstawy do wypisywania recept. Czy to aż tak skomplikowane?
                            No i co ma wynikać z tego, że czegoś chcesz? w tym kraju jest jak jest, bo wielu uważa, że im się wszystko należy... chcieć możesz... nikt Ci tego nie broni. Ale jak lekarz nie ma podstaw do wystawienia recepty to nikt nie ma prawa go do tego zmuszać. To do lekarza a nie pacjenta należy decyzja co do środków leczniczych!!!!
                            • ainafets Re: do n.u.d.a 29.05.14, 20:03
                              n.u.d.a napisał(a):

> a lekarz odpowiada za to co podpisuje. Jeżeli nie ma choroby to nie ma co leczyć. Nie ma czego leczyć to lekarz nie ma podstawy do wypisywania recept. Czy to aż tak skomplikowane?
                              > No i co ma wynikać z tego, że czegoś chcesz? w tym kraju jest jak jest, bo wielu uważa, że im się wszystko należy... chcieć możesz... nikt Ci tego nie broni.
                              > Ale jak lekarz nie ma podstaw do wystawienia recepty to nikt nie ma prawa go do
                              > tego zmuszać. To do lekarza a nie pacjenta należy decyzja co do środków leczniczych!!!!

Antykoncepcja jest w Polsce dozwolona i legalna, i na życzenie pacjentki lekarz ma obowiązek doradzić i przepisać jej jak najlepszą antykoncepcję. Lekarz nakazy swojego Boga może sobie stosować w swoim prywatnym gabinecie, a nie w państwowym szpitalu czy przychodni.
                              To kobieta ze swoim partnerem decyduje ile chce mieć dzieci, a nie lekarz czy ksiądz.
                              • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 20:05
                                taaaak? a z związku z czym ma taki obowiązek? :D
                              • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 20:10
                                antykoncepcja jest dozwolona i legalna. I jeżeli "chcesz" to idź do lekarza, który będzie Cię "leczył", choć nie jesteś chora. Pytanie tylko czy Cię leczy, czy Ci szkodzi... ale po co ma się zastanawiać - w końcu to Ty chcesz... :D a potem będziesz chciała mieć dzieci, a nie będziesz mogła zajść w ciążę i znów będą źli lekarze, że nie chcą in vitro, bo Ty chcesz mieć dzieci... Chcieć możesz, ale ponoś konsekwencje swoich zachcianek :P
                                • mateusz572 Re: do n.u.d.a 29.05.14, 21:26
                                  Abstrahując od tematu głównego, myślę kolego n.u.d.a, że przesadzasz w narzucaniu swojego światopoglądu innym. Żyj i daj żyć innym, bowiem czasami w swoich wypowiedziach kojarzysz się z taki XXI-wiecznym konkwistadorem.

P.S. Natomiast co do deklaracji wiary uważam, że lekarze nie powinni sobie tym zaprzątać głowy, a winni zająć się swoim fachem dla dobra pacjenta.
                                  • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 21:35
                                    Mateuszu, trochę mnie przeceniasz ;)
                                    PS. owszem, powinni leczyć, ale tą deklarację postrzegam jako próbę obrony normalności przez lekarzy i nie widzę w niej absolutnie niczego złego, a już na pewno nie ma tam nic co byłoby niezgodne z prawem czy poddawało w wątpliwość, że Ci lekarze będą walczyć o życie i zdrowie ludzi - wbrew tym głupotom, które się wypisuje na forach.
                                  • wykress Re: Bardzo słuszna uwaga!!! ... mateuszu.. 29.05.14, 22:14
                                    "żyj i daj żyć innym" .... to właśnie główna, idea deklaracji o której mowa (?);-/

"żyj i daj żyć innym" ... to sedno tego sporu!
                                • ainafets Re: do n.u.d.a 01.06.14, 09:54
                                  n.u.d.a napisał(a):

> antykoncepcja jest dozwolona i legalna. I jeżeli "chcesz" to idź do lekarza, który będzie Cię "leczył", choć nie jesteś chora. Pytanie tylko czy Cię leczy, czy Ci szkodzi... ale po co ma się zastanawiać - w końcu to Ty chcesz... :D a potem będziesz chciała mieć dzieci, a nie będziesz mogła zajść w ciążę i znów będą źli lekarze, że nie chcą in vitro, bo Ty chcesz mieć dzieci... Chcieć możesz, ale ponoś konsekwencje swoich zachcianek :P

Antykoncepcję stosują najczęściej kobiety, które mają już dzieci i więcej nie chcą. Młode dziewczyny też, te bardziej wyedukowane, które wiedzą, że dziecka bocian nie przynosi.
                                  U młodych dziewczyn - przyznaję, jakieś ryzyko jest.
                                  In vitro - to z reguły jest inna grupa pacjentów.
                                  Moim zdaniem lepiej stosować antykoncepcję niż dokonywać aborcji.
                                  Dzieciom niechcianym, niekochanym na tym okrutnym świecie stworzonym przez dobrego Boga nie żyje się fajnie.
                                  • taniarada do ainafest 01.06.14, 11:36
                                    A co powiesz o dzieciach pozostawionych w "Oknach Życia.Jest to jakaś alternatywa.Jest tysiąc przykładów co może kobieta zrobić lub nie.Ale dla Ciebie celem zaistnienia jest walka z kościołem i z katolikami .
                                    • ainafets Re: do ainafest 01.06.14, 11:48
                                      taniarada napisał(a):

> A co powiesz o dzieciach pozostawionych w "Oknach Życia.Jest to jakaś alternatywa.Jest tysiąc przykładów co może kobieta zrobić lub nie.Ale dla Ciebie celem zaistnienia jest walka z kościołem i z katolikami .

A co powiesz o dzieciach zakopanych w ogródkach lub zapakowanych do beczek lub zamrażalki (głośne ostatnio sprawy).
                                      Powiedz mi w jaki sposób kościół katolicki pomaga rodzinom wielodzietnym. Z moich obserwacji wynika, że te rodziny w pierwszej kolejności wyciągają ręce po zasiłki (marne zresztą) do państwa niż do kościoła. Podaj mi przykłady jak kościół katolicki, i w jak dużym stopniu dzieli się swoim majątkiem z biednymi, jak wspomaga rodziny wielodzietne i wszystkich biednych. Według nauki Chrystusa powinni wyzbyć się dóbr materialnych, chodzić i nauczać. Dzieje się tak? - bo moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie.
                                      • taniarada Re: do ainafest 01.06.14, 16:31
                                        Rozmowa z Tobą przypomina mielenie starych młynów wodnych.To była tylko deklaracja.Tablice zostały schowane do piwnicy.Życie pokazuje ,że tylko kasa się liczy dla lekarza ,a nie sumienie duchowe.Wyszukiwanie różnych drastycznych przykładów i sprowadzania ich do roli kościoła i wiary ,można mnożyć .Swoista krucjata i przekonywanie do swoich racji .Czemu ma to służyć .
                                        • ainafets Re: do ainafest 01.06.14, 17:28
                                          taniarada napisał(a):

> Rozmowa z Tobą przypomina mielenie starych młynów wodnych.

Rozumiem, że skończyły Ci się argumenty. Nie odpowiedziałeś mi na zdane pytania.

To była tylko deklaracja. Tablice zostały schowane do piwnicy.

Podpisy pod tą deklaracją były zbierane jakiś czas i nie wywoływały większej dyskusji. Raban się zrobił, jak tablice zostały złożone na Jasnej Górze.

Życie pokazuje, że tylko kasa się liczy dla lekarza, a nie sumienie duchowe.

Pełna zgoda.

Wyszukiwanie różnych drastycznych przykładów i sprowadzania ich do roli kościoła i wiary, można mnożyć. Swoista krucjata i przekonywanie do swoich racji. Czemu ma to służyć .

Nie wojuję z kościołem katolickim, tylko obnażam obłudę i fałsz wynikającą z katolickiej wiary.
                                          Uważam, że nikt, ale absolutnie nikt nie ma prawa narzucać innej osobie jak ma postępować, zwłaszcza, że sam nie postępuje na co dzień tak, jak wynika to z katolickiej wiary.
                                          Z katolickiej wiary wynika też prawda, uczciwość, przebaczenie, miłość do bliźniego.
                                          Jak wyglądają te wartości na co dzień u katolików chodzących do kościoła i komunii?
                                          Przebaczenie i miłość do bliźniego bardzo dobrze było teraz widać na pogrzebie W. Jaruzelskiego.
                                          Urodziłam się w rodzinie katolickiej i tak zostałam wychowana, mam wszystkie katolickie sakramenty (poza pogrzebem, ponieważ jeszcze żyję). Szkoda, że wiary nie wybiera się jak się jest dorosłym człowiekiem. Ja jako dorosły człowiek nigdy bym sobie katolickiej wiary nie wybrała (innej też chyba nie, ale o innych religiach za mało wiem), Od lat zastanawiam się, co w kk jest większe: krzywda i łzy czy obłuda i fałsz. To i to jest gigantycznych rozmiarów.

• koyod Re: do ainafest 01.06.14, 19:25
                                            Słusznie zauważyłaś, że osoby zakłócające piątkowe ceremonie pogrzebowe generała Jaruzelskiego postępowały niezgodnie z zasadami chrześcijańskiego miłosierdzia.
                                            Tylko nie rozumiem dlaczego przez pryzmat tej grupy oceniasz wszystkich katolików.
                                            Równie dobrze na przykładzie policyjnych statystyk można by stwierdzić, że wszyscy kierowcy to pijacy i mordercy, bo przecież jakaś część tej grupy powoduje śmiertelne wypadki pod wpływem alkoholu.
                                            • ainafets Re: koyod 01.06.14, 21:58
                                              Jaruzelski na Jasnej Górze.

czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,16067071,Gen__Wojciech_Jaruzelski_na_Jasnej_Gorze.html#LokCzeTxt
                                          • taniarada Re: do ainafest 01.06.14, 20:04
                                            Przebaczenie dla obłudy .Wystarczy przyjąć sakramenty święte na koniec życia i witaj Boże .Wstyd mi ,że do tej pory nie ukarano oprawcy i walczącego namiestnika Rosji z kościołem .Zapewniam Cię moja droga,że nie tylko katolicy żegnali nie zdegradowanego oprawcę tak czule.Masz porównania.
                                            • ainafets Re: do ainafest 01.06.14, 22:03
                                              taniarada napisał(a):

> Przebaczenie dla obłudy .Wystarczy przyjąć sakramenty święte na koniec życia i witaj Boże.

No przecież to z katolickiej wiary wynika, że katolik może być największym łotrem pod słońcem, ponieważ katolik zawsze może się wyspowiadać. I to zawsze mnie bardzo bulwersowało.
                                              Najlepiej widać to po starych ludziach, za młodu byli daleko od Boga, często, gęsto nie postępowali w codziennym życiu tak, jak to wynika z katolickiej wiary, a na stare lata dwa razy dziennie dreptają o lasce do kościoła.
                                    • ainafets Re: do ainafest 01.06.14, 17:38
                                      taniarada napisał(a):

> A co powiesz o dzieciach pozostawionych w "Oknach Życia. Jest to jakaś alternatywa.
                                      [b]Jest tysiąc przykładów co może kobieta zrobić lub nie.
                                      [/b]

Oświeć mnie jakie to tysiąc przykładów. Jakie to niby wielkie możliwości ma kobieta, która nie chce, nie może urodzić dziecka?
                                      1) może zostawić w szpitalu, dziecko trafi do domu dziecka lub do adopcji,
                                      2) może pozostawić w oknie życia,
                                      3) może dać dziecko ojcu dziecka, ale chętnych ojców na wychowywanie własnych dzieci jest bardzo niewielu - chociaż mają taki obowiązek, a nie są to poczęcia niepokalane,
                                      4) mogą wychowywać dziadkowie, ale nie muszą,
                                      5) co jeszcze może zrobić kobieta?
                                      sprzedać nie może, wyrzucić też, usunąć też.
                                      • taniarada Re: do ainafest 01.06.14, 20:17
                                        W sumie sama sobie odpowiedziałaś .Co do ojców.Wysoka dyskryminacja w sądach ,co do ich osoby to paranoja tego urzędu.Stereotyp< to żadna najlepsza matka nie zastąpi ojca.
                                        • ainafets Re: do ainafest 01.06.14, 22:13
                                          taniarada napisał(a):

> W sumie sama sobie odpowiedziałaś .Co do ojców.Wysoka dyskryminacja w sądach ,co do ich osoby to paranoja tego urzędu.Stereotyp< to żadna najlepsza matka nie zastąpi ojca.

Zgadza się, że sądy czasami dyskryminują ojców, ale też ojcowie za często nie garną się do samodzielnej opieki na dzieckiem, zwłaszcza malutkim. Gdyby kobieta w ciąży zawsze, ale zawsze miała oparcie w ojcu dziecka, te mało która by usuwała ciążę. Dla większości kobiet aborcja to dramat, a bardzo często są pozostawione same sobie.
                                          Mojej koleżance sąd odebrał dziecko na pierwszej rozprawie rozwodowej.
                                          Sąd zapytał: "z czego się pani utrzymuje? - koleżanka odpowiedziała "z niczego",
                                          męża koleżanki zapytał: "a pan z czego się utrzymuje" - mąż koleżanki odpowiedział: "ja mam dwie dobrze prosperujące firmy". Dziecko jest z ojcem.
                                  • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 08:55
                                    skąd wiesz co wolą te dzieci? moim zdaniem jednak chciałyby się narodzić. Owszem, świat jest super. Tylko niektórzy ludzie są nieodpowiedzialni :(
                                    • ainafets Re: do n.u.d.a 02.06.14, 19:29
                                      n.u.d.a napisał(a):

> skąd wiesz co wolą te dzieci? moim zdaniem jednak chciałyby się narodzić. Owszem, świat jest super. Tylko niektórzy ludzie są nieodpowiedzialni :(

Dziecko nie ma wpływu na to w jakiej rodzinie się rodzi, jacy rodzice go spłodzili, niewiarygodne, że dobry Bóg pozwala, aby niewinnie dziecko urodziło się w rodzinie patologicznej i miało przegwizdane na tym wspaniałym świecie.
                                      W Domach Dziecka też jest super?
                                      • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 23:50
                                        mimo wszystko chyba wolałoby się narodzić i być np. w domu dziecka niż zostać zabite. Wszędzie piszesz o tym czego Ty chcesz - dlaczego odbierasz tym dzieciom prawo do życia? niech same zdecydują, czy chcą żyć...
                                        • storima Nie dociera do Ciebie wypowiedz ministra zdrowia 03.06.14, 00:44
                                          Nikt nie bije tu piany z powodu pojawienia sie slowa "Bog" w deklaracji.

Nic do Ciebie nie dociera Nuda.

Ani to ze opinie na tym watku generalnie wyrazaja prawo do postepowania z wlasnym sumieniem, bo gwarantuje to konstytucja, ale nie za rzadowe pieniadze i nie w zawodowch ktorych uslugi sa prawnie gwarantowane.

Niedlugo dojdzie do tego ze kierowca autobusu, maszynista pociagu nie dowiaza kobiety bo ta udaje sie do lekarza aby zapisal jej srodki antykoncepcyjne!

Sedzia nie udzieli rozwodu bo nie jest on zgodny z jego katolickim sumieniem!

--

Nie dociera do Ciebie wczorajsza wypowiedz ministra zdrowia i konkretny artykul okreslajacy prawnie poslugi lekarza w Polsce.

Zachowujesz sie w sposob typowy dla fanatyka.
                                          Uznajesz wyzszysc "prawa boskiego" nad legislacja panstwa polskiego.
                                          To jest szariat, a Ty jego fanatycznym wyznawca.
                                          • n.u.d.a Re: Nie dociera do Ciebie wypowiedz ministra zdro 03.06.14, 12:14
                                            aha, nikt nie bije piany? ale też nikt nie wie o co Wam chodzi... :) no ciekawe... :)
                                            To konstytucja wyłącza prawo do postępowania z zgodzie z własnym sumieniem przez lekarzy? a może to ustawodawca chce wskazywać lekarzom jak mają leczyć? albo czy mają leczyć zdrowych ludzi? Pan minister wskazał jasno, że lekarz nie może stosować klauzuli sumienia, gdy życie ludzkie jest zagrożone - tyle tylko że Ci lekarze właśnie chcą walczyć o życie ludzi :) Więc który z nas zachowuje się jak fanatyk i bije pianę?
                                            • ainafets Re: Nie dociera do Ciebie wypowiedz ministra zdro 03.06.14, 20:09
                                              n.u.d.a napisał(a):

W
                                              Tak jak w tym przypadku. Gdy jeszcze nie było deklaracji. Wklejam po raz kolejny, ponieważ do Ciebie nic nie dociera. Wydarzenia przeczą temu co Ty wypisujesz w tej dyskusji.

Koncentrowali się na ciąży. Nie zdecydowali się nawet na wykonanie pełnego badania endoskopowego. Na pytanie „dlaczego?”, lekarz prowadzący odrzekł, że nie pozwala mu na to sumienie. Żądania matki (Z.) i narzeczonego, by lekarze rozpoczęli skuteczne leczenie bez względu na konsekwencje dla płodu nie przyniosły rezultatu. Po czterech miesiącach męczarni dziewczyna zmarła. Ostatnie miesiące życia spędziła w szpitalach w Pile, Poznaniu, i Łodzi.
                                              • n.u.d.a Re: Nie dociera do Ciebie wypowiedz ministra zdro 03.06.14, 20:17
                                                no i o czym to ma niby świadczyć? nie znamy całej historii...
                                                • ainafets Re: Nie dociera do Ciebie wypowiedz ministra zdro 03.06.14, 20:27
                                                  n.u.d.a napisał(a):

> no i o czym to ma niby świadczyć? nie znamy całej historii...

Widzę, że nie czytasz tego co ja piszę w tym wątku.
                                                  Opis historii wkleiłam wczoraj.
                                                  Jeszcze raz. W necie jest dużo więcej, poszukaj sobie sam.
                                                  Wpisz sobie w google Agata Lamczak.

www.federa.org.pl/?option=com_content&view=article&id=187:agata&catid=21:podrzedne
                                        • ainafets Re: do n.u.d.a 03.06.14, 20:18
                                          n.u.d.a napisał(a):

> mimo wszystko chyba wolałoby się narodzić i być np. w domu dziecka niż zostać zabite. Wszędzie piszesz o tym czego Ty chcesz - dlaczego odbierasz tym dzieciom prawo do życia? niech same zdecydują, czy chcą żyć...

Pytałeś swoje dzieci przed narodzinami czy chciałyby się narodzić, czy sam z żoną zdecydowałeś, że dzieci się narodzą - tu i teraz?
                                          Chciałbyś wychowywać się w domu dziecka lub rodzinie patologicznej? - odpowiedz sobie tak naprawdę szczerze i wyobraź sobie siebie w takiej sytuacji.
                                          Ja nikomu nie odbieram prawa do życia, uważam tylko że jakość życia też jest bardzo ważna, a nie tylko samo życie. Ja np. chciałabym żyć jak roślina. A przede wszystkim uważam, że każdy sam powinien decydować czy chce mieć dzieci czy nie, a nie Ty lub Tobie podobni.
                                          To Ty chcesz zmusić wszystkich, aby postępowali według Twoich przekonań.
                                          • ainafets Re: do n.u.d.a 03.06.14, 20:21
                                            ainafets napisała:

Ja np. chciałabym żyć jak roślina.

Miało być nie chciałabym żyć jak roślina.

Koniec z mojej strony na dzisiaj, ponieważ jestem bardzo zmęczona i muszę później poprawiać.
                                        • kolter.mr Re: do n.u.d.a 04.06.14, 16:22
                                          n.u.d.a napisał(a):

> mimo wszystko chyba wolałoby się narodzić i być np. w domu dziecka niż zostać zabite. Wszędzie piszesz o tym czego Ty chcesz - dlaczego odbierasz tym dzieciom
                                          > prawo do życia? niech same zdecydują, czy chcą żyć...

Wyskrobałbyś mamusię hitlera, gdybys wiedział co z niego wyrośnie ??
                        • taniarada Re: do n.u.d.a 01.06.14, 19:54
                          Kolter zginął od swojej broni .Z którą wojował.Więc nie ma co się na niego powoływać .Nie jest tego warty.
                      • koyod Re: aniafest 29.05.14, 20:49
                        Zwróć uwagę, że z państwowej służby nie korzystają wyłącznie ateiści, więc nie ty będziesz dyktować kto ma pracować w tych przychodniach. Ich kompetencje, tak jak kompetencje każdego fachowca najlepiej weryfikuje rynek. A ty masz prawo wyboru bo lekarze ci podpisali się pod deklaracją z imienia i nazwiska więc możesz decydować czy chcesz korzystać z ich wiedzy czy też nie.
                        I ostatnia rzecz, w kolejnym już wpisie sugerujesz, że wśród tych osób są takie o podwójnej moralności wykonujące aborcje w prywatnych gabinetach, proszę wskaż mi przykład/y takiej osoby/ób.
                        • ainafets Re: aniafest 01.06.14, 08:46
                          koyod napisał:

> Zwróć uwagę, że z państwowej służby nie korzystają wyłącznie ateiści, więc nie ty będziesz dyktować kto ma pracować w tych przychodniach. Ich kompetencje, tak jak kompetencje każdego fachowca najlepiej weryfikuje rynek. A ty masz prawo wyboru bo lekarze ci podpisali się pod deklaracją z imienia i nazwiska więc możesz decydować czy chcesz korzystać z ich wiedzy czy też nie.

Zwróć uwagę, że lekarz pracujący na państwowej posadzie ma obowiązek przede wszystkim przestrzegać obowiązującego w Polsce prawa. Póki co antykoncepcja i in vitro jest legalne w Polsce, aborcja z określonych powodów też.
                          Według swojego sumienia nich leczy w swoim prywatnym gabinecie - rynek szybko go zweryfikuje.
                          Ani ja, ani zwolennicy antykoncepcji, in vitro czy aborcji nikogo nie zmuszamy do stosowania tego. Natomiast Ty i myślący tak jak Ty chcecie narzucić innym swoją wolę. W pierwszej kolejności radzę zacząć od siebie, cudze widzicie pod lasem, a swojego nie widzicie pod nosem.
                          Antykoncepcja (nawet ta najprostsza) w/g kościoła katolickiego to grzech, unikanie współżycia w związku małżeńskim to też grzech. Jestem ciekawa ile dzieci mają lekarze, którzy podpisali deklarację. Brak antykoncepcji + współżycie, skutkuje "co rok to prorok", a czegoś takiego nie widzę u katolików chodzących do kościoła i komunii.

> I ostatnia rzecz, w kolejnym już wpisie sugerujesz, że wśród tych osób są takie o podwójnej moralności wykonujące aborcje w prywatnych gabinetach, proszę wskaż mi przykład/y takiej osoby/ób.

Co według Ciebie znaczą ogłoszenia w gazetach: "wywoływanie miesiączki". Kto zamieszcza takie ogłoszenia: szewcy, hydraulicy, itd.?
                          Wejdź na jakieś "babskie fora" i poczytaj sobie, zwłaszcza o lekarzach, którzy w czasach kiedy aborcja była legalna, dokonywali wiele aborcji, a dzisiaj na przepisanie środków anty sumienie im nie pozwala. Poza tym jak się jest wiekową już kobietą (jak ja) i ma się dużo koleżanek to się dużo różnych opowieści słyszy i dużo się widzi.
                          • koyod Re: aniafest i storima 01.06.14, 12:52
                            Ja nie kwestionuję, że nie ma nielegalnych aborcji.
                            Ja jedynie chciałem się dowiedzieć, czy dysponujesz wiedzą na temat osób, które podpisały deklarację, czy też zwyczajnie ich pomawiasz. Teraz już wiem, że to są pomówienia. Najłatwiej teraz napisać .. wejdź na forum i poczytaj .., .. ja też leżałam w szpitalu i widziałam..
                            To są zwykłe ogólniki, nie wskazałaś nawet jednego nazwiska a miało ich być tak wiele.
                            Jak się mają zamieszczane ogłoszenia do osób, które podpisały deklarację, czy ktoś z listy zamieszcza takie ogłoszenia? Bądź świadoma, że katolicy nie stanowią całości naszej społeczności a jedynie jej większość.
                            Co do możliwości wyboru lekarza to wg mnie taka istnieje, przeczytałaś listę i wybierasz lekarza, który ci odpowiada i proszę nie pisz, że takich nie ma.
                            • ainafets Re: koyod 01.06.14, 13:58
                              koyod napisał:

Przeczytaj wszystkie moje wpisy w tym wątku, ponieważ nie chce mi się pisać drugi raz tego co napisałam wcześniej.

Czy Piecha podpisał deklarację to nie wiem, jak już pisałam wcześniej nie przebrnęłam przez listę. Widziałam natomiast w telewizorze, jak go dziennikarka "ganiała" na schodach i pytała o tabletki antykoncepcyjne, a on jej bardzo niegrzecznie odpowiadał. Z tego filmiku wynikało że jest zagorzałym przeciwnikiem tabletek anty.

Linki:

www.se.pl/wydarzenia/kraj/krol-skrobanek-pose-bolesaw-piecha-walczy-z-in-vitro_266211.html
                              www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/boleslaw-piecha-tlumaczy-sie-z-dokonywania-aborcji,230735.html?playlist_id=17326
                              • ainafets Re: koyod 01.06.14, 14:02
                                Jeszcze raz link, coś się mi nie tak wkleiło.

www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/boleslaw-piecha-tlumaczy-sie-z-dokonywania-aborcji,230735.html?playlist_id=17326
                                • storima Re: koyod 01.06.14, 14:31
                                  Odnioslem sie przede wszystkim do faktu, iz zaostrzone prawo aborcyjne przy jednoczesnym braku edukacji seksualnej skutkuje dramatycznym zwiekszeniem aborcji w tym przeprowadzanych nielegalnie.
                                  Dopisalem rowniez iz w polskiej rzeczywistosci w malych spolecznosciach miejsko-wiejskich odmowa przeprowadzenia zgodnej z polskim prawem procedury medycznej przez lekarza powoduje brak tej prawnie gwarantowanej uslugi bo innego lekarza ktory ja przeprowadzi tam po prostu nie ma. Jak to sie knczy dla kobiet, dobrze wiemy: tragicznie.
                                  Ainafets pisala i o tych tragicznych konsekwencjach postaw polkich lekarzy wiec rowniez powtarzal tego nie bede.
                              • koyod Re: aniafest 01.06.14, 19:14
                                Przypominam, że miałaś wskazać przykład obłudnika.
                                Piecha sam przyznał się, że wiele lat temu popełniał błędy bo postępował inaczej niż myśli obecnie. Nie masz natomiast materiału, że obecnie postępuje tak jak wiele lat temu a dopiero takie postępowanie wbrew głoszonym obecnie przez niego poglądom można by potraktować jako obłudę.
                                Do przeszukania listy użyj wyszukiwarki z klawiszy ctr+f.
                                Pisałaś o wielu ogłoszeniach w prasie ale nie wskazałaś ile z tych ogłoszeń zamieszczają ci którzy podpisali się pod deklaracją. Wg danych Naczelnej Izby Lekarskiej lekarzy i dentystów wykonujących obecnie zawód jest ponad 161 tys. Czy przedmiotowe ogłoszenia zamieszczają medycy, czy też inne osoby nie wiem. Natomiast jeżeli piszesz o obłudzie to proszę wskaż konkretny przykład, chociaż jeden.
                                • ainafets Re: koyod 01.06.14, 21:55
                                  Piecha nie złamał obowiązującego wówczas prawa, ponieważ aborcje na życzenie kobiet były wtedy legalne.
                                  Jako katolik nie mógł nie wiedzieć, że kk aborcji nie akceptuje, i stanowisko kk nie uległo zmianie w tym temacie. Jakoś wtedy jego sumienie, wiara nie kłóciły się z jego zawodem.
                                  Moim zdaniem nie da się pogodzić katolickiego sumienia w temacie aborcji i antykoncepcji z wykonywaniem zawodu ginekologa. Jak ktoś kto robi specjalizację z ginekologii może nie umieć wykonać aborcji, od samego patrzenia się nie nauczy. Choćby na studiach musi nauczyć się praktycznego wykonywania aborcji i ucząc się sumienie nie boli?
                                  Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy ktoś kto dostaje uprawnienia do wykonywania zawodu ginekologa nie umie w praktyce wykonać aborcji.

Lekarzy jest dużo w Polsce, a listę podpisało razem ze studentami ok. 3000 - na szczęście bardzo niewielu.
                        • ainafets Re: do koyod 01.06.14, 08:58
                          koyod napisał:

... A ty masz prawo wyboru bo lekarze ci podpisali się pod deklaracją z imienia i nazwiska więc możesz decydować czy chcesz korzystać z ich wiedzy czy też nie.

Zaczęłam przeglądać listę, ale nie mam tyle czasu, aby przejrzeć całą. Gdyby ta lista była posortowana np. wg specjalności lekarza czy miejscowości to wtedy szybko bym znalazła. W związku z tym oczekuję, że ci lekarze, którzy ją podpisali, wywieszą w swoim prywatnym gabinecie w bardzo widocznym miejscu informację o podpisaniu listy, ja takich lekarzy na pewno będę omijać szerokim łukiem.

Ps. odpisałam Ci jeszcze we wpisie wyżej.
                        • kolter.mr Re: aniafest 04.06.14, 16:27
                          koyod napisał:

> o podwójnej moralności wykonujące aborcje w prywatnych gabinetach, proszę wskaż mi przykład/y takiej osoby/ób.

Poczytaj ogłoszenia w prasie ,tam sporo wywołujących miesiączkę.
          • piesc_boga Re: W obronie własnego sumienia i przekonań 29.05.14, 17:53
            Optio:
            ,,Natomiast w przypadku twojej dzialalnosci jesli pracownik nie zechce wykonac powierzonego mu zadania, zwyczajnie mozesz go zwolnic, lub upomniec w jakis sposob, ale powinno miec to miejsce tylko w przypadku odmowy, a nie a priori jego przekonan.,,

Jeśli Umowa Zlecenie nie określa ram czasowych ani miejsca wykonywania zlecenia to w razie nie wykonania jej w umówionym terminie może poskutkować rozwiązaniem jej oraz rekompensaty dla zlecającego za szkody które powstały w wyniku niewykonania zlecenia. Nie regulują jej również przepisy prawa pracy.

> Po pierwsze najpierw tych pracownikow musial bys zatrudniac, a smiem twierdzic,
            > ze sam jestes zwyklym pracownikiem.

Jestem od niedawna bezrobotny :) a z pracownikami podpisujemy umowy zlecenie.

> Po trugie, nawet jesli bys zatrudnial jakichs pracownikow, to analogi miedzy ty
            > m co niby ty wykonujesz, a zawodem lekarza nie ma zadnej.

Nie ma, ale jest to w jakimś sensie dyskryminacja na tle wyznaniowym.
        • wykress Re: powinieneś zwolnić wszystkich ... 29.05.14, 16:00
          .... wyświadczysz im wielka przysługę!

p.s. a optio jak zwykle, nie zajarzył :-)
    • storima Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 21:11
      n.u.d.a napisał(a):

> dokładnie, większość zrozumiała to tak jak chciała.... zresztą "interpretacja"
      > pani Agaty (dziennikarki) też do błyskotliwych nie należy.

Nuda "interpretacja" nie musi być "błyskotliwa" aby była prawdziwa.
      Z podsumowań poszczególnych punktów przysięgi wynika logicznie to co zostało w cytowanym artykule przedstawione.
      • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 21:20
        tylko właśnie storima z tą prawdziwością niewiele ma wspólnego. A i logiki tam wcale nie ma... zresztą jak widać - interpretacja słowa pisanego to naprawdę trudna sprawa w obecnych czasach, a niby ludzie tacy wykształceni :(
        • storima Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 21:39
          n.u.d.a napisał(a):

> tylko właśnie storima z tą prawdziwością niewiele ma wspólnego. A i logiki tam
          > wcale nie ma...

Nie pierwszy raz zarzucasz rowniez i mnie ze podaje nielogiczne stwierdzenia.
          Wynika z tego ze posiadasz jakis mistyczny patent na omipotentna logike.
          Nie bede powtarzal tego co napisali inni pod artykulem. O twej logice poinformuj tych ktorzy zostali poczeci in vitro, mowiac im ze nie maja prawa do zycia, a juz z pewnoscia nie zostana zbawieni.
          Ohydne...
          • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 21:59
            chwila, chwila... kiedy powiedziałem, że poczęci in vitro nie mają prawa do życia?!

A brak logiki to fakt... powtarzanie głupot nic nie da! jeżeli uważasz, że w tej deklaracji chirurdzy stwierdzili, że nie będą operować to gdzie w tym logika? to jest po prostu błędna interpretacja. Nie mam żadnego patentu na logikę, ale oczywistą głupotę należy odrzucić, a nie przyklaskiwać w myśl jakiejś urojonej (czyt. jednostronnej) tolerancji.
            • storima Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 22:17
              n.u.d.a napisał(a):

> chwila, chwila... kiedy powiedziałem, że poczęci in vitro nie mają prawa do życ
              > ia?!

Przysięga o której dyskutujemy.

> A brak logiki to fakt... powtarzanie głupot nic nie da! jeżeli uważasz, że w te
              > j deklaracji chirurdzy stwierdzili, że nie będą operować to gdzie w tym logika?

Tego nie ma w tekście omawiającym poszczególne punkty przysięgi.

Wydaje mi sie ze wyraźnie napisałem do czego się odnoszę.
              • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 22:25
                nie ma? to przeczytaj "interpretację" pkt.2. Nigdzie i nigdy nie powiedziałem, że poczęci in vitro nie mają prawa do życia! nie zgadzam się na produkcję ludzi, ale człowiek to człowiek i należy mu się szacunek, bez względu na to w jaki sposób przyszedł na świat.
                Ponadto w tym samym punkcie jest mowa o łamaniu prawa przez tychże lekarzy... jakiego prawa? ręce opadają jak się czyta te posty...
                • storima Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 29.05.14, 22:55

n.u.d.a napisał(a):

> nie ma? to przeczytaj "interpretację" pkt.2.

To nie jest "interpretacja" w cudzyslowiu, to jest rzetelne omówienie.
                  "Zgodnie z Przyrzeczeniem Lekarskim lekarz ma też obowiązek "stale poszerzać swą wiedzę lekarską i podawać do wiadomości świata lekarskiego wszystko to, co uda mu się wynaleźć i udoskonalić". Zatem człowiek, który wierzy, że ciało ludzkie jest nietykalne, a "zejście z tego świata zależy wyłącznie od decyzji Boga", i który próbuje swoich sił w zawodzie lekarza, stanowi poważne zagrożenie dla nieszczęśników, którzy zostaną jego pacjentami. Łamie także polskie prawo, które - jak wiadomo - zezwala na sztuczne zapłodnienie, stosowanie antykoncepcji i przerywanie ciąży w określonych sytuacjach, a w ustawie o planowaniu rodziny określa prawa reprodukcyjne obywateli."

Czego nie widzę o "chirurgu" a Ty logicznie dostrzegasz?

--
                  Odczuwam, ze masz potrzebe dokonywania forumowych misji religijnych starajac sie nawracac ateistow badz tlumaczyc "wyzszosc prawa boskiego" czyli rodzimej wersji szariatu nad obowiazujacym w panstwach cywilizowanych prawem.
                  Czy nie lepiej byloby stawiac do pionu zadklarowanych katolikow, tak aby nie uzywali antykoncepcji, nie bijali zon i ogolnie zyli wg bozego prawa?
                  • wykress Re: pierwsze - nie szkodzić !!! 30.05.14, 07:15
                    i o czym chłopcze w ogóle dyskutujesz? ..... chcesz w imie swoich wypaczonych ideologi zmusić kogokolwiek do zachowań niezgodnych z jego sumieniem?! ...... walnij sie w łeb na opamiętanie! .....
                    • ainafets Re: pierwsze - nie szkodzić !!! 01.06.14, 10:04
                      wykress napisał:

...... walnij sie w łeb na opamiętanie! .....

Nie ma to jak merytoryczne argumenty, dlatego nie lubię tego forum.
                      • wykress Re: pierwsze - nie szkodzić !!! 03.06.14, 09:36
                        Merytoryczną dyskusję można prowadzić tylko z kimś, kto nie zaprzeczając faktom, potrafi je łączyć w logiczna całość! ....

... "walnij sie w łeb" .... to tylko, szczera i dobra rada (?);-/
                        • ainafets Re: pierwsze - nie szkodzić !!! 03.06.14, 20:01
                          wykress napisał:

> Merytoryczną dyskusję można prowadzić tylko z kimś, kto nie zaprzeczając faktom
                          > , potrafi je łączyć w logiczna całość! ....
                          >
                          > ... "walnij sie w łeb" .... to tylko, szczera i dobra rada (?);-/

Dokładnie. Fakty są takie;
                          antykoncepcja i in vitro są w Polsce legalne i lekarz nie ma prawa w publicznej służbie zdrowia ich odmówić. Wiara lekarza mnie nie interesuje.

Swoją radę zastosuj do siebie - dobrze Ci zrobi.
                          • wykress Re: Żyjesz w oderwaniu od rzeczywistości!!! 04.06.14, 16:10
                            ainafets napisała:

> Dokładnie. Fakty są takie;
                            > antykoncepcja i in vitro są w Polsce legalne i lekarz nie ma prawa w publicznej
                            > służbie zdrowia ich odmówić.

Przykro mi bardzo .....ale fakty, są takie, że na dzień dzisiejszy, lekarz w Polsce, w świetle obowiązującego prawa, może odmówić powyższego!

....... miesza Ci sie rzeczywistość z fantazjami .....i tak jak pisałem na samym początku z ludźmi zaprzeczającymi faktom, nie da się dyskutować(?):-(
                            • n.u.d.a Re: Żyjesz w oderwaniu od rzeczywistości!!! 04.06.14, 16:17
                              a mnie przykro nie jest. I bardzo się cieszę, że są ludzie, którzy deklarują się bronić normalności :)
                              • kolter.mr Re: Żyjesz w oderwaniu od rzeczywistości!!! 04.06.14, 16:20
                                n.u.d.a napisał(a):

> a mnie przykro nie jest. I bardzo się cieszę, że są ludzie, którzy deklarują się bronić normalności :)

Ze niby faceci w sukienkach to normalność ??
                                • wykress Re: wreszcie zrozumiałeś, kolter! 04.06.14, 16:30
                                  zgadza się ..... facet w sukience, nie może być normalny! ... ;-)
                                  • kolter.mr Re: wreszcie zrozumiałeś, kolter! 04.06.14, 16:32
                                    wykress napisał:

> zgadza się ..... facet w sukience, nie może być normalny! ... ;-)

Wiem :))
                                    • wykress Re: jednak nie ogarniasz .... :-( 04.06.14, 16:56
                                      Jak Ty człowieku nie odróżniasz sutanny od sukienki ...... to pewnie na co dzień paradujesz w damskich spodniach i w szpilkach (to też buty!) .... o stringach (takie majtki!) nie wspominam, bo Twoja "ślubna" niewątpliwie nosi bokserki (też majtki!) .... (?);-)
                                      • kolter.mr Re: jednak nie ogarniasz .... :-( 04.06.14, 17:01
                                        wykress napisał:

> Jak Ty człowieku nie odróżniasz sutanny od sukienki ...... to pewnie na co dzie
                                        > ń paradujesz w damskich spodniach i w szpilkach (to też buty!) .... o stringach
                                        > (takie majtki!) nie wspominam, bo Twoja "ślubna" niewątpliwie nosi bokserki (t
                                        > eż majtki!) .... (?);-)

Facet chodzi w spodniach, ciepły w kiecce ,a krój ? nieistotny :))
                                        • wykress Re: jednak nie ogarniasz .... :-( 04.06.14, 17:27
                                          kolter.mr napisał:

> "Facet chodzi w spodniach ... " według ciebie facet w damskich spodniach to wciąż facet.

...... hmmm, często z żoną się zamieniacie? bo rozumiem, że nie dostrzegasz różnicy?! ..... o bieliznę nawet nie pytam ;-))
                                          • kolter.mr Re: jednak nie ogarniasz .... :-( 04.06.14, 17:37
                                            wykress napisał:

> kolter.mr napisał:
                                            >
                                            > > "Facet chodzi w spodniach ... " według ciebie facet w damskich spodniach
                                            > to wciąż facet.
                                            >
                                            > ...... hmmm, często z żoną się zamieniacie? bo rozumiem, że nie dostrzegasz różnicy?! ..... o bieliznę nawet nie pytam ;-))

Napisałbym co myślę o tobie i twojej żonie ale z piskiem polecisz i zakablujesz rozżalony.No a jak nie ty to któryś z twoich żałosnych katolickich współbraci.
                                            Jednak wiedz ze nie ja z rozdziawioną japą klęczę przed facetem w pstrokatej sukience z jęzorem na wysokości jego rozporka.
                                            • wykress Re: jednak nie ogarniasz .... :-( 04.06.14, 18:04
                                              Umiejętność odróżniania atrybutów męskich i żeńskich, to jedna z podstawowych umiejętności niezbędnych w percepcji otoczenia! ......

.... powinieneś się tego nauczyć, żeby nie wychodzić na idiotę/zboczeńca :-) ..... zacznij od rozróżniania toalet, bo czy męska czy damska to jednak zawsze .... TOALETA!!! (?);-)
                                              • kolter.mr Re: jednak nie ogarniasz .... :-( 04.06.14, 18:16
                                                wykress napisał:

> Umiejętność odróżniania atrybutów męskich i żeńskich, to jedna z podstawowych umiejętności niezbędnych w percepcji otoczenia! ......

o popatrz a po co ci ta sztuka w piaskownicy ??

> .... powinieneś się tego nauczyć, żeby nie wychodzić na idiotę/zboczeńca :-) .
                                                > .... zacznij od rozróżniania toalet, bo czy męska czy damska to jednak zawsze .
                                                > ... TOALETA!!! (?);-)

Tam polujesz na dziewczynki z jajami ??
                              • wykress Re: Żyjesz w oderwaniu od rzeczywistości!!! 04.06.14, 16:33
                                Mnie jednak jest przykro! .....bo gdyby wszyscy byli normalni, to bronić nie byłoby potrzeby! :-/

pozdro!
                  • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 30.05.14, 08:41
                    czyli rozumiem, że nie podnosisz argumentu, iż lekarze podpisani pod deklaracją nie będą leczyć, o czym mówi fragment wypowiedzi "zatem, człowiek, który wierzy (...) stanowi poważne zagrożenie dla nieszczęśników, którzy zostaną jego pacjentami". Bardzo mnie to cieszy, ale w takim razie - nadal nie wiem, w czym widzicie problem?

PS. powiedziałbym raczej, że stanowię przeciwwagę dla pewnej grupy krzykaczy ;)
            • ainafets Re: do n.u.d.a 29.05.14, 22:18
              Odpiszę Ci jutro - podyskutujemy, rano muszę iść do pracy, a wcześniej nie miałam czasu.

Co do złego zrozumienia deklaracji przez większość, to napisz czemu tą deklarację podpisali lekarze aż tylu różnych specjalności. Stomatologów czy pediatrów jak też chirurgów i wielu innych nie dotyczy aborcja, in vitro, eutanazja, antykoncepcja.
              Ja bardzo chciałabym się zapytać autorki tej deklaracji (Wandy Półtawskiej) czemu jej kumpel Jan Paweł II tak bardzo chronił pedofilów, zwłaszcza tych na "wysokich stołkach". Czemu jako ten najważniejszy szef kościoła, przez tak długi pontyfikat nie zrobił nic, aby chociaż zmniejszyć rozmiar pedofilii w KK.
              • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 29.05.14, 22:31
                ta deklaracja to jest jawny sprzeciw wobec transformacji nienormalności w normalność. Zalegalizowanie aborcji czy eutanazji to jest przekształcenie zawodu lekarza w mordercę/kata. To nie decydent, który stwierdza co jest normą a co nie - ponosi konsekwencje psychiczne/moralne; to nie on dokonuje "zabiegu".
                • ainafets Re: do n.u.d.a 01.06.14, 10:12
                  n.u.d.a napisał(a):

... Zalegalizowanie aborcji czy eutanazji to jest przekształcenie zawodu lekarza w mordercę/kata. To nie decydent, który stwierdza co jest normą a co nie - ponosi konsekwencje psychiczne/moralne; to nie on dokonuje "zabiegu".

Jakoś w PRL-u, kiedy aborcja była na życzenie kobiety, katolickim lekarzom dokonywanie aborcji nie przeszkadzało, sumienie też ich nie bolało. W tamtym czasie aborcja była zjawiskiem (faktem) o ogromnej skali, nie sądzisz chyba, że wszyscy lekarze, którzy dokonywali aborcji to byli sami ateiści i lekarze innych wyznań.
                  • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 08:59
                    no to masz potwierdzenie, dlaczego aborcja nie może zostać zalegalizowana :) nie wiem kto, co, kiedy i dlaczego robił. Wiem, że część lekarzy zadeklarowało bronić życia ludzkiego i to mnie cieszy :)
                    • storima Re: do n.u.d.a 02.06.14, 10:13
                      To bardzo dobrze Nuda ze gwarantowana prawnie wolnoscia wyboru postepujesz wg Twego sumienia.
                      Wiedz jednak ze NPR nie ma zadnych rzetelnych faktow naukowych s kutecznosci jej dzialania.
                      Jesli zas chodzi o "cywilizacje smierci" to niestety to jeden z tych sloganow ktory populistycznie bazuje na braku wiedzy.
                      Usmiercanie starszych ludzi parktykowane bylo powszechnie w krajach skandynawskich jak i w polskich wsiach.
                      • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 11:47
                        Owszem postępuje zgodnie z moim sumieniem, ale też uważam, że priorytetem powinna być sytuacja demograficzna, więc legalizacja aborcji NIE LEŻY W INTERESIE SPOŁECZEŃSTWA.

Natomiast co do NPR to nie wiem skąd masz takie informacje :) ja mogę je tylko zdementować :)
                        Zabijanie swoich obywateli (aborcja, eutanazja) nazywasz sloganem populistycznie bazującym na braku wiedzy... ciekawe w takim razie kogo niewiedzy. Jak w takim razie nazwałbyś to inaczej? połączenie spadku przyrostu naturalnego z aborcją i eutanazją? nazywaj to jak chcesz - ja cieszę się, że lekarze zadeklarowali, że będą walczyć o ludzkie życie.
                        • storima Re: do n.u.d.a 02.06.14, 12:42
                          Nie zrozumiales mojego postu Nuda.
                          Skazywanie na smier starszych osob istnialo od wiekow badz w krajach skandynawskich, badz na polskiej wsi--i moze dalej istnieje--i to byla "cywilizacja smierci"

pisalem o epatowaniu tym stwierdzeniem w odnosnie czasow w ktorych zyjemy

a brak wiedzy o tym o czym pisze powoduje to ze ludzie lapia sie na te populistyczne slogany

--

nie bede dyskutowal na temat aborcji badz eutanazji

mam inne zdanie na ten temat, tzn nie popieram

a l e

zostawiam prawo decyzji tym ktorych to
                          d o t y c z y
                          Nuda.

--
                          Odnosnie zapobieganiu aborcjom jestem za edukacja seksualna

ktora w Polsce nie istnieje bo ci przeciwni aborcji sa przeciw edukacjii

___

badania wskazuja ze kraje w ktorych istnieje prawidlowa edukacja seksualna i liberalne prawo aborcyjne ich ilosc jest dramatycznie mniejsza niz chocby w Polsce!!!

___

odnosnie faktow, nauki itd mozesz
                          s a m
                          dojsc do zrodel

nie potrzebujesz mnie Nuda

nie mam z reszta czasu na prowadzenie tu "wykladow" badz "uswiadamiania"

• storima Re: do n.u.d.a 02.06.14, 13:10
                            Dla mnie pewne sprawy sa oczywiste. Bo funkcjonuje w takim a nie innym srodowisku, tak jak Ty w twoim.

Dziwi mnie jednak fakt, ze jakby wspolczesniej, wg nie ludystyznych wartoszci, obrazkow, historii spostrzegam przyjmuje chocby wiare.

Sledze rowniez wypowiedzi wspolczesnych.

Dziwi mnie wiec ze umyka to gdzies chocby Tobie zadeklarowanym Twa wiara praktyka i przeslaniem

dziwi mnie Nuda ze umykaja Ci tak istotne jak chocby to stwierdzenia:

- Wydaje mi się, że całe przesłanie papieża polega na zmianie akcentów w Kościele. Po pierwsze, już nie cywilizacja śmierci kontra cywilizacja życia, ale cywilizacja chciwości kontra cywilizacja solidarności. To był jeden z kluczowych przekazów Światowych Dni Młodzieży w Rio de Janeiro. Dwaj jego poprzednicy nauczali, chcieli być nauczycielami. Wyznaczali normy i zasady postępowania. Franciszek mówi inaczej: najpierw sami musimy się zmienić w Kościele, dopiero potem możemy wyjść do świata - tłumaczył Makowski w programie "Połączenie" w TOK FM.

___

zajelo mi to troche czasu aby odnalezc cytat w j; polskim, czytam bowiem te informacje w obcych jezykach.

----

dodam ze z pierwszej reki podaczas mego zamieszkania w Kalifornii z pierwszej reki obserwowalem tragedie przeslania "nieuzywania prezerwatyw"

klinika pozarzadowa w San Francisco w ktorej pracowala moja kolezanka lekarka przyjmujaca nielegalne emigrantki z Ameryki Poludniowej skazone aids w ciazy bo doslownie przyjmuja zakaz uzywania prezerwatyw

miliony Nuda miliony ludzi cierpiacych radzacych z aids z tego powodu

---

taki Wloch, Iralandczyk badz Polak katolik
                            prezerwatywy uzyje
                            i dobrze.
                            • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 13:21
                              storima, Twój post jest zupełnie niezrozumiały, zwłaszcza 3 i 5 zdanie.
                              Mylisz się - wcale nie zakończyła się konfrontacja cywilizacji śmierci vs. cywilizacji życia, ale doszedł nowy problem: chciwość i egoizm.
                              Oczywistym jest też fakt, iż należy być spójnym w poglądach i postępowaniu. W przeciwnym razie nauka będzie odrzucać zamiast inspirować.

PS. kto jest winny cierpieniom wynikającym z AIDS? czy nie zbyt liberalne podejście do seksu?
                              • storima Re: do n.u.d.a 02.06.14, 13:42
                                n.u.d.a napisał(a):
                                > PS. kto jest winny cierpieniom wynikającym z AIDS? czy nie zbyt liberalne podej
                                > ście do seksu?

Brak edukacji seksualnej, ktora popierasz.

Popedu seksualnego nie powstrzymasz u ludzi,

ale nauczyc ich kontrolowac jego konsekwencje--nauczysz

jak wskazuja badania udowadniajace ze w krajaach ktorych istnieje rozwinieta edukacja seksualna...

__

Musze konczyc;
                                I z powodu braku czasu odpisywal na teraz nie bede.
                                Czuwaj!!!
                                • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 14:06
                                  nikt nie mówi, żeby z ludzi robić kalekich (aseksualność), ale też sprowadzanie człowieka do roli zwierzęcia też jest bez sensu (choć niektórzy zwierzęta lepiej traktują niż ludzi). Nie powstrzymywać, ale nauczyć się kontrolować popęd seksualny.
                                  • storima Re: do n.u.d.a Czuwaj 02.06.14, 15:00
                                    > ej traktują niż ludzi). Nie powstrzymywać, ale nauczyć się kontrolować popęd se
                                    > ksualny.

Idz w swiat i nauczaj Nuda.
                                    I jak napisal Mateusz:
                                    zyj i daj zyc innym.

Czuwaj!!!
                                    • n.u.d.a Re: do n.u.d.a Czuwaj 02.06.14, 15:27
                                      dokładnie, Storima - żyj i daj żyć :) tym lekarzom, którzy deklarują szacunek dla ludzkiego życia :)
                                      • storima Re: do n.u.d.a Czuwaj 02.06.14, 15:56
                                        n.u.d.a napisał(a):

> dokładnie, Storima - żyj i daj żyć :) tym lekarzom, którzy deklarują szacunek d
                                        > la ludzkiego życia :)

Kazdy lekarz przysiega Hipokratesa zobowiazuje sie do tego Nuda.
                                        • n.u.d.a Re: do n.u.d.a Czuwaj 02.06.14, 16:29
                                          no więc w czym widzisz problem?
                          • n.u.d.a Re: do n.u.d.a 02.06.14, 13:12
                            Storima, ale ja nie kwestionuję tego, że dokonywano aborcji czy eutanazji. Kwestionuję to, że powinno być to legalne. Oczywiście też jestem za edukacją seksualną i to (wg. psychologów) od przedszkola (oczywiście odpowiednio do wieku). A w czasach, gdy liczebność społeczeństwa spada zgoda na aborcję czy eutanazję jest cywilizacją śmierci (jest to zabijanie społeczeństwa) i wbrew temu co piszesz ogólne przyzwolenie na zabijanie ludzi jest cywilizacją śmierci, i nie ma nic wspólnego w pustym sloganem wynikającym z niewiedzy.
                    • ainafets Re: do n.u.d.a 02.06.14, 19:31
                      n.u.d.a napisał(a):

> no to masz potwierdzenie, dlaczego aborcja nie może zostać zalegalizowana :) nie wiem kto, co, kiedy i dlaczego robił. Wiem, że część lekarzy zadeklarowało bronić życia ludzkiego i to mnie cieszy :)

A mnie martwi, że są lekarze, którzy nie będą chcieli przepisać antykoncepcji. Dobrze, że przynajmniej wiadomo którzy.
    • storima Re: aniafest 01.06.14, 10:28
      Autorzy artykułu podkreślają, że badania potwierdzają to, co wielu ekspertów powtarza od lat - ciąże przerywa się wyraźnie rzadziej w krajach, w których obowiązują liberalne przepisy, jest w pełni dostępna antykoncepcja i odpowiednia edukacja seksualna.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,76842,11008389,Restrykcyjne_prawo_nie_zmniejsza_liczby_aborcji.html#ixzz33N336Lk3

Nie rozumiem Koyod jak mozna wymagac od kogos aby podal Ci tu na forum przyklady osob ktore nielegalnie w Polsce usuwaly ciaze?
      Jesli zapaytana osoba takich danych Ci nie poda to uznasz ze problem nie istnieje?

Zaiste gdybys byl odciety od zrodel wiedzy dostepnej Ci w zasiegu reki to tez bym sie zdziwil bo istnieja instytucje okreslane nazwa: biblioteka.

Zakazaniu aborcji towarzyszyć miało - zgodnie z ustawą - upowszechnienie edukacji seksualnej i dostępności antykoncepcji. Jak wskazują coroczne raporty grupy edukatorów seksualnych Ponton, rozpoczynając współżycie, młodzież nie ma wystarczającego dostępu do wiedzy o tym, jak niechcianej ciąży uniknąć. Edukacja szkolna to raczej antyedukacja, internet jest raczej źródłem pornografii, a nie edukacji alternatywnej.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,76842,9202838,Edukacja__antykoncepcja__aborcja__Ile_to_kosztuje_.html#ixzz33N4otxph

Istnieje statystyki oraz dane opisywanych przypadkow podziemia aborcyjnego gromadzone przez organizacje pozarzadowe na swiecie jak i w Polsce.

Dziwne wiec ze ktos w Polsce swa wiedze opiera na wymuszaniu od forumowiczow podania przykladow czy "zna takie osoby" ktore sa ofiarami braku edukacji, zaostrzonych norm prawnych adz profesjonalistow wynoaszacych sie na boski piedestal.

Zauwaz rowniez ze w malych polskich spolecznosciach w przypadku odmowy wykonania zabiegu zgodnego z polskim prawem przez danego lekarza nie ma innego ktory go przeprowadzi. Wowczas kobieta zdana jest na "aborcyjne podziemie".

Fakty są dostępne.

Odwolywanie sie do znajomosci forumowiczow takich osob, aby przekonac sie do istnienia problemu jest co najmniej infantylne.
      • taniarada Misja Nudy 01.06.14, 11:08
        Storima napisał:Czy nie lepiej stawiać do pionu katolików.Po co ma to Nuda robić jak Ty znakomicie go wyręczasz.Stawiasz na baczność bez możliwości obrony.Nawet w zajadłych postach atakujących wiarę ,kościół i księży nie można Ciebie zobaczyć.Nie piszesz daj sobie na wstrzymanie.Jak te żuczki gnojowniczki trochę śmierdzi ,można się przyzwyczaić .Chciałem skromnie zauważyć ,że to nie katolicy 2014 roku prowadzą bezwzględną krucjatę przeciwko ateistom .Tylko odwrotnie.A jak się to kończy widać to po Ruchu Palikota.
    • wykress Re: Po pierwsze .... nie szkodzić!!!! 02.06.14, 10:13
      "żyj i daj żyć innym"...... nie byłoby tej dyskusji, gdyby przeciwnicy "deklaracji sumienia" byli tak tolerancyjni za jakich sie uważają!

p.s Holenderscy farmaceuci też trafia na tę listę? ..... :-)

>>>> www.prolife.com.pl/pg/pl/wiadomosci/holenderscy_farmaceuci_nie_chca.html <<<<
      • storima Re: Po pierwsze .... nie szkodzić!!!! 02.06.14, 10:19
        "Daj zyc innym" stworzone i gwarantowane zostalo nie przez taka czy inna religie lecz humanistyczna fiozofie gwarantujaca wolnosc przekonan i wyborow.
        Dyskutowana tu Francja jest tej filozofii dobrym przykladem.
        • wykress Re: żyj i daj życ innym!!! 02.06.14, 10:39
          Otóż to!!! ......
          ..... gdyby co niektórzy, byli wierni humanistycznym ideałom "wolnosc przekonan i wyborow" nie byłoby tej dyskusji (?);-)

• storima Re: żyj i daj życ innym!!! 02.06.14, 10:52
            Swiat nie jest idealny.
            Kolejny slogan:
            Nauczeny doswiadczeniem czlowiek zagwarantowal rozdzielnosc panstwa od wyznan i wolnosc wyboru przekonan i sumienia.
            • wykress Re: żyj i daj życ innym!!! 02.06.14, 11:19
              storima napisał:

> Swiat nie jest idealny.
              > Kolejny slogan:
              > Nauczeny doswiadczeniem czlowiek zagwarantowal rozdzielnosc panstwa od wyznan i
              > wolnosc wyboru przekonan i sumienia.

.... zgadzam się! "świat nie jest idealny" .... to slogan,
              ale dobrze, ze człowiek nauczony doswiadczeniem, rozdzielił państwo od kościoła, pozostawiając wolność przekonań i sumienia. ;-) pozdro
    • storima Co na to polskie prawo? 02.06.14, 16:52
      Ustawodawstwo polskie jasno określa odstąpienie od jakichkolwiek
      klauzul
      lekarskiego sumienia
      w przypadku gdy niewykonanie usługi lekarskiej zagraża życiu bądź zdrowiu pacjenta:

o art. 39 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty, czyli przepisy mówiące, że lekarz nie może powołać się na klauzulę sumienia i odmówić pomocy "w każdym przypadku, gdy zwłoka w jej udzieleniu mogłaby spowodować niebezpieczeństwo utraty życia, ciężkiego uszkodzenia ciała lub ciężkiego rozstroju zdrowia oraz w innych przypadkach niecierpiących zwłoki".

Powolal sie na ten artykul minister zdrowia Bartosz Arłukowicz kategorycznie stwierdzajac iz przepis ten anuluje jakiekolwiek klauzule sumienia stawiajac prawo ludzkie w wyzszosci nad "prawem boskim".

PS
      Nuda ani ja ani inni kwestionujący zasadnosc "prawa boskiego" w praktyce lekarskiej nie jest przeciwny wolnosci wyznania i sumienia.
      Pisano tutaj o wywieszeniu takowej informacji w gabinecie lekarskim, i praktykowania "wolnosci sumienia" w zaciszu prywatnego gabinetu.

Kazdy z tu wpisujacych wlacznie ze mna postepuje
      tu z zasada
      "zyj i daj zyc innym"
      --

Ale do sedna:

Prawo polskie jasno okresla stosowanie klauzuli sumienia.

• n.u.d.a Re: Co na to polskie prawo? 02.06.14, 16:56
        a niby dlaczego w zaciszu? przecież Ci lekarze wprost zadeklarowali walkę o życie pacjentów, więc w czym łamią prawo?
        • storima Polskie prawo mowi: 02.06.14, 17:02
          > a niby dlaczego w zaciszu? przecież Ci lekarze wprost zadeklarowali walkę o życ
          > ie pacjentów, więc w czym łamią prawo?
          Nuda napisalem to odnosnie twego stwierdzenia abym "zyl i dal zyc innym (tym lekarzom)"

co Ci odpisalem, dajac Ci do zrozumienia ze wszyscy tu wpisujacy sie poza toba "zyja i daja zyc innym"

n.u.d.a napisał(a):

> a niby dlaczego w zaciszu? przecież Ci lekarze wprost zadeklarowali walkę o życ
          > ie pacjentów, więc w czym łamią prawo?

Nie docieraja do Ciebie konkretne argumenty.

Napisz do ministra zdrowia
          _________

Ustawodawstwo polskie jasno określa odstąpienie od jakichkolwiek
          klauzul
          lekarskiego sumienia
          w przypadku gdy niewykonanie usługi lekarskiej zagraża życiu bądź zdrowiu pacjenta:

o art. 39 ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty, czyli przepisy mówiące, że lekarz nie może powołać się na klauzulę sumienia i odmówić pomocy "w każdym przypadku, gdy zwłoka w jej udzieleniu mogłaby spowodować niebezpieczeństwo utraty życia, ciężkiego uszkodzenia ciała lub ciężkiego rozstroju zdrowia oraz w innych przypadkach niecierpiących zwłoki".

Powolal sie na ten artykul minister zdrowia Bartosz Arłukowicz kategorycznie stwierdzajac iz przepis ten anuluje jakiekolwiek klauzule sumienia stawiajac prawo ludzkie w wyzszosci nad "prawem boskim".
          • n.u.d.a Re: Polskie prawo mowi: 02.06.14, 17:13
            ale w czym deklaracja, że będą bronić życia narusza polskie prawo? tą deklarację to wszyscy powinni podpisać, że nie będą szkodzić życiu ludzki :)
            • mateusz572 Re: Polskie prawo mowi: 02.06.14, 17:51
              n.u.d.a napisał(a):

> ale w czym deklaracja, że będą bronić życia narusza polskie prawo? tą deklaracj
              > ę to wszyscy powinni podpisać, że nie będą szkodzić życiu ludzki :)

Jeżeli twierdzisz, że wszyscy powinni podpisać to już zaprzeczasz zasadzie "żyj i daj żyć innym" bo próbujesz narzucić swój własny światopogląd.
              Dalej tkwisz w swoim "pudełku" i jak konkwistadorzy w imię wiary chrześcijańskiej wyrzynali Indian w Ameryce, tak Ty próbujesz narzucić nam swoją tezę, że do Twoich poglądów powinniśmy się wszyscy wokół dostosować.
              Druga sprawa to "prawo boskie". Moim zdaniem coś takiego nie istnieje, ponieważ to prawo stworzyli ludzie, przypisują je Bogu.
              • n.u.d.a Re: Polskie prawo mowi: 02.06.14, 18:28
                Mateuszu, a czy zadaniem lekarza nie jest przypadkiem walczyć o życie pacjentów i im nie szkodzić? w czym więc widzisz moje narzucanie światopoglądu innym?
          • taniarada Re: Polskie prawo mowi i Bartosz Arłukowicz 02.06.14, 19:13
            Storima napisał :Bartosz Arłukowicz .Można się na niego powoływać.Gwiazda TVN-u "Agent.Były SLD-owiec.PO to wszystkie przechrzty łyka,łącznie z Kamińskim.Teraz trochę okrzepnął po tylu próbach odwołania go.Farbowane liski ,zmieniają poglądy na życzenie.Czyli od dużej ilości kasy .Wracając do tematu .Jak to życie pisze scenariusze .Można całe życie walczyć z Bogiem i na niego naparzać.A jak przyjdzie trwoga do do Boga.Pokazał to na swoim przykładzie niejaki "Wolski .Teraz czekam na ostatnie namaszczenie Kiszczaka i Urbana.
            • n.u.d.a Re: Polskie prawo mowi i Bartosz Arłukowicz 02.06.14, 19:18
              ja myślę, że Pan minister po prostu szukał jakiegoś uzasadnienia, choć w tym uzasadnieniu również nie wskazał żadnej podstawy do tego, iż lekarze deklarujący walkę o życie ludzkie łamią prawo ludzkie. Wskazał, że lekarz nie może stosować klauzuli sumienia, gdy życie ludzkie jest zagrożone - w znaczeniu - ma je ratować :) i właśnie do tego zobowiązali się Ci lekarze :) więc w czym problem? :)
    • storima Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 18:48
      Mateusz ma racje. Narzucasz Nuda swoj swiatopoglad na sile innym, pycha Cie tu ponosi umniejszajac innym religiom przykladowo Swiadkow Jehowych.

Nie wiem co sadzic o Tobie, bo manifestujesz dobitniej swa ignorancje w temacie i powielasz zapytania na ktore padly odpowiedzi w tymze tu watku.

__
      Odniose sie do przywolywanej tu przysiegi Hipokratesa.
      W niej samej zawarty jest punkt ratowania i szanowania zycia ludzkiego.

Jesli nie rozumiesz ze prawo ludzkie reguluje jurysdykcje panstwa polskiego i przedkladasz je nad "prawo boskie" to nie potrafie nic innego napisac jak jedynie okreslic taka postawe jako fanatyczna bedaca przykladem polskiej formy szariatu.

• n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 18:54
        gdyby padły to nie pytałbym ponownie: odpowiedz mi zatem (lub wskaż odpowiedź): w czym widzisz problem, że lekarze zadeklarowali, iż będą walczyć o ludzkie życie (w tym odmawiając wypisywaniu piguł)?
        • storima Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 19:04
          Pytales o "jak sie ma ratownanie zycia..." w owej deklaracji wiec Ci napisalem o przysiedze Hipokratesa, o ktorej mowilismy juz tutaj.

n.u.d.a napisał(a):

> gdyby padły to nie pytałbym ponownie: odpowiedz mi zatem (lub wskaż odpowiedź):
          > w czym widzisz problem, że lekarze zadeklarowali, iż będą walczyć o ludzkie ży
          > cie (w tym odmawiając wypisywaniu piguł)?

Tez padly odpowiedzi.

A zasadnicza odpowiedz w temacie podal dzis minister, polski minister zdrowia.

Pisalem o tym.

Pisze o tym poraz 3

slownie

T R Z E C I
          • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 19:11
            no ale ta deklaracja jest spójna z przysięgą Hipokratesa, nieprawdaż? czyli wkleisz mi tych 3 odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie z uzasadnieniem w czym jest problem z lekarzami deklarującymi walkę o ludzkie życie w odniesieniu do prawa ludzkiego?
            • storima Pycha. 02.06.14, 19:18
              n.u.d.a napisał(a):

> no ale ta deklaracja jest spójna z przysięgą Hipokratesa, nieprawdaż? czyli wkl
              > eisz mi tych 3 odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie z uzasadnieniem w czym
              > jest problem z lekarzami deklarującymi walkę o ludzkie życie w odniesieniu do p
              > rawa ludzkiego?

Nie.
              Nuda nic Ci nie bede wklejal.
              Jesli zrozumienie postow przekracza twe mozliwosci i sprowadzasz dyskusje do poziomu prymitywnej erystyki to zwykla pych Cie tu nakreca.

Podobnie jak "dyskusja" z innym forumowiczem w temacie laickosci Francji gdzie powolywales sie na niedouczonego ksiedza wypisujac brednie.

Narzucasz na sile swoj swiatopoglad prymitywna erystyka.

Mnie to nie interesuje. Trzymam sie z dala od manipulacji i fanatyzmu.

• n.u.d.a Re: Pycha. 02.06.14, 19:21
                storima, to Ty nie potrafisz uzasadnić, że Ci lekarze złamali jakiekolwiek prawo i tyle :)
                • n.u.d.a Re: Pycha. 02.06.14, 19:24
                  PS. Ci lekarze nie złamali żadnego prawa :) i w tym widzicie problem - nic im zrobić nie możecie :) ale jest to wyraźny sygnał, że nie wszyscy zgadzają się na przekształcanie rzeczy nienaturalnych w naturalne. Stąd tyle jadu na tym wątku :)
                  • storima Re: Pycha. 02.06.14, 19:27
                    Jad to plynie z fanatyzmu Nuda.
                    Wszelkiego fanatyzmu.
                    Czy antyreligijnego badz fanatykow wiary.
                    Nikt tu jadu poza Toba nie saczy.
                    Przeciwnie kazdy za wyjatkiem Ciebie wyznaja motto:
                    zyj i daj zyc innym.
                    • taniarada Re: Pycha. 02.06.14, 20:05
                      Storima napisał :jad plynie z fanatyzmu .Wszelkiego fanatyzmu itp itd.Coś mi tu zalatuje hipokryzją .Bo w postach oszołomów antyreligijnych cisza .W moherowych witamy w klubie .I dobre rady wuja Toma .Albo trzymamy się reguł i nie zabieramy głosu.Albo w przysłowiowej ciszy mentalnej, wychodzimy przed szereg i mówimy gościu nauczyłeś się biblii na pamięć .By gonić nie głębokiej wiary katolików.Możesz odpłynąć .Wiadomo ,że fora gazety pl to nie "Nasz Dziennik .Ale fason trzeba trzymać.
                    • n.u.d.a Re: Pycha. 02.06.14, 23:03
                      właśnie - padło w deklaracji tylko słowo "Bóg" i już furia, że Ci lekarze to debile, choć nie zrobili niczego złego, a już wielu krzyczało o złamaniu prawa, zwolnieniach itp. To nie ja powoływałem się tutaj na Boga czy religię. Ja zadałem proste pytanie: o co Wam chodzi? i jak widzisz - poza biciem piany zero konkretów... a tak naprawdę to chodzi o szacunek dla pacjentów i dla życia w ogóle.

Dokładnie storima, podpisanie tej deklaracji to powtórzenie podstawowego obowiązku lekarza - dbać o życie ludzi. Wbrew temu co niektórzy krzyczeli to podpisanie tej deklaracji nie oznacza zaprzestania leczenia, ale wręcz przeciwnie - walkę o ludzkie życie i zdrowie :)
                • storima Re: Pycha. 02.06.14, 19:58
                  n.u.d.a napisał(a):

> storima, to Ty nie potrafisz uzasadnić, że Ci lekarze złamali jakiekolwiek praw
                  > o i tyle :)

Prymitywna erystyka.

--
                  Nie pisalem nigdzie ze zlamali prawo.

W podsumowaniu sparafrazowawalem
                  d z i s i e j s z a
                  wypowiedz polskiego ministra zdrowia, cytujac prawne obowiazki lekarzy w Polsce.

Wykazujac
                  p o l s k i e
                  r e a l i a
                  wyzszosc prawa cywilizowanego panstwa nad
                  "prawem boskim".

Nie ma w Polsce szariatu Nuda.

• n.u.d.a Re: Pycha. 02.06.14, 23:21
                    bo nie złamali... i sami nie wiecie o co Wam chodzi :) stąd to bicie piany (i "prymitywna erystyka" z Waszej strony)... :)
                    Ja nigdzie nie pisałem, że Polska jest krajem wyznaniowym - zresztą jestem zdecydowanym przeciwnikiem :) co nie zmienia faktu, iż każdy może postępować zgodnie ze swoim sumieniem o ile nie łamie prawa :) więc w czym problem?
      • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 02.06.14, 19:02
        jeszcze jedno- odniesienie do prawa- prawa ludzkiego. Ci lekarze deklarując walkę o życie ludzkie nie łamią prawa! A jeżeli ustawodawca chce wziąć na siebie odpowiedzialność za stosowanie piguł to niech ustali, że nie są na receptę i po sprawie. A póki co - to od lekarza zależy metoda leczenia pacjenta. Tym bardziej, jeśli lekarz stwierdza, iż ów "chory" jest zdrowy :)
        • ainafets Re: Wyłudzony podpis lekarza? 02.06.14, 20:10
          Ciekawe czy tylko jeden czy więcej?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16079330,Jest_ateista_i_antyklerykalem__a_jego_nazwisko_widnieje.html#MT
          • n.u.d.a Re: Wyłudzony podpis lekarza? 02.06.14, 23:09
            no ciekawe, nie? dokładnie - też wolałbym, żeby podpisów było mniej ale z pełną deklaracją o odrzuceniu antykoncepcji (poza sferą medyczną), aborcji, eutanazji czy projektowania człowieka.
          • koyod A jednak podpis nie został wyłudzony 03.06.14, 15:47
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16084641,Lekarz_twierdzi__ze_Deklaracje_wiary_podpisal_nieswiadomie_.html#BoxSlotIMT
            słowo przepraszam zapewne nie padnie.
            • kolter.mr Re: A jednak podpis nie został wyłudzony 03.06.14, 20:00
              koyod napisał:

> słowo przepraszam zapewne nie padnie.

No właśnie mógłbyś swoich rodziców przeprosić bo jak widać nie za solidnie podchodziłeś do spraw edukacji .

" Co na to Wiktor Sułkowski? "Na trzeciej części konferencji mnie nie było, więc nie słyszałem o deklaracji. Na moje pytanie, czego dotyczy lista, otrzymałem właśnie takie odpowiedzi, więc zaufałem i podpisałem. Oburzenie nadal we mnie jest duże" - napisał w mailu przesłanym do redakcji Gazeta.pl. Jego nazwisko zostało już z listy usunięte."
              • koyod Re: A jednak podpis nie został wyłudzony 03.06.14, 21:29
                Co on pisze za bajki, że go nie było, nie słyszał.
                Na zdjęciu przedmiotowego dokumentu wyraźnie widać nagłówek i podpis gościa.
                To czym się oburzać, że podpisał i później się rozmyślił. A może do niego tak jak i do ciebie dopiero dociera po roku o co chodzi?
                • kolter.mr Re: A jednak podpis nie został wyłudzony 03.06.14, 21:48
                  koyod napisał:

> Co on pisze za bajki, że go nie było, nie słyszał.

Udowodnij ze kłamie !!

> Na zdjęciu przedmiotowego dokumentu wyraźnie widać nagłówek i podpis gościa.
                  > To czym się oburzać, że podpisał i później się rozmyślił. A może do niego tak j
                  > ak i do ciebie dopiero dociera po roku o co chodzi?

Może pochlał i na kacu coś podpisał na odczepnego. Jednak dziś w kilka dni po stanowczo protestuje
                  • koyod Re: A jednak podpis nie został wyłudzony 04.06.14, 06:43
                    Skłamał bo powiedział, że lista nie miała nagłówka i nie wiedział pod czym się podpisuje.
                    Zdjęcie dokumentu przeczy tej wersji a gość dalej, że nie słyszał i takie bzdety.
                    Do ciebie to nie dociera, bo ty masz swoją "prawdę", dalsza dyskusja z tobą nie ma sensu.
                    • kolter.mr Re: A jednak podpis nie został wyłudzony 04.06.14, 08:06
                      koyod napisał:

> Skłamał bo powiedział, że lista nie miała nagłówka i nie wiedział pod czym się
                      > podpisuje.
                      > Zdjęcie dokumentu przeczy tej wersji a gość dalej, że nie słyszał i takie bzdety.
                      > Do ciebie to nie dociera, bo ty masz swoją "prawdę", dalsza dyskusja z tobą nie
                      > ma sensu.

No a do zindoktrynowanej główki nie dociera ze nagłówek mógł być celowo zgięty dla wprowadzenia w błąd skacowanych dochtorów ?? Poza tym facet jaki miałby cel w tak ostrym reagowaniu ??
        • ainafets Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 03.06.14, 19:53
          n.u.d.a napisał(a):

... Ci lekarze deklarując walkę o życie ludzkie nie łamią prawa!

Jeszcze raz. Antykoncepcja jest w Polsce póki co legalna. Odmowa wypisania recepty na nią jest złamaniem prawa.
          Lekarz swoją wiarę niech wyznaje w swoim kościele, domu, swoim gabinecie - wszędzie gdzie chce, ale prywatnie, na swój prywatny użytek.
          W pracy w publicznym szpitalu czy przychodni jest służbowo, nie prywatnie i mnie jako pacjenta nie interesuje jego wiara.
          Nie ma obowiązku bycia ginekologiem, a zwłaszcza pracy w państwowej służbie zdrowia.
          Moje sumienie proszę zostawić mnie i tylko mnie.
          • n.u.d.a Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 03.06.14, 20:16
            a podasz mi podstawę prawną? który przepis zostanie złamany przy odmowie wypisania recepty na piguły? :)
      • kolter.mr Re: Lista lekarzy, ktorzy moge ci odmowic:-) 03.06.14, 21:02
        storima napisał:

> Mateusz ma racje. Narzucasz Nuda swoj swiatopoglad na sile innym, pycha Cie tu
        > ponosi umniejszajac innym religiom przykladowo Swiadkow Jehowych.
        >
        > Nie wiem co sadzic o Tobie, bo manifestujesz dobitniej swa ignorancje w temacie
        > i powielasz zapytania na ktore padly odpowiedzi w tymze tu watku.

On tak ma jego wąskie horyzonty nie przyjmują do wiadomości ze ktoś może np o bozi rozmawiać bez emocji na kolanach , dla niego dowodem braku ateizmu jest zacytowanie kawałka powszechnie(jednak nie dla niego) znanej książki zwanej biblia . Ot infantylny gość
    • ainafets Re: sumienie lekarza przed deklaracją 02.06.14, 20:25
      Ważniejsze sumienie lekarza od życia młodej kobiety

www.federa.org.pl/?option=com_content&view=article&id=187:agata&catid=21:podrzedne
      • ainafets Re: dla poprawienia humoru 02.06.14, 20:38
        deser.pl/deser/51,111858,16079486.html#BoxWiadMT
        www.facebook.com/events/1423729581235004/?ref_dashboard_filter=upcoming
        • taniarada Re: dla poprawienia humoru 02.06.14, 20:43
          Ja mam lepsze.niezalezna.pl/55949-skora-i-pies-na-smyczy-facebook-proponuje-uzytkownikom-wyrazic-homoseksualne-emocje
      • wykress Re: czytaj ze zrozumieniem! 03.06.14, 09:59
        ... z wklejonego przez Ciebie tekstu, jasno wynika, ze problemem nie była ciąża i zaniechanie aborcji! ..... tylko zaniedbania i brak kompetencji w diagnozie i leczeniu choroby układu pokarmowego!

p.s. Twoje poczucie humoru (dowcipy pod opisem rodzinnego dramatu) ...... wiele o Tobie mówi (?);-/
        • ainafets Re: czytaj ze zrozumieniem! 03.06.14, 19:41
          wykress napisał:

> ... z wklejonego przez Ciebie tekstu, jasno wynika, ze problemem nie była ciąża
          > i zaniechanie aborcji! .....

Widzę, że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Jeszcze raz wklejam właściwy fragment:

Koncentrowali się na ciąży. Nie zdecydowali się nawet na wykonanie pełnego badania endoskopowego. Na pytanie „dlaczego?”, lekarz prowadzący odrzekł, że nie pozwala mu na to sumienie. Żądania matki (Z.) i narzeczonego, by lekarze rozpoczęli skuteczne leczenie bez względu na konsekwencje dla płodu nie przyniosły rezultatu. Po czterech miesiącach męczarni dziewczyna zmarła. Ostatnie miesiące życia spędziła w szpitalach w Pile, Poznaniu, i Łodzi.

Ta historia nie wydarzyła się 100 lat temu tylko 10.
          Swego czasu było o niej bardzo głośno. Jest wiele innych artykułów o tej historii, poszukaj sobie.
          • wykress Re: przeczytaj ze zrozumieniem ..... 04.06.14, 16:02
            ... cały tekst, a nie tylko interesujące Cie fragmenty!

powtórzę!
            ..... problemem nie była ciąża, lecz błędna diagnoza i bagatelizowanie objawów

..... przeprowadzenie badania endoskopowego w ciąży nie jest kwestią sumienia lekarskiego, lecz oczywistych medycznych przeciwwskazań. tłumacząc "łopatologicznie" gdyby lekarze nie bagatelizowali jej stanu nie mieliby wątpliwości co robić! .... klasyczny błąd lekarski, a wykorzystywanie go to demagogia!

p.s. ... lekarz odmawiający zabiegu/badania powołując sie na "sumienie" ma obowiazek wskazać innego lekarza, który to wykona! ... tyle w temacie ;-/
    • storima fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 03.06.14, 21:47
      Nuda rozpetujesz pyskowke. Ainafets rowniez podala tu konkretny przyklad zlamania prawa przez lekarza. O tym mowil wczoraj polski minister zdrowia.

--

A jest jeszcze gorzej
      bowiem przedstawiciele szariatu czynia demolke w demokratycznym panstwie prawa
      stawiajac "prawo boskie" nad sytem prawnym cywilizowanego panstwa:

Tymczasem zarówno kierownictwo samorządu lekarskiego, jak i Komitet Bioetyczny Episkopatu stoją na stanowisku, że lekarze nie mają obowiązku stosować się do ustawowych ograniczeń nałożonych na klauzulę sumienia - z wyjątkiem przypadku nagłej konieczności ratowania życia. Uważają, że jedynym prawem dla lekarza podczas wykonywania obowiązków jest jego sumienie.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,16082861,NFZ_o_Deklaracji_wiary_podpisywanej_przez_lekarzy_.html#ixzz33bhUgWag

Szariat, a Ty Nuda jako jeden z jego fanatycznych poplrecznikow.

PS Zapomniales jak niedawno wypisywales tu bredniue na tema laickiej Francji trylko dltego ze sluchales w fanatycznym zaslepieniu jakiegos nieuka ksiedza???

• n.u.d.a Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 03.06.14, 23:52
        storima, w czym widzisz problem? pisałeś przecież, że słowo "Bóg" Cię nie rusza... więc o co bijesz pianę? o co Ci chodzi? lekarz postępujący zgodnie z własnym sumieniem (o ile nie zagraża ono życiu pacjenta) nie łamie prawa - bez mieszania w to kwestii wiary, na którą to Wy się ciągle powołujecie :D (ale to niby ja jestem fanatykiem :D kolterowska logika :D :D :D ).
        • kolter.mr Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 00:03
          n.u.d.a napisał(a):

(ale to niby ja jestem fanatykiem :D kolterowska logika :D :D :D ).

Zapomniałeś dodać ze niezbyt bystrym .
        • storima Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 07:23
          Jestes mistrzem pyskowki Nudsa. Setki postow z ktorych wynika jedynie pycha. Inne religie nazywasz "sekciarstwem" i bebniszisz jedynie w tonie fanatycznych uniesien.

Tak jak wypisujac brednier o laickiej Francji bo kierowales sie opinia nieuka ksiedza.

Identycznie tutaj.

Ohydne.

Zyj i daj zyc innym.

Bez odbioru.
          • n.u.d.a Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 09:22
            Ja jestem mistrzem pyskówki? chyba wg. logiki kolterowskiej :D To nie ja w tej dyskusji powołuję się na wiarę katolicką tylko Ty. Ty biłeś pianę, ale nie potrafisz powiedzieć o co Ci chodzi, bo jak już przyznałeś - nie twierdzisz, że Ci lekarze nie będą leczyć... nie twierdzisz także, że Ci lekarze łamią prawo... no więc pozostaje pytanie: o co Ci chodzi? Ohydne jest bezpodstawne obrażanie tych lekarzy. Żyję i pozwalam :) dlatego pozwalam także tym lekarzom leczyć zgodnie z własnym sumieniem (kto chce niech korzysta, a kto nie - idzie do innego) - oczywiście o ile nie jest zagrożone życie ludzkie.

PS. Co do opinii o laickości Francji podałem Ci źródła (nie tylko opinia znajomego księdza). Dodatkowo świadczy to właśnie o tym, że potrafię się przyznać do błędu (w przeciwieństwie do Ciebie - nie biję piany nie wiedząc o co mi chodzi).
            • kolter.mr Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 09:34
              n.u.d.a napisał(a):

> Ja jestem mistrzem pyskówki? chyba wg. logiki kolterowskiej :D

Fakt przegiął , jesteś nudnym facetem bez cienia inwencji. Traktujesz wszystkich swoją religiancka miarą ,nie przyjmując do wiadomości ze ktoś może mieć inne niż TY podejście do świata i jego spraw .

> PS. Co do opinii o laickości Francji podałem Ci źródła (nie tylko opinia znajomego księdza). Dodatkowo świadczy to właśnie o tym, że potrafię się przyznać do
              > błędu (w przeciwieństwie do Ciebie - nie biję piany nie wiedząc o co mi chodzi)

Ciekawe ze to twoje przyznanie się do błędu trwało tak długo :))
              • n.u.d.a Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 09:42
                długo? 4-5 postów, z czego 1 merytoryczny storimy z odniesieniem do źródła? skonfrontowałem źródła swoje i podane przez storimę i wyciągnąłem wnioski - to jest właśnie logika Kolter :) Nie zmienia to jednak faktu, iż w tym przypadku to Wy nawiązujecie do religii a nie ja. Ja chcę ustalić o co Wam chodzi z tym biciem piany o nic. Oczywiście poza tym, że słowo "Bóg" doprowadza Was do wrzenia ;)
                • kolter.mr Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 09:54
                  n.u.d.a napisał(a):

> długo? 4-5 postów, z czego 1 merytoryczny storimy z odniesieniem do źródła? sko
                  > nfrontowałem źródła swoje i podane przez storimę i wyciągnąłem wnioski - to jes
                  > t właśnie logika Kolter :)

Kłamiesz , ja dałem Ci namiary na fakty we Francji a ty przez 40 -50 nadal nudziłeś .

Nie zmienia to jednak faktu, iż w tym przypadku to W
                  > y nawiązujecie do religii a nie ja. Ja chcę ustalić o co Wam chodzi z tym bicie
                  > m piany o nic. Oczywiście poza tym, że słowo "Bóg" doprowadza Was do wrzenia ;)

Nie wiem o jakich Wam chodzi ??
                  • n.u.d.a Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 10:13
                    Proszę bardzo:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,55,150702964,,Ateizm_to_bogactwo.html?v=2
                    dokładnie 5 moich postów :) w 6. odpisałem, że nie miałem racji zweryfikowawszy swoje źródła z podanymi przez storimę.

Nie jest istotne o jakich "Wy". Istotne jest to, o co Wam chodzi :)
                    • kolter.mr Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 10:30
                      n.u.d.a napisał(a):

> Proszę bardzo:
                      > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,55,150702964,,Ateizm_to_bogactwo.html?v=2
                      > dokładnie 5 moich postów :) w 6. odpisałem, że nie miałem racji zweryfikowawszy
                      > swoje źródła z podanymi przez storimę.

No ale bardzo ciekawe jest to ze nie umiałeś przyjąć wiadomości ze stronki którejś z katolickich gazet .

> Nie jest istotne o jakich "Wy". Istotne jest to, o co Wam chodzi :)

Nic poza tym ze jak ktoś pieprzy od rzeczy o wierze to mu się gabinet lekarski z plebanią myli.
                      • n.u.d.a Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 13:57
                        a to niby dlaczego nie może publicznie mówić o swoich przekonaniach religijnych? konstytucja im to gwarantuje :) no a przede wszystkim to jest ich sprawa, prawda? oni mają rzetelnie wykonywać swoją pracę i do tego się zobowiązali, za to biorą publiczne pieniądze... i to robią, więc w czym problem?
                        • kolter.mr Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 14:04
                          n.u.d.a napisał(a):

> a to niby dlaczego nie może publicznie mówić o swoich przekonaniach religijnych
                          > ? konstytucja im to gwarantuje :) no a przede wszystkim to jest ich sprawa, prawda?

No a kto wam zabrania gadać bzdury??

oni mają rzetelnie wykonywać swoją pracę i do tego się zobowiązali, za to
                          > biorą publiczne pieniądze... i to robią, więc w czym problem?

Problemem są tacy jak ty, bezmyślni i naładowani dogmatem
                          • n.u.d.a Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 14:16
                            czyli po prostu bijesz pianę... nic nowego. Tylko co na to storima...
                            • kolter.mr Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 16:10
                              n.u.d.a napisał(a):

> czyli po prostu bijesz pianę... nic nowego. Tylko co na to storima...

Znowu pijesz .
                          • storima Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 14:17
                            Nuda. Ty gosciu nie rozumiesz prostego wpisu.
                            Jestem katolikiem, ale nie fanatycznym niedouczonym napelnionym pycha czlowiekiem.

Kilkakrotnie wpisywalem argument.

odczuwam ze pisze do sciany.

Inni rowniez Ci pisza konkretne argumenty, ty fanatycznie ignorujesz.

Nie dostaje blaznie piany na slowo "Bog".

___

Nie mam ochoty z fanatykiem miec nic do czynienia.
                            • n.u.d.a Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 04.06.14, 14:30
                              storima, nigdzie nie napisałeś o co Ci chodzi, nie podałeś argumentu ani raz (nie mówiąc już o "kilkakrotnie"). A jeśli twierdzisz inaczej to poproszę cytat :) Jakoś tych argumentów nie widzę - chyba że mówisz o tym, że lekarze ci łamią prawo (NIEPRAWDA!) czy że nie będą leczyć (NIEPRAWDA!), albo że nie mogą publicznie wyznać swojej wiary (NIEPRAWDA!). Więc jakie to argumenty TY lub inni podajecie?
                              • taniarada Miej Boga w sercu Nuda 04.06.14, 17:01
                                Nie wykończaj gości .Strioma już dostaje piany ,a ledwo zaczął z Tobą pisać.To jest taki katolik praktykujący nie głębokiej wiary.Bo nie wierzy Nuda ,że cię nawróci.Ale kolter wrócił z Karaibów i spragniony jest mowy polskiej katolickiej Lol.
                                • kolter.mr Re: Miej Boga w sercu Nuda 04.06.14, 17:02
                                  taniarada napisał(a):

> Nie wykończaj gości .

Których to ??

Ale kolter wrócił z Karaibów i spragniony jest mowy polskiej katolickiej
                                  > Lol.

Tak ejmen :))
                              • anitat Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 15.06.14, 21:26
                                Ciekawe jak by Ci się zmieniły poglądy gdyby okazało się że życie Twojej żony i matki Twoich dzieci mogłaby uratować tylko aborcja. Takie "próby" zdarzają się również katolikom. Pozwolił byś jej umrzeć ? Życie dziecka za życie matki ? A jak to później wytłumaczysz swoim dzieciom ?
                                • anitat Re: fanatyczne zaslepienie niedouczonego ksiedza 15.06.14, 21:44
                                  I jeszcze jedno: nikt Ci tutaj na otwartym forum nie będzie podawał nazwisk lekarzy ani opisywał osobistych problemów. Z Twoich wypowiedzi wynika że mimo tego że jesteś ojcem trójki dzieci i raczej nie masz nastu lat jeszcze niewiele w życiu widziałeś.
                                  Taki przykład: kobieta, katoliczka, chora na stwardnienie rozsiane, matka dwójki dzieci jeszcze sprzed diagnozy. nie może stosować nmpr ze względu na to że stale przyjmuje leki żeby normalnie funkcjonować, powinna współżyć. bo tak nakazuje wiara. nie powinna zachodzić w kolejną ciążę bo będzue ona zagrożeniem dla jej życia. pozostają jej tylko tabletki antykoncepcyjne. aco jak zajdzie w ciąże? Kto ma zadecydować czyje życie jest ważniejsze?
                                  Nie chciałabym żeby tego wyboru dokonywał ktoś z tej listy albo Ty.
                                  ŻYczę Ci zdrowia i obyś nigdy nue musiał dokonywać podobnych wyborów.
                                  Oba posty były do nudy.
                                  • ainafets Re: Chazan - kolejny hipokryta 17.06.14, 17:26
                                    www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,16163796,Chazan__Ze_wstydem_musze_powiedziec__byl_czas__kiedy.html
                                    • wykress Re: ainafets ..... 18.06.14, 06:18
                                      ........ ciągle masz problem z rozumieniem! ........ tym razem znaczenia zwrotu "hipokryta"
                                      • kolter-nr Re: ainafets ..... 18.06.14, 09:09
                                        wykress napisał:

> ........ ciągle masz problem z rozumieniem! ........ tym razem znaczenia zwrotu "hipokryta"

Hipokryta to najlżejsze dla tego katolickiego fanatycznego sadysty określenie
                                        • taniarada Re: ainafets ..... 18.06.14, 09:25
                                          kolter-nr napisał:

> wykress napisał:
                                          >
                                          > > ........ ciągle masz problem z rozumieniem! ........ tym razem znaczenia
                                          > zwrotu "hipokryta"
                                          >
                                          > Hipokryta to najlżejsze dla tego katolickiego fanatycznego sadysty określenie
                                          (A jak ma się odnośnik faryzeusz dla innowiercy ?Bo tak lubisz wszystkich zachodzić od tyłu.Skrzywienie zawodowe ,czy co?)
                                          • kolter-nr Re: ainafets ..... 18.06.14, 09:48
                                            taniarada napisał(a):

> kolter-nr napisał:
                                            >
                                            > > wykress napisał:
                                            > >
                                            > > > ........ ciągle masz problem z rozumieniem! ........ tym razem znac
                                            > zenia
                                            > > zwrotu "hipokryta"
                                            > >
                                            > > Hipokryta to najlżejsze dla tego katolickiego fanatycznego sadysty określ
                                            > enie

> (A jak ma się odnośnik faryzeusz dla innowiercy ?

Faryzeusze byli dobrymi ludźmi przynajmniej dbali o edukację .

>Bo tak lubisz wszystkich zachodzić od tyłu.Skrzywienie zawodowe ,czy co?)

Ciekawe czy twój tyłek też odwiedziłem ??
                                      • ainafets Re: do wykress 18.06.14, 22:04
                                        wykress napisał:

> ........ ciągle masz problem z rozumieniem! ........ tym razem znaczenia zwro
                                        > tu "hipokryta"

Jaki Ty jesteś biedny w tym swoim fanatyzmie.
                                        Hipokryzja to m.in.
                                        [b]Udawanie serdeczności, szlachetności, religijności, zazwyczaj po to, by wprowadzić kogoś w błąd co do swych rzeczywistych intencji i czerpać z tego własne korzyści.

Uważasz, że Chazan, który przez ponad dwadzieścia lat dokonywał aborcji i czerpał z tego niemałe korzyści, nagle twierdzi, że teraz mu sumienie nie pozwala - nie jest hipokrytą.
                                        Cesarskich cięć też nie robi od 20 lat na zasadzie NIE bo NIE, czy sumienie nie pozwala?
                                        To nie jest jego pierwsza historia, za którą go szarpią.
                                        Poczytaj sobie na warszawskim forum, "na znany lekarz" co piszą o nim jego pacjentki.
                                        Z tego co wiem to KK zawsze był przeciwko aborcji, więc jako katolik nie powinien ich wykonywać w PRL-u, chociaż prawo pozwalało i tak jak Piecha nie złamał prawa wykonując aborcje. Gdzie jego katolickie sumienie było w PRL-u?, korzyści były ważniejsze, czy może to, że sumienie katolika jest bardzo elastyczne i pozwala na wiele, bardzo wiele.
                                        W końcu to z katolickiej wiary wynika, że katolik może być największym łotrem pod słońcem, bo katolik zawsze może się wyspowiadać.

• taniarada do ainafest 18.06.14, 22:24
                                          Jesteś fajna z Gazety Pl.Na forum kraj też prowadzą cenzurę.Jeśli ogarnęła cię pomroczność jasna .To ogarnij Jaruzelskiego ,co się nawrócił i był łotrem .
                                          • ainafets Re: do ainafest 18.06.14, 22:33
                                            taniarada napisał(a):

> Jesteś fajna z Gazety Pl.Na forum kraj też prowadzą cenzurę.Jeśli ogarnęła cię
                                            > pomroczność jasna .To ogarnij Jaruzelskiego ,co się nawrócił i był łotrem .

Już Ci to w tym wątku raz wklejałam.
                                            Polecam ten fragment:
                                            ...W klasztorze gen. Jaruzelski spotkał się też w cztery oczy z prymasem Józefem Glempem. Rozmowa trwała dwie godziny. Potem zwiedził bibliotekę, oglądał zgromadzone w klasztorze wota. Szczególnie interesowały go pamiątki po Józefie Piłsudskim, Edwardzie Rydzu-Śmigłym i prezydencie Ignacym Mościckim. Na zakończenie wizyty zostawił też "cegiełkę" na odbudowę klasztoru po pożarze. Była to ponoć pokaźna suma pieniędzy, ale jaka - paulini nigdy oficjalnie nie ujawnili...

Całość tu:
                                            czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,48725,16067071,Gen__Wojciech_Jaruzelski_na_Jasnej_Gorze.html
                                            Żadna kasa kościołowi nie śmierdzi, nawet od Jaruzelskiego. Za kasę wszyscy są super, i dobry Bóg każdemu odpuści.

• ainafets Re: do wykress, nuda i inni fanatycy 18.06.14, 22:25
                                          Polecam wywiad ze znanym ginekologiem prof. Dębskim, zwłaszcza ten fragment:

"Znam też trochę lekarzy, którzy "nawrócili się", przestali przerywać ciąże, jak już "wyskrobali" sobie dwa porządne mieszkania w Warszawie albo piękną willę. Teraz są już bardzo przeciw. O jednym lekarzu, znane nazwisko, przez lata mówiło się nawet "złota łyżka". A teraz jest publicznie przeciw i pierwszy chce rzucać kamieniem. Nie wypada mi lub wręcz nie wolno mi wymieniać nazwisk, zwłaszcza kiedy obowiązuje mnie tajemnica lekarska, ale bardzo drażni mnie ta hipokryzja. Żonie jednego znanego przeciwnika diagnostyki prenatalnej robiłem amniopunkcję, w wielkiej tajemnicy, żonie obrońcy życia terminowałem ciążę z zespołem Downa. Pytałem: jak to jest, przecież jesteście przeciw? A oni mówili: słuchaj, to naprawdę "wyjątkowa sytuacja" Wyjątkowa, bo dotyczyła ich osobiście, a nie ich pacjentek. Bo dla pacjentek zawsze mają żelazne sumienie. Podobne refleksje miałem kiedyś, dyskutując z kobietą, słuchaczką jakiegoś programu, do którego mnie zaproszono. Ona opowiedziała, że miała pięć aborcji, ale teraz zrozumiała, że to grzech, i żąda, aby aborcji całkowicie zakazać. Ale ona do tego wniosku doszła, jak już była w menopauzie. Teraz chce nawracać młode dziewczyny."

Cały wywiad tu:
                                          wyborcza.pl/duzyformat/1,139142,16171511,Debski__Jestem_z_pacjentka_na_dobre_i_na_zle.html
                                          • taniarada do ainafest 18.06.14, 22:40
                                            Przestań się ośmieszać .Nie można twoich postów cytować.Bo zaraz blokada.Tak samo jest na forum kraj.Zablokowane posty negatywne o Tusku i aferze nagonki na tygodnik Wprost.Cenzura i wypowiadanie tylko w jedną stronę.Masakra co się teraz dzieje w Polsce .
                                            • sfera.arnilarna Re: do ainafest 18.06.14, 22:43
                                              Pucuj lakierki....może spodobasz się jutro księdzu i cię pocieszy.
                                            • ainafets Re: do taniarada 18.06.14, 22:53
                                              taniarada napisał(a):

> Przestań się ośmieszać .Nie można twoich postów cytować.Bo zaraz blokada.Tak samo jest na forum kraj.Zablokowane posty negatywne o Tusku i aferze nagonki na tygodnik Wprost.Cenzura i wypowiadanie tylko w jedną stronę.Masakra co się teraz dzieje w Polsce .

Jaka blokada? Na forum kraj nie piszę.
                                              Czy chodzi Ci o to że nie możesz całego artykułu przeczytać?
                                              Jeżeli o to, to ta blokada jest do ominięcia.
                                              Tytuł artykułu wpisz lub skopiuj w google, i można czytać.
                                              • taniarada Re: do taniarada 18.06.14, 23:00
                                                ainafets napisała:

> taniarada napisał(a):
                                                >
                                                > > Przestań się ośmieszać .Nie można twoich postów cytować.Bo zaraz blokada.
                                                > Tak samo jest na forum kraj.Zablokowane posty negatywne o Tusku i aferze nagonk
                                                > i na tygodnik Wprost.Cenzura i wypowiadanie tylko w jedną stronę.Masakra co się
                                                > teraz dzieje w Polsce .
                                                >

>
                                                > Jaka blokada? Na forum kraj nie piszę.
                                                > Czy chodzi Ci o to że nie możesz całego artykułu przeczytać?
                                                > Jeżeli o to, to ta blokada jest do ominięcia.
                                                > Tytuł artykułu wpisz lub skopiuj w google, i można czytać.
                                                Ty to piszesz dla dzieci nowo narodzonych .Przestań . Wbij trzy posty negatywne i zobaczysz.Patrz TVN 24 jestem w szoku .
                                                • taniarada anifest 18.06.14, 23:16
                                                  Jeśli chciałaś zrobić rozróbę przed Bożym Ciałem .To Ci się udało .Jutro możesz kwiatki zbierać.
                                                  • alicja3838 Re: anifest 18.06.14, 23:20
                                                    Najważniejsze, że lakierki masz na glanc na procesję.
                                                • ainafets Re: do taniarada 19.06.14, 08:55
                                                  taniarada napisał(a):

> Ty to piszesz dla dzieci nowo narodzonych .Przestań . Wbij trzy posty negatywn
                                                  > e i zobaczysz.Patrz TVN 24 jestem w szoku .

Ty jesteś pijany, naćpany czy chory psychicznie?
                                                  Więcej już nie będę z Tobą dyskutować. Masz zero argumentów merytorycznych, komentarze od czapy i nie na temat.
                                                  Co wątek o deklaracji wiary lekarzy ma wspólnego z ABW- Wprost, załóż nowy wątek i tam dyskutuj na właściwy temat.
                                                  Szkoda mi czasu na głupie dyskusje z Tobą. Bez odbioru.
                                                  • alicja3838 Re: do taniarada 19.06.14, 09:03
                                                    No walnął sobie chłopina ździebko przed procesyją i od razu że pijany.
                                          • wykress Re: do wykress, nuda i inni fanatycy 19.06.14, 06:51
                                            Twoja ocena Chazana to tylko ideologiczna i uogólniona (prostacka!) nadinterpretacja!

..... przesłanką do takiej oceny, nie może być jego zachowanie w przeszłości! ...... idąc Twoim tokiem myślenia, każdy wegetarianin który kiedyś jadł mięso, również jest hipokrytą!

p.s......po co tak dużo piszesz, chcesz sie licytować na przykłady "z życia wzięte" czy starasz się mnie "zakrzyczeć" ?
                                            • ainafets Re: do wykress, nuda i inni fanatycy 19.06.14, 09:03
                                              wykress napisał:

> Twoja ocena Chazana to tylko ideologiczna i uogólniona (prostacka!) nadinterpretacja!
                                              > > ..... przesłanką do takiej oceny, nie może być jego zachowanie w przeszłości! .

Zdumiewa mnie Twoje odwracanie kota ogonem. Na czarne mówienie białe.
                                              Ta deklaracja i wynikająca z niej hipokryzja nie da się obronić.

> ..... idąc Twoim tokiem myślenia, każdy wegetarianin który kiedyś jadł mięso, również jest hipokrytą!

Argument od czapy.
                                              >
                                              >
                                              > p.s......po co tak dużo piszesz, chcesz sie licytować na przykłady "z życia wzięte" czy starasz się mnie "zakrzyczeć" ?

To podaj Ty przykłady, gdzie sumienie lekarza uzasadniało śmierć kobiety lub dziecka.
                                              • taniarada Re: do wykress, nuda i inni fanatycy 19.06.14, 09:54
                                                Dla mnie to Ty jesteś fanatyczką antyreligijną .Odmianą klonu mohera.W gorszym gatunku tego słowa znaczenia.Jak się poczyta wszystkie posty piszących tu radykałów kościelnych, te wcześniejsze .To można poznać ich korzenie i dlaczego z taką zaciekłością zwalczają religię katolicką.Na 200% nie są to zwykli ateiści bez przekonań politycznych.Na tym forum częstochowskim i całym gazety pl.nie ma porządnych ateistów .Sami kłamcy ,wyszukujący rodzynki z życia publicznego i dokopujący katolikom.Dla przykładu nie popieram prof.Chazana w stosunku do tej kobiety ,ale rozumiem jego działanie.W przeszłości profesor stosował aborcje i wiara mu nie przeszkadzała .Bo co ,bo wtedy był twardy PRL.Profesor jest jednym z lepszych fachowców w swojej dziedzinie i broni życia bezbronnych i nienarodzonych. Ainafest zamiast wypisywać ciągłe bzdury ,udaj się do hospicjum .Zobaczysz, ile tam jest śmierci i dlaczego nie zabijają .Ogólnie to robisz tu specjalizację z etyki i zachowania się poszczególnych piszących .Czołem.
                                                • kolter-nr Re: do wykress, nuda i inni fanatycy 19.06.14, 15:03
                                                  taniarada napisał(a):

> Dla mnie to Ty jesteś fanatyczką antyreligijną .Odmianą klonu mohera.W gorszym
                                                  > gatunku tego słowa znaczenia.

No tak w gorszym bo wrogim twoim parafialnym ideałom.

>Jak się poczyta wszystkie posty piszących tu radykałów kościelnych, te wcześniejsze .To można poznać ich korzenie i dlaczego z taką zaciekłością zwalczają religię katolicką.

Katolicyzm to kloaka dlatego stawiamy jej tamę żeby jej fetor nie rozlewał się nadal bezkarnie .

>Na 200% nie są to zwykli ateiści be z przekonań politycznych.

Ja nie mam przekonań politycznych , co prawda klnę an wieruszkę PIS bo z rydzem i kruchtą to związane ,ale na szczeblu lokalnym na PIS głosowałem , bo znam ludzi na których oddałem głos .

>Na tym forum częstochowskim i całym gazety pl.nie ma porządnych ateistów .

Pluje na twoje wywody .

>Sami kłamcy ,

Udowodnij mi choć jedno kłamstwo !!!

>wyszukujący rodzynki z życia publicznego i dokopujący katolikom.

Oszołomom przede-wszystkim.

>Dla przykładu nie popieram prof.Chazana w stosunku do tej kobiety ,ale rozumiem jego działanie.

Ja też rozumiem , oszust pełnymi garściami czerpiący profity z NFZ w zamian oferując psychiczne cierpienia kobietom .

W przeszłości profesor stosował aborcje i wia
                                                  > ra mu nie przeszkadzała .Bo co ,bo wtedy był twardy PRL.Profesor jest jednym z
                                                  > lepszych fachowców w swojej dziedzinie i broni życia bezbronnych i nienarodzony
                                                  > ch. Ainafest zamiast wypisywać ciągłe bzdury ,udaj się do hospicjum .Zobaczysz,
                                                  > ile tam jest śmierci i dlaczego nie zabijają .Ogólnie to robisz tu specjalizac
                                                  > ję z etyki i zachowania się poszczególnych piszących .Czołem.

Pijesz ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka