Dodaj do ulubionych

Mądre słowa

06.04.15, 12:02
Chciałoby się powiedzieć, że ukazują nam jak powinno wyglądać człowieczeństwo i to niezależnie od tego czy ktoś jest wierzący, czy nie.
- Bóg istnieje - to chyba lepsze określenie niż "Bóg jest". A może jeszcze lepiej powiedzieć, że on się staje. Między nami. W tym sensie, że szanuję cię i widzę cię taką, jaką jesteś - wolną i z prawem do wolności - a nie taką, jaką ja chciałbym cię widzieć. W przestrzeni między nami mieszka Bóg.

Cały tekst: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,17707398,Znany_teolog__Polski_Kosciol_coraz_bardziej_odlatuje.html#ixzz3WWPuhDNr

Niestety kościół polski ( i nie tylko ) zbacza coraz więcej z tej drogi.

Dedykuję ten wywiad taniaradom, angruszom, koyodom i tym podobnym.
Obserwuj wątek
    • taniarada Re: Mądre słowa 06.04.15, 12:31
      Mateusz 572 Twoje zażalenia przyjęte.Wraz z Michnikiem i Hartmanem napiszcie list do Papieża w tej sprawie.Szczegółowo podać ,gdzie odlatuje .Kto za tym stoi .I ko za to płaci .Chciałem dodać serdecznie .Że Michnik już dawno odleciał .Hartman też .Bauman zniknął .A znany teolog Palikot stracił wszystko.Przez ten wstrętny i okropny kościół.
    • koyod Re: Mądre słowa 06.04.15, 12:59
      Witam,
      a konkretnie, które moje wpisy cię tak uraziły iż tekst powyższy mi dedykujesz?
      • taniarada Mateuszu 06.04.15, 13:08
        edward boudewijn skubisz*To gdzie mieszka i jaki to autorytet? Byłeś zobaczyć ilu ludzi młodych z dziećmi odwiedziło kościół katolicki przez cały ten tydzień?Przeżycia moralne GW .
      • mateusz572 Re: Mądre słowa 06.04.15, 15:55
        koyod napisał:

> Witam,
        > a konkretnie, które moje wpisy cię tak uraziły iż tekst powyższy mi dedykujesz?

Mój drogi!
        Nie piszę, że mnie uraziły. Jednak jesteś tutaj obrońcą kościoła polskiego takiego jaki jest, przynajmniej twoje wypowiedzi na to wskazują. Jednak ta instytucja nie jest na najlepszej drodze do uwiarygodnienia się w oczach większości społeczeństwa. Wręcz przeciwnie wysyła sygnały nietolerancji, braku otwarcia się na "inność", braku akceptacji innych poglądów i różnorodności wśród społeczeństwa.Wydaje się niektórym hierarchom kościelnym, że posiadają jedynie słuszne podejście do współczesnego życia. i w tym bardzo się mylą. W tej całej polityce i rozgardiaszu płynącego z kościoła zapomina się o człowieku i jego prawie do wolności : "- Bóg istnieje - to chyba lepsze określenie niż "Bóg jest". A może jeszcze lepiej powiedzieć, że on się staje. Między nami. W tym sensie, że szanuję cię i widzę cię taką, jaką jesteś - wolną i z prawem do wolności - a nie taką, jaką ja chciałbym cię widzieć. W przestrzeni między nami mieszka Bóg."

A takie kwiatki są niesmaczne:
        " Ksiądz dokona stosownej adnotacji w karcie i nie będzie więcej was już niepokoił.
        Ale taka deklaracja zostanie w dokumentach parafii i później jak przyjdzie do ślubu, pogrzebu, komunii św. dziecka to będzie bryndza"
        forum.gazeta.pl/forum/w,55,156091533,,Instrukcja_obslugi_ksiundza.html?v=2
        • taniarada Mateuszu 06.04.15, 16:23
          Ktoś tu napisał że jesteś mądrym człowiekiem ,a powołujesz się na wklejki spamera optio.Jak to jest w tym kraju .Że mniejszość dyktuje i wskazuje kierunki kościoła .A sama do niego nie chodzi.Ateistów jest garstka ,większość katolików.A tylko przyszywani ateiści ciągle narzekają .Choć nikt ich do niczego nie zmusza.Chodzenia ,wyznania i dawania datków.Dlaczego ateiści nie zrobią zbiórek na rzecz biednych i ubogich .A wyzywają na Caritas.Nie dawno Adam Michnik i Jarosław Mikołajewski z Gazety Wyborczej napisali list do papieża Franciszka .W głowie się nie mieści.Najwięksi wrogowie kościoła katolickiego piszą list otwarty.
        • koyod Re: mateusz572 06.04.15, 22:44
          A co wg ciebie jest niesmacznego w jasnym postawieniu sprawy?
          Ktoś nie uczestniczy w życiu Kościoła, nie praktykuje a raz na kilka/kilkanaście lat przystępuje do kolejnych sakramentów św. Po co mu ta obłuda?
          Czy mam rozumieć, że akceptujesz i identyfikujesz się z takimi postawami jak poniższa
          6andrew 03.01.15, 14:43
          kiedy Batman rzeknie, że "kolęda" przez drzwi powiedzieć, że taki tu nie mieszka! Ot, problem znika.:-)

Oszukiwanie siebie i innych wg ciebie jest ok?
          pozdrawiam

• storima Temat ten byl poruszany tu wiele razy 06.04.15, 23:32
            Dyskutowaliśmy w temacie przywoływanym przez cytowany tutaj artykuł.
            Kilkakrotnie w ciągu ostatniego roku.

• storima Przeciwna strona absurdu 07.04.15, 22:22
              Przesadzaja nie tylko wladze koscielne, ksieza.
              We Francji wladze paryskiego metra kazaly zdjac ze swych scian reklame koncertu zespolu "The Priests", ktorego plyty sprzedaja sie w milionach egzemplarzy, tylko dlatego bo pojawilo sie na nim slowo "chrzescijanski". W skrocie chodzilo o to, ze zespol pieniadze z koncertu w paryskiej Olimpii przekaze na pomoc przesladowanych chrzescjian w Syrii i Iraku.
              Przeciw temu protestowali niemal wszyscy wlacznie z rzadem francuskim. W koncu wladze paryskiego metra ustapily zezawalajac na reklame koncertu w niezmienionej formie.
              Czyli, inna strona absurdu.
              • taniarada Re: Przeciwna strona absurdu 06.06.15, 21:23
                storima napisał: Patrząc na te wszystkie wpisy na forum czewa to sam sobie wyhodowałeś "baranków bożych typu optio 11 i gg44.A później się trzeba dziwić ,że nie ma z kim rozmawiać.I dziw następny bierze ,że Ty student WSP Filologi Polskiej popierasz takich trolli ."Encyklopedia Solidarności.
                Po 25 latach wyborczych festiwali parlamentarnych i prezydenckich, swym profilem pasującym nieraz do opolskiego Kabaretonu czy Sopotu, czas posprzątać na krajowym stole. Zjedzono wszystko, prawie cały kapitał „posolidarnościowy”, a ci co do koryta się jeszcze nie dopchali skończą w wiadrze – jako tzw. pomyje. Kiedyś karmiono tym na wsi świnie. Po polskiej „pomarańczowej rewolucji” w 1989 r. aż do dzisiaj robiono odwrotnie – w rezultacie świnie rządowe wyjadły wszystko, a ludowi pozostawiano pomyje. Tym samym odchodzą w niebyt pokolenia ludu wychowane na patriotyzmie, wierze, szacunku dla przodków i zdolności wspólnego działania w celu, jak choćby, odbudowy stolicy ze zniszczeń wojennych Drugiej Światowej; ot, taki współczesny wolontariat... To ostatnie pokolenie, które powszechnie kierowało się hasłem: Bóg, Honor, Ojczyzna.
          • mateusz572 Re: mateusz572 18.04.15, 19:18
            koyod napisał:

> A co wg ciebie jest niesmacznego w jasnym postawieniu sprawy?
            > Ktoś nie uczestniczy w życiu Kościoła, nie praktykuje a raz na kilka/kilkanaści
            > e lat przystępuje do kolejnych sakramentów św. Po co mu ta obłuda?

Może ma taką potrzebę.
            Czyli według ciebie postępuj w myśl zasady praktykującego katolika: "ząb za ząb" ? Coś mi to zalatuje dewocją.
            • taniarada Ojcze Mateo 18.04.15, 20:42
              Czyli według ciebie postępuj w myśl zasady praktykującego katolika: "ząb za ząb
              > " ? Coś mi to zalatuje dewocją. Napisał mateusz572 Georges Wolinski, jeden z rysowników zastrzelonych w redakcji „Charlie Hebdo", we fragmencie często cytowanej po zamachu książki poucza: „Zauważyliście, że ateiści prawie w ogóle nie zabijają w zamachach? Nie podkładają bomb w miejscach kultu (...). Nie podrzynają gardeł, nie okaleczają, nie gwałcą, nie mordują sąsiadów, nie wysadzają się w powietrze. Ateista nie ma zadatków na męczennika".

Czyżby? – chciałoby się go spytać. Brak wiedzy czy pamięci? Pomijając przypomniany przez Marka Magierowskiego na łamach „Rzeczpospolitej" drobiazg, czyli fakt, że oba zbrodnicze totalitaryzmy XX wieku były na wskroś ateistyczne i przyniosły niespotykaną w historii liczbę ofiar.
            • koyod Re: mateusz572 18.04.15, 22:02
              A co z odpowiedzią na moje pytanie z poprzedniego postu?
              Pozwolisz, że ponowię, czy oszukiwanie siebie i innych wg ciebie jest ok? A może nie? A jeśli nie to czemu nie oburzasz się na wpis jak niżej

6andrew 03.01.15, 14:43
              kiedy Batman rzeknie, że "kolęda" przez drzwi powiedzieć, że taki tu nie mieszka! Ot, problem znika.:-)

I nie pisz głupot ... zasad praktykującego katolika: "ząb za ząb". Przemoc na tym forum pojawiała się najczęściej we wpisach optio111, kolter_mr a oni są bardzo daleko od kościoła.
              A co do dewocji rozumianej jako spełnianie praktyk religijnych na pokaz przy jednoczesnym zaniedbaniu duchowości wewnętrznej, to dotyczy właśnie takich osób o których pisałem. Na modlitwę czasu nie znajdują i potrzeby nie odczuwają ale sakramenty przyjmują bo jest okazja zaprezentować się bliżej ołtarza, zorganizować przyjęcie dla cioć i wujków bo przecież jak przyjdą to "z kasy wyskoczą".
              Mateusz, mam do ciebie dwie prośby - nie używaj określeń, których znaczenia nie znasz oraz zastanów się i odpowiedz mi na pytanie, które ponowiłem.
              pozdrawiam
              • pluto37 Re: mateusz572 21.04.15, 09:18
                koyod napisał:
                > Mateusz, mam do ciebie dwie prośby - nie używaj określeń, których znaczenia nie
                > znasz oraz zastanów się i odpowiedz mi na pytanie, które ponowiłem.
                > pozdrawiam

koyod!
                Nie szalej! Nie dmij w te Dude!
                Mateusz należy do tych osób które są poważne i jeśli już jakimś problemem się zajmują to znaczy jest to coś realnego i wymagającego zastanowienia i ewentualnych zmian. Legislacyjnych albo zmian społecznego podejścia do nich.
                Nie powinieneś zaczepiać poważnych ludzi, bo znowu Dyziek będzie miał robote, a ty -gdyby jakaś reakcja Mateusza nastąpiła- i tak z niej niczego nie zrozumiesz.

I koyodzie! Doceń pokłady mojego chrześcijańskiego miłosierdzia i moje poświęcenie edukacyjne w stosunku do ciebie tem słonecznem bladem świtem.
                • koyod pluto ty nie dojrze oszołomem to i trollem jesteś 21.04.15, 16:20
                  ... koyod!
                  > Nie szalej! Nie dmij w te Dude!...

Jak otwierasz lodówkę to zapewne Dudę też już widzisz. A to znak, że do doktora czas się już wybrać. Pomóc może ci on nie pomoże ale też i nie zaszkodzi.
                  Coś sobie chłopie ubzdurał, że rzecznikiem bądź adwokatem mateusza572 zostałeś.
                  Chcesz chłopie podyskutować w temacie tu poruszonym to wpisz swoje przemyślenia odnośnie postawy kreowanej przez 6andrew.
                  • dyziek_o Re: pluto ty nie dojrze oszołomem to i trollem je 07.06.15, 07:27
                    No i udało się "mateuszowi" pomieszać pojęcia dość skutecznie
                    Znaczy wymieszał chłopisko kościół / to taka instytucja która "robi kasę" gdzie się
                    tylko da i za każdą cenę / - z czymś, co określane jest jako "bóg" a na istnienie
                    takiego demiurga, który to ponoć zarządza tym wszystkim - żadnych dowodów
                    na razie nie znaleziono.
                    Dziwne to tym bardziej, że szukają tych dowodów już jakieś dwa tysiące lat.
                    I dupa! - jak mawia Kiepski. Dowodów brak.
                    Oczywiście jest sporo takich osobników, dla których dowodem na istnienie boga
                    jest padający deszcz albo fakt zajścia jego córki w niechcianą ciążę - to np. "kara boża".
                    Oczywiście osobnik w miarę świadomy uśmiechnie się z politowaniem na takowe dictum
                    - wyznawca/czyni zaś ojca dyrechtora uzna ten uśmieszek za obrazę uczuć ..........!
                    Następstwem takiej sytuacji jest z reguły sprawa w sądzie i grzywna którą to należy wpłacić
                    do spółki-córki kościoła - znaczy na konto Caritasu.
                    I o to głównie w tym wszystkim chodzi.
                    Oczywiście, nic to nie ma wspólnego z bogiem ale nieźle wpływa na dopływ gotówki.
                    Co było do udowodnienia.

p.s
                    Mateuszu:
                    Daj sobie spokój z tym tematem i jemu podobnymi.
                    Weź lepiej wędkę albo łódkę i hajda! na łono przyrody albo inne ale równie ciekawe.
                    Bóg oczywiście istnieje .........ale tylko w głowach tych, którzy z tego faktu ciągną niezłe zyski
                    - vide Tadzio Rydzol - oraz w głowach sporej grupy osobników którzy nie posiadają
                    w swoich łbach nic innego. Próżnia istnieje tylko w kosmosie a trocin się tam nakłaść nie da.
                    Dyzio
                    .....w słoneczny, niedzielny poranek.
                    Jadę na Poraj.
                    • taniarada Re: pluto ty nie dojrze oszołomem to i trollem je 07.06.15, 10:18
                      Kochanienki tylko tam się nie utop .Bo szkoda antyklerykała co tak dobrze robi reklamę darmową kościołowi.Na Bawarii każdego ateistę przymuszają do pozdrowienia Boga.I płaczu tam nie ma.Nikt nie szlocha z tego powodu.Potrafią się pogodzić.Tylko u nas płaczki zawodowe na GW ciągle jęczą pod dyktando naczelnych .Trąbią w tuby w imię Boże .Choć nikt do niczego ich nie zmusza.I nie dają złamanego grosza na Caritas .A ten czyni tyle dobrego przez cały rok.Bez niego sporo biednych i upokorzonych ludzi w naszym kraju,by zdechło .Mówiąc to otwarcie .Czyń dobro dla ludzi ,a kiedy przyjdzie ten ostatni dzień w twoim życiu .To ktoś ci to odpłaci ze wszystkimi kosztami ,które poniosłeś tu na ziemi.I na pewno nie odlecisz wtedy w kosmos i nie przeżyjesz grawitacji .Pozdrawiam niezbyt serdecznie.
                    • mateusz572 Re: pluto ty nie dojrze oszołomem to i trollem je 07.06.15, 13:02
                      dyziek_o napisał:

> No i udało się "mateuszowi" pomieszać pojęcia dość skutecznie
                      > Znaczy wymieszał chłopisko kościół / to taka instytucja która "robi kasę" gdz
                      > ie się
                      > tylko da i za każdą cenę / - z czymś, co określane jest jako "bóg" a na istnien
                      > ie

Dyziu drogi !
                      Nic nie pomieszałem i oczywiście te dwa tematy traktuję osobno. ;-)

koyod napisał:

> A co z odpowiedzią na moje pytanie z poprzedniego postu?
                      > Pozwolisz, że ponowię, czy oszukiwanie siebie i innych wg ciebie jest ok? A moż
                      > e nie? A jeśli nie to czemu nie oburzasz się na wpis jak niżej

Oszukiwanie nigdy nie jest ok. Jednak może byc też tak, że ktoś może miec zapotrzebowanie na powrót do misteriów kościoła, nieprawdaż ?
                      Oburzam się, bo jako zagorzały katolik nie powinieneś tak się zachowywac, jątrzyc. Trochę ogłady, wyrozumienia i cierpliwości jest wskazane.
                      • koyod Re: pluto ty nie dojrze oszołomem to i trollem je 07.06.15, 13:26
                        Mateuszu, ja nie zabraniam nikomu powrotu do wiary, do Boga. Ja nie wzbraniam nikomu mieć własnego zdania.
                        Ja tylko wyraziłem swój sprzeciw przeciw dwulicowości zaprezentowanej w wypowiedzi 6andrew-a i dobrze, że wreszcie po tak długim czasie wyraziłeś też swoje zdanie w tym temacie.
                        W jednym ze swych wcześniejszych wpisów zarzucasz mi, że postępuję w myśl zasady "ząb za ząb" a w ostatnim wpisie, że jątrzę.
                        Wobec tego zapytam, na podstawie którego mojego wpisu stwierdzasz, że wyznaję zasadę "ząb za ząb" i czy nie mam już prawa wyrazić swego zdania odmiennego od grupy forumowych antyklerykałów bo to oznacza, że jątrzę?
                        • storima Re: pluto ty nie dojrze oszołomem to i trollem je 07.06.15, 18:22
                          Choćby tutaj,
                          wypowiedz "sztandarowego" katolika:
                          > Wypij sobie wobec tego nerwosolka bo do jesieni nie dotrzymasz.
                          forum.gazeta.pl/forum/w,55,157708864,157722761,qq_44_nerw_ci_puscily_.html
                          Jest tego więcej, ale nie będę babrał się w czyichś brudach.

Ta fraza za to zapadła mi ostro w pamięci jako sztandarowy przykład hipokryzji i "miłosierdzia" wobec bliźnich.
                          • koyod storimo, ty to jakiś dziwny jesteś. Jak zadaję 07.06.15, 20:24
                            ci pytania to mi w odpowiedzi piszesz, tak jak w wątku Z okazji...
                            storima 07.06.15, 14:04
                            ... Nie jestem tu od tego aby udzielac ci odpowiedzi na stawiane pytania! ...

A jak pytanie kieruję do innej osoby to robisz się jej rzecznikiem. Dziwne, że oburzył cię wpis dotyczący nerwosolka a milczysz jak swym rozmówcą ubliżają: qq.44, optio11 bądź pluto37, który również dokonuje wpisów przypisujących adwersarzom skłonności homoseksualne.
                            • storima Re: storimo, ty to jakiś dziwny jesteś. Jak zadaj 07.06.15, 21:04
                              Dlatego
                              b
                              o
                              t
                              o
                              ja
                              d
                              e
                              c
                              y
                              d
                              u
                              j
                              e
                              o
                              tym
                              co
                              jak
                              gdzie
                              n
                              a
                              p
                              i
                              s
                              z
                              ę
                            • storima o spamie 07.06.15, 21:23
                              koyod napisał:
                              > oburzył cię wpis dotyczący nerwosolka
                              Bo jest to haniebna wypwowiedz zaprzeczajaca czlowieczej postawie,
                              nie wspominajac--katolickiej.

> optio11
                              W zeszlym tygodniu prowadzilem z toba wymiane zdan
                              po kotrych do dzis nie dotarlo do ciebie
                              ze przeciwny jestem uprawianiu SPAMu---nawet jesli wyraza blikosc moich pogladow.

Dlatego nigdy nie nawiazywalem kontaktu z jego autorem

a jedynie sporadycznie zabralem glos w dyskusji z innymi forumowiczami
                              na watkach ktore nie zostaly usuniete.

Bo wszystkie inne zazwyczaj natychmiast laduja na oslej---i slusznie.

Wypij sobie wobec tego nerwosolka bo do jesieni nie dotrzymasz.
                              • koyod Storimo wg ciebie moja wypowiedź o nerwosolku 07.06.15, 22:20
                                jest tak haniebna i zaprzeczająca człowieczej postawie to dlaczego w ostatnim zdaniu swych wypowiedzi skierowanych do mnie piszesz, w tym wątku

storima 07.06.15, 21:23
                                .... Wypij sobie wobec tego nerwosolka bo do jesieni nie dotrzymasz.

i w wątku Z okazji...

storima 07.06.15, 20:45
                                ... Wypij sobie wobec tego nerwosolka bo do jesieni nie dotrzymasz.

i identycznie w wątku Urzedujacy Prezydent Bronislaw Komorowski...

Czyżby dlatego, że jesteś zaprzeczeniem człowieczej postawy?
                                • storima Re: Storimo wg ciebie moja wypowiedź o nerwosolku 07.06.15, 22:37
                                  koyod napisał:

> jest tak haniebna i zaprzeczająca człowieczej postawie to dlaczego w ostatnim z
                                  > daniu swych wypowiedzi skierowanych do mnie piszesz, w tym wątku
                                  >
                                  > storima 07.06.15, 21:23
                                  > .... Wypij sobie wobec tego nerwosolka bo do jesieni nie dotrzymasz.
                                  >
                                  > i w wątku Z okazji...
                                  >
                                  > storima 07.06.15, 20:45
                                  > ... Wypij sobie wobec tego nerwosolka bo do jesieni nie dotrzymasz.
                                  >
                                  > i identycznie w wątku Urzedujacy Prezydent Bronislaw Komorowski...
                                  >
                                  > Czyżby dlatego, że jesteś zaprzeczeniem człowieczej postawy?

------------------------------------------------------

A teraz sie zastanow:
                                  czyje to slowa cytuje ?

Czy ja jestem ich autorem?

Dlaczego je umieszczam ?

--
                                  Promowanie chrzescjianskich wartosc na forum GW:

Wypij sobie wobec tego nerwosolka bo do jesieni nie dotrzymasz.
                                  • koyod Re: Storimo wg ciebie moja wypowiedź o nerwosolku 07.06.15, 22:57
                                    Storimo, trzeba było się przyłożyć do nauki tobyś wiedział jakie są zasady zamieszczania cytatów.
                                    Ty w swoich wpisach cytatów niestety nie zamieszczasz. Ty działasz po prostu jak troll starając się wyprowadzić swego adwersarza z równowagi tanimi metodami, które stosowała np. ubecja.

• storima Re: Storimo wg ciebie moja wypowiedź o nerwosolku 07.06.15, 23:18
                                      > które stosowała np. ubecja.

Powinieneś poważnie zadbać o siebie.
                            • storima Re: storimo, ty to jakiś dziwny jesteś. Jak zadaj 15.06.15, 23:48
                              koyod napisał:
                              > bądź pluto37, który również dokonuje wpisów przypisujących adwersa
                              > rzom skłonności homoseksualne.

Uczciwy jest. Nie ukrywa się. Otwarcie pisze, bez hipokryzji. Wiadomo co mu się podoba i które opcje wspiera.
                              • koyod storimo, toż to średnio rozgarnięte dziecię 16.06.15, 20:44
                                nawet wie, że postawa pluty którą opisałem to nic innego jak homofobia.
                                Z Wikipedii dowiemy się, że ryzyko jej wystąpienia zwiększa się wraz z wysokimi wynikami na skali F (faszyzm). I dziwić się później, że platforma nie zabiera się na poważnie za temat związków partnerskich skoro jej zwolennicy są temu przeciwni.
                                A swoją drogą to ciekawe, że piszesz o plucińskim ... Otwarcie pisze, bez hipokryzji... o gościu co atakuje polityków z PiS-u za to, że pojawiają się w kościele a milczał gdy przed ołtarzem klękał jego wybraniec Komorowski, o gościu co nie zauważa, że wydatki na fundusz kościelny, na finansowanie płac katechetów za czasów PO są na wyższym poziomie niż za czasów PiS.
                                I gość ten obłudny walcząc rzekomo z nadmiernym finansowaniem kościoła miast głosować np. na Twój Ruch głosuje na platformę.
                                A ciebie to nie dziwi, dziwne.
                                • storima Re: storimo, toż to średnio rozgarnięte dziecię 16.06.15, 21:39
                                  Nie. Nie dziwi mnie.
                                  zastanawia mnie natomiast jatrzenie, chamstwo, buta i patologiczne klamstwa wpisywane tu przez sztandarowego "katolika".
                        • mateusz572 Re: pluto ty nie dojrze oszołomem to i trollem je 07.06.15, 21:33
                          koyod napisał:
                          > Wobec tego zapytam, na podstawie którego mojego wpisu stwierdzasz, że wyznaję z
                          > asadę "ząb za ząb" i czy nie mam już prawa wyrazić swego zdania odmiennego od g
                          > rupy forumowych antyklerykałów bo to oznacza, że jątrzę?

Wyrażę się więc inaczej: jako wzorcowy katolik winieneś miec w sobie więcej pokory, więcej cierpliwości, więcej chęci do spokojnego tłumaczenia, mniej natomiast zacietrzewienia. Tak to widzę.
                          • koyod Re: mateusz572 07.06.15, 21:59
                            Nie kreuję i nie uważam się za wzorcowego katolika ale postaram się uwzględnić twe uwagi aby wykazywać więcej cierpliwości w stosunku do adwersarzy.
    • storima Re: Mądre słowa 07.06.15, 10:56
      Tak jak nikt nie udowodnił ze Bóg istnieje tak i nikt nie dowiódł ze go nie ma.
      Choć przesłań nie jedynie przedstawicieli jakiekolwiek wiary,
      ale najświatlejszych umysłów które ludzkość zna
      twierdzi ze Absolut istnieje.
      I nie jest to bron Boże, dziadek z siwa broda, bądź jakiekolwiek Go przedstawianie w tle ludystycznego kościoła.
      Tym bardziej w Polsce, gdzie na ambonie miejsce zajmuje trzecioligowy polityk wypierający duchownego przy blasku sztucznych ogni i stadionowych fajerwerków.
      • niezawodny.leon Re: Mądre słowa 07.06.15, 11:08
        Najgorzej jest jak czwartoligowy poeta kreuje się na znawcę polityki, religii, filozofii i Bóg wie czego jeszcze.
        • storima Re: Mądre słowa 07.06.15, 11:42
          niezawodny.leon napisał:

> Najgorzej jest jak czwartoligowy poeta kreuje się na znawcę polityki, religii,
          > filozofii i Bóg wie czego jeszcze.

sprowadzaniem do pionu zagubionych w czasie i przestrzeni
          że Polska to nie PRL
          (od dawna)

niezawodny.leon napisał:

> Uprasza się osoby zamieszkujące na stałe poza Polską o niewtrącanie się w spraw
          > y krajowe.

• mateusz572 Re: Mądre słowa 07.06.15, 12:47
        Jak najbardziej. Nikt tego nie udowodnił czy Bóg ( czy raczej ten absolut, o którym wspominasz ) istnieje, czy też nie. Ważne jest to aby rozumiec zarówno tych, którzy potrzebują Boga, jak ich tych, którzy obywają się bez niego. Oczywiście dewocja jest jak najbardziej niewskazana. Są naukowcy, którzy mimo postępu nauki jak najbardziej wierzą w Boga.
        • storima Re: Mądre słowa 14.06.15, 13:09
          Oczywiście!
          Jak pojęcie istnienia Absolutu może być intelektualnie ogarnięte przez człowieka
          jeśli
          precyzyjne naukowe fakty wykraczają poza sferę możliwości ich wyjaśnienia:

Wszechświat a w tym oczywiście i my
          moglibyśmy w ogóle nie istnieć.
          Astrofizycy stwierdzają
          że gdyby liczby wartości czterech podstawowych sił grawitacji, siły elektromagnetycznej oraz "silnych" i "słabych" sił jądrowych nastąpiły by w mniej niż jednej milionowejsekundzie po Wielkim Wybuchu, nie byłoby by gwiazd, nie byloby nas:)

A teraz niech ktos sobie wyobrazi choćby
          jedna milionowasekunde!

Nie da sie!

Czy to oznacza ze wartość taka nie istnieje?
    • storima Re: Mądre słowa 11.12.15, 06:58
      mateusz572 07.06.15, 21:33
      koyod napisał:
      > Wobec tego zapytam, na podstawie którego mojego wpisu stwierdzasz, że wyznaję z
      > asadę "ząb za ząb" i czy nie mam już prawa wyrazić swego zdania odmiennego od g
      > rupy forumowych antyklerykałów bo to oznacza, że jątrzę?

Wyrażę się więc inaczej: jako wzorcowy katolik winieneś miec w sobie więcej pokory, więcej cierpliwości, więcej chęci do spokojnego tłumaczenia, mniej natomiast zacietrzewienia. Tak to widzę.
      ***********************************************************************************
      Ja bym dodał:
      jako normalny dyskutant, bo kazdemu zdarzaja bledy, przyzanal bym sie jesli je popelniam,
      przeprosil.

Nie przekręcał slow innych wstawiając im w usta swe wymyślone treści aby ich spodlić i upokorzyć.

Przyjmował podawane w bibliografiach źródła i jeśli byłby niezgodne z prawda kwestionował,
      a nie je a priori odrzucał ubliżając autorom umieszczających je od oszustów, hejterów,
      oskarżając ich tworzą "teorie" nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.

Nie wymuszał na innych odnoszenie się do wypisywanych tu przez siebie manipulacji ignorując w trakcie dyskusji podane MERYTORYCZNE argumenty.

I wiele innych postępowań które nie są po prostu godne NORMALNEGO CZŁOWIEKA, (wszelkich wyznań bądź ateisty).
      Ale ja o tym pisze cierpliwie OD ROKU.
      Co i widać na KAŻDYM z jego udziałem jak i tym starym wątku.
    • mateusz572 Re: Mądre słowa 26.12.15, 10:05
      Ks. Alfred Wierzbicki: "Nikt od 1968 roku nie miał czelności ustanawiać tak radykalnych podziałów"
      Ponad 50 proc. Polaków uważa, że nasza demokracja jest zagrożona. Jest to oczywiście inna "większość" aniżeli ta, która oddała całą władzę ustawodawczą i wykonawczą w ręce jednego ugrupowania politycznego. Mądrość Polaków po szkodzie? Zapewne takie przesilenie było nieuchronne. Niezadowolenie z poprzednich ośmioletnich rządów było wystarczające, aby władzę przekazać komu innemu. Jest to prawidłowa reakcja demokratyczna, sęk w tym, że wyborcy PiS chcieli reform społecznych i ekonomicznych, a nie rewolucji ustrojowej. Niestety, tych, którzy przed takim obrotem spraw przestrzegali, a było ich wcale nie tak mało, wyśmiewano, że straszą rządami PiS-u, bo sami nie mają żadnego programu.

Wybory dokonały się demokratycznie, nie można podważać ich wyniku, lecz demokracja może ponieść klęskę także wskutek nazbyt emocjonalnych decyzji dokonywanych bez głębszego rozeznania sytuacji. Uczymy się na błędach. Znam osobiście niedawnych wyborców, którzy uważają, że w maju i październiku zachowali się naiwnie jak Marysia z bajki o czerwonym kapturku.
      Wśród polityków PiS znajdują się nie tylko cyniczni gracze, ale są tam również ludzie nastawieni idealistycznie, szczerzy patrioci wrażliwi na krzywdy społeczne. Być może to oni trzymają klucz, dzięki któremu uda się powstrzymać dalszą destrukcję państwa. Nie wiem, ilu z nich stać na prawdziwie obywatelską - a więc cywilną - odwagę. Wiem natomiast, że zerwanie z projektem rewolucji będzie ich wiele kosztować, bo w zderzeniu racji politycznych z racjami moralnymi płaci się zawsze wysoką cenę. Ludzie polityki mówią co innego w mediach, a co innego w rozmowach prywatnych, w których nie obowiązują instrukcje sztabów partyjnych. Niektórzy z nich już dziś przeżywają konflikty sumienia, boleśnie odkrywają, że stali się zakładnikami oszałamiającego zwycięstwa.
      Argument, że trzeba zmienić zarówno skład Trybunału Konstytucyjnego, jak i sam jego model, aby nie blokował ustaw przygotowywanych przez rządzącą większość, jest tyleż groteskowy, co groźny. Raz mówi się, że Trybunał jest rzekomo jakąś trzecią izbą parlamentu, a kiedy indziej podsyca się nienawiść do sędziów, którzy mieliby dzielić włosa na czworo, aby pozbawić wielodzietne rodziny obiecanych 500 złotych na każde dziecko. Groteskowe jest to, że argumenty są tak prymitywne, a groźne, że ta demagogia uczy myślenia o polityce jako działaniu, w którym liczy się tylko siła.
      Ludowi trzeba pokazać wroga, aby chciał z nim walczyć. Obrońcy niezawisłości Trybunału Konstytucyjnego muszą być "najgorszym sortem Polaków", uczestnicy alternatywnej manifestacji w obronie demokracji to "komuniści i złodzieje". W bolszewickim stylu można piętnować "komunistów", nieważna jest bowiem semantyczna ścisłość, gdy chodzi o podnoszenie temperatury walki.

Właściwie od czasów Władysława Gomułki nie sortowano Polaków, nikt od 1968 roku nie miał czelności ustanawiać tak radykalnych podziałów, procesy społeczne po 1980 roku polegały zdecydowanie na integracji różnych nurtów polskości, na uwzględnianiu różnorodności narodowej, religijnej i ideowej Polaków. Wygląda na to, że "chrześcijański polityk" chce ufundować IV RP na czystce, która nie będzie już operacją rasową, klasową czy etniczną, lecz czymś w rodzaju kreacji nowego narodu "ludzi niezłomnych". Państwo dla "obywateli nieskazitelnych" to rzeczywiście idea gnostycka, na którą nigdy nie godzili się ani chrześcijanie, ani liberałowie.
      Niezawodna intuicja obywatelska

każe tysiącom Polaków protestować w obronie demokracji. Kiedy widzę w telewizji zatroskaną twarz Mai Komorowskiej na manifestacji przed gmachem Sejmu, to od razu przypominam sobie, że taki sam wyraz twarzy miała w 1982 roku, gdy przyjechała do Lublina, aby odwiedzić internowanych działaczy "Solidarności". Właśnie wtedy ją poznałem. Jeśli ona i podobni jej ludzie mają być tym "najgorszym sortem Polaków", to świat rzeczywiście zaczyna być stawiany na głowie. Nie chcę udawać bezstronnego obserwatora, moje doświadczenie, wiedza i słuch poetycki mówią mi, że piękniej jest iść z tymi, którzy z poczuciem godności i zarazem z przekorą skandują: "Cała Polska dziś się śmieje, zaczynamy mieć nadzieję", aniżeli z tymi, którzy przez zaciśnięte gardło wołają: "Cała Polska z was się śmieje, komuniści i złodzieje".

Cały tekst: lublin.wyborcza.pl/lublin/1,48724,19390676,demokracja-moze-poniesc-kleske-chrzescijanski-polityk-chce.html#ixzz3vPmNISGs

Mądre słowa. W polskim kościele także są ludzie zatroskani przyszłością kraju. Szkoda, że tak nieliczni. Przyjemnie się czyta, szczególnie w takie święta. Pogodnych i zdrowych świąt życzę, a także szczęśliwego Nowego Roku 2016 wszystkim piszącym i czytającym częstochowskie forum.
      • storima Re: Mądre słowa 26.12.15, 14:03
        mateusz572 napisał
        Wzajem Mateuszu!
        Również przyłączam się doTwoich Wspólnocie tu świątecznych życzeń !
      • taniarada Re: Mądre słowa 15.11.16, 21:05
        Ciekawa kwestia człowieka ,który uważa ,że Boga nie ma , krytykuje katolicyzm i wpisuje się u spamera.
    • kst666 Re: Mądre słowa 26.12.15, 14:33
      Jak było do przewidzenia to po "koszernej" Wigilii zakrapianej "Stoliczną", co by "karp po żydowsku miał w czym pływać" ci najmądrzejsi w "teologii" wytrzeźwieli na tyle, że mogli kompa odpalić.
      No i wypłynęła z nich ta ich "mądrość i teologia", która rozlała się na łamach GW niczym jaki pożar na stepie. Nic tak bardzo nie wzrusza chrześcijan i katolików jak niebywała wprost troska "braci starszych w wierze" o fundamenty teologiczne wiary "Polaka-katolika", który bez wskazówek od samego cadyka z Czerskiej oraz jego proroków mniejszych z całą pewnością zatraciłby się w wierze i przeszedł na islam, co wydaje się być "mniejszym złem" niż uporczywe pozostawanie "katolicyzmie".
      Ale spokojna o to głowa ! Już niedługo zapewne cała Europa zobaczy na swe własne ślepia, jak wygląda konwersja z ateizmu (laicyzmu) na islam.
      Jak natomiast wyglądał ten proces dotyczący konwersji z chrześcijaństwa na ateizm to już Europa miała okazję wielokrotnie się na własnej skórze przekonać - i jak widać bez najmniejszych oznak wyciągnięcia nauki z tych lekcji.
      Ponieważ jednak w przyrodzie NIC nie ginie (zasada zachowania energii i masy) to w przypadku "odlotu jednego kościoła (chrześcijańskiego) NIEUNIKNIONY jest przylot innego "kościoła" - dajmy na ten przykład tak bardzo pożądanego i popieranego obecnie "meczetu".
      Oczywiście złowrogie pomrukiwania z "meczetu" dotyczące "przyszłości" braci starszych w wierze oraz apostatów zbywane są (na razie, na razie...) wzgardliwym milczeniem i szyderstwem, ale wkrótce już tym szydercom do śmiechu nie będzie. Najważniejsze na tym "etapie dziejowym" jest, aby KK "odleciał na zawsze i gdziekolwiek", bo wtedy "związek nasz bratni ogarnie ludzi ród."
      Jednak wtedy nagle ni stąd ni zowąd okaże się, że razem z KK zniknęli również ci wszyscy "wojownicy o laickość" nie mówiąc o "braciach starszych w wierze". Bo gdzieżby mogli się podziać w sytuacji, gdy już nie będzie ich wspólnego "wroga" ?! No gdzieżby - w "meczetach" ????
    • pluto37 Re: Mądre słowa 26.12.15, 19:10
      kst666 26.12.15, 14:33

Jak było do przewidzenia to po "koszernej" Wigilii zakrapianej "Stoliczną", co by "karp po żydowsku miał w czym pływać" ci najmądrzejsi w "teologii" wytrzeźwieli na tyle, że mogli kompa odpalić.

====================================================
      Jesteś kolejnym egzemplarzem, który poświęca swój czas na chrześcijańskie i miłosierne obrzygiwanie kosherzeitunga i bliźnich których dekalog żydowskokatolicki zakazuje obmawiać i nie robić im brzydkich rzeczy.
      Na tym widać polega wiara w tego co w żlobie leży tych co do żłoba przybierzeli i obalili się przy tym żłobie bo spozyli "opłatek" w postaci płynnej.

A co do reszty kosherzwyczajów, to gdybym był wami aryjczykami w/g własnych wyobrażeń choc po części, to ostrożnie traktowałbym skojarzenia z żydostwem i jego tradycjami.
      Cadyk z Żoliborza i jego wyznawcy do złudzenia przypominają sektę chasydzką ze wszystkimi tego atrybutami.

Tańce chasydów zastąpiły wam sabaty odprawiane co 10-tego kazdego miesiaca pod wodzą naczelnego rabina i jego przybocznych.

Mateusz ma 100% porównując cadyka Kaczyńskiego z Gomułką od 1968 roku nikt nie posortował Polaków na wiernych i niewiernych. Tylko rampy jeszcze nie wybrał i specjalisty od genów jeszcze nie zatrudnił, ale już widać, że chetnych nie brakuje.

Amen!
      pssst
      A swoją droga to prawdziwemu POLACZKOWI- antysemicie powinno być letko głupio świętować czas narodzenia w żydowskiej stajni potomka rodziny koshernych Żydów.
      • kst666 Re: Mądre słowa 26.12.15, 20:04
        @pluto37 pisze:
        "A co do reszty kosherzwyczajów, to gdybym był wami aryjczykami w/g własnych wyobrażeń choc po części, to ostrożnie traktowałbym skojarzenia z żydostwem i jego tradycjami."
        Znaczy się nie uważasz się za "aryjczyka", ani również za koszernego Żyda, więc najbliżej pewnie do chazarskiej tradycji, która właśnie objawia się tym co opisałem na wstępie.
    • pluto37 Re: Mądre słowa 26.12.15, 19:25
      Mateusz:
      Wybory dokonały się demokratycznie, nie można podważać ich wyniku, lecz demokracja może ponieść klęskę także wskutek nazbyt emocjonalnych decyzji dokonywanych bez głębszego rozeznania sytuacji. Uczymy się na błędach. Znam osobiście niedawnych wyborców, którzy uważają, że w maju i październiku zachowali się naiwnie jak Marysia z bajki o czerwonym kapturku.
      =========================================================
      Tylko spytam.
      Dlaczego uważasz, że nie można podważać wyniku wyborów parlamentarnych? Prawnie się -oczywiście- nie da, ale właściwie czemu z innych powodów [politycznych] nie?
      Przecie sekta cadyka ze Żoliborza tak właśnie zrobiła dowodząc że samorządowe wybory były fałszywe i zdradziecko donosiła o tym fakcie do Brukseli.
      O czym cadyk PiSowskiej tej chasydzkiej sekty zapomniał.
      :):):)
      • kst666 Re: Mądre słowa 26.12.15, 20:14
        Widać, ze przeszedłeś szkolenie na Czerskiej - czyli wybiórcze szkolenie.
        Oprócz PiS protesty wyborcze po wyborach samorządowych zgłaszało SLD, tak dla przypomnienia chazarskiej sklerozy.
        Jeśli chodzi o "zdradzieckie donosy" do Brukseli to proszę o materiały źródłowe.
        • taniarada Re: Mądre słowa 26.12.15, 20:27
          ten to poprzekręca słowa jak jego bratanica storima.I zrobi z Ciebie idiotę .Bolek Wałęsa ze starczą demencją donosi do Brukseli.
    • taniarada Re: Mądre słowa 26.12.15, 20:24
      Mateo wzorcem ojca Mateusza z Sandomierza .Gdzie największe zbrodnie tego świata są w tym mieście .Próbuje wygłaszać homilie księży i biskupów.Ten co kościół olewa i przykazania kościelne.Kogo obchodzi KOD i zarobki sędziów konstytucyjnych .Po 20 tyś na łeb co miesiąc i liczne przywileje.Tych co nie mogą znaleźć pracy w Częstochowie.Czy tych co tyrają za 1200zł.Swiątek ,piątek i niedzielę.Odpowiem :gó... ich obchodzi KOD.Za to co niektórzy solidnie pracowali przez wigilię i pierwsze święta na forach michnikowczyzny by dokopać prezydentowi i Szydło.
    • pluto37 Re: Mądre słowa 27.12.15, 17:37

kst666 26.12.15, 20:04

Znaczy się nie uważasz się za "aryjczyka", ani również za koszernego Żyda, więc najbliżej pewnie do chazarskiej tradycji, która właśnie objawia się tym co opisałem na wstępie.
      ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      nie. Tzn jedynie, jesteś nieuk zwykły.
      I że gdyby twój PiSowski cadyk z Żoliborza potrzebował do szczęścia selekcjonerów na rampie, to tacy jak ty mieliby zajęcie.
      Na ochotnika.

I nie kombinuj z tym co ja uważam, bo przegrzejesz "swoje zwoje dwa mózgowe" i o własne kończyny sobie krzywdę zrobisz.
      Co ja uważam to wyraźnie i wolno dla takich jak ty napisałem. I do tego żaden Michnik nie jest mi potrzebny. Pytam dalej co robisz w tym kosherzeitungu Michnika? Zlecenie od rabina dostałeś? Czy w ramach pokuty cię cadyk zesłał na te strony?

Mnie jedynie jest ciężko zrozumieć jak tropiciele żydowstwa, chazarstwa i podobnych mogą wyznawać wiarę w PiSowskiego cadyka z Żoliborza, którego wytropili inni znawcy po pseudonimie Kalkstein, oraz wyznaczonego przezeń na prezydenta chasyda Dudę?
      Toż to jak żywe wcielenia z Mędrców Syjonu są jak znalazł.
      :):):):):)
      psssst
      A tak najlepiej byłoby, żebys sprawdził listę przodków pod kontem ustaw norymberskich, bo podobno najwierniejszymi wyznawcami nowych proroków były przechrzty. :):):)
      Komunista przechrzczony na PiSuara to częsty wybryk natury w tej koshernej sekcie
      :):)

• kst666 Re: Mądre słowa 27.12.15, 20:16
        Plujesz, plujesz, aż się zaplujesz :)
        No i co "strzał", to kulą w płot - taki z ciebie ślepiec, że w końcu sam sobie w kolano strzelasz:)
        Nawet mi ciebie nie żal, bo gardzę tobą jak łajnem.
        • dyziek_o Re: Mądre słowa 27.12.15, 22:46
          Chyba dobrze trafiłem z tematyką:
          No bo tytuł, - mądre słowa........?!
          cyt:
          "Jeżeli funkcjonariusz publiczny zaangażuje się w hecę WOŚP, niech nazajutrz składa raport o zwolnienie ze służby"
          - napisał poseł Stanisław Pięta.
          Panie ? z bożej łaski pośle ? Pięta.
          Całuj mnie Pan wew dupę.
          por. Roman Kozicki

To odpowiedź jednego z oficerów polskiego wojska
          na tekst Pięty / posła z bożej łaski jak słusznie ktoś zauważył / -
          a który to optował, by ani wojsko ani policja nie ochraniały WOŚP.
          Ktoś nawet zauważył, że nie da się stwierdzić obecności rozumu w pięcie.
          Co potwierdziły naukowe autorytety.
          Dyzio.
          • taniarada Re: Mądre słowa 27.12.15, 23:08
            dyzio masz co na kaca.To podaruj wirtualnie .Wiesz dobrze gdyby nie PIS to tego kraju już by nie było.Zobacz co Ci życzy Tusk .Ciepłej i zimnej wody.Wklejam Ci listę najlepiej ustawionniepoprawni.pl/blog/kokos26/najwieksi-przegrani-2015ych.
            • taniarada Re: Mądre słowa 27.12.15, 23:15
              dlaczegoniepoprawni.pl/blog/kokos26/najwieksi-przegrani-2015
          • angrusz1 Re: Mądre słowa 28.12.15, 07:35
            Bo funkcjonariusz publiczny nie powinien angażować urzędu do wspierania prywatnej działalności .
            • kst666 Re: Mądre słowa 28.12.15, 09:33
              Większość, jak nie wszyscy funkcjonariusze publiczni w ten czy inny sposób angażują się we wspieranie prywatnej działalności - swojej działalności i swojej korzyści materialnej. Z drugiej strony cała ta WOŚP to świetne kręcenie lodów pozwalające całej masie "darczyńców" i "pomagierów" na ukręcenie "swoich własnych małych lodzików" pod płaszczykiem "działalności charytatywnej".
    • pluto37 Re: Mądre słowa 28.12.15, 01:09

kst666 27.12.15, 20:16

Plujesz, plujesz, aż się zaplujesz :)
      No i co "strzał", to kulą w płot - taki z ciebie ślepiec, że w końcu sam sobie w kolano strzelasz:)
      Nawet mi ciebie nie żal, bo gardzę tobą jak łajnem.
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      :);):):)
      A co innego taki jak ty aryjski prawdziwy chrześcijanin katolickiego wyznania z sekty rabbiego Kaczyńskiegomógłby wydalić?
      Przecie w tej sekcie chasydów same takie patryjoty pod patronatem cadyka z Żoliborza funkcjonują.
      Doskonale nadajesz się wizytówkę PiSowskiej zbiorowości, której jeden Rydzyk nie radził mylić z PERFUMIERIĄ.
      Na twoim przykładzie dokładnie widać jakie Szydło wylazło z wora cadyka Kaczyńskiego wylazło. I co w tym worze cadyka zostało..
      To cadyk kazał ci tak elegancko się wyrażać, czy tak sam ze siebie rzygnąłeś w publicznym miejscu boś z domowych pieleszy taki sznyt PiSowski wyniósł?
    • pluto37 Re: Mądre słowa 28.12.15, 01:18
      @kst666

pssst.
      Sprawdziłes może spis przodków? Bo może własnych antenatów z niearyjskiego łoża brzydko poniewierasz w Michnikowym kosherzeitungu?
      Niedawno jeden taki czysty aryjczyk jak ty zrezygnował z fuchy tropicieli tego co ty, bo mu czujniejsi czyściciele rasy prawdziwej babkę syjonistkę wynaleźli:):):)
    • angrusz1 Re: Mądre słowa 28.12.15, 07:33
      Mateuszu ! Lepiej posłuchaj tego ,co mówią na Jasnej Górze . Więcej pokory . To w Polsce jest jeszcze średnio 40 % wiernych - a raczej mieszkańców - w kościołach na niedzielnej mszy . W Niemczech ilu ?
      • kst666 Re: Mądre słowa 28.12.15, 09:27
        Szkoda apeli do tych głupców ! Głupiec wszystko wie najlepiej oprócz tego, że jest głupcem.
      • taniarada Re: Mądre słowa 17.09.16, 10:20
        Wsłuchaj się Mateuszu w słowa Papieża JPII.Nikt nie może zabijać w imię Boga, nikt nie może akceptować odbierania życia braciom.
    • taniarada Re: Mądre słowa 28.12.15, 10:45
      Czystym Aryjczykiem dla gazety wyborczej stał się Kijowski .Niech cale towarzystwo plucińskich wraz z Michnikiem zrzucą się na alimenty tego dziecioroba .Któremu nie chce się pracować.Zamiast pouczać katolików w ich wysłudze Bogu.I przekręcać głosy księży.
    • taniarada Re: Mądre słowa 18.10.16, 20:40
      Dedykowałeś mnie a wskoczyły te których nie zapraszałeś .Dziwne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka