Dodaj do ulubionych

Regionalne potrawy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 20:56
Jakie znacie regionalne potrawy (moga to byc desery zupy dania na Pasche lub
też na swieta Bożego Narodzenia), ktore wystepuja tylko w naszym regionie i
ktorych nie spotkamy w zadnym innym rejonie Polski.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: misiek kotku: zalewajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:49
      zalewajka najlepsza jest gdy robi ją moja mama
      • Gość: matematyk Re: kotku: zalewajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:17
        Nieprawda!!!!!!!!!!!!!
        Najlepszą pod słońcem gotuje moja żona!!!!!!!!!!!!!
        Smacznego!
        • Gość: Dziadek Re: kotku: zalewajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 22:25
          Najlepsza jest taka zawiesista,okraszona przysmażoną cebulką z kiełbaską.
          • Gość: Monterey Re: kotku: BIAŁA POLEWKA I PRAŻUCHY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 12:32
            Są dwie fantastyczne potrawy regionalne; biała polewka, i druga - prażuchy. O
            tym jakie to jest smaczne, niech świadczy fakt, że jeśli wracamy z dłuższego
            pobytu poza Polską, to pierwszym życzeniem obiadowym jest biała polewka, albo
            prażuchy. Są to potrawy typowo chłopskie; pozwoliły przetrwać, w znakomitej
            kondycji, ciężkie czasy wojenne, setkom tysięcy ludzi, mającym dostęp do
            ziemniaków (składnik podstawowy) i zsiadłego mleka.
            Te potrawy są bardziej popularne w rejonie Wielunia, niż u nas. Sa bardzo
            proste i z tego powodu nigdy się nie znudzą, tak jak zwykły, pyszny chleb.
            Przepis na wykonanie przekaże Ci moja żona, o ile będziesz tym zainteresowana.
            • Gość: szcz Re: po częstochowsku IP: *.czestochowa.agora.pl 06.03.05, 12:41
              Kiedyś próbowaliśmy wtropić, czy w restauracjach są jakieś potrawy, które mają
              w nazwie „po częstochowsku” (jak np. kotlet po parysku). Znaleźliśmy - nawet w
              kilku lokalach w mieście - tylko „żurek częstochowski”, ale czym się on różnił
              od takich żurków z innych miast Polski, nikt z personelu nie umiał powiedzieć.
              • Gość: mayessa Re: po częstochowsku IP: *.inds.pl / *.inds.pl 06.03.05, 14:12
                Ja tez uwielbiam zalewajke i prazuchy
    • Gość: Dziadek Re: Regionalne potrawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:25
      Kaszka jaglana z mleczkiem, pychota.
    • Gość: lklk Re: Regionalne potrawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:50
      guguły są typowo częstochowskie
    • Gość: A Re: Regionalne potrawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 08:01
      Piwo Kmicic i Bohun ....... to częstochowska potrawa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka