Gość: mks zwiekszyc zatrudnienie w bylym urzedzie woj.!! IP: *.pl 22.03.05, 21:54 nie mam pracy od 3 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: zwiekszyc zatrudnienie w bylym urzedzie woj.! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 22:24 A ja chcialabym chociaz Fiata 126p.Moze miec powyzej 15 lAT.Chętnie przyjmę za darmo. Moj meil : kukulka@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarecki Żarecki THE BEST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 22:29 Po co to piszecie ???????????Częstochowa powinna zostać powiatem zgodnie z prawem. Czy jest wam zle??Wcale zle nie jest . Prezydentowi i reszcie jego świty to nie przeszkadza a takim "Ziomkom tak".A poza tym robicie bardzo dużo blędów i jak to przeczytają Kielcznie to od razu odechce im się robić z wami województwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kita1968 Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 22.03.05, 23:30 Gość portalu: autor napisał(a): > !!! Częstochowa była by wielka gdyby nie jakaś wrona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 23.03.05, 07:03 Ktoś tu napisał ze Bydgoszcz i Toruń oraz Gorzów i Zielona G. współpracują razem, więc wy chyba nie wiecie ze te miasta sie nie lubią i to duuuzo bardziej niz czewa z katosami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żarecki Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 09:09 Lublińczanko ! Ja jestem z tobą.Czestochowa to dziura i nic specjalnego to nie ma.No i chyba nie będzie.Częstochowa to miasto na krzyż.Linia tramwajowa i aleje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 09:22 Niedouczony kolego z Zarek! Przypominam Ci, że Cz-wa pod względem obszaru jest 9 miastem w kraju,a wiele miast w Polsce nie ma nawet ani jednej linii tramwajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Nie wyrabiam jak czytam te posty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 13:56 Ludzie z Lublińca piszą że nie chcą być w częstochowskim. Mnie jest obojętne czy w ewentualnym województwie byłby Lubliniec czy nie, prawda jest taka, że wasze zdanie, będzie się liczyło najmniej. Gdy w 99 roku robili reformę, nikt nas w Częstochowie nie pytał, czy chcemy być województwem, czy chcemy być w łódzkim, kieleckim czy śląskim. Wpakowali nas do śląskiego, a te buraki kradną wszystko co się da. Nikt się nie liczył z 250tysięcznym miastem, a myślicie że przed 25tysięcznym Lublińcem ktoś będzie bił pokłony?? Co do współpracy, właśnie podkreślam to słowo WSPÓŁPRACY to Bydgoszcz-Toruń oraz Gorzów-Zielona współpracują, nas natomiast te cholerne hanysy wyzyskują tak jak się tylko da. Widzę też, że wśród Kielczan opinie są podzielone. Pamiętajcie jednak, że dziś priorytetem jest współpraca, a nie izolacja. (Na trochę większym przykładzie zobaczcie, blok sowiecki i amerykańska strefa wpływów, kto ma lepiej rozwiniętą gospodarkę) Tak jak już ktoś wcześniej wspomniał dotacje z Unii się skończą i co wtedy? Razem zawsze można więcej zdziałać, a gdyby i Radom się przyłączył to byłoby to jedno z największych województw w kraju. Stolica i tak pozostałaby u Was bo to my się przyłączamy i to my musimy iść na ustępstwa. Oczywiście, musielibyście się liczyć z Częstochową i ewentulanie z Radomiem, ale stolicą byłyby KIelce. U nas mogłyby być delegatury no i oczywiście Częstochowianie musieliby mieć swoich przedstawicieli we władzy województwa. Co do nazwy, uważam że powinna w razie integracji ulec zmianie na staropolskie, bo co ma Częstochowa do Gór Świętokrzyskich, ale to jest najmniejszy problem, przecież nie tu leży problem. Tak więc pomyślcie czy nie byłoby warto, bo bez waszej chęci nic z tego nie będzie. Pozdrawiam Kielczan. A jeszcze jedno: Ten kto nazywa Częstochowian Ślązakami jest niedouczonym ignorantem. Ja rozumiem, że można mieć inne zdanie, ale to nie powód, żeby kogoś obrażać, bo mnie osobiście razi nazwanie mnie Ślązakiem. Ja na Lublińczan świry nie mówię. I jeszcze drugie: Też uważam, że GAZETA WYBORCZA powinna zrobić pożądny artykuł na ten temat. Mam nadzieję, że będzie jakiś odzew redakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 23.03.05, 13:48 Gratuluje - ten twoj pseudo-UW dal Ci rzeczywiscie super wiedze. Nie wypowiadaj sie prosze o rzeczach o ktorych nie masz pojecia. Dotycza one nie tylko Czestochowy, ale w ogole reszty Polski. Mam coraz wieksze watpliwosci ze w ogole studiujesz w Wawrszawie - sadzac na podstawie pogladow rodem z zascianka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 23.03.05, 13:41 A właśnie chciała bym sie dowiedziec, jaką powierzchnie ma częstochowa?? Powiem wam, tak zebyscie wiedzieli, ze lubliniec ma 91 km. kwadratowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRX Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.wsh / *.wsh-kielce.edu.pl 23.03.05, 13:47 pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnie_niekt%C3%B3rych_miast_Polski Jest jednym z 18 miast z populacją powyżej 200 000 ludzi i pow. powyżej 150 km2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student BBX Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:16 A ja jak skoncze studia to sie chyba wyprowadze do Lublinca.Coraz bardziej mi sie podoba to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
lisieniec Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 16:59 Cżestochowa ma powierzchnie 160 km kwadratowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 23.03.05, 13:54 Acha a dokładnie to ila ma? jeśli mozna wiedziec i jesli wy wiecie. A miast które mają powyzej 200.000 mieszk. w Polsce jest 20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRX Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.wsh / *.wsh-kielce.edu.pl 23.03.05, 14:02 www.staypoland.com/miasta.htm znam 18, jesli są jeszcze jakieś, a masz nowe dane, to podaj proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lissovitz Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:04 Czytam te wszystkie wypowiedzi i żal mi Was wszystkich. O co się rozchodzi mieszkańcom Częstochowy piszącym tyle postów? Chcecie mieć swoje województwo? Tęsknicie za województwem? O co faktycznie Wam się rozchodzi? Chyba tylko o WŁADZĘ. Przecież jako samorządne miasto, powiat można też sie rozwijać , trzeba tylko chcieć . Nie widzę związku z posiadaniem u siebie w mieście darmozjadów z Urzędu Wojewódzkiego i Marszałkowskiego. No chyba ,że nęcą co niektórych te stanowiska. Coś czuję,że o to chodzi. Taki np. Sopot,nie jest miastem wojewódzkim i nieźle gospodaruje. I nie mówcie mi,że to przez to ,że ma dostęp do morza.Stwórzcie poprzez swe działania atmosferę do biznesu, inwestycji i w nosie możecie mieć aspiracje miasta wojewódzkiego. Pozdrawiam wszystkich znajomych z Częstochowy .Lubliniczanin ( nie mylić z Lubliniczanką) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:15 Nie dziw się że mamy aspiracje wojewódzkie skoro w Polsce są wojewódzkie miasta dwukrotnie mniejsze od Czewy. Co do rozwoju to nie można się rozwijać jak ktoś cię wyzyskuje na maksa, bo "Z pustego nawet Salomon nie naleje". A pusty to jest niestety nasz budżet, bo Katowiczanie ukradli z niego co mogli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lissovitz Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:38 No to teraz już całkiem nic z tego nie rozumiem. Co z tego ,że Częstochowa jest dużym miastem? Zaraz musi tam być urząd wojewódzki? Tylko taki masz argument? Nie żartuj !!! Twoim tokiem myślenia zróbmy województwo z Radomia, Bytomia,Zabrza itd... Dla mnie to nie jest argument. To jakaś chora ambicja. Nie obraź się ale tak coś czuję,że co niektórym marzą się zaszczyty płynące ze stanowisk. To ytrochę mało jak na województwo. czy ktos ma jakis plan gdyby np.taki "twór" powstał? Pewno nie. Najpierw stanowiska, "koryta". A te opowieści o grabieniu Katowic włóż między bajki.Pomyśl tylko, spytaj innych jak CZ-wa traktowała swe satelity: Kłobuck, Lubliniec, Myszków i Olesno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 23.03.05, 14:16 No jest ich 20: Warszawa, Łódź, Kraków, Wrocław, Poznań, Gdańsk, Szczecin, Bydgoszcz, Lublin, Katowice, Białystok, Częstochowa, Gdynia, Sosnowiec, Radom, Bytom, Kielce, Gliwice, Toruń, Zabrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRX Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.wsh / *.wsh-kielce.edu.pl 23.03.05, 14:27 O bytomiu i Zabrzu nie wiedziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ż Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:32 Bo wiedza Lublińczanki przyćmiewa twoją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 23.03.05, 14:37 Zabrze ma teraz 201 a miao 204 a Bytom ma coś ponad 230 Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 16:50 Zaczne dzis od komentarza wypowiedzi "lublinczanki"... Po co wymieniasz kolejnośc miast ?? Po co podajesz ich liczbe mieszkańców?? Po co sie o to wszystko pytasz?? Czy nie masz wystarczajacej wiedzy na ten temat?? To podstawy geografii Polski. Jesli nie douczono cie takich rzeczy w 5 klasie podstawówki, góra 6-ej,to odpal wyszukiwarkr i tam sobie poszukaj potrzebnych info. Jestes mało inteligentna - pokazujesz to po raz kolejny. nie licz, ze będe odpisywał na zaczepki. Teraz moze kilka słów na temat argumentów lissovitz'a. Gdybys przeczytał dokładnie moje pposty to byś widział i zrozumiał ,że w Częstochowie wcale nie chodzi u urzędy !!! Jesli Kielce zatrzymałby wszystko, a maja do tego pełne prawo i o to walczyli to mnie osobiscie to nie przeszkadza. tu chodzi o zmiane województwa !!! Nam wystarcza delegatury i odziały zamiejscowe, aby nie jeżdzić do Kielc z byle rzeczą. To pozwoli na dynamiczniejszy rozwój miasta, okolic atakze woj. Świętokrzyskiego (czy Staropolskiego). Ciekawe jakbys sie zachował jakby przyjechała Czestochowa do Lublińca i zaczeła wszystko zabierac?? Kazda delegature, kazdy odział... Pomyśl zanim cos napiszesz, albo przynajmniej dokładnie przeczytaj. Uwazam ,ze 100 razy lepiej byłoby w naszym mieście jakbyśmy byli w woj. Świetokrzyskim. Niech maja urzedy, wyzsze stanowiska itd. (chocby z tego powodu, ze Kielce sa w centrum regionu, a my bylibysmy na peryferiach). wystarczy, że daliby nam te pieniądze co sie nam naleza i mozna spokojnie działać. Na ślasku jest kilkanascie duzych miast, więc jestesmy tylko kropla w morzu i to na dodatek na samych peryferiach województwa. To bylibysmy najwiekszym miastem regionu i to by tez przyciągało inwestorów. Mysle, ze wszystko ruszyłoby z miejsca - nawet tak ignorowana turystyka w której jestesmy daleko w tyle a mamy jeden z najwiekszych potencjałów w kraju... Tego nie mozna zmarnowac. Po prostu trzeba siąść do rozmów z Kielcami - porozumiec sie na ich warunkach (myslę, ze to co wymieniłem wyzej zadowoliłoby wszystkich), zebrac reprezentacje posłów ziemii czestochowskiej - bez wzgledu na lewa czy prawą strone, powołac ludzi odpowiedzialnych za projekt w UM, przeznacvzyc odpowiednie finanse na kampanie, agitowac na uczelniach wyzszych, nagłosnic sprawe w mediach i myślę, ze rzad się ugnie - a będzie nowy, więc bedzie chciał sie pokazać. WCIĄŻ PROSIMY GAZETĘ WYBORCZA O JAKIŚ SENSOWNY ARTYKUŁ NA TEN TEMAT. P.S. GDZIE JEST TEN PSEUDO KOMITET CO WALCZYĆ MIAŁ O WOJEWÓDZTWO ?? Chce wiedziec kto to, co zrobili i jakie maja plany. dla mnie to totalni nieudacznicy. Czekamy na WASZ głos !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 16:32 GO!!!GO!!!GO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 18:32 Ulisses ma rację! O to chodzi. Co do Katowic, oczywiście że nas grabią, przed reformą miasto się rozwijało, liczba ludzi rosła i podchodziła nawet pod 270 tys!! A teraz maleje systematycznie.W mieście pogłębia się bieda, nie ma nowych miejsc pracy a stare są likwidowane przez tzw. cięcia etatów. Kiedy byliśmy województwem powstało w mieście sporo hipermarketów, bo nawet te co powastały potem projektowano jeszcze przez 99. Teraz jakoś wszystko ustało. Nie ma się co dziwić, że jest nas mniej, w całym kraju jest ujemny przyrost naturalny, a jeszcze bida pcha ludzi za granicę. Częstochowa stoi w miejscu a za nasze pieniądze rozwijają się te pieprzone Katowice!!! Mogą się Lublińczanie cieszyć i bezczelnie udawać, że hanysy nas nie wyzyskują, ale prawda jest taka, że czy chcecie czy nie, Lubliniec zawsze będzie związany z Częstochową i jedziemy na tym samym wózku. A tak na marginesie, wielkość miasta ma duże znaczenie i nie wmówi mi nikt, że jest inaczej. Jeśli ktoś uważa, że wielkość nie ma znaczenia, sugeruję utworzyć komitet na rzecz utworzenia wjewództwa kłobuckiego. Oj, musi się kolega z Lubińca jeszcze sporo pouczyć. A jescze coś napiszę Lublińczance. Nie masz już jak wprowadzać zamieszania to zaczynasz walić smuty o wielkości miast. Dziewczyno!!! Gdybyś choć trochę znała geografię, to wiedziałabyś, że wielkości miasta nie ocenia się po powierzchni a jedynie po ludności. I nawet gdyby Czewa była mniejsza od Lublińca pod względem powierzchni to nie ma żadnego znaczenia!!! Mam do ciebie prośbę. Wszyscy znają już twoje zdanie, wiemy, że życzysz nam jak najgorzej i że nas nie lubisz choć nawet w naszym mieście nie byłaś. (Swoją drogą to nie wyobrażam sobie, mieszkać w Lublińcu i nigdy nie być w Częstochowie) A prośba brzmi następująco: Nie pisz już tu więcej swoich żałosnych postów. Wszyscy mają dość twoich kretyńskich wypowiedzi, którymi wystawiasz opinię swojemu miastu, w którym nie wszyscy są tak mało inteligentni jak ty. Jeśli byłabyś prawdziwą patriotką regionalną nie kompromitowałabyś swojego miasta. Ja mam wrażenie, że wcale nie jesteś studentką bo nie wiem jakim cudem tak prostą i niemądrą osobę wzięłaby jakakolwiek uczelnia. Naprawdę wszyscy poznali już twoją opinię, nie musisz wprowadzać tu chaosu i prowokować ludzi. Będziesz krzyczeć jak będzie już konkretny projekt województwa (a wierzę że taki będzie) a i tak twoje zdanie nie będzie odgrywało żadnej roli. Nie musisz nam piasć że Kielce się nie zgodzą. To już NASZ problem jak to załatwić. O kurcze ale się rozpisałem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 20:34 mam nadzieje, ze ten temat nie umrze i ze bedzie ciągle na topie. Jest o co walczyc!!! Powtarzam - bez pomocy mediów i zaangazowania lokalnych posłów, samorzadowców wszystko bedzie sie kończyło na gdybaniu internetowym. Moze w końcu ludzię sie coś rusza ?? Ciągle nie uzyskałem zadnych namiarów na to stowarzyszenie co wspierac miało utworzenie woj. Czestochowskie. Gdzie oni są?? Przeciez troche osób oddało podpisy pod tymi listami. Druga sprawa: Oskarzamy prezydenta Wrone, ze to on rozwalił województwo... Nie zgodze sie z tym i to w duzej mierze. Jestem apolityczny i nie mieszam się w spory o stołki i kolory: czerwony, zielony, czarny itd. Uwazam ,że wszystko powinno byc robione z głowa przy wysłuchaniu opozycji i zrozumieniu koalicji. Zaznaczyłem to specjalnie aby nie było, ze ta wypowiedz jest subiektywna. Chce to wyrazic obiektywnie. Do upadku województwa przyczynił sie praktycznie kazdy mieszkaniec Częstochowy - mówie praktycznie, bo nie mozna tutaj wliczac osób niepełnoletnich. Cóz mogą dzieciaki... Zatem zanim komus (kieruje do ogółu) cos zarzucisz - w tym przypadku prezydentowi Wronie zastanów sie co ty mogłes zrobić dla regionu?? czy prostestowałes?? Czy sie tym blizej interesowałes?? Czy myslałes o jakis protestach w Warszawie?? Kazdy z Was drodzy mieszkańcy myslał, ze województwo musi byc i koniec. Mamy 250 tys mieszkanców i nie ma innego wyjścia, a wszystko załatwia paulini i dobry wujek z Ameryki... :| Niech kazdy odpowie sobie na te pytania. P.s. Najbardziej mnie irytuje jedna sprawa: Jerzy buzek sprzedał nasze miasto - dołozył wszelkich starań aby je zdegradowac - był w końcu premierem - a my mu wchodzimy w cztery litery dajac posady na Akademi Polonijnej i wpuszczajac do miasta.... Moze jeszcze mu damy honorowe obywatelstwo?? Podczas wyborów europarlamentarnych kazdy szanujacy sie mieszkaniec naszego miasta nie powinien był oddawac na niego głosu. Nawet po szkodzie nie potrafimy byc madrzy... Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 22:43 Tez uważam ze ta reforma była spaprana,o ile w ogóle potrzebna.Ale zaczyna mi sie podobać ,zę nie chcileibyscie głównych urzedów,bo na to zgody nie będzie.Na delegatury,oddziały,jak najbardziej!!! Jesli komitet(o ile powstanie0 zacznie od urzedów to wszystko będzie spalone.Kielce nie dadza żadnych głownych urzedów,bo niby z jakiej racji.To czestochowa by wysttepowała w roli petenta.Jako duze miasto oczywiście grałaby dużą rolę,czestochowianie musiliby być w Uzredzie wojewódzkim i Marszałkowskim w Kielcach--to chyba jest logioczne. Ale jakoś dalej watpię w powodzenie tego przedsięwzięcia.A radom to z góry odpada--tylko urzędy,megalomiaania,i znowu byłyby oskarżenia,awanturowałby sie jak przed i po 1975 r. teraz oprócz Kielc ma dwóch nowych wrogów--Warszawe i Płock--takie to miasto,które jak moze podważa range Kielc(stronka www.województwo.radom.pl czy coś tam)--jak się to czyta to aż płąkąć się chce ,ze pare osób dorabia pozostałym radomianom opinię Ciemnogrodu. A ciekawi mnie jaki procent Czestochowian i Kłobucczan byłaby za takim rozwiązaniem--czy są jakies procenty? :))) A Lubliniec dajcie w odstawke----jedynie szpital psychiatryczny(moze stamtąd Lublińczanka nadaje?) ,duża stacja,jednostka wojskowa więzienie dla kobiet( a moze stąd? ) :)))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 23:00 Podoba mi się ta twoja teoria na temat Lublińczanki. Wy też zaczynacie mówić sensownie. O to nam właśnie chodzi. Trzebaby jednak jakiegoś bezpartyjnego porozumienia i oczywiście zaangażowania mieszkańców, obu miast bo ludzie muszą zdawać sobie sprawę, że dla was też będą korzyści. Teraz czekam aż zainteresuje się tym GAZETA i napisze jakiś artykuł. Co do tego Stowarzyszenia na rzecz województwa częstochowskiego to ono powstało i powstało. I nic, siedzą i pierdzą w stołek a to stowrzyszenie założyli chyba dla tzw. picu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 23:08 Sądzę ,że keicle nie musza aż tak angazowac sie w to przedsięwzięcie---Kielce maja to co chcą.Bardziej to wszytsko od was zalezy --jaką ofertę przedtawicie,jak będziecie zachęcać,ale miodu nie obiecujemy.Kielczanom to bardzio zwisa powiększanie województwa.jest to powód do dumy,bo jedynie świetokrzyskie sie powiekszało.Więc od nas żadna inicjatywa raczej nie wyjdzie.W Kielcach uważa sie mariaz z Czestochową za trochę sztuczny.Byłyby obawy ze cos będziecie chcieć ,a Kielce ządnego uzredu nie oddadzą,telewizji tez nie :))))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 23.03.05, 23:18 O wojewodztwie trzeba myslec i dzialac, ale realnych szans na wojewodztwo w tej chwili nie ma, gdyz w kraju jest kupa spraw o wiele pilniejszych niz zmiany podzialu administracyjnego. Ale historia uczy ze nic nie jest wieczne, w tym rowniez podzial administracyjny - do tego trzeba byc przygotowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 23:39 Zawsze sa pilne sprawy... Zawsze... My nie mozemy dłuzej czekać... Jakbysmy juz przyciskali i nagłasniali sprawe to jest szansa spora... Nowe władze w państwie, więc nowe ruchy. Przeciez nie chcemy tworzyc nowego wyodrebnionego województwa, bo na takie nie ma na prawde szans - tylko dołaczyć sie do Kielc. Uważam ,ze Kielce tez miałyby w tym interes. Skoro Katowicom sie opłaca to czemu nie Wam ?? Dwa duże ośrodki - to się sprawdziło np. w lubuskiem. Tu wystarcza delegatury i odziały. Dajcie nam mozliwośc rozwoju, a sobie poradzimy i bez urzedów wojewódzkich, marszałkowskich itd. Tu na ślasku nawet tego nie mamy :| Wola dac kase będzinowi lub Gliwicom niż nam. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 23:31 Ciesze sie, ze nasze miasta potrafiłyby sie dogadac - przynajmniej mozna to oprzec na przyjaznych stosunkach mieszkańców :) I tak nie mamy szans na urzedy wojewódzkie, marszałkowskie itd., ale tak jak wspomniałes - mielibysmy tam swoich radnych, przedstawicieli i łatwiej jest rozmawiac w weższym gronie niz w takim motłochu jak śląsk. Mielibysmy swoje odziały, delegatury - a to nowe miejsca pracy jakby nie patrzeć. Ludzie mogliby w spokoju pracowac a nie martwic sie, ze jak ktos zachoruje to go zwolnia i etat poleci do Katowic czy tez innego ślaskiego miasta. Dla nas duzy plus, ze bylibysmy najwiekszym miastem w regionie i to już by przyciagało inwestorów :) Drogi tez łatwiej byłoby budowac - spójrzmy na planowane połaczenie: Lublin-Kielce-Czestochowa-Wrocław. Co do statystyk to cięzko mi powiedziec, ale mysle, ze spora liczba mieszkańców zainteresowanych miast poparłaby to przedsiewziecie - szczególnie, ze na slasku nic nie znacza. Wystarczy dołaczyc dwa powiaty: Czestochowski, część kłobuckiego i mamy po sprawie :) Od Czestochowy do granicy województwa Świetokrzyskiego jest jakieś 30 km. Wychodzi skromnie: Czestochowa, Kłobuck, Blachownia, Koniecpol i Szczekociny. Te miasta spokojnie wg. mojej opini sa "na tak". Tak jak ciagle wspominam: Czekamy na wsparcie władz i mediów aby sie tym zainteresowały. Oczywiscie tez bardzo duzo zalezy od samych Kielc - sami sie nie wydobedziemy ze Śląska. Co do Radomia to cięzko mi sie wypowiadac w tej sprawie. Akurat do nich mamy najdalej :) Umieszczenie ich to tylko propozycja. Uwazam ,ze taka zmiana administracyjna nie wprowadziłaby na pewno wiekszego zamieszania niż obecnie trwajace komisje sledcze :| Skoro można było zmienic tyle to czemu nie da sie przerzucic tego skrawka ziemii do nowego województwa. < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 23:36 My z klobuckiego nie chcemy mieć nic z wami wspólnego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 23:42 Jesli byscie nie poszli za nami, to co mądrzejśi mieszkańcy będa emigrowac, a ostatni zgasi światło... Wy nie macie juz nic. Pozostał tylko urzad skarbowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 23.03.05, 23:50 Nie wypowiadaj sie sam w imieniu Klobucka - mam wrazenie ze to zreszta inne wcielenie tzw. satyra z Klobucka, ktory okazalo sie ze nadawal ze Slaska. Bylem kiedys razem z Klobuczczanami w Urzedzie Marszalkowskim w Katowicach - tam bylo widac jak rozne sa interesy polnocnej czesci Wojewodztwa Slaskiego, w tym wlasnie Czestochowy i Klobucka, i Katowic. Klobuck czy Czestochowa a Katowice - to dwa rozne swiaty. Z perspektywy Katowic Czestochowa jest slabo dostrzegalna, a co dopiero mowic o Klobucku. Mowilismy wiec z przedstawicielami samorzadu o tych wspolnych interesach i znalezlismy po prostu wspolny jezyk. To sa po prostu realia - wojewodztwo czy nie wojewodztwo, a interesy naszego regionu wokol Czestochowy sa po prostu wspolne - to widac praktycznie w kazdej rozmowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 23:54 No to ostrzcie szabelki ale sami.EEch próżna z wami dyskusja.Ludzie i tak zaczną imigrować i nic ich nie powstrzyma nawet wasza fantazja Science Fiction.Juz z Fanatykami wiecej sie nie wdam w polemike Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 23.03.05, 23:59 Dziękujemy :) Kłobuck i jego mieszkańcy za to pokazuja jak można sie nieudolnie porozumiewac. Wystarczy spojrzec na ostatnia sprawe z sadem rejonowym. Sedzia pochodzacy z Kłobucka wbija Wam w plecy nóż. Typowe zachowanie ludzi z Waszej gminy... Jeden przed drugim zrobić na złość i zgóry mówić: "jest źle i będzie jeszcze gorzej. Płaczmy razem - to pomoze !!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 23.03.05, 23:59 Widzisz - potwierdza sie moje zdanie ze nie masz nic wspolnego z Klobuckiem - dla Ciebie to miasto i jego interesy nic nie znacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 00:07 > Widzisz - potwierdza sie moje zdanie ze nie masz nic wspolnego z Klobuckiem - > dla Ciebie to miasto i jego interesy nic nie znacza. Co ty mozesz wiedziec co ja mam z Klobuckiem??haha Ja robie interesy z Katowicami i je lubie a nasze miasto i tak nic nie zyskalo bedac w waszym województwie.Tak jak bylo tak jest.Przez ostatnie dwadziescia lat tylko rondo zostalo zrobione.Więc panowie fanatycy-dlaczego mamy z wami starac sie o wzgledy dla czewy jak w okolicy nikt was nielubi mowiac ladnie? Kara was spotkala i dobrze.Chwala za to prawicy i Buzkowi. Walczcie sami i idzcie sobie z Motyką na Slońce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.icis.pcz.pl 24.03.05, 00:15 Spotykalem sie nie raz z Klobuczaczanami, ktorzy mieli cos do powiedzenia w swoim miescie, i spokojnie znajdowalismy z nimi wspolny jezyk - my i oni dobrze rozumielismy ze jedziemy na wspolnym wozku. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 24.03.05, 00:19 Zostawmy go w spokoju. Kolejny nawiedzony po Lublińczance :) Jego nie przekonamy i tyle. Niech robi "interesy" z Katowicami :) Skupmy sie bardziej na temacie. Szkoda tylko, ze tak mało osób sie angazuje - stale te same :| i co chwile jacyś szaleńcy zabieraja głos :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 10:25 Spotykalem sie nie raz z Klobuczaczanami, ktorzy mieli cos do powiedzenia w swoim miescie, i spokojnie znajdowalismy z nimi wspolny jezyk - my i oni dobrze rozumielismy ze jedziemy na wspolnym wozku. Tylko tobie przytakiwali bo nie chcieli sie wdawać w dluższe wywody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk cos o dawnym czestochowskim IP: 212.130.22.* 24.03.05, 00:33 zauwazylem, ze niektorzy mieszkancy naszego regionu maja pretensje do Cz-wy, ze jak byli w naszym wojewodztwie to im sie marnie powodzilo, a teraz dobrze ale chyba oni nie dostrzegaja drobnego faktu, ze to przedtem troche inaczej dzialalo, wiecej warszawy mniej samorzadu, brak srodkow z uni, inna sytylacja gospodarcza, prl w koncu tez istnial w czasach woj.Czestochowskiego dlatego nie jestem przekonany do argumentow w stylu Cz-we jest zla bo kiedys tylko jedno rondo wybudowano w Klobucku Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 12:24 oj boli w zabki ten radom, boli .... niezatatarta frustracja kielczan wynikajaca z komleksu nizszosci .... klasyka gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 17:46 isoxazolidine napisał: > oj boli w zabki ten radom, boli .... > niezatatarta frustracja kielczan wynikajaca z komleksu nizszosci .... > klasyka gatunku. > i CO POWIEDZIE O STANIE PSYCHICZNYM TEGO OSOBNIKA? :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk alternatywa IP: 212.130.22.* 24.03.05, 00:36 zawsze mozna przeniesc wojewode do Cz-wy, sejmik do Bielska, zmienic nazwe na jakos ladniejsza i potem doimy katowice;)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 24.03.05, 08:03 mnie to ani ziębi ani grzeje co o mnie mówicie, ja wiem swoje i wy "też" więc mam to w du... I ja nawet nie myślałam o tym ze L-c jest większy obszarowo niż Cz-wa. I nie wiem co w tym dziwnego ze mieszkałam w Lublińcu i nie byłam w Częstochowie, znam wielu takich ludzi. A poza tym nawet gdybym ja wam tu napisała ze chce być w województwie częstochowskim to i tak ludnośc Lublińca i powiatu lublinieckiego nie chce! Widać ze Kłobuck tez i raczej nikt sie nie pali o tego nowego województwa, najwyżej powiat czestochowski. A np. z TV dalej byście podlegali pod Katowice, chociaz mielibyście swoje woj. I za bardzo sie z tym województwem wyrywacie, duzo kasy trzeba by było wydać na to a Bielsko, Kalisz i Tarnów nie chca mieć swojego województwa jedynie Koszlin ale mu sie i tak nie uda bo jest za małym miastem na województwo. I w V lub VI klasie to ja sie dziecko nie uczy ile ludzi ma jakies tam miasto, z tego co pamiętam o ludności miast uczyłam sie dopiero w L.O. albo w VII podstawówki, lecz nie było wsród nich Czestochowy bo była tylko 10 największych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:43 Lublińczanko droga, już Cię prosiłem, daj na wstrzymanie. To jest tylko i wyłącznie nasz biznes, jka my to rozegramy, nie pojuszaj znowu wszystkich. W twoim poście znów roi się od błędów i złych interpretacji, ale tym razem nie będę z nimi polemizować. Ja mam wrażenie, że w liceum to ty jeszcze nie byłaś. A projektem połączenia z Kielcami to ty się nie przejmuj, bo wtedy napewno Lubliniec tam nie trafi, zbyt duża odległość. Gdybyśy tworzyli woj. częstochowskie, to co innego, ale narazie takich perspektyw nie ma. To tyle do Ciebie. Teraz co nieco do Kłobucka. Wy chyba nie pojmujecie jednej kwestii. To że macie powiat to jeszcze gucio znaczy. Odległość między naszymi mieastami jest znikoma, leżycie w aglemeracji częstochowskiej i czy wam się to podoba czy nie zawsze, podkreślam ZAWSZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Dokończenie poprzedniego postu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:52 ZAWSZE będziecie od nas zależni. Kłobuck bez Częstochowy istnieć nie będzie, bo jest miastem leżącym w jej nazwijmy to "strefie wpływów". Nawet jeśli pomysł woj. z Kielcami wam się nie podoba, nie będziecie mieć tu dużo do gadania (tak jak nie mieliście z sądem) bo to wy leżycie w naszej aglomeracji a nie odwrotnie i to nasze interesy liczą się bardziej, choćby ze względu na wielkość. Taka jest brutalna dla was prawda i musicie się z nią pogodzić Oczywiście Kłobuck też jest ważnym miastem regionu, ale jednak nieporównywalnie mniejszym. Pamiętajcie, jedziecie na tym samym wózku i jeżeli Częstochowa padnie to samo stanie się z wami i w waszym interesie jest dbać o to aby tak się nie stało. A gdyby, załóżmy na 5 sekund bo tak się nigdy nie stanie, Kłobuck wylądował w innym województwie niż Częstochowa, to gdzie wasi mieszkańcy załatwialiby większość spraw. No gdzie? W Katowicach. Tak wam na tym zależy? Przemyślcie to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 24.03.05, 09:28 Dumny, jesli coś Ci sie nie podoba to masz problem, i równiez mam wrazenie ze nie byłęs w L.O. bo sam robisz byki w postach. I tak czy siak to Kłobuck miał by coś do powiedzenia, teraz jest demokracja i jesli sie nie zgodza to sie poprostu nie przyłączą, KPW ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 09:52 Kochana Lublińczanko, ostatni raz odpisuję na twój post. Ja się pytam gdzie była demokracja w 99 roku kiedy bezczelnie przyłączyli nas do tych złodziei z Katowic. NO pytam gdzie? Ktoś się nas o coś pytał i łaskawie czekał na naszą zgodę. Miliutka. Kłobuck nie ma nawet 20 tysięcy i to czy oni chcą czy nie to nic nie znaczy, bo oni są prawie całkowice zależni od Częstochowy, a to dlatego, że leżą w naszej aglomeracji. Rodzielenie Kłobucka i Częstochowy miałoby tragiczny skutek dla tych pierwszych bo oni bez Częstochowy nie pociągna długo. Przydałoby się trochę więcej wiedzy, a przede wszystkim zakumaj w końcu, że malutcy nie mają nic do gadania, mozę trochę ale na pewno nie byłoby to decydujące zdanie. Może zrobimy tak referendum w każedej wsi i się spytamy do którego województwa czy powiatu chcą należeć??? Ciekawe co by wyszło. Moje prośby nie dają skutku, mam więc prośbę do wszystkich Częstochowian wypowiadających się na forum: NIE ODPISUJCIE NA POSTY LUBLIŃCZANKI A MOŻE W KOŃCU DA SOBIE SPOKÓJ. Polemika z tobą, droga Lublińczanko nie ma sensu, ponieważ jesteś osobą niedouczoną, która pojęcia nie ma o geografii gospodarczej ani demografii, a o obecnym systemie politycznym nie mówiąc. Pragnę ci przypomnieć, że z dniem 3 maja 1791 roku zasada liberumveto przeszła w niebyt, a ty ciągle myślisz jej kategoriami. Jeden się nie zgadza i wszystko upada. PRzypomnij sobie jakie miało to konsekwencje w polskiej historii, jeśli w ogóle uczyłaś się jej, bo wnioskując po poziomie twoich wypowiedzi jest to raczej wątpliwa sparawa, zważając na fakt, że nie szanujesz Częstochowy, a to powinien robić każdy Polak. To tyle co Ci mogę powiedzieć. Oszczędź sobie czasu i wysiłku, bo patrząc przez pryzmat Twoich wypowiedzi wnioskuję, że myślenie sprawia Ci wielki ból i wysiłek, a na dodatek niezbyt ci wychodzi. Nie odpisuj mi nic bo nie przeczytam twojego postu I GORĄCO NAMAWIAM DO TEGO SAMEGO WSZYSTKICH GOSZCZĄCYCH NA FORUM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 24.03.05, 10:00 Hehe, ja jestem niedouczona??? Popatrz na siebie. I ja szanuje Jasną Góre, ale nie Czestochowę, to normalne miasto jak kazde inne a to ze macie JG to nie znaczy ze mieszkańcy czewy sa duzo lepsi niz np. mieszkańcy Kłomnic, Kłobucka czy Kochanowic bo wszyscy jestesmy na równym poziomie. Według twojego myślenia to ludziska z Lublińca tez mogą sie uwazac za lepszych bo leczą waszych czuboli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdziwy z LC! Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 11:44 Ja jstem prawdziwym mieszkańcem Lublińca, dorosłym i oświeconym! Dlatego mam prośbę! Kochani Czestochowianie, nie odpisujcie prosze Lublińczance na jej idiotyczne posty. Ona po prostu tutaj sieje zamęt, jakbyście zapytali Lublińczanina wprost, czy chce do Częstochowy, to owszem, odpowiedziałby, że nie, ale nie robiłby takiej afery, jak Lublińczanka i nie p....łby takich głupot! Dlatego... please... ignorujmy ją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieladnie Do nieprawdziwego LC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 14:25 A ty się posiewasz pod prawdziwego Lublińczanina bo zabraklo argumentów , więc pozostaly CHWYTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 24.03.05, 11:56 No ty to napewno z Lublińca nie jestes bo raczej nikt by nie mówił tak jak ty. I widze ze ignorowanie mnie coś wam nie idzie bo zawsze jakis sie odezwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keraj PRZESTANCIE POLEMIZOWAC Z LUBLIŃCZNKA IP: 213.199.233.* 24.03.05, 12:56 jesli macie naprawde chec wyrazic swoja opinie co odrebnosci Czestochowy w obecnych granicach administracyjnych to nie traccie czasu na prowadzace do kłotni niekonstruktywne dialogi typu jak wyzej, zignorujcie takie osoby, skupcie sie na umacnianiu wlsnych wartosci lokalnych z przychylnymi temu pomyslowi ludzmi Pozdrawiam - kielczanin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: PRZESTANCIE POLEMIZOWAC Z LUBLIŃCZNKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 13:51 Trzeba zalatwic ip tej cip.... z Lublinca i bezposrednio z nia pogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gg Re: PRZESTANCIE POLEMIZOWAC Z LUBLIŃCZNKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 13:52 IP: 80.51.222.* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk cos na 1 kwietnia IP: 212.130.22.* 01.04.05, 13:39 aby troche odswiezyc watek przygnieciony konfliktem Lubliniecko-Czestochowskim proponuje cos milego choc niestety prili aprilisowego www.czestochowiak.pl/aktualnosci/?news=842&PHPSESSID=4b9b24c3ce2f44e42a8187c617d53329 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 24.03.05, 14:24 Terefere załatwiajcie se co chcecie, mój chłopak jest ochroniarzem, matka policjantką, brat sendzią i ma 5 dan w aikido, a ojciec jest majorem, dziadek jest po 70-tce i jeździ na rowrku a babcia nie żyje :( A tak na serio to mam was gdzieś.... Sami zaczynacie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 14:30 Brawo Lublińczanko ladnie im dokopalas. Nie maja już argumentow to pozostaly chwyty nieczyste Wylazi "Gentelmeństwo" Panom z powiatu czestochowskiego Sloma z butów też wylazi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy IGNORUJMY LUBLIŃCZNKĘ I KŁOBUCCZANINA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 15:43 To są osoby niedojrzałe, które głupoty gadają, że aż przykro czytać i kompromitują swoje miasta w oczach innych. Nie dyskutujmy już z nimi bo to nie ma sensu, traktujmy ich posty jakby ich nie było, ja ich nawet nie czytam bo po co? Tu nie chodzi o to żeby komuś dokopać, temat jest zupełnie inny, nie dajmy się prowokować Częstochowianie, im tylko o to chodzi abyśmy się wzajemnie bluzgali. Olewać plebs a w końcu im się znudzi. Osobiście temat Lublińczanki uważam za zamknięty, a ona sama niech se pisze i po 100 postów dziennie, ja zostawiam je niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: IGNORUJMY LUBLIŃCZNKĘ I KŁOBUCCZANINA!!! 24.03.05, 16:36 I własnie dlatego przegralismy województwo. Nie potrafimy sie skupić na meritum sprawy - tak jak Wam to przedstawił Kielczanin. Koniec z głupim gadaniem i kłótniami czy lubliniec tu czy kłobuck tu. Są wazniejsze sprawy niż zabawa w totolotka. Interesujmy się własnymi sprawami, a nie innych. Wystarczy dołaczyc powiat czestochowski wraz z szczekocinami i koniecpolem (sa o krok od woj. świętokrzyskiego). tyle nam wystarczy. Nie interesujmy sie innymi i nie polemizujmy o bzdurach. Sa powazniejsze sprawy jak kłótnie na forum. Obecnie to zawiazanie grupy lobbingowej (dla nierozumiejacych: grupy nacisku) w skład której wchodziliby wpływowi ludzie z Czestochowy tacy jak: posłowie, artyści, sportowcy ?, radni miejcy, lekarze, adwokaci itd. Chodzi o osoby, którym na prawde zależy, a nie osoby które chciałby sie pokazac jak ten smieszny komitet, który do tej pory nie daje znaku zycia. Ciagle przypominam o roli mediów - to jakby nie patrzec 4 władza obok ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej. Wiele od nich zalezy - od ich działania i koordynacji. Czy Gazeta wyborcza mogłaby przygotować jakis artykuł na ten temat - odnosnie za i przeciw, a nastepnie umiescic sonde?? Moglibysmy sie zorientowac w sytuacji. Druga sprawa to przygotoweanie projektu terenów które miałyby dojśc do woj. Świetokrzyskiego. Nie mozna rzucac tylko słowami. To musi byc przedstawione dokładnie i rozrysowane. Kolejna sprawa to spotkania z władzami Kielc i rozmowy na temat naszego dołaczenia. Jak oni to widzą, czego my od nich oczekujemy, jakie przyniesie to korzyści ekonomiczne obu stronom i regionowi, czy sa temu przychylni i oczywiście na ich zasadach (ale zaznaczam - nie upokarzajacych nas - tak jak robia to Katowice & śląsk). Myślę, ze jest to sprawa otwarta. Nie oszukujmy sie, że to sie da załatwic w rok, ale dwa-trzy lata i postawimy na swoim. Czekam na wiecej wypowiedzi Kielczan i ludzi z woj. świetokrzyskiego. Na pewno Was nie okradniemy. < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy DO REDAKCJI GAZETY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 18:59 Jest dokładnie tak jak mówi Ulisses. Trzeba zawiązać ponadpartyjny komitet, który usiądzie do rozmów z Kielcami i ustali jakieś korzystne dla obu stron warunki. Nie ma co się przejmować Kłobuckiem czy Lublińcem bo oni mają najmniej do powiedzenia, a to już jest w biznesie Kłobucka żeby być w tym samym województwie co Częstochowa, bo oni są nam do niczego nie potrzebni. Czekamy na opinie Kielczan. Pamiętajcie, inicjatywa wychodzi od nas, ale wy też musicie chcieć i zdawać sobie sprawę, że i wy na tym zyskujecie. To się da załatwić. Trzeba tylko uwierzyć i zacząć działać. MAM TEREAZ PROŚBĘ DO REDAKCJI GAZETY: NAPEWNO CZYTACIE POSTY WPISANE NA FORUM, OCZEKUJĘ JAKIEJŚ ODPOWIEDZI Z WASZEJ STRONY. MYŚLĘ, ŻE TEMAT JEST GODNY UWAGI I INTERESUJE OPINIĘ PUBLICZNĄ, A KTO MOŻE PRZYGOTOWAĆ LEPSZY ARTYKUŁ NIŻ GAZETA? CZEKAM, ŻE KTOŚ Z REDAKCJI ODPOWIE NA TYM FORUM Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: DO REDAKCJI GAZETY 24.03.05, 19:27 Myslę, ze jest to najwazniejszy temat dla miasta i najciekawszy do poruszenia. Zainteresowanie nim jest ogromne - dawno nie było tylu postów. Ludzi akurat najmniej interesuja sprawy typu: Pierwszy dzień wiosny - utop marzanne (oczywiście to tylko przykład podany przeze mnie). Temat województwa byłby bardzo wazny i wskazany do poruszenia w wiekszym kregu - potrzeba tylko zdolnego dziennikarza posiadającego wiadomości z zakresu administracji i poltyki. Chyba GAZETA WYBORCZA dysponuje takimi ludźmi ?? CZEKAMY NA JAKIS ARTYKUŁ - NAPISZCIE CHOCIAZ ŻE SIE TYM ZAJMIECIE... mOŻE TEZ KILKA SŁÓW DACIE O TYM PSEUDO STOWARZYSZENIU?? Materiał jest na prawde ciekawy i warty świeczki. Chciałbym byc w tak zorganizowanym województwie jak świetokrzyskie i z pewnościa powie to zdecydowana wiekszośc Czestochowian. Redakcjo - pokaz ze Wam to tez nie jest obojetne i nie jestescie jak ten komitet "ratujacy" województwo :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mak Re: DO REDAKCJI GAZETY IP: 195.116.245.* 24.03.05, 19:53 Pisałem kilka dni temu na temat połączenia się z województwem Świętokrzyskim. Mój zapał trochę ostudził gladiator ek swoimi postami. Bo rzeczywiście Oni w obronie swojego województwa robili blokady, manifestacje, sam autor postu opisywał, jak kładł sie na asfalcie. A gdzie wtedy my byliśmy. Nie wiem, gdzie byłem ja. Nie podjeliśmy rozmów o wspólnym województwie, zostawiliśmy ich samych z myślą, że szkoda wysiłku - i tak nic się nie uda. A IM SIĘ UDAŁO !!! Są teraz u siebie w domu, a nie jak my w jaskini zbójców. I po co my jesteśmy im teraz potrzebni? Ale później pomyślałem sobie, że może trzeba się uderzyć w pierś, powiedzieć ZBŁĄDZILIŚMY i zacząć rozmawiać. Takie miasto jak nasze wraz z okolicznymi powiatami napewno Kielcom kłopotu by nie przyprawiło. Myślę nawet, że wzmocniłoby icm. A my bez urzędów dalibyśmy sobie radę właśnie jako największe miasto regionu. Napewno wpłynęłoby to na rozwój obszarów pomiędzy naszymi miastami. Możdroga ekspresowa na odcinku Częstochowa - Kielce szybciej zostałaby zaakceptowana przez nasz rząd. Problem polega na tym, że za to muszą wziąść się ludzie, których wybieraliśmy, by m.i. reprezentowali nas w tych sprawach. Uderzmy do biur poselskich naszych posłów, postarajmy skontaktować się z naszymi radnymi. Może wreszcie ktoś z redakcji gazety wyborczej się tym tematem zainteresuje. Ale gdy jutro każdy z nas zadzwoni do gazety tylko jeden raz w tej sprawie, to będą wiedzieć, że coś się zaczyna dziać. Inny problem, który widzę to fsakt, że naszym radnym i posłom taki obrót sprawy może być nie na rękę . Do roboty. Pozdrowienia dla górali świętokrzyskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: DO REDAKCJI GAZETY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 20:38 Będzie wam ciężko. Z tego co wiem to w Czewie chyba rządzi lewica, a teraz wygra w wyborach prawica. Na domiar złego liderzy partii w regionie, które są najwyżej w sondażach, czyli Platformy Obywatelskiej i Samoobrony są z powiatu lublinieckiego. Czy myślicie, że Andrzej Grzesik i Edward Maniura po wygranych wyborach będą chcieli, aby zostało przywrócone Częstochowie województwo? Mogą co najwyżej wystarać się o jakieś fundusze dla Częstochowy, ale granic województw raczej nie zmienią. Myślę, że powinniście zawiązać jakiś komitet, ale nie kilkuosobowy, a masowy. Wtedy przekonacie i władze i ludzi, że warto mieć własne województwo i rządzić samemu. Ale oprócz województwa Częstochowa powinna mieć u siebie dyrekcję regionalną np. zarządu dróg i PKP Linie Kolejowe oraz Przewozy Regionalne. To są instytucje autonomiczne i jesli nawet mielibyście województwo, a tych instytucji nie, to nadal pociągi między Lublińcem a Częstochową i Opolem oraz między Częstochową a Koniecpolem będą jeździły rzadko po coraz gorszych torach. Ja chciałabym w ogóle, aby ktoś zainteresował się sprawą kolei, bo póki co cierpią na bezczynności władz PKP w Katowicach ludzie i Częstochowy i Lublińca. A przecież leżymy na ruchliwych trasach! PS: przemyślcie sobie takie powiedzenie, że "zgoda buduje, niezgoda rujnuje", to tak w kontekście Lublińca. Leżymy na tych samych szlakach komunikacyjnych, siłą rzeczy musimy dbać o nie zarówno LC jak i Czewa. To jest logiczne, więc się na nas nie wypinajcie, bo tylko stracą obydwa miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: DO REDAKCJI GAZETY 24.03.05, 22:11 Na asfalcie sie nie kładłem:)))) az takiego kombatanctwa mi nie dorabiaj:)))),ale dzięki wieljkie. Kłądłbym sie ,gdyby z kielc przenoszonoby jakieś urzędy. Ale czemu Cie ostudziłem,ja napisałęm po prostu jak ja bym i inni sie czuli co walczyli.My nie jestesmy wrogo nastawieni do czestochowy.Bardzo wizerunek i Waszych zamiarów popsuła Wasza Prezydentowa Halinka Rozpondek----wtedy mówiło sie ze wyswzło szydło z worka.Teraz pewnie jest inaczej.Nie ma zadnych antagonizmów . Dzisiaj byłem w czestochowie i kłobucku( zokien autobusu).Duzo do roboty jest w Czestochowie--wjazdy do miasta sa straszne w Czestochowie.Centrum łądne,ale wiele miejsc zaniedbanych.Kłobuck jak na małe powietowe miasteczko całkiem przyzwoity.I jeszcze jedno co koszmarnego sie rzuca w oczy w zcestochowie--- rudery obok dworca PKS---to taka małą dygresja na temat urody--która ozcywiście nie ma nic do tego jaką rolę ma pełnic miasto .Nieźle Was te Katowice zapuściły ! :))) Pozdrawiam Trzymajcie sie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 24.03.05, 20:22 ble ble ble, widze ze sie nie znacie, miasta spoza powiatu czestochowskiego mają dużo do powiedzenia, jesli 3/4 lub więcej największych miasta byłęgo województwa sie nie zgodzi aby być w woj. czestochowskim to tego województwa poprostu nie będzie, ale wy teraz napiszecie ze piernicze itp itd, mnie to ani ziębi ani grzeje co myślicie, poprostu ja to wiem, a wy najprawdopodobniej nie! Uwazacie sie za lepszych (lecz ja was za bardzo nie będe osądzać i obrazać bo was nie znam i nie bede sie wyrównywać z poziomem innych) I poprostu myślicie ze tylko wy macie racje, ale sie mylicie. I coś wam nie idze ignor moich postów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 20:38 Ja chętnie bede odpowiadal.I powiem ci Lublińczanko że ja Klobuczanin chętnie zwiedze Lubliniec omijając czestochowe tylko napisz mi co tam moge zobaczyć.Caluski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mister Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 20:39 Klobuczaninie! Możesz zobaczyć Lublińczankę, tylko że... wygląd bazyliszka (albo głupoty...) uśmierca :-) buhaha Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 24.03.05, 20:57 Powtórze jeszcze raz: Nie musimy miec województwa samodzielnie i nie będziemy mieli. Co niektórzy nie zrozumieli i dalej w kółko to pisza, np. -> Lublińczanka. Jestesmy powiatem grodzkim i to bedacym w BEZPOSREDNIM sasiedztwie woj. Świetokrzyskiego. Nie potrzebna nam "wspaniałomyslna zgoda" Kłobucka , Lublińca itd. To na pewno nas nie storpeduje. Skoro małe miejascowości mogły zmieniac granice województw, bo taka był wola mieszkańców, to czemu nie my?? Było troche takich przypadków. Wszystko w naszych rękach... i Kielc. Przy korekcie administracyjnej potrzebna jest zgoda Rady Ministrów i dokonuje jej Prezes Rady Ministrów. Jesli będzie wszystko zaplanowane jak nalezy i nie bedzie protestów ze strony Kielc i naszych mieszkańców, a wręcz przeciwnie to ciezko bedzie szukac argumentów rzadzacym na nie... Polityka zawsze jest wszechobecna i taka mapa podziału politycznego ma wpływ na podział administracyjny, ale nie pokona wielu tysięcy(dziesiatek, setek ??) ludzi jesli beda chcieli zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 24.03.05, 21:31 Przyłączam się – na samodzielne województwo nie ma szans. Kiedyś nie potrafiłem sobie wyobrazić egzystowania Czewy z innym dużym miastem w jednym województwie nie na zasadzie podziału urzędów. Ale to było zwykłe częstochowskie poczucie dumy. Gdy emocje opadły dotarło do mnie, że wystarczą delegatury, by można było załatwić wszystkie sprawy na miejscu. Świętokrzyskie jest szansą dla Czewy, ale i Czewa zwiększa sznse Świętokrzyskiego. Na razie aktywne jest tylko forum, bo o quasi-komitecie dla woj. częstochowskiego nic nie słychać. Odnoszę wrażenie, że Gazeta terma nas gdzieś. Choć może jest to bardzie złożone. Może dziennikarze z Gazety w Czewie zostali poinformowani, że nie ma zgody na taki artykuł i nikt go nie wydrukuje? A może jeszcze w nagrodę za chęć odpisania kogoś z redakcji nam tutaj na forum będzie zesłane do dodatku katowickiego Gazety? Czyli co, dzwonimy do redakcji? Co ponadto? A propos – częstochowianie: nie piszcie o Lublińcu, Kłobucku, czy innym małym mieście w sposób pogardliwy, w stylu: i tak nie będziecie mieli nic do gadania. Nikt nie wybiera miejsca gdzie się urodził, a patriotyzm lokalny trzeba szanować. Nie piszę tu o marginesie w typie "Lublińczanki". My jesteśmy duzi i też nie mieliśmy nic do gadania. Chodzi o potencjał miasta, na które Śląsk ostrzył sobie zęby i tak łatwo nas nie wypuści. Rozmawiajmy - jak już ktoś wcześniej napisał – z osobami wpływowymi, które znamy. Jeśli wszystkie takie osoby będą w kółko pytane o sprawy związane ze zmianą województwa to może wreszcie się coś ruszy. Drugim krokiem jest jakieś zorganizowanie się, bo bezładne i incydentalne pospolite ruszenia nie przyniosą teraz niczego. Gdyby tylko dało zlokalizować się ten "komitet" można próbować wejść do władz (jeśli statut pozwoli, heh)i zacząć coś wreszcie dla miasta robić. Ale gdzie u licha oni są? Pozdrowienia dla Kielc Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 24.03.05, 23:05 Az serce roscie jak widzę, ze coraz wiecej osób mysli podobnie - do Kielc i nie musimy miec urzedów !!! wystarczy przyjacielskie traktowanie i pieniadze które nam sie należa. Moja rodzina, znajomi - wszyscy są za dołączeniem do woj. Świętokrzyskiego. Tu nie ma zadnego "ale" i watpliwości. Nie pozwólmy się bezlitosnie doić... Koniecznie trzeba przygotowac program działania i nie może sie skończyc na słowach. WCIĄŻ MARTWI NIE GAZETA WYBORCZA. CZEMU NIE MA ZADNEGO KOMENTARZA... CZYZBY NAWET NIMI STEROWAŁY KATOWICE I POCIAGAŁY ZA SZNURECZEK ??:| Gdzie jest ten komitet/stowarzyszenie ?? Może gazeta pomoze nam go odnależć ?? < Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 24.03.05, 23:46 Zeby być złosliwym.........chyba pieniądze sa bardziej drażliwym tematem niz urzedy,hehehe Ale czaję czacze o co chodzi. Postanowiłem objąc sparwe nadzorem duchowym---nie jestem ani zagorzałym przeciwnikiem ,ani zwolennikiem koncepcji połączenia.Po prostu nie mam zdania,nie wiem czy to dobrze ,czy oby teraz Kielce nie wyszły jak Zabłocki na mydle,Kordecki na Katowicach. Trzymajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sturm Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:33 popieram temat !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Zakrzewska WOJEWÓDZTWO JASNOGÓRSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 10:00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: WOJEWÓDZTWO JASNOGÓRSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 12:11 niemozliwe :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 25.03.05, 12:49 Powiatem grodzkim jest sama częstochowa natomiast pozostały powiat ze wsiami itp to powiat ziemski. A czemu z katosami sobie nie zrobicie czegos takiego? tylko Kielce i Kielce, tam jest bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 25.03.05, 13:30 wszędzie jest bieda,nawet w nowym Jorku. Poza tym Katowice maja wieksze bezrobocie niż Kielce,i sa o wiele bardziej zasyfionym miastem.Lublińcem nawet nie ma co sobie zawracać głowy---tylko więzienie dla kobiet i dom Lublińczanki-- -szpital dla psychicznie i nerwowo chorych :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 25.03.05, 13:36 Oczywiście - przejęzyczyłem sie - powiat ziemski, nie grodzki, ale wiadomo o co chodzi. Z Katowicami nic nie bedziemy robic, bo sie nie da i nie mamy żadnych wspólnych interesów. Sojrzcie w temat o remoncie stadionu. Juz na dzień dobry marszałek województwa powiedział ,że nie mamy na co liczyć. Jakby poprosił o to samo Sosnowiec to już by mieli na uwadze. To samo odnosnie Stadionu ślaskiego. Topia tam kase całego narodu - a efekty sa mizerne. Już dawnoby za te pieniadze stał drugi taki stadion np. w Warszawie, ale to przeciez historia itd. Moze wrócmy do watku :) Przygladajac sie specyfice woj.Świętokrzyskiego mozna zauwazyc, ze zdecydowana wschodnia częśc jest rozwinieta -> Starchowice, Ostrowiec świętokrzyski, Sandomierz, Skarzysko-Kamienna. Blizej centrum sa Kielce, natomisat zachodnia cześć z całym szacunkeim dla Włoszczowej jest słabo zamieszkana - nie ma takiego miasta jak Ostrowiec czy Starachowice. Moim zdaniem Czestochowa swietnie wypełniłaby brakujacy element i stanowiłaby równowage dla regionu. Wnieslibysmy poza tym dwie uczelnie państwowe, jakich brakuje w regionie. Kolejny chocby banalny przykład to dobre zespoły sportowe (AZS, CKM Włókniarz). Tak mozna wymieniac sporo rzeczy. W Katowicach i na slasku to sie nie liczy - po prostu maja to gdzieś, bo maja swoje miasta satelity. Przypomne, ze juz raz bylismy w woj. kieleckim i miasto sie rozwijało - oba sie rozwijały. Zatem nie mozna mówic, ze nie mamy nic wspólnego. < Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drs Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 212.182.117.* 25.03.05, 14:06 Akurat Akademię Świętokrzyską oraz Politechnikę to my też mamy. Jestem przyznam się troszkę zaskoczony mile tymi wypowiedziami Częstochowian.Fakt,ze juz te miasta kiedys razem w jednym wojwództwie były/przed wojną i chyba krotko po wojnie/.Ale popatrzmy czy da się Częstochowę i okolicę wpasować geograficznie do nazwijmy to Świętokrzyskiego w chwili obecnej.Sieć dróg słabo rozwinięta miedzy obu miastami,istnieje za to dobre połączenie kolejowe.Poza tym co jeszcze może łączyc oba miasta?Lepsze związki łącza Kielce z Radomiem oraz odległość mniejsza,ale tu są od razu stawiane warunki przez Kielce nie do przyjęcia.Ale ogólnie temat do przemyslenia. Co do niekórych wypowiedzi kielczan,to musze sie tez niezgodzić z tymi ustepstwami.A co bedzie jak Świętokrzyskie bedzie zagrozone likwidacją bo jest zbyt małe,biedne i nierozwojowe.Nie bądźmy koledzy tak buńczuczni,łaska pańska na sprtym koniu jeździ.Zazanczam,ze jestem kielczaninem z urodzenia. Acha Koniecepol,Szczekociny do 1975roku były w kieleckim,wczesniej też. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 25.03.05, 14:55 Oczywiscie, ze temat do przemyslenia. Tylko dobrze byłoby jakby nasi działacze sie tym zajeli, a nie tylko my na tym forum... To prawda, że połaczenie nie jest najlepsze, ale to nie oznacza końca świata. Własnie mozna ciagnąc na to kase z UE i ta droga stałaby się tym fragmentem Lublin - Kielce - Czestochowa - Opole - Wrocław. Miasta będąc w jednym województwie maja zdecydowanie wieksze szanse na dotacje niz w dwóch róznych. Zwłaszcza, że droga łaczyłaby miasta mające w sumie prawie 500 tyś mieszkańców. To nie droga między dwoma wioseczkami. Tak jak mówie: jerst duzo korzyści obupólnych. Osobiscie nie zauważyłem w tem temacie ani jednej negatywnej wypowiedzi Czestochowianina czy to na "dołączenie sie", czy na Kielce :) To chyba o czymś świadczy i napawa optymizmem. Nam potrzebny mądry, dobrze zorganizowany partner, a my gwarantujemy - ogólnie mówiąc - umocnienie regionu od zachodniej części i wzmocnienie pozycji woj. Swiętokrzyskiego (może jednak Staropolskiego?? :) )Wówczas Kielce miałyby w sprawach ogólnopolskich znaczace wsparcie z Częstochowy. Warszawa bardziej by sie liczyła z naszymi miastami - nie ma co ukrywac. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 25.03.05, 16:48 Drs,lubię Cię ,ale daj spokój z tym likwidowaniem swiętokrzyskiego.Ocena obecnego stanu podziału administacyjnego była juz dokonana--nie zakwalifikowano do likwidacji żadnego województwa,powiększono jedynie swiętokrzyskie koło Skarzyska, a Sląskie o Sławków.Denerwuje mnie to pisanie o maleńkosci,biedzie,i rzekomym wielkim bezrobociu w Kielcach.Bezrobocie w woj.swiętokrzyskim jest poniżej średniej krajowej,o wiele mniejsze niż Wrocław,Szczecin,Bydgoszcz czy Gdańsk. Biedniejsze województwa tez sa --Lublin,Rzeszów,Białystok,Warmińsko- Mazurskie,Zielona góra.A mniejsze jest Opole,a takie samo jak świętokrzyskie jest śląskie. Chyba Ci Drs udzieliła sie retoryka radomska:)))))) Pozdrawiam,i mną sie nie przejmuj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 17:11 Widzicie coraz lepiej nam się rozmawia. Spójrzcie, Radom stawia wam warunki nie do przyjęcia, my chyba lepsze. Obecność naszego miasta napewno umocni woj. świętokrzyskie (właśnie, ładniej brzmi staropolskie). Drogi, cóż faktycznie stan fatalny, ale we wspólnym województwie łatwiej będzie naprawiać, albo może faktycznie powstanie ta droga Lublin-Kielce-Częstochowa-Wrocław. Do stracenia nic nie macie, możecie tylko zyskać, przecież te ewentualne delegatury was nie wydoją. ;)) Odnosząc się do mojej wcześniejszej wypowiedzi, ja nikogo nie chciałem pbrazić wpisem "nie będziecie mieć nic do gadania" ale zaiste taka jest prawda. Właśnie tak jak ktoś mówił, skoro my duzi nie mieliśmy to mali będą mieć??? MARTWI MNIE POSTAWA GAZETY. TO CO ROBICIE TO JEST OLEWANIE CZYTELNIKÓW, MOGLIBYŚCIE CHOCIAŻ NA FORUM NAPISAĆ!!! CHYBA, ŻĘ TAK JAK ULISSES WSPOMNIAŁ JESTEŚCIE KIEROWANI Z KATOWIC!!! TERAZ ŁYSO SIĘ ROBI, WSTYD NAWET NAPISAĆ. EHHH, TO JEST TO CO ŚLĄSK ROBI Z CZĘSTOCHOWY pozdro Ulisses. Tak trzymajmy, a Lublińczankę totalnie olewajmy, traktujmy jej posty tak jakby ich nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 25.03.05, 17:37 Myslę, ze moglibysmy sie połączyc z woj. świętokrzyskim (staropolskim:) ) w ciagu dwóch lat jesliby doszło do jakiegokolwiek porozumienia. Nie powinno byc prostestów z innych miast, bo przechodzilibysmy z jednego woj. do drugiego,a nie tworzyli nowe. Karuzela administracyjna z podziałem już sie nie kreci z takim wielkim hukiem, wiec mozna to wykorzystac. Nasze przejście przy aferach rywina, orlenu, pzu to pikuś. Nie powinien nikt protestowac chyba ,że zrobiliby to samo czestochowianie lub kielczanie a na to podejrzewam sie nie zapowiada. Jedny kto mógłby protestowac to.. Katowice... Tak - oni straciliby dojna krówkę, a woj. skurczyłoby sie... może wtedy by nas docenili - mam nadzieje, ze za późno :D C&K :D Odpowiedz Link Zgłoś
drs Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 25.03.05, 18:07 Widzę,że wywołałem Cię do tablic,a nie o to chodziło i akurat o Twoje wypowiedzi.Tak samo zależy mi na rozwoju Świętokrzyskiego jak i Tobie mimo iż na stałe tam nie mieszkam.Po prostu przemawia za mną ostrozność.Region jest mały,zbyt słabo obudowane Kielce w funkcje metropolitarne,brak nadal uniwersytetu/nie wiadomo czy w ogóle powstanie?/.Nie najlepsza sytuacja ekonomiczna,tradycyjny region biedy,firmy uciekają do Warszawy,zero poważnych inwestorów,duże bezrobocie,saldo ujemne przyrostu naturalnego,ucieczka ludzi za chlebem.Ale pewnie są plusy,jako region biedny mozliowść pozyskiwania unijnych funduszy.Ale jak sie patrzy chocby na poczynania władz Kielc to ręce opadają.Widzisz gladiator.ku czas euforii minął nowe regiony fukcjonują już ponad 5lat i co chwilę pojawaiają się głosy po co lbuskie,po co świętokrzyskie,opolskie czy kujawsko-pomorskie.Warminsko-Mazurskiego o wielkiej biedzie,bezrobociu nikt nie chce likwidować,podobnie Podlaskiego czy Podkarpackiego mimo,że tam wcale nie bogaciej i wynikami od Świętokrzyskiego nie lepsi. Pomysł fuzji z Częstochową piękny,ale z mego punktu widzenia nierealny.Katowice nie odpuszczą.Był czas w 1998roku,wtedy było działać.Częstochowa zbyt małe więzi ma z kielecczyzną/kiedś może tak/,prędzej naturalnym sprzymierzeńcem byłby Radom,no ale oni nie chcą i wolą trwać przy Mazowszu mimo,że statystyki pokazują iż na zdrowie im to nie wychodzi.Ale działajcie,ciekawi mnie tylko punkt widzenia włodarzy Częstochowy oraz innych zainteresowanych powiatów z byłego częstochowskiego.Pozdrawiam Świątecznie Częstochowian i Kielczan. Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 25.03.05, 23:30 drs napisał: > Widzę,że wywołałem Cię do tablic,a nie o to chodziło i akurat o Twoje > wypowiedzi.Tak samo zależy mi na rozwoju Świętokrzyskiego jak i Tobie mimo iż > na stałe tam nie mieszkam.Po prostu przemawia za mną ostrozność.Region jest > mały,zbyt słabo obudowane Kielce w funkcje metropolitarne o które ci chodzi? kasyna? opery? ,brak nadal > uniwersytetu/nie wiadomo czy w ogóle powstanie?/.Nie najlepsza sytuacja > ekonomiczna,tradycyjny region biedy,firmy uciekają do Warszawy,zero poważnych > inwestorów,duże bezrobocie -a gdzie jest małe? ,saldo ujemne przyrostu naturalnego,ucieczka ludzi za > > chlebem.Ale pewnie są plusy,jako region biedny mozliowść pozyskiwania unijnych > funduszy.Ale jak sie patrzy chocby na poczynania władz Kielc to ręce > opadają.Widzisz gladiator.ku czas euforii minął nowe regiony fukcjonują już > ponad 5lat i co chwilę pojawaiają się głosy po co lbuskie,po co > świętokrzyskie,opolskie czy kujawsko-pomorskie.Warminsko-Mazurskiego o wielkiej > > biedzie,bezrobociu nikt nie chce likwidować,podobnie Podlaskiego czy > Podkarpackiego mimo,że tam wcale nie bogaciej i wynikami od Świętokrzyskiego > nie lepsi. A KTO TO MÓWI--PRZECIEZ NIE MIESZKAŃCY WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO? Z REGUŁY MIAUCZĄ CI KTÓRZY NIE MAJA WOJEWÓDZTWA. > Pomysł fuzji z Częstochową piękny,ale z mego punktu widzenia nierealny.Katowice > > nie odpuszczą.Był czas w 1998roku,wtedy było działać.Częstochowa zbyt małe > więzi ma z kielecczyzną/kiedś może tak/,prędzej naturalnym sprzymierzeńcem > byłby Radom,no ale oni nie chcą i wolą trwać przy Mazowszu mimo,że statystyki > pokazują iż na zdrowie im to nie wychodzi.Ale działajcie,ciekawi mnie tylko > punkt widzenia włodarzy Częstochowy oraz innych zainteresowanych powiatów z > byłego częstochowskiego.Pozdrawiam Świątecznie Częstochowian i Kielczan. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 12:29 oj to radosne przekonanie o wiecznosci kieleckiego .... drs tez kiedys majaczył w tym duchu. ale widac chlop mysli i doszedl do wnioskow dla nas oczywistych juz od dawna. co tam, spoko: trwajcie sobie w radosnym przeswiadczeniu o wielowiekowej tradycji osrodka kieleckiego (wg czasu merkurego ofkors) i 'utrwalonym ukladzie z kielcami jako metropolia' (polecam analogie do utrwalonej niegdys wladzy ludowej) .... Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 17:50 isoxazolidine napisał: > oj to radosne przekonanie o wiecznosci kieleckiego .... drs tez kiedys majaczył > > w tym duchu. ale widac chlop mysli i doszedl do wnioskow dla nas oczywistych > juz od dawna. co tam, spoko: trwajcie sobie w radosnym przeswiadczeniu o > wielowiekowej tradycji osrodka kieleckiego (wg czasu merkurego ofkors) > i 'utrwalonym ukladzie z kielcami jako metropolia' (polecam analogie do > utrwalonej niegdys wladzy ludowej) .... > a CO???? WIECZNOŚĆ POWIACIKU BOLI???? HEHEHEHEH Odpowiedz Link Zgłoś
gladiator.ek Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 30.03.05, 17:50 isoxazolidine napisał: > oj to radosne przekonanie o wiecznosci kieleckiego .... drs tez kiedys majaczył > > w tym duchu. ale widac chlop mysli i doszedl do wnioskow dla nas oczywistych > juz od dawna. co tam, spoko: trwajcie sobie w radosnym przeswiadczeniu o > wielowiekowej tradycji osrodka kieleckiego (wg czasu merkurego ofkors) > i 'utrwalonym ukladzie z kielcami jako metropolia' (polecam analogie do > utrwalonej niegdys wladzy ludowej) .... > > JAK NA RAZIE TO RADOM JEST WIECZNYM POWIACIKIEM ! BUEHEHEHEHE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 25.03.05, 18:24 Ignorować moje posty to wy mieliście juz od dawna ale coś wam nie wychodzi. Acha a przy okazji to w kwietniu odbędą sie w Lublińcu mistrzostwa świata w psich zaprzęgach, więc zapraszam, nio.... serdecznie :? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubiś Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 19:51 Tak sobie tylko zajrzalem - ale psie zaprzegi chętnie bym zobaczyl na wlasne oczy . Pozdrawiam i życzę WESOLYCH ŚWIĄT .....Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: An. Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 09:15 A przeciez to Wrona glosowal przeciw naszemu wojewodztwu. Byli na to swiadkowie w sejmie. Braklo nam jednego głosu by byc wojewodztwem. A dwoch poslow ziemi czestochowskiej glosowalo przeciw. Jednym z nich byl pan Wrona.(tlumaczyl to dyscyplina partyjna) Czy juz nie pamietacie ze czestochowscy studenci po tym glosowaniu zrobili Wronie symboliczny pogrzeb w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 26.03.05, 12:03 Dzis złoze zyczenia świateczne wszystkim mieszkańcom Częstochowy, regionu oraz Kielc - WESOŁYCH ŚWIAT !!! Dalsza batalia, spory i doszukiwanie sie prawdy o działaniu władz i upadku województwa z mojej strony po świętach (nie ma mnie), ale mysle, ze temat nie upadnie szybko :) Osobiscie bedę go pilotował jak wrócę - myslę ze Dumny i inni mieszkańcy pomogą :) Jeszcze raz Wesołych Świat !!! C&K :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 12:39 Tak czytam te posty i jestem zadowolony, bo widzę, że Kielczanie mimo pewnych wątpliwości są chętni. Co do Katowic, zdecydowanie im to nie na rękę, bo ich złodziejskie dochody znacznie się uszuplą, ale nie żal by mi ich absolutnie, a wręcz przeciwnie. Odpuścić łatwo nie odpuszczą, ale kurcze, przecież oni nie mogą być naszą wyrocznią. Katowice nie są wcale tak dużo większe od Czewy, to się napewno da załatwić. Co do Wrony, faktycznie nie przepadam za nim bo to co zrobił w sejmie w 98 pokazało jak bardzo zależy mu na mieście. Nie ma jednak co rozpamiętywać, przecież wiadomo, że poseł nie będzie się kierował lokalnym patriotyzmem. Dużo jest w tym jednak naszej winy, gdy w Opolu i Kiecach ludzie wychodzili na ulice u nas się nic nie działo. Ja osobiście pamiętam tylko takiego gnojka z "Na Każdy Temat" ;) Teraz ludzie się zorientowali, że Ślązaki ciągną ile zdołają wydoić i miasto zaczyna zamieniać się w dziurę. Ja uważam, że jest późno, ale nie za późno. Będzie o wiele trudniej niż w 98, ale sami jesteśmy temu winni. Naszym minusem jest też położenie, między Łodzią i Śląskiem, ale Opole też leży między Śląskiem a Wrocławiem, a jakoś sobie poradzili. Teraz musimy iść na ustępstwa. Ja też uważam, że temat szybko nie upadnie, nawet po liczbie postów widać, że ludzi to ciekawi, martwi mnie tylko, że Gazeta totalnie nas olewa, MOŻE PO PROSTU BOICIE SIĘ ODPOWIEDZIEĆ??!! Wypaśnych Świąt życzę Częstochowianom i Kielczanom, a i pożądnym Lublińczanom i Kłobucczanom też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.lubliniec.pl Tee, Dumny z Czewy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 14:57 Poczytaj trochę o historii Ślaska... Walisz tu takie bzdety, jak poniższy: "... Naszym minusem jest też położenie, między Łodzią i > Śląskiem, ale Opole też leży między Śląskiem a Wrocławiem, a jakoś sobie > poradzili...." Opole, to Śląsk! Wrocław, to Śląsk! Katowice, to również Śląsk! O Lublińcu, prastarym śląskim mieście, nawet nie wspomnę... Dumny z Czewy, dlaczego reformatorzy Buźka nie utworzyli WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO? ŚLĄSK od niemieckiej granicy po Zagłębie, wyobrażasz to sobie, Dumny? Nie rozumiem, dlaczego niektórzy częstochowianie tak bardzo nie lubią Śląska? Kiedyś ufundowaliśmy Wam Klasztor Jasnogórski, Obraz.... Czym byłaby dziś Częstochowa bez Jasnej Góry? A w najnowszych dziejach, to lublińczanie postarali się o to, żeby zachować w Częstochowie Sąd Okręgowy!!! Dumny, nie wiesz o tym? To byli członkowie Zarządu Miasta Lubliniec osobiście, śląc listy, interweniowali u Ministra Sprawiedliwości o przeniesienie podległości lublinieckiego sądu z gliwickiego na częstochowski Sąd Okręgowy... I chyba w ten sposób zasłużyli sobie na wdzięczność częstochowian... ;-))) Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT i radosnego mariażu z Kielcami! Coś o Śląsku... "Śląsk dla początkujących" www.lubliniec.pl/forumbb/viewtopic.php?t=1110 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Tee,www.lubliniec.pl ! IP: 212.130.22.* 26.03.05, 16:06 > Opole, to Śląsk! Wrocław, to Śląsk! Katowice, to również Śląsk! O Lublińcu, > prastarym śląskim mieście, nawet nie wspomnę... > Dumny z Czewy, dlaczego reformatorzy Buźka nie utworzyli WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO? pewnie z tego samego powodu dla ktorego Malopolska nie zajmuje 1/4 kraju, zreszta ciekawe jakby sie katowice cieszyly ze stolicy we Wroclawiu, ktory najbardziej pasuje na stolice Slaska > Nie rozumiem, dlaczego niektórzy częstochowianie tak bardzo nie lubią Śląska? niezupelnie tak jest. podejrzewam, ze chodzi po prostu o to, ze stosujemy pewne uproszczenie urzywajac okreslenia slask, a majac na mysli to wojewodztwo i katowice natomiast nie zalwazylem tu zadnego posta mowiacego cos zlego o Wroclawiu, Opolu, Cieszynie czy Gliwicach lub Lublincu ciekawe jak Slazacy by sie czuli gdyby na sile chcieli z was zrobic np. Pomorze????? do tego jeszcze to Pomorze dozylo by do przerobienia was na jakas peryferyjne zadupie. i co milo by bylo?? to wlasnie tak jest z nami dlatego nasza wrogosc wobec takiego "slaska" jest w pelni uzasadniona > Kiedyś ufundowaliśmy Wam Klasztor Jasnogórski, Obraz.... Czym byłaby dziś > Częstochowa bez Jasnej Góry? dokladnie mowiac to Opolczyk, wiec czemu w takim razie nie jestesmy w wojewodztwie opolskim? A w najnowszych dziejach, to lublińczanie > postarali się o to, żeby zachować w Częstochowie Sąd Okręgowy!!! Dumny, nie > wiesz o tym? To byli członkowie Zarządu Miasta Lubliniec osobiście, śląc >listy, ciekawe dlaczego, bo zdaje mi sie, ze nie z sympati dla nas tylko dlatego, ze macie blizej do nas niz gliwic i oto sami daliscie dowod, ze pod wzgledem praktycznym blizej Lublincowi do Czestochowy niz do slaska (konubacji gornoslaskiej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Eee, Luk! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.05, 16:23 Napisałeś: > ciekawe jak Slazacy by sie czuli gdyby na sile chcieli z was zrobic np. > Pomorze????? do tego jeszcze to Pomorze dozylo by do przerobienia was na jakas > peryferyjne zadupie. i co milo by bylo?? to wlasnie tak jest z nami dlatego > nasza wrogosc wobec takiego "slaska" jest w pelni uzasadniona.... Luk! Co się czuje w takiej chwili, to my, Ślązacy, doskonale wiemy... I pamiętamy! Przecież nie tak dawno, nasz śląski Lubliniec znalazł się w województwie częstochowskim! To tak, jakby próbować połączyć ogień z wodą... Zapewniam Cię, Luk, że łatwiej byłoby się nam aklimatyzować na Pomorzu ;-))) Ślązacy, to tacy Kaszubi, tyle, że mieszkający bardziej na południu i o wiele bardziej liczniejsi... Kaszubów, to czopkami by my mogli zaciepać... To jest to - Częstochowa + Kielce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 26.03.05, 13:05 Wesołych świat i szczęsliwego nowego roku :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LubiczAnka :) Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 20:54 Lubliczanka widze ze niezła idotką jesteś mieszkasz Lublińcu to rzeczywiście masz się z czego cieszyć. Nie jeden który tam mieszka wstydzi się wypowiedzieć tego miasta bo się boji że zaraz go wyśmieją. Częstochowa twoim zdaniem to dziura hahaha pomyśl co jest w tym twoim zasranym lublincu no co tam jest ? I jeszcze jedno w częstochowie najgorsze uczelnie ehhh to już mnie dobiło. Ty może jednak jesteś z tego Psychiatryka z Lublińca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Fundacja/Stowarzyszenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.05, 20:59 Ponawiam apel. Stworzmy jakas organizacje i zacZnijmy od czegos.Jestescie zainteresowani? Piszcie co wy na to? Poza tym jak dyskusja bedzie polegala na opluwaniu sie to nic nie osiagniemy. Myslcie pozytywnie plizzz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Fundacja/Stowarzyszenie IP: 5.6.1D* / *.vc.shawcable.net 26.03.05, 21:40 Zycze marzycielom powodzenia. Ale w koncu chcialbym sie dowiedziec PO CO ??? to wojewodztwo jest wam potrzebne. Ze starego wojewodztwa pamietam, ze grube miliony szly tylko na same dojazdy i przejazdy BARDZO WAZNYCH URZEDNIKOW z Olesna Lublinca, Myszkowa i Koniecpola do UW... I tych NAJWAZNIESZYCH do STOLYCY i KATOWIC... I ze kolejne miliony [na nplzl] szly na pensje i delegacje calego olbrzymiego stada nikomu do niczego niepotrzebnych urzednikow/czek. Ja wiem, ze to prawie SZLACHECTWO PIECZETOWAC SIE WOJEWODZKIM MIESZCZANSTWEM, ale kto ma za to placic??? Czego wiecej przybedzie mieszkancowi Cz-wy od wojewodztwa? Pytam bo przybylo w temacie pare nowych osob. Jak juz chcecie wojowac to na poczatek stworzcie jeden powiat ze starosta na grodzie i reszcie. I powalczcie o to, zeby mniej pieniedzy odplywalo z niego do innych kas.. A w dalszej kolejnosci o stworzenie z Klobuckiem jednego organizmu bo to naturalny kierunek rozbudowy obu organizmow urbanistycznych. Taki zamysl bez watpienia przyspieszylaby np szybka kolejka miedzymiejska i przyzwoity trakt drogowy. Oczywicie po warunkiem, ze nie bawimy sie w wymyslanie cudow na kiju, a rozmawiamy o czyms co moze miec jakies realne perspektywy. Taki organizm mialby zapewne o wiele wieksza sile przebicia w stosunku do wojewodztwa niz rozbite na trzy kawalki dwa powiaty z osobna. Oczywiscie trzebaby wczesniej pokonac lokalne ambicyjki, co wystepuje w wielu innych miejscach i z takich samych powodow. Takie cus" mialoby jeszcze i centralne wsparcie, bo od poczatku reformy administracyjnej mowiono, ze powiatow jest o 1/3 za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klobuczanin Wywróćmy razem woj. częstochowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 21:47 My Kłobuczanie nie chcemy nic z Częstochową.Twórzcie sobie sami województwo lub ostrzcie sami szbelki.Przy pierwszym starciu popękają haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: Przywróćmy wszyscy razem woj. częstochowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 12:26 Kłobucczanku, trochę rozumku. Sądzik u was likwidują, a jak Częstochowa będzie w innym województwie to sobie będzie jeździć z mandatem do Katowic. Ja to już mam gdzieś co chce Kłobuck co Lubliniec, bo najrealniejszym pomysłem jest przyłączenie się do Kielc, a wystarczy przyłączyć sam powiat częstochowski i już. Reszta to wasz problem, nie chcecie mieć nic wspónego z Częstochową, nie chcijcie. Nam to lata, tylko że bez nas Kłobuck stanie się dziurą ale jak już mówiłem to nie nasz problem. Ten twój nazwijmy to żart z szabelkami był żałosny (podbnie jak temat twojego postu), mam wrażenie, że razem z Lublińczanką potraficie tylko opluwać nasze piękne miasto, a to świadczy o waszym poziomie wiedzy i kultury. Ja do Kłobucka nic nie mam, miasteczko nawet ładne, niczego sobie ale prawda jest taka, że rozwija się w aglomeracji częstochowskiej a jego mieszkańcy nie potrafią się z tym pogodzić. To tyle co mogę ci powiedzieć, jeśli liczyłeś, że zacznę opluwać Kłobuck to muszę cię zawieść. Co do mojej wypowiedzi o położeniu Częstochowy. Napisałem, że Opole leży między Śląskiem a Wrocławiem. Faktycznie walnąłem małą gafę, potrafię się do tego przyznać. Chodziło mi oczywiście o Górny Śląsk. Śląsk zawsze kojarzył mi się z Katowicami i okolicą, no bo to jest najbardziej charakterystyczne miejsce na Śląsku. Jeżeli ktoś mi mówi: "Śląsk" to automatycznie kojarzę to z Katowicami. Jeżeli ktoś chce określić Wrocław powinien powiedzieć "Dolny Śląsk" i wiadomo o co chodzi. To był mój skrót myślowy, faktycznie inną rzeczą jest, że ktoś mógł go inaczej odczytać. Chociaż też można by się kłócić, bo czemu województwo ze stolicą we Wrocławiu nazywa się Dolnośląskie, a woj. ze stolicą w Katowicach Śląskie, a nie Górnośląskie? Także widzisz drogi kolego z Lublińca sprawa nie jest taka prosta jak się na pierwszy rzut oka wydaje, geografii i historii uczyć mnie nie musisz, bo akurat na nich się znam, w przeciwieństwie do wielu użytkowników tego forum, którzy twierdzą, że Częstochowa leży na Śląsku, co jest przejawem ich niewiedzy i ignorancji. A my, Częstochowianie nie lubimy Śląska i Katowic dlatego, że rozwijają się między innymi za pieniądze które należą się Częstochowie, a w dziwny sposób do niej nie trafiają. Jeżeli ktoś nie rozumie tego argumentu to powinien znajdować się w pewnym zakładzie ustytuowanym w Lublińcu. Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt, a niektórym trochę więcej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Przywróćmy wszyscy razem woj. częstochowskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.05, 14:24 Wzruszyłeś mnie, Dumny z Czewy... Tymi słowy: Cyt.: "... Chociaż też można by się kłócić, bo czemu województwo ze stolicą we Wrocławiu nazywa się Dolnośląskie, a woj. ze stolicą w Katowicach Śląskie, a nie Górnośląskie? Także widzisz drogi kolego z Lublińca sprawa nie jest taka prosta jak się na pierwszy rzut oka wydaje, geografii i historii uczyć mnie nie musisz, bo akurat na nich się znam, w przeciwieństwie do wielu użytkowników tego forum, którzy twierdzą, że Częstochowa leży na Śląsku, co jest przejawem ich niewiedzy i ignorancji. A my, Częstochowianie nie lubimy Śląska i Katowic...." Bo, widzisz... W 1920 roku ukazał się taki dokument, w którym Górny Śląsk (jego część przyznaną Polsce po plebiscycie nazwano ŚLĄSKIEM... W linku poniżej więcej szczegółów: www.raslaska.org/ras/pol/dokument/00/ust1920.doc Wrocław, to historyczna stolica ŚLĄSKA... Całego Śląska i równocześnie Dolnego Śląska... Opole, to historyczna stolica Górnego Śląska. Nie ma czegoś takiego jak Opolszczyzna, Ziemia Opolska... Województwo opolskie, to Górny Śląsk... Obecne województwo ślaskie, to także Górny Śląsk... Ten sam Górny Śląsk...I tyle... Ktoś, kto również "zna" historię i geografię, tak se to podzielił. Dlaczego?! Dumny z Czewy! Zapewniam Cię, że nigdy nie powiem, że Częstsochowa, to Śląsk... Trzymam kciuki za STAROPOLSKIEM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: Przywróćmy wszyscy razem woj. częstochowskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 17:46 Hans nie irytuj się tak. W swoim poście mniej więcej napisałeś to o co mi chodziło. W tym poście który wywołał tyle poruszenia z waszej strony użyłem skrótu myślowego. W 1920 roku część Górnego Śląska przyznaną Polsce po plebiscycie nazwano ŚLĄSKIEM. Kiedy do Polski trafił Wrocław z okolicami został nazywany Dolnym Śląskiem. Widzisz więc sam, że mam prawo mówić na Katowice z okolicami po prostu Śląsk. Po prostu mnie Częstochowianinowi Śląsk kojarzy się przede wszystkim z tymi złodziejami z Katowic (niestety). Ale absolutnie nie neguję tego, że Wrocław jest śląskim miastem. PS: Z tobą da się porozmawiać, nie jesteś bezczelny, nie przeszkadzasz nam, ale spójrz sobie jaką metkę wyrabiają Lublińcowi inni użytkownicy forum. Ja też trzymam kciuki za Województwo Staropolskie, ze swojej stony zapewniam was, że Lubliniec się w nim nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 28.03.05, 12:41 Nie chce mi sie z wami juz gadac bo przynudzacie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.05, 14:58 Częstochowan nigdy nie była śląska i nie powinniśmy należeć do tego województwa. A tak na marginesie to pracuje w firmie która aktualnie podlega pod wyżej stojącą w Katowicach, i co i wszystko co najlepszw wzieli do siebie a nas stopniowo likwidują żeby nie było zwolnień grupowych.Takie jest to woj. śląskie. Zróbmy wszystko żeby się od nich odłączyć. Odpowiedz Link Zgłoś