Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 11.04.05, 14:01 marzenia ściętej głowy! Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 11.04.05, 19:53 To co robi Edward to jest zwykła prowokacja, ale ja wiem, że miło się kogoś rozkrada. Rozwijamy się. Wiesz, gdyby zorganizować Maraton Uśmiechu w Częstochowie, to jakbyś powiedział, że w śląskim nasze miasto się rozwija to byś zgarnął wszystkie nagrody. Może więc pokażesz mi jakąś nową inwestycję w Częstochowie na, którą poszły pieniądze z kasy wojewódzkiej. Weźcie mnie nie dołujcie Ślązoki nieumyte, tu w Świętym Mieście wszyscy mają was powyżej dziurek w nosie. Jeszcze raz powiem wszystkim nieczęstochowianom: Nikomu nie chcemy zabierać województwa ani nikogo przenosić. Chodzi nam tylko o przeniesienie powiatu częstochowskiego do woj. Świętokrzyskiego. Więc pilnujcie swoich tyłków, a nie wpiepzajcie się w nasze interesy. To, że piszesz Edziu, że dobrze, że Częstochowa jest w śląskim świadczy o tym, że leży to w waszym biznesie bo inaczej by ci to wisiało. A ta nawiedzona Lublińczanka znowu coś bazgrze. Grrrr, kiedy biedaczynka da se spokój?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak honorowy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 11.04.05, 23:00 Wielu opolan chętnie znalazło by sie na waszym miejscu bo my juz mamy po dziurki w nosi zakichanej autonomii. wszystko rozkradli i wszystko sie sypie. inwestycji jak nie było tak niema a ludzie emigrują na zachód w poszukiwaniu pracy (osoby z wyższym wykształceniem pracują przy sortowaniu owoców). oto opolska nieudolna rzeczywistość pod niemiecko-opolską banderą!!! zastanówcie sie więc czy ta podniesiona przez was incjatywa nie obróci sie przeciwko wam czego oczywiście żadnemu miastu nie życzę. pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 12.04.05, 07:17 A ja wam powiem 1! Jak będzie mieć to "województwo" to będzie w nim taka bieda ze wszyscy umrzecie z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.u.mcnet.pl 12.04.05, 09:47 Powiem Wam moi drodzy, że gdyby nie fakt, że pracuję w prywatnej firmie w Warszawie, to z chęcią zająłbym się odzyskiwaniem województwa dla naszego kochanego miasta. Moj adres to: rjasze@sgh.waw.pl Niestety nie mogę sobie na to pozwolić ze względów finansowych, choć myśle że wiedzy i zapału wystarczyłoby. Dlatego należy się zjednoczyć i współnie walczyc o to co Nasze. Propozycja założenia Stowarzyszenia dalej jest aktualna, szukam tylko ochotników...W zespole co zupełnie co innego... Stowarzyszenie musiłoby się zająć: 1) Opracowanie planu strategicznego odzyskania statusu województwa 2) Wdrożeniem go 3) Świętowaniem z okazji odzyskania województwa Plan powinien być jasny, klarowny, zawierać poszczególne etapy. Powinien poruszać min: 1) Przyłączenie ościennych miast jak Radomsko, Wieluń itp. 2) Organizowanie spotkań, akcji i dążenie do wzmocnienia współpracy z Kielcami w celu połączenia 2 ośrodków w Województwo Staropolskie. 3) Powinien być mocno powiązany z budżetem miasta, gdyż w/w członkowie powinni otrzymać w zamian za przyłączenie dotacje np. na inwestycje 4) Ścieżkę legislacyjną, czyli najefektywniejszą drogę do zmiany ustawy o podziale administracyjnym, czyli jak przekonać sejm, senat, rząd, prezydenta itd. 5) Zwiększenie prestiżu miasta: Powstanie Uniwersytetu Częstochowskiego, Teatru...itp. 6) Przyciąganie inwestycji(lobbing) To tylko mała część punktów do spełnienie. Ale powiem Wam że wspólne wojewodztwo z Kielcami opłaciłoby się obu miastom i co najważniejsze jest bardzo realne. Jak będziecie czekać aż Gazeta opublikuje artykuł, albo zrobi ktoś coś za Was, to powiem Wam że się mylicie...Połączmy wspólne wysiłki. Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 10:26 Jestem za, podobnie jak większość. Co z tego skoro ci, którzy mogliby pomóc i cokolwiek zrobić mają wszystko w tyle, bo swego się już dochrapali (niestety, dobrze pamiętamy sławetną reakcję obecnego prezydenta miasta). Można by zrobić wojnę secesyjną, ale na Boga, my nie Stany Zjednoczone ;) (i dobrze!). Odpowiedz Link Zgłoś
lisieniec Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE 12.04.05, 19:21 damy sobie rade jak sie razem skrzykniemy to odłaczymy sie z pod śląskiego zaboru w co wierze i powiem wam częstochowianie wiecej kreatywnosci i zapału!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Dziennik Zachodni tworzy woj. częstochowskie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 18:16 To się nazywa walka o czytelników... ;-))) czestochowa.naszemiasto.pl/wydarzenia/466139.html Odpowiedz Link Zgłoś
ck_forever Re: Dziennik Zachodni tworzy woj. częstochowskie. 14.04.05, 10:05 Czytałem ten artykuł i jestem pod wrażeniem. Moze lepiej niech sobie radni powiatu rozumy skroją, a zostawią Włoszczowę w spokoju. Pzrzypomina to próby skrojenia ojewództwa w czasach reformy administracyjnej, czym to się skończyło sami wiecie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 13.04.05, 18:21 Chceć a mieć to wielka róznica! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 18:57 Artykuł pokazuje że na szczęscie coś sie dzieje oby jak najszybciej weszły plany w życie i abyśmy sie potrafili zjednoczyc w walce o województwo bo myśle że nam sie należy Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 13.04.05, 20:28 Podzielam poglądy Pimmela – jednak bardziej skłaniam się ku opcji połączenia sił z Kielcami. Super byłoby być w samodzielnym województwie, ale bądźmy realistami. Mierzyć siły na zamiary. Polityków mamy jakich mamy – więcej nie trzeba pisać. Czy tak trudno im było dogadać kiedyś się z tymi z Pomorza Środkowego, Bielska, Bydgoszczy, Kielc, Opola, Zielonej Góry i Gorzowa? Wystarczyłoby wzajemne poparcie i mielibyśmy województwo, nie tylko zresztą my. Może spróbujmy coś zrobić. Proponuję częstochowianom-forumowiczom, którzy przebywają w Wawie połączyć siły – spróbujmy się spotkać. Niech ktoś próbuje zebrać kompetentną grupę w Czewie. Próbujmy, bo nikt nic za nas nie zrobi – stowarzyszenie cały czas, jak zresztą napisałem na forum Dziennika Zachodniego, istnieje raczej tylko jako fakt prasowy. Czas wyborów się zbliża i nawet śląska gazeta zaczęła zauważać temat. Jeśli uda nam się w zorganizować, możemy stać się jakąś grupą nacisku. A jeśli jeszcze uda się w dotrzeć do tego stowarzyszenia to może wreszcie uda się je „ożywić” i w jakiś sposób zaktywizować do działania. Próbujemy? – tylko wtedy jest szansa przekonać się na co nas stać. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 13.04.05, 21:48 Ja jestem jak najbardziej za, macie moje pełne poparcie. Opowiadam się za zjednoczeniem z Kielcami, bo na samodzielne województwo szanse sa znikome, a do Kielc wystraczy przepisać powiat. To jest możliwe. Wszyscy wiedzą jak katowickie władze traktują Częstochowę. Niedługo nam przyślą buldożery i Jasną Górę zorają. Brrrrrrr ----Katowice = złodzieje---- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.STAROPOLSKIE IP: *.u.mcnet.pl 21.04.05, 12:22 Blanc a ty jesteś w Wawie? Napisz do mnie: rjasze@sgh.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 14.04.05, 07:21 To co wy piszecie o katosach i wogole to jest śmieszne. Województwa i tak nie będziecie miec, chociaz nie wiem co zrobicie ale go nie będzie. Dziękuje za brava. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 14.04.05, 18:20 Witam ponownie :D Troche byłem zajety, ale wciąz trzymam reke na pulsie... Ten artykuł co został podany jest bardzo ciekawy... Jednak zastanawia mnie to czy rzeczywiscie nalezałoby sie skłaniac do walki o samodzielne województwo. Osobiście jestem zwolennikiem Połaczenia z Kielcami i utworzenia woj. Staropolskiego. Bardzo dobrze, ze mamy tez namiary na to stowrzyszenie. Teraz pasowałoby zebrac grupe ludzi i udac sie tam... Oczywiście poszlibysmy do starostwa - chyba wiadomo gdzie jest. Porozmawialibysmy z ludźmi walczacy o status miasta wojewódzkiego i postarali sie przekonac do rozmów z Kielcami. Oczywiście, jesli to mozliwe to pomoglibysmy. Tylko widze takie wyjście. Zanim to zrobimy to trzeba zebrac ludzi i skupic na jakims forum. I tam bedziemy poruszac ta tematyke, bo czuje, ze ten temat Gazeta Wyborcza moze skasować. Oczywiście zachowujemy apolityczność. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 14.04.05, 21:59 No Ulissesie, masz rację. A może faktycznie powalczyć o samodzielne województwo. Jeśli by przekonać okoliczne wiochy to jest możliwe. Szansa na połączenie z Kielcami jest jednak bardziej realny, bo przepisujemy powiat i mamy innych w dupie. Racja też z założeniem forum, faktycznie wyborcza moze to wywalić bo im to chyba nie na rękę. Pozdrawiam Lublińczanka wyprowadza mnie już z równowagi, ale gó..ara tylko na to czeka, aż jej powiem trochę prawdy. Wiem, że lepiej z nią nie polemizować, bo porównać jej inteligencje z amebą, to ostra obraza ameby, ale już mnie szmata do nerwicy doprowadza. DZIEWCZYNO TĘPA. MÓWIĘ CI OSTANI RAZ. JEŚLI CHODZI O POŁĄCZENIE Z KIELCAMI, TO TEN TWÓJ CHOLERNY LUBLINIEC I TAK W ŚLĄSKIM ZOSTANIE, BO SPRAWA SIE TYCZY TYLKO CZĘSTOCHOWY. NIE PCHAJ SWOJEGO ZASRANEGO KINOLA W NIESWOJE SPRAWY, BO TO JEST NASZ BIZNES I GÓWNO CI DO TEGO. KATOWICE JAKIE SĄ KAŻDY CZĘSTOCHOWIANIN WIE I MI TU KURNA NIE BĘDZIESZ WCISKAĆ KITU, ŻE NAS KOCHAJĄ BO CHODZI IM TYLKO O TO ABY NAS WYZYSKAĆ. NIE CZUJESZ TEGO, ŻE HAŃBISZ SWOJE MIASTO, CHYBA WSZYSCY LUBLIŃCZANIE JUŻ TO PRZYZNALI. Ale się rozpisałem, potraf taka człowieka wpiździć. Sorki wszystkim Częstochowianom, wiem że nie powinienem do niej pisać ale nerwy mi puszczają. ----katowice=złodzieje-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 15.04.05, 07:24 Ale mi nie biega o Lubliniec! Tylko o to ze wy samodzielnego woj. nie będziecie mieć i do Kielc tez sie nie przyłączycie! Częstochowa to żol!!!! Wszyscy mówią ze nie chca tam mieszkać bo to miasto nie ma tego czegoś.... jak kiedys je odwiedze to sama sprawdze, a narazie posiedze sobie troche na tym forum, i wiesz co załosny albo dumny, (nie wiem jak ty tam masz) ale to co piszesz wogole mnie nie rajcuje, musisz sie bardziej postarać. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Uwaga, Uwaga, Uwaga !!! 15.04.05, 17:26 JEST TO INFO KIEROWANE DO WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH MIESZKAŃCÓW CZĘSTOCHOWY, KTÓRYM ZALEZY NA UWOLNIENIU SIE SPOD OKUPACJI ŚLĄSKIEJ !!! OTO PONIZEJ LINK DO FORUM O CZĘSTOCHOWIE Z KTÓRYM PODJAŁEM WSPÓŁPRACE. OTZYMAŁEM POKÓJ "WOJEWÓDZTWO CZĘSTOCHOWSKIE" ZA KTÓRY ODPOWIADAM I LICZE NA PRZENIESIENIE DYSKUSJI W TO MIEJSCE. ZATEM REJESTRUJCIE SIE NA FORUM I DOŁACZAJCIE DO ROZMÓW. www.forumczestochowa.info/index.php TEN POKÓJ BEDZIE MODEROWANY I NIE BĘDZIE TAM TAKICH OSÓB JAK LUBLINCZANKA ITP. TYLKO KONKRETY... SPIESZCIE SIE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Uwaga, Uwaga, Uwaga !!! 15.04.05, 21:06 Klikajac na ponizszy link wejdziecie do przygotowanego przeze mnie pokoju. Tam wszystkie szczegóły wraz z podzielonymi odpowiednio topicami www.forumczestochowa.info/viewforum.php?f=26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny_z_Czewy Brawo Ulisses!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 11:18 Ja się tam zaraz przenoszę. A ta żałosna idiotka niech se tu bazgrze. Nikt cię tu czytać już nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka żol mi trzenzdohofy IP: 80.51.222.* 16.04.05, 13:23 Zobaczymy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny_z_Czewy A mi ciebie Lublińczanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 14:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala z Krakowa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:29 Daj spokój Lublińcanko! Medaliki uwazają ze musza miec województwo! A częstochowa jest beznadziejna i do d***! Nic w niej nie ma, tylko nuda!!! W tej czenstochowie jest jeszcze większa bieda niz w kieleckim więc niech sie złączą a potem niech powymierają to będzie o czetochowskich downow mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny_z_Czewy Kolejna patriotka za 3 grosze albo Lublińczanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 22:29 Alu droga, wiem że najprawdopodobniej jesteś Lublińczanką, ale metki Krakowowi i tak nie wystawisz, bo to jest zbyt fajne miasto, a że są wyjątki np: pseudokibice Wisły i Cracovii i ty, to o niczym nie świadczy. Więc dobrze, skoro uważacie nas za dziurę i że mariażz Kielcami nam zaszkodzi dajcie nam wolną rękę a nie wpieprzajcie swojego zasranego zdania w nieswoje sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Pokój o województwie częstochowskim !!! Dołącz! 20.04.05, 17:05 www.forumczestochowa.info/viewforum.php?f=26&sid=eaa3c692264cc08d90378e9815fd48e1 Koniecznie zapraszam wszystkich mieszkańców Częstochowy na forum w którym powstał specjalny pokój o problematyce regionu przez pryzmat województwa. Zaznaczam, że wszelkie głupie komentarze sa usuwane... Zobacz naistotniejsze sprawy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malop Kraków - Częstochowa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.05, 17:36 Na wszystkich rozsądnych stronach internetowych Kraków i Cżestochowa są w jednym regionie kulturowo - historycznym -MAŁOPOLSCE Tam też czytamy o dwóch najważniejszych miastach tego Regionu : KRAKOWIE i CZĘSTOCHOWIE Mieszkancy krakowa i okolic (np. ja) uważają Częstochowa za ważne i SWOJE kulturowo miasto Oczywiście lepiej by było aby powstało jedno woj,Małopolskie ale nie widzę aby istniały 3- 4 woj.Z małopolskim rodowodem Małopolskie (KRAKÓW,TARNÓW ,NOWY Sącz,ZAgłębie,Podbeskidzie) Północno MAŁOPOLSKIE (CZęstochowa,Radom,Kielce,Sandomierz) Lubelskie Wschodnio małopolskie (RZEszów,Krosno,Przemyśl) Lub inne konfiguracje w ramach jednej wspólnoty kulturowej Częstochowa ,Zagłebie i Podbeskidzie w woj.śląskim to skrzywienie które nikomu nie służy ani kulturowo ani gospodarczo Śląsk wyzyskuje resztę a obraz kulturalny jest NIJAKI a niby miał być wielokulturowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Kraków - Częstochowa IP: 212.130.22.* 20.04.05, 18:41 >Częstochowa ,Zagłebie i Podbeskidzie w woj.śląskim to skrzywienie >które nikomu nie służy ani kulturowo ani gospodarczo >Śląsk wyzyskuje resztę a obraz kulturalny jest NIJAKI a niby miał być >wielokulturowy nic dadac nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Kraków - Częstochowa 20.04.05, 19:12 www.forumczestochowa.info/viewforum.php?f=26&sid=eaa3c692264cc08d90378e9815fd48e1 Szkoda, że w tym pokoju nie ma takich dyskusji... A miejsce ma swój klimat, choc powstało niedawno... Osobiście uwazam, że mamy więcej związku z Krakowem niż Katowicami i śląskiem. wystarczy spojrzeć na mapę - Wyżyna Krakowsko-Czestochowska... ZAPRASZAM DO PODANEGO POKOJU Odpowiedz Link Zgłoś
blanc Re: Kraków - Częstochowa 20.04.05, 23:09 Ja uważam, że z Krakowem mamy teraz tyle wspólnego tylko rochę więcej niż nic, ale to i tak jest gigantycznie więcej niż z Katowicami i Śląskiem... Małopolska Zachodnia, Jura i to tyle. Ciekawe, czy komuś z Was udało się znaleźć herb Czewy w sukiennicach? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: Wojewodztwo Staropolskie IP: *.u.mcnet.pl 21.04.05, 12:32 Ludzie przyjzyjcie się moim poprzednim postom: BLANC, DUMNY Z CZEWY, nie gadajcie tyle tylko skontaktujmy sie i stworzmy cos wspolnie. Ja zaczne w Wawie a reszta w Czewie i będziemy walczyc az do zwyciestwa. Jak jestescie zainteresowani konkretami to piszcie rjsze@sgh.waw.pl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Wojewodztwo Staropolskie 21.04.05, 16:04 www.forumczestochowa.info/viewforum.php?f=26&sid=eaa3c692264cc08d90378e9815fd48e1 Koniecznie zapraszam wszystkich mieszkańców Częstochowy na forum w którym powstał specjalny pokój o problematyce regionu przez pryzmat województwa. Zaznaczam, że wszelkie głupie komentarze sa usuwane... Zobacz naistotniejsze sprawy !!! Czemu Cie jeszcze tam nie ma?? Wkrótce pomarańczowa ofensywa... Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 24.04.05, 12:56 Po raz kolejny zapraszam do tego tematu wszystkich, którym nie jest obojetny los miasta: www.forumczestochowa.info/viewforum.php?f=26 Szczególnie liczymy na obecnośc: Pimmel, lisieniec, luk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.05, 13:26 Ulissesie... to już jest koniec tematu... pogódź się z tym przyjacielu... Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 24.04.05, 13:30 Oczywiście... tutaj jest koniec tematu... Nie bedziemy więcej pisac, tylko przechodzimy do działań... Podałem link do pokoju, gdzie omawiamy sprawy organizacyjne... Pozdrawiam :) Ulisses Pomarańczowa ofensywa wkrótce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re razem !!!!!! Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:43 raaazeeem, raaazzeeemmmm, raaazeemmmm raaazzzzeemmmm !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny z Czewy Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 20:49 Kurde szkoda, że temat przycichł, ktoś o nim jeszcze pamięta, a pamiętacie co było miesiąc temu, post na poście, szkoa :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimmel Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.Staropolskie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.04.05, 21:18 Nie placzcie tylko do pracy, czytajcie moje posty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirra Nie chcemy być w czestochowskim IP: *.darknet.com.pl 04.05.05, 16:10 Pewnie na Pajęczno też byście mieli ochotę. Haha. Nigdy więcej przynależności do Częstochowy. Za starego województwa traktowaliście nas jak sierotę. Wara więc od PAjęczna i naszego powiatu. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Ciagłe postepy 04.05.05, 21:12 Oto fragment textu przygotowanego przez ludzi z Komitetu "Wspólnota", który zostanie przekształcony w stowarzyszenie... Coraz pręzniej zaczyna to działać i mamy coraz więcej podpisów... Bać się chamy na mapę wracamy... "Od ponad tysiąca lat historia Polski potwierdza podział etniczny krain, które określały poszczególne jej części. Największe z nich to Wielkopolska, Pomorze, Mazowsze (wprawdzie nie od jej zarania), następnie Śląsk (chociaż ten przez 600 lat był poza jej granicami i nie stanowił obszaru Polski), wreszcie Małopolska, granicząca od południa i zachodu ze Śląskiem, od północy z Wielkopolską i Mazowszem. Główne miasta Małopolski to Kraków Częstochowa i Kielce. Tu po przeniesieniu z Wielkopolski brało początek państwo polskie. Wschodnia Małopolska sięga aż po Rzeszów, Przemyśl, gdy zachodnia obejmuje Wieluń, Częstochowę, Zawiercie, Siewierz. Poprzez Małopolskę przebiega Jura Krakowsko-Wieluńska, mylnie, w ostatnich czasach, zwana Jurą Krakowsko-Częstochowską, bo podobnie jak Zawiercie i Siewierz na południu, a Działoszyn na północy, Częstochowa leży na jej szlaku, czym nie określa granic Jury. Potwierdza to też znacznie dłuższa historia Wielunia niż Częstochowy. Wystarczy sięgnąć do potopu szwedzkiego, aby przekonać się o znaczeniu tej części Małopolski w historii Polski, gdzie w Częstochowie twierdza jasnogórska, nie tylko zatrzymała nawałę obcych wojsk, ale swoim zwycięstwem zmieniła bieg wojny. Tu na Jasnej Górze kwaterowali Konfederaci Barscy z Pułaskim na czele, stąd prowadzili beznadziejną walkę z kolejnym najeźdźcą. Za czynny udział w powstaniu styczniowym Jasna Góra ukarana została rozbiórką wałów obronnych, na odbudowę, czego przyszło jej czekać do schyłku dziewiętnastego wieku. Pod Szczekocinami, po racławickim zwycięstwie Kościuszko stoczył kolejną bitwę z korpusem rosyjskim, niestety pierwszą przegraną. W Zachodniej Małopolsce powstańcy 1863 roku prowadzili zorganizowaną walkę z zaborcą, czego dowodem są smutne pamiątki w postaci studni w Janowie, w której byli topieni powstańcy, lub mieszczącej się nieopodal wsi Śmiertny Dąb, biorącej swą nazwę od starych dębów, na których wieszano powstańców. Oprócz tych i podobnych morderstw, liczne grupy wywodzące się z Małopolski Zachodniej zmierzały na sybir, tu stracił w wyniku ran nogę Adam Chmielewski, późniejszy Brat Albert, wreszcie za udział w powstaniu zniszczone zostały stare miasta Lelów, Mstów i utraciły prawa miejskie, co dopiero w ostatnich latach było im przywrócone. Podobnie bywało też na ziemiach wieluńskich, skąd po upadku powstania, chronili się uczestnicy ucieczką na Śląsk, gdzie do dziś mieszkają Ślązacy o małopolskim rodowodzie. W pierwszym dniu drugiej wojny światowej wielką cenę za swoją polskość zapłacił Wieluń, zniszczony bez przyczyny bombardowaniami, podobnie jak Kalisz w 1914 roku. Podobnie ucieczką na Śląsk ratowali się powstańcy ziemi siewierskiej. W Częstochowie i w regionie na początku ubiegłego stulecia pod dowództwem Józefa Piłsudskiego, ożywioną działalność prowadziła P.P.S. W częstochowskim i radomszczańskim, w czasie drugiej wojny walczyły grupy żołnierzy A.K. pod dowództwem Garbatego i Ponurego, a opodal Jasnej Góry miała swój sztab, po powstaniu warszawskim, Armia Krajowa z generałem Okulickim na czele. Zapewne na ziemi wieluńskiej, która wcielona do Rzeszy, była terenem silniejszego terroru, ruch niepodległościowy poddany był ściślejszej konspiracji, co ograniczało partyzantkę. Podobnie działo się w rejonie Myszkowa i Zawiercia, skąd "spaleni" Polacy uciekali na nasze tereny, poważnie zasilając Małopolską partyzantkę. W latach pięćdziesiątych społeczeństwo Małopolski Zachodniej doznało wielkiej krzywdy, mianowicie cały region częstochowski, aż po Zawiercie i Siewierz, oderwany od rodzimej dzielnicy Polski, Małopolski, przydzielony został do Śląska i to pod nazwą Województwa Stalinogrodzkiego, a wieluńskie i radomszczańskie przypadło Łodzi. Obecny stan jest jeszcze gorszy, region częstochowski w swej lwiej części przydzielono do województwa śląskiego, stwarzając tym paradoksalną sytuację, mianowicie staliśmy się Małopolską Województwa Śląskiego, a ziemie północne tego regionu, czyli wieluńskie i radomszczańskie i to w pobliżu Częstochowy włączono do Województwa Łódzkiego. Niewielki ich skrawek przypadł Województwu Opolskiemu. Rejony wschodnie aż po Włoszczowę przypadły Województwu Świętokrzyskiemu. Czyli po prostu ta część Małopolski została dosłownie rozparcelowana. Podobny los spotkał Archidiecezję Częstochowską, mimo że w katolickiej Polsce administracja kościelna nie jest chyba społecznie obojętna, wręcz przeciwnie Ten Arbitralny podział administracyjny, a właściwie poszatkowanie znacznej części Małopolski, spowodował przeniesienie Częstochowy w pojęciu wielu nieuków, w tym i naszej Telewizji, która prognozując pogodę, umieszcza Częstochowę na Śląsku. Wypada Cieszyć się, że dotychczas ostał się w Małopolsce Kraków, któremu faktycznie bliżej jest do Śląska niż Częstochowie. Odwrotnie wędrują wojewódzkie fundusze, które do Częstochowy docierają w ilościach śladowych, co degraduje ten region. Odmienność kulturowa jest rezultatem paręsetletniego rozgraniczenia tych regionów. Długoletnia eksploatacja śląskiego węgla i rozbudowany na jej bazie przemysł ciężki (huty), na który nie ma już rentownego zapotrzebowania, spowodował gwałtowny wzrost bezrobocia i w jego wyniku spadek zamożności. Pogłębia je powszechny brak kwalifikacji tak jednokierunkowo zatrudnianych ludzi, do tego sfrustrowanych z racji, do niedawna dobrych zarobków i wysokiej pozycji za swoją ciężką pracę. Przekwalifikować tak liczną społeczność dostosowując ją do wymogów współczesnej gospodarki, to gigantyczna i kosztowna na wiele lat praca. Dodać należy do tego koszt ponad dwóch miliardów ton toksycznych odpadów zalegających Śląsk w spadku po dotychczasowej eksploatacji. Obciążenie takimi kosztami tej części Małopolski jest ponad jej miarę, a to nam grozi. Syndromem Śląska nie można obciążać rolniczej Małopolski, której społeczeństwo w imię tysiącletniej historii nabyło prawa do własnej tożsamości. O tym jak jest to dla ludzi istotne niech świadczy przykład Basków, ostatnio Ukraińców, wreszcie rozpadu na poszczególne narody Bałkanów, a szczególnie Czeczenów, którzy dla własnej tożsamości płacą tak straszną cenę. Dla potwierdzenia takiej potrzeby należy bezzwłocznie przystąpić do utworzenia Federacji Stowarzyszeń Małopolski Zachodniej, organizacji, która za podstawowy cel przyjmie kultywowanie swojej tożsamości. Do grona założycieli proponuję: 1. Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Regionu i Utworzenia Województwa Częstochowskiego 2. Częstochowskie Stowarzyszenie ?Region? 3. Naczelną Organizację Techniczną, Oddział Częstochowa 4. Klub Inteligencji Katolickiej 5. Towarzystwo Nauczycieli Bibliotekarzy Szkół Polskich Lista chętnych do przynależności w tej organizacji jest nieograniczona. I proponuje, ażeby w ślad za użytym w nazwie Stowarzyszenia powołaniem się na nasz małopolski rodowód, stał się on wprost powszechny w nazwach innych, lokalnych organizacji, oraz w przedsiębiorstwach. Niech przykładem będzie Śląsk, nie wstydźmy się naszego małopolskiego rodowodu, podobnie jak nie wstydzą się go na pewno mieszkańcy Krakowa i Kielc. Bogdan Jastrzębski Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Ciagłe postepy 04.05.05, 21:15 P.s. Więcej info o województwie pod tym linkiem: www.forumczestochowa.info/viewforum.php?f=26&sid=801e1f42d0b7df6213d652e8adb3fb0e Informuje jednoczesnie, ze spotkanie dla Wszystkich zainteresowanych powrotem Województwa Częstochowskiego odbędzie się na ul. Waszyngtona 73 w lokalu PSL o godzinie 11 w dniu 07.05.2005. Serdecznie zapraszamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Ciagłe postepy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 22:41 Spoko! Mi się ogólnie cały pomysł podoba. Nie będą nam wieśniaki z Lublińca, Pajęczna, Kłobucka itp dyktować warunków. Częstochowa tu rządzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Ciagłe postepy IP: *.taninet.pl / *.devs.futuro.pl 04.05.05, 22:46 Nic nie mam przeciwko woj.częstochowskiemu,ale jednego nie rozumię,niby dlaczego Włoszczowa i okolice miałyby by być częstochowskie,o ile sobie przypominam to zawsze należały do woj.kieleckiego,to Szczekociny,Koniecpol,Lelów przed 1975r należał do woj.kieleckiego i tak tez było przed wojną,a zmieniło się to po reformie gierkowskiej ,kiedy powstało woj.częstochowskie. Dla ścisłości mam rodzinę we Włoszczowie i oni zawsze uważali się za kielczaków,choć nie przeczę wielu ludzi wyemigrowało do Częstochowy za chlebem,ale tak samo emigrowali do Kielc,Warszawy,na Śląsk itp. Odpowiedz Link Zgłoś
scrooge16 Re: Ciagłe postepy 04.05.05, 23:31 Częstochowa to miasto godne wielu zaszczytów, ale zrozumcie, że wojewóztwo tworzy się nie z samego miasta, tylko z regionu. A regionu częstochowskiego albo nie ma, albo jest na tyle mały, aby niemowliwym było stworzenie województwa. Jestem za tym by Częstochowa się rozwijała, ale nie przesadzajmy! Są inne, lepsze drogi! PS: Jestem z Lublińca, znam ludzi z Włoszczowy, Kłobucka i Pajęczna. Podobno Myszków i Zawiercie nie chcą już zmian. Nie kombinujcie. Lepiej się skonsolidujcie i złóżcie wnioski o dotacje Unii Europejskiej, albo petycje do PKP o pociągi. Wtedy na pewno zrobimy lepszą rzecz i dla Częstochowy i dla dawnego województwa częstochowskiego, niż jego reaktywacja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: Ciagłe postepy 05.05.05, 22:25 scrooge16 napisał: > Częstochowa to miasto godne wielu zaszczytów, ale zrozumcie, że wojewóztwo > tworzy się nie z samego miasta, tylko z regionu. A regionu częstochowskiego > albo nie ma, albo jest na tyle mały, aby niemowliwym było stworzenie > województwa. Jestes w duzym błędzie i wszyscy którzy uwierzyli w to co napisałes. Jest region czestochowski - nawet wrzucałem na ten temat informacje - poczytaj uwaznie. Dodam ponadto, że nasz komitet skoordynował nastepujące sprawy: - uzyskaliśmy uchwałe rady miasta o którą zabiegaliśmy 8 miesięcy odnośnie utworzenia województwa czestochowskiego - uzyskaliśmy uchwałę rady powiatu czestochowskiego równiez odnosnie utworzenia woj. czestochowskiego. - zabiegamy o podobna uchwałe w Radomsku i powiecie radomszczańskim - nie powinno byc problemów, bo sa bardzo zainteresowanii dojdzie do podjęcia tej uchawały - zabiegamy o uchwały w kolejnych powiatach: wielunski, myszkowski, kłobucki, pajeczański + włoszczański(?) (wszystko zaplanowane czasowo) - nagrywamy wystapienie w telewizji (program) Orion z Radomska - zbieramy ciągle podpisy za utworzeniem województwa - sa przygotowywane rozmowy z innymi powiatami - przygotowywany jest zarys terytorialny województwa: Powiat czestochowski, radomszczański, pajęczański, kłobucki, myszkowski, wieluński + włoszczański(?) Jak widzicie, terytorium jest i zapewnia wiekszy obszar od woj. opolskiego. Grosik do grosika az uzbiera sie pewna suma. My nie spimy i zaznaczam ,ze jestesmy apolityczni. Do komitetu nalezy juz ponad 400 osób... > Jestem za tym by Częstochowa się rozwijała, ale nie przesadzajmy! > Są inne, lepsze drogi! Bez pieniędzy ze srodków wojewódzkich na region możemy sobie pomarzyć o wielkich inwestycjach... > PS: Jestem z Lublińca, znam ludzi z Włoszczowy, Kłobucka i Pajęczna. Podobno > Myszków i Zawiercie nie chcą już zmian. Nie kombinujcie. Lepiej się > skonsolidujcie i złóżcie wnioski o dotacje Unii Europejskiej, albo petycje do > PKP o pociągi. Wtedy na pewno zrobimy lepszą rzecz i dla Częstochowy i dla > dawnego województwa częstochowskiego, niż jego reaktywacja. To chyba znasz kilka osób, które na nic nie mają wpływu i jest im wszystko jedno... I tak decyduje starostwo i rada miasta... > Pozdrawiam Pozdrawiam również... i dodam to dla ślązaków i innych, którzy podkładali nam nogi: Bac się chamy na mapę wracamy... P.s. Spotkanie dla Wszystkich zainteresowanych powrotem Województwa Częstochowskiego odbędzie się na ul Waszyngtona 73 w lokalu PSL o godzinie 11. Mam nadzieję, że dopiszą osoby zainteresowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dumny_z_Czewy Bać się chamy! Na mapę wracamy! - dobre ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 07:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublińczanka Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: 80.51.222.* 06.05.05, 13:18 Mój Bosze to co tu piszecie jest juz nomanie śmieszne. Nie potraficie zrozumiec ze ani Kłobuck ani Myszków ani tym bardziej Wieluń który nie ma niz i nigdy nie miał nic współnego z Częstochową nie chcą być w woj. częstochowskim. Nie chce sie juz z wami sprzeczac bo to do niczego nie prowadzi a wy i tak będziecie za swoim, ale Cze-wa nie ma szans na stworzenie województwa, to jest są czasy komunistyczne ze mieszkańcy okolicznych miast nie maja nic do powiedzenia. A region czestochowski.... nio nie fiem nie fiem ale jakoś mieszkańcy Myszkowa lub Włoszczowej nie uważają ze sa w regionie czestochowskim........ Chyba ze to coś nowego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 22:09 Ponawiam temat. Tyle się o tym mówiło i naraz cicho. Może ktoś wie czy ruszyło coś do przodu w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 00:41 Musimy poczekać na wybory- może znajdzie się kandydat, ktory naprawdę pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sezam Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 31.07.05, 01:22 Ludzie o co wam chodzi. Czyżbyście chcieli zostac urzędnikami na państwowej posadzie ,będąc bezrobotnymi obecnie, jak powstaną nowe urzędy? A kto za to zapłaci. Wymyście jakiś inny temat i do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 09:28 i w sumie nie wiem jak to bedzie cos ucichlo :) wiec niech podskoczy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 18:07 maly podskok Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE 06.08.05, 14:47 Jak będą wybory parlamentarne, niech każda partia, która będzie w naszym rejonie wystawiać listę wyborczą, określi się, czy jest za czy przeciw, przywrócenia województwa częstochowskiego. Inaczej wzywam, aby partie, które olewają ten temat zbojkotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: PRZYWRÓĆMY WSZYSCY RAZEM WOJ.CZĘSTOCHOWSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 10:37 Nic o nas bez nas forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=27128092 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pluto37 Re: województwo 28.09.16, 10:25 A to jeszcze nie przywrócone???? Kaczyński się zaklinał, że przywróci, Duda podobnie I jeden Giżyński tez się zapluwał, że To co? Kłamali na bezczela? Czy nie wygrali wyborów, albo jakaś katastrofa ich naszła, że padli jak kaczor trafiony kaczym śrutemI? Co to się stało? Bo chyba nie oszukiwali mieszkańców grodu mamiąc ich u stop Jasnej Góry? I pod figurem świętych i błogosławionych plus królowa Polski jedna. Odpowiedz Link Zgłoś