Dodaj do ulubionych

Drożej do Brzezin

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:39
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:43
      jasne zmienic numer na 5x podczas gdy strefa podmiejska obowiązuje tylko na 4
      przystankach poza miastem, a 90% przystanków mieści sie w granicach miasta.
      przeciez zmiana numeru spowoduje wieksze zamieszanie niz informowanie
      pasazerów o podwyzszonej taryfie na 4 ostatnich/ pierwszych przystankach poza
      czestochową. niech w kazdym autobusie który obsługuje te linię umieszczac
      informacje o taryfie podmiejskiej i finał a nie zmienic numer który dosc
      znacznie zakorzenił sie w głowach pasazerów, a linia 25 to wbrew pozorom linia
      o dosc duzym znaczeniu.
      • Gość: gość Re: Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:44
        przepraszam za pusty pierwszy post. przypadkiem enter wcisnalem zanim napisalem
        tresc.
      • Gość: lunch Re: Drożej do Brzezin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.05, 13:39
        Wybacz, ale chyba się nie wyspałeś. Po pierwsze: zmiana numeru na podmiejski
        jest BARDZO ważna i powinna natychmiast nastąpić. Na dzień dzisiejszy goście
        naszego miasta nie mają zielonego pojęcia, w której linii jaki bilet kasować -
        cennik nie informuje, które linie są podmiejskimi (nie ma nawet wzmianki, o
        tym, że te o numeracji powyżej 50), a wiszące w autobusach mapki - choć
        fachowe - też nie do końca rozwiązują ten problem.

W grudniu 2003 roku MPK wydało informator, ale w zasadzie to był dezinformator
        i nieźle się przy nim uśmiałem (choć należało raczej płakać). Z jego zapisów
        wynikało m.in., że to, czy dana linia jest miejska czy podmiejska, zależało
        m.in. od tego, czy kasujesz bilet jednorazowy, jednodniowy czy też masz
        miesięczny!

Co do umieszczania w autobusach linii 25 informacji o taryfie, to nie wiem, czy
        słyszałeś, ale dany autobus każdego dnia jeździ na innej trasie. 25 to JEST
        LINIA PODMIEJSKA, a że jedziesz nią w mieście? Cóż, ja dawniej lubiłem jeździć
        z centrum na Tysiąclecie linią 50.

Jeśli zostanie wprowadzona taryfa podmiejska i nie zmieniony numer, to już
        widzę kontrolerów biletów żerujących na ludzkiej niewiedzy, do której MPK samo
        doprowadziło. Tak na marginesie: w 2000 roku MPK stopniowo (co miesiąc)
        ogłaszało o wprowadzeniu taryfy podmiejskiej na liniach 22 (do Łojek), 30 (do
        Wąsosza) i 17 (do Jaskrowa). Do dziś nie widziałem ogłoszenia odwołującego. Bez
        komentarza.
        • Gość: gość Re: Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:51
          o tym ze kazdego dnia nady autobus obsługuje inna linie wiem doskonale, ale
          kwestia odpowiedniego oznakowania autobusu w jego wnętrzu chyba nie jest
          wielkiem problemem (choc to zalezy dla kogo bo dla naszego mpk wiele rzeczy ich
          przerasta). rozwieszanie w kilku miejscach pojazdu informacji o podwyzszonej
          taryfie, pod koniec dnia ich ściągnie i umieszczanie w innym pojezdzie ktory
          bedzie jezdzil na danej linii dnia nastepnego. w linii 23 tez takie informacje
          by sie przydaly.

uwazam jednak ze najlepszym rozwiazaniem bylaby faktycznie zamiana linii 25 z
          69. jesli taryfa w brzezinach i tak ma byc podniesiona, to dla mieszkańców
          brzezin problemem bedzie nie numer autobusu czy to bedzie 25 czy 69 ale jego
          częstotliwość. o ile sie nie myle na 69 jezdza 2 pojazdy. uzgodnienia z gminą
          poczesna moga doprowadzic do puszczenia 3. autobusu i w tym momencie jezdzi ich
          tyle samo co na 25 - z podobna czestotliwoscia. nie ma wtedy problemu zmiany
          numeracji. 25 zostaje 25 bo dojezdza do malowniczej przez zdrowa i w granicach
          miasta (zostaje linia miejska), a 69 jak byla tak jest linia podmiejska.
          • Gość: lunch Re: Drożej do Brzezin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.05, 14:09
            > o tym ze kazdego dnia nady autobus obsługuje inna linie wiem doskonale, ale
            > kwestia odpowiedniego oznakowania autobusu w jego wnętrzu chyba nie jest
            > wielkiem problemem (choc to zalezy dla kogo bo dla naszego mpk wiele rzeczy
            ich
            > przerasta).

O to mi właśnie chodziło. Zresztą widziałem podobne próby w miastach, w których
            teoretycznie nikogo to nie przerastało. A jednak - zawsze ktoś coś sp...
          • Gość: lunch Re: Drożej do Brzezin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.05, 14:11
            > rozwieszanie w kilku miejscach pojazdu informacji o podwyzszonej
            > taryfie, pod koniec dnia ich ściągnie i umieszczanie w innym pojezdzie ktory
            > bedzie jezdzil na danej linii dnia nastepnego. w linii 23 tez takie informacje
            > by sie przydaly.

Można to zrobić na wewnętrznej części tablicy.

>o ile sie nie myle na 69 jezdza 2 pojazdy

Tak, ale tylko w godzinach szczytu. Poza tym to kursuje raz na dwie godziny i
            gmina raczej nie będzie płacić za zwiększenie częstotliwości.

> nie ma wtedy problemu zmiany
            > numeracji.
            > 25 zostaje 25 bo dojezdza do malowniczej przez zdrowa i w granicach
            > miasta (zostaje linia miejska), a 69 jak byla tak jest linia podmiejska.

Ale to nie rozwiązuje dezinformacji na pozostałych liniach. Nie mówiąc już w
            ogóle o zasadach podziału biletów na miejskie i podmiejskie.
    • Gość: mn Re: Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:14
      bałagan w mpk to nic nowego proszę spojrzeć na malowanie miejskich autobusów - część biała część czerwona nawet nowe "stare" many pomalowano już nieco inaczej niż dotychczasowo to ewenement w skali kraju
      • Gość: spokojny Re: Drożej do Brzezin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:11
        A może by tak busa prywatnego dać do Brzezin,tak jak jeżdzą z Lisińca na
        Olsztyńską.Ciekawe jakby zareagowało na konkurencje MPK.
    • Gość: adik Re: Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 20:48
      Miasto dokonuje zmian na linii 25. Po raz kolejny mieszkańcy Brzezin stają się
      ofiarami konfliktu między miastem Częstochowa a gminą Poczasna.
      Dlaczego zaś dzieci należace do szkoły w Brzezinach dowożone są do szkoły w
      Dźbowie a nie do szkoły rejonowej. Dlaczego nikt tego nie widzi. Aprobuje to
      dyrektor szkoły w Brzezinach . Ciekawe dlaczego? Cieszy się dyrektor z
      Dźbowa ,bo ma dzieci. Urząd dopłaca do przewozu dzieci do szkoły o dziwo
      nierejonowej. Czy są jeszcze jakieś dzieci tak uprzywilejowane w mieście? A
      może Urząd się boi, że się narazi- komu. Może wreszcie będzie równość szans
      dostępu do szkół - to może dzieci z Dźbowa będą w ramach tego samego kursu
      dowożone do szkoły w Gnaszynie?????A może pojedzie tam 25 , bo ma być autobusem
      miejskim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka