Gość: gość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:39 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:43 jasne zmienic numer na 5x podczas gdy strefa podmiejska obowiązuje tylko na 4 przystankach poza miastem, a 90% przystanków mieści sie w granicach miasta. przeciez zmiana numeru spowoduje wieksze zamieszanie niz informowanie pasazerów o podwyzszonej taryfie na 4 ostatnich/ pierwszych przystankach poza czestochową. niech w kazdym autobusie który obsługuje te linię umieszczac informacje o taryfie podmiejskiej i finał a nie zmienic numer który dosc znacznie zakorzenił sie w głowach pasazerów, a linia 25 to wbrew pozorom linia o dosc duzym znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 10:44 przepraszam za pusty pierwszy post. przypadkiem enter wcisnalem zanim napisalem tresc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Drożej do Brzezin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.03.05, 13:39 Wybacz, ale chyba się nie wyspałeś. Po pierwsze: zmiana numeru na podmiejski jest BARDZO ważna i powinna natychmiast nastąpić. Na dzień dzisiejszy goście naszego miasta nie mają zielonego pojęcia, w której linii jaki bilet kasować - cennik nie informuje, które linie są podmiejskimi (nie ma nawet wzmianki, o tym, że te o numeracji powyżej 50), a wiszące w autobusach mapki - choć fachowe - też nie do końca rozwiązują ten problem. W grudniu 2003 roku MPK wydało informator, ale w zasadzie to był dezinformator i nieźle się przy nim uśmiałem (choć należało raczej płakać). Z jego zapisów wynikało m.in., że to, czy dana linia jest miejska czy podmiejska, zależało m.in. od tego, czy kasujesz bilet jednorazowy, jednodniowy czy też masz miesięczny! Co do umieszczania w autobusach linii 25 informacji o taryfie, to nie wiem, czy słyszałeś, ale dany autobus każdego dnia jeździ na innej trasie. 25 to JEST LINIA PODMIEJSKA, a że jedziesz nią w mieście? Cóż, ja dawniej lubiłem jeździć z centrum na Tysiąclecie linią 50. Jeśli zostanie wprowadzona taryfa podmiejska i nie zmieniony numer, to już widzę kontrolerów biletów żerujących na ludzkiej niewiedzy, do której MPK samo doprowadziło. Tak na marginesie: w 2000 roku MPK stopniowo (co miesiąc) ogłaszało o wprowadzeniu taryfy podmiejskiej na liniach 22 (do Łojek), 30 (do Wąsosza) i 17 (do Jaskrowa). Do dziś nie widziałem ogłoszenia odwołującego. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 14:51 o tym ze kazdego dnia nady autobus obsługuje inna linie wiem doskonale, ale kwestia odpowiedniego oznakowania autobusu w jego wnętrzu chyba nie jest wielkiem problemem (choc to zalezy dla kogo bo dla naszego mpk wiele rzeczy ich przerasta). rozwieszanie w kilku miejscach pojazdu informacji o podwyzszonej taryfie, pod koniec dnia ich ściągnie i umieszczanie w innym pojezdzie ktory bedzie jezdzil na danej linii dnia nastepnego. w linii 23 tez takie informacje by sie przydaly. uwazam jednak ze najlepszym rozwiazaniem bylaby faktycznie zamiana linii 25 z 69. jesli taryfa w brzezinach i tak ma byc podniesiona, to dla mieszkańców brzezin problemem bedzie nie numer autobusu czy to bedzie 25 czy 69 ale jego częstotliwość. o ile sie nie myle na 69 jezdza 2 pojazdy. uzgodnienia z gminą poczesna moga doprowadzic do puszczenia 3. autobusu i w tym momencie jezdzi ich tyle samo co na 25 - z podobna czestotliwoscia. nie ma wtedy problemu zmiany numeracji. 25 zostaje 25 bo dojezdza do malowniczej przez zdrowa i w granicach miasta (zostaje linia miejska), a 69 jak byla tak jest linia podmiejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Drożej do Brzezin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.05, 14:09 > o tym ze kazdego dnia nady autobus obsługuje inna linie wiem doskonale, ale > kwestia odpowiedniego oznakowania autobusu w jego wnętrzu chyba nie jest > wielkiem problemem (choc to zalezy dla kogo bo dla naszego mpk wiele rzeczy ich > przerasta). O to mi właśnie chodziło. Zresztą widziałem podobne próby w miastach, w których teoretycznie nikogo to nie przerastało. A jednak - zawsze ktoś coś sp... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Drożej do Brzezin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.05, 14:11 > rozwieszanie w kilku miejscach pojazdu informacji o podwyzszonej > taryfie, pod koniec dnia ich ściągnie i umieszczanie w innym pojezdzie ktory > bedzie jezdzil na danej linii dnia nastepnego. w linii 23 tez takie informacje > by sie przydaly. Można to zrobić na wewnętrznej części tablicy. >o ile sie nie myle na 69 jezdza 2 pojazdy Tak, ale tylko w godzinach szczytu. Poza tym to kursuje raz na dwie godziny i gmina raczej nie będzie płacić za zwiększenie częstotliwości. > nie ma wtedy problemu zmiany > numeracji. > 25 zostaje 25 bo dojezdza do malowniczej przez zdrowa i w granicach > miasta (zostaje linia miejska), a 69 jak byla tak jest linia podmiejska. Ale to nie rozwiązuje dezinformacji na pozostałych liniach. Nie mówiąc już w ogóle o zasadach podziału biletów na miejskie i podmiejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Re: Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:14 bałagan w mpk to nic nowego proszę spojrzeć na malowanie miejskich autobusów - część biała część czerwona nawet nowe "stare" many pomalowano już nieco inaczej niż dotychczasowo to ewenement w skali kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojny Re: Drożej do Brzezin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 18:11 A może by tak busa prywatnego dać do Brzezin,tak jak jeżdzą z Lisińca na Olsztyńską.Ciekawe jakby zareagowało na konkurencje MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adik Re: Drożej do Brzezin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 20:48 Miasto dokonuje zmian na linii 25. Po raz kolejny mieszkańcy Brzezin stają się ofiarami konfliktu między miastem Częstochowa a gminą Poczasna. Dlaczego zaś dzieci należace do szkoły w Brzezinach dowożone są do szkoły w Dźbowie a nie do szkoły rejonowej. Dlaczego nikt tego nie widzi. Aprobuje to dyrektor szkoły w Brzezinach . Ciekawe dlaczego? Cieszy się dyrektor z Dźbowa ,bo ma dzieci. Urząd dopłaca do przewozu dzieci do szkoły o dziwo nierejonowej. Czy są jeszcze jakieś dzieci tak uprzywilejowane w mieście? A może Urząd się boi, że się narazi- komu. Może wreszcie będzie równość szans dostępu do szkół - to może dzieci z Dźbowa będą w ramach tego samego kursu dowożone do szkoły w Gnaszynie?????A może pojedzie tam 25 , bo ma być autobusem miejskim Odpowiedz Link Zgłoś