Gość: mpk IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 14:53 już są! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alf Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 15:17 A gdzie można je zobaczyć? Stoją gdzieś na zajezdni, czy wyjechały na miasto? Czy są jakieś zdjęcia w sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pac Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 15:57 Niemiec cieszy się, że pozbył się lumpów i nie musipłacić kosztów utylizacji starych gratów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: MPK kupuje autobusy IP: 152.2.76.* 28.04.05, 16:01 Widziales uzywane autobusy kupione wczesniej? Wystarczy je porownac z tym co jezdzi do tej pory po naszych ulicach - to i tak niebo i ziemia. Badzmy realistami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.04.05, 07:57 Widziałem, jechałem. Miejsc stojących w tym autobusie nie ma prawie wcale, a do zachodniego modelu komunikacji, gdzie podróżuje się tylko na siedząco to nam jeszcze daleko. Okna się nie otwierają. Jak przyjdzie lato, to w tym będzie taki zaduch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koles do pac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 10:57 a ty masz wieksza wygode z jazdy baranie bo nie kopci ci sie do autobusu jak w starym jelczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznaniak Re: MPK kupuje autobusy IP: 195.212.34.* 17.05.05, 11:17 Święta racja!!! Popatrzcie na Solarisy Urbino!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 17.05.05, 16:26 Z jednej strony masz racje z drugiej jednak jak nima kasy na nówki 5 x droższe (przynjmniej). To lepszy rydz niz nic zwłaszcza ze autobusy przegubowe sa bardzo potrzebne. A stan techniczy tych sprzetów jset i tak o niebo lepszy niz wiele młodszych uzywanych teraz przez MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 23:58 Po raz kolejny powtarzam. Mam nadzieję, że MPK dostanie dotację z UE i kupi w tym roku kilka PRZEGUBÓW. Z tego co wiem to jak będzie kasa zamierzają kupić ok. 10 krótkich, ale moim zdaniem to bezsens, bo w Częstochowie krótkich wozów jest aż nadto, a przegubów powoli zaczyna brakować. Więc MPK powinno kupić niskopodłogowe przeguby, najlepiej Solarisy Urbino 18, gdyż są to teraz najlepsze przeguby na rynku polskim (oczywiście jeśli chodzi o nowe, bo ze starych bezsprzecznie najlepsze są Ikarusy 280), a najważniejsze, że są polskie i dostęp do części jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poola :/ IP: *.21.pl / 213.199.204.* 28.04.05, 19:35 i jakoś nikt nie sapie że złom zwożą, a jak człowiek przywiezie osobókę to zaraz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano tak Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 23:41 Pewnie ze juz sa w Czestochowie. A dokladnie od wczoraj ;)) Ok 20.20-30 kawalkada 4 przegubowcow jechala od Klobucka. Jeszcze z dumnymi napisami na wyswietlaczach w jezyku Goethego ........ ale juz nasze czestochowskie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 11:46 Sa gdzies zdjecia w sieci? Bo na mpk.czest.pl nic nie ma :( Moze tak MPK by sie samopochwalilo zamiast zlecac to gazecie. Informacji o taborze to tam za bardzo nie ma :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 13:52 Nie rozumiem tego zachwytu.Jak szewc kupi kopyto to sie nie chwali bo nie ma czym To jego warsztat pracy.Czemu nie dotyczy to przwoźnika.Mamy jedne z najdroższych biletów w województwie śląskim,o kulturze i punktualności napisano wiele. Różnimy się tylko tym że wdrapujemy wąskim przednim wejściem z bilecikim w łapce.I o co ten zachwyt.Kilku popleczników wiosny nie czyni.A wątek o MPK przestał byc ciekawy o czym świadczy choćby ilość wpisów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:56 ty chłopie pewnie jestes byłym członkiem zarzadu mpk który doprowadził to przedsiębiorstwo na skraj bankructwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 15:34 Nie ja jestem użytkownikiem którem nie odpowiada monopolista i brak szacunku dla " żywiciela" A odbijając pałeczkę Ty to entuzjasta pomysłów prezesa,posiadacz wolnego biletu i zwolennik zasady NOS dla TABAKIERY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 29.04.05, 19:18 Monopol słuzy jedynie monopoliscie i nikomu wiecej. Gdyby Sensowna demonopolizacje rynku telekomunikacyjnego zrobic lat temu 15 teraz mielbysmy 3x mnizsze ceny i dobrze rozwiniety rynek na poznomie Europejskim a poniewaz tego nie uczynuono to cigle mamy w zasadzi monopol tyle tylko ze nieco złagodzony przez rózne ulatwioenia ale w sumie zmienilo sie nie za wiele. Tak wiec pomysl wprowadzjac konkurencie mamy nowego przewoznika który musi miec tabor i to scisle okreslony w tej sytuacji iasto nie wydajac nawet złotówki ma np 15 autobusów normalno gabarytowych i np 10 przegubowców + np 5 midi busów. Kosty zakupu normalne kilanascie milionów złotych koszty w przypadku wejscia firmy zewnetrznej - zero tak zero złotych. A wyatki normalne płacimy za kilometry i reta nas nie interesuje nie interesuje na jak sie fima utzyma skad wezmie kase na prad czy ogrzewanie na pensje dla pracowników itd itp. Teraz w posredni sosób płaci za to miasto w przypadku firmy prywatnej to juz sprawa firmy. to ona ma tak kompinowac aby wyszła na plus po odliczeniu kosztów a przyklad mast gdzie to funkcjonuje swiadczy o tym ze mozna miec zysk i to sie oplaca obu strona. A kase z UE mzna przeznaczyc na remont lini tramwajowej jej ewentualnie rozbudowe np pod las aniolowski czy wymiane słupów trakcyjnych na trasie bo to co jest grozi w kazdej chwili zawaleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 29.04.05, 19:08 To tak samo jak z TPSA do omentu do którego nie bedziesz mogł sobie naprawde wybrac operatoea takiego jakiego chcesz z 10 na rynku to bedzie jak bedzie i to samodotyczy komunikacji monopol jest monopolem i monopolem pozostanie a czy tu sie jest chwalic tym ze coraz bardziej upodabnia MPK swoj tabor do taboru potepianej przez siebie firmy BIESY? Bo w tej chwili tabor i tu i tu jest nieomalze taki sam. Wiec czym tu jest sie chwalic tu trzeba płakac ze kupujemy to czego sie inni pozbywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 29.04.05, 19:03 Gdyby miasto raczyło podnieść reke na świee MPK i wprowadzić do czestochowy knkurencje w postaci drugiej firmy przewozowej a moze i trzeciej juz dawno mieli byśmy nowoczesne autobusy taki jak sa potrzebne - bo potrzeby nie koncza sie na autobusach normlnogabarytowychi 4 czy 6 przegubowcachsa potrzebne tez mdi busy i mini busy w Czestochowie jest potrzeba nocnej komunikacji autobusowej tak minimum ze dwie linie nocne + tramwaj ale ich niema sensu puszczac autobusu normalnogabarytowego bo bedzie wozil powietrze. Podobnie jak istnieje potrzeba i to od dawna zapewnienia cho9c minimum doazdu do dzielnicy Grabwka kolona tam tez autobus normalno gabarytowy nima sensu midi bus tak. Problem w tym ze potrzebapotrzba ale MPK nigdy nie bedzie stac na takie zakupy. A w tej chwili defakto my w posredi sposób finansujemy zakupy naszego monopolisty - wprowadzenie konkurencji powoduje ze miasto juz nie mosi sie martwic o to jak zdobyc kase na tabor to juz sprawa firmy przewozowej strtujacej do przetargu to ona ma miec taki a nie inny tabor a czy to beda Ikarusy czy Mercedesy czy MAN - y itd. itp. to naprawde nie istotne to sprawaprzewoznika albo bedzie mial taki a nie inny tabor albo nie bedzie w stanie stanac do przetargu. Miasta w takiej sytuacji nie kosztuje to nic a tak wpakujemy kupe kasy w paszcze monopolisty ktory jest w stanie wchlonac kazda ilosc kasy a autobusy cigle bede takie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 22:44 xkx - jak ty zaczniesz dawać swoje posty na pół strony, to aż się odechciewa komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 11:28 Widziałem to wozy wczoraj na zajezdni. Niestety tylko z daleka. Na oko rocznik 1991. Nawet się nieźle prezentują. Ciekawe kiedy zostaną przemalowane i wyjadą na linie. Mam nadzieję, że nie będzie już takich problemów z wyświetlaczami, jak w tych krótkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 30.04.05, 14:56 Czyli sa to autobusy tak 14 - 15 letnie. Czyli według standatów UE jest to hymm moze nie złom ale sprzet mocno weksplatowany. Czyli niestety stajemy sie składnica złomu. Zastanawiam sie tylko nad drobną sprawą kto poniesie za te np. 5 - 6 lat koszta utylizacji tych pojazdów? No ale w tej chwili nikt o tym nie mysli wazne jest to ze sa to rzeczy tanie - tylko nikt nie zastanawia sie nad tym dleczego sa takie tanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: MPK kupuje autobusy 30.04.05, 15:00 A te obecne Jelcze i Ikarusy to po ile mają lat? To są dopiero złomy. A poza tym 15letnie NIEMIECKIE autobusy nijak się nie mają do chociażby 10letnich POLSKICH. Niech kupują te przegubowce i wypuszczają je w trasę, bo przecież krótkie 24 lub 12 to przesada w godzinach szczytowych. ---------------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 17:18 Dokładnie. 14 czy 15-sto letnie "poniemieckie" wozy są w o niebo lepszym stanie niż polskie 10-cio latki. A poza tym możemy sobie porównać krótkie MAN-y z Niemiec z 1993 roku, z Jelczami M11 z 1989 roku. W gruncie rzeczy to nie możemy ich porównać, bo większością Jelczy z tego roku już się ogoliliśmy, gdyż poszły na żyletki w ubiegłym roku. MAN-y: niska podłoga, ekonomiczne i ciche silniki, dużo miejsc siedzących, wygoda; Jelcze: wysoka podłoga, żrące paliwo i ryczące silniki, o wygodzie lepiej nie wspominać. Przeguby z Niemiec są może i nie najnowsze, ale komfortem podrózowania grubo przewyższą wszystkie Ikarusy w MPK. Mankamentem w nich może być tylko mała liczba otwieranych okien i 3 drzwi, ale da się do tego przywyknąć. Jak Niemiec potrafił to i Polak wytrzyma. P.S. Wie ktoś może jakie dostaną numery taborowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 00:10 domyslam sie ze te zaraz po ikarusach 280 czyli 177, 178, 179, 180. mozliwe tez ze 365, 366, 367, 368 (po ikarusach 435) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.05, 11:58 Też mi się tak wydaje. Ciekawe, czy MPK kupi w najbliższym czasie jeszcze jakieś przeguby z Niemiec, bo przydałyby się w Częstochowie. W końcu przegubowiec zabiera na pokład dużo więcej osob niż zwykły 12-metrowy autobus, a na liniach miejskich takich jak: 12, 16, 19, 24, 26, 27 oraz podmiejsckich: 52, 58bis, 62 są potrzebne duże autobusy i w miarę wygodne, a takimi z pewnością są MAN-y NG272. Do tego są niskopodłogowe i wsiadanie do nich na zatłoczonych przystankach jest dużo wygodniejsze i szybsze. A to że mają ok. 14 lat nie zmienia faktu, że są bardzoej funkcjonalne od koltowych już, aczkolwiek starych Ikarusów 280. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.05, 22:54 co ty gadsz.. po czestochowie będą jeżdziły te "nowe-stare" i te nowsze a na wioski jak zwykle puszcza najgorszy złom jak do tej pory. Zimą z minimalnym ogrzewaniem zeby "wieśniaki" za bardzo nieprzywykły do miasta.. i oczywiście z najbardziej "konfliktowymi" kierowcami bo na wieś jeżdzą lidzie którzy nieskarżą się tak jak mieszczuchy ..to i statystyki obsługi są niezłe. Moim zdaniem powinni zaimportować kierowców " miłych,uprzejmych,włączających ogrzewanie zimą ,nawet jak jedzie tylko jeden pasażer. ale pomażyć kazdy może.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 00:08 Chodziło mi o to, że na niektóre linie podmiejskie powinny być wysyłane przegubowce (na te bardziej zatłoczone). Na mniej zatłoczone linie odpowiednie są autobusy krótkie. A co do ogrzewania to oczywiście, kierowcy powinni je włączać zawsze, ale tak to już jest, że to co oszczędzą idzie do kieszeni, a kto teraz nie kombinuje. Gdyby było więcej nowszych autobusów, np. używanych z Niemiec, to byłoby w nich też cieplej, gdyż w niemieckich standardach autobusy mają bardzo mało otwieranych szyb, a przez normalne okna z pełnymi szybami ciepło rzecz jasna nie ucieknie. Przykładem nich będą Biesy, które są całkowicie oparte na używanych wozach z Niemiec. Zimą jazda do Tesco, czy Auchan to sama przyjemność, gdyż jest ciepło. Nie mówię o stanie technicznym autobusów, tylko o temperaturze w środku. Jednak latem jest w nich bardzo gorąco i duszno. Trzeba koniecznie otwierać wszystkie szyberdachy i okna, bo inaczej można się żywcem upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 11:09 no coz, kiedys w rozkladach na liniach podmiejskich byly pooznaczane kursy autobusow niskopodlogowych i bardzo czesto many i solarisy mozna bylo na nich ujrzec. niestety dewastacje pojazdow duzo czesciej zdarzaja sie na linaich wlasnie podmiejskich niz miejskich, stad ich wycofanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.05, 20:40 tylko że podczas jazdy w obrębie miasta ta "DEWASTACJA " się dzieje.... a kerowcy w trosce o własne zycie słowem się nieodezwą... więc nie pi....l że na podmiejskich dewastuje się autobusy bo k...a ci udowodnie że NIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miasto Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 23:29 Od razu wiadomo że jestesy BURAKIEM przez duże B , to wiejska trzoda niszczy autobusy bo raczej trudno zrobici to na 3 przystankach wyjazdowych z miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 16:25 ach zapomniałem ze "miasto" to tylko : 1,2,3 aleja...... widzicie wieśniaki z rakowa i tysiąclecia o północy nie wspomne.....a błeszno to dopiero wiocha!! śódmieście wita wieś!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamos86 Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 08:35 drogi gosciu o nicku obserwator!!!!licz sie ze slowami bo na rakowie,tysiacu,blesznie i PÓŁNOCY sa la ludzie z miasta a nie ze wsi!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:47 wasz ziomek tak was sam określił poczytaj dokładnie posty dla niego MIASTO to 3 (TRZY) przystanki od Piłsudzkiego..... a jak mie pamięć niemyli to trzeci jest na krakowskiej ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 14:11 Ja bym to sformułował inaczej: "no coz, kiedys w rozkladach na liniach podmiejskich byly pooznaczane kursy autobusow niskopodlogowych i bardzo czesto jelcze i ikarusy mozna bylo na nich ujrzec" Ale nie tylko poza miastem. I wciąż można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 14:05 Co Ty pierdzielisz? MPK od dawna ma odchyłkę w stronę puszczania najnowszego taboru na podmiejskie. Co prawda oficjalnie przestali po tym, jak im kilka zdewastowali, ale ja na 53 czy 58bis regularnię widuję MAN-y i solarisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:11 dziwne ..... jeżdźę codziennie z Poczesnej i k...a cała zimę marzłem w pier.....ch jelczach i innym "odrestaurowanym" złomie... a żeby zmaknąc gęby mieszkańcom gminy Poczesna to sie w niedziele puszcza mana albo raz w miesiącu solarisa a dotacje gmina płaci..... WIĘC MAM PRAWO SIE W......Ć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 11:05 czyli jednak otrzymają numery po ikarach 435 a wiec z przedzialu 365-368. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 13:58 Mam nadzieję, że przemalują je tak samo jak krótkie wozy z Niemiec i nie dostaną żadnych reklam. Zapewne wymieniona zostanie także tapicerka. A wiadomo coś o tym kiedy wyjadą na miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 14:18 Tak samo jak krótkie z Niemiec? A może tak samo, jak solarisy? A może tak samo, jak MAN-y NL222? A może tak samo jak tramwaje? A może tak jak autobusy po remontach. W tym przedsiębiorstwie każdy pojazd jest malowany inaczej i nawet malujący pewnie nie wiedzą dlaczego (albo mają pełną dowolność). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 14:16 Fajnie by wyglądało (bardziej by mi się kojarzyło z przegubami, bo 160-176 to jednak numeracja postberlietowa). Ale po 364 nie ma dużo wolnych. 375 i 376 to już autobusy turystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 14:04 Chyba nie wiesz o czym piszesz. MAN NG272 pojemny i wygodny? To sprzeczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 13:47 Porównanie głośności Jelcza M11 (miły i przyjemny silnik węgierski) z ryczącym silnikiem MAN-a (mój tata, jak wraca tym z pracy, to jest siny z wściekłości) jest po prostu śmieszne. Niemiec owszem wytrzymał brak otwieranych okien, bo tam się po prostu autobusami jeździ tylko na siedząco. Współczynnik wentylacji dla MAN-a NG272 jest obliczony - o ile kojarzę - dla 80 pasażerów. Wtedy można wytrzymać, choć kiepsko. A jeśli komfortem nazywasz ścisk w autobusie pozbawionym miejsc stojących... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 13:27 > NIEMIECKIE autobusy nijak się nie mają do chociażby 10letnich POLSKICH. Masz rację. Nijak się mają, bo Ikarus 280 zabierze nawet 160 pasażerów, a zmieszczenie do MAN-a 130 to już marzenie. Krótkie 24 to wymysł naszego wspaniałego MPK, które - mimo, że lada dzień miały się pojawić przegubowe MAN-y, musiało wprowadzić autobus niskopodłogowy na 24 właśnie 1 kwietnia, a nie kiedy indziej. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosvami no to masz niezłe oko ... IP: *.21.pl / 213.199.204.* 04.05.05, 08:45 ...skoro 'z daleka' potrafisz stwierdzić 'rocznik' :/ Odpowiedz Link Zgłoś
kierowca_mpk Re: no to masz niezłe oko ... 04.05.05, 09:07 ... bo je tak oglądał:) Gdyby rzeczywiście je widział to pewnikiem dojżał by i numery boczne wymalowane zaraz po ich sprowadzeniu. Przez ogrodzenie widać je doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek No niemożliwe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:19 Po pierwsze nie widziałem ich z bliska tylko przez ogrodzenie. Nie mam takich dojść, żeby wchodzić na zajezdnię. A po drugie napisałem, że wyglądały mi na 1991 rok, dlatego, że logiczne jest że MPK nie kupiłoby o wiele starszych autobusów od krótkich MAN-ów które są z 1993 roku. Wydawało mi się, że właśnie do 1991 roku była wysoka linia okien, więc tylko dlatego tak wyglądał mój post. To wie ktoś kiedy wyjadą na miasto ? Bo nie jestem wszechwiedzący jak niektórzy twierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek No niemożliwe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 19:20 Uzupełnienie do poprzedniego mojego komentarza. Nie widziałem numerów, bo przechodziłem koło zajezdni wieczorem i było już trochę ciemno. A noktowizora w oczach nie mam :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 365 Re: No niemożliwe ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 21:22 te naklejone numery to mają jeszcze z jeny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: No niemożliwe ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 22:22 Ale kierowcy_mpk chodzi o numery, które zostają na autobusie namalowane kredą, lub czymś innym na tyle autobusu. Tu się z nim zgodzę, ale nie sposób było mi to zauważyć po ciemku. ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=7299 Odpowiedz Link Zgłoś
kierowca_mpk To możliwe ... 04.05.05, 22:51 Kierowcy_mpk chodzi o numery boczne z serii 300 plus małe coś tam..., które już są namalowane. Wozy były przyprowadzone na białych tablicach SC i 5 cyferek:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kierowca_mpk Zobacz Kszyszek 04.05.05, 23:30 miasta.gazeta.pl/aliasy/mod/zoom.jsp?xx=2687699 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: Zobacz Kszyszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 23:50 No OK. Tyle, że numery 302, 303, 304, 305 to są numery z Jeny - miasta, z którego kupiono te "nowe" przeguby. W Częstochowie będą miały numery 365, 366, 367, 368. I jakoś dziwne dosyć by było, żeby wozy przyprowadzono z Niemiec na częstochowskich numerach rejestracyjnych. Chyba, że przed ich przyjazdem do Częstochowy zostały przerejestrowane, a tablice zostały przykręcone jeszcze w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
kierowca_mpk Re: Zobacz Kszyszek 05.05.05, 00:20 Od kiedy to Poznań jest niemiecki? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: Zobacz Kszyszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 08:10 No to nie wiem już jak to jest. Poznań może i niemiecki nie jest, ale autobusy są de facto z Niemiec i tego nic nie zmieni. Zapewne przed przyjazdem do Częstochowy zostały przerejestrowane, gdyż numery rejestracyjne SC 5995X wskazują na to, że były zarejestrowane w Cze-wie niedawno. Teraz są wydawane numery 60XXX, więc rejestracja jest nowa. A o to kiedy wyjadą na miasto już nie pytam, bo i tak mi nikt nie odpowie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lovempk Niskoprzegubowce IP: 213.17.200.* 04.05.05, 23:52 Numery tych autobusów to od 302 do 305 (w Jenie). Są na częstochowskich numerach rejestracyjnych, a numery taborowe MPK są namalowane kredą na desce rozdzielczej i na kabinie kierowcy. Jeszcze trzeba w nich m.in. wyregulować fotele kierowcy, bo w wozie 302 (u nas 366) nie dopasował się automatycznie do obciążenia prowadzącego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: Niskoprzegubowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 23:58 No dokładnie. Z tym, że 302 z Jeny to chyba jednak częstochowski 365. Ale jest tak jak mówiłem. Tych numerów taborowych częstochowskich jednak nie widać zza ogrodzenia, co potwierdza, że nie jestem ślepy :D A numery z Jeny widziałem zza tego ogrodzenia, ale nie zwracałem na nie uwagi, bo wiedziałem, że zostaną zmienione :P Może ty lovempk wiesz coś o tym kiedy wyjadą na miasto? Pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: no to masz niezłe oko ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 14:19 Przecież to są numery niemieckie, a nie polskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Kasprzyk Re: MPK kupuje autobusy IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.05, 23:57 rozmawiałem ostatnio z kierowca na temat nowych,krotkich MANów, strasznie na nie narzekal ze polowe czasu stoja w warsztatach, do tego takie urozmaicenie taboru jakie uskutecznia nasze MPK prowadzi tylko do ogólnego bałaganu i problemach w dostawie częsci i ich magazynowaniu, nie wspominając o konieczności bardzo szerokiej specjalizacji naszych mechaników która ogranicza ich fachowośc w dziedzinie danego modelu, ponieważ nie sposób jest znać się dobrze na wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 05.05.05, 07:56 Sprzet leciwy mimo iz zewnetrznie moze wyglądać całkim całkim jest jednak zawsze sprzetem leciwym i nic tego nie jest w stanie zmienic. Dodatkowo dociązenie i warunki pracy w Niemczech a wPolsce do wa przeciwne bieguny jesli do tego dolozymy stan dróg w naszym kraju i porównamy to do dróg niemieckich to wychodzi z tego wniosek ze wyjda u nas w błyskawicznym tempie wszelkie mankamenty wynikajace ze zuzycia tych czy innych czesci w badz co badz 12 letich sprzetach. Co nie znaczy ze nasze 12 czy 10 letnie autobusy sa w lepszym stanie bo niesa ale one były kupione nowe a te zaczynaja u nas prace z przebiegami pewnie w granicach 500 - 700 tyś km. mozemy powiedzec ze firma Biesy uzywa tylko sprzetów uzywanych i jest ok. Ale po pierwsze co innego linie marketowe a co innego normalne uzytkowanie na normalnych linach miejskich. W naszym miescie potrzebne jest jak njaszybsze zakupienie dosc sporej ilosci nowego taboru a MPK na to kasy ponoc niema - niestety tak to jest z monopolistami ze potrafia zurzyć kazda ilosc pieniedzy. Jedynym rozwiazanie jest tak jak pisałem juz wielokrotnie wprowadzenie konkurencji na rynku przewozowym po prostu firma chcaca wejsc na rynek bedzie musała posada odpowiedni tabor a jaki to juz kwestia dla autorów warunków przetargu. Wazne jest jedno w takie sytacji miast nie kosztuje to nawet złotówki. Natoast kupowanie sprzetu urzywanego nazwe półsrodkiem bo co z tego ze teoretyczne jest skoro z uwagi na dosc zawansowany wiekw zasadzi go niema bo jak sie zaczne psuc to koszt napraw i czesci zamiennych bedzie dosc spory. Odpowiedz Link Zgłoś
yanoooosh Re: MPK kupuje autobusy 05.05.05, 03:24 ciekawe czy maja dwie pary dzwi te przednie do wsiadania kasownik i tylne hehe nie ma to jak ludzia zycie utrudniac moze by sie wzieli za kupno tramwajow bo takie dziadostwo ze loooooooo hmmmmmmm ciekawe dlaczego w tramwajach nie wsiada sie pierwszymi drzwiami i nie pokazuje biletu wymyslil to chyba czlowiek co nigdy autobusem w godzinach szczytu nie jechal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: MPK kupuje autobusy IP: *.com.pl 05.05.05, 07:06 Mają trzy pary drzwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToMNR Re: MPK kupuje autobusy IP: *.bis / 212.244.80.* 05.05.05, 08:32 Ostatnio jechalem nowym krotkim Manem autobusem lini 19. Bylo cieplo, wrecz goraco - na dworze. Bo w autobusie to byl ukrop! A autobus byl wiecej niz w polowie pusty. Juz sie domyslam co bedzie jak wsiade do takiego zapchanego busa, w lato - chyba, ze bedzie on jezdzil z otwartymi drzwami... Montujcie otwierane szyby, a nie nowa tapicerke, chyba ze chcecie poddusic czestochowian! :D Pozdrawiam ToMNR www.rakow.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: MPK kupuje autobusy IP: *.com.pl 05.05.05, 08:39 Siadając na tyle polecam zatyczki do uszu, a tak ogólnie to mało tam miejsc stojących w tych krótkich "Niemcach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: MPK kupuje autobusy IP: *.com.pl 05.05.05, 08:42 Fota nowych przegubów ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=42612 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 14:33 Ktoś tu się mądrował, że są cichsze od jelczy. Nie ma to jak delikatny pomruk węgierskiego silniczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 13:55 Owszem. Przydałyby się otwierane okna w MAN-ach z Niemiec. Ale wymiana tapicerki też jest potrzebna, bo często stara tapicerka jest porozrywana lub mocno wytarta. Mam nadzieję, że MPK pomyśli o wymianie okien na otwierane, bo inaczej latem w autobusach będzie bardzo duszno i śmierdząco, bo pasażerowie będą się pocić, a jak wiadomo pot nie pachnie lawendą :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.05, 14:33 Po przeczytaniu Twojego listu awansowałem na proroka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 18:07 Brak pieniędzy na nowe autobusy? To MPK otwiera muzeum techniki bo z komunikacją miejską to nie ma nic wspólnego. Słyszałem że będziemy mieć nową atrakcje prawie nowe 35letnie autobusy z ROSJI i Tramwaje 55letnie z MEKSYKU zamiast kierowców mamy kustoszy muzealnych sprawdzających bilety do skansenu tylko proponuje wysłać kierowcokustoszy na szkolenie „ klient twój pan a nie intruz”. A jeśli chcecie dojechać miło szybko zalecam ROWER a mpk będzie kolejną atrakcją po Jasnej Górze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "fan" Re: MPK kupuje autobusy IP: *.localdomain / 83.16.16.* 05.05.05, 18:26 dajcie juz spokuj z tym czlowiekiem jemu juz nic nie pomoze a takimi metpodami nie uzdrowi MPK, a juz sie zygac chce jak lysze o tym czlowieku i jego pomyslach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 05.05.05, 18:48 Gdyby te prawie 3 lata temu pod naciskiem lobby MPK nie zrezygnowano z wprowadzenia w Czestochowie konkurencji na rynku komunikacyjnym pewnie dzisaj nie mieli bysmy problemów w rodzju czy kupujemy autobusy majace lat 10 czy moze jednak 15 bo tansze. Rozumiem miasto niema pieniedzy na zakup nowego taboru chocby nawet nie konieczne MAN - ów ale nawet Ikarusów( nawiasem mówiąc to przegubowe 280 sprawdzaa sie bardzo na naszych drogach w w sytuacji naszego dociazenia ale to juz inna sprawa). Niestety tak jak wszyscy monopolisci tak i nasze MPK nie liczy sie z kosztami nie zastanawa sie na sensownoscia zakupów ani nie liczy kosztów własnych. Do tego jest w stanie zmusić jedynie konkurencja a tej niema. O kosztach i cenach usług MPK najlepiej swiadczy fakt iz markety czyli Auchan i TESCO zrezygnowały z usług MPK wybierajac prywatna firme. Rozumiem ze nowy tabor (jakikolwiek) nie jest tani i w obecnej sytuacji nie kazde miasto stac na takie zakupy - tylko w takim razie czemu zrezygnowano z rozwiazania które dawało moznosc pojaiwenia sie na ulicach Cz - wy nowoczesnego taboru który nie kosztwał by miasto nic. A pomysłem tym była propozycja wprowadzena konkurencji na rynku przewozowym a MPK miało zostac jednym z kilku przewozników (co prawda z pozycja dominujaca ale zawsze jednym z kilku). Przewoznicy mieli zajmowac sie przewozami natomast cała reszta miała byc rola odpowedniego wydzłu w strukturze UM. Oczywiscie przewoznik chcac wejsc na rynek musał by miec własny tabor taki jaki oreslałby przetrg. Niestety pomysł upadł wiec teraz nasze drogie MPK chwali sie zakupem 12 czy 13 letnich autobusów i niestety to jest problem bo gdyby nie zrezygnowano z konkurencji moze zakup leciwego sprzetu nie byłby konieczny. No ale wybrano monopol wiec trzeba sie cieszyc ze jest to co jest iz e nie jest gorzej bo przecierz mogł by to byc sprzet nie 12 cz 20 letni - prawda - tez jak pokazuje tabor firmy BIESY gdzie takie autobusy funkcjonuja jest on w lepszym stanie (przynjmniej wizualnie) niz nasze IKARUSY czy JELCZE co nieznaczy ze zakup takiego taboru to rzecz normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: MPK kupuje autobusy IP: *.ztpnet.pl 05.05.05, 20:30 W Zielonej Górze od zeszłego roku są takie same używane przegubowe Man-y z Niemiec. Z tym ,że u nas są całe "w reklamie". Ale nie są złe,napewno lepsze od okropnych Ikarusów Oto parę fotek z mojego miasta ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=39433 ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=19447 ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=10339 ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=10334pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: MPK kupuje autobusy 05.05.05, 21:43 Te Many nie sa takie złe patrzac na rozlatujace sie Jelcze i Ikarusy... To jest tragedia remontowac te komunistyczne złomy. MPK zrobiło dobrze - mamy w sumie kilkanaście niezłych Manów, które te 5-8 lat przejeżdźa spokojnie. Jedyne co to proponuję zmienic wyświetlacze - przeprogramowac, bo bardzo jest ich brak... Głupio wyglada czarny wyswietlacz a na jego tle mała, brzydka tabliczka z napisem np. 20... Pamiętajcie, ze nie mozemy mieć od razu całego nowego taboru... P.s. Wie ktoś ile dalismy za takiego mana krótkiego lub długiego i ile kosztuje dla porównania nowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonogórzanin Re: MPK kupuje autobusy IP: *.ztpnet.pl 05.05.05, 21:52 U nas prasa podała ,że te używańce kosztowały po 100 tys pln każdy. Nowy przegubowy Man kosztuje ok.1,0 -1,2 mln pln. A więc może jednak warto. I jeszcze to zdjęcie co nie wyszło. POZDRO ams1.lo3.wroc.pl/~tomek/current/index.php?s=14&nr=10334 Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: MPK kupuje autobusy 05.05.05, 22:00 Skoro jest taki cennik jak podajesz to nie widze sensu dalszej dyskusji o tym czy sie opłacało czy nie. Oczywiście, ze tak... za jeden nowy mamy co najmniej 10 - 11 uzywanych. Jakby zamienic te 50 pare jelczy na przynajmniej 40 uzywanych manów, to od razu tabor by zyskał na jakości, a także miasta nie szpeciłyby złomy typu jelcz , stary ikarus. Co do róznego taboru, to chyba nikt nie pomyslał o jednym. nie mozna sie uzależniac od jednego dostawcy autobusów, bo będzie dyktował swoje ceny części zamiennych... To tak jak z gazem czy ropą... Nasz tabor powinny stanowić Many, Solarisy oraz obecne nowego typu Ikarusy... Dla mnie dobre posunięcie - tylko pamietajmy - kupujmy autobusy w jak najlepszym stanie... Odpowiedz Link Zgłoś
kierowca_mpk MPK kupiło autobusy 05.05.05, 22:28 Z tego co mi się obiło o uszy... przeguby kosztowały mniej niż krótkie MAN-y. Jeśli to prawda to ostatni zakup był naprawdę bardzo opłacalny. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: MPK kupiło autobusy 05.05.05, 22:43 To ile w takim razie kosztowały many krótkie?? Tyle powinniśmy wiedzieć w końcu to przedsiebiorstwo użyteczności publicznej i mamy do tego prawo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupiło autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:09 MPK powinno w najbliższym czasie podać koszty całej transakcji. Oczywiście, że kupno używańcy bardziej się opłaca niż remonty Jelczy lub starych Ikarusów. Ktoś napisał, że kierowcy narzekają na krótkie MAN-y z Niemiec, bo się psują. Mogę się założyć o każde pieniądze, że nie psują się tak często jak Jelcze, czy Ikary, tylko na nie kierowcy już nie zwracają po prostu uwagi. Kupując używane wozy można znacznie odnowić tabor. A jeśli komuś się to nie podoba, to niech zafunduje nowy tabor. XKX nie pisz już o innym przewoźniku, bo już troszeczkę z tym nudzisz :P Zgadzam się z Tobą, ale nie zależy to od nas. A propos, drogi ulissesie, wyświetlacze działają już w wszystkich krótkich MAN-ach zza zachodniej granicy. W przegubach zapewne na początku będą dechy, ale mam nadzieję, że nie na długo. Pozdro for all. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupiło autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 07:35 Cha, cha. Tylko, że na ich wyświetlaczach są napisy. Jeśli znów będzie problem ze sterownikami, to one będą wciąż jeździć z tym Lampionbahnem itd. Tak mi się wydaje, bo jak "Biesy" oszczędzały na sterownikach jednego przegubowego MAN-a (notabene również z Aachen, jak krótkie z MPK), to wciąż jeździ z "Z" na wyświetlaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 07:33 MPK nie posiada 50 jelczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 07:32 Przyjmij kondolencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 07:30 Ty jak coś ostatnio napiszesz, to - jak zwykle: nic dodać, nic ująć. I jak zwykle bez odzewu, bo nikt tu nie kuma, o co chodzi. Stajemy się zaściankiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:19 REALISTA DAJ ZNAC POSTAWIE CI PIWO!!! OD DZIŚ JESTEŚ MOIM KOLEGĄ :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:08 Mysle ze zakup uzywanych przegubow byl oplacalny, natomiast zastanawia mnie czy nie bardziej oplacaloby sie kupic 2 krotkie many i naprawic te 4 niskopodlogowe ikarusy ktore od dawna stoja w zajezdni? A tak wogole to mpk ma zamiar je naprawic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 05.05.05, 23:12 Moze sie okazac ze sie ich po prostu nie opłaca naprawiac skoro za smieszna kase mozna kupic MAN - y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:14 Co do tych niskich Ikarusów to ja nie wiem w ogóle co z nimi. Przechodziłem dzisiaj znowu koło zajezdni. 3 stoją przy ogrodzeniu bez tablic rejestracyjnych: 75, 76 i 80, nie wiem co z czwartym - 84. Mam nadzieję, że MPK je wyremontuje, bo są to niskopodłogowce i na prawdę są trochę warte. 84 stoi już na zajezdni od ok. 2 lat. Wie ktoś może co się z nim dzieje? I co MPK planuje zrobić z innymi trzema popsutymi Ikarusami? Szkoda mi ich :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:39 czy przypadkiem zamiast 80 nie chodzi o 81? nr 80 calkiem niedawno widzialem na ulicach miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 23:56 No raczej 81, właśnie nie pamiętałem czy to był 80, czy 81, ale sobie przypomniałem już po wystawieniu komentarza, że 80 niedawno widziałem na mieście. Ba widziałem go dzisiaj. Zjeżdżał chyba z linii, bo nie miał nic na wyświetlaczu i jechał pusty. Mam nadzieję, że je wszystkie czym prędzej przywrócą do życia. To w końcu 4 wozy niskopodłogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 11:47 To jednak jest #80. Odpowiedz Link Zgłoś
ulisses_czwa Re: MPK kupuje autobusy 11.05.05, 17:33 Kiedy wyjada nowe przeguby na ulice?? Ciagle wypatruje :) Poza tym w tych ściagnietych manach - nie wszystkich - wciąż nie działaja wyswietlacze - np. jest z przodu,a z boku swieci sie pasek... Ktos napisał, że nie mamy 50 jelczy... to prawda - mamy około 47 :) Tej jelcze od razu na złom - dziś jechałem linia 34 - takim cos w rodzaju pks'u - kompletna klapa... Dwoje drzwi - z tyłu i przodu, kabina kierowcy jak po zacietych walkach, wąziutkie przejscie wewnatrz i siedzenia autokarowe :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 12:56 Oj tatuś, te autobusy to zupełnie inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 07:40 Skąd wiesz, że "na prawdę są trochę warte". Producent jest od kilku lat w likwidacji - ceny części astronomiczne, awaryjność dąży do nieskończoności, a wartość tego czegoś jako autobusu znikoma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 06.05.05, 16:11 Ano co racja to racja czasem bardziej sie opaca zezłomowac niz reperowac zwłaszcza jesli kłopot ze zdobyciem czesci albo ich koszt jest astronomiczny - w takiej sytuacji biorac pod uwage ze u nas autobus 7 letni jest tak samo zuzyty ( z uwagi na warunki eksploatacji w naszych Polskich warunkach) jak Niemieckie 10 i wiecej letnie autobusy - bardziej moze byc opłacalne zakupienie nowych / starych pojazdów w Niemczech niz remotowanie za niewiele mniejsze pieniadze Ikarusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 07:38 Wybacz, ale Twoja wypowiedź nie ma sensu. Po pierwsze, w tym mieście na gwałt potrzeba przegubowców i to jak najwięcej. Nie przepadam za niskopodłogowcami, a zwłaszcza za manami, ale brak niskiej podłogi na liniach typu 12, 24 czy 27 jest coraz bardziej odczuwalny (choć niekoniecznie to się zmieni, musiałaby najpierw bomba w MPK wybuchnąć). Po drugie Ikarusy 412 to czołgi kultowe, ale nadają się jako mikrobusy ze swoją ilością miejsc stojących. No i po trzecie - ktoś tu pisał, że przeguby wyszły taniej, więc dlaczego krótkie? Odpowiedz Link Zgłoś
kierowca_mpk Re: MPK kupuje autobusy 06.05.05, 09:42 Gość portalu: lunch napisał(a): > Wybacz, ale Twoja wypowiedź nie ma sensu. Po pierwsze, w tym mieście na gwałt > potrzeba przegubowców i to jak najwięcej. Takich? www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=62489 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 10:46 Lunch. Ja również dużo bardziej wolę przeguby. Ale te Ikarusy 412 są z 1997 roku, więc muszą mieć jakąś wartość i ich remont jest konieczny. Na pewno jest większy sens wyremontować te Ikary, niż stare Jelcze i Ikarusy 280. Dziwi mnie twoja niechęć do MAN-ów. Może według Ciebie lepsze by były odkurzacze, albo gnioty. MAN od zawsze był "przodującym" producentem autobusów. Ja tam lubię MAN- y i dla mnie mogliby większość Ikarów 280 wymienić na takie używańce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 06.05.05, 11:54 A skad wiesz ze to sie opłaci? Jezeli producent jest w likwidacji to moze sie okazac ze zdobycie czesci graniczy z cudem a jesli nawet to ich koszt bedzie gigantyczny. Po drugie niewiemy co jest uszkodzone i ile wyszedłby przypuszczaly koszt naprawy biorac pod uwage to co napisałem wczesniej. Jesli wiec wezmimy pod uwage te 2 rzeczy moze sie okazac ze koszt naprawy jednego autobusu wyszedłby w okolicach np. 60 czy 70% zakupu takiego MAN - a z odzysku który jak tu wszyscy twierdza jest napewno nowoczesniejszym i lepszym autobusem niz IKARUS i dodatkowo jest przegubowy. Czyli naprawde ja sadze ze akurat w tym przypadku MPK wie co robi i po dokonaniu kosztorysu ewentualnego kosztu remontu Ikarusów po prostu doszło do wniosku ze nie opaci sie remontowac bo to rzecz nieopłacalna i lepiej te pieniadze zainwestowac w zakup uzywanego ale sprawnego sprzetu w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.05.05, 13:46 Fakt - przyznam, że odkurzacze bardzo lubię. Wprawdzie na zasadzie najmniejszego zła, ale jednak. Dlaczego? Wiele razy było już o tym pisane. Bo MAN to idealny pojazd na warunki zachodnie - będąc w Niemczech w roku 1992 (gdy zaczęto je produkować) nieomal się w nich zakochałem. Ale nasza specyfika w ogóle nie pozwala na wykorzystanie takich pojazdów - nie mają ani otwieranych okien, ani miejsc stojących. Żeby wysiąść z takiego MAN-a, trzeba wyprosić 20 innych osób. Latem w środku jest natomiast tak cholernie duszno i gorąco, że ludzie po prostu mdleją. Warszawiacy już się zresztą nauczyli, że jak jest ciepło, to niskopodłogowy lepiej przepuścić. Ikarusy na niektórych liniach (np. 171) są odbierane jako zbawienie i nie jest to mój chory wymysł. W Częstochowie do tej pory uniknęliśmy takich sytuacji np. na 24. Zdaję sobie jednak sprawę, że niskopodłogowców na tej linii brakuje. One jedynie nie mogą dominować. Tyle, że zdaniem naszego MPK wysłanie na trasę Jelcza M11 na kurs oznaczony "D" (na który może oczekiwać osoba na wózku inwalidzkim) nie jest niczym niewłaściwym (mam maila, w którym bronią takiego postępowania). Komentarz jest zbyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateuszek Re: MPK kupuje autobusy IP: 80.50.253.* 06.05.05, 16:09 fajnie ze je kupili mogli by ich jeszcze wiecej kupic. nie narzekajcie na te okna! Jak by ich jeszcze więcej kupili to na niektórych liniach dobrym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie rozkładu co 10 minutowego. wtedy byscie nie narzekali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 08:15 Głupoty wypisujesz. Totalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateuszek Re: MPK kupuje autobusy IP: 80.50.253.* 06.05.05, 16:09 fajnie ze je kupili mogli by ich jeszcze wiecej kupic. nie narzekajcie na te okna! Jak by ich jeszcze więcej kupili to na niektórych liniach dobrym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie rozkładu co 10 minutowego. wtedy byscie nie narzekali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 17:03 W sumie to macie rację z tymi Ikarusami 412. Ale jak je skasują to będzie ich z pewnością szkoda, ale tak to już jest. Mam nadzieję, że MPK kupi jeszcze niskie przeguby z Niemiec. Mam również nadzieję, że jak MPK dostanie kasę z Unii Europejskiej, to nie będzie za nią bez sensu kupować krótkich autobusów, których jest w częstochowie multum, tylko kupi przynajmniej 10 nowych przegubowców. Porządne przeguby są bardzo potrzebne na wielu wielu liniach (nie tylko 12 i 24), m. in. 11, 16, 17, 25, 26, 27, 52, 58(bis), 62, 67, 68. Oczywiście jeśliby był w Częstochowie jeszcze jakiś inny przewoźnik, to nowe niskie przeguby byłyby w mieście jużod dawna, ale póki co nie ma co liczyć na innych przewoźników. Mówi się trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 06.05.05, 18:14 A to juz zalezy od tego w jakim naprawde stanie sa te np. 10 letnie wozy z Niemiec. bo jesli za te same pieniadze mozna kupic powiedzmy 12 nowych wozów i np 40 uzywanych które popracuja te 10 lat to moze zakup nwego taboru nie jest do konca oplacalny. To tylko taka moja uwaga nie uperam sie przy niej zwłaszcza ze poza przegubowcami w MPK przydały by sie tez ze 3 - 4 midi busy np. niezbede w przypadku jesli by sie chcało uruchomic linie nocne - które bardzo by sie w naszym miescie przydały czy linie biegnace np prze dzielnice domków jednorodzinnych taka jak grabówka kolonia z waskimi uliczkami o ciasnych zakretach gdzie sprzet normalno gabarytowy sobie nie poradzi. Ale moze nieco zboczyłem z tematu. Tak czy owak napewno jest konieczna wymiana taboru i to nie tylko na nisko podłogowy ale i klasyczny za to o duzej pojemnosci cos jak IKARUSY 280 które pomimo wielu wad miały zasadnicza zalete jaka była pojemnosc co w godzinach szczytu nie jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 18:35 Owszem. Wymiana taboru jest konieczna. Midibusy takie jak np. Neoplan N4009, N4010, czy N4011 można chyba kupić również z Niemiec, lub zakupić nowe, takie jak Solaris Urbino 10. Linie nocne na prawdę by się w Częstochowie przydały. Ale wydaje mi się, że zakup używanych Ikarusów 280 nie ma większego sensu. Jak wiadomo taki autobus można kupić, np. z Krakowa. Są pojemne, ale są już wiekowe i ich żywotność będzie bardzo mała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 23:42 Strona na której można obejrzeć zdjęcia wszystkich autobusów poprzedniego właściciela naszych NG272. Jeszcze jest 8 przegubów, które niedługo pójdą w odstawkę. Może MPK by się zainteresowało !!!! www.stadtbus2.de/magazin/jenah/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 06.05.05, 23:53 No tak na moje skromne wymagane to cała ta lista by sie przydała w naszym miescie bez wyjatku dal krótkich tak Mercedesów jak i Man - ów znalazło by sie zastosowanie w naszym miescie. Ale to mazenia bo na tej lisce sa roczne MAN - y i ich koszt napewno jest spory. A co do zakupów to jestem za nieiwem tylko czy sa pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 10:40 NG272 jeszcze mogę zboleć. Mercedesy O405 też są całkiem całkiem. Ale broń nas Boże przed MAN-ami trzeciej generacji! Jeździłem tym trochę i jest to najgorszy autobus, jaki człowiek wyprodukował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ya Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 18:07 wyżej ktoś wspominał ze w zajezdni MPK stoją 4 nieużywane ikarusy niskopokładowe. Jaki to jest model i jeśli są popsute to czemu nie zostały naprawione? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 11.05.05, 18:22 najprawdopodobniej dlatego ze to sie nieopłaca bo koszt naprawy zbliżył by sie do np. 60% kosztów zakupu przechodzonego autobusu z Niemiec. Wez pod uwage (było zreszta juz o tym na forum) ze Ikarus w zasadzi istniej juz na pół gwzdka firma jest w upadłości wiec z czesciami sa pewne problemy a i ich cena jest spora. Tak wiec to wszystko nie jest takie proste jakby sie na pozór wydawłało MPK mimi iz jest monopolista ma dosc ogrniczone mozliwosci finansowe w związku z czym czasem i tu tez jest konieczny wybór: albo wyreperujmy IKARUSY i kupimy np. tylko dwa przegubowce albo ich nie wyreperujemy i kupimy cztery bo na jedno i drugi kasy nie starcza. Zreszta powstaje pytanie czy sie to oplaca w sytuacji kiedy koszt naprawy np zbliżyłby sie do powiedzmy 50 czy 60% wartosci całego pojazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 06.05.05, 23:48 Nie zrozumiałeś mnie chodzi mi o sprzet tego typu jak Ikarus 280 czyli takich gabarytów o duzej ilości miejsc stojących moze byc nawet wysoko podłogowy. Nie uwazam Ikarusa 280 za cudo techniki po prostu oddaje mu to ze dobze sie sprawdził w polskich warunkach jko przegubowy pojemny autobus. I cos podobnego by sie przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 00:19 Acha. No w sumie to się domyśliłem później, że nie chodziło Ci o zakup Ikarusów 280, ale przegubowego sprzętu wysokopodłogowego już się praktycznie nie produkuje, więc o nowych nie ma co mówić. Zawsze można kupić z Niemiec MAN-y SG 242 lub coś pochodnego, ale nie ma to większego sensu, bo taki sprzęt ma troje drzwi i, i tak nie jest tak pojemny jak stary, poczciwy Ikar 280. W takim wypadku dla odmłodzenia taboru można jedynie kupować takie autobusy jak ostatnio kupiło MPK. O ich stanie technicznym dowiemy się jak wyjadą na miasto. A autobusy, które uważałem, że zostaną niebawem wystawione na sprzedaż w Jenie, to oczywiście MAN-y NG272 od #306 do #313. Jak dla mnie MPK mogłoby nawet kupić je wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 10:50 Najlepszy moim zdaniem autobus, jaki kiedykolwiek wyprodukowano to Ikarus 435. Można by je kupić, ale to byłby krok wstecz. Zresztą producent w likwidacji - części brak, jakość blachy już nie ta, co kiedyś (widać to po dziadostwie na ikarusach 160-176, zwłaszcza w porównaniu z niezniszczalnymi 357-359). No i ikarusy serii 400 zawsze były psujne... Co do MAN-ów SG2x2 - rzeczywiście taki zakup to bezsens. Mają te same wady, co NG2x2, a nie mają niskiej podłogi. Sama wysoka podłoga nie daje jeszcze odpowiedniej pojemności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 07.05.05, 09:33 Jak oglądałem na zdieciu i bodajrze w Kołobrzegu - Solarisy Urbino 10 to dochodze do wniosku ze nazwanie tego autobusu Midi Busem jest nieco przesadzone jest to po prostu nieco mniejszy autobus niz te co fuencjonuja u na w tej chwili natomiast jako midi busy widzał bym w u nas cos w stylu Autosana A0808MN z miejscami siedzące - 16 /stojące - 30 co na linie nocna czy na rejony typu Grabówka kolonia czy nawet na rózne dziwne trasy a'la Linia 35 wystarczy w zupełności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:51 No autosan to niebardzo, bo w Częstochowskim MPK nie było nigdy busów tego producenta, ale ja bym proponował Jelcza M101I, MAN-a NM223 lub jeśli nie Urbino 10 to Solarisa Urbino 9. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 07.05.05, 12:59 Nie proponawałem Autosana choc w wielu miastach np. w Krakowie fiunkcjonuja i sa chwalone podbnie jak jest to popularna arka w PKS -ie. Napisałem tego typu po prostu Urbino 10 wydawał mi sie troche przydurzy jak na line nocna czy na dzielnice domków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 07.05.05, 13:16 Solaris urbino 9 czy MAN-a NM223 to tez tak na styk mimo wszystko wydaje mi sie ze jak na takie line to ciagle nieco przyduzy sprzet jeszcze w dzien to moze i owszem ale na line nocna moze byc za duzy podobnie niewiem jak w przypadku takiego midi busa z promieniem skretu i czy poradzilby sobie w waskich uliczkach osiedlowych. Tu obawiam sie trzeba by nawet nie midi a takiego wiekszego mikro busa ktory wszedzie wjedzie. Ja tu widzałbym bym coś typu np. JELCZ - a M081MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 10:54 Solarisów Urbino 9 się nie produkuje, MAN NMxx3 powiedzmy (choć niewiele mniejszy), a Jelcz M101I to duży autobus. Chyba nie skumałeś, o co xkx chodzi. Powtarzam: Jelcz M081 lub Autosan H6/H7. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 10:53 Autosany A0808MN wyprodukowano w ilości... jednego egzemplarza, po czym Polskie Autobusy postanowiły, że produkcja autobusów miejskich skupi się w Jelczu, a w Sanoku poprzestaną na turystycznych. Natomiast do potrzeb o których mówicie wystarczyłyby Autosany H6 (lub ewentualnie H7) albo Jelcze M081. Tylko problem robi się, gdy zamierza takim czymś pojechać więcej niż te 30 osób - znam ten ból z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 08:17 I niskopodłogowy przegub nigdy ich nie zastąpi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamos86 Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 07:03 to czy ktos mi powie kiedy sie moga pojawic na liniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 07:05 Pierwszy z nich - #365 powinien się pojawić na linii w przyszłym tygodniu. Ale to nic pewnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateuszek Re: MPK kupuje autobusy IP: 80.50.253.* 07.05.05, 16:18 wczoraj jak jechalem autobusem do domu to słyszałem jak kierowcy gadali o tych autobusach mówili że się je bardzo dobrze prowadzi i ze są ciche. sam takim jechałem w niemczech w München nie są głośne ale to nowsze modele są troche głośniejsze. słyszałem tez ze wczoraj był jakiś przegubowy niskopodłogowy mercedes ale tez uzywany i ze go jakas delegacja oglądała. A i dopowiem się nieco tych nowszych ikarusów w ikarusach podobno są wszystkie części od mana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateuszek Re: MPK kupuje autobusy IP: 80.50.253.* 07.05.05, 16:18 wczoraj jak jechalem autobusem do domu to słyszałem jak kierowcy gadali o tych autobusach mówili że się je bardzo dobrze prowadzi i ze są ciche. sam takim jechałem w niemczech w München nie są głośne ale to nowsze modele są troche głośniejsze. słyszałem tez ze wczoraj był jakiś przegubowy niskopodłogowy mercedes ale tez uzywany i ze go jakas delegacja oglądała. A i dopowiem się nieco tych nowszych ikarusów w ikarusach podobno są wszystkie części od mana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateuszek Re: MPK kupuje autobusy IP: 80.50.253.* 07.05.05, 16:18 ale co do kupna uzywanych ikarusów to jestem zdecydowanie przeciw! te autobusy to przezytek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 07.05.05, 18:34 Jesli faktyczne w tych Ikarusach czesci byy by Man - owskie to moze była by dla nich jakas nadzieja ale to tez zalezy ile to bedzie kosztowało bo czesci moga byc drogie. Co do zakupu uzywanych Ikarusów 280 to tez jestem przeciwny - natomiast jestem zdania ze potrzebne jest cos co je zastapi bo MAN - y z Niemiec maja zalete ze sa nikopodlogowe ale wade ze jak to w przypadku tego typu autobusów bywa nie sa zbyt pojemne bo nie maja w zasadzie miejsc stojacych. Niestety na tłumy Ikarusy 280 sa niezastapione i bardzo przydało by sie cos co mogło by je zastapic i było zarazem równie pojemne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 11:03 Zależy co rozumiemy przez "części". Silnik to one rzeczywiście miały chyba MAN, tyle, że zrobiony na Węgrzech (RABA-MAN). A zastąpienie Ikarusów 280 jest po prostu nierealne. Choć dość pojemnym taborem są Jelcze M181 (a jeszcze bardziej byłyby - jeśli wierzyć ulotkom producenta - M185, tylko ta wspaniała fabryka od siedmiu lat nie jest w stanie wystartować z produkcją). Szczególnie w wersji posiadanej przez MPK Kraków "odkurzacz" to dość pojemny autobus. Natomiast nie ustępuje mu, a wręcz przeciwnie, Solaris Urbino 18. W dodatku jest nowoczesny, fachowo wykonany i... polski. I to jest przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:00 Myślę tak samo, ale odkurzacze to większe gnioty i jest w nich dość ciasno. Poza tym MPK nie ma w swoim taborze żadnych Jelczy nowszej generacji, a tabor powinien być dosyć ujednolicony. Natomiast Solarisy Urbino 18 byłyby dla Częstochowy fantastyczne. MPK posiada Solarisy, więc nie pojawiłby się nowy producent. Słyszałem, że jeśli MPK dostanie dotację z Unii chce w tym roku kupić ok. 10 autobusów 12-metrowych. Według mnie zamiast trwonić pieniądze na autobusy krótkie, których MPK ma o ile się nie mylę 95, powinno się zakupić przeguby, których MPK ma ... zdecydowanie za mało i Solaris Urbino 18 byłby strzałem w dziesiątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.05.05, 07:24 Prawie całkowicie się z Tobą zgadzam. Ale odkurzacz - choć tandeta - to jednak coś więcej niż większy gniot. Masa miejsca w przegubie, w przodzie (jak wspominałem - zwłaszcza w krakowskich) i otwierane okna. Ale też obstaję przy solarisach, tylko są drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:36 Fakt drogie to one są. Ale Solaris to zawsze Solaris i trzeba za niego zapłacić. Ale miejmy nadzieję, że MPK kupi jakiekolwiek nowe przeguby jak dostanie kasę z Unii. Czy będzie to Solaris, czy Jelcz to w sumie nie jest takie ważne. Aczkolwiek zakup Solarisów byłby sensowniejszy. Będą z pewnością dłużej służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XKX Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 09.05.05, 20:54 Fakt niepodwazalny wyglada idealnie i faktyczne byłby to sprzet na pozomie. Zastanawiam sie tez czy nasze MPK zdecyduje sie a własciwie zauwazy koniecznośc utworzena komunikacji nocnej czy puszczenai jakiejs lini przez dzielnice o zabudowie jednorodzinnej. Tak np. 29 miast dublowac niepotrzbnie na długim odcinku 32 mogło by byc doskonala linai która spena ten postulat tylko no własnie tylko brak taboru czyli wniosek jest prosty prócz autobusów tzw. krótkich i przegubowców MPK powinno kupic za 3 autobusy MAX 30 - 35 ,iejscowe własne na takie linie. Przecierz juz dzisaj linia 35 czy 36 obsługiwana prze znp. Solarisa czy MAN - a kłóci sie ze zdrowym rozsadkiem bo te autobusy sa w 2/3 puste. Natomast autobis 30 miejscowy byłby w sam raz. Miejmy nadziej ze do tego wniosku MPK tez dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 11:13 Świeczka to też przeżytek, ale jak nam kiedyś prądu braknie... Jeszcze za komuny często wyłączali nam prąd w blokach i nikomu to jakoś szczególnie nie przeszkadzało. A dziś? Telefony na prąd, domofony, komputery sterujące nieomal wszystkim. Ludzkość nie zdaje sobie sprawy, jak się uzależniła od wynalazków. I ciarki mnie przechodzą, jak pomyślę, co mam pod maską w samochodzie. Kiedyś o bezpieczeństwie decydowałem sam. Teraz robi to komputer, który może się na przykład... zawiesić. No ale dość katastrofizmu. W każdym razie Ikarusy 280 są przestarzałe, ale niezastąpione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:18 i co z tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: MPK kupuje autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:02 jakbyś przeczytał wszystkie komentaże to byś wiedział...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 22:21 Powiem wam jedno. Takich pojemnych autobusów jak Ikarus 280 już się od dawna nie produkuje. Możemy odnowić tabor przegubowy tylko przez kupno wozów z Niemiec, lub kupując nowe przegubowce. Jestem też na 100% pewny, że Ikarus 280 (283) był najpojemniejszym autobusem w historii komunikacji i takiego jak on już nie będzie. Teraz produkuje się głównie niskopodłogowce, mające dużo miejsc siedzących. Natomiast miejsc stojących jest jak na lekarstwo. Ale to się już nie zmieni. Uważam, że MPK powinno remontować Ikary i dbać o nie, a na pewno jeszcze posłużą, nie rezygnując oczywiście z kupna przegubów z zachodu. Komunikacja miejska na pomorzu w dużej części opiera się na wozach "z odzysku" i nikt nie narzeka. Myślę, że jest to dobre rozwiązanie i powinno je stosować częstochowskie MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 07.05.05, 23:38 No ten przegubowy Ikarus z tzw nowych Ikarusów chyba 435 o ile sie nie myle tez była całkiem całkiem jesli chodzi o pojemnośc. Choc napewno do 280 mu nieco brakuje. Zreszta moje zdanie jest takie ze powinno sie kupic jak najwiecej autobusów nowego typu nikopodłogowego tak aby zwiekszyc czestotliwosc kursowania. Natomast 280 zachowac jko pojazdy typowo szczytowe majace za zadanie rozładowac nagle wzrosła ilosc ludzi(np linie typu 11,13 we wtorki i piatki) natomast w normalnym okresie nie sa one niezbedna bo niema tak gogantycznego tłoku i normalne przeguby sobie poradza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 00:30 W pełni się z Tobą zgadzam. Więc niech MPK kupuje przeguby z Niemiec, i to jak najwięcej. Kasa na pewno się znajdzie. Ja bym proponował jednego Ikarusa wyremontować i zostawić jako historyczny. Na przykład #288, bo on jest z MPK najstarszy, choć został odbudowany w 1991 roku, ale liczy się, że jest z 1982 roku. Zostałby odmalowany na barwy, jakie nosił na samym początku. Oczywiście MPK musi również wyremontować rozbity wagon Konstal N, który stoi zapakowany w folię na zajezdni. Myślę, że pieniądze z Unii MPK dostanie i je jakoś sensownie wykorzysta. Jak już wspomniałem remont N-ki, Ikarów 412 i rzecz jasna jakieś również sensowne zakupy. Czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 08.05.05, 08:08 Wiele miast z tego co słyszłaem postepuje podobnie zreszta dlaczego MAN tworzsy autobusy w takim a nie innym kształcie - bo na takie jest zapotrzebowanie - na zachodzi juz od dawna jak juz ktos pisał jezdzi sie głównie na siedzaco i pojecie tłoku w autobusie jest rzecza nie znana. Wiec czy to bedzie sprzet nisko czy wysoko podłogowy a'la MAN który jezdzi w BIESA - ch to zawsze jest on duzo mniej pojemny niz IKARUSY 280 które po prostu były produktami swoich czasów. A to ze tak sie sprawdziły to raczej powód nie do dumy a do zastanowienia sie nad tym jak bardzo nasze standarty komunikacyjne odbiegaja od tego co na zachodzie jest norma. Ciekawi mnie tylko jedno jak długo zachdni sprzet wytrzyma Polskie standarty uzytkowania, stan Polskich dróg itd. Bo to co sie u nas dzieje tego projektanci w najgorszych snach nie przewidzeli. To taka dygresja. I mam nadzieje ze w koncu ktos z władza mista sie zastanowi i zaczne licyc ze monopol MPK niestety kosztuje bo na zakup nawet uzywanego sprzetu MPK musi wyłożyc kase z własnej kiesy czyli posrednio z miejskiej natomiast jak wskazuje przykład niektórych innych miast wprowadzenie konkurencji umozliwia odmłodzenie taboru bez kosztów ze strony miasta. Ale to juz inna bajka moze bezposrednio tez nie zwiazana z tematem. roblem w tym ze rekonstrukacja N -ki pochłonie spore pieniadze a tu sypie sie wszystko np. słupy trakcyjne nase tramwaje w swojej wiekszosci juz osiagneły wiek hymm zawansowany. I tu tez niema kasy na zakup nawet uzywanych z zachodu ze o nowoczesnych nawet nie wspomne bo wydatek astronomiczny - ba problemy sa nawet z remontami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateuszek Re: MPK kupuje autobusy IP: 80.50.253.* 08.05.05, 12:58 załóżmy własną komunikację która będzie się opierała głuwnie na niskopodłogowacach z niemiec. rzeczą janą by było aby mpk się zjednoczyło z inną firmą wtedy było by łatwiej :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: MPK kupuje autobusy IP: *.org / *.cn.com.pl 08.05.05, 14:20 Jesli by zrealizowano to to projektowano MPK nie było by monopolista a firma zmuszona do konkurencji a po miescie najprawdopodobnie jezdzily by nie 12 czy 13 letnie na nowe autobusy. Niestety nie dosżło do tego wiec mam to co mamy i trzeba sie cieszyc ze przynajmniej jest to co jest. Załozenie własnej komunikacji to chyba dowcip. A niestety faktem jest ze tabor niemiecki mimo swojego wieku jasr =t mniej zniszczony i zuzyty niz nasze czesto duzo mlodsze autobusy. No ale tam sa np. drogi po których sie jezdzi a nie rozwala zawieszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: MPK kupuje autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.05.05, 11:17 Zależy w jakim sensie najstarszy, bo z 1982 roku to niewiele w nim zostało. W efekcie to jest dziwoląg - ni to nowe, ni historyczne. Ja wolałem zostawić 358, bo to cudowna seria (1991) i miał jeszcze niedawno oryginalny lakier. Ale MPK się wypięło i zrobiło go na szaro. To znaczy - zielono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:52 No niestety 358 stracił oryginalny lakier. Jeszcze 22 grudnia był czerwony (zdjęcie na TWB), a już w Wigilię widziałem go zielonego, ale jeszcze bez reklamy. Fakt jest faktem, że historyczny tabor byłby fajną rzeczą i powinien w częstochowskim MPK takowy istnieć. Może ktoś o tym pomyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:12 a kiedy beda rozpatrzone te wnioski o dotacje?? Ja tam bym nie wybrzydzal czy nowe beda krotkie czy przegubowe oby tylko byly. Zgadzam sie ze nowe przeguby tez by sie przydaly ale na razie trzeba sie cieszyc z tego co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: MPK kupuje autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 20:20 Nie wiadomo kiedy będą rozpatrzone. Ale ważne żeby były rozpatrzone pozytywnie. A jeśli MPK chce usilnie kupić nowe krótkie wozy, to niech kupuje chociaż używane przeguby. Nawet jeśli niedaj Boże Częstochowa nie dostanie dotacji to MPK powinno kupić jeszcze kilka przegubowych używańców. Powinno ich być ogółem przynajmniej 10 sztuk, aby były trochę widoczne na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwatore Romano Ale się PODNIECACIE AUTOBUSAMI hahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:55 Ale się podniecacie tymi autobusami jakby to miały być wasze prywatne samochodziki osobowe.A ja to bym chciał żeby dzwi się otwierały głosowo i żeby na każdym przystanku sexowna lektorka mówiła na jakiej ulicy jesteśmy.Kierowca obowiązkowo złotą kierownice i pozłacane cyferblaty w zegarach deski rozdzielczej.Koniecznie czysty w białej koszuli z krawatem i OGOLONY bo ci co jeżdzą to w większości SMOTKI i OBDARTUSY.Takie mam życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: Ale się PODNIECACIE AUTOBUSAMI hahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:07 No fajnie fajnie. Ja też wolałbym jeździć własnym samochodem. Autobusami też jeżdżę sporadycznie. Ale wolę jak na przystanek pod moimi oknami, podjedzie jakiś cichy i porządny autobus, bo jeszcze kilka lat temu jak coś pojeżdżało to aż mi się szyby w oknach trzęsły i rozmawiać w domu nie było można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffff Re: Ale się PODNIECACIE AUTOBUSAMI hahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 18:08 wyżej ktoś wspominał ze w zajezdni MPK stoją 4 nieużywane ikarusy niskopokładowe. Jaki to jest model i jeśli są popsute to czemu nie zostały naprawione? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xkx Re: Ale się PODNIECACIE AUTOBUSAMI hahaha IP: *.org / *.cn.com.pl 11.05.05, 18:24 Patrz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=23301302&a=23789354 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Ale się PODNIECACIE AUTOBUSAMI hahaha IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 13:03 I liczysz, że jak przegubowy MAN będzie ruszał z przystanku, to się nie zatrzęsą? O czym Ty piszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyszek Re: Ale się PODNIECACIE AUTOBUSAMI hahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:01 Nie chodziło mi o to, że szyby się trzęsły jak ruszały, tylko jak stały na przystanku. Z resztą MAN-y są na pewno dużo cichsze od Ikarusów i Jelczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Ale się PODNIECACIE AUTOBUSAMI hahaha IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 07:12 A mi chodziło o to, że jak autobus z silnikiem MANa (zwłaszcza tak wielkim, jak 270-tka) rusza z przystanku na pierwszym biegu, to od hałasu kwiatki więdną. Wystarczy porównać odkurzacze z silnikiem MANa (M181M, np. Warszawa) z odkurzaczami z silnikiem Mercedesa (M181MB - Kraków). Gnioty też. O oryginalnych MAN-ach nie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś