Dodaj do ulubionych

!!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 17:30
Jeżeli jakiemuś Forumowiczowi wydaje się że płaci za dużo za prąd i licznik
kręci się za szybko a czujecie się oszukiwani to proponuję założyć PODLICZNIK .
Jeżeli posiadacie już licznik indukcyjny czyli taki z mechaniczną tarczą to
lepiej kupić sobie licznik innego typu z certyfikatem . Najlepiej cyfrowy żeby
było wiadomo że to licznik innej konstrukcji na który nie działają
" Niewidzialne siły zakładu energetycznego " . Nie narażacie się wtedy na
takie nieprzyjemności jakie doznały niektóre osoby piszące na tym forum .
Zwyczaj zakładania drugiego licznika praktykuje zakład energetyczny który
przypuszcza że dany klient może nielegalnie pobierać prąd . Wy również możecie
sobie pomierzyć to co oni mierzą wam i porównać zużycie . Można również
spróbować zaplombować legalnie podlicznik ten który sobie założycie . Wtedy
będzie jasna sytuacja czy jest OK i zużywamy więcej czy nas kantują
niewidzialna siła . Co o tym myślicie ? Proszę o komentarz ..... Kubiś
Obserwuj wątek
    • babeczkaa Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) 30.05.05, 18:55
      ja co prawda na razie nie odkryłam niczego takiego w swoim domu ale... czy ten podlicznik musi mi zamontowac ktoś z ZE czy inny monter, skoro oni mają monopol?no i kto mi zaplombuje taki licznik?znowu ZE?
      pozdrawiam
      B.
      • Gość: Kubiś Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:11
        Wszystko co jest ZA urządzeniem pomiarowym możesz sobie zamontować sama lub
        zaprzyjażniony elektryk :-) . Plombować podlicznika nie trzeba . Chyba że jest
        duża różnica między wskazaniami . Wtedy plombując masz żelazne alibi że ich
        urządzenie kłamie , okradając ciebie ..... Kubiś
        • Gość: dn Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:38
          taki podlicznik niestety nie może być żadnym dowodem
          • Gość: Kubiś Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:42
            Jeżeli co zaplombują to może :-)
            Natomiast nawet nie plombowany będzie w stanie stwierdzić jaka jest prawda !
            ..... Kubiś
            • Gość: Kubiś Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:44
              A może liczniki przyspieszają przez " Wyładowania admosferyczne " :-):-):-)
              Oczywiście te indukcyjne ..... Kubiś
              • Gość: linapau liczniki na kartę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 20:53
                a czy słyszeliście o licznikach na kartę magnetyczną - znajomy opowiadał, że
                wynajmował klientowi mieszkanie i żeby go nie puścił z torbami, założył mu
                licznik na kartę. I ten ktoś jedzie do energetyka i kupuje energię na kartę i
                płaci z góry - coś na zasadzie karty telefonicznej.
                • Gość: Kubiś Re: liczniki na kartę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:08
                  Tak to prawda co piszesz . Na szczęście taka alternatywa też jest :-)
                  Jednak w temacie wątku chodzi o sprawdzenie czy potwierdzenie prawdziwości
                  pomiaru licznika ZE ..... Kubiś
                • harry1983 Re: liczniki na kartę 30.05.05, 22:54
                  Też taki mam, tylko czasem jak się zapomni "kupić energii" to trzeba np w środku nocy gnać z kartą na Mirowską :)

Kiedyś był patent z magnesem neodymowym, nawet nie tak dawno, ale to jest już ograne i wiedzą jak to wykryć.

A z tym podlicznikiem to niezły pomysł, pod warunkiem, że ma on jakiś certyfikat czy coś z Głownego Urzędu Miar i Wag czy jak to się tam nazywa,
                  i faktycznie to lepiej zaplombować.

A tak jeszcze odnośnie liczników na kartę - na poprzednim, zwykłym było bardzo duże zużycie, po wymianie na ten na kartę drastycznie spadło, skutkiem czego już po miesiącu przyszło dwóch smutnych panów na kontrolę - oczywiście nic nie znaleźli, bo nic na lewo nie było.

Skontrolowali chyba z 10 gniazdek i byli bardzo zdziwieni, że nie zgłaszaliśmy, że licznik przekłamuje - mój stary skomentował to krótko - jakby poszedł do was do ekspertyzy to by się i tak okazało, że jest w porządku, a ja nie mam 50 zł żeby wyrzucić ot tak.

• Gość: Kubiś Re: liczniki na kartę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 23:19
                    Czyli kolego Harry 1983 - Tylko potwierdzasz moje obawy że stare liczniki
                    indukcyjne zawyżają faktyczny pobór energii :-)
                    Jutro kupuję cyfrowy licznik energii czynnej ..... Kubiś
    • Gość: kac Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.05, 08:47
      Do Harry1983 i do innych,do których przyjdą ci smutni panowie-oni nie mają
      prawa chodzić Wam po mieszkaniu i sprawdzać gniazdek i innych urządzeń!Oni mają
      prawo dojść tylko do swojego urządzenia,czyli licznika,a dalej im wara!
      Pamiętajcie o tym,bo oni właśnie w ten sposób naginają prawo!
      • harry1983 Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) 31.05.05, 17:57
        Ja wiem, że nie muszę ich oprowadzać po mieszkaniu.
        Z tego co wiem, to oni bardzo kulturalnie zapytali, czy im mój stary nie udostępni kilku gniazdek celem skontrolowania - wykręcili bezpieczniki i sprawdzali, czy jest w nich napięcie.
        Instalacja jest u mnie legalna, nie mam nic na lewo podłaczone, więc dlaczego nie? Sprawdzili, i bez szemrania stwierdzili, że jest wszystko w porządku.

Faktem jest, że zdziwił ich nagły spadek zużycia (kupowanie energii w automacie jest rejestrowane, i potem porównują ze starymi rachunkami, jak się coś drastycznie nie zgadza wysyłają ekipę)

Do Kubisia : Z naszym licznikiem robiliśmy eksperyment - wyłączyliśmy wszystko, a on się minimalnie kręcił - minimalnie, prawie bez obciążenia - nie sądzę, aby 2-3 neonówki w wyłącznikach (takie co sygnalizują po ciemku jak jest wyłączone) pobierały taką ilość energii, żeby się kręcił - i podejrzewam, że w miarę, jak zwiększał się pobór mocy zwiększał się też ten "gratisowy pobór" co pobierał sam licznik, choć nie powinien - no ale oddaj licznik do ekspertyzy to i tak powiedzą, że był dobry i każa Ci płacić za badanie.

Lepiej faktycznie założyć ten przedpłatowy na kartę - ma też on jedną zaletę - nie wpadniesz w długi, jak nie masz pieniędzy to siedzisz przy świeczkach :) ale potem nic nie płacisz za powtórne przyłączenia, opłaty karne czy inne pierdoły - po prostu wbijasz kod i licznik zamyka obwód - wygodne to jest, pod warunkiem, że się nie zapomni uzupełnić, bo już miałem parę razy motyw, żę "aa,starczy do jutra" i się o godzinie 2 w nocy okazywało, że jednak nie starczy :)

No i jeszcze jedno - kod od jednego licznika nie pasuje do innego - jest generowany przy pomocy numeru karty - z tego co wiem już ludzie pracują nad tym, jak to jest wykonywane - Polak potrafi... :)
        • Gość: linapau do Kubisia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:03
          I jak tam zakupy????
          Nowy sprzęt jest już w domu podłączony????
          Pochwal się, jeżeli jest czym.

Niestety i u mnie drastycznie podniósł sie rachunek pomimo spadku ceny
    • Gość: linapau Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:05
      a tak przy okazji - czy zakłąd energetyczny kiedykolwiek przyznał się do
      błędu ???
      Czy ktoś z będących na forum doświadczył takiego cudu - "przepraszam" ze strony
      zakładu energetycznego
      • Gość: Gość Re: !!!!SPOSÓB NA ZAKŁAD ENERGETYCZNY :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:31
        Oficjalnie niegdy się do niczego nie przyznał bo ( NIGDY SIE NIE MYLI haha ).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka