Dodaj do ulubionych

Z czego dumni są częstochowianie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:26
A dla mnie powodem do dumy jest robotnicza dzielnica Częstochowy Raków. Tutaj
się urodziłam, za tym miejscem tęskniłam mieszkając poza Częstochową i tutaj
wróciłam po latach. Jestem piątym pokoleniem mieszkającym na Rakowie i kocham
to miejsce. Pamiętam czasy świetności dzielnicy, zadbane osiedla, nawet "stare
fabryczne" i podwórka, linię tramwajową, powstające szkoły podstawowe i
średnie, kino, basen, piękne parki i skwery. Miły mej pamięci jest też
codziennie powtarzający się obrazek - setki pracowników Huty przechodzących
nad torami do i ze starej bramy prowadzącej do Huty. I ludzie byli jacyś
radośniejsi... Wówczas nikt nie mówił o Rakowie jako o dzielnicy cudów, o
Brooklynie Częstochowy, mieszkać na Rakowie było tak modnie jak obecnie na
Grabówce. Szkoda, że w tym dzikim pędzie rodzimego kapitalizmu zapomina się o
takich miejscach jak Raków, szkoda, że upycha się na Rakowie eksmitowanych z
całej Częstochowy, a później się mówi o Rakowie jako miejscu najbardziej
niebezpiecznym w mieście. Szkoda, że nie inwestuje się w tę dzielnicę, że nic
się nie odnawia, a buduje się tylko kościoły, nawet w miejskich parkach i na
skwerach. Może kidyś, ktoś pomyśli i uchroni tę dzielnicę od degradacji, zrobi
z niej ciekawe miejsce Częstochowy. Chętnie się przyłączę do tych działań.
Pozdrowienia dla p. Prezydenta obecnego i jego poprzedników.
Obserwuj wątek
    • Gość: J.G. out z Czewy Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: 212.160.108.* 04.08.05, 17:42
      Wg mnie Promenada jest duma Czestochowy, co do Jasnej Gory to chcialem
      powiedziec ze przez nia jest tak malo ciekawych miejsc i fajnych imprez.
      PO CO CZESTOCHOWIE JASNA GORA ????????????????????
      • Gość: xx Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.man.poznan.pl 04.08.05, 18:42
        Bez JG nie ma Czestochowy.

A jednoczesnie prawda jest ze JG nieraz przytlacza reszte miasta swoja historia
        i skala.

To jednak mieszkancy miasta,ich aktywnosc i postawa, a nie JG, decyduje o
        obliczu Czestochowy. Np. istotnym problemem dla organizacji imprez roznego
        rodzaju nie jest JG, a to czy Czestochowianom chce sie wysunac nosa.

• Gość: tt Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 19:57
          Powinniśmy być dumni, że mieszkamy w największym mieście powiatowym w Polsce.
          Poza tym Jasna góra jest w Częstochowie dopiero od XIX w. (po połączeniu się
          Częstochowy z Częstochówką). Ja jestem dumny z Częstochowskich klubów
          sportowych (AZS, Raków, Włókniaż). Uważam że powinniśmy zrewitalizować Stare
          Miasto. Każde miasto ma rynek na którym są imprezy kultularne, a My nie...

Podobno Częstochowa jest jednym z najbardziej znanych miast świata. Lecz ludzie
          (obcokrajowcy) którzy mówią, że byli w Częstochowie, a byli tylko na JG nie
          znają nawet liczby mieszkańców Cz-wy. Nie mylmy JG z Cz-wą!!!!
      • Gość: Roman Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:01
        Gość portalu: J.G. out z Czewy napisał(a):
        > PO CO CZESTOCHOWIE JASNA GORA ????????????????????
        A choćby po to byśmy nie musieli być przedmieściem mstowa a na odwrót.
        Nie należę do ludzi specjalnie wierzących,też czesto uważam że JG nie ma super
        wpływu na bogactwo miasta lecz tak jak pisał profesorek-bez JG CZestochowa by po
        prostu nie powstała.
        • tomqpl Re: Z czego dumni są częstochowianie 04.08.05, 19:51
          Gość portalu: Roman napisał(a):
          > bez JG Częstochowa by po prostu nie powstała.
          Jak to? Przecież Częstochowa powstała była jeszcze zanim Jasna Góra się pojawiła.

Skoro już wspomiano o tym, że pod koniec wojny Częstochowa była stolicą
          Polskiego Państwa Podziemnego (Leopold Okulicki mieszkał przy ul. 7 Kamienic),
          należy dodać, że w tym samym okresie była miastem uniwersyteckim!
    • Gość: Pan_W Oczywiscie z - RKS RAKÓW CZESTOCHOWA ! ! ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.05, 17:48
      a jak
      • r.kruger CZESTOCHOWA ! ! ! 04.08.05, 19:12
        Gdyby nie JG nadal bylibyśmy wsią obok Kłobucka-trochę historii
        a niestety sami nie dbamy o to aby było gdzie pójść i czym się pochwalić
        ale-mamy piękny zamek w Olsztynie i kilka tak czarownych miejsc jak Złoty
        Potok...
        • ulisses_czwa Re: CZESTOCHOWA ! ! ! 04.08.05, 20:32
          Przyłączam się do konkursu i chciałbym zgłosic moja 10-kę:

1. Jasna Góra - Tutaj chyba nie muszę zbyt długo uzasadniac wyboru. Ogólnie ujmując: bardzo ważne miejsce kultu religijnego oraz znane z bohaterskiej obrony w 1655 roku przed Szwedami... Można by wiele wymieniać, ale to nie konkurs o samej Jasnej Górze - z której wszyscy jesteśmy dumni, a przynajmniej powinniśmy być...

2. VI Światowy Dzień Młodzieży - Niewiele jest miast, które moga się poszczycić takim wyróznieniem... Nie co dzień miasto odwiedza Papież oraz ponad milion młodych ludzi z kilkudziesięciu krajów świata... Chciałbym zauwazyć, że znależlismy sie w tak doborowym towarzystwie jakim jest Rzym, Barcelona, Paryż czy Toronto... Powinnismy to wydarzenie na każdym kroku podkreślać... Dodam, że stoi pomnik-pamiątka przy skrzyżowaniu al. Jana Pawła II z DK-1... Taki pomnik znajduje sie tylko w miastach organizujacych ŚDM...

3. Wielka Wystawa Rolniczo?Przemysłowa z 1909 roku - pokazała Częstochowę jako liczące sie miasto na mapie oraz siłę przemysłu i rolnictwa przyszłego niepodległego państwa polskiego...

4. Aleje - Nie mozna pominać tego bardzo waznego punktu miasta i jakże unikatowego w skali kraju wytyczonego, aby połączyć Czestochówkę ze Starą Czestochową... Podzielone na 3 części i uzupełnione placem Biegańskiego na którym znajduje sie Ratusz Miejski (niedługo wyremontowany) tworza specyficzny klimat... Obecnie inne miasta skupiaja swoje zycie na Rynkach, my natomiast w pięknych, secesyjnych alejach z zabytkowymi kamieniczkami, niczym Francuzi na Champs d'Elyse...

5. Nagroda Grand Prix z 1998 roku - Jako pierwsze miasto w Polsce i jedyne wówczas w Europie Środkowowschodniej otrzymaliśmy tak prestizowe wyróżnienie. Pokazało ono, ze jesteśmy bliżej Europy niz nam sie wydaje...

6. Muzeum Archeologiczne Raków - Z pewnościa unikatowy rezerwat archeologiczny kultury łużyckiej... Obecnie odnowiony zachęca do odwiedzin, a ręcze, że wielu mieszkańców tam nie zajrzało, choc o nim wie... Sam fakt pochodzacych znalezisk i grobów sprzed 2500 lat robi wrażenie i czyni ten zakątek naszym "małym Biskupinem"

7. Dworzec PKP - Jakby nie patrzec jest to najnowoczesniejszy obiekt tego typu w kraju otwarty w 1996 roku... Niekiedy narzekamy, ze jest zaniedbany (to sie zmienia juz na plus), ale nie jedno miasto w Polsce nam zazdrości takiego obiektu... Do tego dochodzi najdłuzszy w Polsce i Europie peron o długości około 600 metrów... To robi wrażenie...

7. Jura Krakowsko - Częstochowska - fantastyczne miejsce o charakterystycznym wapiennym krajobrazie. Ulubione miejsce wypoczynku mieszkańców z licznymi ruinami zamków warownych zwane "Szlakiem Orlich Gniazd"... Do tego należy dodać nietuzinkową faunę i florę chronioną parkami krajobrazowymi... Godne polecenia innym oraz duma miasta i regionu...

8. Podziemna stolica państwa polskiego po Powstaniu Warszawskim - to tu działała AK na szeroka skalę i tu została zlikwidowana po klęsce Powstania Warszawskiego rozkazem z 19 stycznia 1945 r Komendanta Głównego AK - Leopolda Okulickiego ps. "Niedźwiadek"... Przy 7-miu kamienic znajduje sie pamiatkowa tablica, w której swoją siedzibę miał komendant...

9. Muzeum Zapałek na Ogrodowej - Jakże ciekawe miejsce i godne polecenia uwagi. Z tego co sie orientuje to jedyne w Polsce tego typu... Przedstawia zabytkowe maszyny, mozna dowiedziec sie o procesie produkcji i innych ciekawych rzeczach... Powinno byc o nim głośniej...

10. "Medaliki" - uważam, że to okreslenie nie jest ujmujące dla nas, a wręcz przeciwnie - powinno przynosic dumę mieszkańcom... Wszak mówiąc "Medalik" wiadomo o kogo chodzi, a przy okresleniu "Hanys", "Warchoł", "Scyzoryk" promienieje blaskiem... Jest to jeden z niewielu powodów do dumy swiadczący o namiastce własnej tożsamości, gdyz nie mamy własnego języka jak ślązacy, Kaszubi czy tez regionalnych strojów ludowych z prawdziwego zdarzenia...

• Gość: Hans Re: CZESTOCHOWA ! ! ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 20:42
            Przeczytałem z ciekawością, ulissesie...
            A z zaskoczeniem i sympatią poniższy kawałek:
            cyt.:
            "10. "Medaliki" - uważam, że to okreslenie nie jest ujmujące dla nas, a wręcz
            przeciwnie - powinno przynosic dumę mieszkańcom... Wszak mówiąc "Medalik"
            wiadomo o kogo chodzi, a przy okresleniu "Hanys", "Warchoł", "Scyzoryk"
            promienieje blaskiem... Jest to jeden z niewielu powodów do dumy swiadczący o
            namiastce własnej tożsamości, gdyz nie mamy własnego języka jak ślązacy,
            Kaszubi czy tez regionalnych strojów ludowych z prawdziwego zdarzenia..."

Szkoda, że na końcu zazgrzytało: "ślązacy" - od małej litery...
            Ulissesie, piszemy "Ślązacy", tak, jak "Polacy".... Od dużej litery...
            Pozdrowienia z Lublińca dla richtig Medalików!!!
            • ulisses_czwa Re: CZESTOCHOWA ! ! ! 05.08.05, 21:03
              Faktycznie... Przepraszam, mój błąd, ale nie złosliwy... Wynikło to z tego, ze wciskająć alt + shift + s musiałem za słabo wcisnąć shift i dalej poleciałem z textem... Prosze sie nie dopatrywać podtextów... :)

P.s. Jakby nie patrzec u Ciebie juz zazgrzytało na poczatku bo:
              "Przeczytałem z ciekawością, ulissesie..." :)
            • Gość: . Re: CZESTOCHOWA ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 21:20
              To nie jest blad. Slask to region i slazacy tak jak kaszubi, czestochowianie,
              mazurzy pisani sa z malej litery.
              • tomqpl Do książek! 06.08.05, 20:29
                Polski język nie jest łatwy.
                Jeśli chcemy się wymądrzać, lepiej zajrzyjmy do słownika.
                Nazwy mieszkańców miast małą literą, nazwy mieszkańców regionów wielką. Zatem:
                Ślązacy, częstochowianie. Tyle.

slowniki.pwn.pl/zasady/629446_1.html
                slowniki.pwn.pl/zasady/629385_1.html
    • Gość: lama Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 19:53
      a ja jestem dumna z Parkitki
      • Gość: koko Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.brama.prenet.pl 04.08.05, 22:07
        a ja jestem dumna z OKF-u. Należy do sieci unijnej sieci Europa Cinemas(tylko
        parę kin z Polski do niej się dostało)i do krajowej sieci kin studyjnych, ma
        świetny repertuar, specyficzną atmosferę (m.in.bez śmierdzącego pop-cornu) i
        jest z nami 15 lat. Wiele miast zazdrości nam tego kina.
        • ulisses_czwa Re: Z czego dumni są częstochowianie 04.08.05, 23:03
          Faktycznie zapomniałem o dwóch sprawach:

11. OKF - kino to przedstawiła powyzej Koko i nie mam nic więc do dodania w tej sprawie - w pełni sie zgadzam

12. Gaude Mater - jakze znany w całej Polsce i na świecie Międzynarodowy Festiwal Muzyki Sakralnej Gaude Mater... Ktos powie - ot religijne piesni, ale jakby nie patrzeć ma on bardzo wysoka range i promuje nasze miasto na swiecie... Istnieje od 1991 roku i nalezy do Europejskiej ścisłej czołówki... Jednym z celów jest zblizanie kultur i religii... W tym przypadku jest się czym chwalić...

P.s. Pewnie jeszcze bede dopisywał cos w osobnym poście jak mi sie przypomni, ale nie ma opcji "zmień posta" :( Może gazeta pomyslałaby nad tym...
        • tomqpl Re: Z czego dumni są częstochowianie 04.08.05, 23:19
          Gość portalu: koko napisał(a):

> ma świetny repertuar, specyficzną atmosferę (m.in.bez śmierdzącego pop-cornu)
          I bez 15-minutowego seansu reklamowego przed każdym filmem. I względnie niedrogo!
          Chociaż to chyba nie wszyscy doceniają, bo pusto tam czasem. Dziś na jednym z
          seansów było chyba 9 osób.
    • storima Re: Z czego dumni są częstochowianie 04.08.05, 23:24
      Niewatpliwie rowniez z FCzestochowa.
      Jedno z lepszych w europejskiej lidze.
      Zdarzaja sie sprzeczki, ale swiat bez nich
      nie bylby,
      ze tak sie wyraze:
      w pelni
      czlowieczy.

Pozdrawiam
      Pax:)))
    • Gość: Obywatel Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:26
      Według mnie najciekawszym i najwspanialszym miejscem w Częstochowie jest ulica
      Sobieskiego. Urodziłem sie w jej pobliżu , w jej pobliżu sie wchowałem. Również
      teraz wiele łączy mnie z tą ulicą. Naprawde wspaniałe miejsce i proponuję
      każdemu Częstochowianinowi przejśc się tą ulicą.
    • Gość: Raksa Re: Częstochowa może być dumna tylko z RAKOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 17:01
      Spytajcie kogokolwiek w Polsce jaką zna dzielnice w Cz-wie a odpowiedź będzie
      tylko jedna RAKÓW, a spytajcie o klub z miasta świętego grodu to odpowiedź
      będzie RKS RAKÓW CZĘSTOCHOWA. Był, będzie jest RAKÓW RKS ,tak ten klub jak i tą
      dzielnice kocham ponad wszystko.
    • storima Re: Z czego dumni są częstochowianie 05.08.05, 17:54
      Mikołaja z Wilkowiecka autora
      średniowiecznego misterium,
      jednego z arcydzieł dramatu tego rodzaju w Polsce,
      „Historya o chwalebnym Zmartwychstaniu Pańskim", (pisana w naszym grodzie)
      ktory od 1566 roku przebywal w Czestochowie.

Wiecej o autorze nalezacego do klaski literatury polskiej dziela i jego
      czestochowskich powiazaniach:
      monika.univ.gda.pl/~literat/autors/mikolaj.htm
    • Gość: Obywatel Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 20:30
      Co do klubu RKS Raków nie mam nic przeciwko , ale w samej dzielnicy szerzy sie
      bandytyzm.
      • Gość: mieszkaniec Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: 212.87.241.* 06.08.05, 08:19
        Faktycznie dzielnica Raków podupadła i staje się coraz bardziej niebezpieczna.
        Jedną z przyczyn jaką widzę jest niedoświetlenie podwórek i zaułków, jam w
        załym mieście zresztą. Drugą - sprzedaż piwa w okolicznych, osiedlowych
        sklepikach. Pomimo zakazów gromadzą się przed nimi, różnego rodzaju przecież,
        piwosze, palący najczęściej papierosy i rzucający kapsle, pety i inne śmieci,
        wokół siebie. W uliczce na osiedlu (np. przy ul.Sempołowskiej) nikt ich nie
        widzi!piją, palą sikają publicznie. Smutny obraz dzielnicy. Jakiś czas temu
        zrobiono tam wreszcie po wielu, wielu latach chodniki wokół bloków. Niektórych.
        Proszę spróbować przejechać się uliczkami wokół tychże i nie urważ zawieszenia!
        Rozpacz! A na dodatek otwarto tam sklep (sic!) dla gołębi i ilość
        podjeżdżających aut a obu już stron bloku znacznie się zwiększyła. Parkują
        wszędzie niszcząc trawniki, chodniki i jezdnie. Współczuję ludziom tam
        mieszkającym. Gdzie tam cisza i spokój osiedlowej uliczki?! Czasem jest ruch
        jak u nas na Szajnowicza!
    • Gość: Zniesmaczona ... Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 13:59
      Ludzie ,czemu tak jedziecie po Rakowie?????? Mieszkam tu od 18 lat a tyle
      naczytałam sie jak tu jest źle i beznadziejnie,że zastanawiam sie czy napewno
      tu mieszkam bo nic nie poznaje...:-/ wiem ,że dla obcych to wyglada inaczej niż
      dla Nas...tutejszych ;-) ale naprawde tu jest ok , spokojnie mozna chodzić
      wieczorem i nic złego sie nie stanie...i nie rozumiem tekstu o sklepach,co jest
      nie tak??:-/ Ehh..
      Pozdro,paaa
      • Gość: kasia Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 23:02
        a ja bardzo lubie moją dzielnicę-Zawodzie,a konkretnie tzw Domki Motowskie!
        Wiecie ze zaczeli je budowac przed wojna!Nigdy bym sie z
      • Gość: KASIA Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 23:06
        JA BARDZO LUBIE MOJE DOMKI MOTOWSKIE NA ZAWODZIU !WIECIE ZE ZACZETO JE BUDOWAC
        PRZED WOJNA!
    • tomqpl Z Wrzosowiaka! 06.08.05, 20:41
      A ja jestem dumny z Wrzosowiaka. Ze ścieżki dydaktycznej za torami kolei
      herbsko-kieleckiej. Z łąk trzęślicowych i pozostałości po wrzosowskim lesie.
      Pamiętam jak, będąc uczniem SP 53, zbieraliliśmy tam śmieci, oznaczaliśmy
      rośliny. Na podstawie występowania w strumyku jakichś bezkręgowców
      (bioindykatorów) stwierdziliśmy, że płynie tamtędy woda II klasy czystości. Jest
      tam też urocza polana.
      A dalej pokopalniany krajobraz - hałdy.
      • Gość: ola Re: Z Wrzosowiaka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 20:57
        Jak dl mnie to jest jedna z ladniejszych i spokojniejszych dzielnic w
        Czestochowie.Tylko wiekszosc mieszkancow naszego cudownego miasta nie wie o jej
        istnieniu,jest mylona czesto z Blesznem.
    • Gość: mmłodzieniec:D Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.107.inds.pl 07.08.05, 12:11
      Tylko, dlaczego szanowny PanPrezydent nie może znaleść żadnego powodu
      związanego z jego kampanią...ciekawe
      • Gość: pp Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 22:11
        A czego ty młodzieńcze z SLD do każdego wątku włączasz Prezydenta? Chciałoby
        sie czasami pogadać bez tej waszej durnej polityki nienawiści do Wrony.
    • Gość: mesala zaloz gume ;))) IP: 213.213.202.* 10.08.05, 00:24
      a ja wam powiem, ze najbardziej to powinnismy byc dumni z najwiekszej ilosci
      sprzedanych prezerwatyw w okresie pielgrzymkowym!
      • Gość: reserved Re: zaloz gume ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 01:03
        bądźmy dumni z tego że mimo wszystko przy tej Jasnej Górze potrafiliśmy soę
        jako częstochowianie rozwinąć do ilości ok. dwusty tyś., że potrafimy część
        pieniędzy zostawianych przez pielgrzymów uszczknąć dla siebie. A poza tym -
        miasto żyje własnym życiem - mimo że do miasta przychodzą setki tyś.
        pielgrzymów - na okres wakacji zamykane są knajpy, sklepy itp. BĄDŹMY DUMNI Z
        TEGO ŻE NIE DALIŚMY SIĘ JESZCZE JASNEJ G.
        • Gość: xx Re: zaloz gume ;))) IP: *.icis.pcz.pl 10.08.05, 11:19
          Na okres wakacji nikt rozsadny w centrum knajpy, a tym bardziej sklepu, nie
          zamyka. Chyba ze nie umie najzwyczajniej w swiecie prowadzic interesu.

Kiedys w miejscu gdzie teraz Baraonda ma dwie knajpy -jedna juz czynna na
          okraglo - kiedys zawsze zamykano lokal na wakacje. Nic dziwnego ze cos takiego
          nie moglo sie utrzymac.

Widze tez ze np. kino CC zaczyna coraz bardziej przyciagac przyjezdnych latem.

Wciaz jednak obcokrajowcy snuja sie po Alejach i zbyt duzo nie mamy im do
          zaoferowania albo nie potrafimy im tego zareklamowac.
    • Gość: okoń Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 21:07
      Krzysztof Gierczyński..gratuluję ..consoni jest z Kamyka a nie z zapyziałej
      częstochowy...Pozdrawiam :)
      • Gość: xx Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: *.icis.pcz.pl 12.08.05, 21:29
        Consoni nie jest i jest z Czestochowy.

Formalnie jest z Kamyka, ale to region Czestochowski - pisze zreszta na kazdym
        opakowaniu Kamyk kolo Czestochowy.

A dwa - bez Czestochowy, gdzie jest wlasnie gros lokali Consoni w skali kraju,
        nigdy Consoni by nie wyroslo na firme o tej skali. To Czestochowa umozliwila
        rozwoj tej firmy. Zreszta najladniejsza cukiernia Consoni znajduje sie w moim
        domu :))

To nie na tym polega rola duzego miasta ze wszystko musi sie w nim znajdowac -
        takie miasto powinno integrowac wszystkich dookola. Im lepiej to robi tym
        lepiej na tym wychodzi. Czestochowa to robi w zbyt malym niestety zakresie, ale
        przyklad z Consoni jest bardzo dobrym przykladem.
    • Gość: Andre Re: Z czego dumni są częstochowianie IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.08.05, 22:57
      Bardzo dobrze wspominam Dom Frankego,poniewaz w latach '70 byla tam najwieksza
      melina picia piwa na calych Alejach.Jak ktos pamieta niech wysle wspomnienia.
      • Gość: lisiniecki burek Re: Z czego dumni sa czestochowianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 23:48
        Czemu wszyychc+- byae dumni z instytucji i budynków w Czestochowie.Nasze miasto ma te? wiele znanych postaci.Choaeby "Kepowa"b+-d 1/4 "Kempowa" - sk^3ada koP:ci, masuje i leczy ludziom z miasta i okolic.
        • Gość: lolo ze sportowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:03
          dlaczego nikt nie wspomina o naszych świetnych sportowcach, to dzięki nim
          częstochowa jest żywa w umysłach ludzi z innych miast...oprócz JG oczywiście
          • Gość: XYZ Re: ze sportowców IP: 212.87.241.* 27.08.05, 16:57
            Zgadzam się!!! Przecież kluby sportowe m.in.Wkret-Met Domex AZS Częstochowa, RKS
            Raków, CKM Złomrex Włókniarz Częstochowa, są czołowymi polskimi klubami (no
            przynajmniej AZS i CKM, moze kiedyś RKS)i są znane w całym kraju.
    • Gość: Remi MATOŁY Z WYBORCZEJ !!!.... czytajcie IP: *.matrix / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 15:11
      Wczorajszym wydaniu bylo "10 powodów do dumy.." na 6 miejscu znalazl sie AZS,i
      czytam o nim ze zdobyl mistrzostwa i wychowal duzo kadrowiczow,i moze sie tez
      dowiedziec ze nasz klub nie zdobyl ani razu pucharu Polski wiec takze panowie z
      wyborczej napiszcie mi oraz reszcie kibiców AZS,kto siegnal po pucha Polski w
      roku 1998 ?? czekam na odpowiedz.
      A tak na marginesie to o AZSie pewnie pisal znawca Iwanicki.
      • ulisses_czwa Re: MATOŁY Z WYBORCZEJ !!!.... czytajcie 30.08.05, 15:30
        Ehhh... Ręce opadają !!! Jak to AZS nie zdobył Pucharu Polski?? Żądam sprostowania, a tej osobie co to pisała juz dziekujemy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka