Dodaj do ulubionych

Cegiełki na pomnik Jana Pawła II

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 22:50
myślałam, że prezydentowi przeszło, a tu jednak uparta sztuka, do tego jak sugeruje artykuł najprawdopobnie większość będzie musiało wyłożyć miasto, delatego bardzo się ciesze, że miasto cierpi na nadmiar gotówki

Ten pomnik jest nawet wpisany do planu rewitalizacji, jako że niby pielgrzymo -turyści będa spod JG wędrowali, aby obejrzeć to cudo

Ja jednak mam poważne wątpliwości co do artystycznej wartości tego przedsięwzięcia (obawiam się skłonności do kiczu), dlatego sugerowałbym lepiej zająć placem jako takim bo puki co to przerośnięte skrzyżowanie, zamiast wątpliwej jakości artystycznej(obym się mylił) i moralnej (ON nie chciał pomników) ozdóbki
Obserwuj wątek
    • Gość: Axl Ja już zbieram cegiełki na rozwalnie tego pomnika IP: *.prenet.pl 26.09.05, 23:13
      Pomnikom STOP!
    • Gość: xx Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.icis.pcz.pl 26.09.05, 23:20
      Plac przy okazji na pewno zmieni sie na lepsze i prawdopodobnie duza czesc tych
      pieniedzy pojdzie na doprowadzenie przynajmniej czesci placu do normalnego
      stanu. Pomnik Popieluszki wpisal sie dobrze w otoczenie, wiec moze i tutaj uda
      sie to osiagnac. Ja w kazdym razie swoja cegielke 100 zl doloze, bo mam
      nadzieje ze ten kawalek miasta zyska na tym wyraznie.
      • Gość: ok Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:19
        ja też
      • Gość: misiek Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:42
        Gość portalu: xx napisał(a):

> Ja w kazdym razie swoja cegielke 100 zl doloze, bo mam
        > nadzieje ze ten kawalek miasta zyska na tym wyraznie.

musze xx-a czym prędzej wyprzedzić bo potem nie bede mógł cegiełki dostac!
        mozna gdzies zarezerwować ze 20 sztuk po 100 pln? ale z 50 na wszelki wypadek :-
        )
        • Gość: xx Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.icis.pcz.pl 27.09.05, 18:23
          :)) - ja tylko pretenduje na jedna cegielke :))
          • Gość: Piotrek Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.prenet.pl 27.09.05, 18:42
            Pretenduję?
    • Gość: MYSZATA Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 23:36
      uwazam ze nie jest potrzebny nastepny pomnik Jana Pawla II.jest juz na Jasne Gorze.To lekka przesada zeby na kazdym rogu ulicy stal kosciol i pomnik Papieza.wazna jest pamiec o nim i wtłaczanie jego nauk do tych "pustych" głow a nie wydawanie pieniedzy niepotrzebnie.Papiez bardzij by popieral inne inwestycje dobre dla naszego miasta niz jego postac z kamienia czy metalu.Niech sie ci urzednicy troche zastanowia nad trwonieniem naszych pieniedzy.
    • Gość: częstochowianin Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: 212.160.108.* 27.09.05, 00:15
      Ja wiem ,że artyści szukają pieniędzy.Ale dlaczego naszym kosztem.Te pieniądze
      powinny być przekazane dla ubogich.Pomnikom STOP.
      • Gość: fafik Towarzysze: nie chcecie nie dawajcie. I spad. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 00:23
        Spad na drrewo gdzie wasze miejsce. ja chcei dam. w y na emigracje na Białoruś.
        Ten wpis przede mna jest tak abssurdalny że nawet towarzysz Urban by nie
        wymyslił...:-)
        • Gość: marcyan Re: Towarzysze: nie chcecie nie dawajcie. I spad. IP: 62.29.160.* 27.09.05, 12:54
          Pomnik niestety nie będzie sponsorowany w 100 proc. z prywatnych środków
          darczyńców. Gdyby tak było, to nie byłoby w ogóle dyskusji. Problem polega na
          tym, że sporą część środków pokryje miasto ze swojego ubogiego budżetu, na
          który składają się wszyscy mieszkańcy Cz-wy. Nie wszystkim się podoba, aby
          wydawać w tak idiotyczny sposób forsę, którą miasto od nich wyrwało. Proponuję
          spad do Iranu. Tam jest miejsce dla religijnych fanatyków i oszołomów Twojego
          pokroju Fafik.
          • Gość: ? Re: Towarzysze: nie chcecie nie dawajcie. I spad. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 20:59
            Popieram, ale nich Fafik zabierze ze sabą Wronę
    • harry1983 Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II 27.09.05, 03:08
      I znowu będziemy mieli kolejne tysiące złotych wyrzucone w błoto - po co?
      Ludzie, macie klapki na oczach, czy co?? Pamiętacie coś z tego, o czym ON nauczał?

Dajcie te pieniadze na dzieci z domu dziecka, na głodujących, na WOŚP, komuś, komu naprawdę się przydadzą, a nie stawiamy kolejny pomnik za kolejne tysiace - niedługo bedziemy mieli pomnik na każdym rogu.

Zastanawiam się, czemu gasimy swiatła w alejach - podobno miasto nie ma pieniędzy - najpierw wywalili w błoto 100 tys zł na pomnik Popiełuszki, teraz znowu pójdzie olbrzymia kasa w pomnik JP II, więc ciekawe skąd biorą?
      Dodrukowują sobie ??

W dodatku na pl. Daszyńskiego.
      Jakoś ci zołnierze radzieccy mi nie przeszkadzali.

Podejrzewam, że rozwinie się dyskusja taka jak w wątku nt. pomnika Popiełuszki, tyle, że tu jeszcze nie zostaliśmy postawieni przed faktem dokonanym, tu jeszcze można coś zrobić, aby te pieniądze trafiły tam, gdzie powinny, bo JP II wolałby, żeby pomóc choć jedenmu potrzebującemu niż jemu samemu stawiać pomnik.

Boże, Ty widzisz i nie grzmisz...
      • ja_corka cegielki na zamurowane rozumki 27.09.05, 03:32
        I znowu pomnik?
        Powariowali na dobre.
        a gdzie w calej Komisyji jakis czlowiek z ludu?
        sa przedstawiciele Wrony,kleru,jakies profesorki, a przedatawiciela zwyklego
        ludu Czestochowy nie ma?

Wiekszosc nie zgadza sie na pomnik

PREZYDENCIE!!!!!
        JESTES NA TYM STOLKU Z NASZEJ LASKI
        MASZ OBOWIAZEK SLUCHAC CO MOWIA TWOI WYBORCY

i decydowac zgodnie z ich wola.

Wiekszosc jest PRZECIW!!!!

wkrotce beda przeciw TOBIE

i nic ci nie pomoze, nawet jak bys stawial tysiace pomnikow!!!
        i przeniosl swoje biuro do klasztoru.

pomnikom NIEEE
        • Gość: Wlodek Re: cegielki na zamurowane rozumki IP: *.vf.shawcable.net 27.09.05, 03:49
          ja_corka napisała:

Ty_corka Ty chyba tez nie lubisz najjasnieszego prezydenta.
          Malkontentka jaks jestes czy co???
          • Gość: waldus Re: cegielki na zamurowane rozumki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 08:28
            Ja tez mowie NIE !
            Nie tak nauczal Jan Pawel II, nie o takie /kamienne-marmurowe czy metalowe/
            pomniki i posagi mu chodzilo ! Rajcy miejscy zastanowcie sie !
            Stworzcie za te pieniadze oddzial szpitalny z prawdziwego zdarzenia, zeby
            ludzie chorzy nie czekali miesiacami na pobyt w szpitalu !
            Stworzcie hospicjum dla ciepicych,aby mogli godnie umierac! a wtedy i sam
            Papiez, tam z gory, Wam poblogoslawi !
          • ja_corka JEST NAKAZ????? 28.09.05, 00:04
            lubienia prezydenta?
            To obowiazek????

chyba Nie

sama wybieram sympatie i to moja osobista sprawa.
            Ciebie Wlodziu nawet lubie
            • Gość: Wlodek Re: JEST NAKAZ????? IP: *.vf.shawcable.net 04.10.05, 04:01
              ja_corka napisała:

> lubienia prezydenta?
              > To obowiazek???? chyba Nie
              >
              Obowiazek??? Na cale nasze szczescie JUZ NIE :)))
              Powinien byc zakaz nakazywania takich obowiazkow pod grozba publicznego
              sprzatania centralnych punktow miasta.

> sama wybieram sympatie i to moja osobista sprawa.
              > Ciebie Wlodziu nawet lubie

Czuje sie zazenowany i ....zaszczycony

Najlepszego
              Wlodek

• Gość: mieszkanka Cz-wy PANIE PREZYDENCIE, SĄ WAŻNIEJSZE CELE: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:04
      Są ważniejsze cele: porządna szkoła wyższa, szkoły, przedszkola, żłobki, a
      nawet szkoła rodzenia; i co ważniejsze: szpitale, skrócenie kolejek do
      specjalistów; poza tym drogi w mieście. W końcu pomoc dla najuboższych i obiady
      dla bidniejszych dzieciaków.
      Panie Prezydencie, założę się, że Papież popiera moje zdanie a nie Pańskie !!!
    • lalaa Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II 27.09.05, 10:07
      Pomnikom STOP. Nie tego nauczał nas Papież JPII.
      Jestem zdecydowanie przeciwna stawianiu kolejnego pomnika JPII w Cz-wie. JPII
      chciał innych pomników dla siebie i dla nas.
      • Gość: siw.. Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:28
        co p.Wronę obchodzą takie Wasze słowa " pomnikom stop" ,
        co p.prezydenta Cz-wy obchodzi " ,
        -co chciał i co miał na myśli, i co by chciał jakiś tam Wojtyła(to wrednie) .
        Pana prezydenta Wronę interesje zapewne tylko jedno wejscie do historii
        - jako ten co robił co chciał! i jak chciał! ,
        i jak się zasłużył dla JG i kurii KK / to zapewne na pomniku papieża JP II
        będzie napsane/ - pomnik Papieża jest tu tylko pretekstem do celów jw.

może się mylę ?

ale: Pomnikom stop ! ( wszystkim- katolickim,komunistycznym.........)
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI DO WYBORÓW JESZCZE DALEKO IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 27.09.05, 10:51
          Proponuję zaprzestać tej agitki wyborczej, bo jeszcze za wcześnie.
          Pretekst ataku na Prezydenta jest chybiony.
          Budowa pomnika leży w rękach komitetu społecznego i samych mieszkańców
          Częstochowy. Jeśli Państwo jesteście pomnikowi przeciwni - nie bierzcie udziału
          w jego budowie. Jeśli nie chcecie dołożyć się do pomnika - przekażcie swoje
          pieniądze na inny cel. Mamy już demokrację. Proponuję się już do tego
          przyzwyczaić. Jest część obywateli która myśli inaczej, chce pomnika i chce
          podarować swoje pieniądze. Nikt nikogo nie zmusza.

Ireneusz Leśnikowski
          • Gość: siw.. Re: DO WYBORÓW JESZCZE DALEKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 11:08
            czy to jest atak -wyborczy na p.Prezydenta ?(ja "go" popierałem w wyborach)
            nie było to moim zamiarem.!
            lecz zamiarem było wykazanie ,że P.Wrona jest prezydentem ,
            tym samym szefem !, który odpowiada za budowe pomników tej miary!/ tym bardziej
            że do kasy komitetu społecznego mają wpłynąć pieniądze z kasy UM (prawda?)
            czy UM wyda zgodę na budowę pomnika np.DzierżNskiego , Mao ,czy Dayana..... ?
            zamiarem było wyrażenie zdania " POMNIKOM STOP - NIE !"
            a może referendum ?- które zaczeło się na forum.
            • Gość: ninka A ja nadal jestem za laweczka IP: *.d4.club-internet.fr 27.09.05, 11:57
              Tak, za laweczka z Karolem Wojtyla (no, na upartego z Janem Pawlem II, choc
              lepiej z Wojtyla - nawet niekoniecznie klerykiem;-)
              • ja_corka Re: A ja nadal jestem za laweczka 28.09.05, 00:11
                To sobie Ja NINECZKO postaw u siebie w ogrodeczku
                OK????????

a z daleka nie wpisuj co mamy miec u siebie.

Ja jestem za laweczka z Wojtyla na Placu Pigal

I co???????
                • Gość: ???????????? Ja_CORKA ??? na plac Pigale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 00:57
                  ja jestem za miejscem dla JA CORKI NA PLACU PIGAL !!!!
                  w sumie to tam jej miejsce !!!!!!!!!!!!!!!!!
                  • ja_corka Re: Ja_CORKA ??? na plac Pigale 29.09.05, 01:15
                    O ooo Dziekuje
                    Ladne miejsce dla mnie wybrales.

Mam nadzieje ze powstanie Komitet i postawia mi tam pomnik.
                    A Ty bedziesz oprowadzal wycieczki i opowiadal historie
                    prawdziwe lub wyssane z palca.

Do zobaczenia

w przyslym wcieleniu
                    • Gość: kikiki na poigalaku sa ku.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:10
                      hahahaha
                    • Gość: ???? Re: Ja_CORKA ??? na plac Pigale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 01:18
                      tylko okresl dokladnie oswietlone miejsce .....

no nie wiem czy komitet :)...wystarczy opiekun :)
          • harry1983 Re: DO WYBORÓW JESZCZE DALEKO 27.09.05, 13:46
            Szanowny Panie Rzeczniku !

To nie jest agitacja wyborcza, jak Pan zapewne wie z moich poprzednich wpisów na tym forum, ja za Pana zwierzchnikiem jakoś nie przepadam.

Jak już napisałem, idea budowy kolejnego pomnika jest dla mnei debilizmem - nie ważne, czy to będzie ks. Popiełuszko, Jan Paweł II, Feliks Dzierżyński, Józef Wasirionowicz Dżugaszwili a.k.a Stalin czy nawet miś uszatek.

> Jest część obywateli która myśli inaczej, chce pomnika i chce
            > podarować swoje pieniądze. Nikt nikogo nie zmusza.

Owszem, nie mnie decydować, kto co chce zrobić ze swoimi pieniędzmi, tylko że tak jak i do pomnika Popiełuszki tak i do tego miasto zapewne dołoży, więc pytam, skąd UM ma pieniądze.

Głodne dzieci, bezrobotni, szpitale w fatalnym stanie - a my sobie stawiamy kolejny pomnik.

Nie tego uczył JP II.

Na wątku o Popiełuszce ktoś to trafnie porównal do "złotego cielca".

> Proponuję zaprzestać tej agitki wyborczej, bo jeszcze za wcześnie.

A czy stawianie tych pomników to nie element kampanii mający na celu popraiwnie "oka" u kleru ??

Nie skomentuję tego.

Pan W. ma marne sznase na ponowną elekcję, już za wielu ludziom się sprzeniewierzył.

Cytuję za GW :

>Gdyby udało się wszystkie sprzedać, zgromadzono by 530 tys. zł. To >prawdopodobnie za mało, przynajmniej drugie tyle musiałby dorzucić SAMORZĄD >bądź sponsorzy.

Wytłuszczenie moje.

Jezu Chryste, 2 * 530 Tyś zł = 1060 Tyś zł = 1.060.000 zł !!!!!
            Przecież to kolosalna kwota !!
            Popiełuszko kosztował 200 Tyś, i uważam że to o wiele, wiele za dużo, a to już jest przegięcie.

530 Tyś z kasy miasta... powiedzmy ze połowę dadzą sponsorzy, zostanie 265 Tyś zł..

Ludzie, za cenę tego pomnika można postawić oddział szpitalny z wyposażeniem.

Oprzytomnijcie, do jasnej cholery, po kiego grzyba nam kolejny pomnik??
            JP II się chyba w grobie przewraca !!!
          • Gość: Axl Skoro jest demokracja to ja zbieram na pomnik inny IP: *.prenet.pl 27.09.05, 15:06
            Skoro jest demokracja to ja zbieram na pomnik Gierka, gdzie mogę p.
            Leśniakowski go postawić? Znam odpowiedź, nie ma miejsca dla niego bo do tego
            byście nie dopuścili, więc dlaczego mówisz chłopie o demokracji? To jest
            samowolne stawianie pomnika Papieża. Pare dewotek które to popierają mozna
            znaleźć, ale ogólnie kazdy wolałby te pieniądze przeznaczyc na inny wzniosły
            cel, który będzie słuzył żywym mieszkańcom by im było lepiej.
            • harry1983 Re: Skoro jest demokracja to ja zbieram na pomnik 27.09.05, 17:57
              > Skoro jest demokracja to ja zbieram na pomnik Gierka

Proponuję postawić na samym środku placu Biegańskiego :)

W końcu mamy demokrację - kiedy zaczynasz sprzedawać cegiełki ?? ;)
            • Gość: ////!! Re: Skoro jest demokracja to ja zbieram na pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 18:02
              Axl - pomnik Gierka? .
              teraz jest czas o innym pomniku pomyśleć .
              Na Adolf Hitler Platz (obecnie Biegańskiego)przemianować
              /przywrócić nazwę tego co go Ratzinger czcił jak Boga!/
              postawić pomnik młodzińca w mundurku hitlerjugend z opaską ze swastyką
              oczywiście - na drugim końcu papież benedykt.
              Między pomnikami będą dzieci w bielutkich komżach z czarną wroną na piersi
              maszerowały!

To jest do przyjecia p.rzeczniku? - taki komitet społeczny się
              zawiaze ?/jak pan to powiedział - to będzie jego sprawa co wybuduje! UM da
              zezwolenie i dotacje !?/
              dobrze zrozumiałem pana wypowiedź , która uważam za równie mądrą jak budowę
              pomników.
              • Gość: Axl Re: Skoro jest demokracja to ja zbieram na pomnik IP: *.prenet.pl 27.09.05, 22:03
                Ciekawy pomysł :-)
          • segel Re: DO WYBORÓW JESZCZE DALEKO 27.09.05, 16:31
            To prawda, nie chcemy się dołożyć do jego budowy i na pewno nie wykupimy (myślę o sobie i obywatelach naszego miasta myślących tak jak ja) żadnej cegiełki na budowę pomnika.
            Uważam, że Prezydent, jako osoba publiczna powinien być przyzwyczajony do krytyki swojej osoby, chyba, że uważa, że jest nieomylny. Według starego przysłowia nieomylny jest tylko Papież, ale zdaje mi się, że już Jan Paweł II wspominał kiedyś, że nie całkiem.
            Prezydent Wrona lubi się dość mocno promować, więc dla niego jest to kolejna okazja do pokazania się na fecie przy odsłonięciu.
            Moim zdaniem jednak, nie na tym polega wartość Prezydenta Miasta, że stawia pomniki. W dodatku niezbyt piękne - jak pisałam wcześniej pomnik Popiełuszki do najpiękniejszych nie należy, niestety.
            Na placu Daszyńskiego przydałaby się bardziej sygnalizacja świetlna, o czym wie każdy, kto w godzinach szczytu wjeżdża w Aleje od strony Warszawskiej lub Krakowskiej.
            Za te pieniądze można opłacić kurs dla paru bezrobotnych, którzy dzięki temu może znajdą pracę i nakarmią rodzinę, można ufundować stypendia dla paru zdolnych uczniów z biednych rodzin, a może dofinansować jakieś hospicjum - w końcu można naprawdę spożytkować te pieniądze w inny sposób, równie praktyczny, a jednocześnie zgodny co do joty z nauką Jana Pawła II. Jego nauczanie było całkiem sensowne, szkoda tylko, że niektórzy Go nie zrozumieli.
            Nawet niektórzy biskupi mówią o tym, żeby dać sobie już spokój z pomnikami. Nie dociera.
            "Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg jestem Bogiem zazdrosnym" - jeśli ktoś czytał, to wie, że to jedno z przykazań przytoczone bez skrótów (Pismo Święte Wydawnictwa Pallotinum - rok 1980), ale dewotki i dewoci wiedzą lepiej.
            A co do dokładania się do pomnika, skoro rzecznik Leśnikowski radzi, żeby przekazać pieniądze na inny cel, to chyba mam prawo żądać, żeby z moich podatków nie finansować budowy. Jeśli znajdą sie ludzie, którzy wykupią cegiełki - ich sprawa, ale w mieście nie mieszkają tylko zwolennicy stawiania pomników na każdym rogu ulicy i zgodnie z zasadami demokracji także należałoby się z nimi liczyć - prawda panie rzeczniku?
          • Gość: ? Re: DO WYBORÓW JESZCZE DALEKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 21:17
            Panie Leśnikowski, właśnie przyzwyczaiłem się, że mamy demokrację i też chcę u
            nas na ulicy jakiś pomnik. Zbierzemy parę groszy, zwołamy komitet i wystąpimy z
            petycją do Miasta o dofinansowanie. Mamy nadzieję, że dostaniemy wszak jest
            demokracja, komitet, społeczne zapotrzebowanie. A Pan nas poprze, bo przecież
            jest Pan za demokracją i budowaniem pomników.Pan Prezydent twż zapewne nie
            odmówi odsłonięcia.Aha, bardzo waże by ten pomnik projrktował i wykonał jakiś
            ARTYSTA z naszego miasteczka. Tak ostatnio biadolili, że są niedoceniani we
            własnym mieście. Różni muzycy, rzeźbiarze i tacy inni. Trzeba dać im zarobić. A
            ten pomnik to może być zupełnie dowolny. Nie będę już taki upierdliwy, może być
            np. Papieża?
    • Gość: Janosik Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 13:16
      I znów nasuwa się pytanie: Z czego JP2 będzie zadowolony: z kolejnego pomnika
      czy też z tego że te pieniązki z cegiełek można by przeznaczyć na pomoc dla tych
      którzy tej pomocy potrzebują (głodne dzieci, rodziny które nie mają pieniązków
      na najpilniejsze sprawy: czynsze,żywność;szkolenie bezrobotnyc; długo by można
      wynieniać, oj długo)?? Jak już moi poprzednicy wspomnieli mamy już jeden pomnik
      Papieża w Częstochowie, pytam się po co więcej???
      Uważam, że stawianie kolejnych pomników Papieża w obecnej sytuacji w Polsce
      (nędza, miliony bezrobotnych, dłuuugie kolejki do ...śmietników) jest niezgodne
      z jego nauką, i tyle.
      pozdrawiam
      • Gość: FFRYTDY Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 20:18
        Przeczytałam wszystkie wypowiedzi i cieszę się że:
        `
        "zasiane ziarno" wydaje plon. Niestety nie każde padło na żyzną ziemię...

Budujący jest ten Wasz zdecydowany sprzeciw. Może za parę lat ludzie
        posiadający "trochę władzy" będą podejmować decyzje rozsądnie.

Co do odpowiedzi P. Leśnikowskiego to uważam, że nie została ona do końca
        przemyślana. Pragnę jedynie wskazać, że sposób odpowiedzi prezentowany przez
        Pana na forum nie przysporzy Panu sympatyków. Wiem, że nie o to chodzi ale
        czasem dobrze przeczytać o sobie coś miłego i promować siebie w lepszym
        świetle. Również Pan zbierze kiedyś plon - oby był dla Pana dobry. Pozdrawiam
        • ja_corka Pomnik = kampania? 28.09.05, 00:23
          Pan lesnikowski porownuje dyskusje na temat stawiania pomnikow do kampanii
          wyborczej.

To ma tak byc???????
          Kampania wyborka i ilosc postawionych pomnikow???
          Cos chyba sie poplatalo.

Panu Wronie dziekujemy

a za nim pojdzie niestety tez P. rzecznik

ale P. Wrona i tak nas olewa.........
          trzeba cos z tym w koncu zrobic.

Samopanstwo chyba nie na tym stolku?
          • Gość: ????????? Ja_corka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 01:01
            proponuje Ja_corka zajac sie czyms pozytecznym....znalesc jakiego
            faceta...zalozyc rodzine...

nie kalac naszego forum profanacjami a tym bardziej nie popadac w megalomanie ...
            kto babo dal ci prawo wypowidac sie za Cz-wian ????

nawiedzona idiotka...czy idiotka nawiedzona ???
            • ja_corka Re: Ja_corka 29.09.05, 01:22
              hejjj nie masz imienia tylko pytajniki????
              Moja rodzina juz ma drugie pokolenie a Ty?
              czym sie mozesz poszczycic??

Ja sie wypowiadam tak jak inni na tym forum.
              Wypowiadam swoja opinie
              a Tobie sie to wcale ne musi podobac
              podwyzki i tak nie dostaniesz

niezdiagnozowany idiota... czy idiota zdiagnozowany???
      • Gość: g te kolejki do smietników.... :-)))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:14
        patrze i patrze i nie widze tych kolejek do śmietników. idź sie chłopie leczyć
        na głowę
        • Gość: Janosik Re: te kolejki do smietników.... :-)))))))))))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:54
          mam się leczyć dlatego że Pan nie dostrzega (bądź nie chce dostrzec) ludzi
          którzy muszą grzebac w smieciach aby przeżyć??
          dziwny tok "myślenia"!?!
    • Gość: ZIELE Prawie jak w Korei Północnej IP: 80.51.57.* 28.09.05, 08:13
      Tam też pomniki Kim Ir Sena są co krok. Naprawde "super" że w tych sprawach
      idziemy w tym samym kierunku co to "wysoko rozwinięte" państwo. Na codzień
      wyśmiewamy Koree że pominiki są nawet tam gdzie ich "Wielki Pan" defekował, a
      sami robimy to samo. I jeszcze jeden przykład: za komuny u nas było pełno
      pomników żołnierzy radzieckich i itp., na początku lat 90 polikwidowano je, a
      teraz co sie dzieje ........ na tych miejscach będą pomniki świętych. Jak widać
      czarna mafia od czerwonych komuchów sie dużo nie różni !!!!!
    • Gość: Człowiek biegunka Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.man.czest.pl 29.09.05, 11:27
      Szaletów w mieście nam trzeba a nie pomników !!!!
      • Gość: . Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:56
        to powazniejszy temat choć również wazny.
    • Gość: rs Zamiast pomnika - fundacja. IP: 195.116.81.* 29.09.05, 12:27
      Jak czytam ten pomnik będzie kosztował ok 1 mln. zł. To bardzo dużo. Nie wiem,
      czy Ojciec Święty chciałby takiego marnotrastwa. Może zamiast budować koeljny
      pomnik założyć za te pieniądze fundacje jego imienia? Mogła by wspierać np.
      kształcenie zdolnych dzieci z naszego miasta, podnosić poziom edukacji a co za
      tym idzie szanse rozwoju tego miasta. Pewnie wielu zdolnych ludzi było by
      szczęśliwych mogąc studiować w najlepszych uczelniach na Świecie, na ktróre ich
      teraz nie stać. A potam pracować dla dobra tego miasta ( to oczywiście było by
      zapisane w umowie z fundacją).
      • ja_corka Re: Zamiast pomnika - fundacja. 29.09.05, 23:53
        Brawo to mi sie podoba!!!
        to ma "rece i nogi"
        a nie jakies tam finansowanie "artysty" z bozej laski od pomnikow
        a potem Zadnej fizycznej korzysci z tego pomnika.

Z jaka satysfakcja ktos by powiedzial
        UDALO MI SIE ROZWINAC MOJE ZDOLNOSCI dzieki JPII
        i Jego fundacji.

BRAWOZA POMYSL
        chyba najlepszy z dotychczasowych

ale KTO to wprowadzi w czyn???????
        • Gość: kubis do lekarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 00:17
          to objawy menopauzy czy choroby psychicznej po przegranych wyboracxh SLD?
      • Gość: ZIELE Możeby tak ARTYŚCI zrobili ten pomnik za FRIKO ??! IP: 80.51.57.* 30.09.05, 01:27
        jak wyżej
    • Gość: MYSZATA Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 01:49
      wiecie co?/ A moze tak pomniki kazdemu wystawimy i Wronie, i paniom Urzedniczkom co sa dla nas "takie mile" i pomocy spolecznej, co robi problemy z wydawaniem 43zl marnych na dziecko co nawet paczki pampersow sie za to nie kupi, co wy na to? Oni sie bardzo wyrozniaja z calego tlumutrzeba im 'podziekowac i wywiesc na Syberie !!!!!!!!!!
    • segel Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II 30.09.05, 05:46
      Ilustracją calej tej dyskusji jest tekst na bannerze zawieszonym w I Alei zaraz
      za wiaduktem. Duży napis z podanym adresem: www.hospicjum-czestochowa.pl i
      prosbą o wsparcie.
      Całkiem niedaleko od planowanego pomnika.
      A w czasie długo trwającej agonii Jana Pawła II tyle się mówiło o godnym
      umieraniu, o tym, że nie należy wstydliwie tego tematu przemilczać i że chorzy,
      umierający ludzie mają prawo do godnośći i opieki.
      Jan Paweł II, nie czarujmy się, umierał pod doskonałą, pewnie najlepszą na
      świecie opieką lekarzy, z dostępem do najnowszych osiągnięć medycyny, które
      mogły złagodzić jego cierpienia.
      W naszych polskich hospicjach nie jest tak łatwo. Więc może wykupując cegiełkę
      na kolejny pomnik ludzie zastanowią się, że te pieniądze mozna spożytkować dużo
      lepiej niż na kamienną, albo metalową figurę, byc może o wątpliwej wartości
      artystycznej.
      Nauka Jana Pawła II była mądra - trzeba ją teraz wprowadzać w życie.
      Jeśli pieniądze z naszych podatków wesprą taki cel, to mało kto przeciwko temu
      zaprotestuje.
      • harry1983 Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II 30.09.05, 12:14
        > Nauka Jana Pawła II była mądra - trzeba ją teraz wprowadzać w życie.

Owszem, była, tylko że niestety tak i na forum, jak i w całym naszym chrześcijańsko-katolickim kraju zrozumieli ją najmniej ci, którzy non stop się modlą i biegają do kościoła. A szkoda...
      • Gość: rs Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: 195.116.81.* 03.10.05, 10:35
        Bardzo dobry pomysł.
        • kubiss Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II 03.10.05, 15:57
          Jeżeli koniecznie chcą zbudować pomnik to widziałem fajny w niemczech .
          Opiszę go gdyż chętnie zainspiruję artystów . W jednym z niemieckich miast
          widziałem fontanne pomnik w kształcie olbrzymiego skalistego penisa . Jego
          wysokość to około 6 metrów . Z wierzchołka
          energicznie tryskała woda równomiernie spływając do ujścia . Pod tym pomnikiem
          chętnie się spotykała młodzież . To coś jak częstochowskie " kwadraty " .
          Niemcy również mają pełno zasłużonych dla kraju polityków , przywódców itp .
          Jednak nie czczą ich ciosając kamienie na ich podobiznę . To bardzo prymitywny
          obyczaj ..... Kubiś
          • Gość: xx Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.icis.pcz.pl 03.10.05, 17:31
            Niemcy tez stawiaja pomniki - tak samo jak Amerykanie, Francuzi, Hiszpanie itd.

Maja poczucie humoru, ale tez potrafia byc powazni. Natomiast niektorym w
            Polsce wszystko sie pomylilo. Warto zeby sobie zobaczyli w sobote "Zapiski
            oficera Armii Czerwonej" - sztuke, ktorej tematem byly spusztoszenia jakie w
            swiadomosci ludzi spowodowala ideologia komunistyczna.
            • kubiss Re: Cegiełki na pomnik Cara Mikołaja II 03.10.05, 19:36
              Czytałem tą pasjonującą książkę panie Xx .
              Powinna być jako obowiązkowa szkolna lektura dla młodzieży .
              Natomiast teraz następuje " wymiana skalnych wartośći " .
              Wymienia się komunistyczne na te " słuszne " z " naszego " punktu widzenia .
              Jednak krótkowzroczność zwolenników pomnika polega na tym że do takich nie
              dociera to że za 50 lat może znowu nastąpić kolejna " wymiana skalnych posążków " .
              Jednak mam tą nadzieję że zamiast wymieniać to po prostu ją zlikwidują tak jak w
              kiedyś likwidowano te " niesłuszne komunistyczne " ..... Kubiś
              • kubiss Re: Cegiełki na pomnik Cara Mikołaja II 03.10.05, 19:48
                Czy jest w Częstochowie jakiś fajny pomnik który by faktycznie był ozdobny ,
                który nie przedstawiał by jakiegoś dostojnego pana zasłużonego . Coś z fontanną :-)
                No może nie penisek ale jakas piękna dziewica itp. Taki pomnik zyskał by
                aprobatę wielu forumowiczów . Dodać do tego atrakcyjną lokalizację i wtedy
                miasto coś zyska . Gdy przechodzę obok istniejących pomników odwracam się w
                drugą stronę gdyż patrząc na te popiersia i skalne postacia nachodzi mnie smutek
                i potem mam zły nastrój . Popiełuszę jak zobaczyłem to żal mi się go zrobiło .
                Czy " architekt " robił Popiełuszkę po pijanemu ? Chyba brakuje mu rąk ..... Kubiś
                • Gość: Roman_W Re: Cegiełki na pomnik Cara Mikołaja II IP: 213.199.204.* 03.10.05, 22:49
                  Pytasz Kubisiu czy w Częstochowie jest pomnik ozdobny. A powiedz mi proszę co
                  to wg. ciebie znaczy?Bo widzisz to jest tak, że jak mówiła moja babcia, nie to
                  jest ładne, co jest ładne, tylko to, co się komu podoba.Mnie np pomnik
                  Popiełuszki się podoba.Oczywiście jest to kwestia gustu. Wyznawcy innej
                  estetyki mogą się udać kilkaset metrów dalej pod pomnik Sienkiewicza. tam
                  chłopisko faktycznie wszystko; jak się to mówi, ma na miejscu. I siedzi jak się
                  patrzy.I powiedz co jest takiego odrażającego w pomniku tego młodego człowieka
                  (jak przypuszczam niewiele starszego od Ciebie),że musisz się od Niego
                  odwracać? I uwierz mi. Tego pomnika naprawdę nie robił "architekt".A jeśli
                  chodzi o ręce to ma On je po prostu związane. I nie udawaj że nie wiesz w
                  jakich okolicznościach zginął.
                  • Gość: Oko Re: Cegiełki na pomnik Cara Mikołaja II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 23:57
                    z przodu Popieluszko a rece jakby uciete.
                    Stan Romanie przed lustrem i zloz rece do tylu to widzisz ramiona a u
                    Popieluszki ich nie ma. Trzeba zajrzec do tylu zeby je zobaczyc

Pomnik do poprawki
          • Gość: ??????? Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 01:22
            > Jeżeli koniecznie chcą zbudować pomnik to widziałem fajny w niemczech .

> widziałem fontanne pomnik w kształcie olbrzymiego skalistego penisa . Jego

no tak :)))....Kubissiu ten kompleks penisa :)...a moze nie daj Boze jego
            fascynacja ...jestesmy tolerancyjni ale Kubissiu nie przesadzaj.....
            skad te fascynacje ????......
            juz mowilem szukaj kobitki poki jeszcze czas.....
            • ja_corka Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II 04.10.05, 22:43
              ŁOOOOOOOOOOJJJJJJJJJJ
              Kubis ma kobitke jak miodzik
              mniam mniam mniam hahahaha

nawet sie podoba kobitkom innym
              • Gość: ////!! Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 12:25
                p.prez.Wrona rozdaje tereny pod pomniki dla czarnej watykańskiej mafii
                .te tereny naleza do niego?,są jego własnością?uwazam ,że nie!.i nie nalezą się
                sekcie wyznawców /guru.?/..... a przypadną mafii watykańskiej.
                to jest wicie sobie gniazdka .
                • Gość: Kajka Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 15:57
                  Jestem jak najbardziej za referendum. Sprawa wydatkownia publicznych pieniędzy
                  na kolejny nikomu niepotrzebny pomnik jest skandalem! Czy w tym mieście nie ma
                  innych ważniejszych wydatków? Brakuje na remonty szkół - okna w niektórych są
                  już pozabijane gwoździami, aby nie raniły śmiertelnie jakiegoś dziecka! Obłażą z
                  farby, która była położona 20 lat temu. Boiska w rozsypce! Brak sprzętu itp. Ale
                  wystarczy spojrzeć na plebanie i jej otoczenie aby zobaczyć gołym okiem, gdzie
                  idzie kasa! Z terenami pod pomniki i plebanie tudzież kościoły jest to samo!
                  ROZDAWNICTWO NASZEGO WSPÓLNEGO DOBRA TRWA NA CAŁEGO!Tylko proszę nie mówić, że
                  to idzie nie z mojego! Z mojego i to jak najbardziej!
                  • harry1983 Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II 12.10.05, 16:17
                    Gość portalu: Kajka napisał(a):

>Tylko proszę nie mówić, że
                    > to idzie nie z mojego! Z mojego i to jak najbardziej!

A najgorsze jest to, że tak samo jak i masa innych ludzi, nie masz na to najmniejszego wpływu...bo święte krowy robią co chcą.

Trzeba wreszcie coś z tym zrobić...

Pomożecie?
                    • Gość: Zygfryd Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: *.42.6.126.alfanet24.pl 23.04.13, 09:09
                      a idź w diabły
                      • harry1983 Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II 23.04.13, 20:36
                        Gość portalu: Zygfryd napisał(a):

> a idź w diabły

Jest takie forum, na którym za wykopanie takiego wątku otrzymałbyś "złotą łopatę".

Sprzed 8 lat, a temat jakże aktualny - nic się w tym mieście przez ten czas nie zmieniło.
                        • Gość: angela Re: Cegiełki na pomnik Jana Pawła II IP: 190.129.233.* 27.04.13, 16:32
                          dyziek_o napisał:

> Córuś!
                          > A może tak coś z sensem?!
                          > Dyzio.
                          forum.gazeta.pl/forum/w,55,136189065,144155927,Re_Jeszcze_jeden_i_jeszcze_raz_lalaaaallaaa.html
                          Dyziek!!!!

TY pisz z sensem. Przecież to troll w imieniu kogoś innego idiotyzmy wypisuje!!!
                          Ogarnij się gościu!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka