Gość: zik IP: *.grosz.prenet.pl 25.11.05, 21:33 A kto za to zapłaci . następny pomnik ?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pomnik Re:Jeszcze jest wolne miejsce IP: *.grosz.prenet.pl 25.11.05, 21:37 Za pętlą tramwajową na osiedlu Północ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Re:Jeszcze jest wolne miejsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 21:44 Zawwsze mogą na jednym placu być dwa pomniki. W końcu nie jesteśmy byle jakim narodem i mamy kim się szczycic i kogo czcić. Oprócz Papieża życzyłbym sobie pomnik ku czci Marka Perepeczki. Mogłyby obie postacie być ubrane po góralsku gdyż obie z górami miały wiele wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re:Jeszcze jest wolne miejsce IP: *.vf.shawcable.net 27.11.05, 20:37 Gość portalu: Profesor napisał(a): > Zawwsze mogą na jednym placu być dwa pomniki. Mysle, ze mam lepszy pomysl: JEDEN, ale za to obrotowy. Na kazda okazje i dla kazdego wyznawcy z osobna! Zaoszczedzi sie na kosztach i przestrzeni. Ubierac mozna dowolnie w/g wzoru. Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re:Jeszcze jest wolne miejsce 27.11.05, 22:14 Z tym ubieraniem dowolnie wg wzoru to nie jest takie wcale chore. Manneken Pis bardziej jest znany ze swoich przebrań niż sam w sobie. Tylko jeszcze przydałoby się, żeby to był jakiś neutralny pomnik, który będzie można we wszystko przebierać. Ale to w tym śmiesznym mieście nigdy nie przejdzie. Tu nawet pomnik Jana XXIII czy Pawła VI nie stanie dopóki nie będzie juz stać pięć pomników Jana Pawła II. Eh, szkoda nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Projekty pomnika Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 22:28 Z uporem godnym lepszej sprawy w Częstochowie prawie wszystko zaczyna się robić od końca. Podobnie i w tym przypadku na placu którego zadospodarowanie stanowi urbanistyczny śmietnik i wszystkie działania należałoby zacząć od uporzadkowania tego śmietnika, projektuje się pomnik. Jest to kompletny absurd króry jasno widać na przykładach pomników Piłsudskiego na pl. Biegańskiego i ks. Popiełuszki w al. Sienkiewicza, mających się nijak do swojego otoczenia.Pomijając wartość artystyczną samych rzeźb, w uproszczeniu można powiedzieć, że przy Piłsudskim nie ta skala, Piełuszcze brakuje tła. Projektujac pomnik na pl.Daszyńskiego należało wcześniej, albo przynajmniej jednocseśnie, zaprojektować rozwiazanie całego placu, co powinno być oczywiste dla jury w którym aż gęsto od profesorów. Przyjęty tryb działania byłby usprawiedliwiony jedynie wówczas gdyby ambicją władz miasta było utrzymanie w.w. śmietnika po wieczne czasy, w co raczej wątpię. Postawi sie pomnik, możliwe, że w miejscu najmniej odpowiednim dla optymalnego rozwiązania całości, a później wymyśli resztę. Jedno do drugiego znowu nie bedzie pasowć, ale przecież nikogo to tak naprawdę nie obchodzi. Trzeba pokazać, że coś się robi - idą wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.icis.pcz.pl 25.11.05, 22:47 Nie dyskutuje tutaj o samej idei nowego pomnika. Natomiast moim zdaniem pomnik Popieluszki bardzo dobrze komponuje sie z otoczeniem. W przypadku pominka Pilsudskiego sam plac nie jest jeszcze zakonczony. Ale z tym co jest tez sie niezle komponuje. Po prostu ludzie maja okreslone gusty i tak naprawde nigdy sie wszystkim nie dogodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YY Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 23:24 ale Panu Pani xx wszystko się w miesicie podoba. Nawet zamkniete szalety miejskie mają swój urok. Dla mnie te pomniki pokazane w GW to szkarady co jeden to gorszy. Może to my mieszkanicy powinniśmy podjąć decyzję o pomniku, a nie jakiesi profesory i Wrony? To nasze podwurko i my tu mamy coś do powiedzenia, ale nam się nie da nic powiedzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fafik najlepiej wasza organizacja partyjna :-))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:20 kazde koło głosuje - jednomyślnie oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 08:38 1. xx-owi wszystko sie ze wszystkim komponuje. Jestem ciekawy czy ubierajac się z zamknietymi oczami wyciaga z szafy garnitur koszule i krawat (przy załozeniu, że ma po kilka sztuk każdej z tych rzeczy oraz jest mężczyzną)i w ciemno wkłada to na siebie. Tak mniej wiecej dopasowuje się pomniki w Częstochowie do otoczenia. 2. Z tego, że ludzie mają rózne gusty nie wynika, że nie istnieją w dużym stopniu zobiektywizowane kryteria oceny sztuki. Nie wnikajac w rozważania estetyczne; pewne dzieła przechodzą do histori sztuki inne giną niezauważone. Na podstawie tych które przeszły, można określać pewne prawidłowości ułatwiające ocenę innych. Trzeba tylko mieć wiedzę na ten temat i przynajmniej odrobinę zdolnosci w odpowiedniej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 11:01 1. xx-owi wszystko sie ze wszystkim komponuje. Jestem ciekawy czy ubierajac się > z zamknietymi oczami wyciaga z szafy garnitur koszule i krawat (przy załozeniu > , że ma po kilka sztuk każdej z tych rzeczy oraz jest mężczyzną)i w ciemno wkła > da to na siebie. Tak mniej wiecej dopasowuje się pomniki w Częstochowie do otoc > zenia. xx nie ma garnituru tylko raczej marynarki rodem z lumpeksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon xx ma mózg a ty marynarke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:14 i tym sie różnisz od myślacego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.icis.pcz.pl 26.11.05, 13:18 Rzeczywiscie bardzo czesto tak bywa ze dopiero z perspektywy czasu widac co bylo OK a co nie - jedne rzeczy za zycia artystow sa bardzo chwalone, a po jego smierci kompletnie zapominane i bywa tez na odwrot. Tak samo dzieje sie nie raz z architektura, teatrem itd. Kryteria oceny sztuki sa wiec bardzo subiektywne - przekonujemy sie o tym na kazdym kroku. Na podstawie swojej wiedzy i zdolnosci tworcy i krytycy potrafia wyciagac czesto kompletnie pzreciwstawne wnioski. I na tym polega tez sila sztuki - inaczej bylaby ona bardzo biedna i wrecz prymitywna, mozna by ja robic spod sztancy. A tego bardzo nie cierpie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon n - znaczy nikt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:19 sa tacy którym sie nic nie kompoonuje. zwłaszcza pętakom z młodziezówki od czasu gdy przegrali wybory po których mogli dostac prace mimo trójek w indeksie. z tym ze wasze "kompozycje" nie istnieja ponieważ sprowadzały się do robienia geszeftów w mieście. kompozycje forsiaste.... o sztuce w waszym przypadku nie można tez mówić ponieważ sztuka w waszym wydaniu to sztuka mięsa. z tego co sobie przypominam to wasza prezydent chciała zlikwidowac nawet Ośrodkek Promocji Kultury Gaude Mater, no nie tawarzyszu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.vf.shawcable.net 27.11.05, 20:34 Gość portalu: n napisał(a): > Z uporem godnym lepszej sprawy w Częstochowie prawie wszystko zaczyna się robić > od końca. Podobnie i w tym przypadku na placu którego zadospodarowanie stanowi > urbanistyczny śmietnik i wszystkie działania należałoby zacząć od uporzadkowan > ia tego śmietnika, projektuje się pomnik. - Ale my lubimy smietniki. Zauwaz, ze "z glowa" miasto projektowano sto i wiecej lat temu. Takze przed wojna, czego dowodem jest zdewastowany kompleks park, szkola i rynek Narutowicza. Z nieistniejacym pomnikiem patrona wlacznie [glowa pomnika byla kiedys w Muzeum Okregowym w ratuszu. Jest to kompletny absurd króry jasno > widać na przykładach pomników Piłsudskiego na pl. Biegańskiego i ks. Popiełuszki w al. Sienkiewicza, mających się nijak do swojego otoczenia. Jest. Tym bardziej, ze pomnik Marszalka projektowany byl dla zupelnie innych miejsc. A plac gdzie go ustawiono "zagospodarowany" byl w zupelnie inny sposob Ktos wspomnial czolg przed ratuszem z robotnikiem i kobieta... Postawiono z powodow ideologicznych, ale tak, ze ....nie rzucal sie w oczy. Zielen maskowala ten socrelistyczny wykwit doskonale. Jakis idiot [WARTO BYLOBY GO Z NAZWISKA UWIECZNIC] uznal, ze swietnie zagospodarowany plac nalezy zniszczyc i wymordowal drzewa po gabate dzielo Koniecznego. Nastepny uznal, ze na miejsce Wanki wystarczy ustawic pomnik Marszalka i wszystko bedzie cacy... Chyba Broda byl wtedy konserwatorem zabytkow i on musial ow projekt zatwierdzac na kolanach. Teraz sie zrobi pumnik ku pamieci na miejscu Wanki.. Ktus" ma poczucie humora... Ciekawe, ze poza n -em nie ma protestow tych co protestowac powinni. Czyzby wszyscy uznali ze na kolanach trudniej??? A zamiast brylastego pomnika najlepszym pomnikiem bylby PARK, Biblioteka, OCHRONKA CZY SCHRONISKO DLA BIEDNYCH imienia PATRONA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz Wrona zapłać za pomnik z własnej kieszeni IP: *.eranet.pl 25.11.05, 22:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon nie chcesz nie płac czerwony gnojku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:13 a ja sie dołoże bo w przeciwienstwie do ciebie szmaciarzu nie nazywałem go "pan papiez". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikot2 Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 22:48 ludzie! niektóre z tych projektów to prowokacja. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Projekty pomnika Papieża 25.11.05, 23:00 "Zdaniem jurorów nie należy się jednak spieszyć - artysta musi mieć dość czasu, by dopracować rzeźbę." ____________________________________________________________________________________ I tak pozostawie moj komentarz; dodajac: "nie należy się jednak spieszyć". Na wszelkie znane Muzy: Nie spieszyc sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.grosz.prenet.pl 26.11.05, 09:38 kolejny popis ortograficzny redaktorzynek . "śpieszyć" się pisze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaman Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 11:54 spieszyć II dk VIb, ~szę, ~szysz, spiesz, ~szył, ~szony «uczynić kogoś pieszym, każąc mu zsiąść z konia lub wysiąść z pojazdu mechanicznego (zwykle w odniesieniu do wojska)» Spieszone oddziały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowianin Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.05, 22:58 Ja jestem za tym żeby postawić pomnik naszemu najukochańszemu prezdentowi Wronie !!!!!! To dzięki niemu jest tak "wspaniale " w Częstochowie !!!!! Kto jest za niech się wpisuje na forum !!! He he he !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teżczęstochowianin Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 08:36 " n " mniej więcej napisał brak urbanistycznego połaczenia pomnika z ok.terenem(moje słowa ,ale tak zrozumiałem) i z tym się zgadzam.Należy rozpieprzyć wszystkie budynki od katedry po Garibaldiego oraz od nadzrecznej po parki i na tym terenie wybudować wielki ,śliczny stupiętrowy /.../ monument ku chwale ????? ( przecież papież JP II nie chciał pomników) więc kk zwięczony oczywiście symbolem wrony . Pozostaje pytanie do wszystkich mieszkańców Częstochowy czy jakiekolwiek ,kogokolwiek pomniki są nam potrzebne i będziemy je sponsorować czy to poprzez kasę UM ,lub wyłudzenia funduszy przez tzw.komitety budowy pomników(cegiełki w szkołach ...). Ja jestem przeciwny i wzywam innych Częstochowian do dania oporu tego rodzaju tendencjom forowanym przez.m.in prez.Wronę ,....... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 08:46 Pisałem o zagospodarowaniu placu, a nie jego zabudowie. To istotna róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.w. Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 09:50 mając Twoje na uwadze rozszerzyłem temat - reasumując budowę pomnika jako durną ,następną fanaberię podległego kk prez.Wrony i radnych (?).wydających kasę UM i tereny pod władanie obcego państwa Watykan / kk /( czy to już zdrada Polski?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.grosz.prenet.pl 26.11.05, 09:40 zima idzie , byłoby w co śnieżkami rzucać :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JARAS TYLKO ŻEBY BYŁ OGROMNY..... IP: *.udn.pl 26.11.05, 12:12 tak ogromny jak głupota Wrony i innych watykanopachołków. Nawet za czasów Hitlera czy Stalina nie mieliśmy w Częstochowie tak obłąkanych pomników, a przecież za Hitlera też była wrona -))) Lat temu chyba 15 grupa prawicowych pajaców chciała przerobić Aleje na drogę krzyżową , dziś smród nawet po nich nie pozostał... Polecą i obecne wrony. Tylko ile głupot w mieście nawyczyniają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon A POMNIK WAŃKI NA BIEGANIE? ZAPOMNIAŁ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:23 ... wystarczy ze będzie ten monument odwrotnie proporcjonalny do twojej głupoty. przypomne ci że NAJWIEKSZY W MIESCIE BYŁ POMNIK WANI NA PLACU BIEGANSKIEGO ORAZ CZOŁG WDZIĘCZNOŚCI ARMII RADIZECKIEJ PRZY UL. CHOCHRIAKOWA. towarzysze, zapomnieliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyty Re: A POMNIK WAŃKI NA BIEGANIE? ZAPOMNIAŁ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:59 młodzińcze -bez głowy jak na katona przystało- młodzieńcze o pomniku czołgu, i robotnika ?,kobiety z dzieckiem?,laurów? na biegańskiego zapomniałes z ksiązek spisać i tut. podać. ach te twoje katońskie wywody. młody towarzyszu przestepczej organizacj sekciarsko - mafijnej czym jest tzw. kk i przynależny mu gang paulinów z jg.Dużo paliwa ci zatankowali do bryki? bo do łepetyny oleju właściwego brakło /żadnego oleju/.Olewają cię jak przystało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F.Y.M nr 3 i 5 najbardziej przypomina jednoego z waniek" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 23:18 który już stał na pl Daszyńskiego. Panowie mamy nowe czasy ale nasze polskie karki nadal są zgięte. My musimy komuś oddawać pokłony - nie możemy być wolni. Kiedyś czciliśmy ruskich bohaterów teraz czcimy rzymskich hierarchów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teral Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 26.11.05, 12:24 Oczywiście nie ma nic ważniejszego tylko stawianie pomników. A pieniadze? - no jak zwykle zawiąże się komitet hmm społeczny, a jakże - moherowe berety wpłacą z 10% wartości pomnika, część będzie hmm " dobrowolnym" datkiem wielu przedsiębiorstw no i oczywiście pod różną przykrywką nastąpią wpłaty z kasy miejskiej pod patronatem prezydenciunia.A może by tak sam kler sfinansował swoje zamiłowanie do bylego szefa?. Na kaucję za przekręty paliwowe kasa poszła niewąska i znalazła sie. A lokalizacja - może pod szczytem? Co do jurorów to jakim prawem mała klika zainteresowanych ma narzucać większości co maja oglądać, gdzie i jescze za to płacić latami (konserwacja) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonnkaa Re: Projekty pomnika Papieża 26.11.05, 12:35 Oj narażacie się............ Zaraz Rzecznik wyzwie Was od warchołow, czerwonych diabłów, przypisze Wam legitymacje partyjne.............. I nazwie beszczelnymi, cynicznymi ,kłamliwymi przeciwnikami kościoła........ No i każe na kolanach przedstawiać z imienia i nazwiska............. Boicie się!!!!!!!!!!!!!!!! ha!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teżczęstochowianin Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 12:44 oj wszyscy bójmy się rzecznika i jego sądów -niech wypowiada się na tematy poruszane na forum dot. miasta ,UM , nie straszy ! by jego ,i jego towrzyszy ktoś nie postraszył! zastraszanie to teraz domena współpracowników prez.W. --- -działasz w jego imieniu "iwonnkaa" ? precz z pomnikami! precz z ograbianiem(przeznaczaniem kasy miejskiej przez radnych i prez.Wronę) kasy UM na cele KK w tym mafii pauliNskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruda Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:42 Słabo śledzicie Forum............. Mnie właśnie tak się dostało................. Stek pomówień , które padły na mnie,.................. O ,długo by pisać..................... I teraz po prostu ze śmiechem , ostrzegam , co Was może spotkać ............. Pozdrawiam Ruda iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw. Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:14 za steki słowne można na steki mięsno -bebłotowe przerobić możnowładców i ich pomioty również.A Twój post to raczej straszenie w imieniu " grupy trzymającej władzę" i udającej za bezkarną. A może są jeszcze dziś bezkarni?,ale jutro? jedno się mało zgadza -ta grupa jest podana jawnie przez Ciebie -to dlaczego jeszcze nie we Wronkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:32 czy brała już pani dzisiaj lekarstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katon wy towarzysze datki tylko kradniecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 13:25 wy towarzysze nigdy nie dacie datku na nic, wy tylko datki społeczne potraficie kraśc. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Nadzieja w jurorach 26.11.05, 13:30 - Mamy trudne zadanie. Pomnik postawić łatwo, ale zburzyć dużo trudniej. Bo buduje się go na wieki - powiedzieli "Gazecie" jurorzy. _________________________________________________________________________________ Moja nadzieja w jurorach. W prezentowanych projektach, ktore opublikowano na zdjeciach--nie posiadam zadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerwus. Re: Nadzieja w jurorach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:05 ot masz fotki na stronie tematu.Nadzieji w jurorach masz(000) ,głupie pomysły i Twoje- ---rozgonić tą bandę w p.. na sybir , na księżyc ekspresem przez komin. pomnikom stanowcze N I E !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Nadzieja w jurorach IP: *.d4.club-internet.fr 26.11.05, 14:16 Gość portalu: nerwus. napisał(a): > ot masz fotki na stronie tematu. Totez i projekty na tych zdjecia skomentowalem >Nadzieji w jurorach masz(000) , Tego nie napisalem >głupie pomysły > i Twoje- --- Moje to sa komentarze odnosnie opublikowanych projektow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nerwus Re: Nadzieja w jurorach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 17:52 mój komentaż - nie tylko do Ciebie ,ale głównie do pomysłu pomniki ,pomysłu którym zainteresowani są przedewszystkim tzw.projektanci oczekujący na dobra materialne teraz i w przyszłości! storima to Ty czy nie Ty, forma pisania i jakość ,jakoś inna.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Nadzieja w jurorach IP: *.d4.club-internet.fr 26.11.05, 18:29 Gość portalu: nerwus napisał(a): > storima to Ty czy nie Ty, forma pisania i jakość ,jakoś inna.Pozdr. Wiesz, przestraszyles mnie, przejrzalem sie w lustrze... Mysle, ze to chyba ja;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:06 tak sobie patrze na te projekty i jestem naprawde przerażony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pako Re: Ten projekt z Golumem IP: 82.160.8.* 26.11.05, 17:18 podoba mi sie najbardziej. Oddaje stan umysłu tych co zamiast pamięć i szacunek nosić w sercach i postępować z godnie z tym czego uczył, zamykają je w kamieniu i... niech se stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_corka Pomnikom NIEE 26.11.05, 17:47 Obejrzyjcie dokladnie te projekty. Jeden gorszy od drugiego. PROWOKACJA? ŻENADA? Dkaczego do cholery nie mozna nazwac czegos co dziala i ma namacalne efekty in, Papieża i w ten sposob oddać hołod OSOBIE, ktora WYRAŻNIE NIE ŻYCZYŁA SOBIE MONUMENTÓW swojej osoby. Ale naszej Władzuni to LOTTO. Tyle osób jest przeciw, a nasz Prezydenciuniu pcha swoją wspaniała MYŚL przewodnia zaistnienia naprzód. My NIE a on nam pokazuje "znak pokoju " i śmieje sie za swoim biurkiem. MILCZTA, SŁUCHAJTA I ROBTA TO CO JA WAM KAŻE!!!! CHCIELIŚTA ......TO MATA !!! z wyrazami uznania dla JMP Prezydenta i Jego Pazia ja_córka z legitymacją partyjną / w kratkę/ w kieszeni. buuuułłłłłłłaaaaaaaaaaa "DOBRE CZASY CZESTOCHOWY - BIS" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blake Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.21.pl / *.21.pl 26.11.05, 21:03 Teraz w każdym mieście taki pomnik stanie. Pan Kaczyński zadekretuje, podniosą podatki dla najbogatszych, pieniążki się znajdą i Pan Wrona pomniczek postawi. Tablica koło torów tramwajowych w okolicy energetyka tak ładnie się komponuje, więc czemu nie postawić od razu pomnika? A jeśli nie można się zdecydować to postawmy po prostu kilka pomników. "Częstochowa to dobre miasto" - powiedział kiedyś Ojciec Św... Odpowiedz Link Zgłoś
mmaly Re: Projekty pomnika Papieża 26.11.05, 21:57 Przerażające. Same głosy przeciwne, a jednak jakaś zwariowana uparta siła dąży do zbudowania tego pomnika. Pomysł tak irracjonalny, że wydaje się niemożliwym, by powstał, a tymczasem zanosi się na to, że się zmaterializuje i powstanie piąty już pomnik tego samego człowieka w tym samym mieście. Nie rozumiem tego wszystkiego, nie wiem do czego to dąży. To jest rzeczywistość totalnie orwellowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkle dzekson Re: Projekty pomnika Papieża IP: *.21.pl / *.21.pl 29.11.05, 09:08 W końcu Wrona musi pozostawić po sobie jakiś ślad, prawda? W jego odczuciu pozytywny, bo już niektórym dał się we znaki podczas poprzednich swoich inicjatyw... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axl Juz jest pod Jasną Gorą jeden IP: *.prenet.pl 26.11.05, 22:24 Po cholere drugi jego pomnik, i po co w pgole najkiekolwiek pomniki jeszcze wydawać pieniądze? Co za duzo forsy ma miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewierząca Re: Juz jest pod Jasną Gorą jeden IP: *.trustnet.pl 27.11.05, 18:42 pomnikom stanowcze nie, może nareszcie wszyscy zaczeliby życ zgodnie z tym co głosił Papież i Jego zasadami,szanować sie nawzajem bez wzgledu na poglądy , wyznania , orientacje , poprostu zacząc sie traktować jak ludzie i podchodzić do drugiego człowieka tak jak podchodził Papież , to byłby największy pomnik dla Niego i On napewno by sie cieszył widząc wzajemny szacunek ,miłosc itd. kolejne wystawiane pomniki nic nie dadzą jak wokół nich narasta agresja , nienawiść , brak tolerancji a tylko wystawienie kolejnego usprawiedliwia nieuczciwe postepowanie projektopomysłodawcy tak dla uspokojenia swojego sumienia Odpowiedz Link Zgłoś
ja_corka w Katedrze wielki drugi 27.11.05, 23:56 Obejrzyjcie dokladnie te projekty. Jeden gorszy od drugiego. PROWOKACJA? ŻENADA? Dkaczego do cholery nie mozna nazwac czegos co dziala i ma namacalne efekty in, Papieża i w ten sposob oddać hołod OSOBIE, ktora WYRAŻNIE NIE ŻYCZYŁA SOBIE MONUMENTÓW swojej osoby. Ale naszej Władzuni to LOTTO. Tyle osób jest przeciw, a nasz Prezydenciuniu pcha swoją wspaniała MYŚL przewodnia zaistnienia naprzód. My NIE a on nam pokazuje "znak pokoju " i śmieje sie za swoim biurkiem. MILCZTA, SŁUCHAJTA I ROBTA TO CO JA WAM KAŻE!!!! CHCIELIŚTA ......TO MATA !!! z wyrazami uznania dla JMP Prezydenta i Jego Pazia ja_córka z legitymacją partyjną / w kratkę/ w kieszeni. buuuułłłłłłłaaaaaaaaaaa "DOBRE CZASY CZESTOCHOWY - BIS" powtarzam bo juz mi sie nie chce pisac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: w Katedrze wielki drugi IP: *.vf.shawcable.net 29.11.05, 04:36 _corka napisała: > Obejrzyjcie dokladnie te projekty. > Jeden gorszy od drugiego. Ty_corko masz racje. A mnie zastanawia konsekwencja z jaka jakies miejskie krasonoludki umyslowe daza do spaskudzenia Placu Daszynskiego. Pomijajac juz ze patron placu byl socjalista i to niespecjalnie wierzacym -jak to u owczesnych socjalistow bylo w modzie. Jakos nikomu nie przychodzi do glowy, zeby jakos Plac Daszynskiego ....zazielenic. Kiedys drzew i krzewow bylo tam sporo, podobnie jak i na Starym Rynku. Latwiej walnac kolejna KARYKATURE z ktorej pozytek beda mialy jedynie ptaki uzywajace "dziela" w charakterze kibella:))) A moze tak zrealizowac wszystkie te projekty??? I ustawic co 50 metrow, na moscie kolejowym i Placu Bieganskiego moglyby byc nawet po dwa. Co sie projekty maja marnowac. I bedzie pieknie. Kino jedno, lodowisko jedno, basen jeden a pomnikow z papiezem 50!!! I bedziemy w ksiedze od ciemnego piwa. Na Wieki Wiekow ..... bo nikt nas nie pobije w tej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...........jk Re: w Katedrze wielki drugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:32 rozwazacie jak ma wyglądać plac - nowy rynek,nowotki,daszynskiego?- ten teren jest poprostu do zawładnięcia przez kk? czemu sprzyja p.prez.T.Wrona! nie wazne jak to będzie wyglądać teraz wazne by całe aleje i okolice podporzadkować władzy państwa watykańskiego! barany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Jest nadzieja!!!??? IP: 157.158.175.* 29.11.05, 17:52 co prawda co się odwlecze to nie uciecze, ale może jeszcze troche poczekamy zanim nam zaśmiecą miasto, a kto wie może włodarze dostaną "objawienia" i zmądrzeją czestochowa.wita.pl/art.php?id=7&PHPSESSID=adfa5bf7e45109db9c83c73f6aab7186186 Papież zgarbiony, wspierający się na pastorale, klęczący przy drodze prowadzącej na Jasną Górę, otulający płaszczem dziecko, przechodzący przez drzwi, całujący ziemię, siedzący na tronie i pozdrawiający. To kilka spośród 31 propozycji, jakie wpłynęły na konkurs na pomnik Ojca Świętego. Monument ma stanąć na placu Daszyńskiego w Częstochowie. Zdaniem jury ogólny poziom konkursu był jednak niski i prawdopodobnie żaden ze zgłoszonych projektów nie zostanie zakwalifikowany do realizacji. Oficjalne wyniki ogłoszone zostaną jutro. Częstochowscy radni już w kwietniu, tuż po śmierci Jana Pawła II, zdecydowali, że na placu Daszyńskiego stanie pomnik Ojca Świętego. Powołano Społeczny Komitet Budowy i ogłoszono dla rzeźbiarzy konkurs na projekt. Zainteresowanie było duże. Na konkurs wpłynęło 31 prac. Jednak nie spełniły one oczekiwań konkursowego jury. — Prace wywołały mieszane uczucia. Nad wieloma toczyliśmy długie dyskusje. Według mnie ogólny poziom przedstawionych projektów jest niski — stwierdza prof. Zbigniew Piłkowski z Politechniki Częstochowskiej. — Na większości prac odbiło się piętno pośpiechu, a przez to bylejakości. Tylko niektóre były dopracowane. Ogólna dedykacja pomnika brzmiała: „Papieżowi — Pielgrzymowi". Większość autorów nie trafiła ze swoją koncepcją pomnika. — Różne rzeczy były: papież stojący, pozdrawiający, siedzący, w góralskim kapeluszu, ale one nic nie mówią. W tym nie ma pielgrzymowania, tego najważniejszego czynnika — stwierdza prof. Piłkowski. Pomysłodawcom chodziło o ideę pielgrzymowania. W takim ujęciu postać papieża nie powinna być statyczna, lecz dynamiczna, żyjąca. Tego właśnie, zdaniem jury, zabrakło w nadesłanych projektach. Jury podjęło już decyzję, ale pilnie strzeże tajemnicy. — Wyniki ogłosimy w środę — mówi prof. Zbigniew Piłkowski. — Powiem tylko, że byliśmy w rozterce przy podejmowaniu decyzji. Pomnik buduje się przecież dla pokoleń, dlatego taka decyzja musi być dogłębnie przemyślana. Z nieoficjalnych źródeł dowiedzieliśmy się, że żadna z prac nie nadaje się do realizacji. Oznacza to, że sprawa pomnika nadal jest otwarta, a konkurs był etapem na drodze do stworzenia prawdziwego dzieła na miarę Częstochowy. URSZULA MISZCZAK Więcej czytaj w "Życiu Częstochowskim" www.zycie.czest.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Jest nadzieja!!!??? IP: *.vf.shawcable.net 30.11.05, 03:57 31 sztuk??? To JEST NADZIEJA, ze wszystkie sie ziszcza w Alejach i bedzie pienknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: =R= Re: Jest nadzieja!!!??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 08:10 No to na razie trochę spokoju... "Sąd Konkursowy nie przyznał pierwszej nagrody. Nie przyznał nawet drugiej. Wyróżnił natomiast Władysława Dudka z Krakowa oraz Dominika Wdowskiego z Radomia, autorów projektów pomnika Jana Pawła II — Pielgrzyma. Ich wizje nie zostaną jednak zrealizowane." [...] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artistaplastik PAPA jak STATUŁA w NY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 07:13 A może by tak w Czewie postawić takiego BIG PAPE większego od statuły w NY i żeby ręce miął wyciagnięte do góry i żeby mozna było wejść do środka (zobaczyć jaki był naprawdę w środku) a pózniej tak jak w statule w NY zeby do tych rąk można było wejść i ... czekać... jak Bóg zozpiżył wieże BABEL tak czekajmy jak zniszczy kolejny wyraz ludzkiej głupoty, arogancji i bałwochwalstwa. NIE Z MOICH PODATKÓW!!!! Odpowiedz Link Zgłoś