Dodaj do ulubionych

sortowanie odpadów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 09:07
Czy w Częstochowie zostanie rozwiązany wkońcu sortowania problem śmieci?
Gdzie są pojemniki na szkło , na butelki PET? W mniejszych miejscowościach
jakoś widzi się takie pojemniki( nawet na wsiach pod sklepami) a u nas nic.
Chyba firmy działające na terenie miasta odpuściły sobie ten temat. I władze
miasta chyba też. Mieszkam na Lisińcu i tutaj nie uświadczysz pojemnika na
szkło lub opakowania plastikowe.
Obserwuj wątek
    • segel Re: sortowanie odpadów 27.11.05, 15:34
      A co na to władze miejskie?
      Przecież mogą wymusić na firmach, które zajmują się usuwaniem odpadów także i ustawienie pojemników na szkło, papier, butelki typu PET.
      Być może nie od razu ludzi się do tego przyzwyczai, ale trzeba starać się społeczeństwo wychowywać.
      Na Zachodzie, w który tak jesteśmy zapatrzeni robią to od lat, nawet na tym zarabiają, to dlaczego my nie możemy? Przecież 10 potęgą gospodarczą, jak to nam kiedys mówiono dawno już nie jesteśmy.
      Szczerze mówiąc mam opory wyrzucając do pojemników opakowania szklane, butelki plastikowe, przecież to się jeszcze może przydać.
      Zachłystujemy sie zachodnią kulturą, jeszcze 10 - 15 lat temu można to było zrozumieć, dostęp do informacji nie był taki jak dziś, więc zachwycaliśmy się tym, co na Zachodzie właśnie wycofywali.
      Ale teraz jesteśmy na bieżąco z nowinkami, Internet zbliża ludzi, młodzi są wykształceni, znają języki, więc możemy korzystać tego co dobre w innnych krajach, co już przetestowali i sprawdziło się.
      A segregacja odpadów może przynieść wymierne korzyści. Te nie dokońca wymierne, ale ważne, jak np. czyste środowisko też.
    • Gość: miracle Re: sortowanie odpadów IP: *.107.inds.pl 27.11.05, 16:30
      selektywnej zbiórki odpadów w naszym mieście rzeczywiście BRAk, ale jak
      obiecuje Wysypisko Sobuczyna, ma sie to zmienic w najblizszym czasie, pozostaje
      nam jedynie czekac
      • t3d1 Re: sortowanie odpadów 27.11.05, 21:36
        U mnie na osiedlu takowe pojemniki stoja ale co do czego przychodzi smieciatka
        przyjezdza i wszytsko go jednego "wora" pakuja i sie zbieraja !!

Nie wiem po jaka cholere te pojemniki stoja jesli i tak taka segregacja niema
        sensu :|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka