Gość: paweł IP: *.21.pl 19.02.06, 22:23 zauważyłem, że po zagotowaniu wody w czajniku robią się takie miękie grudki. Co to jest? Pytam poważnie, bo absolutnie sie na tym nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanoooosh Re: woda w kranach 19.02.06, 22:24 jak to takie biale jak piasek to kamien, radze sobie wlac wode z octem zagotowac pozostawic na 10 minut lub kupic odkamieniacz i zrobic to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: woda w kranach IP: *.21.pl 19.02.06, 22:31 to raczej takie miękkie (rozpuszcza się w palcach) koloru hmmm... coś w stylu piaskowego. Myślałem że to właściwości tutejszej wody, kiedyś mieszkałem gdzie indziej i tego nie było (był tylko zwykły kamień od czasu do czasu). Ta substancja zbiera się często, bo praktycznie codziennie muszę płukać czajnik. Odpowiedz Link Zgłoś
yanoooosh Re: woda w kranach 19.02.06, 22:34 a powiedz mi jeszcze jaki masz kolor czajnika w srodku mozliwe ze kupiles jakiegos taniego smiecia w realu i np rozpuszcza ci sie jakas farba w kontakcie z goraca woda choc to troche bez sensu ale moze sprobuj zagotowac w jakims innym czajniku ja mam 2 elektryczne i nic takiego sie nie dzieje od czasu do czasu jest kamien ale to standart Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: woda w kranach 20.02.06, 08:38 To minerały zawarte w wodzie, które wytrącają się po zagotowaniu wody. "Kamień" w różnych częściach kraju może mieć inny skład, w Częstochowie woda jest jurajska, może mieć dużo wapnia i stąd jej wygląd. Nie narzekaj, podobno mamy bardzo dobra wodę, chyba najlepszą w kraju. Kiedyś, chyba w "zetce" reporter w jakimś programie na żywo z Częstochowy wołał "Ludzie, u nich można pić wodę prosto z kranu!". Trzeba przyznać, że miał rację, piłeś kiedyś herbatę nad morzem? Odpowiedz Link Zgłoś