Gość: bingo Re: zmarł Stanisław Lem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:38 byl pierwszym Lwowiakiem, z pewnoscia bedzie zyl w nas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RA Re: zmarł Stanisław Lem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 18:09 Odchodzą prawdziwe autorytety ... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 19:01 [i] [i] [i] "Kultura nasza jest szalenie spłaszczona, a kultura wysoka znalazła się na marginesie. Drugą okropną naszą słabością jest kompletna amnezja, objawiająca się zwłaszcza brakiem wznowień. Andrzej Rosner opublikował wybory opowiadań Szczepańskiego i Filipowicza, ale to chlubny wyjątek. Jak się nad kimś zamyka wieko trumny, to przestaje istnieć także w świadomości społecznej. Dotyczy to nawet postaci tak wielkich jak Miłosz. Poproszono mnie o wypowiedź w pierwszą rocznicę jego śmierci; napisałem, że Miłosz w szerokiej skali kraju praktycznie przestał istnieć, przywalony krzykliwą wszechpolskością." wiecej na: tygodnik.onet.pl/1596,1301399,felieton.html P.S. oraz inne felietony Stanislawa Lema w "Tygodniku Powszechnym". Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: zmarł Stanisław Lem 27.03.06, 22:00 "I nie ma na to rady, bo jesteśmy gatunkiem śmiertelnym. Zawsze mnie zresztą dziwiło, że wprawdzie sami jesteśmy śmiertelni, ale pozostawiamy po sobie pisma. Bardzo podobał mi się napis na budynku lwowskiej Politechniki: Hic mortui vivunt. Kiedy biorę coś poważniejszego do czytania, chcę wiedzieć, czy autor żyje, czy nie. Jeśli nie żyje, inaczej jakoś przyjmuję jego enuncjacje." tygodnik.onet.pl/1596,1242052,felieton.html Odpowiedz Link Zgłoś
storima Naturalne i sztuczne 2003-08-17 27.03.06, 22:23 "Jacek Żakowski napisał rozsądnie w “Polityce”, że mieliśmy wprawdzie Balcerowicza od ekonomii i monetaryzmu, ale Balcerowicza od polityki zabrakło i nic nie wskazuje na to, by się pojawił. “Przekrój” z kolei rozmową Najsztuba niemal lansuje Leppera na premiera; nie daj Boże, żebym tego dożył. To już inny rodzaj inwazji: inwazja ciemniaków, by się odwołać do określenia, które przed laty wymyślił Stefan Kisielewski. Tak, rządzą nami ciemniaki, choć mają rozmaite barwy, ale ta różnobarwność nie zmniejsza ich nieudolności, co powinno być największym zmartwieniem dla każdego, komu Polska leży na sercu." tygodnik.onet.pl/1596,1129501,2,felieton.html Odpowiedz Link Zgłoś
storima Głos czarnowidza 2003-09-21 27.03.06, 22:50 "Tendencja do brutalizacji życia, którą i w Polsce obserwujemy, wydaje się potwierdzać dawną tezę o potrzebie wojny. Mówiło się kiedyś, że gromadzie ludzkiej mniej więcej co dwadzieścia lat potrzebna jest wojna, by kolejna generacja mogła wyładować energię. Gdy zaś tego zrobić nie może, kieruje swoją złość na kogokolwiek: w Czechach na Cyganów, u nas na duchy Żydów, których już nie ma, w Niemczech na Polaków." tygodnik.onet.pl/1596,1133285,1,felieton.html Odpowiedz Link Zgłoś
storima Pytania i prognozy 2003-12-14 27.03.06, 23:06 "Nie rozumiem, w jakim właściwie kraju mieszkamy: kraju w 90 procentach katolickim czy kraju złodziei i bandytów? Mówię przesadnie brutalnie, ale podobny obraz daje obserwacja debat sejmowych. Nie są to sprawy, które bym chciał wynosić na forum zagraniczne, wolę udawać głuchego i ślepego, ale ktoś, kto czekał czterdzieści lat, by wreszcie koszmar sowiecki się skończył, musi mieć poczucie, że jego oczekiwanie w jakiś fatalny sposób się wykoleiło." tygodnik.onet.pl/1596,1144055,felieton.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał K Re: Pytania i prognozy 2003-12-14 IP: *.net / *.flatpla.net 27.03.06, 23:12 cenię twoje wypowiedzi ale nie rozmawiaj sam z sobą - to nie najlepiej świadczy o tym co piszesz, tak jakby nikt nie chciał z toba polemizowac bo nikt nie uznał twych słów za istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Pytania i prognozy 2003-12-14 27.03.06, 23:27 Gość portalu: Michał K napisał(a): > cenię twoje wypowiedzi ale nie rozmawiaj sam z sobą - to nie najlepiej świadczy > > o tym co piszesz, tak jakby nikt nie chciał z toba polemizowac bo nikt nie > uznał twych słów za istotne. Masz racje, ale nie jest to dyskusja z samym soba. Prosze zauwaz, ze w tym przypadku na tym watku jest to hold skladany Stanislawowi Lemowi, z cytatow jego felietonow. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
storima Sprawa pamięci 2003-10-05 27.03.06, 23:33 "Wypieranie ze zbiorowej pamięci faktów straszliwych, ale i neutralnych, zachodzi z nadzwyczajną łatwością. Rozumiem oczywiście, że Niemcy życzyli sobie przestać być tymi Niemcami, którzy stworzyli obozy zagłady. Jak pisze Chwin, Auschwitz dla wielu Niemców to przeszłość prawie mityczna: w Polsce, czyli nigdzie. Kiedy nasza generacja - Nowak-Jeziorański, Edelman, ja - zejdzie ze sceny, oni zatriumfują. Skądinąd uważam za wyborny pomysł Chwina, by zamiast stawiania idiotycznych kloców kamiennych jako pomnika Holokaustu zbudować w Berlinie model Oświęcimia z komorami gazowymi i krematorium." tygodnik.onet.pl/1596,1134900,felieton.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Vita brevis 2004-07-11 IP: *.d4.club-internet.fr 27.03.06, 23:49 "Mówiąc, że ci młodzi odzyskali wolność, mało się powie: nie ma już żadnych ścian, zapór ani przeszkód, mogą w jednej chwili ruszyć w każdą stronę. Nasze zmartwienia i strachy, związane z walkami o paszport, wyglądają dziś jak stara baba piaskowa, która, potrącona nogą, rozpadła się w proch. Wszystko to było zbędne: niepotrzebnie zaglądano mi lusterkiem pod koła samochodu i kazano wyciągać tylną kanapę, by sprawdzić, czy tam nie schowałem wroga ludu." tygodnik.onet.pl/1596,1174321,1,felieton.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosvami Re: Sprawa pamięci 2003-10-05 IP: *.21.pl 28.03.06, 00:34 Zaiste dobry cytat to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Rozkład jazdy 2006-01-20 IP: *.d4.club-internet.fr 28.03.06, 01:24 Cytat z przedostatniego opublikowanego felietonu Stanislawa Lema: "Dostaję listy, których autorki i autorzy oczekują, że zgodzę się na osobiste spotkanie i że wyniknie z tego jakaś korzyść dla Polski. Nadzieje płynące z lektury mojej publicystyki są jednak płonne, jestem już przygłuchym starcem i jeżeli w ogóle coś ważnego powiedziałem, to w moich książkach. Nie mogę w pojedynkę ratować naszego kraju, nigdy zresztą nie chciałem wchodzić do polityki, nawet doradczo. Co ważniejsze, aby w ogóle taką funkcję i takie honory przyjąć, trzeba mieć zaplecze polityczne, a wokół mnie nie ma nikogo oprócz rodziny i kilku psów." link do wszystkich felietonow Stanislawa Lema opublikowonych na lamach "Tygodnika Powszechnego": tygodnik.onet.pl/1596,0,1,felieton_arch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Sprawa pamięci 2003-10-05 IP: *.d4.club-internet.fr 28.03.06, 11:09 Gość portalu: gosvami napisał(a): > Zaiste dobry cytat to jest. Niestety, prawdziwy do bolu. Kolejnym potwierdzeniem jest dzisiejsza notka prasowa: "28-03-2006 10:46 Ambasada RP w Berlinie ostro zaprotestowała przeciwko użyciu przez niemiecki tygodnik "Der Spiegel" określenia "polskie obozy zagłady". wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3241372.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Lektury świąteczne 2006-01-08 IP: *.d4.club-internet.fr 28.03.06, 12:56 "W Boże Narodzenie obchodzono pierwszą rocznicę tsunami. Obejrzałem wstrząsający dokument, pozlepiany z fragmentów amatorskich filmów wideo. Przy wspaniałym słońcu i bezchmurnym niebie na brzegu morza kłębią się tłumy ludzi różnych ras, nagle na horyzoncie pojawia się biała linia, która z szybkością odrzutowca zbliża się do brzegu. Wszyscy patrzą z zainteresowaniem, nie wiedząc, że chodzi o morderczą falę wywołaną podziemnym wstrząsem... Kiedy wtargnęła na ląd, na ucieczkę było już za późno." tygodnik.onet.pl/1596,0,1,felieton_arch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Co wybrać? 2005-12-25 IP: *.d4.club-internet.fr 28.03.06, 13:44 "Ogólna kontrowersyjność przekazów mocno się nasiliła, co narusza moje przekonanie, że można się o świecie dowiedzieć czegokolwiek bezwzględnie wiarygodnego. W serii przewodników dołączonej do „Wyborczej” ukazała się książka o Australii. Zachwyciła mnie, mówię do żony: szkoda, żeśmy się w Australii nie urodzili, na to ona: nie oglądałeś dzisiaj telewizji? W Sydney trwają walki z arabskimi imigrantami, krew się leje..." tygodnik.onet.pl/1596,0,1,felieton_arch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Władza mózgu 2005-08-14 IP: *.d4.club-internet.fr 28.03.06, 22:22 "Dla nas, ludzi, wiek rzędu 80-90 lat stanowi górną granicę i dlatego z taką lubością czytam o życiu gwiazd, w którym 10 czy 15 milionów lat nie ma najmniejszego znaczenia, albo o galaktykach, które mogą istnieć czterysta milionów lat, albo o ewolucji trwającej miliardy... Wiem, że samemu mi do tego nieskończenie daleko, ale świadomość, że umysł ludzki potrafi w ogóle dotknąć tajemnicy długowieczności systemów wszechświata, jest dla mnie fascynujące, na pewno bardziej niż to, czym większość ludzi żyje." tygodnik.onet.pl/1596,0,1,felieton_arch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Wieloryby i polityka 2006-02-03 IP: *.d4.club-internet.fr 28.03.06, 23:03 Dzisiejsza wiadomosc prasowa: PAP 28-03-2006, Wieloryb nie ustalonego jeszcze gatunku wpłynął na Zatokę Gdańską - poinformował PAP we wtorek kierownik Stacji Morskiej Uniwersytetu Gdańskiego dr Krzysztof Skóra. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3243221.html Cytat z felietonu Stanislawa Lema: "Może dlatego głównym moim zajęciem w minionym tygodniu było śledzenie smutnej (dla mnie przynajmniej) przygody kaczonosego wieloryba, który, płynąc z Atlantyku na Morze Północne, zabłądził na wody Tamizy i dopłynął aż do Londynu, 60 kilometrów od ujścia rzeki! Anglicy zrobili wiele, by go uratować, a olbrzymie tłumy przyglądały się tym działaniom z wybrzeży i mostów. Niezbyt wielki (oczywiście w wielorybiej skali) sześciometrowy wieloryb, ważący blisko sześć ton – waga słonia! – został wciągnięty przy pomocy pontonów na pokład barki, która ruszyła w stronę morza, bo sam się wydostać nie potrafił. Był zresztą niezdrów, ranny, krwawił. Zespół medyczno-weterynaryjny dawał mu 50 procent szans na przeżycie, wieloryb jednak umarł prawie u końca drogi. Śledzenie tej historii w niemieckiej telewizji całkowicie wymiotło z mojego umysłu nasze polskie perypetie polityczne, zajęty losem wieloryba nie miałem czasu dowiadywać się, co się dzieje w kraju." tygodnik.onet.pl/1596,0,1,felieton_arch.html [i]*[i]*[i] Ucieszylby sie Stanislaw Lem czytajac o naszym "polskim" wielorybie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Obiektywem w przeszłość 2005-07-17 IP: *.d4.club-internet.fr 28.03.06, 23:25 "Koło piątej rano siadałem do maszyny i tłukłem w nią tak długo, jak mogłem.(...) I tak się z wolna wspinałem ku górze, bo Peerel przypominał wielką studnię, aż się zaczęła wolna Polska, która wygląda zupełnie inaczej, niż to sobie marzyliśmy. Przysłał mi Dunin-Wąsowicz “Pawia królowej” Doroty Masłowskiej. To ciekawa rzecz: wielki talent, duża inteligencja, ale równocześnie pozostaje wrażenie, jakby ktoś motorówką usiłował podróżować w kanale. Śruba się kręci jak szalona - a tu muł, błoto, przepychamy się z trudem, bo świat tak błyskotliwie przez Masłowską opisany jest straszną tandetą." tygodnik.onet.pl/1596,0,1,felieton_arch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima •• •••• •••Rwąca IP: *.d4.club-internet.fr 29.03.06, 00:12 "W styczniu 1945 roku trzynastoletnia Edyta Zierer, bliska śmierci, została uwolniona z hitlerowskiego obozu pracy w Częstochowie. Miała nadzieję, że odnajdzie kogoś z rodziny. Z trudem doszła do dworca i wsiadła do pociągu, który pomału ruszył. Robiło jej się coraz zimniej, obawiała się, że umrze, i w którejś chwili opuściła pociąg. Usiadła w rogu stacji, nikt nie zwracał na nią uwagi, czuła, że śmierć się zbliża. Nagle podszedł do niej młody człowiek w sutannie. “Co tu robisz?” - spytał. Odpowiedziała, że próbuje dostać się do Krakowa, ale zabrakło jej sił. Człowiek zniknął i wrócił z herbatą. Za chwilę odszedł znowu, by jej przynieść chleba i sera. Kiedy zjadła, usłyszała: “Spróbuj wstać”. Nie mogła, więc zaniósł ją do wagonu. Kiedy się rozstawali, powiedział, że nazywa się Karol Wojtyła i jest klerykiem. Minęły 33 lata i dawny kleryk został papieżem, a Edyta Zierer, mieszkająca już wtedy w Hajfie, napisała do niego. Potem odwiedziła Watykan, a Papież udzielił jej błogosławieństwa." tygodnik.onet.pl/1596,0,1,felieton_arch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Rwąca fala 2005-04-17(tytul powyzszego felietonu) IP: *.d4.club-internet.fr 29.03.06, 00:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Chmury nad globem 2004-11-14 IP: *.d4.club-internet.fr 29.03.06, 18:25 "Z nie całkiem jasnych powodów bardziej rozgrzewa się półkula północna. Ocean Lodowaty zmienia się w otwarte morze i przestaje być przyjazny dla żyjących tam stworzeń, poczynając od białych niedźwiedzi. Odczuwamy to pośrednio i w Polsce; dzisiaj było plus dwadzieścia stopni Celsjusza, a zbliża się połowa listopada." tygodnik.onet.pl/1596,0,2,felieton_arch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima • Lód i wrzątek 2005-06-05 IP: *.d4.club-internet.fr 31.03.06, 03:03 "Uskarżałem się przed Torresem na stosunki panujące dziś w Polsce i na to, że nie ma już żadnych barier dla nieprawości. Uspokajał mnie tłumacząc, że w Hiszpanii jest podobnie; pocieszenie mało skuteczne." tygodnik.onet.pl/1596,0,1,felieton_arch.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima "Przyzwoitość" IP: *.d4.club-internet.fr 03.04.06, 14:26 * JERZY JARZĘBSKI (ur. 1948) jest historykiem literatury i krytykiem, profesorem Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zajmuje się m. in. twórczością Gombrowicza, jest też najwybitniejszym dziś badaczem dzieła Stanisława Lema, autorem książek o nim („Zufall und Ordnung”, „Wszechświat Lema”) oraz posłowi do kolejnych tomów „Dzieł zebranych” autora „Solaris”: "Wierzący katolik nie może poprzestać na przestrzeganiu dziesięciu przykazań: musi je uwierzytelnić poprzez całą wizję Boga i wszechświata, jaka wynika z jego religii. Niewierzący człowiek przyzwoity musi kosztem niewyobrażalnego wysiłku zbudować gmach kosmosu i gmach sensu na własną rękę. Czy to przypadek, że ostatnia, najbardziej fundamentalna powieść ateisty Gombrowicza nosiła tytuł: „Kosmos”? Czy to przypadek, że i Lem przez całe życie budował w swej prozie kosmiczne wizje? W nieobecności Boga człowiek przyzwoity musi wziąć na siebie realizację całości projektu istnienia, jakkolwiek trudne byłoby to zadanie. Troska o wszystko Czytając książki Lema, mam wrażenie, że ich autor troszczył się wręcz o wszystko. Prześledźmy główne tematy, w których ta troska się przejawia. Jest to przede wszystkim troska o czas: czas historii ludzkiej i czas kosmiczny. " Przeczytaj caly artykul: wiadomosci.onet.pl/1325941,2677,kioskart.html?drukuj=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima "Była w nim pasja prawdy i odkrywania świata " IP: *.d4.club-internet.fr 04.04.06, 13:29 "Przyszliśmy tutaj by go pożegnać, ale także dlatego, żeby za nim przemówić do Boga. Pokazując Mu: Panie on może nie rozpoznawał Ciebie w tych wszystkich, którym służył swoją pasją prawdy, swoim talentem, tym wszystkim czym był jako człowiek. To wszystko, co dobre pozostało z niego wśród nas i między nami. Wiem, że będziesz po jego stronie" - mówił ojciec Kłoczowski. Na Cmentarzu Salwatorskim Stanisława Lema żegna kilkaset osób: rodzina, przyjaciele i czytelnicy jego książek. Ceremonia ma skromny charakter." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3259114.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima "pytam sam siebie"dominikaninJan AndrzejKłoczowski IP: *.d4.club-internet.fr 04.04.06, 16:25 Dominikanin Jan Andrzej Kłoczowski: "Pytam sam siebie, czy jestem uczciwy modląc się na pogrzebie człowieka niewierzącego? Czy jestem uczciwy w stosunku do Stanisława Lema? Klucz znalazłem w wierszu Tadeusza Różewicza, który mówi: "Nie jest ważne co Różewicz myśli o Panu Bogu, ale co Pan Bóg myśli o Różewiczu". I w ten sposób chcemy pokazać Panu Bogu wszystko dobre, co Lem nam pozostawił." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3259369.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: zmarł Stanisław Lem IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 23:22 rany... tacy ludzie nie powinni odchodzic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: zmarł Stanisław Lem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 09:04 W wiadomościach TV napisali na pasku - jeden z największych pisarzy XX wieku -, jak okresla się wielkość p.Lema ? jak okresla się wielkość pisarza-artysty? po zachwytach garstki kolegów? -czy też po ilości przekładów językowych , po ilości wydanych książek, po ilości sprzedanych ksiązek 27 000 000 - to robi wrazenie, ,czyli "poczytności"!, dlaczego napisano pisarzy polskich XX wieku . To był wielki pisarz światowej sławy ......czasów. CZEŚĆ JEGO PAMIECI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzika1 Re: zmarł Stanisław Lem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 14:09 [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSDS Re: zmarł Stanisław Lem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 21:18 www.wk.traugutt.net/ Odpowiedz Link Zgłoś