Dodaj do ulubionych

Remont kamienicy za Ratuszem! :)

06.04.06, 14:21
Przechodząc dziś przez plac Biegańskiego mozna dostrzec montowane rusztowanie na całej długości elewacji budynku za Ratuszem... Jak widać coś się ruszyło w tej sprawie i może choc odrobinę to ważne dla mieszkańców Czestochowy miejsce zmieni się na lepsze... Poniżej przedstawiam foto jakie wykonałem przy okazji dokumentując syf w naszym mieście w szyldach i reklamach (planuje umieszczenie wielkiej galerii na www.e-czestochowa.prv.pl o czym poinformuję)

img93.imageshack.us/img93/9162/14ys2.jpg
p.s. Poniżej prezentuje odbudowywane schody przy banku, które stały zdemolowane 3 miesiące...

img132.imageshack.us/img132/8711/24qq1.jpg
Obserwuj wątek
    • agulia Małe sprostowanie 06.04.06, 15:05
      To nie kamienica tylko blok ;)
      Ale ogólnie jestem pod wrażeniem!!! Szkoda tylko że już tam nie mieszkam. Zawsze
      jak coś remontują to już po tym, jak się z tego miejsca wyniosę!!:D
      • ulisses_czwa Re: Małe sprostowanie 06.04.06, 15:44
        Oczywiście, to jest blok, a nie kamienica... To przez to, że tyle kamienic w alejach i użyłem tą nazwę odruchowo :) nie zmienia to faktu, że rozpoczął się długo wyczekiwany remont :) Mam nadzieję, że całość odmalowania elewacji została SKONSULTOWANA/USTALONA z estetą miasta (tak, jest taki ponoć, choć ma kiepskie wyniki w pracy co możermy zauważyć) i budynek nie zostanie pomalowany w przysłowiowe kropki czy trójkąciki... Kolorystyka tez powinna eksponować Ratusz, tj. kolor elewacji remontowanego bloku nie może się zlać z ratuszem i odwachem - zatem czerwienie wykluczone, żółte też... Zielonego mamy za duzo (kamienica na rogu i mniejsza kamieniczka też zielona zaraz obok)... Pozostaje jakiś delikatny odcień beżu... A może coś innego??
        Pozdrawiam
        • Gość: Wlodek Re: Małe sprostowanie IP: *.vf.shawcable.net 06.04.06, 19:37

ulisses_czwa napisał:

> Oczywiście, to jest blok, a nie kamienica... To przez to, że tyle kamienic w
          alejach i użyłem tą nazwę odruchowo :)

koro juz jestes Ulissesie przy kamienicach w tym rejonie i bawisz sie w
          dokumentaliste, to daj sie namowic na policzenie i uwiecznienie na
          fotorgrafiach tych autentycznych kamienic, ktore sie jeszcze ostaly na
          Slaskiej, Waszyngtona, Nowowiejskiego, Sobieskiego, czy Kopernika.
          Taka dokumentacja moze okazac rownie cenna jak "starozytne zdjecia stadionu
          zuzlowego z epoki kiedy banda byla drewniana, trybuna glowna niewielka i nikomu
          nie przychodzilo do glowy, zeby widzow od toru odgradzac siatkami:)

Najlepszego
          I kondolencje z okazji odstrzalu JUVE dokonanego przez londynskich kanonierow.
          "Moj" Makaron jest w calkowitym stresie, bo nie dosc, ze Juve padlo, to
          jeszcze znienawidzone przez niego AC Milano weszlo do polfinalow(-:.
          I ja mu sie nie dziwie, ze zapadl sie i kleski przezywa w samotnosci.
          • ulisses_czwa Re: ;-) 06.04.06, 20:28
            > skoro juz jestes Ulissesie przy kamienicach w tym rejonie i bawisz sie w
            > dokumentaliste, to daj sie namowic na policzenie i uwiecznienie na
            > fotorgrafiach tych autentycznych kamienic, ktore sie jeszcze ostaly na
            > Slaskiej, Waszyngtona, Nowowiejskiego, Sobieskiego, czy Kopernika.

Pomyslę nad tym co proponujesz :) Ja lubie takie zajęcia... Niestety obecnie jestem obłozony innymi sprawami i musze to zepchnąc na dalszy plan, ale mam na uwadze :)
            Jesli jestes cekawy to dziś robiłem dokumentacje naszego syfu zwiazanego z szyldami, reklamami a nawet handlem w miejscach do tego niestosownych. Niebawem przygotuję "prezentację" ponad 80 zdjęć na www.e-czestochowa.prv.pl Pracuje nad projektem uchwały w sprawie estetyki miasta i staram sie zgromadzić baze dziadostwa, aby mieć odpowiedni przegląd co jest nie tak... Z reszta wzoruje sie już na jednej uchwale z innego miasta... Dodam, że zawitałem także na plac Balcerowicza i nie wspominam tego miło... Zostałem dziś zaatakowany przez handlarzy, za to że robiłem zdjęcia... Grozili mi pobiciem i wyzywali, że "wybija mi zeby"... Dobrze, że byłem z przyjacielem, bo zebrali sie w grupkę...

> "starozytne zdjecia stadionu
            > zuzlowego z epoki kiedy banda byla drewniana, trybuna glowna niewielka i nikomu
            >
            > nie przychodzilo do glowy, zeby widzow od toru odgradzac siatkami:)

Niestety, ale ta siatka w tej wysokości to porażka...

> I kondolencje z okazji odstrzalu JUVE dokonanego przez londynskich kanonierow.

Mówi się trudno... Zagrali słabiej to nie mieli prawa awansu do półfinału... Trzeba umieć się pogodzić z porażką... Co do Włochów, to Makaroniarze byli zawsze histerykami :)
    • Gość: Lesio Tak troche NTG IP: *.org / *.org 06.04.06, 19:58
      pliki.kaczka.com/michal/ezpublish/public_html/mediagallery/media.php?aid=1&f=0&s=0&sort=0
      To sa kominy wentylacyjne, pod kostka znajduje sie jakas rozdzielnia
      kanalizacyjna albo cos ten tego.
      • Gość: piter Re: Tak troche NTG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 20:22
        No nareszcie będzie to jakoś wyglądało. Przydało by się aby wyremontowali też
        elewacje tego bloku gdzie jest Almatur. Okolica Ratusza nareszcie pięknie:]
        Wiecie może kiedy skończy sie remnot 'popówki' ?

A jesli jesteśmy przy estetyce... Dzisiaj zauważyłem (na jednej z bardzo niskich
        kamiennic w III Aleji, w pobliżu Pl Bieganskiego) jakiego koloru są tam
        elewacje... Mieszczą się tam 3 sklepy, elewacja każdego sklepy inny kolor i to
        taki oczoje***. Pierwsze piętro znowu inny kolor. Poprostu koszmar nie da się na
        to patrzeć. Jeśli wyremontują III Aleje powinno się coś z tym zrobic. Miejski
        architekt albo konserwator zabytków powinien wyznaczyć jakieś wytyczne co do
        koloru elewacji, kształtu i ilości szyldów...
        • ulisses_czwa Re: Tak troche NTG 06.04.06, 20:35
          > A jesli jesteśmy przy estetyce... Dzisiaj zauważyłem (na jednej z bardzo niskic
          > h
          > kamiennic w III Aleji, w pobliżu Pl Bieganskiego) jakiego koloru są tam
          > elewacje... Mieszczą się tam 3 sklepy, elewacja każdego sklepy inny kolor i to
          > taki oczoje***. Pierwsze piętro znowu inny kolor. Poprostu koszmar nie da się n
          > a
          > to patrzeć

Tak jak pisałem wczesniej... Dzis wybrałem sie na miasto z aparatem i zrobiłem ponad 80 zdjęć... To co mozna na nich zobaczyc to koszmar... Przytłacza... Z każdym zdjęciem zastanawiałem sie czy to aby moje miasto i gdzie władze miasta + prywatni własciciele maja oczy i rozum...
          • Gość: dock Re: Tak troche NTG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:03
            Co do tych różnorodnych kolorów na elewacji jednego budynku to z tego co
            zauważyłem w Alejach mogę wywnioskować, że to jakiś częstochowski zwyczaj.
            Przejawia on się w tym, że inwestor odnawiając elewację np. pod nowy sklep
            maluje tylko kawałek ściany i to na dowolny kolor, dlatego w moim subiektywnym
            odczuciu uchwała Rady Miasta odnośnie estetyki jest niezbędna aby zakończyć
            takie praktyki. Wolność korzystania z własności powinna być i jest prawnie
            zagwarantowana ale nie właściciel nie powinien korzystać z tego prawa jeśli ma
            to przynieść "chaos estetyczny". W tym miejscu należałoby przytoczyć historię,
            jak to swego czasu konserwator zabytków w naszym mieście niezgodził się na
            wykonanie nawierzchni kamiennej w projekcie rewitalizacji 3 Alei z
            różnokolorowej kostki motywując swoją decyzję faktem, że "nie będzie
            Disnaylandu w centrum miasta" więc jak do tej wypowiedzi odnieść jego milczącą
            zgodę na różnokolorowe łaty na elewacji tej samej kamienicy... czy to aby nie
            robi z głównej arterii Częstochowy Disneylandu??
            Pozdrwaiam
        • Gość: dock Re: Tak troche NTG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:12
          Potwierdzam relacje ulissesa odnośnie reakcji handlarzy ze sławnego
          ostatnio "Placu Balcerowicza". Ludzie ci cechują się zachowaniami histerycznymi
          na widok osoby z aparatem fotograficnym w pobliżu ich nazwijmy to "miejsca
          pracy". Najzwyczajniej dali dzisiaj świadectwo swego prostactwa, i z czystym
          sumieniem mogę stwierdzić, że nie będę żałował jeśli chińczycy z Megasamu
          zmuszą ich do zlikwidowania "interesu".
        • Gość: xx Re: Tak troche NTG IP: *.netcafe.waw.pl 07.04.06, 20:00
          Remont Popowki idzie na calego - mam nadzieje ze do konca roku bedzie widac
          rezultaty na zewnatrz.
          • Gość: piter Re: Tak troche NTG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 21:17
            Z tego co pamietam ratusz obiecywał że popówka będzie oddana przed wizytą
            Benedykta XVI
            • Gość: piter Re: Tak troche NTG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 21:17
              ratusz = urząd miasta... tak jakos po warszawskiemu mi sie napisało;)
      • Gość: Wlodek Re: Tak troche NTG IP: *.vf.shawcable.net 08.04.06, 05:22

Gość portalu: Lesio napisał(a):

> To sa kominy wentylacyjne, pod kostka znajduje sie jakas rozdzielnia
        > kanalizacyjna albo cos ten tego.

Sa to prawdopodnie pozostalosci po ...komunie i zimnej wojnie.
        I to serio, bo jeszcze w latach 60-tych obowiazywaly przepisy, ktore nakazywaly
        budowe blokow wyposazonych w piwnice - schrony, a te musialy miec wyjscia
        awaryjne oddalone od 1/3 wysokosci bydynku.
        Podobne "kapeluchy" znajdziesz w starych blokowych kwartalach przy Sobieskiego
        i zapewne u Storimy na Starym Rakowie.
        W tych schronach byly pomieszczenia ze sprzetem do odgruzowania, zapasy obrony
        cywilnej i jeszcze cos z takich rzeczy, ktore mialy chronic przed bomba atomowa
        i chemiczna.
        Tak nam na PW tlumaczono.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka