Gość: matka IP: *.com / 213.199.204.* 21.04.06, 19:22 Czy ktoś słyszał o "nowej" szkole - gimnazjum przy Parafii św. Józefa? Czy to prawda, że ma tam uczyć dobra kadra? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: matka ucznia Re: nowe gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 19:29 W takich gimnazjach zazwyczaj jest dosyć wysoki poziom, a kadra rzeczyiscie ma być bardzo dobra, a co najważniejsze nauka jest za darmo. Na Rakowie gdzie jedyną alternatywą jest gimnazjum nr 7, to naprawde niezłe wyjście. Zreszta mozna poczytać ulotkę, małe klasy, dużo bardzo ciekawych zajęć i nie prawdą jest że codziennie ma być religia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: nowe gimnazjum IP: *.ds1-k.us.edu.pl 21.04.06, 21:00 Możecie podać więcej informacji na temat tego gimnazjum? W jaki sposób zapisać (zgłosić) tam dziecko? Gdzie dokładnie znajduje się to gimnazjum, dyrektor/ sekretariat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: nowe gimnazjum IP: 195.116.81.* 21.04.06, 21:02 No to załatwili gimazja na Rakowie i BŁesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: nowe gimnazjum IP: *.prenet.pl 21.04.06, 21:30 Za darmo na początku, a potem niezła kasa. Księża też mieli uczyć religii bez zapłaty, a jak jest teraz? Od razu są nauczycielami mianowanymi, nie muszą być stażystami i kontraktowymi, nie muszą pisać bzdurnych planów rozwoju zawodowego. Ale większość z nich robi dyplomowanego, bo dostaje się trochę wyższe pensje. I tak samo będzie z tym gimnazjum. Nie mam zaufania do nauczania i wychowania przez księży, bo jakoś ich obecność w szkole od 1990 nie przyczyniła się do wyższego morale uczniów. A prowadzić indoktrynację można i na matematyce, niekoniecznie tylko na lekcjach jedynie słusznej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: nowe gimnazjum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 21:55 jestem nauczycielka polecam to gimnazjum - zastrzegam - nie pracuje tam i nie bede!! male klasy 2 jezyki jezyki w formie lektoratow plus inne plusy, ale to wystarczy!!! wiecej zaufania do nowosci!!! ja swoje dziecko zapisalabym tam na pewno!! Odpowiedz Link Zgłoś
paccc Re: nowe gimnazjum 21.04.06, 22:03 A co oferuje państwowa szkoła? Kupowanie podreczników z krórych nieliczni nauczyciele korzystają ,nie wspomnę o nauce języka -dno totalne, a dodatkowy j. niemiecki ( gim.7)to strata czasu, klasy bardzo liczne, a co niektórym nauczycielom nie chce się uczyć.Polecam katolickie gimnazjum. Ja zapisuję swoje dziecko i jestem zadowolona że takie powstało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pecet Re: to ma przyszłość ? ale to już było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 23:04 dawno,dawno temu księża zajmowali się oświatą, pomimo kilku wybitnych postaci- ludzi światłych o otwartych umysłach, cały system nie wytrzymał próby czasu, dziś powstają szkoły przy parafiach, bo jest to dobry interes (subwencje). cała oświata przeżywa kryzys przede wszystkim brak autorytetów,ogólene rozpasanie i kult "silnego" człowieka a te szkoły dają złudzenie że będzie inaczej,ale nie lepiej, ani grzeczniej.Polacy lubią marzyć to niech kilku rodziców ma swoje marzenia. niestety życia uczymy się w trudnych sytuacjach a nie w ciepełku gdzie nas głaszczą i udają że jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: to ma przyszłość ? ale to już było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 10:47 Mylisz się. Szkoły przy parafiach przetrfały próbę czasu - a zniknęły z innego powodu - poczytaj jakiś podręcznik do historii o tym co się w Polsce stało pod koniec 18 wieku co się działo w wieku 19 i jak wyglądała oświata w PRL. Jak poczytasz to nie będziesz głupot pisał. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozdro Re: to ma przyszłość ? ale to już było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 13:48 to fakt, z reguly są emeryci, bo nie trzeba płacić zusu, lub nowi, bo są jeszcze stażystami, codzien religii nie ma, ale są codzień modlitwy na zakończenie i na rozpoczęcie dnia, stowarzyszenie ma stronę mozna wejść i poczytać ich statut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re pecet Re: to ma przyszłość ? ale to już było IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 10:52 Jakie subwencje?? W Cieszynie jest taka szkoła: podstawówka, gimnazjum i liceum - a kasy od państwa dostają tyle, że wystarczyłoby na utrzymanie tej szkoły przez 1 1/2 miesiąca. Więc chyba chodzi o coś więcej niż o kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unkas Re: nowe gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 10:49 Mam kolegę co uczy w takiej szkole na południu Polski - mówi, że jak dziecko by miał to bez wahania do katolickiego gimnazjum by zapisał. Chyba wie co mówi bo pół etatu ma w katolickim a pół w państwowym. Tam szkoła jest bezpłatna przez cały cykl kształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: nowe gimnazjum IP: *.com / 213.199.204.* 22.04.06, 11:15 Dziękuję za informacje. Mam pytanie, czy zna ktoś nr telefonu do sekretariatu? Gdzie mogę otrzymać te "ulotki" o których wspominacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń Re: nowe gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 10:52 Ulotki i zapisy są chyba w kancelarii parafii św. Józefa na Rakowie. To ten kościół obok szkoły. Talefonu nie znam ale na pewno jest w książce telefonicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianka Re: nowe gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 13:21 Aja powiem szczerze że mieszkam na Rakowie i należe do tej parafii.Wiem że tam dyrektorką będzie niezbyt fajna osoba. A co do nauczycieli to moje dziecko mowi że mogąiść albo sami emerycialbo sami nowi(wiem to z tad ze moja corka chodzi do sp20) Sama nie mam zdania na temat tej szkoly chociaz katolik podobno sa bardzo dobrymi szkolami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też parafianin Re: nowe gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 22:33 Moje dziecko też chodzi do sp 20 i z tego co wiem to tam dyrektorką będzie ( w katoliku ) bardzo fajna pani, nie mam do niej żadnego "ale" i ci rodzice których znam też bardzo tą panią lubią i szanują. Ale wiadomo każdy może mieć własne zdanie. Proszę zobaczyć jak funkcjonują inne szkoły katolickie i jaki jest tam % emerytów i stażystów to wtedy rozwieją się wszelkie wątpliwosci. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula Re: nowe gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 13:20 sam fakt utworzenia gimnazjum przy parafii swietego józefa nie bulwersuje mnie zupełnie ,gdyż budynek budowany przez lata...pamietający jeszcze śwetej pamięci księdza Raczyńskiego wreszcie bedzie wykorzystany.Ile to już minęło lat,gdy budowano go i budowano...czy szkoła będzie lepsza od publicznych nie wiem,czy ktoś pamięta gimnazjum na Błesznie przy kosciele..na początku szczytne cele...ale rezultaty młodzieży jak i jej wyniki w nauce przeciętne...czasem mniej niż przecietne.Kadra nauczycielska też wiele do zyczenia ,tak jak sama dyrekcja. Klasą w naszym miescie jest Katolik na Tysiącleciu.tu za parę lat mam zamiar posłać dzieciaka do liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unkas Re: nowe gimnazjum IP: *.21.pl / *.21.pl 23.04.06, 14:42 Katolik na Tysiącleciu i gimnzajum na Rakowie przy kościele św. Józefa to ta sama szkoła w 2 miejscach. To samo Stowarzyszenie je organizuje - z tym, że na Tysiącleciu już nie ma chyba miejsca na jego rozbudowę a budynek na Rakowie wydaje się OK. W związku z tym myślę, że o poziom i organizacje można być spokojnym. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: nowe gimnazjum IP: *.pl 24.04.06, 10:59 Nie mieszkam w Częstochowie,ale pragnę posłać dzieci do szkoły w Częstochowie (gimnazjum) Interesują mnie szkoły katolickie. Proszę o informacje od Zuli- szkoła na Błesznie jaka jest jej pełna nazwa;szkoła na Tysiącleciu -proszę o nazwę .Będę wdzięczna za informacje. Byłam w szkole na ulicy Górnej przy parafii św.Antoniego. Być może któryś z rodziców posyła tam swoje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domgos Re: nowe gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 18:58 a może uczniowie katolika odezwaliby się? Ta szkoła to gimnazjum przy katoliku.A w katoliku tak sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INFORMACJA Re: nowe gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 20:30 Zapisy przyjmowane są: - w kancelarii Parafii św. Józefa, wtorki, czwartki 12.00-16.00 - w sekretariacie Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego SPSK, ul. Okólna 113, 8.00-15.00, tel. 034 3222405 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INFORMACJA Informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 20:32 Zapisy przyjmowane są: - w kancelarii Parafii św. Józefa, wtorki, czwartki 12.00-16.00 - w sekretariacie Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego SPSK, ul. Okólna 113, 8.00-15.00, tel. 034 3222405 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 18:15 Dzięki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Unkas Re: Informacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 00:02 Nie ma sprawy. Dostałem ulotkę z tymi informacjami. Odpowiedz Link Zgłoś