Dodaj do ulubionych

Szukam informacji na temat bunkrów na terenie Cze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 19:33
Witam
Szukam informacji na temat bunkrów na terenie Częstochowy.
Chodzi mi o dokładne namiary gdzie takowe sie znajdują, jak również informacje
gdzie mogę zdobyć info o bunkrach(www, czasopismo, książka itp.)
Jeśli ktoś coś wie lub ma jakieś materiały może pisać na maila
pmaruszczyk@poczta.fm
Jeżeli znacie jakieś ciekawe miejsca w Cze-wie o których zapomniano a warte są
przypomnienia - również proszę o info
pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: student Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.prio138.trustnet.pl 25.04.06, 19:50
      wiekszosc takich bunkrow jest na lisincu w okolicy cmentarza komunalnego
      • Gość: szcz Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.czestochowa.agora.pl 25.04.06, 20:22
        To nie do końca prawda. Rzeczywiście jest bunkier na cmentarzu komunalnym, ale
        to tylko jeden z linii około 10 bunkrów zbudowanych przez Wojsko Polskie tuż
        przezd 1939 r. W Częstochowie są one m.in. w Kiedrzynie, przy ul. Łódzkiej, na
        Grabówce i właśnie na Lisińcu. Trzy kolejne znajdują się w okolicach Lublińca,
        m.in. w Kochcicach. Łatwo je rozpoznać, bo wszystkie mają niemal identyczna
        konstrukcję (taki projekt przyjęto jako standard w całej Polsce w okresie
        międzywojennym), a ich otwory strzelnicze sa skierowane na zachód (miały
        chronić przed atakiem wroga zza pobliskiej granicy niemieckiej).
        Druga linię bunkrów (zupełnie innych, a także betonowych schronów i podziemnych
        magazynów)w okolicy budowali Niemcy w latach 1944-45 na wschód od Częstochowy.
        Linia ta nigdy nie została ukończona z powodu błyskawicznej ofensywy Armii
        Czerwonej w styczniu 1945 roku. Jej pozostałości są rozrzucone od Ważnych
        Młynów i Wólki Prusickiej poprzez Janów, Żarki i Hucisko, aż po Włodowice. Te z
        kolei sa skierowane na wschód, bo miały pomóc Niemcom powstrzymać sowiecki atak
        na Częstochowę, ale swojej roli nigdy nie spełniły.
        Warto się wybrać i poszukać bunkrów - zarówno tych polskich w Częstochowie i
        Lublińcu, jak i niemieckich na wschód od miasta. Powodzenia

• hanss25 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie 25.04.06, 20:30
          witam ja tez sie intersuja historia czestochowy i okolic jak cos pisz na priv
      • al2000 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie 25.04.06, 21:11
        bunkruf niema ale tesz jest zajebiscie :)
        • hanss25 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie 25.04.06, 21:18
          ty siwy policja nas goni:),pewnie widzieli faje ,dodaj gazu,ale powoli musimy
          ich zgubic,hehehe:)
    • takiataki {dla Barszcz78} 25.04.06, 20:10
      proszę o kontakt na @
      • Gość: ja Re: {dla Barszcz78} IP: 195.116.125.* 25.04.06, 20:29
        a moze ktos w sieci ma jakies mapki ?
        nie wiem jak tam dojechac i jak szukac
        • hanss25 Re: {dla Barszcz78} 25.04.06, 20:33
          jak chcesz popstykac fotki to znam pare fajnych miejsc:)a jak szukasz
          militariÓw i pozostalosci po wojnie, to juz nic nie znajdziesz w okolicznych
          bunkrach;],choc znam miejsce gdzie lezy sporo zakopanych rozrywek:))
          • Gość: ja Re: {dla Barszcz78} IP: 195.116.125.* 25.04.06, 20:36
            raczej fotki i ciekawosc ... budowli
            • Gość: Aswe Re: {dla Barszcz78} IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 08:02
              Skocz koło Zrębic ... za stacją benzynową ... tam jest sporo bunkrów, schronów
              itd. Czytałem na jakiejść stronce że teren jest niby naszpikowany bunkrami.
              Byłem latem i prawie nic nie zlalazłem bo zarośniete.

Za to teraz widać to i owo. Najfajniej było jak wlazłem na jedno wzniesienie
              żeby się rozejrzeć ... a we wzniesieniu dół ... a w nim ... zarąbisty wielki
              schron :))) Znalazłem tam 2 duże schrony i kilka mniejszeych bunkrów
              obserwacyjnych i szczelniczych
          • Gość: fotoman Re: {dla Barszcz78} IP: 80.48.243.* 26.04.06, 08:11
            Jakie te miejsca masz? mozesz podac?

elooo
        • Gość: J.A.Bossowski Re: {dla Barszcz78} IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:37
          W mojej książce - informatorze "Bunkry z roku 1939 w Częstochowie" są opisane
          trasy dojazdu samochodem do 11 bunkrów. Książka jest do kupienia w IT w III
          alei, a informacje o bunkrach i tych które nadal poszukuję umieszczam na mojej
          stronie www.bossowski.pl
          Pozdrawiam
          i miło mi, że trafiłem w zainteresowania tak wielu osób.
    • Gość: storima Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.d4.club-internet.fr 25.04.06, 20:41
      Znajdziesz sporo informacji na ten temat w wyszukiwarce FCz:

szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=bunkry&forum=55&A_szukaj=tresc&ile=15&sort=data_desc&ktory=2
    • hanss25 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie 25.04.06, 20:45
      jak szukasz wiadmosci na temat bunkrow ,to jest fajna ksiazka w informacji
      czestochowskiej pana Bosowskiego jak sie idzie na Jasna Góre za empikiem mozna
      nabyc.
      • Gość: Alonzo Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 08:29
        W ramach sprostowania-nie Bosowski a Bossowski J.A.
        Warto przyjrzeć się tej postaci i jego dziełom-facet ma niezłą pasję i ciekawie
        pisze, m.in o Częstochowie i okolicach.
        Więcej informacji o autorze na stronie:

www.bossowski.pl

Szczerze polecam
        Pozdrawiam
        Alonzo
        • hanss25 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie 26.04.06, 08:50
          masz racje przepraszam,gość jest konkretny, mam jego kilka publikacji a literke
          pzrez przypadek zjadlem.
      • Gość: J.A.Bossowski Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:40
        Wszystko się zgadza, tytuł informatora "Bunkry z roku 1939 w Częstochowie", ale
        moje nazwisko pisze się przez 2 "S" - Bossowski - pozdrawiam
    • Gość: J.A.Bossowski Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:32
      Właśnie ukazał się mój informator na temat, który Panów interesuje. "Bunkry z
      roku 1939 w Częstochowie". Jest do kupienia w III alei w IT.
      Opisałem tan i podałem miejsce położenia, również GPS, 11 bunkrów z terenu
      Częstochowy. O 12-tym bedzie w nastepnej książce.
      Pozdtrawiam
      • Gość: Barszcz78 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:45
        Dzięki wszystkim za info.
        Za jakiś czas postaram sie podzielić z innymi gdzie i jakie bunkry znalazłem.
        Jest kilka o których już wiem,a są mało znane(tak mi się wydaje).
        Bunkier na ulicy Świętokrzyskiej(równoległa do Rocha- pomiedzy mazowiecką, a
        zakopiańską. Znalazłem też bunkry przy ulicy bodajże Gruszowej(najlepiej je
        widać jak sie jedzie główną ulicą z Kiedrzyna do Białej, gdy mija sie tabliczkę
        koniec częstochowy - po lewej stronie wychyla się jeden bunkier na polu w oddali)
        Pozdrawiam
      • hanss25 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie 26.04.06, 19:06
        panie Józefie ksiazeczki o bunkrach sie rozeszly,bylem dzis w informacji i nie
        mieli ,prosimy o nastepne:)
        • Gość: J.A.Bossowski Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: 80.48.245.* 26.04.06, 19:16
          Jutro rano będzie nowa dostawa.
          A tak przy okazji to wokół Częstochowy w roku 1946 było 457 bunkrów z różnego
          okresu. Mam je zidentyfikowane na planach ale wiele z nich już zniszczono. Piszę
          o tym na swojej stronie internetowej, a wkrótce będzie druga książka "Bunkry
          wokół Częstochowy" i historia karabinu Ur-35.
          Pozdrawiam wszystkich miłośników historii Częstochowy.
          • Gość: Barszcz78 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 13:43
            Witam
            Kupiłem książeczke o bunkrach z 1939r. fajnie opisana i cena też spoko 10zł.
            To miłe, że Ktoś sam od siebie robi takie rzeczy(A.Bossowski)i dzieli się wiedzą
            z innymi.
            Panie Andrzeju trzeba będzie uzupełnić książkę o ten bunkier przy
            Świętokrzyskiej, a dokładnie przy ul.Wodzisławskiej(ślepa,boczna ulica od
            Świętokrzyskiej)
            Jakby coś mogę podesłać zdjęcia
            Pozdrawiam

• Gość: xx Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.icis.pcz.pl 29.04.06, 20:24
              Ja tez kupilem - gratulacje dla autora za te ksiazeczke.

Fajne sa rowniez te "kolejowe" dzielka czyli prace na temat kolei w
              Czestochowie i wokol.

Czekam na zapowiadane nowe pozycje.

A pomysl z ta trasa turystycza szlakiem bunkrow jest znakomity. Tylko trzeba by
              wczesniej troche uporzadkowac otoczenie bunkrow, moze niektore pomalowac w
              barwy maskujace itd.

• Gość: CeKaeMista Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.parkitka.prenet.pl 29.04.06, 22:28
      BUNKRÓW NIE MA ALE TEŻ JEST ZAJEBIŚCIE!!!!!!!!!!!!! :D :D
    • Gość: ...,,, Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 12:37
      ,, ..
    • Gość: Paweł Re: bunkier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 18:04
      jeden bunkier jest na połnocnej granicy miasta w dzielnicy rząsawy i gminy
      rędziny(marianka rędzinska). trzeba jechac do rząsaw na połaniecką i kierowac
      sie na marianke...na drugim zakrecie za granicą miasta a przed granicą marianki
      kręcic w lewo na petle autobusowa GZk i wjechac w polna droge na Polnocny
      kierunek...i jechac do zakola. STOP wysiąsc i przejsc przez dziurawe ogrodzenie
      na pole i 20-50 m od polnej drogi na polu znajduje sie "zielona wysepka" z
      drzewami tam znajdują sie dwa wejscia do bunkru...
      • Gość: Pawel Re: bunkier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 18:15
        na drugim zakrecie(ale pierwszy za granicą miasta) a przed granicą marianki
        skręcic w lewo na petle autobusowa .....

sorry za pomylke...
        • Gość: Barszcz78 Re: bunkier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:09
          Dzieki
          Pozdrawiam
    • Gość: mirak Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:48
      kilka bunkrów zostało pod miejscowoscią Wólka Prusicka!To jest około 30km od Cz-
      wy w strone Ostrów nad Okszą!Można pozwiedzać!Jest ich chyba z 5.
      Pozdrawiam.
    • Gość: lkjh Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:50
      jesli chodzi o rozrywkowe zabaweczki to wystarczy wybrać się z wykrywaczem
      głębiej w las i zaraz się znajdzie jakies niespodzianki... ;)

ps. Trotyl zawsze był deficytowym towarem ;)
      • hanss25 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie 04.05.06, 22:33
        a na co komu trotyl??terorystami nie jestesmy ,chcemy miec wszytskie nózki,a
        bunkry kolo wolki sa napradwe spoko,tylko ze ludzie zasypuja je badziewiem;/
        a to moj wątek na odkrywcy z fotkami:

www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=182410#182410
        • hanss25 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie 04.05.06, 22:40
          a i chcialem dodac ,ze nic nie znalezlismy w okolicy bunkrow procz zlomu z prl
          i smieci.zadnej broni nic w tym stylu bunrky zbudowali,ale nie uzbroili i nie
          bylo zadnych walk w tym rejonie, chodzi mi o 2 wojne.
          • Gość: Barszcz78 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:27
            Czy Ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia na ten temat
            Pozdrawiam
            • Gość: AAA Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.06, 08:08
              Jako łebasy lataliśmy na łuski za Sz.P. nr 6 na Krakowskiej. Tam boisko jest
              odgrodzone murem. Za moich czasów go jeszcze nie było. Za tym murem były ponoć
              w czasie wojny jakieś magazyny amunicyjne. Oprócz tych łusek raz wykopaliśmy
              część karabinu - ... kolby już nie było. Przerdzewiałe to było ... ale zawsze
              coś :))) Dawne dzieje :)))
            • Gość: q12 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.man.czest.pl 13.05.06, 21:13
              Byłem dzisiaj na trochę za Przymiłowicami miedzy Olsztynem a Janowem i znalazłem
              takie oto bunkry:

1. jeden wielki, w dole około 4-5 m. z wielkim wjazdem coś jak garaż
              img231.imageshack.us/img231/9575/40uy.jpg
              img231.imageshack.us/img231/5722/31ww1.jpg (to trochę niewyraźne)

2. mniejszy, chyba jakiś z zapleczem bo wywietrzniki widać, kuchnia może :)
              img231.imageshack.us/img231/3143/20yq3.jpg
              3. mały z wieżyczką strzelniczą, oczywiście bez wieżyczki
              img231.imageshack.us/img231/6360/12jb.jpg
              img231.imageshack.us/img231/8650/51vd.jpg (miejsce na wieżyczkę)

widziałem jeszcze jeden mały w oddali, ale dużej części na pewno nie dostrzegłem
              bo wszystko dookoła zarośnięte i dużo głębokich dołów więc samemu nie radzę się
              zapuszczać bo jeszcze się przydarzy.
              • Gość: zzz Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 13.05.06, 23:45
                super bunkry, ale z tym smieceniem to powinni cos zrobic !! Ze tez nasze wladze
                nie moga dac rady tym smieciarzom !!!
              • Gość: PIK Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 13:53
                Hehe mam podobne foty tyle że chyba ze 2 tygodnie wcześniej tam byłem :)))
    • Gość: lepierd Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 08:02
      słyszeliscie o leśnych bunkrach AK ?? ja kilka znalazłem a jest ich podobno wiele
      i niszczeja szybciej niż te betonowe
      • Gość: q12 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.man.czest.pl 14.05.06, 08:05
        Gdzie takie są?
        • Gość: lepierd Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:01
          kolo czewy to niewiem ale okręg działać AK Włoszczowa to są podobno całe koszary
    • Gość: lepierd Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:02
      acha może sie spotkamy i założymy kolo milosnikow fortyfikacji
      • Gość: Barszcz78 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:24
        Popieram
        Dzięki za info
        Każdy news jest ważny.
        Pozdrawiam
    • Gość: Barszcz78 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 10:40
      Na tej stronie jest kilka informacji na temat.
      miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35269,2160456.html
      Jest to strona poswięcona wycieczce rowerowej po bunkrach na Jurze
      zorganizowanej przez p. Andrzeja Siwińskiego.
      Pozdrawiam
    • Gość: q12 Re: Szukam informacji na temat bunkrów na terenie IP: *.man.czest.pl 16.05.06, 20:36
      fajna stronka:
      www.bunkrowiec.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka