Dodaj do ulubionych

Kolejki po prawo jazdy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:24
Wymiana "starych" praw jazdy na "nowe" po klasyczny przykład totalitaryzmu
Państwa tzw "prawa" wobec Obywatela. Piszę tzw "prawa" bo z prawdziwą
praworządnością to tzw "prawo" nie ma nic wspólnego. Jest to szkodliwy
społecznie i ekonomicznie przepis biurokratyczny, który nie ma żadnego
uzasadnienia ani prawnego ani tym bardziej ekonomicznego. Państwo zmusza
miliony Obywateli do spełnienia absurdalnego z punktu widzenia ekonomii
działania powodującego utratę środków finansowych na inne bardziej życiowe
potrzeby. Obywatel, który wyda te kilkadziesiąt złotych na "nowe" prawo jazdy
nie wyda tych pieniędzy ani na chleb, ani na książki dla dzieci, ani na inne
niezbędne potrzeby życiowe. W ten sposób któryś piekarz zamknie swoją
piekarnię, księgarz - księgarnię, itd, itp, ale to cholerne państwo będzie
miało kasę na darmozjadów od papierów ważnych i ważniejszych. He,he, tak jakby
z datą utraty ważności starego prawa jazdy Obywatel tracił umiejętność
prowadzenia samochodu - taką bzdurę może wymyślić tylko urzędnicza kapuściana
głowa !! Moje prawko od ponad 20 lat miało na ten przykład napisane jak wół:
WAŻNE: BEZTERMINOWO - rozumiecie Państwo prawo jazdy "ważne bezterminowo"
traci swoją ważność bo tak postanowili geniusze prawa na Wiejskiej !!! Do
diabła z nimi i całym ich czarcim pomiotem !!!
Dla porównania - swego czasu postanowiono wydawać nowe tablice rejestracyjne,
ale stare zachowały ważność do czasu wyrejestrowania pojazdu. To było
działanie roztropne i ekonomicznie uzasadnione !!! Czyli jak "władza" chce -
to potrafi działać rozsądnie. A jak "władza" nie chce - no to ludziska muszą
za to płacić !!
Pamiętajcie o tym przy okazji każdych wyborów.
Dziękuję za uwagę.
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Kolejki po prawo jazdy IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 26.06.06, 22:26
      Teraz wielkie pretensje a wczesniej sie d... nie chcialo ruszyc ???
      • Gość: Medalik Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 22:33
        Ja swoje prawko już wymieniłem, straciłem te kilkadziesiąt PLN na bandę
        darmozjadów zamiast wydać je na inny pożyteczny cel.
        Ale ty, jak nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to zabieraj swoją d... i nie
        wtranżalaj się do rozmowy...
        • Gość: zzz Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 26.06.06, 22:35
          A kim Ty jestes ze bedziesz mi mowil czy moge pisac czy nie ?? Jak Ci sie nie
          podoba to sam sie z Tad zabieraj i zacznij myslec !!!
        • Gość: zzz Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 26.06.06, 22:38
          A tak pozatym to moja odpowiedz nie dotyczyla Ciebie tylko tych ktorzy nie
          wymienili prawka, i wtedyTwojego wpisu jeszcze nie bylo, akurat traf ze byles
          pierwszy i moj post wskoczyl pod Twojego ale to Cie nie upowaznia do obrazania
          innych ludzi bo pokazujesz jakim jestes prostakiem !!!
          • Gość: mieszkaniec Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:02
            Zmieniłem adres zamieszkania i musiałem wymienić prawie jeszcze ciepłe prawko,
            ale nie o tym. Zmieniając dowód rejestracyjny (adres) kazali mi przynieść
            dwuletnie białe tablice SC... nakleili nową nalepkę widocznie w 2004 nie
            byliśmy jeszcze warci tego hologramu no im kasa na stół. Po co przynosiłem na 1
            minutę te blachy do urzędu jakoś mi nie przychodzi do głowy. Widocznie nie
            potrafiłbym tak zgrabnie nakleić tej nalepeczki. Ale przenik każe, to
            mieszkaniec musi. Ciekawe co by się stało jakby urzędnik ruszył.... na parking
            i dokonał artystycznego naklejenia. Ja za to jako nie wprawiony do operacji
            wyciągania rejestracji połamałem koszyczek z przodu i z tyłu
            • Gość: zzz Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 26.06.06, 23:06
              Glupota urzednikow nie zna granic i ich absurdalne przepisy i wytyczne. Ale tu
              chodzi o tych co sie obudzili z reka w nocniku !!! Trabi sie o wymianie, kazdy o
              tym wie a oni nagle maja pretensje ze sa kolejki ?? Ludzie zastanowcie sie ?? A
              dlaczego nie macie pretensji ze wam sie nie chcialo przyjsc wczesniej ??
              P.S. Nie jestem uzednikiem i nie mam z nimi nic wspolnego, tez nie przepadam za
              tymi krwiopijcami, ale troche samokrytyki by sie przydalo.
              • Gość: Kazu Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 00:36
                Do ZZZ- dla ciebie przydala by sie lekacja ortografii- stąd a nie " z TĄD"
                oraz uRZędnik a nie uŻędnik
            • wawan1 Re: Kolejki po prawo jazdy 27.06.06, 18:09
              Nie musiałeś, jesli miałeś już plastikowe, wystarczy wymienić dowód.
      • Gość: zielony Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 09:49
        a jeśli za rok postanowią, że Twoje nowo wymienione prawojazdy jest nieaktualne
        i że masz znowu wymienić to polecisz bezmyślnie, tępo i jak małpa ze stówką w
        zębach wymienić i to tylko po to, żeby później nie stać w kolejce??

ogarnij się chłopie(kobito) i włącz mózg
        • Gość: zzz Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 27.06.06, 19:38
          do zielony
          a Ty bezmyslnie nie polecisz i znow bedziesz p..... ze stoisz w kolejce Racja
          wlacz mozg !!!
          • Gość: zielonu Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 14:39
            do zzzz

ja nie stoję w kolejce. poczekam aż takie bałwany jak ty wystoją się w niej i
            wyjmą języki z urzędniczych dup i pójdę spokojnie bez kolejki.

a ty żyj sobie w swoim dziwnym świecie dupowłazie
    • Gość: drugi medalik Re: Kolejki po prawo jazdy IP: 80.55.228.* 27.06.06, 07:02
      Jazda ze starym prawem jazdy od 1 lipca będzie traktowana jak prowadzenie
      samochodu bez dokumentu do tego uprawniającego - ostrzega nadkom. Joanna Lazar,
      oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji. - Grozi za to mandat do 500 zł. - a
      co innego oni są w stanie zrobic???? (retoryka)
      Przecież to bardzo latwa kasa.
      Ale nasuwa sie jeszcze jeedna myśl... skoro są takie duże kolejki do złożenia
      wnisoku to moze pracujące tam panie i panowie wykonują swoją prace nie wydajnie
      bądz UM zatrudnia za mało urzędników............
    • Gość: kierowca1 Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.czest.enion.pl 27.06.06, 07:30
      Wymiana prawa jazdy jest tak samo głupia jak wymiana dowodu, za którą sami
      musimy poraz kolejny płacić. A jeśli chodzi o kolejkę, to tragedia, gorąco,
      duszno, ciasno i zapachy też nie kiepskie. Jeśli w urzędzie wiedzą że będzie
      taki ruch pod koniec to może by tak wpadli na wspaniały pomysł żeby przez ten
      ostatni miesiąc więcej osób zajęło się obsługa tych ludzi,a nie tylko po jednej
      osobie w okienku. No ale cóż, widać w naszych urzędach myślenie boli, wiadomo
      było że wielu ludzi zostawi to na ostatnią chwilę i będzie tłok, no ale kto tam
      będzie myślał o interesantach, "sami są sobie winni", niech płacą i stoją w
      kolejkach, a w końcy co mają do roboty :-).
    • Gość: majka27 Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 07:32
      to wszystko to wielka paranoja. Jeżeli państwo zażyczyło sobie wymianę praw
      jazdy na unijne to czemu sam do tego nie dopłaci? To jak haracz i na co pójdą
      te pieniądze. Jeżeli takich mieszkańców jest około 8 tys(byLo 20 tys.) co
      powinno zapłacić za wydanie nowego prawa jazdy to kasie urzędu powinno się
      znależć z tego tytułu conajmniej półtora milina złotych i gdzie one są ?
      Prezydent robi sobie podwyżki
    • Gość: jaś Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 27.06.06, 10:22
      A dobrze Wam spóznialscy,teraz stujcie w kolejce i wyzywajcie na nieudolność
      urzędasów!!!!!!
      • Gość: mysia Re: Kolejki po prawo jazdy IP: 80.48.49.* 27.06.06, 11:56
        Proponuję nauczyć się ortografii :P
        • Gość: ... Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 12:01
          za jazdę bez prawa jazdy czyli bez dokumento uprawniajacego jierowanie pojazdem
          jest mandat w wysokosci 50 zeta anie 500!!! jak tu niektorzy debile wypisuja.
          Żałosne :(
          • Gość: ania Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:38
            czy to prawda że jeśli nie zmieni się prawa jazdy do końca czerwca to trzeba
            zdawać ponowny egzamin?
    • Gość: teral Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 27.06.06, 16:11
      Skoro nasza .................... władza tak sie powołuje na Unię to w
      krajach gdzie szanuję się obywatela - nowe dokumenty przychodzą pocztą
      do domu - ale te nawyki w postaci wyzysku obywateli nie
      przeszkadzają ............władzy mimo że są z minionego okresu
      • Gość: "obywatel GC" Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 16:56
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=44289724
    • Gość: Marcello Do Medalika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 19:43
      Nie wiem kim jesteś, ale w 100% się z Tobą zgadzam! Moje stare prawko bardzo mi
      się podobało. To plastikowe jest do kitu a na dodatek nie mam w kieszeni prawie
      100 PLN! Pozdrawiam :)
    • Gość: RA Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.06, 00:14
      Tez nie rozumiem po co ta wymiana ale zastosowalem sie i wymienilem.
      Kolejka i koszty tez mnie wkurzyly!
      Nie rozumiem czemu nie mozna bylo przygotowac elektronicznego kanalu skladania
      wniosku o wymiane. Niby dazenie do norm europejskich a panie w urzedzie szukaja
      danych w papierowej kartotece.
      Amoglo to wygladac tak:
      - wchodzena strone www urzedu, wypelniam wniosek, wgrywam swoja fotke (juz w
      formie cyfrowej - nie musza skanowac), robie przelew z internetowego banku i po
      15 minutach zalatwione. Informacje kiedy mamodebrac dokument i podpisac
      potwierdzenie odbioru otrzymuje emailem.
      Dzieki temu kolejka w urzedzie bylaby znacznie mniejsza i zaoszedzony zostalby
      moj czas i czas pracy urzednikow - czyli znacznie mniejsze koszty.
      Czemu u nas to nie moze tak wygladac? Do tego nie potrzeba przeciez wielkiej
      technologii. Tozsamosc odbiorcy zostalaby potwierdzona przy odbiorze dokumentow.
      Nikt by nie naciagnal panstwa na koszty wytworzenia dokumentu bo warunkiem
      wykonania dokumentu bylby przelew (a jak ktos zaplaci za dokument to raczej nie
      bedzie wypelnial formularza na www dla zartu).
      Czy doczekamy sie kiedys takich rozwiazan w urzedach? Przeciez mozna to
      zrobic,banki juz dawnosobie poradzily z tym - ale banki walcza o klienta, a do
      urzedu czlowiekmusi isc bo go ukaraja!
    • Gość: anddd Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:00
      Gdzieś na internecie bodajże na onecie znalazłem następującą informację:
      Jeśli gorliwy policjant będzie chciał Cię ukarać to nie przyjmujesz
      mandatu.Sprawa kierowana jest do sądu.Sąd ze względu, ponoć braku ustawy
      zmuszony jest zawiesić postępowanie gdyż musiałaby sprawa trafić do
      Trybunału.... (Mogłem coś lekko przekręcić ale zainteresowani znajdą ten artykuł)
      A swoją drogą to ciekawe, ze i o tym nie powiedzą w telewizji jak i o tych 50
      zł... Byle tylko płacić na ty darmozjadów, na ich "kawkę" a zmienić procedurę
      ułatwiającą uzyskania prawka to już nie... (nie ma pewnie pieniędzy).
      Bez sensu.
    • Gość: wxl Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.net / *.net 28.06.06, 11:24
      Wymiana praw jazdy to kolejny sposób wyciągania pieniędzy,w Niemczech nadal są
      ważne dokumenty wydane w NRD i nikomu to nie przeszkadza.Tylko w RP płaci sie
      kila razy za ten sam papier,opodatkowuje sie kilka razy dochody,tylko w zamian
      nie dostaje sie nic.
    • Gość: tibor Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.cable.ubr03.newm.blueyonder.co.uk 28.06.06, 11:40
      W Wielkiej Brytanii nie trzeba mieć prawa jazdy przy sobie w ogóle. Po zdanym
      egzaminie na prawo jazdy można wsiąść w samochód i jechać. Wszelkie wymiany
      dokumentów załatwia się pocztą. Urząd, który się tym zajmuje jest w mieście
      Swansea w Walii. Nigdzie nie trzeba chodzić, stać w żadnych kolejkach. A co
      najważniejsze - nikt nie odbiera nikomu prawa do prowadzenia pojazdu z powodu
      oczekiwania na nowy dokument. Nie trzeba z resztą wozić też dowodu
      rejestracyjnego. Mój leży sobie spokojnie w szufladzie. Nie można by tak w Polsce?
      • Gość: ajida Re: Kolejki po prawo jazdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 15:51
        stałam dziisja 1,5 godziny nie było źle w imieniu meża i też ledwo do pracy
        zdążyłam- odbiór za m-c w tym czasie nie może jeżdzić autem a gdyby jechał i
        spowodował kolizję wtedy niestety ubezpieczenie nie pokryje szkody? Tak mi Pani
        w okienku powiedziała - kurczę przecież to ęe nie mamy plastikowego dokumentu
        nie pozbawiło nas umiejętnosci prowadzenia aut. Jaki to ma związek z
        ubezpieczeniem ???? moze ktoś wie kto je sprzedaje ??? ono ani nie straciło
        ważności ani nie zostało utracone podczas jazdy po pijaku tylko forma papieru
        na plastik została zmieniona- urzędnik sprawdza np. termin badan lekarskich
        składanych do tego pierwotnego prawa jazdy. To tylko blankiet na którym są te
        same info co na starym i tyle zamieszania zeby ludziom zatruć życie żeby
        błagali szefa o dzień urlopu w odpowiednim czasie aby to załatwić i jeszcze my
        za to płacimy a tego nie chcieliśmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka