Dodaj do ulubionych

Uwaga na firmę www.map1.pl !!!

IP: *.man.czest.pl 04.12.06, 22:32
Ostrzegam wszystkich właścicieli stron internetowych, którzy zamieścili na
nich np. mapę lokalizacji firmy. Firma ściga takie przypadki i każe sobie
płacić słone odszkodowania na naruszenie praw autorskich. Mnie to właśnie
spotkało - zrobiłem sobie mapkę na bazie mapy flash ze strony Urzędu Miasta
Częstochowy i dzisiaj otrzymałem pismo straszące mnie prokuraturą itd. Dopiero
teraz zauważyłem, że mapę dla UM wykonała firma Emapa, która zleca firmie Map1
ściganie i windykację za używanie ich map. Po telefonie do firmy Map1
zaproponowali mi ugodę, tj. zakup licencji na mapę za 1200zł na rok! Dla mnie
jest to skandaliczne zachowanie! Rozumiem respektowanie praw autorskich, ale
wystarczyło by ostrzeżenie i usunął bym mapkę ze strony. Szczególnie, że na
stronie UM nie ma słowa o prawach autorskich! Firma Map1 utrzymuje się chyba
tylko i wyłącznie z tego typu akcji! Przypomina mi to metody zastraszania
dłużników jakie stosowała swojego czasu firma Kruk, czy jakoś tak...
Ogólnie preferuję bardziej uczciwe sposoby zarabiania pieniędzy.
Ostrzegam jeszcze raz! Nie dajcie się złapać naciągaczom!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz bez przesady IP: *.gre.pl 04.12.06, 23:42
      kolego o co Ci chodzi ?? wykorzystujesz bez zgody autora jego mapke i masz
      pretensje ze Ci kazde odszkodowanie placic ?! a moze najpierw nalezalo sie
      zapytac czy autor sie zgodzi i czy nic za to nie chce ??
      • Gość: webmaster Re: bez przesady IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 23:46
        kolego wyzej, jezeli strona jest umieszczona na stronie UM Częstochowy, to
        jezeli znajdziesz ponizej, najczesciej na samym dole strony notke - Wszystkie
        prawa zastrzezone Urzad Miasta Częstochowa 2006, to firma Map1 moze ci skoczyc:)

jezeli UM podpisal umowe na wykonanie serwisu + multimedia, czyli
        mapy,animacje, grafika, a nawet herb miasta w wersji cyfrowej, to pytanie o
        mozliwosc wykorzystania mozesz dostac tylko od urzedu miasta a nie od firmy
        ktora to robila.

Pozdrawiam serdecznie i nie martw sie tym wywal to do kosza, zadzown do UM i
        pewnie pozwola ci osadzic miejsce swojej firmy na takowej mapie, z dopiskiem
        (mapa zostala pobrana ze strony intdernetowej czestochowa.gov.pl? albo tej
        wlasciwej.

Pozdrawiam
        • Gość: PG Re: bez przesady IP: *.man.czest.pl 05.12.06, 09:38
          Na stronie UM z planem nie ma ani słowa o prawach autorskich - ani firmy Emapa,
          ani Urzędu. Jest tylko logo wykonawcy. W piśmie które dostałem od MAP1 stoi, że
          oni mają prawa autorskie, a UM Cz-wy jest tylko ich klientem. Patrzyłem do
          ustawy o prawach autorskich - jest napisane, że autor nie ma obowiązku
          informaować o prawach autorskich w swoim utworze (mapie w tym przypadku). Moja
          wina, że się nie domyśliłem i nie napisałem do UM pisma o zgodę - wtedy pewnie
          by mnie uświadomili...
          Urząd Miasta nia ma tutaj za dużo do gadania, bo za korzystanie z praw
          autorskich zapłacił, jak zwykły klient.
          • Gość: gosc Re: bez przesady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 12:01
            hmm, ja bym pozwolil zeby podali sprawe do prokuratury :) wtedy przyslaliby
            oferte na zakup tej mapy za 99... smieszne ludziki
            • Gość: gość Re: bez przesady IP: 80.48.49.* 05.12.06, 12:52
              zlecam zrobienie czegoś , płacę za to , i ten ktoś ma mi mówić komu mogę to pokazać/udostępnić ? nie róbcie sobie jaj z ludzi . mapa to nie dzieło sztuki . dobrze , że firmy budowlane nie rozporządzają kto może jeździć nowym wiaduktem na Jagiellońskiej , taki ładny projekt na pewno ma prawa autorskie ;)
              • Gość: PG Re: bez przesady IP: *.man.czest.pl 05.12.06, 13:53
                Niestety, mapa to wg ustawy o prawach autorskich - utwór i podlega ochronie.
                Tak samo jak piosenka. Twój znajomy kupił płytę audio i może jej słuchać, ale
                Tobie jej skopiować już nie wolno bez zgody autora (a nie znajomego!).
                Z tą piperzoną mapą jest niestety tak samo. Postępowanie pseudo-firmy MAP1 jest
                niestety zgodne z literą prawa. Nie pozostaje nic innego jak tylko otrzegać
                innych aby nie dali się wpuścić w maliny tak jak się dałem... :(
    • Gość: siata Prośba do nowej komisji rewizyjnej Rady Miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 13:56
      może komisja zechciałaby spojrzeć ile UM Częstochowa zapłacił za mapę, czytam:
      "Po telefonie do firmy Map1
      zaproponowali mi ugodę, tj. zakup licencji na mapę za 1200zł na rok! "
      dlatego jestem ciekawy kwoty, która została przez UM zapłacona.
      Teoretycznie powinna być niższa od 1200 zł., które proponuje się "piratowi"
      jako ugodę.
      Warto przyjrzeć się jak wydawane są nasze pieniądze.
      Proszę o odpowiedż, może p. Leśnikowski poda tą kwotę ?
      • Gość: PG Re: Prośba do nowej komisji rewizyjnej Rady Miast IP: *.man.czest.pl 05.12.06, 14:15
        Nie mieszaj polityki, bo chodzi tutaj o coś innego...
        A i tak taka mapa na stronie UM to bardzo fajna sprawa!
        Ale tak jak w pierwszym zdaniu - chodzi o coś innego.
        • Gość: siata Pytanie do p. Leśnikowskiego - cena mapy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 21:42
          Podtrzymuję temat i pytanie.
          Nie ma to nic wspólnego z polityką.
          Jako mieszkaniec , obywatel i podatnik tego miasta mam prawo rzeczowo zapytać
          o wydaną przez UM na mapę kwotę, tym bardziej, że znana jest skala porównawcza.
          Co też uprzejmie czynię i myślę, że na odpowiedż oczekują także inni podatnicy.
          • Gość: nd Re: Pytanie do p. Leśnikowskiego - cena mapy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 22:57
            każda kwota jest za duża za tego knota

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=50395609&v=2&s=0
    • Gość: gosc Re: Uwaga na firmę www.map1.pl !!! IP: *.man.czest.pl 05.12.06, 18:16
      up
      • gg24 Re: Uwaga na firmę www.map1.pl !!! 07.12.06, 14:52
        Ciekawa jest ile udało Ci się wynegocjować jeśli chodzi o karę. Też mam ten
        problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka