Dodaj do ulubionych

Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!!

IP: *.um.gov.pl 04.01.07, 15:48
Na stronie Urzędu Miasta www.czestochowa.pl znajduje się link nowej usługi:
Internetowy System Rezerwacji Kolejki. Umożliwia on zewnętrzne ( poprzez
internet) ustalenie daty i godziny załatwienia spraw urzędowych w wydziałach
umiejscowionych w budynku Waszyngtona 5.

Dotyczy to w szczególności usług z zakresu ewidencji ludności (zameldowanie,
wymeldowanie), dowodów osobistych, rejestracji pojazdów i wydawania praw
jazdy. Są to obecnie najczęściej załatwiane sprawy – dolegliwością dla
mieszkańców były tasiemcowe kolejki. Obciążenie związane ustawowymi terminami
wymiany dowodów osobistych i praw jazdy powodowało nawet zawieszanie się
systemu przywoławczego.

System rezerwacji kolejki może więc pomóc mieszkańcom, likwidując konieczność
stania w kolejkach. System ten dostępny jest dla każdego; można także
rezerwować kolejki poprzez infomaty Urzędu Miasta usytuowane w budynku na ul.
Śląskiej, w ZUS i innych miejscach w ciągu najbliższych lat ilość infomatów
wzrośnie do 50 na terenie całego miasta)

Korzystając z internetu możemy dodatkowo uprościć sobie sprawę. Z Poradnika
Interesanta można uzyskać wiedzę jakie dokumenty, opłaty zdjęcia itp. są
potrzebne oraz ściągnąć stosowny formularz wniosku. Możemy także poprzez
internet dokonać stosownej opłaty administracyjnej. Jeśli dysponujemy
podpisem elektronicznym, część spraw możemy załatwić nie wychodząc z domu.
W przypadku wymagającym obecności (odbiór dowodu czy prawa jazdy wymaga
osobistego przybycia) wykorzystanie internetu i usług proponowanych na
stronie www.czestochowa.pl pozwala do minimum zredukować dolegliwości
biurokratyczne.

Jarosław Kapsa
Obserwuj wątek
    • Gość: l- Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:51
      Sam się dziwie, że to pisze - ale to naprawdę bardzo dobry pomysł ;)

Oczywiście nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca... zobaczymy czy to
      będzie działać, i czy się sprawdzi ;>

Pozdrawiam
      l-
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.um.gov.pl 04.01.07, 15:55
        Jak zwykle wszystko sprawdzi się (i poprawi) w życiu. Jest pomysł, jest wola.
    • Gość: gość Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: 80.48.49.* 04.01.07, 15:54
      czy jeśli będę miał dobry humor i zarezerwuję wszystkie numerki
      na dany dzień , a ktoś przyjdzie z ulicy to pocałuje klamkę ?
      więc ja bym to jednak ograniczył procentowo nawet z tego względu ,
      że nie każdy ma lub korzysta z internetu . pozdrawiam :)
      • Gość: kolejkowicz Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:22
        Fantastyczna sprawa.Miałem kłopot ze złożeniem wniosku na dowód
        osobisty,ponieważ zawsze około 14 brakuje numerków.Pan z UM siedzący na
        parterze poradził mi abym zamówił sobie kolejkę poprzez internet.Ludzie to
        naprawdę działa!!!!!!!!!!!
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI odpowiadam IP: *.um.gov.pl 04.01.07, 16:28
        Przy rezerwacji wymagane jest wpisanie numeru PESEL. Gratuluje osobie, która
        chciałaby tak zrobić :-)
        Mówiąc serio - system to uniemożliwi.
        Nawet gdyby jednak coś zaszwankowało, urzędnik mając podgląd "grafiku" wykreśli
        pozostałe terminy.

Ale przecież nie będziemy czynić bliźnim źle, prawda?
        Pozdrawiam
        • Gość: exitek Re: odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:51
          >Ale przecież nie będziemy czynić bliźnim źle, prawda?
          >Pozdrawiam

Szczególnie, że każdy rejestrujący zostawia swoje IP..

Chyba żeby się bawić proxy ;> z losowymi nr PESEL ;>

Ciekawe jaka jest kara za nabijanie kolejki z różnych IP przy wykorzystywaniu
          nieistniejących danych ;)

Hipotetyczne zamyślenie moje tylko.

Pzdr
    • Gość: marcinczwa Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:37
      dzisiaj stałem w kolejce ponad 2h(byłem juz o 7.30)
      fajna sprawa z rezerwacja kolejki przez internet
      • henryczek-czewa Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! 04.01.07, 16:42
        dobre i to, ale na prawdę super byłoby gdyby można było składać niektóre wnioski przez internet. W takiej małej Estonii już prawie wszystko można załatwić przez śieć
        • Gość: Obserwator Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 17:54
          w takiej Estonii nie wiedza co to sieć kłamczuchu.
    • Gość: p Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.prenet.pl 04.01.07, 18:38
      A nie mozna by tak kilku z tych siedmuset urzędników skierowac do okienek i
      całkiem zlikwidowac kolejki. Zamawianie kolejki, nawet przez internet to trochę
      smieszne
      • Gość: ccc Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 19:37
        I tu wyłazi mentalność rodaków.. cokolwiek by nie zrobić zawsze znajdzie się
        niezadowolony :/ bo lepiej być niezadowolonym niż widzieć pozytywne strony.
        • Gość: zz Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.pcz.czest.pl 04.01.07, 19:45
          Proponuje jeszcze wprowadzić sprzedaż początkowych miejsc w kolejkach. Na
          przyklad numery 1 do 5 po 10 zł. Kolejne proporcjonalnie taniej. Najlepiej w
          formie aukcji internetowej. Byłby to dodatkowy dochód dla UM. Jest skandalem,
          żeby w cywilizowanym kraju w środku europy byly do urzędów wielogodzinne
          kolejki, niczym do sklepu mięsnego za czasów komuny.
          • Gość: Obserwator Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:40
            w urzedzie nie ma kolejek a to jest tylko ułatwieniem.
    • diabel_piszczalka Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! 04.01.07, 20:19
      Bardzo dobrze. W tym roku muszę wymienić dowód i obawiałem się stania w ogonku.
      Zobaczymy jak system się sprawdzi ;)
    • segel Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! 04.01.07, 22:10
      Jeśli będzie działać, to super. Sprawdzę w najbliższym czasie, też mam dowód do wymiany.
      • Gość: Andy Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 22:35
        A może pan jednak odpowie p. rzeczniku a nie olewa społeczeństwa ?

Ponawiam pytania na które ciągle nie ma odpowiedzi...
        Sprawa dotyczy palnów zakupu dla UM 40 drukarek za ok 4000 zł.

Mamy już Nowy Rok 2007 - czyli zaczynamy normalną pracę...
        Wracamy więc p. rzeczniku do zaległych pytań w sprawie drukarek..

- na jakie stanowiska przewidziane są ww. drukarki ?
        - czy na wszystkich 40 stanowiskach planowane jest takie same duże
        obciążenie ?
        - jakie jest przewidziene obciążenie i co planuje się dodatkowo drukowac w
        takich ilościach ?
        - czy przewidziano w budżecie koszty eksploatacji tak dużej ilości wdruków ?
        - jakie dodatkowe niezbędne funkcie posiada ww. drukarka ?
        - czy jej dodatkowe funkcje są potrzebne na każdym z 40 stanowisk ?

Skoro p. rzecznik powiedział A... prosimy o B..., bo metoda przemilcznia
        niewygodnych pytań nie jest najlepszym rozwiązaniem tematu...
        • Gość: Henryk P. Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 00:41
          sdze że jestes chłopie chory. moze przegrywasz w przetargach na komutery co?
          • Gość: kk Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 02:35
            szkoda pomysł dobry ale strona w internecie nie wchodzi????
            • Gość: lolek Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 07:39
              Musisz mieć zainstalowaną Javę!
    • Gość: Mortimer Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 11:02
      Panie Ireneuszu pomysł jest super ale niestety dziś próbowałem zarejestrować
      się w kolejce i nie udało mi się ponieważ wyskakuje cały czas komunikat,że
      strona jest niedostępna. Być może jest to kwestia oprogramowania mojego
      komputera, chociaż nie sądzę. Proszę o sprawdzenie tej kwestii.
      Pozdrawiam i gratuluję pomysłu.
      • Gość: gość Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: 80.48.49.* 05.01.07, 11:35
        a ja ponawiam drugą część pytania . jestem sobie na mieście i akurat zostało mi trochę czasu żeby coś w urzędzie załątwić dzisiaj , a nie jutro . czy jeśli wejdę do urzędu dostanę numerek ? czy też wszystkie numerki na dany dzień można zająć przez internet i ja sobie tylko klamkę cmoknę ?
        • Gość: miastowy Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:19
          Jeżeli macie problem poproście o pomoc gości którzy siedzą w "akwarium" na
          parterze.Mnie pomógł-czyli zalogował na wybrany dzień.
          • Gość: marcinczwa Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 11:59
            a ja mam takie pytanie co do tego systemu

w jaki sposob to współgra z numerkami wydawanymi w urzędzie?
            chodzi mi o to, ze np jak zarezerwuje sobie kolejkę przez Internet na godzinę
            14.00 to w tym czasie co sie dzieje z ludźmi którzy maja nr z urzędu? kto ma
            pierszeństwo? bo nie bardzo wiem
            • Gość: d_n Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 20:40
              dobre pytanie
              systemy powinny współpracować
              a jak jest?
              • Gość: petent Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 21:53
                jest dno system nie działa
                • Gość: d_n Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 22:35
                  Aaaa!
                  czyli systemy nie kolidują ze sobą
                  dobrze, że się wyjaśniło
                  • Gość: Wlodek Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.st.vc.shawcable.net 06.01.07, 23:11
                    Czy istnieje mozliwosc uzyskania odpowiedzi bezposrednio od urzednika na temat
                    warunkow zameldowania i wymiany dowodu, prawa jazdy poprzez internet?
                    Lub do kogo mozna zwracac sie w UM z takimi pytaniami?
                    • Gość: $$ Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 03:22
                      i tu juz odpowiedzi NIE MA

Pochwalono, odebrano oklaski
                      Czy poswiecono komputer przyjmujacy zgloszenie?
                      Bo jak nie dziala to chyba NIE

i dlatego nie dziala hihihihih
                    • Gość: klient Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.apus-net.pl 07.01.07, 04:17
                      Witaj.
                      Jeśli mnie pamięć nie myli - wymiana dowodu, meldunek to w gestii Biura Ewidencji Ludności wydziału spraw obywatelskich; chciałbym Ci podać e-maila do tego wydziału ale..... strona UM nie działa :)
                      zapodam z pamięci ogólnego mejla do tego wydziału
                      so@czestochowa.um.gov.pl

Co do wymiany prawka nie jestem pewien ;)

pozdrawiam
                      klient
                      • Gość: d_n Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 17:51
                        > Co do wymiany prawka nie jestem pewien ;)

podpowiem:

Wydział Transportu i Ewidencji Gospodarczej,

e-mail: teg@czestochowa.um.gov.pl

zwracać się można, ale czy odpowiadają? - nie wiem:)
                        • Gość: Krzysztof M. Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 17:59
                          ciekawe dlaczego tego nie mógł znalezc leń Włodek.
                        • Gość: klient Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.apus-net.pl 07.01.07, 18:25
                          witaj, masz rację, ale właśnie tego nie byłem pewien tak do końca.

Odpowiadać odpowiadają, pytanie tylko kiedy? :)

pozdrawiam
                          klient
                      • Gość: Wlodek Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.st.vc.shawcable.net 07.01.07, 19:20

Gość portalu: klient napisał(a):

> Witaj.
                        > Jeśli mnie pamięć nie myli - wymiana dowodu, meldunek to w gestii Biura
                        Ewidenc
                        > ji Ludności wydziału spraw obywatelskich; chciałbym Ci podać e-maila do tego
                        wy
                        > działu ale..... strona UM nie działa :)
                        > zapodam z pamięci ogólnego mejla do tego wydziału
                        > so@czestochowa.um.gov.pl
                        >
                        > Co do wymiany prawka nie jestem pewien ;)
                        >
                        > pozdrawiam
                        > klient

Dzieki serdeczne Tobie i d_n. Zapewne skorzytam z adresow osobiscie. Jest tez
                        sposro ludzi, ktorzy maja rozne problemy ze swoimi papierami, a konsulaty tez
                        maja dosyc ograniczona liczbe personelu i nie na wszystko ich urzednicy
                        potrafia odpowiedziec. Tym bardziej, ze krajowe przepisy podlegaja ciaglym
                        zmianom.
                        Najlepszego dla obu panow;panstwa
                        Wlodek
                    • Gość: Krzysztof M. Włodek- leń śmierrdzący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 17:58
                      trzeba zadac sobie trud poszukania w internecie emajla do urzednika. sam fakt
                      ze o to pytasz znaczy że d..y nie chciało ci sie russzyc w tej sprawie. numery
                      wszystkich urzedników sa w BIP sa tez w poradniku interesanta przypisani do
                      konkretnej sprawy leniu śmierdzacy.
                      • Gość: Wlodek Re: Włodek- leń śmierrdzący IP: *.st.vc.shawcable.net 07.01.07, 19:11
                        • Włodek- leń śmierrdzący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                        Gość: Krzysztof M. 07.01.07, 17:58 + odpowiedz

trzeba zadac sobie trud poszukania w internecie emajla do urzednika. sam fakt
                        ze o to pytasz znaczy że d..y nie chciało ci sie russzyc w tej sprawie. numery
                        wszystkich urzedników sa w BIP sa tez w poradniku interesanta przypisani do
                        konkretnej sprawy leniu śmierdzacy.

- Jak ja lubie te inteligencje swiezego chowu!
                        Serdecznie dziekuje za to, ze raczyles zwrocic uwage na moj post i za twoj
                        wysilek wlozony w napisanie tych prostych i serdecznych zdan. I to w dwoch
                        kawalkach, co musialo cie kosztowac sporo wysilku.
                        Jeszcze raz dzieki ..
                        Jeszcze Polska nie umarla skoro sa takie swieze kadry wybijajace sie cnotami i
                        uczynkiem.
                        Zycze ci Krzysztofie M. samych tak milych i uprzejmych, jak ty, urzednikow i
                        rozmowcow.
                        • Gość: Krzysztof M. Re: Włodek- leń śmierrdzący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 23:51
                          życzyłbym sobie żebys swojego lenistwa nie pokazywał publicznie i jak masz
                          jakas sprawe do załatwienia ją załatwił, nie interesując tym wiekszego grona
                          ludzi których nic nie obchodzi co ma do zrobienia jakis kmiot z Kanady.
                          • Gość: Wlodek Krzysztofowi M. IP: *.st.vc.shawcable.net 08.01.07, 01:38
                            Ty jestes pewnie milym, sympatycznym i inteligentnym czlowiekiem.
                            Tylko jak widac jeszcze o tym nie wiesz.

Nie napisze z twoja elegancja czego ja sobie bym zyl pod twoim adresem.
                            Wyglada na to, ze nie zrozumialbys.
                            Na tym skonczymy wymiane uprzejmosci.
                            • Gość: Krzysztof M. Włodziowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 23:21
                              Ty za to jestes malkontentem i niesympatycznym. na dodatek masz chyba dwa latka.
                              • Gość: j-23 Re: Włodziowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 00:47
                                werygud
    • Gość: Reza Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:27
      Właśnie dzisiaj złożyłam wniosek o wymianę dowodu,zarejestrowałam się przez
      internet w piątek - dzisiaj bez problemów zostałam przyjęta. W urzędzie
      spędziłam 15 min. / byłam przed ustalonym czasem /.Jestem bardzo zadowolona,jest
      to mój pierwszy plusik przyznany ekipie rządzącej,uważam że ten sposób na pewno
      zmniejszy koleki w UM.
    • dudi_82 Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! 09.01.07, 22:06
      Ok, mam z pozoru banalne pytanie :). Czytam instrukcję obsługi systemu
      rezerwacji kolejki i widzę tam zdanie "Po przyjściu do budynku ... należy w
      Biurze Obsługi Interesanta (BOI - portiernia) podać PESEL". Wszystko jasne, ale
      powiedzmy, że kolejkę zarezerwowałem na godzinę 10, o 9:50 przychodzę do UM a tu
      przed BOI kolejka na godzinę. I co wtedy? :). To BOI pełni chyba rolę ogólnej
      informacji a nie tylko wydaje numerki? To jak to jest? :). WIEM, że się czepiam :).
      • Gość: 33 Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.net 09.01.07, 22:35
        Hmm BOI? w poniedziałek odbierałem numerek na parterze w punkcie oznaczonym jako
        "INTERNETOWY SYSTEM REZERWACJI KOLEJKI". Na samym dole na wprost wejścia.
        Kolejek nie było :) Muszę szczerze przyznać, że system pomimo drobnych
        niedoróbek sprawdza się bardzo dobrze - 5 minut spędziłem na odbiorze dowodu ;D
        (niedoróbek - system przydzielił mnie do innego okienka niż powinien.. ale i tak
        mnie tam obsłużyli ;P)
        • dudi_82 Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! 09.01.07, 23:07
          Nie wiem jak to wygląda w praktyce bo jeszcze nie korzystałem. Ale jeśli numerki
          wydają w punkcie przeznaczonym tylko dla tego systemu to moje pytanie i obawy
          sensu nie miały :).
          W tym roku czeka mnie wymiana prawa jazdy i dowodu osobistego więc będzie okazja
          system sprawdzić. Szkoda tylko, że po głupi wniosek na wymianę prawa jazdy muszę
          iść osobiście bo na stronie UM akurat tego wniosku nie ma "Druk do pobrania w
          dowolnym urzędzie." :/ Szkoda też, że prawa jazdy wydają niby w godzinach 7:30 -
          18:00 a rezerwować można w godzinach 9:00 - 15:45 ale może i to będzie poprawione.
          • Gość: bb Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 23:14
            Brawo za pomysl ;) Tylko taka rezerwacja kolejki powinna dzialac we wszystkich
            urzedach i zeby mozna bylo zalatwic kazda sprawe.
          • Gość: 33 Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.net 10.01.07, 19:14
            wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/d61e07ba-f5c5-4b8e-9fe2-4cb6198a3af6/prawo_jazdy.pdf
            Wniosek do pobrania :)
    • Gość: xx Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: 80.54.171.* 09.01.07, 23:13
      Nie wiem . Ale ja dzisiaj próbowałem wejść na tą stronę i weszłem lecz nie
      ukazało się okienko dni i godzin. Nie wiem dlaczego.Było czyste.
      • dudi_82 Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! 09.01.07, 23:52
        Zainstaluj Jave.
        www.java.com/pl/download/index.jsp
    • Gość: xx Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: 80.54.171.* 10.01.07, 00:25
      Miałeś racje. Wszystko OK. Dzięki.
    • Gość: . Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: 80.54.171.* 10.01.07, 12:42
      .
      • Gość: Obserwator Re: Internetowy System Rezerwacji Kolejki !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 00:28
        i słusznie, zgadzam sie z twoja wypowiedzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka