gryzli6 15.11.07, 00:56 Zdecydowałam się aby po mojej śmierci oddać moje narządy do przeszczepu i mam w związku z tym pytanie ; czy dobrze robię bo mam wątpliwości czy moje organy nie będą tematem handlu itp. Proszę o opinię . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eryk XiI Re: organy do przeszczepu IP: *.profiline.pl 15.11.07, 09:17 Nie rozgłaszaj tego otwarcie wszystkim i wszędzie , bo może się stać się z Tobą tak jak uczynili to polscy "bohaterowie" z ludnością afgańską. Nie wiem czy coś przywieźli do transplantacji, ale filmik z tej akcji sobie przywieźli !!! BRAWO "Szczygiełek" ! To profesjonalna robota ministerjalnego ROBOTA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: organy do przeszczepu IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.07, 10:31 jeśli to uratuje komuś życie ..ja także tak myślę jak ty..zacznij od zbadania szpiku kostnego to nie boli a wielu młodych ludzi czeka na dawców,czasem nie doczekają bo dawców jest za mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa Re: organy do przeszczepu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 11:30 czat.onet.pl/1,265,8,37131835,100753110,4281107,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
segel Re: organy do przeszczepu 15.11.07, 20:02 A jeśli możesz oddaj krew, tym też możesz komuś pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
niktszczegolny Re: organy do przeszczepu 15.11.07, 14:20 gryzli6 napisała: > Zdecydowałam się aby po mojej śmierci oddać moje narządy do przeszczepu > i mam w związku z tym pytanie ; czy dobrze robię bo mam wątpliwości czy moje > organy nie będą tematem handlu Skoro zdecydowałeś to po co pytasz? Czy forumowicze to dla Ciebie autorytety, że pytasz ich o radę? Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: organy do przeszczepu 15.11.07, 14:37 istnieje takie coś jak domniemana zgoda na oddanie organów do przeszczepu, więc specjalnie nie musisz sie godzić, wystarczy ze się nie sprzeciwisz temu i już możesz być dawcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: organy do przeszczepu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 14:55 Polemizowalbym z powyzyszym postem-musi byc zgoda dawcy organow i taka wiedza musi tez posiadac jego rodzina. Najlepiej miec w portfelu albo w dokumentach zaswiadczenie ze wyrazasz zgode na oddanie swoich organow wewnetrznych ...sam nie wiem jak to lecialo. Ale na stronie www.przeszczep.pl dowiesz sie wiecej. Przesla Ci rowniez kilka sztuk oswiadczeia ktore wypelniasz i nosisz przy sobie, na wypadek... Pozdrawiam i rispekt Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: organy do przeszczepu 15.11.07, 15:14 Ustawa z dnia 26 października 1995 r. o pobieraniu komórek, tkanek i narządów (DZ.U. nr 138, poz.682) Art.4. 1. Pobrania komórek, tkanek i narządów ze zwłok ludzkich można dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu. Art. 5. 1. Sprzeciw może być wyrażony w formie: 1) wpisu w centralnym rejestrze zgłoszonych sprzeciwów, 2) oświadczenia pisemnego zaopatrzonego we własnoręczny podpis, 3) oświadczenia ustnego złożonego w obecności co najmniej dwóch świadków w chwili przyjęcia do szpitala lub w czasie pobytu w szpitalu. 2. Sprzeciw przedstawiciela ustawowego osoby małoletniej lub innej osoby, która nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, może być wyrażony także w formie oświadczenia pisemnego złożonego w chwili przyjęcia tych osób do szpitala lub w czasie ich pobytu w szpitalu. 3. Sprzeciw jednego przedstawiciela ustawowego lub osoby, o której mowa w art.4 ust. 3, jest skuteczny w stosunku do pozostałych (5). 4. Sprzeciw może być cofnięty w każdym czasie w formie pisemnego lub ustnego oświadczenia złożonego w obecności co najmniej dwóch świadków. 5. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej, w porozumieniu z Ministrami Sprawiedliwości oraz Spraw Wewnętrznych, określili, w drodze rozporządzenia, jednostkę organizacyjną prowadzącą centralny rejestr zgłoszonych sprzeciwów oraz sposób rejestracji sprzeciwów na pobranie komórek, tkanek i narządów, a także sposobu ustalenia istnienia pisemnego i ustnego oświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: organy do przeszczepu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 19:18 Art.4. 1. Pobrania komórek, tkanek i narządów ze zwłok ludzkich >>MOZNA<< dokonać, jeżeli osoba zmarła nie wyraziła za życia sprzeciwu. A majac taka deklaracje sam o tym decydujesz za zycia Odpowiedz Link Zgłoś